Twee ministers Zuid-Afrika ontslagen om corruptie

Redactie

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft maandag twee ministers ontslagen en de chef van de Zuid-Afrikaanse politie geschorst omdat zij zich aan corruptie hebben bezondigd. Dat maakte Zuma maandag in een televisierede bekend.

Thuli Madonsela, die namens de regering strijdt tegen overheidscorruptie, had al in februari geconcludeerd dat politiechef Bheki Cele wetten en regelgeving had geschonden doordat hij had nagelaten de huur van politiekantoren openbaar aan te besteden. Cele's handelen was 'ongepast, onwettig en kwam neer op wanbeheer', stelde Madonsela destijds vast. Cele's voorganger was enkele maanden tevoren veroordeeld omdat hij zich regelmatig te buiten ging aan mateloze koopzucht met een drugssmokkelaar. Minister van publieke werken Gwen Mahlangu-Nkabinde, wier ministerie bij de huur van de politiekantoren was betrokken, kreeg maandag ontslag.

Zuma stuurde ook minister Sicelo Shiceka, die verantwoordelijk was voor het verbeteren van de samenwerking tussen de verschillende overheidsniveaus, de laan uit. Volgens de Zuid-Afrikaanse Sunday Times 'misbruikte hij belastinggeld om het leven van een multimiljonair te kunnen leiden'. Zo baadde Shiceka volgens de krant een jaar lang op publieke kosten in weelde in een luxueus hotel in Kaapstad. Belastingbetalers betaalden ook voor Shiceka's prijzige reisje naar zijn minnares, een stewardess die in een Zwitserse cel verbleef vanwege een drugszaak.

Critici verweten Zuma de afgelopen maanden dat hij niet doortastend genoeg optreedt tegen corruptie en riepen hem op snel stappen te ondernemen tegen zijn corrupte ministers.


Twee ministers Zuid-Afrika ontslagen om corruptie (Foto: Novum)