Assange: Financiële problemen nekken WikiLeaks

Financiële problemen leiden er mogelijk toe dat klokkenluiderswebsite WikiLeaks voor het einde van het jaar wordt gesloten. Dat heeft oprichter en voorman Julian Assange maandag gezegd.

Maandag schreef WikiLeaks in een verklaring dat de organisatie stopt met het publiceren van geheime documenten, omdat zij zich wil gaan richten op het binnenhalen van fondsen. De organisatie heeft geen andere keus, omdat financiële bedrijven, waaronder Visa, MasterCard, Western Union en PayPal een blokkade hebben ingesteld tegen WikiLeaks.

"Als WikiLeaks niet een manier vindt om deze blokkade te verwijderen, dan zijn we tegen het einde van het jaar simpelweg niet in staat om door te gaan", aldus Assange. Om te overleven moet WikiLeaks 'op agressieve wijze fondsen gaan werven om zo terug te vechten tegen de blokkade en haar voorstanders', schrijft WikiLeaks.

WikiLeaks kampt al lange tijd met financiële problemen. De problemen werden erger toen WikiLeaks geheime Amerikaanse diplomatieke berichten begon vrij te geven. Amerikaanse financiële instellingen stelden een blokkade in, waardoor de inkomsten van de klokkenluiderswebsite opdroogden.