Amateurarcheologen teisteren duinen Den Helder

Sinds bekend is gemaakt dat in de duinen bij Den Helder een in 1799 gesneuvelde Engelse soldaat is gevonden zijn al meerdere amateurarcheologen betrapt. Een van hen is bekeurd. Anderen hebben een waarschuwing gekregen, zegt duinbeheerder Do van Dijck maandag.

Ook worden regelmatige vers gegraven gaten gevonden. "Mensen gaan met metaaldetectoren op zoek en zodra ze een piep horen gaan ze graven. Dat komt de natuur hier niet ten goede", legt Van Dijck uit.

De vondst van de soldaat werd dit voorjaar gedaan tijdens werkzaamheden, maar pas deze maand bekendgemaakt. "We waren al bang dat het nieuws de interesse van amateurarcheologen zou wekken. Daarom hebben we tot na het broedseizoen gewacht."

De duinbeheerder vertelt liever niet dat de betrapte amateurs inderdaad al vondsten hadden gedaan omdat dit tot nog meer gelukszoekers kan leiden. Zo had er een musketkogels gevonden.

"Het is niet de bedoeling dat amateurs dit allemaal opgraven. Dat moet professioneel gebeuren. We zijn bezig met natuurontwikkelingsprojecten en als we op waardevolle dingen stuiten, waarschuwen we professionele archeologen."

De soldaat is omgekomen toen de Engelsen met de Russen tegen de Fransen vochten. Holland maakte in deze periode deel uit van de Bataafse Republiek, een staat onder Franse invloed.

"We gaan nu zelf extra toezicht houden. Dat doen we ook op rare tijdstippen. Ook hebben we de politie gevraagd hier scherper te controleren." Er zijn volgens Van Dijck genoeg middelen om amateurarcheologen aan te pakken. "Als iemand buiten het pad treedt kunnen we al een boete uitschrijven. Ook het vernielen van de duinen is strafbaar."