PVV verbaasd over vertrek Friese fractieleider

De PVV is verbaasd over het besluit van hun fractievoorzitter in de Friese Provinciale Staten Jelle Hiemstra om op te stappen en als onafhankelijk Statenlid verder te gaan. Dat laat de partij van Geert Wilders maandagmiddag in een reactie weten.

Reden voor Hiemstra's besluit is dat zijn milde standpunt over hoofddoekjes en islamisering niet op prijs wordt gesteld door de PVV in Den Haag, zo zei hij tegen Omrop Fryslân. Vorige maand werd hij door twee mannen mishandeld in zijn woning in Sneek. Het motief daarvoor ligt volgens Hiemstra in de politieke sfeer, maar hij zou daarna niet zijn gesteund vanuit Den Haag.

De PVV bestrijdt dat Hiemstra 'ooit enig voorbehoud' heeft gemaakt bij het Friese verkiezingsprogramma, laat de partij weten. In dat programma gaat het over hoofddoekjes en islamitische scholen.

Wilders laat weten dat hij 'enorm' was geschrokken toen Hiemstra thuis in elkaar was geslagen. "We hebben deze kwestie ook direct en herhaaldelijk onder de aandacht van justitie gebracht. Ik heb mij daar persoonlijk vanaf het moment van de laffe overval voor ingespannen." Ook heeft de fractie bloemen gestuurd en was Hiemstra te gast tijdens Prinsjesdag, aldus de PVV-leider.