'C2000 brengt nog steeds hulpverleners in gevaar'

Het communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 brengt ondanks doorgevoerde verbeteringen nog altijd hulpverleners in gevaar. Dat schrijft De Pers maandag op basis van een rapport dat het via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur in handen kreeg. De krant had ook inzage in klachten die de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers binnenkreeg.

Een groot aantal brandweerkorpsen zou problemen hebben met de digitale portofoons. "Deze problemen bedreigen de veiligheid van hulpverleners", citeert de krant uit het vertrouwelijke rapport van 29 maart vorig jaar. Het is opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

"In ons korps gebeurt het eigenlijk wel bij iedere oefening dat een portofoon het soms wel, soms niet doet", is een van de klachten die bij de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers binnenkwam. Direct contact leggen met een andere portofoon zou vaak niet lukken en de oortjes die in de helm zitten zouden vaak onverstaanbaar zijn.

De hoop op verbetering bij de huidige portofoons is volgens De Pers opgegeven. Wel bestaan er al betere portofoons met minder tekortkomingen. Dat zou betekenen dat de apparatuur in één klap kan worden afgeschreven. Maar geld voor het massaal aankopen van nieuwe portofoons is er niet.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt in de krant dat leverancier Motorola met de brandweer overlegt om de problemen op te lossen. Bij korpsen die niet hadden gepland snel nieuwe portofoons te kopen zou een 'optimalisatieslag' worden uitgevoerd.

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers wijst erop dat de slecht werkende portofoons nog steeds in het hele land in gebruik zijn. "We slepen de problemen dus nog steeds mee in het dagelijkse werk", zegt een woordvoerder.


'C2000 brengt nog steeds hulpverleners in gevaar' (Foto: Novum)