FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 november 2010

Jaar cel voor chanteren Van Barneveld

De 26-jarige Rotterdammer Christopher P. is woensdag veroordeeld tot een celstraf van een jaar wegens het chanteren van darter Raymond van Barneveld. Hij dreigde een sekstape van Van Barneveld met een andere vrouw op internet te zetten als de darter hem geen tienduizend euro zou betalen.

Het OM had de man afpersing ten laste gelegd en eiste twee weken geleden twee jaar cel. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de Rotterdammer voor chantage. Dat was volgens de rechters in dit geval van toepassing omdat de man niet dreigde met geweld, maar met het openbaar maken van een sekstape.

"Denk aan je kinderen! En vrouw! Scholen zijn bekend en dergelijke", dreigde P. Hij stuurde ook sms'jes en hield zich op in de buurt van Van Barneveld.


Raymond van Barneveld (Foto: Novum)

Bleekemolen rijdt in Race of Champions

Jeroen Bleekemolen zal eind deze maand in Düsseldorf gaan rijden in de Race of Champions. De organisatie van het evenement maakte vandaag bekend dat de Nederlander samen met de Belg Bertrand Baguette Team Benelux zullen gaan vormen. Beide rijders kregen in een online verkiezing de meeste stemmen.

Bleekemolen is tweevoudig kampioen in de Porsche Supercup en liet bij de verkiezing Tom Coronel en Robert Doornbos maar net achter zich. Baguette kreeg bij zijn verkiezing concurrentie van François Duval en Eric van de Poele. Beide rijders zullen het in Team Benelux op 27 en 28 november op gaan nemen tegen onder meer Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Heikki Kovalainen en Sebastien Loeb.

Wilders nam telefoontje Leers niet op

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft dinsdag geprobeerd PVV-leider Geert Wilders zijn handelen in Brussel van maandag uit te leggen. Leers heeft Wilders dinsdag gebeld, maar de PVV-voorman nam niet op. Dat heeft minister Leers woensdagavond gezegd in Nieuwsuur.

Wilders uitte dinderdag felle kritiek op het optreden van Leers in Brussel. De minister voor Immigratie en Asiel stemde daar maandag voor opheffing van de visumplicht voor Albanezen en Bosniërs. Nederland wil eigenlijk niet dat Albanezen en Bosniërs vrij naar EU-landen kunnen reizen, maar Leers kon naar eigen zeggen niet tegen stemmen. Volgens hem was het voorstel al rond voor hij arriveerde.

Wilders noemde het optreden van Leers 'uitermate zwak'. In zijn ogen heeft de minister te weinig ruggengraat getoond. Leers had tegen moeten stemmen, zo stelde de PVV-leider. Volgens hem zit er in Nederland niemand op open grenzen te wachten.

Leers gaf al eerder aan te denken dat hij nu meer heeft bereikt dan als hij nee had gezegd. Zijn verzet zou toch zijn weggestemd, maar door zijn handelen komt er nu wel een noodremprocedure voor het geval Albanezen en Bosniër zich hier massaal vestigen. In dat geval wordt de visumplicht opnieuw ingevoerd.

De Tweede Kamer heeft Leers vanwege de kwestie op het matje geroepen voor een spoeddebat.

Helft minder sterfte door checklist in ziekenhuis

Als artsen en verpleegkundigen gebruikmaken van een nieuwe uitgebreide checklist daalt de sterfte rond operaties in Nederland met de helft. De lijst is ontwikkeld door het Academisch Medisch Centrum. De resultaten worden donderdag gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voerde in 2008 al een checklist in. De lijst van het AMC gaat echter veel verder. Met de lijst wordt te opereren patiënt een aantal keer van opname tot ontslag gecontroleerd. De behandelaars moeten bijna honderd punten nalopen, zoals aanwezigheid van foto's en documenten, bekendheid met allergieën en medicatie bij ontslag. Alleen als alles in orde is, kan de patiënt naar de volgende stap.

Het AMC heeft voor het onderzoek in zes ziekenhuizen gegevens verzameld van bijna vierduizend patiënten. Het ziekenhuis bestudeerde eerst gegevens van operaties voor de invoering van de checklist en nogmaals drie maanden na invoeringervan. Het gebruik van de nieuwe checklist halveerde de sterfte.

In de oude situatie overleed ongeveer 1,5 procent van de geopereerde patiënten, na het gebruik van de lijst daalde dat naar 0,7 procent. De uitkomsten zijn vergeleken met patiënten uit vijf ziekenhuizen waar geen nieuwe checklist is gebruikt. Daar werd geen verandering in sterfte gevonden.

Onderzoeksleider Marja Boermeester, chirurg in het AMC, noemt het resultaat van de studie opzienbarend. "Zelfs wij zijn verrast door het enorme effect op de sterfte."

Uitslagen Engeland speelronde 12

Waar in andere landen voornamelijk bekervoetbal werd afgewerkt, werd er in Engeland een doordeweekse competitieronde gespeeld. De twaalfde speelronde stond op het programma. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken.

Meest opvallende affiche was de stadsderby tussen Manchester City en Manchester United. Een verslag van deze wedstrijd is hier na te lezen.

Chelsea en Arsenal boeken overwinning

Chelsea heeft een minimale thuiszege behaald op Fulham. Na een half uur spelen maakte Michael Essien het enige doelpunt van de wedstrijd. In de slotfase werd de Ghanees echter wegens tweemaal geel van het veld gestuurd. De ploeg van trainer Carlo Ancelotto liep door de overwinning twee punten uit op Manchester United. De ploeg van Sir Alex Ferguson behaalde een gelijkspel in de stadsderby met Manchester City.

Arsenal heeft ten koste van Wolverhampton Wanderers weer drie punten weten te pakken. De ploeg van Arsène Wenger ging afgelopen weekend op eigen veld nog onderuit tegen Newcastle United, maar ditmaal werd er wel gewonnen. De Wolves werden op eigen veld met 0-2 verslagen.

The Gunners kenden een droomstart van de wedstrijd, aangezien Marouane Chamakh al na een minuut wist te scoren. De Marokkaanse spits verdubbelde kort voor tijd de voorsprong. Robin van Persie bleef de gehele wedstrijd op de bank. Dankzij de overwinning blijft Arsenal in het spoor van koploper Chelsea.


Uitslagen speelronde 12:

Thuis Uit Uitslag
Stoke City Birmingham City 3-2
Tottenham Hotspur Sunderland 1-1
Aston Villa Blackpool 3-2
Chelsea Fulham 1-0
Newcastle United Blackburn Rovers 1-2
West Ham United West Bromwich Albion 2-2
Wolverhampton Wanderers Arsenal 0-2
Wigan Athletic Liverpool 1-1
Everton Bolton Wanderers 1-1
Manchester City Manchester United 0-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 12 9 1 2 28 28-5
2 Manchester United 12 6 6 0 24 24-13
3 Arsenal 12 7 2 3 23 24-11
4 Manchester City 12 6 3 3 21 15-10
5 Newcastle United 12 5 2 5 17 21-16
6 Bolton Wanderers 12 3 7 2 16 18-17
7 Tottenham Hotspur 12 4 4 4 16 14-15
8 Sunderland 12 3 7 2 16 12-13
9 Liverpool 12 4 4 4 16 13-15
10 Aston Villa 12 4 4 4 16 13-16
11 West Bromwich Albion 12 4 4 4 16 16-21
12 Everton 12 3 6 3 15 13-11
13 Blackburn Rovers 12 4 3 5 15 13-14
14 Blackpool 12 4 2 6 14 19-26
15 Fulham 12 2 7 3 13 13-13
16 Stoke City 12 4 1 7 13 13-18
17 Birmingham City 12 2 6 4 12 14-17
18 Wigan Athletic 12 2 5 5 11 9-21
19 Wolverhampton Wanderers 12 2 3 7 9 11-20
20 West Ham United 12 1 5 6 8 11-22

Klik hier om de overige statistieken over de Engelse Premier League te bekijken!

Tweede Kamer wil langer verlof voor kersverse vader

Kersverse vaders kunnen straks rekenen op een week betaald verlof. Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks hierover.

Het Europees Parlement wil het vaderverlof vaststellen op minimaal twee weken. In Nederland krijgen vaders momenteel twee dagen doorbetaald verlof na de geboorte van hun kind. GroenLinks kwam vorig jaar al met het plan voor vijf dagen betaald vaderschapsverlof, maar kreeg toen onvoldoende steun.

Woensdag werd in de Tweede Kamer gesproken over de kwestie. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, een van de initiatiefnemers, is blij met de steun in de Kamer. Het voorstel kreeg steun toegezegd van PvdA, D66, SP, PVV en natuurlijk GroenLinks. Ze dient het initiatiefwetsvoorstel volgende week opnieuw in en denkt dat het parlement het nog voor de kerst kan bespreken.

Volgens Van Gent moet minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) de wens van de Kamer uitvoeren. "Het is niet zomaar een motie of amendement."

Kamp zei eerder op de dag dat het kabinet ziet niets in het voorstel om het zwangerschapsverlof uit te breiden naar twintig weken, zoals het Europees Parlement wil. De huidige zestien weken volstaan, zei hij.

Duitse regering wil tabaksaccijns verhogen

De Duitse regering wil de komende vier jaar de accijns op tabakswaren verhogen. Met de opbrengsten moeten de terugvallende inkomsten uit energiebelasting worden aangevuld. Dat heeft regeringswoordvoerder Christoph Steegmans woensdag gezegd.

De prijs van een pakje met negentien sigaretten stijgt van gemiddeld 4,60 euro nu tot zo'n vijf euro in 2015. De regering denkt zo tweehonderd miljoen euro extra binnen te halen.


Duitsland wil accijns op tabak verhogen (Foto: Novum)

Employees Google krijgen tien procent meer salaris

Alle 23.300 medewerkers van internetgigant Google krijgen volgend jaar een salarisverhoging van tien procent. Daarbovenop wordt een deel van de jaarlijkse bonussen in het salaris opgenomen. Dat blijkt uit een interne memo van Google-topman Eric Schmidt.

Volgens Schmidt wil Google hiermee de medewerkers belonen voor hun harde werk. De salarisverhoging kan echter ook bedoeld zijn om te voorkomen dat concurrenten, zoals sociale netwerksite Facebook, medewerkers wegkapen.

De salarisverhoging is tevens een teken dat Google verwacht te blijven groeien. Dit jaar heeft het bedrijf al 3500 nieuwe medewerkers aangenomen.


Google geeft medewerkers tien procent salarisverhoging (Foto: Novum)

'Cameron Diaz ziet moordende Muppets wel zitten'

Cameron Diaz wordt getipt voor de hoofdrol in The Happytime Murders. In deze alternatieve Muppet-film van Brian Henson, zoon van Muppet-bedenker Jim Henson, worden de poppen gediscrimineerd door de mensen. Ze zoeken hun toevlucht in drank, drugs, seks en geweld. Volgens ingewijden is Diaz zeer enthousiast over het scenario. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York.

Vanwege de zwarte humor en expliciete beelden -er zou een scène te zien zijn waarin een inktvis een koe aan haar uier masturbeert- was het lange tijd moeilijk een producent te vinden. Inmiddels heeft filmmaatschappij Lionsgate toegehapt en is de zoektocht naar acteurs begonnen.

Hoe dan ook moet Henson een geheel nieuwe schare handpoppen fabriceren. De oorspronkelijke Muppet-poppen werden in 2004 aan de Walt Disney Company verkocht. De planning is om in januari met de opnames te starten.


Cameron Diaz (Foto: Novum)

Fries water oorzaak geknetter

Inwoners van het westen van Friesland hebben te maken met meer lawaai bij het koken van water, omdat het tegenwoordig schoner is. Dat meldt waterbedrijf Vitens. Sinds eind september wordt het drinkwater voor het gebied ontkleurd, waardoor het water zuiverder is.

Klanten in het westelijk deel van Friesland zouden sinds dit najaar last hebben van slecht functionerende waterkokers en koffiezetapparaten, meldde Omrop Fryslân maandag. Het vermoeden bestond al dat er een verband bestond tussen het ontkleuren van het water en de klachten.

Vitens onderzocht het water de afgelopen dagen en komt tot de conclusie dat het ontkleurde water inderdaad de oorzaak is van de 'problemen'. Bij zuiverder water kan kookvertraging optreden, legt het bedrijf woensdag uit. Kookvertraging is een natuurkundig verschijnsel waarbij het water later en heftiger aan de kook komt.

"Dit gaat samen met meer geluid dan de mensen in het westen van Friesland tot nu toe gewend waren. Het afwijkende geluid door kookvertraging komt incidenteel voor en is afhankelijk van het soort apparatuur en de leeftijd en de conditie van het apparaat", aldus Vitens.

Het water in het westelijke gebied had een gelige kleur, doordat de bodem waar het water uit gehaald werd voor een deel uit veengrond bestaat. In veengrond zitten humuszuren, onschadelijke organische stoffen, die aan het water een gelige tint geven. Door de ontkleuring verdwijnt deze tint. De chemische samenstelling van het water is volgens Vitens behalve de kleur niet veranderd. Het drinkwater zou nog altijd volledig betrouwbaar zijn voor de volksgezondheid.

Scheuren in brandstoftank ruimteveer

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft scheuren gevonden in de brandstoftank van het ruimteveer Discovery. De spaceshuttle wordt zeker tot het einde van de maand aan de grond gehouden.

Door een lek in de waterstoftank moest de lancering van de Discovery vorige week vrijdag worden geannuleerd. Na onderzoek bleek er een scheur van 51 centimeter in de isolatielaag van de brandstoftank te zitten.

De isolatielaag werd woensdag verwijderd, waarna bleek dat er in de metalen tank zelf ook twee scheuren zitten.


Ruimteveer Discovery blijft voorlopig aan de grond (Foto: Novum)

Uitslag Manchester City - Manchester United

De eerste stadsderby van Manchester in de Premier League dit seizoen heeft geen winnaar opgeleverd. De strijd tussen het ambitieuze Manchester City en de topclub Manchester United eindigde in een bloedeloze 0-0.

De verwachtingen van de wedstrijd waren vooraf hooggespannen, maar daar was de gehele wedstrijd weinig tot niets van te merken. De eerste kans was dan ook pas in de twintigste minuut een feit. Een schotje van United-verdediger Patrice Evra belandde in de handen van City-doelman Josh Hart. Na ruim een half uur spelen waren The Citizens, met Nigel de Jong de hele wedstrijd binnen de lijnen, dicht bij een doelpunt. Edwin van der Sar redde echter prima op een vrije trap van Carlos Tevez.

Na rust veranderde het wedstrijdbeeld niet. Er zat voldoende tempo en strijd in de wedstrijd, maar tot goed voetbal leidde dit nauwelijks. De ploeg van Sir Alex Ferguson had iets meer de overhand na rust, maar dit konden ze niet in doelpunten uitdrukken. Daardoor eindigde de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel. Door dit resultaat blijven The Mancunians tweede staan, vier punten achter Chelsea. City vinden we met drie punten minder terug op de vierde plek.

De nieuwe Harry Mulisch... BEN IK

Na zijn dood ben ik er over gaan nadenken. Of ik het wil en of ik het in me heb. Ben ik de nieuwe Mulisch, ofwel de grootste schrijver van Nederland, dat is de kwestie. Een argument tegen is dat ik qua reputatie bij lange na nog niet in zijn schaduw kan staan. Argument voor is dat ik uitzonderlijk goed schrijf. Nog een argument voor, en dat volgt direct uit het eerste, is dat mijn arrogantie die van Mulisch minimaal evenaart.

'Pink in verwachting van eerste kindje'

Pink en haar man Carey Hart verwachten hun eerste kind. "Ze is nu twaalf weken zwanger", onthult een ingewijde aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

"Ze wilde tussen haar tournees door een kindje krijgen, omdat ze dan veel vrije tijd heeft", gaat de bron verder. De 31-jarige zangeres en de motorcrosser gingen in 2008 tijdelijk uit elkaar, maar herenigden zich vorig jaar mei. "Na de breuk was Pink vastbesloten hun relatie te laten werken. Nu is ze dolgelukkig."

Pink en haar echtgenoot hebben nooit een geheim gemaakt van hun kinderwens. "Dat we een kindje willen, daar zijn we allang over uit", vertelde Carey vorig jaar zomer. Toen vertelde Pink al dat ze het geweldig zou vinden na haar tournee in verwachting te raken.


Pink verwacht eerste kindje (Foto: Novum)

Club Brugge en Anderlecht uit Belgische beker

Club Brugge en Anderlecht hebben de kwartfinales van het Belgische bekertoernooi niet weten te bereiken. Beide ploegen kwam op bezoek bij respectievelijk Germinal Beerschot en Westerlo niet tot winst en zijn daardoor uitgeschakeld.

Voor rust leek er voor Club Brugge geen vuiltje aan de lucht te zitten. Kort voor de pauze zette Kouemaha de ploeg van trainer Adrie Koster op 0-1, maar in de slotfase ging het finaal mis. Germinal-speler Custovic wist in de laatste minuten tweemaal te scoren tegen Club, dat na ruim een uur spelen verder moest met tien man. Lestienne kreeg de rode kaart. Door de doelpunten van Custovic bekert Germinal Beerschot verder.

Ook Anderlecht zal de kwartfinales niet meemaken. De ploeg mocht op bezoek bij Westerlo en verloor met 1-0. Kort na rust was oud-Heerenvener Paulo Henrique verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd.

Uitslagen achtste finales Belgische beker:

Thuis Uit Uitslag
Standard Luik* Racing Genk 2-1
AA Gent* Eupen 3-1
Westerlo* Anderlecht 1-0
Lierse SK* Doornik (2) 4-1
Kortrijk KV Mechelen* 1-2
Germinal Beerschot* Club Brugge 2-1
Cercle Brugge* Waasland-Beveren (2) 3-1
WS Woluwe (3)* SK Lokeren 1-0
* naar kwartfinales

Fiets mag in de bus in Zuid-Holland

In Zuid-Holland kunnen reizigers de fiets meenemen in de bus. Een motie hierover van GroenLinks is woensdag unaniem aangenomen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Een proef met de fiets in de bus begint volgens Statenlid Alfred Blokhuizen binnenkort.

GroenLinks denkt dat als mensen hun fiets mogen meenemen in de bus openbaar vervoer voor veel meer mensen bereikbaar wordt. "Het meenemen van de fiets op de bus is technisch en organisatorisch al jaren mogelijk. Kijk maar naar landen als Duitsland en Amerika, waar dit al heel gewoon is. Het wordt dan ook hoog tijd dit in Nederland te introduceren", zegt Blokhuizen.

Het Statenlid verwacht dat als de proef succesvol is, de komende jaren ook steeds meer fietsen in bussen te zien zullen zijn.

Hogenkamp naar kwartfinales ITF Minsk

Richel Hogenkamp heeft zich bij de laatste acht geschaard van het ITF-toernooi in Minsk. Onze landgenote versloeg Ekaterina Bychkova; 6-4, 1-6 en 6-4.

Bychkova, die in de vorige ronde Kiki Bertens naar huis stuurde, had het tegen Hogenkamp beduidend lastiger. Nadat ze de eerste set verloor van onze landgenote, kwam ze in de tweede set sterk terug. Hogenkamp klaarde de klus echter alsnog en trok de derde set naar zich toe.

"Goed gespeeld en goed geknokt", aldus Hogenkamp via Twitter. In de kwartfinales treft ze de als zevende geplaatste Iryna Kuryanovich.

Uitslagen KNVB beker (10/11/2010)

Ook vanavond worden er een aantal wedstrijden afgewerkt in het KNVB-bekertoernooi. Hieronder de uitslagen. Elke keer als er een wedstrijd afgelopen is, wordt de pagina ververst.

 


Uitslagen vierde ronde:

PSV* - Spakenburg 3-0
45' Koevermans 1-0
52' Engelaar 2-0
65' Amrabat 3-0

AZ* - FC Eindhoven 3-0
11' Elm 1-0
49' Wernbloom 2-0
90' Klavan 3-0

Dijkse Boys - sc Genemuiden* 1-9
2' Cornelia 0-1
29' Chida 1-1
39' Lip 1-2
43' Janssen 1-3
45' Timmermans (Dijkse Boys)
55' Lip 1-4
64' Pietersma (Dijkse Boys)
71' Riemens (pen) 1-5
73' Riemens 1-6
74' Riemens 1-7
80' Cornelia 1-8
88' Cornelia 1-9

AGOVV Apeldoorn - FC Utrecht* 0-2
62' Duplan 0-1
80' Demouge 0-2

De Treffers - Noordwijk* 0-1

61' Echargui (De Treffers)
86' Janssen (De Treffers)
90' Bakker (e.d.) 0-1

Vitesse* - Rijnsburgse Boys 3-0
25' Barazite 1-0
45' Jenner 2-0
78' Pröpper 3-0

Go Ahead Eagles - Roda JC* 0-2
72' Huysegems 0-1
74' Meulens 0-2

* door naar achtste finales

Meer Amerikanen zonder verzekering

Bijna 47 miljoen Amerikanen hebben geen ziektekostenverzekering. Dat is zeven procent meer dan in 2006. Een groot aantal mensen laat zich al niet meer behandelen voor diabetes of een hoge bloeddruk. Dat heeft de Amerikaanse regering bekendgemaakt.

Toch is het percentage onverzekerden niet heel sterk gestegen. Dat komt mede doordat de Amerikaanse bevolking eveneens is toegenomen en omdat het aantal onverzekerde kinderen is afgenomen.

Het centrum voor controle en preventie van ziektes CDC publiceerde een rapport dat is gebaseerd op tienduizenden interviews, die tussen 2006 en 2010 zijn afgenomen. In 2006 waren nog 44 miljoen Amerikanen onverzekerd.

Meer dan veertig procent van de Amerikanen zonder ziektekostenverzekering zei het afgelopen jaar op enig moment te hebben afgezien van medische zorg vanwege de kosten.

Kortstondige ontruiming A'dam CS om verdacht pakket

Drie perrons op Amsterdam Centraal Station zijn woensdagavond korte tijd ontruimd geweest na de vondst van een verdacht pakketje. Er bleek sprake van loos alarm. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het pakketje werd rond 20.15 uur gevonden op perron 13a. De perrons 13a, 14a en 15a werden vervolgens ontruimd. Treinen mochten er ook niet meer naartoe of langs rijden. De b-gedeelten bleven wel open en in gebruik. Hoeveel mensen de perrons hebben moeten verlaten, weet de woordvoerder niet.

Bij perron 13a stond een trein, die niet meer mocht vertrekken. De passagiers die al in de trein zaten, moesten het voertuig verlaten.

Een explosievenverkenner werd na de vondst ingeschakeld om te beoordelen wat er moest gebeuren. Omstreeks 21.15 uur meldde het KLPD dat sprake was van loos alarm en dat de perrons weer zijn vrijgegeven.

Memoires George Bush verkopen goed op eerste dag

Op de eerste dag van de verkoop van 'Decision Points', de memoires van voormalig president van de Verenigde Staten George Bush, zijn 220 duizend exemplaren verkocht. Meer dan twintig procent hiervan betrof e-books. Dat heeft uitgever Random House woensdag bekendgemaakt.

Het is het hoogste verkoopcijfer op de dag van publicatie sinds de memoires van oud-president Bill Clinton, 'My Life', in 2004 werden uitgegeven. Daarvan werden destijds op de eerste dag vierhonderdduizend exemplaren verkocht.

Het boek van Bush is in een eerste oplage van anderhalf miljoen exemplaren verschenen. De ex-president biedt in het boek onder andere zijn excuses aan voor zijn late reactie op de orkaan Katrina, en geeft toe het gebruik van waterboarding als verhoortechniek te hebben geautoriseerd.


(Foto: Novum)

Federer naar laatste zestien in Parijs

Roger Federer heeft de achtste finale bereikt van het ATP Master Series toernooi van Parijs. De Zwitser, als eerste geplaatst, versloeg thuisspeler Richard Gasquet in twee sets; 6-4 en 6-4. In beide sets had Federer aan één break genoeg.

Gasquet wist in totaal maar tien punten te maken op de service van Federer, die 88% van de punten op zijn eerste service won. Federer, die nooit de laatste vier haalde in Parijs, treft in de achtste finale de Tsjech Radek Stepanek.

Gilbert wil 'Vlaanderens Mooiste' winnen in 2011

De honger van klassiekerspecialist Philippe Gilbert is nog niet gestild. De Belg is van plan om in zijn carrière de zes grote wielerklassiekers te winnen en heeft de Ronde van Vlaanderen als doel voor 2011 gesteld.

"De zes klassiekers is een droom," zei Gilbert tegen Sporza. "Maar ik neem ze één voor één. Volgend jaar mik ik op de Ronde van Vlaanderen. Ik droom natuurlijk ook van Luik-Bastenaken-Luik. Daarvoor geldt wat voor de Ronde geldt: in topvorm eindig je nooit buiten de top vijf."

"Je kunt in Sanremo op 100 procent van je vorm toch maar 20e worden.Dat zal in de Ronde van Vlaanderen nooit gebeuren. Als je daar in topvorm start, word je in het slechtste geval vijfde." De renner van Omega Pharma-Lotto won eerder al twee keer Parijs - Tours en de Ronde van Lombardije.

Gevolgen storm voor treinverkeer nog ongewis

Wat de gevolgen van de storm die de komende dagen over Nederland raast, zullen zijn voor het treinverkeer is nog ongewis. De NS laat woensdag weten dat niet te kunnen voorspellen.

Donderdag en vrijdag verwacht het KNMI 'onstuimige' herfstdagen met langs de kust stormachtige wind of storm, zware windstoten en in het Waddengebied mogelijk ook zeer zware windstoten en veel regen. In het weekeinde regent het soms flink.

Het herfstweer zorgde vorige week voor veel uitval. Toen reden acht op de tien treinen op tijd, terwijl de NS mikt op negentig procent. Donderdag was het helemaal slecht gesteld op het spoor, toen behaalde de NS een punctualiteit van 67,5 procent. Dat vorige week de slechtste herfstweek voor de spoorwegen was in acht jaar, zoals de NOS beweert, kan een woordvoerder van de NS niet bevestigen.

De vertragingen ontstonden door kabelbreuken, sein- en wisselstoringen en een glad spoor. Gladde sporen komen vaker voor in de herfst. De problemen kunnen ontstaan doordat bijvoorbeeld bladeren in combinatie met vocht op de rails liggen. Hierdoor krijgen sommige treinen minder grip op de rails.

Machinisten die te maken krijgen met een glad spoor, moesten voorzichtiger rijden. "Wij vervoeren per dag 1,1 miljoen mensen, verdeeld over 4500 ritten. Wij hebben daarmee een van de meest complexe systemen van Europa. Als een machinist besluit voorzichtiger te gaan rijden, zorgt dat er niet alleen voor dat die trein vertraging oploopt, maar ook daaropvolgende ritten."

De afgelopen dagen ging het weer beter op het spoor. "Het herfstweer was minder extreem, waarop je meteen een opleving zag", zegt de woordvoerder.


 Komende dagen weer bladeren op de rails? (Foto: Novum)

'Mystery missile' was mogelijk een vliegtuig

Het geheimzinnige projectiel dat maandag boven de zuidkust van Californië werd waargenomen was waarschijnlijk een vliegtuig. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie woensdag gezegd.

Op videobeelden die op de website van nieuwszender CBS waren geplaatst is te zien hoe een projectiel een lang condensspoor achterlaat in de lucht. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een raket ging, maar het leger zei niet op de hoogte te zijn geweest van een raketlancering.

Een woordvoerder van het Pentagon zei dat het mogelijk om een vliegtuig ging. Het condensspoor zou door de hoek van de camera, wind en andere omstandigheden zijn vervormd. Deskundigen van het leger hebben de videobeelden bestudeerd, maar konden niet concluderen dat het om een raket ging.

Justitie wil sneller bij bankgegevens

Het ministerie van Justitie onderzoekt of er een systeem kan komen dat ervoor zorgt dat opsporingsdiensten sneller bij gegevens van bankrekeninghouders kunnen komen. Via een databank moeten opsporingsdiensten meteen kunnen zien welke persoon en welk adres bij een bankrekeningnummer hoort. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt woensdagavond een bericht hierover van de NOS.

Nu nog moeten politie en justitie zich iedere keer wenden tot een bank om de gegevens te kunnen krijgen. "Het voordeel van zo'n systeem is dat het een bank minder tijd kost. Politie en justitie kunnen daarnaast opsporingsonderzoeken sneller voortzetten", zegt de woordvoerder, die benadrukt dat de mogelijkheid slechts nog wordt verkend. "Dat betekent dus niet dat het er ook echt gaat komen."

Eerder al is een soortgelijk systeem ingericht voor telecomgegevens. "Daarvoor moest de politie de telecombedrijven steeds benaderen voor de informatie. Die informatie werd op een gegeven moment zo vaak opgevraagd, dat we dachten dat het wel handig was dat te standaardiseren."

De inhoud van de transacties wordt niet inzichtelijk, zegt de woordvoerder. "Daar gaat het niet om. Bij telefoongesprekken kunnen we via het systeem dat we daarvoor hebben een maand later ook niet achterhalen wat er is gezegd, maar wel tussen wie wanneer contact is geweest en hoe lang dat contact heeft geduurd."

Dat het systeem kan leiden tot aantasting van de privacy, wuift de woordvoerder weg. Nu nog moet iedere keer toestemming worden gevraagd van een bank. "Het moet niet mogelijk worden dat iedere agent alle gegevens zomaar kan opvragen." Hoe gaat worden voorkomen dat de databank leidt tot privacy-aantasting, weet de woordvoerder echter nog niet. "We zijn het nog aan het onderzoeken."

Sijsling dendert door in Aken

Igor Sijsling heeft zich op knappe wijze geplaatst voor de kwartfinales van de Challenger in het Duitse Aken. Vandaag had de Amsterdammer weinig moeite met de als vijfde geplaatste Duitser Julian Reister.

Sijsling, 145e op de wereldranglijst, versloeg de nummer 117 in twee sets; 6-3 en 6-1.  In de eerste set pakte Sijsling in de derde game een break, om vervolgens bij een setstand van 5-3 direct zijn eerste setpunt te verzilveren.

In de tweede set sloeg Sijsling opnieuw snel toe en daarmee was het verzet van Reister gebroken. Onze landgenoot sleepte de tweede set simpel binnen en plaatste zich daarmee voor de laatste acht van het toernooi.

Daarin treft de 23-jarige Sijsling de Slowaak Andrej Martin. Hij wist op zijn beurt de Tsjech Lukas Rosol te verslaan; 4-6, 6-3 en 6-4. Morgen kan er nog een Nederlander zich plaatsen voor de laatste acht. Jesse Huta Galung neemt het dan op tegen Ilija Bozoljac.

Bellen met battle.net om in te loggen

Battle.net van Blizzard krijgt er een nieuwe beveiliginsmanier bij om te kunnen inloggen. Het zal namelijk mogelijk worden om een gratis nummer te bellen waar je een PINcode moet ingeven en een éénmalig uniek nummer waarna de inlog snel afgerond kan worden. Het is voorlopig alleen beschikbaar in Amerika.

De nieuwe methode lijkt veiliger want de PIN die je zelf bedenkt hoef je niet te gebruiken op de computer. Daarnaast kan je ook nog eens aangeven met welk nummer er gebeld hoort te worden bij het inloggen. Mocht iemand ergens anders willen inloggen op jouw account, zal die jouw PIN moeten weten maar ook je telefoon moeten hebben.

Er zijn helaas nog een klein aantal restricties maar ben je nieuwsgierig, bekijk dan hier de FAQ.

PVV wil leraren beschaving bijbrengen

De PVV wil een canon van de westerse beschaving, die verplichte lesstof moet worden op lerarenopleidingen. In de toekomst kunnen docenten hun leerlingen dan weer 'ontzag bijbrengen voor onze cultuur'. Dat heeft PVV-Kamerlid Harm Beertema woensdag gezegd tijdens een debat over onderwijs in de Tweede Kamer.

Leerlingen krijgen nu nauwelijks nog iets mee van de westerse cultuur, die volgens de PVV superieur is. "Het vak geschiedenis is uitgekleed. Er bestaat ook een vak dat 'burgerschapscompetenties' heet, maar dat is zo nikserig dat je je er bijna voor schaamt", zei Beertema. "Van al het falen van ons onderwijs is dit het ergste."

Meer aandacht voor de westerse cultuur is volgens Beertema ook goed voor de integratie van allochtone leerlingen. Hun 'hearts and minds' moeten worden gewonnen voor de westerse cultuur, zei hij.

D66-Kamerlid Boris van der Ham wees erop dat er jarenlang is gepraat over een canon van de Nederlandse geschiedenis, die er uiteindelijk is gekomen. Beertema antwoordde dat deze canon niet verplicht is voor het onderwijs. "Die vrijblijvendheid bevalt ons niet." De PVV wil dat de 'canon van de westerse beschaving' deel gaat uitmaken van de exameneisen, eerst alleen voor lerarenopleidingen, maar op termijn in het hele onderwijs.

Zeven miljoen wachtgeld voor lokale politici

De dertig grootste gemeenten hebben dit jaar tot nu toe 6,9 miljoen euro wachtgeld betaald aan voormalige wethouders en gemeenteraadsleden. Dat blijkt uit een inventarisatie die RTL Nieuws heeft gemaakt.

Van het wachtgeld gaat 1,1 miljoen euro naar oud-raadsleden, terwijl die geen wettelijk recht hebben op wachtgeld. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze oud-raadsleden wachtgeld betalen. Rotterdam betaalde met 220.000 euro het meest, gevolgd door Zwolle (170.000 euro) en Eindhoven (150.000 euro).

De precieze regeling verschilt per gemeente. Ze mogen oud-raadsleden maximaal twee jaar wachtgeld geven, in het eerste jaar tachtig procent van de raadsvergoeding en in het tweede jaar zeventig procent. Zwolle heeft het wachtgeld voor oud-raadsleden onlangs afgeschaft.

De Tweede Kamer wil het wachtgeld voor oud-raadsleden overal afschaffen, meldt RTL. "Gemeenteraadslid is een nevenfunctie. Daar hoort geen wachtgeld voor te zijn", zegt VVD-Kamerlid Willibrord van Beek.

Lange Frans en Yes-R in film over bankrover

Lange Frans en Yes-R zijn volgend jaar te zien in de familiefilm Mijn Opa de Bankrover. De rappers hebben een bijrolletje, maakt distributeur A-Film woensdag bekend. De hoofdrollen zijn voor Zoë van der Kust, Michiel Romeyn en Loes Haverkort.

Mijn Opa de Bankrover gaat over een 13-jarig meisje dat meer wil weten over haar Surinaamse vader. Haar opa is de enige die haar verder kan helpen. Als de familie opa in een bejaardentehuis wil stoppen, besluiten het meisje en haar grootvader naar Suriname te gaan. Dan blijkt dat opa's geld is geblokkeerd door de familie, waarna de twee besluiten een bank te overvallen.

Het scenario van de familiefilm is geschreven door kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper. Hij klom eerder in de pen voor films als Morrison Krijgt een Zusje en Het Zakmes. Ineke Houtman tekende voor de regie, zij regisseerde ook De Indiaan, Polleke en Madelief.

Naast de hoofdrolspelers en de twee rappers komen ook Tanja Jess en Waldemar Torenstra voorbij in de film. Mijn Opa de Bankrover is vanaf 2 februari te zien in de Nederlandse bioscopen.


Lange Frans (Foto: Novum)

Verdachte schietpartij Vlaardingen meldt zich

Een 55-jarige man is woensdagmiddag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een schietpartij in Vlaardingen ruim twee weken geleden. Twee Rotterdammers van 31 en 45 jaar raakten zwaargewond bij het incident op de Vossiusstraat.

Agenten troffen de twee slachtoffers aan in een auto die tegen de gevel van een pand tot stilstand was gekomen. Bij het onderzoek dat volgde kwam volgens de politie de 55-jarige Vlaardinger al snel in beeld. Woensdagmiddag meldde de man zich op een politiebureau, waarop hij direct in een cel is gezet.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Uitkomst strafzaak Contador duurt wel even

De uitkomst van de strafzaak die de Spaanse wielerbond (RFEC) tegen Alberto Contador moet voeren, laat nog wel even op zich wachten. Dat verwacht voorzitter Juan Carlos Castano van de Spaanse wielerbond.

De Internationale Wielrenunie UCI eist van de RFEC juridische stappen tegen de tourwinnaar, omdat in de laatste Ronde van Frankrijk een minieme hoeveelheid van het verboden clenbuterol bij hem werd aangetroffen.

De Spaanse wielerbond heeft een maand de tijd gekregen om actie te ondernemen, maar die termijn is volgens de Spanjaarden veel te krap. "Het kan wel eens twee, drie maanden duren", zei Castano na de eerste bijeenkomst van de bond over de zaak.

Het is 'on like donkey kong' voor Nintendo

Er is een bekend Amerikaans gezegde en dat gaat zoiets als; 'on like donkey kong'. Er zijn vele verschillende gebruiken en interpretaties van het gezegde maar Nintendo wil nu dat zinnetje als handelsmerk laten registreren in Amerika. Volgens Nintendo zelf is het een oud en populair gezegde bij Nintendo.

Dat het een bekende gezegde is kan kloppen want in 1992 werd hij voor zover bekend is voor het eerst gebruikt in het liedje "Now I gotta Wet'cha" van Ice Cube. Zelfs in de film American Pie 3 is de zin gebruikt door Steve Stiffler in een schaak-wedstrijd.

Een zin of gezegde als handelsmerk krijgen is niet het makkelijkste maar Apple is het recentelijk ook gelukt met "There's an app for that.". Of het Nintendo zal lukken is af te wachten maar misschien lukt het ze nog voor de release van Donkey Kong Country Returns dat op 21 november uit zal komen op de Wii.

OLDK

Bolton Wanderers diep in de schulden

Bolton Wanderers heeft over het vorige seizoen een schuld van ruim veertig miljoen euro geleden. Dat maakte de huidige nummer acht van de Premier League vandaag bekend. In totaal bedraagt de schuldenlast een slordige zestig miljoen euro. Bolton gaf afgelopen seizoen veel geld uit om degradatie af te wenden.

Bolton investeerde vorig jaar voor achttien miljoen euro in de spelersgroep en verving trainer Gary Megson voor Owen Coyle, die losgeweekt moest worden bij Burnley. Met een veertiende plaats hield de Engelse club zich uiteindelijk staande op het hoogste niveau. "Eigenlijk hebben we gewoon geïnvesteerd in de toekomst", verdedigt voorzitter Phil Gartside het beleid.

Zorgen over het voortbestaan van de club hoeven de fans zich vooralsnog niet te maken. Grootste schuldeiser is eigenaar Eddie Davies, die heeft laten weten zijn ploeg niet te zullen laten vallen. "We zullen de kosten de komende tijd onder controle proberen te houden", zegt Gartside. "Ook hopen we wat spelers met winst door te kunnen verkopen."

Geen Dragon Quest VI-remake naar Europa?

Er is een mogelijkheid dat de remake van Dragon Quest VI voor de DS niet naar Europa zal komen. Een twitteraar vroeg aan Square Enix of er al informatie was over de Europese versie van het spel en Square Enix antwoorde met het volgende: "Not on the cards right now – sorry!"

De remake is al in 2008 aangekondigd en Dragon Quest VI is de enige in de serie die niet in het westen is uitgekomen. In 2008 gaf Square Enix wel aan dat het spel naar Amerika en Europa zou komen en in het begin van dit jaar kwam deel IX uit dat het goed gedaan heeft buiten Japan.

DQVI

Zuid-Koreaans marineschip zinkt na aanvaring

Een Zuid-Koreaans marineschip is woensdag gezonken na een aanvaring met een grote vissersboot. Eén bemanningslid kwam om het leven en twee worden vermist. Dat heeft het leger medegedeeld.

Het honderdvijftig ton zware marinevaartuig patrouilleerde in de wateren voor het zuidelijke eiland Jeju, zei een woordvoerder van de gezamenlijke chefs der staven. Zeker 28 bemanningsleden zijn in veiligheid gebracht.

De oorzaak van de aanvaring is niet bekend. De vissersboot liep weinig averij op.

Acht maanden eerder zonk een Zuid-Koreaans marineschip nabij de zeegrens met Noord-Korea. Hierbij kwamen 46 zeelieden om. Een internationaal onderzoek wees uit dat het schip was getroffen door een Noord-Koreaanse torpedo.

Wekelijkse PlayStation Store-update

Welkom bij de wekelijkse PlayStation-Store update van 10 november waarbij we wat aanbiedingen van Assassin's Creed hebben, RPG-klassieker Grandia en nog een hoop andere dingen. Bekijk de volledige lijst van nieuwe dingen hieronder, alles is in Nederland beschikbaar.

Speciale Aanbiedingen tot 24 november

* TMNT: Turtle in Time Re-Shelled (€6.99)
* Cell Factor: Psychokinetic Wars (€6.99)
* Assassin's Creed II: Sequence 12 - Battle of Forli (€2.49)
* Assassin's Creed II: Sequence 13 - Bonfire of the Vanities (€2.49)
* Assassin's Creed II: Sequence 13 - Bonfire of the Vanities & Secret Locations (€3.99)
* Assassin's Creed: Bloodlines (PSP) (€19.99)
* Tom Clancy's EndWar (PSP) (€9.99)
* ChessMaster: The Art of Learning (PSP) (€9.99)
* Mystery of the Crystal Portal (mini) (€2.99)

Permanente prijsverlagingen

*  Harvest Moon: Hero of Leaf Valley - €24.99

Downloadbare Games (PS3)

* Crescent Pale Mist (€4.99) Rating: PEGI 12
* Söldner-X 2: Final Prototype & The Last Chapter Bundle (€14.99) Rating: PEGI 7

Downloadbare Games (PSP)

* WWE Smackdown vs. Raw 2011 (€39.99) Rating: PEGI 16
* NBA 2K11 (€29.99) Rating: PEGI 3

PSone Games (PS3 and PSP)

* Grandia (€7.99) Rating: PEGI 12

minis (PS3 and PSP)

* 3, 2, 1... Supercrash! (€2.99) Rating: PEGI 3
* Jewel Keepers: Easter Island (€4.99) Rating: PEGI 3

DLC (PS3)

* EyePet
o Dinosaur Styling Pack (€2.99)
o Hoodie Styling Pack (€2.99)

Rating: PEGI 3

* Front Mission: Evolved - Weapons Pack 02 (€2.99) Rating: PEGI 16
* God of War III - Morpheus Character Skin (€0.99) Rating: PEGI 18
* Hustle Kings - Carom and UK Billiards Pack (€1.99) Rating: PEGI 3
* Just Cause 2 - Chaos Parachute (gratis) Rating: PEGI 18
* ModNation Racers
o Ratchet & Clank Pack (€1.75)
o Stunt Pack (gratis)

Rating: PEGI 7

* My Aquarium - Big Fish Set (€0.99) Rating: PEGI 3
* PAIN - Maxine Pack (€0.99) Rating: PEGI 16
* Guitar Hero: Warriors of Rock
o ‘Red Barchetta' By Rush (€1.99)
o ‘Tom Sawyer' By Rush (€1.99)
o Guitar Hero: Warriors of Rock 1 Track Pack (€17.99)

Rating: PEGI 12

* Rock Band 3
o Bon Jovi Greatest Hits: Rock Band Edition (€14.99) (bevat onderstaande liedjes die ook los verkrijgbaar zijn)
o ‘Bad Medicine' (€1.49)
o ‘Blaze Of Glory' (€1.49)
o ‘Have A Nice Day' (€1.49)
o ‘I'll Be There For You' (€1.49)
o ‘It's My Life' (€1.49)
o ‘Lay Your Hands On Me' (€1.49)
o ‘Livin' On A Prayer (RB3-versie)' (€1.49)
o ‘Runaway' (€1.49)
o ‘Wanted Dead Or Alive (RB3-versie)' (€1.49)
o ‘We Weren't Born To Follow' (€1.49)
o ‘Who Says You Can'T Go Home' (€1.49)
o ‘You Give Love A Bad Name (RB3-versie)' (€1.49)
o ‘Blue Monday' by New Order (€1.49)
o ‘Burning Down The House'by Talking Heads (€1.49)

Rating: PEGI 12

* Rock Band Network
o ‘A Drug Against War' by KMFDM (€1.49)
o ‘Blood Red Rock' by Bang Camaro (€0.79)
o ‘Dethroned' by Death Angel (€1.49)
o ‘Scavengers Of The Damned' by Aiden (€1.49)
o ‘You Ain't No Family' by iwrestledabearonce (€1.49)

Rating: PEGI 12

Avatars (PS3)

* Söldner-X 2: Final Prototype Avatar Bundle 2 (€1.49)
* Söldner-X 2: Final Prototype Avatar Bundle 3 (€1.49)

* EyePet
o Astronaut Pet (€0.25)
o Paw Icon (€0.25)
o Pet Run Happy (€0.25)

Themes (PSP)

* No Heroes Allowed Theme

Premium Themes (PS3)

* Disruptive Themes
o Atlas (€1.49)
o Whimsical Fantasy (€1.49)

Videos (PS3)

* DC Universe Online E3 Trailer
* DC Universe Online Gamescom Trailer
* MUBI Trailer
* Invizimals Trailer

Videos (PSP)

* No Heroes Allowed Launch Trailer

Hooiveld: "Als ik speel pakt Celtic de titel"

Jos Hooiveld zit in een moeilijke fase bij Celtic. De Nederlandse verdediger zit steeds vaker op de bank, waardoor een basisplaats uit het zicht raakt.

Hooiveld heeft vandaag echter weer wat reden tot lachen, aangezien de 27-jarige Drent vanavond voor het eerst sinds maanden weer eens een basisplaats krijgt. Hooiveld raakte zijn basisplaats kwijt na de onthutsende uitschakeling tegen FC Utrecht. "Ik voelde dat de trainer (Neil Lennon, red.) de fouten in die met 4-0 verloren returnwedstrijd op mij afschoof en dat hij de spelers, die hij heeft gehaald, verdedigde."

"Toch kijk ik voornamelijk naar mezelf", zegt hij tegen RTV Drenthe. "Ik was niet geheel fit aan dit seizoen begonnen. In de voorbereiding had ik veel problemen met mijn hamstrings, waardoor ik nauwelijks kon spelen. Tegen Utrecht was ik dan ook niet topfit. Toch had ik het gevoel dat ik sneller weer een kans zou krijgen op eerherstel. Maar dat moment kwam maar niet."

"Wat vervelend was en me ook zwaar viel was het feit dat ik ineens van vaste waarde de vierde man werd in de pikorde, want naast Loovens en Masjtorovic werd ik ook gepasseerd door een hele jonge speler. Ik kwam op de tribune te zitten en dat was wel een hele moeilijke fase", vervolgt hij.

Aan een vertrek denkt Hooiveld echter niet. "Nee, ik vind het al geweldig om bij een club als Celtic te spelen. Als je mij dit vier jaar geleden had verteld, dan had ik het niet geloofd. Ik heb voorgenomen mezelf tijd te geven om het niveau aan te kunnen. Als ik speel pakken we de titel. Dat heb ik ook tegen de assistent-trainer gezegd."

Sweres nieuwe trainer Baronie

Zondagtopklasser Baronie heeft dinsdagavond de nieuwe trainer gepresenteerd. Met ingang van het seizoen 2011/12 zal Jack Sweres in Breda voor de groep staan. Hij wordt de opvolger van de succesvolle Peter Maas, die recent zijn vertrek aankondigde.

Sweres is een oud-speler van Baronie. Dit seizoen is hij werkzaam bij NAC Breda, waar hij de C1 onder zijn hoede heeft. Juist die affiniteit met jeugdopleiding maakte van Sweres een ideale kandidaat voor Baronie. De club wil meer eigen talenten laten doorstromen en intensiever samenwerken met stadgenoot NAC Breda. Sweres tekende een contract tot medio 2014.

Problemen met A380's Singapore Airlines

Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines heeft in drie motoren van haar vloot A380 Airbussen, de grootste passagiersvliegtuigen ter wereld, olievlekken aangetroffen. Drie toestellen werden woensdag uit voorzorg teruggevlogen naar Singapore. Twee dagen eerder kondigde de Australische maatschappij Qantas aan met olielekkages te kampen in haar A380's.

Vorige week vond er een explosie plaats in een van de motoren van een toestel van Qantas. Het vliegtuig wist veilig te landen op de luchthaven van Singapore, maar de maatschappij hield haar hele vloot A380's aan de grond in afwachting van een onderzoek.

Singapore Airlines zei niet te weten of de olievlekken verband houden met de problemen die Qantas ondervond. Ondertussen maakte de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa bekend een motor op een van haar A380's te hebben vervangen nadat tijdens onderhoudswerkzaamheden een probleem was geconstateerd. Dit probleem zou geen verband houden met de problemen van Qantas.

Maandag zei Qantas dat in drie motoren van drie verschillende vliegtuigen olielekkages waren ontdekt, een probleem dat niet zou mogen voorkomen in dergelijke nieuwe motoren. Mogelijk zitten er kleine scheurtjes in de olieleidingen waarmee de motoren worden gesmeerd. Als er olie doorheen lekt kan dit ontbranden, met een falende motor tot gevolg.

Caro Emerald viert succes met speciale cd

Caro Emerald viert het succes van haar album Deleted Scenes from the Cutting Room Floor met een speciale editie van het schijfje. Emeralds debuutplaat ging deze week voor de tweehonderdduizendste keer over de toonbank, wat betekent dat het album goed is voor vier keer platina.

Bij de Platinum Edition van de cd zit een dvd met onder meer alle videoclips van Emerald. Ook krijgen fans met backstage-beelden een kijkje in de keuken en bevat het extra schijfje remixen en bonustracks. Een van de bonusnummersenis een cover van Lady Gaga's Bad Romance.

De 29-jarige Emerald, die vorig jaar in Nederland doorbrak, timmert ook in het buitenland aardig aan de weg. Haar debuutalbum is in onder meer Polen en Groot-Brittannië een succes.


Caro Emerald (Foto: Novum)

Jol: "Het is tijd dat anderen opstaan"

Volgens Martin Jol moet zijn elftal minder afhankelijk worden van het spitsenduo Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui.

Dat zei hij vandaag tijdens de persconferentie voor het bekerduel tegen Veendam donderdag. Suarez loopt al weken vooral tegen zichzelf te voetballen en El Hamdaoui ontbreekt donderdag wegens een enkelblessure. "Het is nu aan anderen om op te staan", aldus Jol.

De ploeg ligt zwaar onder vuur na een slechte reeks. Urby Emanuelson gaf zondag in het AT5-programma Studio Ajax ook al aan dat het team te veel leunt op ingevingen van Suarez en El Hamdaoui. "We blijven ze maar bestoken met ballen, ook als ze niet lekker in de wedstrijd zitten."

Johan Cruijff riep deze week in zijn column in De Telegraaf het bestuur op om af te treden. Maar volgens Jol is het juist zaak dat de club de rust bewaart, zo zei hij vandaag.

Behalve El Hamdaoui mist Ajax tegen Veendam ook Gregory van der Wiel.

Schaatsers tekenen massaal petitie

Schaatsers uit binnen- en buitenland hebben de afgelopen dagen massaal een petitie ondertekend waarin de internationale schaatsunie ISU wordt gevraagd de inmiddels beruchte lijnregel te schrappen. De beste schaatsers ter wereld verzamelen zich deze week in Heerenveen voor de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen.

De protestactie wordt geleid door enkele Nederlandse rijders, maar krijgt veel bijval uit het buitenland. Inmiddels hebben tientallen rijders de petitie ondertekend. De protestbrief wordt donderdag aan de ISU aangeboden.

Deze zomer werd tijdens een ISU-congres besloten dat de schaatsers op het rechte stuk binnen hun eigen baan moeten blijven. Indien het ijzer volledig in de baan van de opponent komt, volgt onherroepelijk diskwalificatie. Afgelopen weekeind verspeelde bijvoorbeeld Jorien Voorhuis op die wijze de Nederlandse titel op de 5 kilometer.

Schaatsers tekenen massaal petitie
Schaatsers tekenen massaal petitie (Foto: ANP)

Suárez ziet overgang naar Spurs wel zitten

Luis Suárez heeft de clubleiding van Ajax gemeld dat hij wel geïnteresseerd is in een overgang naar Tottenham Hotspur. Tottenham-trainer Harry Redknapp is zeer geïnteresseerd in de Ajacied. Redknapp heeft goede hoop de aanvoerder van Ajax in januari over te nemen. Suárez staat zelf niet onwelwillend tegenover een overgang naar Londen. De Uruguayaan heeft de Amsterdamse clubleiding verteld dat hij wel geïnteresseerd is in Spurs, weet Goal.com.

Suárez zou wel eerst de onderhandelingen tussen Ajax en de Engelse club af willen wachten. Tottenham moest flink in de buidel tasten als ze de Uruguayaanse international willen overnemen. Ajax heeft een prijskaartje van ruim 25 miljoen euro om de nek van Suárez gehangen. Tottenham is echter bereid ver te gaan voor de spits.

Suárez heeft in Amsterdam nog een contract tot 2013 en heeft altijd aangegeven zich gelukkig te voelen in de Amsterdam Arena. Redknapp heeft daarom niet alleen Suárez op het oog. Ook Edin Dzeko (VfL Wolfsburg), Diego Forlan (Atlético Madrid) en Luis Fabiano (Sevilla) staan het op het verlanglijstje van de manager van Tottenham.

Ronde van Peking opgenomen in World Tour

De Ronde van Peking is toegevoegd aan de World Tour, de opvolger van de huidige ProTour. Dit maakte de internationale wielrenunie UCI vandaag bekend. In 2011 wordt de Ronde van Peking van 5 tot 9 oktober verreden.

"Azië heeft een schat aan wielertalent en een grote passie voor de wielersport. Ik ben ervan overtuigd dat het wielrennen op dit continent enorm gaat profiteren van een koers van dit kaliber,” aldus de voorzitter van de UCI, Pat McQuaid.

Speel ZORK in CoD: Black Ops

Veel mensen spelen CoD: Black Ops nadat deze gisteren is uitgekomen en naast glitches en bugs worden er ook opmerkelijke dingen gevonden. Zo is het blijkbaar mogelijk om naast een top-down shooter genaamd Dead Ops ook om de klassieker genaamd ZORK te spelen in CoD: Black Ops.

Maar hoe doe je dat nou? Nou heel simpel, breek in het hoofdmenu uit je stoel en daarachter staat een oude computer. Activeer die en tik DOA in om de Dead Ops Arcade-mode te unlocken. Tik je ZORK in dan kan je de oude text-based adventure ZORK spelen en daarmee krijg je ook een achievement.

Bekijk hieronder een Youtube-filmpje van hoe je deze twee modi inschakelt.

Walvissen verbranden door dunne ozonlaag

Walvissen voor de Mexicaanse kust vertonen tekenen van ernstige verbranding door de zon, mogelijk als gevolg van de beschadigde ozonlaag. Die zou de ultraviolette straling van de zon niet voldoende tegenhouden. Dat hebben wetenschappers gezegd.

De zeezoogdieren zouden met name kwetsbaar zijn omdat zij lange tijd aan de oppervlakte zwemmen om te ademen, andere walvissen te ontmoeten en hun jongen te zogen. De dieren worden immers niet beschermd door een vacht of veren, die schadelijk zonlicht kunnen tegenhouden.

Onderzoekers fotografeerden walvissen in de Golf van Californië, de strook water die het schiereiland Baja California scheidt van het vasteland van Mexico. Daaruit bleek dat op de huid van de dieren veel dode cellen zaten, een duidelijk teken van beschadiging door de zon.

Net als bij mensen leken lichter gekleurde walvissen meer last te hebben van verbranding. Blauwe vinvissen vertoonden ernstiger huidbeschadiging dan donkerdere soorten als de gewone vinvis en de potvis.

De huidbeschadiging is een gevolg van de dunnere ozonlaag. De ozonlaag, die ultraviolette straling van zon tegenhoudt, is in de loop der jaren door het gebruik van schadelijke gassen als CFK's aanzienlijk geslonken. Hoewel dergelijke chemicaliën bijna niet meer gebruikt worden, herstelt de ozonlaag maar langzaam.


Walvissen verbranden ten gevolge van dunne ozonlaag (Foto: Novum)

'Coffeeshops moeten wiet voor klanten kunnen telen'

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel wil dat coffeeshops clubs kunnen worden die voor hun leden wiet telen. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag gezegd. Met het plan moet de criminaliteit rond coffeeshops worden ingedamd.

Woensdag maakte het Eindhovense gemeentebestuur bekend te willen starten met een project rond de vijftien coffeeshops in Eindhoven, om deze transparanter te maken. Het college wil onder meer een toegangspasjessysteem en een verbod op contante betaling. De Eindhovense gemeenteraad praat 23 november over het project.

Het wiettelen door clubs voor hun leden maakt geen deel uit van het plan. Het is een idee van Van Gijzel dat voortborduurt op dit project, licht de woordvoerder toe.

Van Gijzel sprak zich al eerder uit voor gereguleerde wietteelt, maar tot nu toe is hier weinig van terechtgekomen. De burgemeester ziet nu echter wel mogelijkheden, aangezien in het regeerakkoord staat dat coffeeshops besloten clubs moeten worden. Alleen meerderjarige Nederlanders mogen volgens het akkoord naar binnen, als ze een clubpas hebben.

In Nederland wordt nu het bezit van vijf wietplanten voor eigen gebruik gedoogd. "Je zou kunnen afspreken dat de clubs die wiet voor de leden gaan telen."

Coffeeshops mogen in Nederland wel softdrugs verkopen, maar mogen het niet officieel inkopen, de zogenoemde achterdeurproblematiek. Volgens de burgemeester is er sprake van veel criminaliteit rondom coffeeshops. Met zijn plan moeten de criminele banden worden doorgesneden, legt de woordvoerder uit. "Coffeeshops worden hiermee betrouwbare en transparante clubs."

Kroegen willen schade rookverbod verhalen

Kleine horecaondernemers willen de schade die zij hebben opgelopen door het rookverbod verhalen op de Nederlandse staat. Dat heeft de Stichting Horecaclaim woensdag bekendgemaakt. Het is onduidelijk hoe groot de totale schade is. Een accountantskantoor gaat dit in kaart brengen.

De stichting zegt dat duizenden kroegen en cafés zonder personeel sinds het rookverbod op 1 juli 2008 werd ingesteld grote schade hebben geleden. Daarbij gaat het in eerste instantie om omzetverliezen, maar ook onnodige investering. Sinds vorige week is het roken in kleine horecagelegenheden zonder personeel weer toegestaan.

Horecaclaim wil namens zo veel mogelijk ondernemers een claim indienen bij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). De stichting, die ook achter Red de Kleine Horecaondernemer zit, zegt naar de rechter de stappen als het ministerie niet bereid is om de schade te betalen.

Murray verslaat sterke Nalbandian in Parijs

Andy Murray heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de achtste finale van het Masters-toernooi in Parijs. Hij rekende in drie sets af met een sterk spelende David Nalbaldian: 2-6, 6-4, 6-3. Murray stuit in de volgende ronde op Marin Cilic, die Sergiy Stakhovsky in drie sets op de knieën kreeg: 6-4, 4-6 6-3.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Murray zijn Argentijnse opponent zou verslaan. Nalbandian begon furieus en pakte met geweldig tennis de eerste set. In de tweede set schakelde zijn Britse opponent een tandje bij. Murray won die set met 6-4.

In de derde set liet Murray zich behandelen aan zijn pols, maar was hij desondanks nog wel in staat bij 4-3 door de service van Nalbandian te breken. Daarna serveerde de nummer drie van de plaatsinglijst de wedstrijd professioneel uit.

Stanislas Wawrinka zorgde voor een verrassing door Ivan Ljubicic pootje te lichten. Hij won met tweemaal 6-4 van de Kroaat, de nummer vijftien van de plaatsinglijst.

Madden NFL 11 komt naar de 3DS

EA heeft officieel aangekondigd dat Madden NFL naar de 3DS zal gaan komen. Het spel zal 11 tegen 11 football bevatten, 5 tegen 5 actie en ook een Seasons-mode. Daarnaast zal er 3D functie aanwezig zijn in Spotlight Moments en Call Your Shots, waar het mogelijk is om op het scherm direct je spel te bepalen.

Er zullen in het spel 32 NFL-teams en stadiums aanwezig zijn met allemaal 3D-camera's. Het spel zal ook drie soorten spel-mogelijkheden bevatten, namelijk: GameFlow, Classic en Arcade. GameFlow zorgt voor snelle gameplay omdat het spel zelf al bepaalde tactieken bepaalt aan de hand van echte plannen gemaakt door NFL-teams. De Classic-mode zorgt ervoor dat je zoals vroeger alles zelf kan instellen en bepalen. De Arcade-mode zorgt dat alles heel makkelijk op te pakken is voor snelle gameplay.

Het spel komt ergens in het eerste halfjaar van 2011 uit voor de 3DS, bekijk hieronder met dank aan Eurogamer de eerste screens.

Madden NFLMadden NFLMadden NFLMadden NFLMadden NFLMadden NFL

Onderzoek naar vernietigen sporen door agent

De politie stelt een onderzoek in naar de gang van zaken rond een in de woning van de voor kindermoord veroordeelde pedofiel Geert B. gevonden onderbroekje. Het onderbroekje is door een wijkagent niet aan de leider van het onderzoek is gegeven. De agent krijgt gedurende het onderzoek ander werk te doen. Dat heeft de politie woensdagmiddag bekendgemaakt.

Het onderzoek volgt op berichtgeving van de Twentsche Courant Tubantia over het ondergoed. Volgens de krant vonden de nieuwe eigenaren van de woning van Geert B. uit Glanerbrug het meisjesonderbroekje verstopt in een meterkast. Het onderbroekje, dat bloedsporen zou hebben bevat, is vermoedelijk van de dochter van een Braziliaanse vrouw met wie B. korte tijd samenwoonde. Het meisje was destijds een peuter.

De wijkagent liet het kledingstuk volgens de krant vernietigen, omdat er te veel mensen aan hadden gezeten. Het kledingstuk had echter bij de leider van het onderzoek terecht moeten komen, stelt de politie. De politie betreurt het dat binnen haar organisatie 'op zo'n onzorgvuldige en onprofessionele wijze is omgesprongen met mogelijk bewijsmateriaal'.

De politie zegt eerder samen met het Openbaar Ministerie te hebben geconstateerd dat er geen aanleiding was onderzoek in te stellen naar mogelijk misbruik van het Braziliaanse meisje. "Ook de vondst van dit onderbroekje geeft hen geen reden om op dit besluit terug te komen."

B. werd in mei door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor het misbruiken van zijn buurmeisje en de lustmoord op de 8-jarige Semiha Metin in Deventer. Hij ging in hoger beroep tegen de uitspraak. Het gerechtshof in Leeuwarden buigt zich donderdag over de zaak.

Opnieuw PVV-Kamerlid in opspraak

PVV-Kamerlid Eric Lucassen heeft buurtgenoten in zijn voormalige woonplaats Haarlem jarenlang bedreigd en geïntimideerd. Dat zeggen voormalige buren van Lucassen in het tv-programma Uitgesproken WNL en op de website crimesite.nl.

Lucassen zou tussen 2006 en 2009 vrouwen hebben uitgescholden voor 'dikke zeug' en 'kankerhoer'. Hij zou emmers water over een bejaarde buurman hebben gegooid en hebben gedreigd zoutzuur over een echtpaar heen te gooien. Lucassen had er bezwaar tegen dat mensen in zijn straat de hond uitlieten, er parkeerden of er kinderen lieten spelen.

Een buurtbewoonster omschrijft Lucassen als 'een doodenge man, die de hele buurt intimideerde'. Volgens de vrouw is Lucassen herhaaldelijk opgepakt, nadat buurtgenoten aangifte tegen hem hadden gedaan. Een 72-jarige man heeft zich huilend bij de politie gemeld, blijkt uit een aangifte waaruit Uitgesproken WNL en crimesite.nl citeren.

Lucassen zelf, die eind vorig jaar naar Zandvoort verhuisde, ontkent de verhalen. Volgens hem zijn er wel 'incidenten' geweest, maar die hadden te maken met een 'langlopend meningsverschil' over hondenpoep. "Van intimiderend of bedreigend gedrag van mijn kant is absoluut geen sprake geweest."

Lucassen is het derde PVV-Kamerlid dat in opspraak raakt wegens agressief gedrag. Hero Brinkman zou vorig jaar een barman hebben geslagen in de Haagse sociëteit Nieuwspoort. Eind vorige maand werd Kamerlid Marcial Hernandez opgepakt in Den Haag. Hij zou een kopstoot hebben uitgedeeld.


Eric Lucassen (Foto: Novum)

Gebrselassie twijfelt over afscheid

Haile Gebrselassie heroverweegt zijn plotselinge afscheid van de atletiek. Dat heeft Jos Hermens, de manager van de Ethiopiër, gezegd.

Volgens Hermens deed Gebrselassie zijn uitspraken zondag in een emotionele opwelling nadat hij vanwege een knieblessure op had moeten geven tijdens de marathon van New York. Sindsdien sprak de Nederlander met zijn pupil. "Hij was al veel neutraler en wilde er nog eens over nadenken."

De 37-jarige Gebrselassie, de wereldrecordhouder op de marathon met een tijd van 2:03.59 uur, zou mogelijk na de Olympische Spelen van 2012 pas met pensioen willen gaan. De Ethiopiër had de Spelen van Londen tot voor zondag altijd als zijn einddoel genoemd.

Gebrselassie heeft al twee gouden olympische medailles. In 1996 en 2000 was hij de beste op de 10.000 meter.


Gebrselassie twijfelt over afscheid (Foto: Novum)

Jol: Cruijff is een repeterend verhaal

Ajax-trainer Martin Jol is woensdagmiddag uitgebreid ingegaan op de kritiek van Johan Cruijff. Het Ajax-icoon zei maandag in zijn column in De Telegraaf dat het bestuur en de directie per direct moeten opstappen in het belang van de club. "Cruijff is een repeterend verhaal", zei Jol.

"De mening van Cruijff ken ik onderhand wel. Hij doet het al 25 jaar zo, ook bij Barcelona. Louis van Gaal is er in zijn tijd in Barcelona ook niet echt vrolijk van geworden. Ik zou het wel spannend vinden als Cruijff er zelf een keer instapt, maar dat doet hij natuurlijk niet."

Jol geeft wel toe dat de kritiek van Cruijff ergens op gebaseerd is. "Hij komt aardig in de buurt. Ik vind net als hij dat we moeten aanvallen via de vleugels. Maar wij doen het net op een andere manier, omdat we geen types als Marc Overmars en Finidi George in de selectie hebben. Vorig jaar ging dat heel goed en toen waren we met 155 goals het meest productieve elftal van de Eredivisie."

"We kunnen onze kop wel in het zand steken en met Florian Jozefzoon en Aras Özbiliz gaan spelen, maar dan worden we echt een stuk minder", vervolgt Jol. "Het lastige is dat je het resultaat niet ondergeschikt kunt maken aan de cultuur van de club."

Volgens Jol functioneert de aanval naar behoren. "Je kunt niet van Luis Suarez verwachten dat hij een echte rechtsbuiten wordt. Datzelfde geldt voor Urby Emanuelson op links." Met de kritiek dat Ajax beter draaide met de vertrokken spits Marko Pantelic kan Jol niet zo veel. "Ik moet er niet aan denken dat Mounir El Hamdaoui niet gekomen was."

Cruijff vindt dat de directie en het bestuur per direct moeten opstappen, maar Jol is het daar mee oneens. "Zij leveren fantastisch werk. Ze hebben het verval gestopt en misschien zijn we na dit seizoen wel schuldenvrij. Ze verdienen een standbeeld en moeten gewoon blijven zitten."

Ondanks dat Ajax twee keer op rij verloor wil Jol niets weten van een crisis. "We hebben twee punten minder dan vorig seizoen. FC Twente heeft er vier minder en PSV twee. Maar daar is het toch ook geen crisis? Het hoort bij Ajax dat er sneller een negatieve stemming is. We moeten gewoon lekker doorgaan op de huidige manier."

KNMI verwacht ontstuimige dagen

Het KNMI verwacht donderdag en vrijdag stormachtig weer met veel regen. Het meteorologisch instituut meldt woensdag op zijn website dat Nederland te maken krijgt met een diepe stormdepressie. Op de Noordzee is windkracht 9 voorzien, langs de kust wordt windkracht 8 bereikt. Het verkeer moet rekening houden met windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

Volgens het KNMI is de boosdoener een zogenoemd windveld ten zuiden van de stormdepressie die vanuit IJsland naar de Noordzee trekt. "Het windveld is omvangrijk, zodat het onstuimige weer enkele dagen kan aanhouden. De meeste wind komt boven de Noordzee te staan, waar stormkracht wordt bereikt", aldus het KNMI.

De Verkeersinformatiedienst VID verwacht in verband met het slechte weer donderdag een "zeer zware avondspits" met ruim 360 kilometer aan files.

Bayern praat na winterstop met Van Bommel

Bayern München spreekt na de winterstop met Mark van Bommel over een verlenging van diens contract. "Met spelers van wie het contract afloopt, wordt alles in het voorjaar geregeld", liet sportief directeur Christian Nerlinger vandaag optekenen in Duitse media.

De Nederlandse middenvelder speelt sinds 2006 voor de Duitse topclub. Bayern wilde het contract met Van Bommel (33) vorig jaar eigenlijk met twee jaar verlengen, maar de international vond één jaar genoeg.

Behalve Van Bommel hebben ook Hans-Jörg Butt, Hamit Altintop, Andreas Ottl en Miroslav Klose een verbintenis die na dit seizoen afloopt. Nerlinger hoopt de verbintenis met Bastian Schweinsteiger, die tot medio 2012 loopt, open te breken en te verlengen. "Het is voor ons niet belangrijk wanneer het gebeurt, maar dat het gebeurt."

Bayern praat na winterstop met Van Bommel
Bayern praat na winterstop met Van Bommel (Foto: ANP)

Rij gratis met de Monopoly Streets Taxi

Monopoly Streets is momenteel beschikbaar voor de PlayStation 3 en de Wii, en wordt morgen uitgebracht voor de XBox 360. Om dit te vieren rijden er tot eind december 2010 speciale taxi's door vijf van de bekende monopoly-steden; Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Haarlem.

Alleen op 11 november is een rit in deze taxi's gratis* tussen 12.00 en 18.00, zolang opstap- en aankomstpunt in dezelfde stad liggen.

Monopoly Streets is het alom bekende bordspel, maar nu uitgebracht voor PlayStation 3, Wii en Xbox 360. De game is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, en is een eerbetoon aan het 75-jarige Monopoly. Het spel is een volledig geanimeerde wereld van Mr. Monopoly, en draait om het bouwen en bezitten van een bruisende stad, met als einddoel de alleenheerschappij.

 monopoly streets

*Voorwaarden: De instaplocatie moet in dezelfde stad zijn als de aankomstlocatie. Maximaal 3 passagiers per rit, en maximaal 1 gratis rit per persoon. Geïnteresseerden kunnen de Monopoly Streets taxi aanhouden in de deelnemende steden.

Aanhoudingen na vuurwerkvangst Doetinchem

De politie heeft vrijdagavond in Doetinchem ruim negenhonderd kilo vuurwerk in beslag genomen. Twee mannen van 19 en 27 jaar uit Doetinchem werden aangehouden.

De politie controleerde vrijdag een bestelbus en vond bijna vijfhonderd kilo illegaal vuurwerk in de laadruimte. Het tweetal werd aangehouden en moest meekomen voor verhoor. Uit daaropvolgende doorzoekingen in twee woningen, een bedrijfspand in Doetinchem en een bedrijfspand in Ulft werd nog eens vierhonderd kilo gevonden.

Al het vuurwerk, waar ook zeer zwaar vuurwerk tussen zat, is in beslag genomen en afgevoerd. Tegen het duo is proces-verbaal opgemaakt.

Oud-hockeyer Doyer (54) overleden

Oud-hockeyer Theodoor Doyer is overleden. De voormalig international leed aan de spierziekte ALS. Hij werd 54 jaar. Dat meldt de hockeybond KNHB vandaag. Doyer was lid van verdienste van de KNHB en diende jarenlang als bestuurslid van Bloemendaal, de club waar hij zijn hele carrière speelde en erelid was.

Doyer speelde tussen 1975 en 1988 182 keer in Oranje en scoorde daarin 44 goals. In 1983 en 1987 werd hij Europees kampioen, in 1981 won hij de Champions Trophy. Een wereldtitel ging aan zijn neus voorbij. In 1978 werd de finale verloren van Pakistan. In 1976 (vierde) en 1984 (zesde) deed Doyer mee aan de Olympische Spelen.

Doyer bleef zijn club Bloemendaal zijn hele loopbaan trouw, ook toen de club de eerste jaren na de invoering van de hoofdklasse een niveau lager speelde. Tussen 1986 en 1989 werd hij vier keer op rij landskampioen met zijn club en in 1987 werd ook de Europa Cup I in de wacht gesleept.

Massaal protest Britse studenten

Tienduizenden Britse studenten hebben woensdag in Londen geprotesteerd tegen plannen van de regering de collegegelden drastisch te verhogen. Het was het massaalste protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Britse coalitieregering tot nu toe. Volgens de organisatoren waren er ongeveer vijftigduizend studenten en docenten aanwezig.

Korte tijd was er sprake van relletjes toen een handvol mensen ruiten ingooide bij het hoofdkantoor van de Conservatieve partij.

Frances O'Grady van de vakbond Trades Union Congress zei dat door de stijging van de collegegelden 'de universiteiten verboden gebied worden voor jonge mensen uit een gewoon milieu'. De Nationale Unie van Studenten zei parlementariërs van de Liberal Democrats die voor de maatregel hebben gestemd te willen onderwerpen aan een 'recall-procedure'. De LibDems beloofden tijdens de verkiezingscampagne namelijk om zich te zullen inzetten voor een terugkeer naar gratis universitair onderwijs.

"We staan niet toe dat de vorige generatie de schulden doorschuift naar de volgende generatie, noch gaan we de rekening betalen voor een opleiding die voor hen wel werd betaald", zei voorzitter Aaron Porter. Hij verwees daarmee naar het gegeven dat de Britse premier David Cameron en andere leden van de regering hebben gestudeerd aan topuniversiteiten als Oxford en Cambridge toen studeren nog gratis was.

De Labour-regering van de voormalige premier Tony Blair stelde in 1997 voor het eerst collegegeld in. Schotland schafte in 2000 de collegegelden weer af en in de rest van Groot-Brittannië werden de maximale kosten vastgesteld op drieduizend pond (rond de 3500 euro).

Kamp tegen langer zwangerschapsverlof

Het kabinet ziet niets in het voorstel om het zwangerschapsverlof uit te breiden naar twintig weken, zoals het Europees Parlement wil. De huidige zestien weken volstaan, zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag in de Tweede Kamer.

De bewindsman wees er verder op dat een langer zwangerschapsverlof er niet toe leidt dat meer vrouwen gaan werken. Ook is de maatregel erg duur, het zou honderden miljoenen per jaar extra kosten. Mochten vrouwen om medische redenen na de geboorte van hun kind nog niet in staat zijn om te werken, dan kunnen ze aanspraak maken op de ziektewet, aldus Kamp.

Het Europees Parlement stemde een paar weken geleden in met de verhoging van het zwangerschapsverlof naar minimaal twintig weken. De Europese fracties van VVD en CDA stemden toen tegen.

Postal 3 is bijna afgerond

De productie van de actiegame Postal 3 is bijna afgerond. Dat zei bestuursvoorzitter Vince Desi van gamestudio Running With Scissors tegen het Amerikaanse weblog Joystiq. Desi verwacht de game begin volgend jaar uit te kunnen geven.

"Onze gamestudio in Moskou is op dit moment de game aan het afronden", laat Desi weten aan het weblog. De laatste keer dat het bedrijf iets liet weten over de actiegame is inmiddels anderhalf jaar geleden.

De vorige spellen uit de serie zorgden voor commotie, omdat dieren als wapen gebruikt kunnen worden en de speler over neergeschoten vijanden heen kan plassen. Het doel van de eerste Postal was zoveel mogelijk vijanden te doden. In 2006 werd naar Postal 2 gewezen als aanstichter van een schietpartij in de Verenigde Staten.

Postal 3 moet begin volgend jaar verschijnen voor de pc en Xbox 360.


Kamer tegen afronden belminuten

De Tweede Kamer wil dat het afronden van belminuten door telefoniebedrijven wordt verboden. Aanleiding is de uitspraak van eurocommissaris Neelie Kroes. Zij zei afgelopen weekeinde dat afronden in strijd is met Europese regels.

VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) om opheldering gevraagd naar aanleiding van de uitspraken van Kroes. "De minister zei steeds: we kunnen niets doen, want het mag niet van Brussel. Nu weten we dat het wel mag. Sterker nog, Kroes zei dat we het moeten aanpakken", zegt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam.

Kroes deed haar uitspraken zaterdagavond in het tv-programma Kassa. Later zei ze alleen te hebben gedoeld op internationale gesprekken. Voor de Tweede Kamer maakt dit niet uit. "Waarom mag dit wel in Nederland en niet in Europa? Wij willen dat minister Verhagen voor de kerst duidelijkheid schept", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Veel telecombedrijven laten hun klanten per minuut betalen voor mobiele gesprekken. Daarbij wordt naar boven afgerond. Iemand die één minuut en één seconde belt, betaalt in sommige gevallen voor twee minuten.

Miljoenen voor superheldengames

Makers van een nieuwe online superheldengames hebben omgerekend 43 miljoen euro binnengehaald. Investeerders onder de naam Temasek Holdings hebben miljoenen gepompt in de Amerikaanse gamestudio Gazillion Entertainment. Gazillion is volgens de website Gamesindustry de komende tien jaar verzekerd van samenwerking met stripgigant Marvel.

De eerste game waarin de samenwerking tussen Gazillion en Marvel tot uiting komt, is Marvel Super Hero Squad Online. Dit spel moet in het voorjaar uitkomen. Superhelden als Iron Man, Captain America, de Hulk en Wolverine zouden in andere games van Gazillion kunnen verschijnen.

Gazillion Entertainment omvat meerdere gamestudio's. Grote online games als de ruimteactiegame Jumpgate: Evolution, de superheldengames Marvel Universe en Marvel Super Hero Squad Online en het recent uitgebrachte Lego Universe zijn ontwikkeld door dochterondernemingen van Gazillion Entertainment.

"Cruijff komt al 25 jaar met hetzelfde verhaal"

Ajax-trainer Martin Jol ging vandaag uitgebreid in op de kritiek die hij en zijn club in de afgelopen dagen te verwerken hebben gekregen. Vele prominenten buiten de club zijn het niet met de gang van zaken bij de Amsterdammers eens en eisten het vertrek van het bestuur.

"Negentig procent is onzin. Op tv is het vaak Pamela Anderson-praat. Amusement. Dat gooien we meteen in de prullenbak," zei Jol die wel vatbaar is voor de kritiek van Johan Cruijff. "Daar zitten wel dingen in die in de goede richting zitten."

"Maar ik ben het niet met hem eens dat de directie weg moet. Die zijn de puinhoop van hun voorgangers aan het opruimen. Volgend jaar zijn we de financiële dip waarschijnlijk te boven. Dat is een wereldprestatie. Die mensen verdienen een standbeeld," ging hij verder. "Cruijff komt al 25 jaar met hetzelfde verhaal. Ook bij Barcelona, Van Gaal heeft daar ook last van gehad. Als hij er zelf zou instappen zou ik dat nog spannend vinden. Maar dat doet hij niet."

Jol vindt dat tot een paar wedstrijden geleden de prestaties op het veld nog niet geleden hebben onder het opruimen van de puinhopen. "We begonnen met niets, moesten saneren en hebben toch alle doelstellingen gehaald. Geweldig doelsaldo, tien maanden ongeslagen. Nu hebben we twee punten minder dan vorig seizoen, maar komt er druk. Zo werkt het bij Ajax. We hebben nog steeds een goede ploeg. We zijn ermee bezig om dingen te verbeteren. Het komt allemaal best goed."

CDA kwaad over treinuitval Limburg

Het aanhouden van de treinuitval op de Heuvellandlijn tussen Maastricht en Heerlen is onbegrijpelijk, stelt het CDA. "Als dit gebeurt tussen Amersfoort en Utrecht zou niemand dit tolereren," zegt statenlid Jeu Titulaer.

Sinds donderdag is er geen treinverkeer mogelijk op het traject. Aanvankelijk dacht men dat de problemen veroorzaakt werden door blaadjes op de rails, maar inmiddels is duidelijk dat het probleem elders ligt. Spoorbeheerder ProRail tast nog in het duister over de exacte oorzaak van het slechte functioneren van het detectiesysteem.

Vervoerder Veolia zet op het traject noodgedwongen bussen in. Opmerkelijk is dat dat niet de eigen bussen van het vervoerbedrijf zijn.

Pakistaanse bond schorst gevluchte cricketer

De Pakistaanse cricketbond (PCB) heeft Zulqarnain Haider geschorst omdat de 24-jarige cricketer het trainingskamp van zijn ploeg in Dubai had verlaten en naar Londen was gevlucht. Haider deed dat naar eigen zeggen omdat hij bedreigd wordt nadat hij geweigerd had zich om te laten kopen. Volgens de PCB heeft hij zich door zijn vlucht niet aan zijn contract gehouden.

Sinds zijn vlucht naar Engeland heeft Haider zichzelf al meerdere keren tegengesproken. Zo beweerde hij eerst een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten, maar later hield hij de optie om voor Pakistan uit te komen weer open. Ook claimde hij eerst politiek asiel aan te willen vragen, maar kwam hij daar weer op terug. Het is inmiddels onduidelijk of hij überhaupt asiel aan heeft gevraagd.

Duinrell verwelkomt weer asielzoekers

Attractiepark Duinrell in Wassenaar gaat deze winter weer asielzoekers opvangen. De eerste bewoners worden over een paar dagen verwacht. In totaal kunnen maximaal zeshonderd asielzoekers tijdelijk onderdak krijgen in de bungalows van het pretpark.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en het attractiepark hebben een overeenkomst gesloten tot begin april volgend jaar. Het is de zesde keer in dertien jaar dat Duinrell asielzoekers tijdelijk opvangt.

De asielzoekers die tijdelijk in het pretpark gaan wonen zijn in afwachting van de uitkomst van hun asielprocedure.

EU: biljoen nodig voor energienetwerk

Er moet de komende tien jaar een biljoen euro worden geïnvesteerd in pijpleidingen, isolatie van gebouwen en wind- en zonne-energie om in de energiebehoefte van de Europese Unie te voorzien. Dat heeft Eurocommissaris voor energie Günther Oettinger woensdag gezegd.

De nieuwe infrastructuur is volgens Oettinger noodzakelijk om internationaal te kunnen blijven concurreren, veilige energievoorzieningen op te zetten en om verzekerd te zijn van een grote keus aan importmogelijkheden.

De EU heeft zich reeds toegelegd op ambitieuze energiedoelstellingen voor 2020. De Unie wil de uitstoot van broeikasgassen met twintig procent terugbrengen, het gebruik van duurzame energie met twintig procent vergroten en de energie-efficiëntie verbeteren.


Investering van een biljoen euro in energienetwerk nodig (Foto: Novum)

VVD en PVV richten pijlen op flitscontroles

VVD en PVV willen dat snelheidscontroles op snelwegen anders worden aangepakt. De regeringspartij VVD wil dat de controles op de A-wegen worden beperkt ten gunste van meer controles in de woonwijken. De gedoogpartij PVV wil dat mobiele controles op snelwegen worden afgeschaft en dat daar alleen nog wordt gecontroleerd via vaste flitspalen.

Dat gaan VVD-Kamerlid Charlie Aptroot en PVV’er James Sharpe donderdag inbrengen in een debat over verkeersveiligheid. Volgens Aptroot ergert zijn partij zich al jaren aan de vele controles op grote wegen, terwijl daar relatief minder verkeersslachtoffers vallen dan op andere wegen. Hij denkt dat wegens de opbrengst van de boetes zoveel dienders naast de hectometerpaaltjes blijven staan.

VVD en PVV richten pijlen op flitscontroles
VVD en PVV richten pijlen op flitscontroles (Foto: ANP)

Obama: 'Indonesië is deel van mij'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag tijdens zijn korte bezoek aan Indonesië een klemmend beroep gedaan op de islamitische wereld om het Westen te steunen in zijn strijd tegen Al-Qaida en het gewelddadige moslimextremisme. Hij deed dat in een toespraak aan de Universiteit van Indonesië, die hij begon met de in het Indonesisch uitgesproken woorden: "Indonesië is een deel van mij".

Het was voor het eerst sinds 1992 dat Obama het land waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht bezocht en hij doorspekte zijn toespraak, misschien wel de persoonlijkste die hij tot nu toe als president hield, met Indonesische woorden en uitdrukkingen. Hij haalde herinneringen op aan het huisje waar hij van 1967 tot 1971 met zijn Amerikaanse moeder, Indonesische stiefvader en halfzusje woonde en vertelde hoe hij vliegerde, langs rijstvelden rende, libellen ving en voedsel kocht op straat en van Indonesië ging houden.

Obama zwaaide Indonesië lof toe voor de moeite die het land doet terroristen op te pakken en moslimextremisme te bestrijden en net als vorig jaar in Turkije en Egypte benadrukte hij dat de strijd tegen het terrorisme geen strijd tegen de islam is.

"Ik heb duidelijk gemaakt dat Amerika geen oorlog voert tegen de islam en dat ook nooit zal doen. Zij die willen opbouwen moeten terroristen die uit zijn op vernietiging geen ruimte geven", zei Obama, wiens gehoor uit meer dan zesduizend, overwegend jonge mensen bestond. De president, die door veel Amerikanen ten onrechte voor een moslim wordt gehouden, benadrukte dat hij een christen is, maar besteedde in zijn toespraak verder weinig aandacht aan religie.

Obama reikte de islamitische wereld de hand door te zeggen dat er veelbelovende pogingen worden gedaan om onderling vertrouwen te kweken en vrede op te bouwen, maar dat verdere inspanningen geboden zijn. Zowel het Westen als de islamitische wereld heeft volgens hem de keus 'zichzelf te definiëren aan de hand van onze verschillen en de weg vrij te maken voor een toekomst van wantrouwen' of 'naar overeenkomsten te zoeken en vooruitgang na te streven'.

Over het Midden-Oosten zei hij dat zijn land er ondanks alle 'valse starten en tegenslagen' alles aan zal blijven doen om een rechtvaardige oplossing te bereiken die het belang van alle betrokken partijen dient: 'twee staten, Israël en Palestina, die vredig en veilig naast elkaar bestaan'.

Over het nieuws dat Israël van plan is dertienhonderd woningen te bouwen in het Arabische Oost-Jeruzalem zei Obama op een persconferentie die hij gaf met de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono dat 'dit soort activiteiten' de vredesonderhandelingen niet vooruit helpt.

Obama's bezoek aan Indonesië duurde nog geen etmaal. Omdat de vulkaan Merapi nog altijd as spuwt vertrok het presidentiële vliegtuig enkele uren eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Obama zal in Seoul een bijeenkomst van de G-20 bijwonen.


Obama: "Indonesië is een deel van mij" (Foto: Novum)

Anarchisten botvieren wraak op bank

Bij een bank in Amsterdam-Oost zijn woensdagochtend ramen ingegooid. De vernieling bij de bank aan de Kamerlingh Onneslaan wordt geclaimd door anarchistisch comité de Stalen Vuist. De groepering spreekt van een symbolische actie tegen de woninguitzettingen die de mobiele eenheid dinsdag uitvoerde.

De politie kreeg rond 03.15 uur te horen dat er ramen waren ingegooid bij het filiaal van de Rabobank. "We stellen een onderzoek in en zijn bezig camerabeelden veilig te stellen", zegt een woordvoerder. "Mooi om te weten dat dat comité de actie heeft geclaimd, dat geeft een onderzoeksrichting."

Het comité stelt dat mensen die niet genoeg verdienen om een huis te kopen steeds meer zijn aangewezen op huur, antikraak en kraken. "Met de nieuwe fascistische regering zal dit alleen maar erger worden", stelt de groep op de activistensite Indymedia. "Omdat banken deze tweedeling van arm en rijk stimuleren en kapitalisten in staat stelt tientallen huizen te bezitten, hebben we een bank aangepakt."

Het gerechtshof in Den Haag haalde maandag een streep door het kraakverbod, waarna de autoriteiten besloten kraakpanden voorlopig niet meer te ontruimen op grond van het strafrecht. Aan de ontruimingen van dinsdag lag een civiel-rechtelijke uitspraak ten grondslag.

De anarchisten zeggen zich niet te laten 'misleiden doordat een rechter sommige ontruimingen heeft uitgesteld'. "Naar de rechtbank gaan is net zoiets als stemmen: Je krijgt het gevoel dat je iets te zeggen hebt, maar uiteindelijk blijf je even arm en machteloos."

Knieklachten voor Huntelaar

Slecht nieuws voor Schalke 04. Klaas Jan Huntelaar moest de training van dinsdag vroegtijdig verlaten. De speler had teveel last van zijn knie.

Huntelaar liep de knieblessure op in de met 3-0 gewonnen Bundesliga wedstrijd tegen FC St. Pauli afgelopen weekend. Met een ingepakte knie verliet de spits na ruim een half uur het trainingsveld van Schalke 04. Trainer Felix Magath laat op de website weten: ''Zijn knie is wat dik. Hij heeft geprobeerd mee te trainen, maar had wat pijn.''

STALKER: het TV-serie mysterie

In Rusland is STALKER hot. Zo heet, dat men met hulp van GSC Game World er een TV-serie van wil maken. De eerste trailer en website zijn al verschenen. Het lijkt vrij low-budget, maar misschien kan het verhaal en de sfeer - waar vooral de game het van moet hebben - deze serie van de grond krijgen.

Ook is STALKER 2 (multiplatform) in ontwikkeling, dus het zou een poging kunnen zijn om de hype voor de opvolger op te bouwen. We zullen zien.

Drogba: "Snel weer op niveau"

Chelsea-spits Didier Drogba verwacht snel weer op zijn topniveau te zijn. Maandag werd bij de Ivoriaan de ziekte malaria geconstateerd. Waarschijnlijk heeft de spits het opgelopen toen hij op vakantie was en loopt hij er al een maand mee rond. 

De 32-jarige spits is blij dat er eindelijk duidelijkheid is over zijn ziekte. "Als je niet precies weet wat de ziekte is en het wordt ook niet behandeld, dan is dat lastig. Soms kwam het voor dat ik wekenlang hoge koorts had. Maar vanaf nu zal het beter gaan."

"Nu we precies weten wat he is, kunnen we vooruitkijken", aldus Drogba. "Ik denk dat ik snel beter word en weer ga scoren voor Chelsea." Mede door zijn ziekte maakt Drogba een mindere maand door, sportief gezien. Hij scoorde pas een keer. "Natuurlijk wil ik graag scoren, maar omdat ik weet dat ik nog niet honderd procent fit ben, moet ik mezelf aanpassen aan het spel. Dat kan door een assist te geven of juist extra mee te verdedigen."

De coach van Chelsea, de Italiaan Carlo Ancelotti, heeft aangegeven dat Drogba woensdag in de basis staat tegen stadgenoot Fulham. "Didier heeft de behandeling gehad en is nu weer in orde. Hij zal snel weer in topconditie zijn."

Huis burgemeester Gilze en Rijen beklad met verf

Het huis van burgemeester van Gilze en Rijen René Roep (CDA) is beklad. Hij ontdekte woensdagochtend dat de voordeur en een muur van zijn woning met rode verf waren besmeurd. Hij heeft aangifte gedaan, laat de Brabantse politie weten, die extra gaat surveilleren bij de woning.

De recherche stelt een onderzoek in en betrekt daarbij een anonieme brief met verwarde inhoud die maandagavond bij de burgemeester werd bezorgd. De brief bevat volgens de politie geen dreigende teksten.

VS geeft voorwerpen uit graf Toetanchamon terug

Het Metropolitan Museum in New York geeft negentien kunstvoorwerpen die afkomstig zijn uit het graf van Toetanchamon terug aan Egypte. Dat heeft de Egyptische dienst voor de oudheden woensdag laten weten.

Het gaat om beeldjes en sieraden, waaronder een bronzen hondje, een armband in de vorm van een sfinx en een halsketting, aldus het hoofd van de dienst, Zahi Hawass. De voorwerpen, die zich sinds 1948 in New York bevinden, komen volgend jaar terug en gaan onderdeel vormen van de permanente Toetanchamon-collectie in het nieuwe Grote Egyptische Museum, dat in 2012 opengaat.

Databank notoire relschoppers

Voetbalsupporters die herhaaldelijk rellen schoppen, komen in een landelijke databank te staan. De opzet is om in deze databank later ook de gegevens van andere relschoppers op te slaan.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven in een reactie op het rapport van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement over de strandrellen in Hoek van Holland.

Gemeenten, politie en Openbaar Ministerie moeten jonge hooligans stelselmatig in de gaten gaan houden om te voorkomen dat ze rotzooi gaan trappen. Met de databank kunnen gemeenten beter gegevens uitwisselen en is het ook goed mogelijk dossiers te vormen over notoire relschoppers. Om deze beter in de hand te kunnen houden, moeten ze persoonlijk worden aangepakt. Dat gebeurt nu nog maar mondjesmaat.

Databank voor notoire relschoppers
Databank voor notoire relschoppers (Foto: ANP)

Hackers belagen Nobelcomité

Computerhackers hebben het voorzien op het comité dat de Nobelprijs voor de Vrede toekent. De afgelopen week hebben ze onder meer de website van het comité gekraakt. Voorzitter Geir Lundestad heeft een virus op zijn persoonlijke e-mailadres ontvangen.

Dat zei Lundestad woensdag tegen de Noorse krant Aftenposten. Uit argwaan over de bijlage bij de e-mail schakelde hij de Noorse veiligheidsdienst NSM in. De autoriteiten vermoeden dat er een verband is tussen het hacken van de website en het sturen van het virus.

Wie achter de cyberaanval zit, is niet duidelijk. Mogelijk hebben de daders banden met China. Dat land is des duivels, omdat het in Noorwegen gevestigde comité de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar heeft toegekend aan de dissident Liu Xiaobo.

Hackers belagen Nobelcomité
Hackers belagen Nobelcomité (Foto: ANP)

Plastic tonijn blokkeert toegang Frans ministerie

Activisten van milieuorganisatie Greenpeace hebben met een auto voorzien van een enorme plastic tonijn de ingang van het Franse ministerie van landbouw en visserij geblokkeerd. Ze willen zo de aandacht vestigen op het uitsterven van de Atlantische blauwvintonijn.

Volgens milieudeskundgen wordt er te veel op blauwvintonijn gevist in zowel de Middellandse Zee als de Oost-Atlantische oceaan. Greenpeace beschuldigt Frankrijk ervan commerciële belangen te laten prevaleren boven de bescherming van de vissoort.

De mensen die woensdag het ministerie in of uit wilden zagen zich gedwongen andere toegangsdeuren te gebruiken.


(Foto: Novum)

Ennis en Vlasic in race voor atletiekprijs

Jessica Ennis en Blanka Vlasic maken kans om tot Atlete van het Jaar te worden verkozen. De Britse meerkampster en de Kroatische hoogspringster staan op de shortlist van vijf atletes die woensdag door de internationale atletiekfederatie IAAF bekend werd gemaakt. Ennis en Vlasic kroonden zich deze zomer in Barcelona tot Europees kampioen.

De Jamaicaanse sprintster Veronica Campbell-Brown, de Amerikaanse 200-meterloopster Allyson Felix en de Keniaanse steepleloopster Milca Chemos Cheywa staan ook op de shortlist.

Bij de mannen gaat de strijd tussen David Rudisha, David Olover, Tyson Gay, Zerzenay Tadese en Andreas Thorkildsen. De winnaars worden op 21 november tijdens het World Athletics Gala in Monaco bekendgemaakt.


Jessica Ennis (Foto: Novum)

Tiener neemt granaat mee naar school

Een 12-jarige Poolse jongen heeft woensdag een luchtafweergranaat meegenomen naar zijn school in Wroclaw in het zuidwesten van Polen. Daardoor moesten alle vierhonderd leerlingen in allerijl het gebouw verlaten. Dat meldde een politiewoordvoerder woensdag.

De explosievenopruimingsdienst heeft de granaat onschadelijk gemaakt. De politie onderzoekt hoe de jongen aan het explosief kwam en wat hij ermee wilde doen.

In Polen worden nog geregeld niet-ontplofte bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het land was het toneel van zware gevechten, met name tussen de legers van Sovjet-Unie en nazi-Duitsland.

Rutte op bezoek bij Merkel

Premier Mark Rutte (VVD) gaat volgende week vrijdag naar Berlijn voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag.

De twee regeringsleiders gaan praten over de onderlinge betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. Ook 'actuele kwesties' in de Europese Unie, zoals een permanent vangnet voor de euro en de meerjarenbegroting, staan op de agenda evenals de aanstaande NAVO-top in Portugal.

Aansluitend aan het bezoek aan Berlijn vliegt Rutte door naar Lissabon om deel te nemen aan deze bijeenkomst van de Noord-Atlantische verdragsorganisatie.

'Ontzetting bouw nederzettingen overdreven'

De opgelaaide, internationale verontwaardiging over de uitbreiding van Joodse kolonies in door Israël bezet gebied is volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu volstrekt overdreven.

De premier zei woensdag tegen het Amerikaanse nieuwsmedium Fox Business Network dat er over 'slechts een handvol appartementen' wordt gesproken 'die de routekaart voor vrede volstrekt niet aantasten, in tegenstelling tot de indruk die bepaalde nieuwsberichten geven.'

"Het is een bijzaak die in een hoofdzaak wordt omgezet. Dat vind ik verkeerd", aldus Netanyahu. Hij reageerde op verontwaardiging over de aankondiging maandag van nieuwe woningen in bezet Oost-Jeruzalem.

Israël heeft woensdag opnieuw beklemtoond dat geen sprake kan zijn van een stopzetting van de bouw van woningen voor kolonisten in sinds 1967 bezet Oost-Jeruzalem.

'Ontzetting bouw nederzettingen overdreven'
'Ontzetting bouw nederzettingen overdreven' (Foto: ANP)

Zeuren over Black Ops mag van Activision

Call of Duty: Black Ops ligt in de winkels en wordt volop gespeeld en waar veel mensen een game spelen, worden er uiteraard bugs gevonden. Maar wees niet bang, de kritiek, bugs en andere problemen worden met open armen ontvangen en serieus aangepakt, aldus Dan Amrich van Activision.

In een reactie liet hij weten: "You found an exploit or saw someone using an exploit online, you are having trouble with server reliability, you discovered a bug in the single-player game, or something along those lines that is more related to how the software performs. These are things that the Treyarch development team needs to hear about in order for them to fix them. The best way to contact them is through the Call of Duty forums."

Het is uiteraard bijna onmogelijk om alle bugs uit een game te halen, maar desalniettemin zijn ze er niet blij mee of trots op: "Every game has bugs; it's a reality of gaming. And the bigger the game, the more likely you will find bugs that would never even come to light in less popular titles. So the best way to help get rid of those bugs is to share what you've learned with the team that has the power and insight to fix them."

Het wordt overigens ook gewaardeerd om specifiek aan te geven waar het probleem ligt, algemene klachten, kritiek of beledigingen worden niet behandeld: "When you explain your issue, it helps to be polite (insults in all caps might make you feel better, but it makes it tougher to get to the usefull stuff), be specific (the more detail you can offer about what was going on when the problem occurred, the better) and be clear & direct, and you have a much better chance of finding the info you need and/or helping get the problem fixed. Less helpful things include angry Tweets directed at nobody in particular, how-to-exploit-the-bugs videos on YouTube, and screaming at the walls, so I do not recommend them."

Mocht iemand iets vinden en daar commentaar op wil leveren richting Treyarch en/of Activision, dat kan hier.

CoD

Roemenen in de rij voor voedselhulp

Honderden Roemenen stonden woensdag in de havenstad Constanta in de rij voor voedselhulp van de Europese Unie. De EU fourneert deze hulp voor de allerarmsten. Ze krijgen meel, maïsmeel, pasta, suiker, biscuitjes en melkpoeder.

Woensdag was de derde dag dat in Constanta voedselhulp werd gedistribueerd. De distributie verloopt traag vanwege het grote aantal mensen dat de hulp nodig heeft. Bovendien zijn er weinig ambtenaren beschikbaar om het voedsel uit te delen, omdat er door de bezuinigingsmaatregelen van de regering veel ontslagen zijn.

Volgens de Roemeense autoriteiten hebben ongeveer 73.000 mensen recht op voedselhulp. Zij verdienen minder dan honderd euro per maand. Het gemiddelde salaris in Roemenië ligt rond de 320 euro.

De EU-lidstaat Roemenië kreeg in 2009 een lening van twintig miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Wereldbank. De economie van het land kromp dat jaar met 7,1 procent.

[GP2] Tung mist seizoensfinale

Ho-Pin Tung zal niet deel gaan nemen aan de seizoensfinale van de GP2 Series in Abu Dhabi. De Chinese Nederlander is volgens de artsen na zijn crash Jules Bianchi in Hongarije nog niet fit genoeg om te racen. Hij wordt daarom vervangen door de Fransman Romain Grosjean.

Tung is inmiddels hersteld van de rugblessure die hij op 1 augustus opliep, maar de artsen willen niet dat hij dit weekend alweer twee races rijdt. Daarom zal de coureur dit weekend slechts als derde rijder voor het Formule 1-team van Renault gaan fungeren.

'Traumaheli moet vaker worden ingezet'

De traumahelikopter wordt niet vaak genoeg ingezet als kinderen in nood zijn. Vooral voor kinderen die thuis ernstig ziek zijn wordt de heli te weinig opgeroepen. Dat concludeert anesthesioloog Bas Gerritse in zijn proefschrift over medische zorg aan kinderen in nood.

De helikopter wordt voor kinderen vooral opgeroepen bij ongevallen en minder vaak wanneer ze thuis ernstig ziek zijn. Juist bij ziekte thuis hebben ze een grotere kans op overlijden binnen 24 uur, stelt de anesthesioloog van het UMC St Radboud in Nijmegen.

Gerritse, die vrijdag promoveert op zijn onderzoek, wil dat de inzetcriteria worden uitgebreid, zodat de helikopter vaker wordt opgeroepen bij bijvoorbeeld thuisbevallingen waarbij ernstige complicaties optreden of een zware epileptische aanval.

Reis: "Hulp was nodig"

Jonathan Reis maakt dankbaar gebruik van de hand die voetbalclub PSV naar hem uitgestoken heeft. De jonge Braziliaan werd vorig jaar door de Eindhovenaren weggestuurd wegens drugsgebruik, maar mocht deze zomer terugkeren van trainer Fred Rutten. Hij betaalde het vertrouwen tot nu toe terug met goals.

Vorig jaar werd de cocaïne Reis nog te machtig en weigerde hij alle hulp. "Ik vond dat ik dat helemaal niet nodig had. Pas maanden later, na een gesprek met mijn familie, zag ik in dat ik hulp nodig had," zei de Braziliaan die in eigen land afkickte.

In september werd de spits betrapt met te veel alcohol op, maar in plaats van hem te ontslaan gaf PSV slechts een boete. Ook moest Reis kennis maken met de zwemmers die in Eindhoven trainen. Hierdoor kon hij ervaren wat het is om dicipline te hebben. "Het zou kunnen dat ik een terugval had omdat ik bijvoorbeeld toen nog niet speelde. Ik had ook wel wat last van spanning. Ik wil het daar nu niet over hebben, ik heb het liever over de doelpunten die ik heb gemaakt," zei de Braziliaan.

Hij heeft elke week enkele gesprekken met een psycholoog. "Ik heb daar erg veel baat bij, het geeft me voldoende hulp. Op dit moment is dat niet zwaar, het hoort gewoon bij mijn proces. Op dit moment speel ik, dus is het goed te doen. Het is veel lastiger als je niet speelt, dan zou ik het veel moeilijker vinden."

Het roept wel twijfels op hoe Reis er mentaal aan toe is. "Het is normaal dat mensen over je gaan praten, maar als ik blijf spelen, doelpunten maak en PSV aan titels help, hoop ik dat mensen anders over me gaan denken. De tijd zal uitwijzen dat ik er 100 procent voor ga. Er zijn zelfs mensen in mijn familie die zich zorgen om me maken en die kennen me veel beter dan de mensen hier. Door hard te werken en me als een professional te gedragen, wil ik die zorgen wegnemen."

Geen subsidie bij salaris boven 180 mille

De provincie Noord-Holland geeft geen subsidie meer aan instellingen met werknemers die meer dan de balkenendenorm van ruim 180.000 euro per jaar verdienen. De Provinciale Staten steunden unaniem een motie daartoe van de PvdA, laat PvdA-Statenlid Ton van der Meché woensdag weten.

Noord-Holland subsidieert instellingen waarvan zij vindt dat die iets bijdragen aan de provincie, zoals de Milieufederatie. Bij die instelling wordt volgens Van der Meché overigens niet boven de balkenendenorm verdiend.

Op de subsidies moet vanwege de economische crisis fors worden bezuinigd. "Het kan dan niet zo zijn dat ondertussen subsidie blijft stromen naar instellingen die boven de balkenendenorm betalen."

Hoeveel instellingen wel door de maatregel worden getroffen, moet overigens nog blijken. De provincie gaat nu na welke instellingen van de subsidielijst moeten worden geschrapt. Van der Meché verwacht dat het om tientallen instellingen gaat. Die kunnen overigens ook eieren voor hun geld kiezen door de werknemers die boven de balkenendenorm verdienen te ontslaan of hun salaris te verlagen.

Djokovic en Roddick naar laatste zestien Parijs

Novak Djokovic heeft zich bij het Masters-toernooi in Parijs eenvoudig bij de laatste zestien geschaard. De Servische nummer twee van de plaatsingslijst rekende in twee sets af met Juan Monaco: 6-4 en 6-3. In de achtste finale is John Isner of Michael Llodra zijn volgende tegenstander.

Monaco begon sterk aan het duel met Djokovic en pakte al snel een 3-1 voorsprong. De nummer drie van de wereld schakelde daarna een tandje bij en sleepte met een dubbele break de eerste set binnen: 6-4. In het tweede bedrijf was het verzet van de Argentijn gebroken. Zonder groots te spelen sleepte Djokovic in een foutenfestival de tweede set met 6-3 binnen.

Andy Roddick plaatste zich ook eenvoudig voor de achtste finale. De Amerikaan ontdeed zich in twee sets van de Fin Jarkko Nieminen, die een baaldag had. De als achtste geplaatste Roddick stuit nu op de Let Ernests Gulbis, die in de vorige rondes profiteerde van opgaven van Juan Ignacio Chela en Mikhail Youzhny.

Gemeente hoeft zuipkeet niet aan te pakken

De gemeente Zwartewaterland in Overijssel hoeft niet op te treden tegen een drankkeet die niet over een drank- en horecawetvergunning beschikt. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De rechtbank Zwolle-Lelystad bepaalde in april nog dat wel een vergunning nodig is, waarna de gemeente in hoger beroep ging.

De hoogste bestuursrechter benadrukt dat de uitspraak niet voor alle drankketen in Nederland geldt. Voor elke keet moet apart worden bekeken of sprake is van een café of een 'verlengde huiskamer'.

Belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had het gemeentebestuur gevraagd om een jongerenkeet in de gemeente aan te pakken omdat het een volwaardig café zou zijn met bar, vaste tap- en muziekinstallatie en een kassa. Volgens de gemeente gaat het echter om een verlengde huiskamer waarvoor geen vergunning nodig is.

De Raad van State oordeelt dat hier gaat om een besloten vriendengroep die de koelkast op basis van een 'gentlemen's agreement' volhoudt. 'Keet de Blokhut' hoeft dan ook niet als horecagelegenheid te worden gezien, hoewel het er op afbeeldingen op internet behoorlijk professioneel uitziet.

KHN heeft vrede met de uitspraak van de Raad van State. "Je moet ergens een grens stellen", zegt een woordvoerder. "Er is altijd een vage scheidslijn geweest, maar nu is duidelijk waar die grens ligt." De KHN zegt wel op dezelfde manier verder op zoek te gaan naar keten die mogelijk een vergunning nodig hebben.

Man in cel voor doodrijden fietsster (24)

Een 28-jarige automobilist uit Hendrik-Ido-Ambacht heeft dinsdag in zijn woonplaats een 24-jarige fietsster uit Dordrecht doodgereden. De man had te veel drank en is aangehouden. Hij zit woensdag nog steeds vast.

De vrouw reed op de kruising van de Antoniuslaan en de Veersedijk toen ze werd aangereden. Ze werd gelanceerd en kwam meters verder op het wegdek terecht. Haar fiets klapte tegen de voorruit van een passerende auto.

Het slachtoffer overleed in de loop van de nacht aan haar verwondingen. De bestuurders van de auto's raakten niet gewond, laat de politie weten.

Star Wars Kinect uit rond kerst 2011

Kudo Tsunoda, brein achter de Kinect-divisie van Microsoft, heeft gezegd dat Star Wars Kinect in het kerstseizoen van 2011 uit zal komen. Tsunoda: "I think you could just easily imagine being a Jedi and using Kinect to make you feel you're part of a Star Wars experience, building yourself up into a Jedi."

Op de E3 kregen we een klein stukje van de game te zien, waarin de speler zijn armen gebruikte om de light saber te besturen. De game zag er nog redelijk pril en simplistisch uit, dus hopelijk geeft de extra tijd de makers genoeg ruimte om de Star Wars-ervaring interessant te maken.

Kudo vertelde ook dat een Forza-titel met Kinect-support volgend jaar uit zal komen. De technologie hierachter werd ook gedemonstreerd op E3. De uitdaging zal ongetwijfeld zijn om het realisme te behouden en tegelijkertijd de besturing simpeler te maken.

Volgende MotoGP in maart 2011

Jij krijgt vanaf maart 2011 weer de mogelijkheid om je stalen ros tevoorschijn te toveren en iedereen op het circuit stof te laten happen, want dan komt de volgende MotoGP uit. Capcoms derde MotoGP heeft een releasedatum gekregen en zal een aantal interessante features herbergen.

Ten eerste zal Capcom driver assistance toevoegen. Dit zal de hardcore gamer weinig interesseren, maar voor de mensen die nog nooit brommer gereden hebben, zal dit als een prettige bijkomstigheid zijn. Ook zal co-op zijn opwachtig maken zodat je met je vrienden kan racen. Career, Championship en Time Trial zijn uiteraard ook weer aanwezig en Capcom heeft de Challenge mode geëvalueerd en waar nodig verbeterd.

Online bestaat de mogelijkheid om met 20 man te racen. Je kan ook halverwege een race binnenvallen om zodoende de competitie alvast te bekijken. Logischerwijs zijn alle stats van het 2010 seizoen bijgewerkt en zal er een patch komen voor het 2011 seizoen. 

motogp

Auto explodeert tijdens achtervolging

Tijdens een vlucht voor de politie is dinsdagnacht een auto geëxplodeerd. Aan de explosie ging een vuurbal van vijf meter hoog vooraf, die volgens de politie zo heftig was dat de ruiten van verschillende bedrijven in de omgeving sneuvelden. De drie inzittenden vluchtten te voet verder. Twee van hen zijn aangehouden.

De achtervolging begon toen agenten even voor 01.15 uur een auto zagen rijden op de Rondweg in Houten. Op het moment dat de agenten een stopteken gaven, ging de bestuurder er vol gas vandoor.

De agenten achtervolgden de auto over de A27 om uiteindelijk de afslag Vianen te nemen. Daarna reed de bestuurder met hoge snelheid de Stuartweg op, waar de agenten in de verte opeens een flinke vuurbal zagen.

De auto stond in brand en explodeerde nadat de verdachten de benen hadden genomen. Een van hen werd aangehouden nadat hij in het Merwedekanaal was gesprongen. De man is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. Hij weigerde zijn naam te geven.

Een andere verdachte, een 24-jarige Utrechter, is in de buurt aangehouden. Een derde verdachte kon ontkomen. De auto is in beslag genomen voor onderzoek.

PVV: pensioenleeftijd nooit boven de 66 jaar

De PVV wil niet dat de AOW-leeftijd op den duur wordt gekoppeld aan de levensverwachting, zoals VVD en CDA hebben afgesproken in het regeerakkoord. Dat zei Tweede Kamerlid Teun van Dijck (PVV) woensdag tijdens een overleg met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).

Zijn partij gaat alleen 'met pijn in het hart' akkoord met een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 66 jaar in 2020. Dat is vastgelegd in het gedoogakkoord, waar ook de handtekening van PVV-leider Geert Wilders onderstaat.

De passage uit het regeerakkoord -waar Wilders' onder handtekening ontbreekt- over de koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting wil Van Dijck niet voor zijn rekening nemen. Als het kabinet daaraan vasthoudt, moet Kamp op zoek naar een meerderheid 'elders in de Kamer', aldus Van Dijck.

Tijdens het debat kwam ook het voorstel van SP'er Paul Ulenbelt aan de orde om de pensioenen niet louter te korten vanwege de huidige lage rente. Een Kamermeerderheid, waaronder de PVV, schaarde zich dinsdag achter diens voorstel.

De historisch lage rente zorgt er momenteel voor dat de waarde van veel pensioenfondsen is geslonken. Dit leidt er mogelijk toe dat mogelijk wordt gekort op de pensioenen, omdat de fondsen onder de wettelijke dekkingsgraad zijn gevallen. Omdat deze 'buitenissige lage rente' niet overeenkomt met 'normale omstandigheden' wil de Kamer dat de regering de huidige rekenrente verhoogt om korting op de pensioenen te voorkomen.

Kamp ziet hier echter niets in. Hij wees erop dat de rente al twintig jaar bijzonder laag is en dat het ongewis is of de rente in de toekomst gaat stijgen. "Ik vind het niet verantwoord om op de korte termijn voor een andere rente te gaan kiezen als daar geen goede onderbouwing voor is."

Het huidige stelsel garandeert zekerheid, en daar hoort een lage rente bij. "Als je zekerheden wilt, dan neem je geen aandelen in een startend internetbedrijf, maar staatsobligaties." Wanneer nu wordt ingezet op een hogere rente, dan wordt gespeculeerd op toekomstige ontwikkelingen, waarschuwde de minister. "Als de rente niet hoger wordt dan verschuiven we de problemen naar volgende generaties toe."

Het is beter om met andere oplossingen te komen, zonder aan het rentetarief te morrelen, meent Kamp. Omdat een Kamermeerderheid het voorstel van de SP steunt, zegde de bewindsman toe om de motie te bespreken in het kabinet om te bezien hoe aan dit voorstel tegemoet kan worden gekomen.

Oppositie fel over bezuiniging onderwijs

De linkse oppositie in de Tweede Kamer is fel tegen de bezuiniging van 300 miljoen euro op begeleiding van leerlingen die extra zorg nodig hebben. De PvdA spreekt van een 'horrorverhaal', de SP vindt de maatregel dom en asociaal.

De PvdA denkt dat leerlingen vaker in het speciaal onderwijs terecht zullen komen. Omdat daar wachtlijsten voor zijn, zullen meer leerplichtige kinderen thuis komen te zitten, voorspelde PvdA-Kamerlid Metin Çelik dinsdag tijdens het Kamerdebat over de onderwijsbegroting.

VVD-Kamerlid Ton Elias verdedigde de maatregel. Volgens hem valt er best te bezuinigen zonder dat kinderen daarvan de dupe worden. Mochten er toch problemen ontstaan, dan moet daarnaar worden gekeken, zei Elias.

SP-Kamerlid Manja Smits noemde het 'heel dom' dat het kabinet eerst vaststelt hoeveel er bezuinigd moet worden, en pas dan gaat kijken of het ook uitvoerbaar is. De bezuinigingen vindt de SP 'asociaal'.

Hannover 96 herdenkt doelman Enke

Hannover 96 herdenkt woensdag Robert Enke. De 32-jarige doelman van de Bundesligaclub maakte precies een jaar geleden een einde aan zijn leven. Enke leed al lang aan depressies. De Duitse bondscoach Joachim Löw en hoogwaardigheidsbekleders van de Duitse voetbalbond DFB legden een krans op Enkes graf. Ook zijn weduwe Teresa was daarbij aanwezig.

De fans van Hannover konden de Duits international naast het stadion herdenken. Daar had de club een tent met memorabilia neergezet. Daarnaast kregen de supporters ook de kans om hun eigen herinneringen aan Enke op te schrijven in herinneringsboeken die in de tent liggen.

Donkey Kong Country Returns trailer

Deze maand komt Donkey Kong Country Returns uit op de Wii, een onverwacht vervolg in een geliefde platformserie waar Nintendo in de jaren '90 zijn concurrenten mee overdonderde.

Of het anno 2010 nog lukt om diezelfde concurrenten van de top te blazen, valt te betwijfelen. Hoewel er qua gameplay niets veranderd is, is er wel het één en ander op te merken aan de graphics. En juist op de Super Nintendo was dat wat meteen opviel bij het publiek.

Evans mijdt Giro en focust op Tour

Cadel Evans doet volgend jaar niet mee aan de Ronde van Italië. De 33-jarige Australiër laat de Giro schieten om optimaal aan de start van de Tour de France te verschijnen. "De Giro is dit jaar te zwaar om ook in de Tour met de besten mee te kunnen doen", verklaart Evans tegen The Australian.

"Mijn hele seizoen wordt afgestemd op de Tour", vervolgt Evans. "Ik heb de Tour in het verleden vaak vermoeid gereden, dat wil ik voorkomen. Het parcours van de Giro ziet er op papier echt heel stoer uit, maar het is gewoon erg lastig om binnen een paar maanden twee keer te pieken."

Evans had vorig jaar de Ronde van Italië hoog op zijn verlanglijstje staan. Hij eindigde uiteindelijk slechts als vijfde en kon vervolgens ook in de Tour geen potten breken. Toch gelooft De Australiër dat hij in juli om de eindzege kan strijden. "Natuurlijk wil ik mijn tweede plaatsen uit 2007 en 2008 verbeteren. Dat blijft een belangrijke doelstelling."

De kopman van BMC Racing Team is van plan zijn seizoen rustig op te bouwen. "Ik ga in januari en februari de trainingsintensiteit geleidelijk opvoeren en rijd in maart in de Tirreno-Adriatico mijn eerste wedstrijd. Alles staat in het teken van de Tour. Daar moet ik op mijn best zijn."


Cadel Evans (Foto: Novum)

Punten Ronde 18 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend stond de Grand Prix van Brazilië op het programma. Sebastian Vettel was de snelste op Interlagos. Tijd voor FOK! om de standen na Ronde 18 bekend te maken. Zijn er verschuivingen of houden de toppers zich ook deze ronde staande? Je leest het hieronder.

De strafpunten die deze race zijn uitgedeeld:

- Nick Heidfeld (BMW Sauber): drive-through penalty: -15

- Motor HRT: versnellingsbak vervangen (Senna): -10

Lucas di Grassi heeft in Brazilië wel de finishvlag gezien, maar de Virgin-coureur heeft uiteindelijk niet (meer dan) 90% van de raceafstand afgelegd waardoor hij officieel niet geklasseerd is door de FIA. Daarom heeft de Braziliaan in de FOK! Formule 1-manager voor de race geen punten gekregen. Ook het chassis en de motor van Virgin kregen om deze reden geen punten toegekend voor de race.

F1 Holland Racing en Raketjes waren deze race de beste met 413 punten. chemistoneF1 haalde met 384 punten de derde plaats. Een gedeelde vierde stek met 382 punten was er voor Team Lies en Luuk.

In het algemeen klassement gaat shannara met 4248 punten nog altijd aan de leiding, maar F1 Holland Racing is het team tot op twee punten genaderd. DTC staat derde met 4169 punten, voor Nillesco die er 4147 heeft. PP-Vogels bezet met 4107 punten de vijfde plaats.

Punten Ronde 18 - Brazilië

Pos. Teamnaam User Ronde 18 Totaal
1 F1 Holland Racing Slein83 413 4246
- Raketjes Hermke 413 4006
3 chemistoneF1 chemistone 384 3789
4 Team Lies liesvanassem 382 3776
- Luuk Luuk_nr.1 382 3548
6 SilverBullet 907 379 3843
7 BA Racing BrakkeAap 377 3565
8 DTC AJDTC 376 4169
9 turbodave TurboDave 365 3474
10 Nillesco rick--man 357 4147


Algemeen klassement na 18 (van 19) ronden

Rank Team User Ronde 18 Totaal
1 shannara paxshannara 289 4248
2 F1 Holland Racing Slein83 413 4246
3 DTC AJDTC 376 4169
4 Nillesco rick--man 357 4147
5 PP-Vogels PP-vogels 288 4107
6 Eikelsteen reesjing woodworker 285 4051
7 Was Soepie JaapB 346 4040
8 BlockGP Block 325 4031
9 Team Manana BitetheBullet 302 4029
10 Team Bacoo F1 Bacoo83 343 4021


Bij de subleagues waren ADP F1 en F1RacingLeeuwarden met 276 punten de beste. In het klassement kan ADP F1 met 3602 punten de zege niet meer ontgaan. Tweede staat BOSCH met 3355 punten. Alientrick bezet met 3292 punten de derde stek, terwijl ! AIM ON TOP ! en Silberpfeilen Voraus! met 3262 en 3260 punten op plaats vier en vijf erg dicht bij elkaar staan.

Algemeen Klassement Subleagues

Rank Team User Ronde 18 Totaal Leden
1 ADP F1 aqualeon 276 3602 5
2 BOSCH bosch007 263 3355 3
3 Alientrick cybercool 234 3292 3
4 ! AIM ON TOP ! AmenhotepIV 213 3262 3
5 Silberpfeilen Voraus! GrapeFruit 272 3260 9
6 Quantum F1 Aet 258 3208 10
7 F1 Predictions ElmarO 251 3200 8
8 F1RacingLeeuwarden badger1 276 3197 3
9 Squadron sexbierum 252 3189 8
10 Camping am Nürburgring wout147 266 3162 3


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De laatste race van het seizoen is de Grand Prix van Abu Dhabi die verreden zal gaan worden op zondag 14 november. De komende managerronde sluit op vrijdag 12 november om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk gauw verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOK!managers, via mail sport[at]fok.nl of fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of via een bericht in het speciale F1-manager 2010-topic in het Autosport- en motorsport-forum!

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2010 van FOK!

De terreur van de platenbazen

Op YouTube vind je vele beginnende muzikanten, die eigen werk in de openbaarheid gooien. Soms regelrechte bagger, maar evenzoveel bewonderenswaardige artiesten, waarvan je je afvraagt waarom ze nog niet op zijn gepikt door de muziekindustrie. En sommigen worden ook daadwerkelijk ontdekt en gaan er zelfs een leuke boterham aan verdienen.
Het laatste waar zij last van hebben zijn claims. De rechten van de eigen nummers kunnen onmogelijk door muziekmaatschappijen worden opgeëist. Door gebrekkige registratie zouden ze eerder bang moeten zijn dat een briljant nummer gewoon wordt gejat door zo'n maffioze platenbaas.

China-doelman geeft fans schuld van nederlaag

Wang Dalei heeft wel een heel opvallend excuus gevonden voor het 3-0 verlies van China tegen Japan op de Aziatische Spelen. Volgens de 21-jarige doelman was het de schuld van de Chinese supporters. Dalei noemde de fans op het internet 'honden' en zei dat 'deze sukkels verantwoordelijk waren voor de nederlaag' tegen de grote rivaal.

Dalei uitte ook kritiek op het Chinese voetbaljournaille. Volgens de keeper van Shanghai Shenhua hebben ze een hekel aan het spelletje en botvieren ze hun frustraties op het Chinese nationale elftal.

De Chinese voetbalbond neemt geen maatregelen tegen de kritische Dalei, die geldt als een van de meest veelbelovende spelers van China. Een woordvoerder zei dat Dalei slechts emotioneel had gereageerd.

[video] Nieuwe videoclip van Rinus

Volkszanger Rinus heeft een nieuwe videoclip gemaakt voor zijn nummer Ushi Dushi. Afgelopen zomer was er al een clip waarin hij met een jong meisje in een bubbelbad zat.

Helaas voor Rinus nam dat meisje hem niet serieus (ze maakte 'hij is gek' gebaren achter zijn rug) dus zat er niks anders op dan een nieuwe clip te maken. Hierin kan Rinus in ieder geval zelf schitteren zonder dat iemand anders de show wil stelen.

Recordaantal nieuwe drugs in Europa

Een recordaantal nieuwe stimulerende middelen stelt de Europese drugscontrole steeds meer op de proef. In 2009 werden 24 nieuwe zogenoemde psychoactieve stoffen officieel vastgesteld.

Dat maakte het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD) in Lissabon woensdag bekend. Het is niet alleen het grootste aantal dat ooit in een jaar is gemeld, het is ook bijna een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor.

Bij de nieuwe drugs gaat het om synthetische verbindingen. Ook het 'spice'-verschijnsel, waarbij kruidenproducten vermengd met synthetische drugs worden gerookt, neemt toe.

Wat cannabis betreft, stelt het EWDD vast dat het gebruik daarvan in sommige Oost-Europese landen inmiddels hoger ligt dan in West-Europa. Tsjechië spant de kroon met naar schatting 28,2 procent consumenten in de leeftijdsgroep 15-34 jaar.

Recordaantal nieuwe drugs in Europa
Recordaantal nieuwe drugs in Europa (Foto: ANP)

Opta mag bedrijven aan schandpaal nagelen

Telecomwaakhond Opta mag de namen van bedrijven die een boete krijgen op zijn website zetten. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Eerder werd de Opta door de rechter teruggefloten omdat het een boete aan KPN openbaar wilde maken. KPN betoogde dat de juridische procedure van bezwaar en hoger beroep nog niet was afgerond. In theorie zou KPN dus alsnog onschuldig kunnen worden verklaard. In dat geval zou het bedrijf door het bericht onterecht imagoschade lijden.

De rechtbank volgde deze redenatie en verbood publicatie. De Raad van State wijst er echter op dat bedrijven de rechter die over het boetebesluit oordeelt kunnen vragen het besluit niet openbaar te maken. Omdat hier niet om is gevraagd, staat het de Opta volgens de raad vrij om de boete openbaar te maken.

De uitspraak betekent niet dat de Opta boetes voortaan altijd openbaar kan maken. Het ligt voor de hand dat bedrijven die bijvoorbeeld zijn betrapt op het vormen van kartels voortaan aan de rechter vragen het boetebesluit niet openbaar te maken.

Per zaak moet de rechter dus afwegen welk belang zwaarder weegt; het belang voor de consument om te weten welke bedrijven de regels aan hun laars lappen of het belang voor bedrijven om geen imagoschade te lijden.

Trailer van Mario Sports Mix

Op YouTube is er een nieuwe trailer verschenen van Mario's nieuwste sportgame: Mario Sports Mix. In dit mini game-verzamelspel zitten in totaal vier sporten.

Naast basketbal, dat gebaseerd is op Mario Hoops 3-on-3 voor de DS, kun je aan de slag met hockey, volleybal en trefbal. De besturing is simpel gehouden, zodat de instapdrempel laag is, maar de vraag is of dat het spel interessant kan houden voor een langere tijd.

Alle spelletjes alleen en met drie andere vrienden speelbaar. Zoals je mag verwachten van een Nintendo-sportspel zitten er de bekende mascottes en items in. Bekijk de onderstaande Japanse trailer.

Verhoging pensioenleeftijd feit in Frankrijk

De wet op de verhoging van de pensioenleeftijd in Frankrijk is woensdag van kracht geworden. Het Constitutioneel Hof oordeelde dinsdag dat de wet niet in strijd is met de grondwet, waarna president Nicolas Sarkozy er zijn handtekening onder kon zetten. De pensioengerechtigde leeftijd is verhoogd van 60 naar 62 jaar.

Het parlement stemde vorige maand in met de wet. De bonden hebben met massale stakingen en demonstraties tevergeefs geprobeerd de maatregel tegen te houden. Sarkozy zei woensdag dat het Franse pensioenstelsel nu is gered.

De nieuwe wet houdt in dat werknemers voortaan op zijn minst tot hun 62e moeten doorwerken. Voor een volledig pensioen moeten ze werken tot ze 67 zijn. Dat was 65.


(Foto: Novum)

FOK!King Starcraft II Toernooi deel 2 - Doe mee!

Na het succes van het eerste FOK! StarCraft II toernooi, gehouden in september van dit jaar, is er nu begonnen met de voorbereiding van een vervolg-toernooi. Heb je het vorige deel gemist? Kijk dan hier voor het verloop daarvan.


Voor het nieuwe toernooi zijn minimaal 16 deelnemers nodig, dan kan er in 4 poules gespeeld worden. De regels zijn hetzelfde als in het eerder toernooi;

  • Alle matches zijn best out of 3 
  • Finale is best out of 5
  • Eerste map staat vast en volgende wordt gekozen door de verliezer.

Heb jij je altijd al eens willen meten met andere FOK!kers? 

Schrijf je dan hier in voor het toernooi (de uiterste inschrijfdag is aanstaande vrijdag)

Meer informatie kun je in dit topic vinden.

starcraftklein

Virgin Racing houdt persconferentie in Abu Dhabi

Virgin Racing heeft aangekondigd dat het morgen in Abu Dhabi komt met enkele mededelingen over volgend seizoen. Hiervoor heeft de renstal een persconferentie belegd.

Het is nog onduidelijk wat er in de persconferentie bekend zal worden gemaakt. Het kan zijn dat de coureurs voor 2011 bekend zullen worden. Eén van de rijders die in beeld is voor een stoeltje is Giedo van der Garde. Hij zal dit weekend in Abu Dhabi deel gaan nemen aan de GP2-race. Timo Glock lijkt al wel zeker van contractverlenging.

Ook zou bekend kunnen worden gemaakt dat Marussia zich inkoopt in het team. De Russische maker van sportauto's wil meer naamsbekendheid vergaren.

'Rijkaard in beeld bij Chili'

De Chileense voetbalbond ziet volgens diverse Zuid-Amerikaanse media in Frank Rijkaard de ideale bondscoach. De Nederlander moet de vorige week opgestapte Marcelo Bielsa op gaan volgen.

"We willen een betere bondscoach aanstellen dan Bielsa. We zullen veel mensen verrassen, want we denken aan een grote naam," zei de president van de Chileense voetbalbond Jorge Segovia tegen de krant El Mercurio. Bielsa stapte op omdat de bond enkele van zijn bevoegdheden in wilde trekken. "De vorige bondscoach deed alles alleen. Zijn opvolger moet de spil worden van een team," ging de bondsvoorzitter verder.

Naast de onlangs bij Galatasaray ontslagen Rijkaard zouden ook de Brazilianen Luiz Felipe Scolari en Carlos Alberto Parreira en de Argentijn Carlos Bianchi kanshebbers zijn om Bielsa op te volgen. Van hen heeft alleen Scolari, als coach van Palmeiras, werk.

De bond van Chili kan het rustig aan doen met het aantrekken van een nieuwe coach, want de eerste belangrijke wedstrijden staan pas volgend jaar zomer met de Copa America op het programma.

Scootmobiel met lege accu houdt hulpdiensten bezig

Een scootmobiel met een lege accu heeft de hulpdiensten in Den Haag dinsdagmiddag flink wat angst bezorgd. Getuigen raakten verontrust toen een lege scootmobiel op de brug tussen de Goudriaankade en de Rijkswijkseweg na een uur nog niet werd opgehaald en waarschuwden de politie.

De politie vreesde dat de bestuurder in het water was beland en liet brandweerduikers komen. Terwijl de duikers in het water naar de bestuurder zochten, sprak een medewerker van een zorginstelling een van de agenten aan. Zij legde uit dat de bestuurder met een lege accu stil was komen te staan. Hij was al lang en breed onder de pannen, maar de scootmobiel was nog niet opgehaald.

Fulham maand zonder Salcido

Fulham moet het ongeveer een maand zonder oud-PSV'er Carlos Salcido stellen. De Mexicaanse verdediger verrekte zaterdag zijn enkelbanden. Salcido liep de blessure op in het Premier League-duel tegen Aston Villa (1-1). Door de blessure mist de Mexicaans international onder meer de derby tegen Chelsea die woensdagavond wordt gespeeld.

Salcido werd zaterdag getackled door Villa-speler Ashley Young. Volgens Fulham-trainer Mark Hughes had Young echter geen kwaad in de zin. "Het was een ongelukkig getimede tackle, maar ik denk niet dat er de bedoeling was om een blessure te veroorzaken. Jammer genoeg moet Carlos wel de gevolgen van de tackle dragen. Hij is waarschijnlijk drie tot vier weken uitgeschakeld."

Salcido speelt sinds deze zomer voor Fulham dat hem overnam van PSV. Hij tekende een contract voor drie seizoenen bij de verliezer van de Europa League-finale.

Politie jaagt op rovende internetverkopers

De politie in Amsterdam waarschuwt voor een groep verkopers op internet die kopers in de val lokken, aftuigen en beroven. Meerdere mensen zijn volgens de politie de afgelopen weken naar Amsterdam-Zuidoost gelokt om bijvoorbeeld een iPad of telefoon te kopen en daar op zeer gewelddadige wijze van hun geld beroofd.

De oplichters maakten een afspraak met de kopers via mail of telefoon en gaven adressen op van mensen die er niets mee te maken hadden. Vervolgens werden de kopers, die contant moesten betalen en dus veel geld op zak hadden, in de buurt onderschept en beroofd.

Om hoeveel berovingen het gaat wil de politie niet zeggen, maar alle slachtoffers werden in elkaar geslagen. Zo werden ze geslagen, naar de grond gewerkt en kregen ze klappen met vuurwapens. Onder bedreiging van een pistool moesten ze ook hun pinpas en pincode afstaan.

Meerdere slachtoffers moesten zich in een ziekenhuis laten behandelen. Het gaat onder meer om hechtingen en kneuzingen.

De politie adviseert zo veel mogelijk informatie van verkopers in te winnen en nooit alleen naar koopafspraken te gaan. Ook is het volgens de politie beter om op een openbare plek af te spreken, bij voorkeur ergens waar camera's hangen.

Rossi rijdt eerste meters voor Ducati

Valentino Rossi heeft gisteren, twee dagen na zijn afscheid bij Yamaha, al zijn eerste ronden met een Ducati gereden. De negenvoudig wereldkampioen in de motorsport kwam tot in totaal 56 ronden en een achtste tijd op het circuit van Valencia. Wereldkampioen Jorge Lorenzo was de snelste van de dag.

Voor Rossi was het wel even wennen na zeven jaren Yamaha. Bij dat Japanse merk pakte hij vier van zijn zeven titels in de MotoGP. In zijn jongere jaren werd de Italiaan al kampioen in de 125 en 250 cc. Bij Ducati is Rossi nu kopman omdat Casey Stoner het Italiaanse merk inruilde voor Honda. Yamaha weigerde Rossi eerst te laten gaan, maar uiteindelijk kwam de toestemming voor de test in Valencia er toch voor The Doctor.

De algemeen directeur van het Ducati-team Filippo Preziosi was tevreden over de eerste dag met Rossi. "Het was een erg leuke dag. Valentino kwam meteen met positieve feedback en hij wist de machine stap voor stap aan te passen aan zijn eigen stijl. We moeten nog wel veel doen om de motor aan hem aan te passen, maar het is interessant om op die manier te werk te gaan."

Mogelijk vervolg House of the Dead op komst

Volgens de laatste geruchten zou het heel goed mogelijk kunnen zijn dat Sega op dit moment werkt aan het vervolg op de onrail-horrorshooter House of The Dead: Overkill.

Het spel zou uit moeten komen begin of midden 2011. Mogelijk komt het spel op de Wii uit, maar er wordt ook gespeculeerd over een PlayStation 3-release. De Move-controller zou ook uitstekend werken met light gun-gameplay.

 

Pastoor in beroep tegen uitspraak kerkklok

De Tilburgse pastoor Harm Schilder, zijn kerkbestuur en advocaten gaan definitief in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Breda, die bepaalde dat de kerkklok van de Margarita Mariakerk voor de vroege ochtendmis niet ongedempt mag worden geluid. Schilder heeft dat woensdag aangekondigd na overleg met de raadslieden.

De mogelijkheden van een gang naar de Raad van State zijn volgens pastoor Schilder 'legio', maar een toelichting wilde hij woensdag nog niet geven. De pastoor heeft officieel tot eind november om een beroepschrift in te dienen.

Bronzen beelden Nijmegen preventief verwijderd

De gemeente Nijmegen haalt tien bronzen beelden van hun sokkel om te voorkomen dat ze worden gestolen. De gemeente onderzoekt of de beelden tegen diefstal kunnen worden beveiligd. Zolang er geen oplossing is gevonden, komen de beelden achter slot en grendel te staan.

Onder de beelden die zijn verwijderd is het beeld van Mariken van Nieumeghen op de Grote Markt, bekend van een verhaal uit de zestiende eeuw. De gemeente wil dit beeld zo snel mogelijk terugzetten, voorzien van een microchip die een GPS-signaal afgeeft.

Sinds begin april zijn in de gemeente drie bronzen beelden gestolen en een beeld van plaatstaal. Maar dat laatste beeld is volgens de gemeente ten onrechte voor brons aangezien.

Het laatste beeld, Bokspringende Kinderen, verdween vrijdagnacht van de Archimedesstraat. Het beeld stond daar sinds 1962. De gemeente gaat ervan uit dat de beelden worden gestolen en omgesmolten, omdat de prijs van brons de afgelopen jaren flink is gestegen.

De beelden die worden verwijderd zijn vanwege hun geringe grootte of omdat ze op dunne pootjes staan gemakkelijk te stelen. Dinsdag zijn al negen beelden verwijderd, woensdag volgt de laatste. De gemeente telt ongeveer zestig bronzen beelden, maar de meeste beelden zijn te zwaar om te worden gestolen.

De gemeente probeert de verwijderde beelden tijdelijk op een veilige locatie tentoon te stellen. Ook gaat de gemeente na of er mallen van de beelden zijn te maken, zodat ze bij diefstal te vervangen zijn. De gemeente is ook op zoek naar mallen van de beelden die al gestolen zijn.

Nieuwe Rock Band DLC niet voor Rock Band 1 en 2

Als je nieuwe Rock Band DLC wilt kopen, dan kan dit alleen nog maar in Rock Band 3. Sinds 26 oktober wordt de store van Rock Band 1 en 2 namelijk niet meer bijgewerkt. Dit komt onder andere door de nieuwe instrumenten, de nieuwe locaties en de nieuwe belichting. Gelukkig blijft de DLC van voor 26 oktober wel gewoon downloadbaar.

Dit betekent ook dat de Bon Jovi DLC van deze week alleen beschikbaar zal zijn op Rock Band 3. De game kwam vorige maand uit op de Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo Wii, maar er was vertraging met de instrumenten. Op dit moment is alleen de game dus te koop.

[WK] Volleybalsters verliezen wederom

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben woensdag hun laatste duel in de tweede ronde van het WK verloren. In het Japanse Nagoya was Duitsland met 3-1 te sterk: 25-12, 25-14, 19-25 en 27-25.

Door de nederlaag loopt Oranje ook de plaatsen vijf tot en met acht mis nadat dinsdag al afscheid werd genomen van de halve finales. Nederland staat vijfde in poule F en speelt verder om de plaatsen negen tot en met twaalf.

Tegen Duitsland wilden de volleybalsters de tweede ronde nog positief afsluiten, maar de Oosterburen waren in de eerste twee sets oppermachtig. In het derde bedrijf zette Nederland een comeback in toen het vanaf 17-17 uitliep naar de setwinst.

In de vierde set ging het vervolgens weer wat moeizamer, maar op 25-24 kreeg Oranje een kans om de stand in de partij gelijk te trekken. Dat lukte niet en door de volgende drie punten te winnen trokken de Duitse vrouwen alsnog de zege naar zich toe.

[NBA] Elson bedwingt Miami Heat met Utah

Francisco Elson heeft met zijn Utah Jazz de sterrenploeg van Miami Heat de eerste thuisnederlaag van het NBA-seizoen toegebracht. Miami stond in de eerste helft nog 22 punten voor, maar Paul Millsap toonde Utah met 46 punten de weg en dwong een verlenging af. Daarin ging het gelijk op, totdat Elson in de slotseconden twee vrije worpen mocht nemen. Daarmee bepaalde de Nederlander de 116-114 eindstand.

Los Angeles Lakers bleef het ondertussen prima doen. De NBA-kampioen won thuis met 99-94 van Minnesota Timberwolves. Voor Kobe Bryant en zijn collega's betekende de zege de achtste op rij. De Lakers blijven daardoor ongeslagen dit seizoen.

New York Knicks kreeg zwaar op de broek bij Milwaukee Bucks. Het werd 107-80. Het verschil maakte de thuisploeg al in het eerste kwart. Daarin scoorden de Bucks liefst 41 punten, tegen negentien voor de New Yorkers. Ook Indiana Pacers haalde uit. De bezoekende Denver Nuggets verlieten na een 144-113 oorwassing Indiana met de staart tussen de benen.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Miami Heat Utah Jazz 114-116
Los Angeles Lakers Minnesota Timberwolves 99-94
Milwaukee Bucks New York Knicks 107-80
Indiana Pacers Denver Nuggets 144-113
New Jersey Nets Cleveland Cavaliers 91-93
New Orleans Hornets Los Angeles Clippers 101-82
Portland Trail Blazers Detroit Pistons 100-78

 


Francisco Elson (Foto: Novum)

Pastoor baalt van teleurstelling in Nijkerk

Excelsior Rotterdam pakte afgelopen weekend bijna een punt tegen landskampioen FC Twente, maar dinsdag ging het roemloos ten onder tegen Sparta Nijkerk.

Trainer Alex Pastoor baalt enorm van de uitschakeling in de KNVB beker. "We hebben geen seconde in de wedstrijd gezeten", sprak de Excelsior-coach na afloop tegen Eredivisie Live. "Alle ingrediënten die je in een voetbalwedstrijd hoort te stoppen, waren er niet. Dan kun je op een nederlaag als deze niet eens wat afdwingen."

Sparta Nijkerk, uitkomend in de Topklasse, maakte halverwege de tweede helft de winnende treffer (2-1). De bezoekers kregen daarna goede kansen om er een verlenging uit te slepen. "In de slotfase mis je drie behoorlijke kansen. Het had gekund om het qua resultaat recht te trekken, maar deze hele performance was voor ons allemaal een grote teleurstelling."

Excelsior staat komend weekend een zware wedstrijd te wachten. De ploeg van Pastoor moet zich namelijk in Eindhoven tegen PSV zien te herstellen van de bekeruitschakeling. De Rotterdammers staan slechts vijftiende in de Eredivisie met elf punten uit dertien wedstrijden.

Cameron roept op tot politieke hervorming China

China moet politieke hervormingen omarmen om zich op die manier van sociale stabiliteit en economische groei te verzekeren. Dat heeft de Britse premier David Cameron woensdag gezegd.

"De toename van economische vrijheid in China de afgelopen jaren is heel gunstig geweest voor China en de rest van de wereld", zei Cameron in een toespraak op de universiteit van Beijing. "Ik hoop dat mettertijd dit tot een grotere politieke openheid zal leiden, omdat ik ervan overtuigd ben dat economische en politieke vooruitgang samen de beste garantie voor voorspoed en stabiliteit zijn." Voor zover bekend heeft Cameron niets gezegd over specifieke gevallen van politieke onderdrukking zoals de gevangenisstraf van elf jaar voor Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo.

Cameron deed zijn uitspraken op de tweede en laatste dag van zijn bezoek aan China, dat voornamelijk in het teken staat van het aanhalen van zakelijke banden. De premier heeft zich ten doel gesteld de bilaterale handel vóór 2015 te verdubbelen naar meer dan honderd miljard dollar.

Cameron wordt vergezeld door vier van zijn ministers en ongeveer vijftig belangrijke zakenmensen. In het recente verleden bezocht niet eerder een zo grote officiële Britse delegatie het land.


Cameron roept op tot politieke hervorming China (Foto: Novum)

Cruiseschip op weg terug na brand

Een Amerikaans cruiseschip met bijna 4500 passagiers aan boord is begonnen aan zeer langzame terugtocht nadat maandag brand was ontstaan in de machinekamer. Niemand raakte daarbij gewond, maar wel werd de elektriciteit afgesneden.

De passagiers van de 290 meter lange Carnival Splendor hebben daardoor geen warm water of airconditioning meer. Helikopters hebben het schip intussen voorzien van voedsel.

Het schip, dat een cruise van zeven dagen maakte langs de Mexicaanse rivièra, dreef maandag zo'n negentig kilometer af. Dinsdagavond werd begonnen met de thuisreis; Mexicaanse sleepboten brengen het schip terug naar de Amerikaanse stad San Diego. Verwacht wordt dat het daar donderdagavond aankomt.


Cruiseschip met helikopter voorzien van voedsel (Foto: Novum)

Recordaantal robijnen huwelijken

Een recordaantal huwelijksparen viert dit jaar hun 40-jarige huwelijk. Dat komt doordat in 1970 een recordaantal van 124.000 huwelijken werd gesloten. Ook blijven paren langer bij elkaar doordat mensen ouder worden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

Dit jaar vieren ongeveer 73.000 bruidsparen hun 40-jarige huwelijk. De komende jaren wordt dit record niet overtroffen. Mede door de vergrijzing is het aantal robijnen (40 jaar), gouden (50 jaar), diamanten (60 jaar) en briljanten (70 jaar) huwelijken de afgelopen tien jaar fors gestegen.

Het aantal koperen (12,5 jaar) en zilveren (25 jaar) huwelijken is echter gedaald. Dat komt mede doordat het aantal afgesloten huwelijken in 1985 veel lager was.

Nederland telt ongeveer 770.000 paren die 40 jaar of langer getrouwd zijn. Dat is veertig procent meer dan tien jaar geleden. Van die 770.000 zijn er 230.000 minstens 50 jaar getrouwd en 25.000 minstens 60 jaar.

Rapper vrijuit voor bedreiging Wilders

Rapper Mosheb is in hoger beroep vrijgesproken van bedreiging van Geert Wilders. Eerder werd hij door de rechtbank nog veroordeeld tot tachtig uur werkstraf voor een clip op internet waarin pistoolschoten te horen waren en Wilders met de dood werd bedreigd. Justitie eiste in hoger beroep opnieuw tachtig uur werkstraf.

Anders dan de rechtbank achtte het gerechtshof in Den Haag niet bewezen dat de 21-jarige Rotterdammer de rap met de pistoolschoten op YouTube heeft gezet. Mosheb, die in april vorig jaar werd opgepakt, zette zijn rap Wie iz de volgende, in verwijzing naar Pim Fortuyn en Theo van Gogh zonder de pistoolgeluiden op cd.

"Als je Mosheb tegenkomt ben jij de klos. Dit is geen grap. Gisteren droomde ik dat ik je kop had afgehakt", rapt Mosheb. "Wil je blijven leven, dan moet je je woorden terugnemen."

Volgens het hof heeft iemand anders mogelijk de knallen toegevoegd en de clip op internet gezet. Wilders deed aangifte over de clip op internet met de pistoolschoten. De teksten op zich zouden volgens de rechter van het hof binnen de rapcultuur vallen en niet als serieuze bedreiging moeten worden gezien.

'Russen willen zich inkopen bij Virgin'

Volgens het Duitse Auto Motor und Sport wil de Russische fabrikant van sportauto's Marussia zich inkopen bij Virgin Racing. Het bedrijf is momenteel al sponsor bij de renstal van Richard Branson, maar wil meer.

Het merk is eigendom van Nikolai Fomenko die zelf racet en ook de Russische versie van Topgear presenteert. Hij gaf vorige maand al aan dat Marussia in 2012 op de F1-grid wil staan. "De Formule 1 is het leidende platform om een superauto te promoton," zei hij vorige maand.

Uitgaven AOW stijgen

De AOW-uitgaven zijn de afgelopen tien jaar met 44 procent toegenomen. Dat heeft te maken met de vergrijzing en de verhoging van de uitkering. In de eerste zes maanden van dit jaar is bijna 15 miljard euro uitgegeven aan de AOW. Dat is ruim 500 miljoen meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het CBS worden de AOW-uitgaven nog maar voor zestig procent gedekt door premies. Het rijk draagt het overige deel bij. Het aandeel van de overheid is daarom het afgelopen decennium sterk gestegen.

Door de vergrijzing neemt aantal mensen met een AOW-uitkering in ons land toe. Eind juni waren er 2,9 miljoen AOW'ers. Dat zijn er 84 duizend meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het CBS verwacht dat de stijging zich de komende jaren versterkt doorzet.

Utrecht wil viertal contracten verlengen

De contracten van Tim Cornelisse, Erixon Danso, Mark van der Maarel en Alje Schut lopen aan het eind van het seizoen af. De directie van FC Utrecht gaat binnen afzienbare tijd met dit viertal om de tafel.

"We hebben nog geen afspraak met hen gemaakt, maar binnenkort gaan we praten", aldus technisch directeur Foeke Booy. "Voor de winterstop willen we de spelers duidelijkheid geven. Ik zeg er verder niets over, ik wil niet op de zaken vooruitlopen."

Verdedigers Cornelisse en Schut zijn al lange tijd in dienst van FC Utrecht. Bij de Domstedelingen werd Cornelisse vorig seizoen uit de basis verdrongen door Van der Maarel. Dit seizoen heeft Cornelisse echter zijn basisplaats terug.

Europa krijgt CE van LBP2

Sony product manager Alex Pavey heeft bekendgemaakt dat Europa mag rekenen op een Collector's Edition van LittleBigPlanet 2. De inhoud is niet gelijk aan de Amerikaanse variant.

In het pakket zit een steelbook case, vijf PlayStation Network-avatars en zeven extra kostuums (te weten van RON, Toy Story, Muppets en Even More Animals). De Sackboy ontbreekt echter, net als de speciale houder om alles netjes op z'n plek te houden.

In Amerika krijgen gamers dus meer voor minder geld, terwijl wij in Europa wederom aan het kortste eind trekken en meer moeten betalen voor minder inhoud. Hetzelfde gebeurde al bij de Dead Space "Collector's Edition".

In januari komt LittleBigPlanet 2 uit, exclusief voor de PlayStation 3. Op het onderstaande plaatje kun je zien wat we mislopen.

Marko: "Top Red Bull-staf benaderd door andere teams"

Volgens de adviseur van Red Bull Racing Helmut Marko hebben diverse Formule 1-renstallen aangeklopt bij het Oostenrijkse succesteam. Met name de top dertig van het team zou in trek zijn.

"Van de top dertig die voor ons werkt is er niet één die geen aanbod van een concurrerend team heeft ontvangen," zei Marko.

Red Bull Racing mocht afgelopen weekend in Brazilië de wereldtitel bij de constructeurs al vieren. Deze komt voor een groot deel op het conto van de grootverdiener uit de top dertig Adrian Newey. De 51-jarige topontwerper zal zeker bij het Oostenrijkse team actief blijven. "Hij heeft al diverse malen aangegeven dat Red Bull zijn laatste team in de Formule 1 zal worden," zei Marko.

Film: The Other Guys

In een explosieve openingsscène spatten detectives Danson (Dwayne Johnson) en Highsmith (Samuel L. Jackson) van het scherm. Danson en Highsmith zijn de populaire politieagenten van de stad en krijgen aandacht in overvloed. Maar als ze door een dom ongeluk hun politiewerk niet kunnen vervolgen, wordt er gezocht naar twee opvolgers voor het straatwerk. De andere detectives, oftewel The Other Guys, Allen Gamble (Will Ferrell) en Terry Hoitz (Mark Wahlberg) zijn partners en vooral Hoitz heeft interesse om het werk over te nemen. Gamble is daarentegen meer geïnteresseerd in het papierwerk dan in de actie op straat.

Kuipers fluit vrijdag in Jupiler League

Björn Kuipers leidt komend weekend een wedstrijd in de Jupiler League. Volgens de KNVB heeft dat echter niets te maken met zijn dubieuze beslissingen in Groningen.

Kuipers gaf FC Groningen afgelopen zaterdag twee dubieuze strafschoppen in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (2-1). Eerder dit seizoen werd onder meer Jan Wegereef al voor een week teruggezet naar de Jupiler League wegens een arbitrale fout. Nu is dat niet het geval.

"Hij fluit gewoon een andere wedstrijd. Er zit geen andere reden achter", luidt de reactie van een KNVB-woordvoerder in het Algemeen Dagblad. Kuipers fluit vrijdagavond om 18:45 uur de wedstrijd tussen Helmond Sport en RKC Waalwijk.

Deze week werd bekend dat Kuipers (37) volgende maand de enige Europese scheidsrechter zal zijn op het WK voor clubteams in de Verenigde Arabische Emiraten. Na Dick Jol is hij pas de tweede Nederlandse arbiter die daarvoor in uitgekozen.

Van Bommel terug op trainingsveld Bayern München

Trainer Louis van Gaal heeft weer de beschikking over Mark van Bommel. De 67 voudig international sluit weer aan bij de training van Bayern München nadat hij ruim een maand aan de kant stond met een knieblessure.

Van Gaal mag binnenkort meer spelers verwelkomen op het trainingsveld. Franck Ribéry, David Alaba, Breno en Diego Contento zullen binnen afzienbare tijd aansluiten bij de A-selectie.

Jans: "We hebben lijdzaam toegekeken"

Ron Jans is boos en teleurgesteld na de uitschakeling van sc Heerenveen in de KNVB beker. De Friezen verloren thuis met 0-2 van NAC Breda.

"Ik vind dat de club sc Heerenveen een topprestatie heeft geleverd door 20.000 kaartjes voor dit duel te verkopen, maar dat prikkelde blijkbaar niet genoeg voor de spelers. We hebben lijdzaam toegekeken hoe NAC hier voetbalde", reageert Jans op de officiële website. "Op een paar momenten na hebben we een heel slechte prestatie geleverd. Ik hoop dat we hier iets van leren."

NAC was vanaf het beginsignaal de betere ploeg, al scoorden de Brabanders pas in de tweede helft. "Zij waren agressiever en veel meer in beweging", vindt de coach van Heerenveen, dat enkele keren pech had in de afronding. "Het zat op momenten niet mee, maar het was hopen tegen beter weten in. We verdienden ook niet meer."

Zondag mag Heerenveen zich proberen te herstellen van de uitschakeling in de beker. De Friezen staat een zware uitwedstrijd tegen Feyenoord te wachten. Heerenveen staat nu negende op de ranglijst met negentien punten. Feyenoord heeft er twaalf en staat veertiende.

Homefront toont verhaal van over de rivier

THQ's Danny Bilson heeft aangegeven dat Homefront 2 het verhaal vertelt van de gebeurtenissen aan de andere kant van de vol met radioactieve jodium volgegoten rivier de Mississippi. Ook komen er nieuwe personages aan bod.

Bilson zegt ook dat dit tweede deel, wij moeten het eerste nog krijgen, al gepland stond. “The sequel has new features and doesn’t even deal with the same characters”, zegt hij op het IGDA Leadership Forum.

"It takes place on the other side of the Mississippi — nobody knows what’s going on over there because the North Koreans have irradiated the Mississippi with radioactive iodine and nobody can cross it without a hazmat suit. It’s very interesting stuff.”

Daarnaast heeft Bilson aangegeven dat hij een soort prequel wil maken, zoals bij Red Faction gaat gebeuren met Origins. Homefront komt in maart uit voor de Xbox 360, PC en PlayStation 3.

Schlecks stoppen mogelijk tegelijkertijd

De gebroeders Fränk en Andy Schleck stoppen mogelijk tegelijkertijd met wielrennen. De Luxemburgers staan dit jaar aan de basis van Cycling Project Luxembourg dat volgend jaar in het wielerpeloton actief zal worden.

"Ik denk dat we samen stoppen. Dat zou ik fijn vinden. En het kan best. Fränk is drie jaar eerder begonnen als prof," zei de 25-jarige Andy over zijn 30-jarige broer rond de Amstel Curaçao Race.

Beiden hebben veel zin in hun nieuwe avontuur na jaren voor de Saxo Bank-ploeg gereden te hebben. "Het was niet makkelijk om tegen Bjarne te zeggen dat we weggingen. Hij begreep het, hij is een prof. We hopen nog op een afscheidsdiner. We gaan niet weg met ruzie."

Evacuaties na brand in winkelstraat

Ongeveer tien mensen uit Hardinxveld-Giessendam zijn woensdagochtend geëvacueerd na een woningbrand aan de Peulenstraat in de Zuid-Hollandse plaats. Het gaat om de bewoners en omwonenden van het huis dat in brand staat. De brandweer is nog bezig met blussen.

De brand brak rond 07.00 uur uit door nog onbekende oorzaak. Volgens de politie staat de brandende woning in een winkelstraat, maar kunnen de winkels gewoon open. Er zijn geen mensen gewond geraakt. De geëvacueerde mensen zijn opgevangen in het gemeentehuis en bij familie.

Ultimatum voor Defensie om cao-gesprek

Het ministerie van Defensie moet voor 24 november duidelijk maken of het nog verder wil praten met de vakbonden over de cao voor defensiepersoneel, anders volgen er acties. Dat heeft de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV dinsdag geschreven in een brief aan minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

De onderhandelingen over de nieuwe cao voor defensiepersoneel liepen in mei vast. Na het vastlopen heeft VBM|NOV bijeenkomsten gehouden om defensiemedewerkers te informeren.

Sinds mei hebben de partijen niet meer met elkaar gesproken. Volgens VBM|NOV, naar eigen zeggen de grootste vakbond voor defensiepersoneel, zijn er geen 'aanknopingspunten' te vinden op basis waarvan de gesprekken kunnen worden hervat. De bond wil praten over elf punten, waaronder salarisverhoging. De nullijn die Defensie wil aanhouden, vindt de bond onacceptabel.

Film: Mother and Child

Op haar veertiende kreeg ze een kind en stond haar af ter adoptie. Nu, zo'n vijfendertig jaar later, heeft de alleenstaande therapeute Karen (Annette Bening) het daar nog altijd zeer moeilijk mee en is hierdoor behoorlijk vinnig. Een nieuwe collega - Paco (Jimmy Smits) - is duidelijk in haar geïnteresseerd, maar alles wat hij zegt en doet, lijkt verkeerd te vallen. Elizabeth (Naomi Watts) is een slimme, mooie en bovenal koele advocate die na een aantal omzwervingen begint bij een advocatenkantoor. Al snel heeft ze met haar baas Paul (Samuel L. Jackson) behalve een werk- ook een seksrelatie. Lucy (Kerry Washington) en Joseph (David Ramsey) zijn dolgelukkig met elkaar maar kunnen geen kinderen krijgen en schakelen de hulp in van zuster Joanne (Cherry Jones), die werkt bij een katholiek adoptiebureau. Ze ontmoeten er Ray (Shareeka Epps), een ad rem zwanger tienermeisje dat niet van plan is haar kind aan het eerste het beste koppel af te staan. De drie verhalen over moeders en dochters komen langzaam samen.

Poster

Kevin Butler introduceert video-service voor Canada

Sony heeft sinds kort hun video service ook naar Canada gebracht. Hierdoor kunnen de Canadezen met hun PlayStation 3 video's downloaden en kijken. Wat voor nieuwswaarde heeft dat voor ons aan de andere kant van de oceaan? Vrij weinig maar omdat Sony met een nieuwe reclame van Kevin Butler is gekomen, willen we jullie deze toch niet onthouden. Hieronder kun je zien wat de VP van PlayStation allemaal over Canada heeft te vertellen.

Iran: 15 november nieuw overleg atoomkwestie

De Iraanse minister van buitenlandse Manouchehr Mottaki 'verwacht' dat 15 november een nieuwe ronde van besprekingen over het Iraanse atoomprogramma begint met de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Dat meldt het semi-officiële Iraanse persbureau Mehr dinsdag. Eerder al stelde de minister voor het overleg te laten plaatsvinden in Turkije.

Mottaki stelde wel als voorwaarde aan het overleg dat er niet wordt gesproken over een uitwisseling van brandstofstaven voor een kernreactor, zoals dat vorig jaar door de Verenigde Naties werd voorgesteld. Dit plan, dat door Iran van tafel werd geveegd, was erop gericht te voorkomen dat het land uranium zou gebruiken voor kernwapens.

De steeds wisselende signalen uit Teheran zorgen voor twijfel of Iran oprecht geïnteresseerd is in het heropenen van de dialoog over het atoomprogramma.

De Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland vermoeden dat Iran onder de dekmantel van een kernenergieprogramma heimelijk werkt aan atoomwapens. Iran ontkent. De onderhandelingen met Iran zijn een jaar geleden vastgelopen.

Militanten doden vier Afghaanse agenten

Opstandelingen hebben in het noorden van Afghanistan vier politieagenten in een hinderlaag gelokt en vervolgens gedood. Dat heeft een woordvoerder van de provinciale autoriteiten gezegd.

De aanval vond plaats in de provincie Kunduz. Het noorden van Afghanistan werd voorheen als veiliger beschouwd dan het onrustige zuiden, maar het geweld is in het hele land toegenomen sinds de NAVO en Afghaanse militairen in juli oprukten richting de Talibanbolwerken in het zuiden.

VVD wil aanpak van aanhoudend slechte leraar

Scholen zouden aanhoudend slecht functionerende leraren harder moeten aanpakken. Dat stelt VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias woensdag tijdens het debat over de onderwijsbegroting.

"Een slechte, uitgebluste of onvoldoende bijgeschoolde leraar zorgt ervoor dat een kind op school minder presteert. Dat kunnen wij ons niet veroorloven", aldus Elias. Hij wil dat leraren net als andere werknemers regelmatig aangesproken worden op hun functioneren. Als dat niet voldoende is, moet er bijscholing of verbetering komen. "Slaagt dat niet, dan moet een dossier worden opgebouwd en moeten uiteindelijk maatregelen kunnen worden genomen."

Elias zegt te veel signalen uit scholen te krijgen dat er ontevredenheid is over minstens 10 procent van de leraren. "Vaak weet iedereen op een school precies wie de zwakke leraren zijn. Dat probleem moet je willen aanpakken."

VVD wil aanpak van aanhoudend slechte leraar
VVD wil aanpak van aanhoudend slechte leraar (Foto: ANP)

Hypotheek wordt moeilijker voor starter

Het wordt voor starters op de woningmarkt moeilijker om een hypotheek af te sluiten. De normen om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie, waarvan een op de drie mensen met een eigen woning gebruik maakt, zijn aangescherpt.

Directeur Karel Schiffer van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zegt dat hij zich tandenknarsend gedwongen zag hiertoe over te gaan. Vooral voor mensen met een laag inkomen wordt het moeilijker om bij de banken een hypotheek te krijgen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekent elk jaar hoeveel financiële ruimte mensen hebben om hypotheeklasten te kunnen dragen. Volgend jaar gaan de pensioenpremies en de zorgpremies omhoog en dat heeft gevolgen voor de hoogte van de hypotheek die mensen kunnen krijgen. Volgens Schiffer zal dit in praktijk betekenen dat de grens voor huishoudens met een modaal inkomen komt te liggen bij een koopprijs van 141.000 euro. Nu is dat nog meer dan 148.000 euro.

Hypotheek wordt moeilijker voor starter
Hypotheek wordt moeilijker voor starter (Foto: ANP)

Teeven wil raddraaiers 's nachts in cel houden

Jongeren die keer op keer de fout in gaan moeten zich aan het einde van de dag melden om de nacht in een cel door te brengen. Dat is een plan van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Binnen een half jaar komt hij met een wetsvoorstel om jongeren tussen de 12 en 22 jaar nachtdetentie op te leggen, schrijft het AD.

De maatregel is bedoeld voor jongeren die hardnekkig overlast veroorzaken of vernielingen aanrichten in een buurt. Ook kleine criminaliteit moet zo worden bestreden.

Teeven wil ook een strafdienstplicht invoeren. Dat is een zware variant van de huidige taakstraf. Probleemjongeren moeten dan zodra ze uit school komen bijvoorbeeld de wijk opruimen. Voor de hardnekkige gevallen moet dan ook een nachtdetentie gelden.

Een rechter of een officier van justitie moet de straffen opleggen. De nieuwe maatregelen kunnen volgens Teeven een oplossing zijn voor de jongeren die de Goudse wijk Oosterwei onveilig maken. Dinsdag benadrukte Teeven in de Tweede Kamer nog dat de burgemeester en de politie in Gouda al voldoende middelen beschikbaar hebben om in te grijpen.

Burgemeester van Gouda Wim Cornelis (PvdA) had in een interview in het AD gezegd dat een gebiedsverbod voor overlastgevende jongeren niet ver genoeg gaat. Dat was een voorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Daarom denkt de gemeente erover om zo'n twintig Marokkaanse probleemgezinnen de stad uit te zetten.

1 Miljoen Xboxers spelen Black Ops

De servers van Call of Duty: Black Ops hebben een drukke eerste dag achter de rug. Niet minder dan 1 miljoen Xboxers hebben het spel gespeeld binnen de eerste 24 uur dat het spel uitkwam in de Verenigde Staten. Niet verwonderlijk ook gezien het feit dat Black Ops één van de best ge-preorderde games tot nu toe is.

Josh Olin, community manager van Treyarch, bracht al een tweet uit waarin hij zijn verwondering uitte.

"Am I getting solid intel? Is there really almost 1,000,000 players on Xbox Live right now??"

En dit waren enkel de cijfers van de 360. De cijfers van de PS3, PC en Wii zijn nog niet bekendgemaakt. We kunnen hierdoor wel stellen dat Black Ops een grote kandidaat is voor de Game Of The Year Award.

Wil jij weten of Black Ops een beetje goed is? Blijf FOK! volgen, want binnenkort komt de review uit.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over kwaliteit en kwantiteit.

Gedwongen ontslagen onder rijksambtenaren zijn onvermijdelijk. Dat heeft directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Jaap Uijlenbroek dinsdag gezegd bij het begin van de onderhandelingen over een nieuwe cao. Uijlenbroek valt te prijzen voor zijn erelijkheid. Hij haalt daarmee wel een streep door het adagium “vaste baan, vaste armoe”: ambtenaren verdienen bescheiden salarissen, maar genieten wel ontslagbescherming. Dat is nu dus officieel voorbij:

Brits leger waarschuwt voor Falkland-oorlog

Binnen het leger van Groot-Brittannië leeft grote onvrede over de miljardenbezuinigingen die de regering heeft aangekondigd voor de krijgsmacht.

Het schrappen van de vloot Harrier-gevechtsvliegtuigen en het uit de vaart nemen van het vliegdekschip Ark Royal kan door Argentinië worden beschouwd als een uitnodiging om de Falkland-Eilanden aan te vallen.

Daarvoor waarschuwt een aantal hoge militairen in een ingezonden brief in het Britse dagblad The Times. Het gaat om militairen die op dit moment hoge functies bekleden binnen het leger, en om leidinggevenden uit het verleden.

Minister van Defensie Liam Fox stelt in een reactie tegen de BBC dat de Falklands ook in de toekomst zullen beschikken over een goede verdediging. Zo blijft de militaire luchtbasis op de eilandengroep in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan gewoon functioneren.

Online hulpverlening groeit fors

Chatgesprekken via internet worden de laatste jaren steeds populairder voor hulp bij mensen met psychische, sociale en maatschappelijke problemen. Vooral vrouwen maken gebruik van de online mogelijkheden om een gesprek te voeren. Dat meldt woensdag Netwerk Online Hulp.

Veel mensen vinden online hulpverlening via chatgesprekken prettiger dan een gesprek waarin ze tegenover een hulpverlener zitten omdat ze zich schamen en bang zijn dat hun omgeving er achter komt. De gesprekken gaan met name over geweld, psychische problemen, relatieproblemen, liefde en seksualiteit.

Het Netwerk Online Hulp bestaat uit instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, maatschappelijk werk en vrijwilligersorganisaties zoals Korrelatie, Humanitas, Slachtofferhulp, 113Online en Pestweb.

Online hulp groeit fors
Online hulp groeit fors (Foto: ANP)

'Baan vinden wordt voor 50-plusser nog moeilijker'

Voor 50-plussers wordt het de komende jaren moeilijker om aan een baan te komen dan vorig jaar, terwijl dat het hoogtepunt van de crisis was. Dat schrijft Trouw op basis van de jaarlijkse peilingen onder arbeidsexperts en de Nederlandse bevolking die de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) woensdag presenteert.

Van de ouderen die hun baan kwijtraken zou slechts acht procent erin slagen binnen twee jaar weer aan werk te komen. Voorzitter van de RWI Pieter Jan Biesheuvel noemt hun situatie in de krant 'dramatisch'. Een plan van aanpak is volgens hem hard nodig.

De raad werkt aan een advies om de kansen voor ouderen te verbeteren. "Hun arbeidsdeelname groeit fors, het probleem is vooral om hen weer aan de slag te krijgen als ze werkloos zijn geworden."

De overheid moet volgens de meerderheid van de ondervraagden fors inzetten op educatie. Biesheuvel vindt dat ook. Ook pleiten arbeidsmarktdeskundigen volgens de krant voor een betere doorstroming van werk naar werk. Er zou te weinig vrijwillig van werkgever worden gewisseld. Verder vinden arbeidsmarktdeskundigen net als een meerderheid van de rest van de bevolking dat de marktwerking op een lager pitje mag worden gezet.

'Alcoholslot voor stevige drinkers'

Automobilisten die met zo'n tien glazen bier op achter het stuur worden betrapt, moeten vanaf mei volgend jaar een alcoholslot op hun auto krijgen. Die maatregel kondigt minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) woensdag in De Telegraaf aan.

Het alcoholslot is een blaaspijpje dat is gekoppeld aan de startonderbreker van de auto. De automobilist moet daarin blazen om de auto te kunnen starten. Als hij ook maar een half glas heeft gedronken, start de auto niet. De maatregel geldt voor automobilisten die 1,3 promille of meer blazen. Dat komt neer op acht tot tien biertjes.

Als de betrapte automobilist verslaafd blijkt te zijn, wordt hij doorgestuurd naar de verslavingszorg. Het alcoholslot blijft dan zitten totdat de automobilist heeft aangetoond van de drank af te kunnen blijven als hij gaat rijden. De minister verwacht dat door de maatregel jaarlijks vierduizend automobilisten een alcoholslot krijgen ingebouwd.

Het simpelweg afpakken van het rijbewijs is volgens de minister geen goede oplossing, omdat de drankrijder dan toch nog achter het stuur kan kruipen.


(Foto: Novum)

'Diversiteit Indonesië voorbeeld voor wereld'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag Indonesië uitvoerig geprezen voor de de nationale filosofie van eenheid en diversiteit van geloven en etnische achtergronden.

Tijdens een toespraak voor studenten van de Nationale Universiteit in Jakarta noemde Obama Indonesië een voorbeeld en inspiratiebron voor de wereld.

"Eenheid is krachtiger dan verdeeldheid", aldus Obama, die zijn speech tot enthousiasme van zijn toehoorders doorspekte met Indonesische woorden. Het Amerikaanse staatshoofd refereerde ook aan zijn bezoek eerder op de dag aan de Istiqlal-moskee, 'die is ontworpen door een christelijke architect'. De moskee in het centrum van Jakarta is het grootste islamitische gebedshuis van Zuidoost-Azië.

Een grote meerderheid van de Indonesiërs is moslim. De oud-kolonie van Nederland herbergt echter ook grote aantallen aanhangers van andere geloven, zoals het christendom.

'Diversiteit Indonesië voorbeeld voor wereld'
'Diversiteit Indonesië voorbeeld voor wereld' (Foto: ANP)

Meer Amerikanen zonder zorgverzekering

Het aantal Amerikanen zonder zorgverzekering blijft toenemen, ondanks plannen van de regering van president Barack Obama om deze trend te keren. In 2010 moesten 59,1 miljoen inwoners van de Verenigde Staten het enige tijd stellen zonder verzekering tegen ziektekosten.

Dat blijkt uit onderzoek van de federale centra voor ziektecontrole en -preventie, waarvan de resultaten dinsdag (lokale tijd) naar buiten werden gebracht. In 2009 waren nog 58,7 miljoen Amerikanen voor kortere of langere tijd onverzekerd. In 2008 gold dat voor 56,4 miljoen inwoners van de VS.

Het aantal mensen dat het een jaar of langer zonder zorgverzekering moest stellen, steeg tussen 2008 en 2010 van 27,5 miljoen naar 30,4 miljoen.

Grote brand in loods op scheepswerf

Een oude loods op een scheepswerf in de Zuid-Hollandse plaats Kinderdijk is dinsdagnacht grotendeels in vlammen opgegaan. Bij de brand aan de Smitweg is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

De brand in de leegstaande loods werd even voor middernacht ontdekt en was rond 03.00 uur meester. De loods stond op de nominatie om te worden gesloopt. Toen de brand uitbrak, waren er honderdvijftig medewerkers op het terrein van de werf aanwezig.

Zij hebben volgens de politie geen gevaar gelopen. Omdat hun dienst voorbij was, hebben ze het terrein verlaten.

Tweetaligheid lijkt Alzheimer te vertragen

De ziekte van Alzheimer lijkt later op te treden bij mensen die regelmatig twee talen spreken, dan bij mensen die zich in maar een taal uitdrukken. Dat blijkt uit Canadees onderzoek, dat dinsdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

De wetenschappers vergeleken de gegevens van 211 patiënten met Alzheimer, een ziekte waardoor het geheugen wordt aangetast. Het brein van de tweetalige patiënten vertoonde dezelfde symptomen als die van patiënten die één taal spreken, maar het duurde tot wel vijf jaar langer voor de ziekte zich bij de tweetaligen openbaarde.

De onderzoekers weten niet precies hoe ze het verschil moeten verklaren. Mogelijk heeft het iets te maken met het deel van de hersenen dat gebruikt wordt bij het leren.

Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Tussen de 60 en 70 procent van de dementerenden lijdt aan deze vorm. Er is geen medicijn tegen de ziekte.

Belgisch jeugdtalent (14) overleden

België is opgeschrikt door de dood van een 14-jarige voetbaltalent. Robbe Verlee overleed afgelopen weekend aan een hartstilstand.

Verlee speelde in de jeugd van Waasland-Beveren, een club uit Temse die in de Tweede Klasse actief is. Van de jongen was bekend dat hij hartproblemen had. Hij mocht dan ook niet voetballen als er bij het veld geen defibrillator in de buurt was. Verlee is thuis overleden.

Waasland-Beveren heeft alle jeugdwedstrijden voor komend weekend afgelast en de teams spelen hun eerstvolgende wedstrijd met een rouwband om de arm. "We hebben meteen iedereen op de hoogte gebracht", reageert coach Dirk Heyrman in de Belgische media. "De club stelt ons een psycholoog ter beschikking voor groepstherapie, de jongens zijn immers zwaar aangeslagen."

Robbe Verlee gold als een talentvolle voetballer, die ook deel uitmaakte van het nationale jeugdteam. "Het is logisch dat dit niet enkele ploeggenoten zijn maar ook vrienden. Robbe zal ook in de ploeg een groot gat achterlaten", denkt Heyrman.

Dreamliner maakt noodlanding in Texas

Boeing kampt met een nieuw probleem met de Dreamliner 787, het nieuwste vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij. De Amerikaanse Luchtvaartautoriteit FAA meldde dinsdag (lokale tijd) dat een testexemplaar van de Dreamliner een noodlanding moest maken wegens rookontwikkeling in de cockpit.

Volgens Amerikaanse media waren er dertig tot veertig technici van Boeing aan boord. Zij liepen geen verwondingen op. Het vliegtuig werd veilig aan de grond gezet op de luchthaven bij de stad Laredo in de staat Texas.

De Dreamliner biedt Boeing hoop op grote winsten in de toekomst, maar geldt ook als een zorgenkindje van de Amerikaanse vliegtuigbouwer vanwege de vele problemen in de ontwikkelingsfase van het toestel. Het was de bedoeling dat de eerste Dreamliners drie jaar geleden al zouden zijn ingezet op lijndiensten. Boeing wil in het eerste kwartaal van 2011 de eerste Dreamliners afleveren bij klanten, maar in de afgelopen tijd doken geruchten op over nieuwe vertraging.

De nieuweling van Boeing verbruikt onder andere door de toepassing van lichtgewicht materialen en een nieuw soort motoren 20 procent minder brandstof dan andere vliegtuigen van dezelfde grootte. Doordat het toestel minder brandstof gebruikt, is er minder uitstoot van schadelijke stoffen, claimt Boeing. Ook maakt het toestel minder lawaai.

Er komen drie types van de 787 op de markt. De 787-8 Dreamliner kan tussen de 210 en 250 passagiers vervoeren over afstanden van tussen de 14.200 en 15.200 kilometer. De 787-9 kan tussen de 250 en 290 reizigers kwijt over een afstand van tussen de 14.800 en 15.750 kilometer. De 787-3 Dreamliner is de grootste van de drie met een capaciteit van tussen de 290 en 330 passagiers, maar die is bedoeld voor kortere afstanden van tussen de 4.600 en 5.650 kilometer.

Boeing heeft al orders binnen voor 847 Dreamliners, een ongekend aantal voor een vliegtuig waarvan de ontwikkeling nog niet is afgerond.

Dreamliner maakt noodlanding in Texas
Dreamliner maakt noodlanding in Texas (Foto: ANP)

Benítez: "Had niet zoveel problemen verwacht"

Rafael Benítez heeft het niet makkelijk bij Inter. Dat geeft hij aan in een interview op de FIFA-website. "Nee, ik had niet verwacht dat er zoveel problemen zouden ontstaan bij een team dat vorig jaar alles heeft gewonnen", zegt de Spaanse hoofdtrainer. "De spelers doen goed hun best, maar er zijn wel enkele moeilijkheden."

Landskampioen Inter verloor afgelopen weekend in de Serie A twee punten tegen promovendus Brescia (1-1). Vorige week kwam de ploeg van Benítez ook in de Champions League niet tot winnen. Op White Hart Lane gingen de nerazzuri met 3-1 onderuit tegen Tottenham Hotspur.

Inter speelt komend weekend de beladen stadsderby tegen AC Milan, maar woensdag speelt de club eerst tegen Lecce. "De volgende wedstrijd is altijd het belangrijkst. We moeten Lecce verslaan, daarna kunnen we pas aan de derby denken."

Sms maakt strijd aids goedkoper

Medische hulp aan hiv- en aidspatiënten kan aanzienlijk goedkoper én effectiever door mobiele telefoons in te zetten. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, waarvan de resultaten dinsdag werden bekendgemaakt tijdens een congres in de Amerikaanse hoofdstad Washington en via de website van het medische vaktijdschrift The Lancet.

Tussen mei 2007 en oktober 2009 werkten 538 hiv/aids-patiënten in Kenia mee aan het onderzoek. De helft kreeg wekelijks een smsje met de vraag 'mambo?', wat 'hoe gaat het?' betekent. Ze waren geïnstrueerd om binnen 48 uur te reageren met sawa (prima) of shida (niet goed). Wie het tweede antwoord verstuurde, werd vervolgens gebeld door een verpleegkundige. De overige medewerkers aan de proef kreeg geen smsjes, maar werden op de ouderwetse wijze geholpen, met huisbezoeken van verpleegkundigen als de patiënt daarom vroeg.

De eerste groep bleek de noodzakelijke medicijnen tegen het virus regelmatiger te slikken, waardoor ze minder vaak een beroep hoefden te doen op verpleegkundigen. Slechts 3,3 procent van de ontvangers van de smsjes behoefde extra zorg, waardoor een verpleegkundige in theorie duizend patiënten in de gaten zou kunnen houden. Op dat aantal zou ze 33 personen moeten terugbellen en eventueel bezoeken.

Vorig jaar gebruikten circa 300.000 Kenianen aidsremmers via een door de Verenigde Staten gefinancierd programma. Dergelijke behandelingen werken alleen optimaal als de patiënt de medicijnen op tijd slikt en blijft slikken.

"Gezien de alomtegenwoordigheid van mobiele telefoons en de lage kosten van het verzenden van sms-berichten kan dit een extreem kosten-effectieve manier zijn om hiv-patiënten te helpen", aldus hoofdonderzoeker Richard Lester. "Niet alleen in Afrika, maar in de hele wereld en in het bijzonder in gebieden waar veel arme mensen wonen."

Sms maakt strijd tegen aids goedkoper
Sms maakt strijd tegen aids goedkoper (Foto: ANP)

Gamers 's nachts op de been voor Call of Duty

Tweeduizend gamers kwamen maandagavond naar Amsterdam voor de nachtelijke lancering van het schietspel Call of Duty: Black Ops. Om middernacht gingen er in het hele land ruim tweehonderd winkels open om het spel aan fans te verkopen. Volgens game-uitgever Activision is de lancering van het schietspel de grootste entertainmentlancering van het jaar.

In Call of Duty: Black Ops zoekt gamestudio Treyarch naar de grens tussen respect en historische accuraatheid. De speler moet in het spel, dat zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog, onder andere een aanslag plegen op de Cubaanse leider Fidel Castro. "We hebben sleutelmomenten uit de geschiedenis gebruikt om het verhaal in de game te vertellen", vertelde Jamie Westland, gamedesigner bij Treyarch. "We willen in zekere mate historisch accuraat zijn. Het moment met Fidel Castro is relevant voor het verhaal en een belangrijk geschiedkundig moment." Het is niet de eerste keer dat de serie zijn grenzen zoekt. In het vorig jaar uitgebrachte Call of Duty: Modern Warfare 2 zorgde een schietpartij op een Russisch vliegveld voor opschudding.


Hasbro brengt 3D naar iPhone

Hasbro gaat het bekijken van 3D-filmpjes mogelijk maken op de iPod en iPhone. Met het apparaat van de speelgoedmaker genaamd My3D kunnen ook 3D-games worden gespeeld. My3D moet in de lente uitkomen voor omgerekend ongeveer dertig euro.

My3D is een apparaat dat nog het meest doet denken aan een verrekijker. De iPod of iPhone moet vastgemaakt worden aan het apparaat. Speciaal voor My3D ontwikkelde software kan volgend jaar gedownload worden in de online winkel van Apple. Hasbro heeft bekendgemaakt dat consumenten onder andere virtueel op reis kunnen, trailers van films in 3D kunnen bekijken en (schiet)spellen kunnen spelen. Hierbij krijgt Hasbro ondersteuning van onder andere Discovery Channel, Sony en Imax.

'BP maakte serieuze fouten'

Bij de drie bedrijven die waren betrokken bij de olieramp in de Golf van Mexico, ontbrak het aan een cultuur van veiligheid. In de aanloop naar de catastrofe maakten zij volgens de commissie die de ramp in opdracht van de Amerikaanse president Barack Obama onderzoekt, serieuze fouten. Dit meldde de BBC dinsdag.

De Witte Huis-commissie zegt dat bij BP, Transocean en Halliburton een cultuur van zelfvoldaanheid heerste. Vicevoorzitter Bill Reilly van de onderzoekscommissie riep dinsdag op tot een volledige hervorming van de bedrijven die de Macondo-oliebron exploiteerden. Hij houdt de drie verantwoordelijk voor "een reeks van slechte beslissingen".

"Ze bleken een enorme haast te hebben om de klus te klaren. Men moet zich afvragen waar de drang vandaan kwam dat mensen de beslissing nemen niet te kunnen wachten op goed cement om de bron mee te dichten", zei Reilly. .

'BP maakte serieuze fouten'
'BP maakte serieuze fouten' (Foto: ANP)

Geen vervolging vernietigen martelvideo's

Justitie gaat geen strafzaak beginnen tegen medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten die werden verdacht van het vernietigen van video's waarop te zien was hoe terreurverdachten tijdens verhoor werden gemarteld. Dat maakte justitie dinsdag bekend.

In een verklaring staat dat het besluit om niet te vervolgen, is genomen na "uitputtend onderzoek". Het onderzoek naar de zaak werd in januari 2008 geopend, nadat bekend was geworden dat inlichtingendienst CIA drie jaar ervoor gevoelig materiaal had vernietigd.

De martelingen hadden plaats in geheime gevangenissen van de CIA, kort na de terreuraanslagen op de Verenigde Staten in september 2001. De medewerkers van de dienst bleken later 92 opnames te hebben vernietigd. Justitie sluit niet uit dat de agenten die hebben gemarteld, nog wel worden vervolgd voor hun gedrag. Daar loopt een ander onderzoek naar.

EU en VS boos om plannen Israël

De Europese Unie is 'zeer bezorgd' dat Israël nieuwe huizen wil bouwen in Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat de Palestijnen beschouwen als de hoofdstad van hun toekomstige staat. Dat heeft de Europese minister van buitenlandse zaken Catherine Ashton dinsdag gezegd. Vanuit Jakarta veroordeelde ook de Amerikaanse president Barack Obama de bouwplannen.

Het Israëlische ministerie van binnenlandse zaken maakte maandag wereldkundig 1300 nieuwe woningen te willen bouwen in Oost-Jeruzalem. Volgens Ashton vormen de bouwplannen echter een grote belemmering voor vrede. Het vredesproces is al vastgelopen, omdat de Palestijnen niet verder willen onderhandelen zolang Israël zijn bouwplannen niet in de ijskast zet.

Obama zei verrast te zijn door de aankondiging van de bouwplannen. Hij verweet de Israëliërs te weinig te ondernemen om de vredesonderhandelingen een succes te maken.

Israël verdedigt zich door te zeggen dat het nooit beloofd heeft geen nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem te bouwen. "Jeruzalem is geen nederzetting. Het is de hoofdstad van de staat Israël," zei het kantoor van premier Benjamin Netanyahu. "Israël ziet geen verband tussen het vredesproces en zijn bouwplannen in Jeruzalem."De Europese Unie is 'zeer bezorgd' dat Israël nieuwe huizen wil bouwen in Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat de Palestijnen beschouwen als de hoofdstad van hun toekomstige staat. Dat heeft de Europese minister van buitenlandse zaken Catherine Ashton dinsdag gezegd. Vanuit Jakarta veroordeelde ook de Amerikaanse president Barack Obama de bouwplannen.

Het Israëlische ministerie van binnenlandse zaken maakte maandag wereldkundig 1300 nieuwe woningen te willen bouwen in Oost-Jeruzalem. Volgens Ashton vormen de bouwplannen echter een grote belemmering voor vrede. Het vredesproces is al vastgelopen, omdat de Palestijnen niet verder willen onderhandelen zolang Israël zijn bouwplannen niet in de ijskast zet.

Obama zei verrast te zijn door de aankondiging van de bouwplannen. Hij verweet de Israëliërs te weinig te ondernemen om de vredesonderhandelingen een succes te maken.

Israël verdedigt zich door te zeggen dat het nooit beloofd heeft geen nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem te bouwen. "Jeruzalem is geen nederzetting. Het is de hoofdstad van de staat Israël," zei het kantoor van premier Benjamin Netanyahu. "Israël ziet geen verband tussen het vredesproces en zijn bouwplannen in Jeruzalem."

Homofobe islam-rappers naar Melkweg

Het COC gaat bezwaar aantekenen bij de Melkweg. Daar treedt donderdag de Amerikaanse hiphopformatie Jedi Mind Tricks op. De rappers zijn omstreden vanwege hun expliciete anti-homoteksten.

In het nummer Me Ne Shalto rappen ze bijvoorbeeld "Listen I 'aint gonna play no more. Beat a faggit till he 'aint fucking gay no more."

COC-voorzitter Dennis Boutkan vindt het absurd dat de Melkweg een podium biedt aan de groep. "Wij gaan bij de Melkweg bezwaar aantekenen tegen het optreden. Deze groep verheerlijkt geweld tegen homo’s. Deze act spreekt net de jongeren aan die we hierover juist positief zouden moeten benaderen."

Jedi Mind Tricks is een trio uit Philadelphia. Met name de tot de islam bekeerde voorman Vinnie Paz keerde zich in zijn raps nogal eens tegen homo's. In interviews heeft hij aangegeven dat het om onschuldige straattaal gaat.

Programmeur Edwin van Andel van de Melkweg geeft in De Pers toe dat de rappers weliswaar "geen subtiele" jongens zijn, maar dat de Melkweg "als progressieve culturele instelling verplicht is om het recht op vrijheid van meningsuiting zwaar te laten wegen".

Tecmo Koei in zwaar weer

De Japanse game-uitgever Tecmo Koei heeft in de periode van april tot en met september omgerekend bijna tien miljoen euro verlies geleden. Het verlies van de uitgever is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dat schrijft de Japanse gamingsite Andriasang. Het slechte resultaat heeft bestuursvoorzitter Kenji Matsubara doen besluiten op te stappen. Hij wordt op 1 december opgevolgd door Yoichi Erikawa.

Onder leiding van Erikawa moet de uitgever van de actieserie Dynasty Warriors proberen in beter vaarwater komen. De uitgever brengt al jaren spellen uit de Dynasty Warriors-serie op de markt, maar heeft met deze spellen nooit de Europese markt kunnen veroveren. Tecmo Koei is niet de enige Japanse game-uitgever die het moeilijk heeft. Square Enix heeft zijn omzet met 75 procent zien dalen en ook Namco Bandai heeft het niet gemakkelijk. De Japanse uitgevers trekken vaker westerse gamestudio's aan om games te ontwikkelen die interessant zijn voor de Europese en Amerikaanse markt. Tot nu toe leverde dat echter nog geen grote successen op.

Van der Duim verder in Tel Aviv

Antal van der Duim heeft tijdens de Future in het Israëlische Tel Aviv de tweede ronde weten te bereiken. Onze landgenoot won het Nederlandse onderonsje van David de Goede.

De Goede, die zich via het kwalificaties in het hoofdtoernooi speelde, verloor met 6-4 en 6-1 van Van der Duim. Hij treft in de volgende ronde de als derde geplaatste Noam Okun.

Yannick Lupescu werd in de eerste ronde uitgeschakeld. De Rotterdammer plaatste zich evenals De Goede via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi, maar verloor daarin zijn eerste partij van Simon Cauvard. De Fransman versloeg Lupescu met tweemaal 6-2.

Kroes: Weg met Buma

Het auteursrecht binnen de Europese Unie moet gemoderniseerd worden en de macht van derden hierin moet worden ingeperkt om burgerrechten te beschermen. Dit vindt eurocommissaris Neelie Kroes.

De aanpassing van het auteursrecht moet zorgen dat digitaal materiaal aangeboden kan blijven worden, zonder burgerrechten te schaden. Sterker nog, deze moeten zelfs beter beschermd worden. Voor derde partijen die belangen van uitgevers behartigen zoals Buma/Stemra en SENA is hierin geen plaats meer. De nieuwe wet moet de belangen van individuele artiesten voorop stellen.

Volgens Kroes geeft het huidige systeem tussenpersonen een belangrijkere positie dan de uitvoerende artiesten. "Het irriteert mensen dat zij geen toegang hebben tot dat wat artiesten willen aanbieden. Daardoor ontstaat een vacuüm dat gevuld wordt met illegale content. Dat ontneemt de artiesten hun eerlijk verdiende beloning weer," aldus Kroes. De eurocommissaris gelooft niet dat internet andere media wegdrukt. Het aanbod van digitale media mag daarom niet verdwijnen. "Zoals de bioscoop het theater niet vermoordde of televisie de radio, zo vermoordt het internet ook geen andere media. In tegendeel. Kijk naar de statistieken: mensen die meer tijd op het internet doorbrengen, lezen vaak meer en gaan vaker naar concerten of de bioscoop dan de rest van de bevolking."

Kroes wil graag een nieuwe benadering van het copyright, waarbij landen en uitgevers hun eigenbelang ondergeschikt stellen aan dat van artiesten en consumenten. "In plaats van een systeem gebaseerd op een reeks Berlijnse Muren wil ik een systeem dat gebaseerd is op gezond verstand."

Ars: "Het ontbrak een beetje aan geluk"

FC Zwolle was er erg dichtbij een grote stunt in het bekertoernooi, maar de ploeg verloor na 120 minuten spelen en het nemen van strafschoppen toch van landskampioen FC Twente. Spits van Zwolle, Sjoerd Ars, reageerde na afloop.

"Nu overheerst natuurlijk de teleurstelling, maar als je ziet wat voor partij we op de mat leggen tegen Twente, dan kun je alleen maar tevreden zijn", aldus de aanvaller.

Ars was van mening dat zijn ploeg in de extra tijd het beetje geluk miste om te stunten in het bekertoernooi: "We weten wat onze kwaliteiten zijn en één daarvan is lekker meevoetballen. Daar kregen we tegen FC Twente de tijd voor. We misten alleen een beetje geluk in de extra tijd. We hebben gestreden en alles gegeven, het is jammer dat we niet door zijn."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.