Fries water oorzaak geknetter

Redactie

Inwoners van het westen van Friesland hebben te maken met meer lawaai bij het koken van water, omdat het tegenwoordig schoner is. Dat meldt waterbedrijf Vitens. Sinds eind september wordt het drinkwater voor het gebied ontkleurd, waardoor het water zuiverder is.

Klanten in het westelijk deel van Friesland zouden sinds dit najaar last hebben van slecht functionerende waterkokers en koffiezetapparaten, meldde Omrop Fryslân maandag. Het vermoeden bestond al dat er een verband bestond tussen het ontkleuren van het water en de klachten.

Vitens onderzocht het water de afgelopen dagen en komt tot de conclusie dat het ontkleurde water inderdaad de oorzaak is van de 'problemen'. Bij zuiverder water kan kookvertraging optreden, legt het bedrijf woensdag uit. Kookvertraging is een natuurkundig verschijnsel waarbij het water later en heftiger aan de kook komt.

"Dit gaat samen met meer geluid dan de mensen in het westen van Friesland tot nu toe gewend waren. Het afwijkende geluid door kookvertraging komt incidenteel voor en is afhankelijk van het soort apparatuur en de leeftijd en de conditie van het apparaat", aldus Vitens.

Het water in het westelijke gebied had een gelige kleur, doordat de bodem waar het water uit gehaald werd voor een deel uit veengrond bestaat. In veengrond zitten humuszuren, onschadelijke organische stoffen, die aan het water een gelige tint geven. Door de ontkleuring verdwijnt deze tint. De chemische samenstelling van het water is volgens Vitens behalve de kleur niet veranderd. Het drinkwater zou nog altijd volledig betrouwbaar zijn voor de volksgezondheid.