Kroes: Weg met Buma

Marc (MPG)

Het auteursrecht binnen de Europese Unie moet gemoderniseerd worden en de macht van derden hierin moet worden ingeperkt om burgerrechten te beschermen. Dit vindt eurocommissaris Neelie Kroes.

De aanpassing van het auteursrecht moet zorgen dat digitaal materiaal aangeboden kan blijven worden, zonder burgerrechten te schaden. Sterker nog, deze moeten zelfs beter beschermd worden. Voor derde partijen die belangen van uitgevers behartigen zoals Buma/Stemra en SENA is hierin geen plaats meer. De nieuwe wet moet de belangen van individuele artiesten voorop stellen.

Volgens Kroes geeft het huidige systeem tussenpersonen een belangrijkere positie dan de uitvoerende artiesten. "Het irriteert mensen dat zij geen toegang hebben tot dat wat artiesten willen aanbieden. Daardoor ontstaat een vacuüm dat gevuld wordt met illegale content. Dat ontneemt de artiesten hun eerlijk verdiende beloning weer," aldus Kroes. De eurocommissaris gelooft niet dat internet andere media wegdrukt. Het aanbod van digitale media mag daarom niet verdwijnen. "Zoals de bioscoop het theater niet vermoordde of televisie de radio, zo vermoordt het internet ook geen andere media. In tegendeel. Kijk naar de statistieken: mensen die meer tijd op het internet doorbrengen, lezen vaak meer en gaan vaker naar concerten of de bioscoop dan de rest van de bevolking."

Kroes wil graag een nieuwe benadering van het copyright, waarbij landen en uitgevers hun eigenbelang ondergeschikt stellen aan dat van artiesten en consumenten. "In plaats van een systeem gebaseerd op een reeks Berlijnse Muren wil ik een systeem dat gebaseerd is op gezond verstand."