Gemeente hoeft zuipkeet niet aan te pakken

De gemeente Zwartewaterland in Overijssel hoeft niet op te treden tegen een drankkeet die niet over een drank- en horecawetvergunning beschikt. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De rechtbank Zwolle-Lelystad bepaalde in april nog dat wel een vergunning nodig is, waarna de gemeente in hoger beroep ging.

De hoogste bestuursrechter benadrukt dat de uitspraak niet voor alle drankketen in Nederland geldt. Voor elke keet moet apart worden bekeken of sprake is van een café of een 'verlengde huiskamer'.

Belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had het gemeentebestuur gevraagd om een jongerenkeet in de gemeente aan te pakken omdat het een volwaardig café zou zijn met bar, vaste tap- en muziekinstallatie en een kassa. Volgens de gemeente gaat het echter om een verlengde huiskamer waarvoor geen vergunning nodig is.

De Raad van State oordeelt dat hier gaat om een besloten vriendengroep die de koelkast op basis van een 'gentlemen's agreement' volhoudt. 'Keet de Blokhut' hoeft dan ook niet als horecagelegenheid te worden gezien, hoewel het er op afbeeldingen op internet behoorlijk professioneel uitziet.

KHN heeft vrede met de uitspraak van de Raad van State. "Je moet ergens een grens stellen", zegt een woordvoerder. "Er is altijd een vage scheidslijn geweest, maar nu is duidelijk waar die grens ligt." De KHN zegt wel op dezelfde manier verder op zoek te gaan naar keten die mogelijk een vergunning nodig hebben.