Kamer tegen afronden belminuten

De Tweede Kamer wil dat het afronden van belminuten door telefoniebedrijven wordt verboden. Aanleiding is de uitspraak van eurocommissaris Neelie Kroes. Zij zei afgelopen weekeinde dat afronden in strijd is met Europese regels.

VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) om opheldering gevraagd naar aanleiding van de uitspraken van Kroes. "De minister zei steeds: we kunnen niets doen, want het mag niet van Brussel. Nu weten we dat het wel mag. Sterker nog, Kroes zei dat we het moeten aanpakken", zegt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam.

Kroes deed haar uitspraken zaterdagavond in het tv-programma Kassa. Later zei ze alleen te hebben gedoeld op internationale gesprekken. Voor de Tweede Kamer maakt dit niet uit. "Waarom mag dit wel in Nederland en niet in Europa? Wij willen dat minister Verhagen voor de kerst duidelijkheid schept", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Veel telecombedrijven laten hun klanten per minuut betalen voor mobiele gesprekken. Daarbij wordt naar boven afgerond. Iemand die één minuut en één seconde belt, betaalt in sommige gevallen voor twee minuten.