Jol: Cruijff is een repeterend verhaal

static

Ajax-trainer Martin Jol is woensdagmiddag uitgebreid ingegaan op de kritiek van Johan Cruijff. Het Ajax-icoon zei maandag in zijn column in De Telegraaf dat het bestuur en de directie per direct moeten opstappen in het belang van de club. "Cruijff is een repeterend verhaal", zei Jol.

"De mening van Cruijff ken ik onderhand wel. Hij doet het al 25 jaar zo, ook bij Barcelona. Louis van Gaal is er in zijn tijd in Barcelona ook niet echt vrolijk van geworden. Ik zou het wel spannend vinden als Cruijff er zelf een keer instapt, maar dat doet hij natuurlijk niet."

Jol geeft wel toe dat de kritiek van Cruijff ergens op gebaseerd is. "Hij komt aardig in de buurt. Ik vind net als hij dat we moeten aanvallen via de vleugels. Maar wij doen het net op een andere manier, omdat we geen types als Marc Overmars en Finidi George in de selectie hebben. Vorig jaar ging dat heel goed en toen waren we met 155 goals het meest productieve elftal van de Eredivisie."

"We kunnen onze kop wel in het zand steken en met Florian Jozefzoon en Aras Özbiliz gaan spelen, maar dan worden we echt een stuk minder", vervolgt Jol. "Het lastige is dat je het resultaat niet ondergeschikt kunt maken aan de cultuur van de club."

Volgens Jol functioneert de aanval naar behoren. "Je kunt niet van Luis Suarez verwachten dat hij een echte rechtsbuiten wordt. Datzelfde geldt voor Urby Emanuelson op links." Met de kritiek dat Ajax beter draaide met de vertrokken spits Marko Pantelic kan Jol niet zo veel. "Ik moet er niet aan denken dat Mounir El Hamdaoui niet gekomen was."

Cruijff vindt dat de directie en het bestuur per direct moeten opstappen, maar Jol is het daar mee oneens. "Zij leveren fantastisch werk. Ze hebben het verval gestopt en misschien zijn we na dit seizoen wel schuldenvrij. Ze verdienen een standbeeld en moeten gewoon blijven zitten."

Ondanks dat Ajax twee keer op rij verloor wil Jol niets weten van een crisis. "We hebben twee punten minder dan vorig seizoen. FC Twente heeft er vier minder en PSV twee. Maar daar is het toch ook geen crisis? Het hoort bij Ajax dat er sneller een negatieve stemming is. We moeten gewoon lekker doorgaan op de huidige manier."