Tweede Kamer wil langer verlof voor kersverse vader

Kersverse vaders kunnen straks rekenen op een week betaald verlof. Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks hierover.

Het Europees Parlement wil het vaderverlof vaststellen op minimaal twee weken. In Nederland krijgen vaders momenteel twee dagen doorbetaald verlof na de geboorte van hun kind. GroenLinks kwam vorig jaar al met het plan voor vijf dagen betaald vaderschapsverlof, maar kreeg toen onvoldoende steun.

Woensdag werd in de Tweede Kamer gesproken over de kwestie. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, een van de initiatiefnemers, is blij met de steun in de Kamer. Het voorstel kreeg steun toegezegd van PvdA, D66, SP, PVV en natuurlijk GroenLinks. Ze dient het initiatiefwetsvoorstel volgende week opnieuw in en denkt dat het parlement het nog voor de kerst kan bespreken.

Volgens Van Gent moet minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) de wens van de Kamer uitvoeren. "Het is niet zomaar een motie of amendement."

Kamp zei eerder op de dag dat het kabinet ziet niets in het voorstel om het zwangerschapsverlof uit te breiden naar twintig weken, zoals het Europees Parlement wil. De huidige zestien weken volstaan, zei hij.