Nederlandse supermarkten betalen te veel: Kamer wil actie tegen dure inkoop

Supermarkten in Nederland betalen vaak meer voor hun producten dan winkels in de buurlanden. Dat zit veel Kamerleden dwars. Een meerderheid wil dat het kabinet ingrijpt en de regels versoepelt, zodat supermarkten makkelijker in het buitenland kunnen inkopen. Nu is dat vaak lastig door Europese en Nederlandse regels én afspraken met fabrikanten. VVD-leider Yesilgöz riep op om belemmeringen weg te nemen, en kreeg steun van verschillende partijen.

Het verschil in prijzen werd pijnlijk zichtbaar door een actie van DENK-Kamerlid Ergin. Hij hield een fles shampoo omhoog en liet zien dat deze in Nederland ruim zeven euro kost, terwijl de prijs in Duitsland minder dan de helft is. "We moeten ingrijpen, want deze verschillen zijn absurd," stelde hij. Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) haakte daarop in met zijn 'appelmoescoalitie', verwijzend naar een potje Hak-appelmoes dat in Nederland ruim twee euro kost en in België slechts 89 cent.

Supermarkten zelf willen ook al langer makkelijker in het buitenland kunnen inkopen, maar lopen tegen regels aan. Een voorbeeld is de verplichte Nederlandse etiketten op producten, iets wat voortkomt uit Europese afspraken over ‘begrijpelijke taal’. Nederland interpreteert dat als uitsluitend Nederlands, waardoor supermarkten niet zomaar producten uit bijvoorbeeld Duitsland kunnen halen. Ook grote fabrikanten leggen soms beperkingen op en dwingen supermarkten om alleen bij de Nederlandse distributeur in te kopen.

Om deze obstakels weg te nemen, kwamen verschillende partijen met ideeën. Een QR-code op buitenlandse verpakkingen met een Nederlandse vertaling, soepelere Europese regels of zelfs een aanpassing van de Warenwet werden genoemd. Klaver en Yesilgöz beloofden samen een initiatiefvoorstel te schrijven om het kabinet in beweging te krijgen. Het ministerie van Economische Zaken dringt al langer in Brussel aan op versoepeling, maar volgens de Kamerleden duurt dat te lang.