Syrische leiders bereiken akkoord met Koerden
Drie maanden na de machtswisseling in Syrië heeft de overgangsregering een overeenkomst getekend met de Koerdische leiders in het noordoosten van het land. In de overeenkomst is onder meer bepaald dat de door de Koerden geleide SDF-troepenmacht wordt geïntegreerd in het nieuwe Syrische leger. Maandag werd door interim-president Ahmed al-Sharaa en SDF-commandant Maslum Abdi een staakt-het-vuren overeengekomen.
De overeenkomst moet eind dit jaar worden uitgevoerd. De centrale overheid krijgt hiermee de controle over civiele en militaire faciliteiten in het noordoosten, waaronder de grensovergangen met Irak en Turkije, maar ook over luchthavens en olie- en gasvelden. Ook de gevangenissen waarin circa 9.000 vermoedelijke leden van de terroristische organisatie IS worden vastgehouden, komen onder staatscontrole.
In ruil daarvoor krijgen de Koerden bepaalde rechten, zoals het officiële gebruik van hun eigen taal, wat jarenlang verboden was onder voormalig president Bashar al-Assad.
Beide partijen benadrukten de eenheid van het land en zeiden dat zij elke vorm van verdeeldheid verwierpen. De overeenkomst omvat nog een aantal andere punten, zoals de politieke participatie van alle Syriërs, ongeacht hun etnische of religieuze overtuiging, en de erkenning van de Koerdische gemeenschap als een bevolkingsgroep met volledige burgerrechten. Bovendien werd er overeenstemming bereikt over een veilige terugkeer van alle ontheemden.
Deze stap zou een keerpunt kunnen betekenen in de ontwikkelingen in Syrië. De Koerdische leiders onderhandelden de afgelopen weken over hun toekomst met de nieuwe machthebbers in Damascus. Volgens waarnemers zal de overeenkomst de SDF ontheffen van haar rol als onafhankelijke militaire en bestuurlijke macht, om zo de territoriale eenheid van Syrië te herstellen.
Noordoost-Syrië wordt voornamelijk gecontroleerd door de Koerdische SDF, die met steun van de VS tijdens de burgeroorlog tegen de terroristische militie Islamitische Staat heeft gevochten. Daar hebben ze hun eigen zelfbestuur gevestigd. Turkije beschouwt de SDF als een afsplitsing van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), beschouwt de partij ook als een terroristische organisatie en bestrijdt de partij ook.
Eerder had de Syrische overgangsregering, volgens eigen verklaringen, de situatie in de kustregio Latakia weer onder controle gekregen na hevige gevechten waarbij meer dan 1.000 doden vielen. De militaire operatie tegen de opstandelingen die trouw zijn aan de afgezette president Assad is beëindigd, aldus het Ministerie van Defensie. De gevechten waren de hevigste sinds de val van Assad in december, die een einde maakte aan de langdurige burgeroorlog in Syrië.