Walvissen verbranden door dunne ozonlaag

Walvissen voor de Mexicaanse kust vertonen tekenen van ernstige verbranding door de zon, mogelijk als gevolg van de beschadigde ozonlaag. Die zou de ultraviolette straling van de zon niet voldoende tegenhouden. Dat hebben wetenschappers gezegd.

De zeezoogdieren zouden met name kwetsbaar zijn omdat zij lange tijd aan de oppervlakte zwemmen om te ademen, andere walvissen te ontmoeten en hun jongen te zogen. De dieren worden immers niet beschermd door een vacht of veren, die schadelijk zonlicht kunnen tegenhouden.

Onderzoekers fotografeerden walvissen in de Golf van Californië, de strook water die het schiereiland Baja California scheidt van het vasteland van Mexico. Daaruit bleek dat op de huid van de dieren veel dode cellen zaten, een duidelijk teken van beschadiging door de zon.

Net als bij mensen leken lichter gekleurde walvissen meer last te hebben van verbranding. Blauwe vinvissen vertoonden ernstiger huidbeschadiging dan donkerdere soorten als de gewone vinvis en de potvis.

De huidbeschadiging is een gevolg van de dunnere ozonlaag. De ozonlaag, die ultraviolette straling van zon tegenhoudt, is in de loop der jaren door het gebruik van schadelijke gassen als CFK's aanzienlijk geslonken. Hoewel dergelijke chemicaliën bijna niet meer gebruikt worden, herstelt de ozonlaag maar langzaam.


Walvissen verbranden ten gevolge van dunne ozonlaag (Foto: Novum)