Iran: 15 november nieuw overleg atoomkwestie

De Iraanse minister van buitenlandse Manouchehr Mottaki 'verwacht' dat 15 november een nieuwe ronde van besprekingen over het Iraanse atoomprogramma begint met de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Dat meldt het semi-officiële Iraanse persbureau Mehr dinsdag. Eerder al stelde de minister voor het overleg te laten plaatsvinden in Turkije.

Mottaki stelde wel als voorwaarde aan het overleg dat er niet wordt gesproken over een uitwisseling van brandstofstaven voor een kernreactor, zoals dat vorig jaar door de Verenigde Naties werd voorgesteld. Dit plan, dat door Iran van tafel werd geveegd, was erop gericht te voorkomen dat het land uranium zou gebruiken voor kernwapens.

De steeds wisselende signalen uit Teheran zorgen voor twijfel of Iran oprecht geïnteresseerd is in het heropenen van de dialoog over het atoomprogramma.

De Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland vermoeden dat Iran onder de dekmantel van een kernenergieprogramma heimelijk werkt aan atoomwapens. Iran ontkent. De onderhandelingen met Iran zijn een jaar geleden vastgelopen.