Reis: "Hulp was nodig"

Jonathan Reis maakt dankbaar gebruik van de hand die voetbalclub PSV naar hem uitgestoken heeft. De jonge Braziliaan werd vorig jaar door de Eindhovenaren weggestuurd wegens drugsgebruik, maar mocht deze zomer terugkeren van trainer Fred Rutten. Hij betaalde het vertrouwen tot nu toe terug met goals.

Vorig jaar werd de cocaïne Reis nog te machtig en weigerde hij alle hulp. "Ik vond dat ik dat helemaal niet nodig had. Pas maanden later, na een gesprek met mijn familie, zag ik in dat ik hulp nodig had," zei de Braziliaan die in eigen land afkickte.

In september werd de spits betrapt met te veel alcohol op, maar in plaats van hem te ontslaan gaf PSV slechts een boete. Ook moest Reis kennis maken met de zwemmers die in Eindhoven trainen. Hierdoor kon hij ervaren wat het is om dicipline te hebben. "Het zou kunnen dat ik een terugval had omdat ik bijvoorbeeld toen nog niet speelde. Ik had ook wel wat last van spanning. Ik wil het daar nu niet over hebben, ik heb het liever over de doelpunten die ik heb gemaakt," zei de Braziliaan.

Hij heeft elke week enkele gesprekken met een psycholoog. "Ik heb daar erg veel baat bij, het geeft me voldoende hulp. Op dit moment is dat niet zwaar, het hoort gewoon bij mijn proces. Op dit moment speel ik, dus is het goed te doen. Het is veel lastiger als je niet speelt, dan zou ik het veel moeilijker vinden."

Het roept wel twijfels op hoe Reis er mentaal aan toe is. "Het is normaal dat mensen over je gaan praten, maar als ik blijf spelen, doelpunten maak en PSV aan titels help, hoop ik dat mensen anders over me gaan denken. De tijd zal uitwijzen dat ik er 100 procent voor ga. Er zijn zelfs mensen in mijn familie die zich zorgen om me maken en die kennen me veel beter dan de mensen hier. Door hard te werken en me als een professional te gedragen, wil ik die zorgen wegnemen."