Anarchisten botvieren wraak op bank

Bij een bank in Amsterdam-Oost zijn woensdagochtend ramen ingegooid. De vernieling bij de bank aan de Kamerlingh Onneslaan wordt geclaimd door anarchistisch comité de Stalen Vuist. De groepering spreekt van een symbolische actie tegen de woninguitzettingen die de mobiele eenheid dinsdag uitvoerde.

De politie kreeg rond 03.15 uur te horen dat er ramen waren ingegooid bij het filiaal van de Rabobank. "We stellen een onderzoek in en zijn bezig camerabeelden veilig te stellen", zegt een woordvoerder. "Mooi om te weten dat dat comité de actie heeft geclaimd, dat geeft een onderzoeksrichting."

Het comité stelt dat mensen die niet genoeg verdienen om een huis te kopen steeds meer zijn aangewezen op huur, antikraak en kraken. "Met de nieuwe fascistische regering zal dit alleen maar erger worden", stelt de groep op de activistensite Indymedia. "Omdat banken deze tweedeling van arm en rijk stimuleren en kapitalisten in staat stelt tientallen huizen te bezitten, hebben we een bank aangepakt."

Het gerechtshof in Den Haag haalde maandag een streep door het kraakverbod, waarna de autoriteiten besloten kraakpanden voorlopig niet meer te ontruimen op grond van het strafrecht. Aan de ontruimingen van dinsdag lag een civiel-rechtelijke uitspraak ten grondslag.

De anarchisten zeggen zich niet te laten 'misleiden doordat een rechter sommige ontruimingen heeft uitgesteld'. "Naar de rechtbank gaan is net zoiets als stemmen: Je krijgt het gevoel dat je iets te zeggen hebt, maar uiteindelijk blijf je even arm en machteloos."