FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 november 2010

Kosovo: EU meet met twee maten

De Kosovaarse minister voor Europese integratie Besim Beqaj heeft dinsdag de Europese Unie ervan beschuldigd met twee maten te meten. Volgens hem stelt de EU voorwaarden aan Kosovo voor het afschaffen van de visumplicht die 'niet aan andere landen worden gesteld'. "We willen net als andere staten in de regio worden behandeld", aldus Beqaj.

Beqaj uitte zijn kritiek nadat de EU maandag besloot de visumplicht voor inwoners van Bosnië en Albanië vanaf de kerst af te schaffen. In 2009 schafte de EU al de visumplicht voor Macedoniërs, Montenegrijnen en Serviërs af. Op de Balkan hebben alleen inwoners van Kosovo, dat niet door alle EU-lidstaten wordt erkend, nog een visum nodig om naar de EU te reizen.

Prins Harry opent oorlogsmonument

De Britse prins Harry heeft dinsdag in Wootton Bassett, 135 kilometer ten westen van Londen, een monument voor de 342 in Afghanistan gesneuvelde Britse militairen geopend. Het Field of Remembrance ('Herdenkingsveld') bestaat uit kruizen die versierd zijn met klaprozen en persoonlijke boodschappen.

De prins heeft zelf ook in Afghanistan gediend. Hij plaatste een herdenkingskruis in het veld, nam deel aan twee minuten stilte en ontmoette militairen.

Gesneuvelde Britse militairen worden door de luchtmacht terug gevlogen naar de basis Lyneham, die in de buurt van Wootton Bassett ligt.


Prins Harry opent oorlogsmonument (Foto: Novum)

'Aannemers stoppen btw-voordeel in eigen zak'

Aannemers stoppen het btw-voordeel voor verbouwingen en renovaties in eigen zak. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Voor verbouwingen en renovaties van woningen geldt sinds oktober een lager btw-tarief van zes procent in plaats van negentien procent voor het arbeidsloon. Het lagere btw-tarief geldt tot 1 juli volgend jaar. Het lagere tarief moet de woningmarkt een impuls geven.

De VEH stelt al meerdere klachten te hebben binnengekregen van mensen die in de factuur of de offerte het lagere tarief niet konden terugvinden. "Sommige aannemers hebben de klanten gezegd dat het lagere tarief niet voor hun verbouwing van toepassing was, omdat de offerte al voor 1 oktober was gemaakt of omdat de werkzaamheden voor 1 oktober zijn gestart. Dat is niet waar."

De vereniging adviseert daarom om een gespecificeerde factuur te vragen, waarop te zien is dat het btw-tarief voor het arbeidsloon zes procent bedraagt.

Vrouw komt om bij brand in Putten

Een vrouw is dinsdagavond om het leven gekomen bij een brand in een woning in Putten. Het gaat vermoedelijk om de bewoonster van het pand, meldt een woordvoerder van de politie.

De brand brak iets na 21.30 uur uit in de woning aan de Vervoornstraat. De brandweer had het vuur op de bovenverdieping van de woning snel onder controle. De oorzaak van de brand wordt onderzocht. De brand had geen gevolgen voor omwonenden.

Uitslagen KNVB beker (09/11/2010)

Vanavond worden de eerste wedstrijden uit de vierde ronde van de KNVB-beker afgewerkt. Hieronder de uitslagen van deze wedstrijden. Elke keer als er een partij afgelopen is, wordt deze uitslagenpagina ververst.


Uitslagen vierde ronde:

sc Heerenveen - NAC Breda* 0-2
49' Amoah 0-1
54' Schilder 0-2

Sparta Nijkerk * - Excelsior 2-1
21' Frederiksen 1-0
40' Bovenberg 1-1
66' v.d. Wilt 2-1

sc Cambuur Leeuwarden - RKC Waalwijk *
1-4
36' Benson (pen) 0-1
45' De Groot 0-2
60' Boerrigter 0-3
70' Türk 1-3
80' Van Hout 1-4

FC Dordrecht - FC Volendam *
1-2
1' Zsidai 0-1
65' Kalisse 1-1
78' Schilder 1-2

SDC Putten - Telstar * 0-2
8' Smit 0-1
36' Tesselaar 0-2

FC Zwolle - FC Twente* 1-1
(wint na strafschoppen)
81' Chadli 0-1
87' Wildschut 1-1

* door naar achtste finales

Britse militairen begingen mogelijk oorlogsmisdaden

Drie Britse soldaten worden ervan beschuldigd Irakezen te hebben mishandeld in de nasleep van de invasie in Irak. Dat heeft het Britse ministerie van defensie dinsdag gezegd. Als de aanklachten voldoende onderbouwd kunnen worden, kan het drietal mogelijk worden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden.

De Britse regering zei dat de drie mannen vorige maand al zijn doorverwezen naar de militair aanklager, maar weigerde meer informatie te geven over de militairen, de aard van de mishandeling of het precieze moment waarop de mishandelingen zouden hebben plaatsgevonden.

Het ministerie benadrukte dat de aantijgingen slechts aantijgingen zijn. Een van de advocaten zei dat een aanklacht voor oorlogsmisdaden slechts één van de mogelijkheden is als er voldoende bewijs is. En of dat er is, is volgens hem nog maar de vraag.

Toch is de zaak mogelijk bijzonder explosief. Het Britse leger heeft slechts een keer eerder een proces wegens oorlogsmisdaden gevoerd.

Kerkhove wint in ITF Antalya

Lesley Kerkhove heeft zich voor de tweede ronde geplaatst van het ITF-toernooi in Antalya. Ze was in de eerste ronde veel te sterk voor de Russische Emiliya Gadzhieva.

Kerkhove, als vijfde geplaatst, kende weinig problemen met haar Russische opponente. Ze won de partij in twee sets van de qualifier; 6-3 en 6-0. In de tweede ronde treft ze de winnares van de wedstrijd tussen de zusjes Huliya en Lyutfya Velieva. De Bulgaarse dames zijn beiden ook qualifiers in de Turkse badplaats.

Vorige week bereikte de Zeeuwse tijdens een ander toernooi in Antalya al de halve finales.

Doden bij gevangenisopstand Brazilië

De Braziliaanse autoriteiten hebben dinsdag middels onderhandelingen een einde gemaakt aan een opstand van gedetineerden die een celstraf uitzitten in een gevangenis in het noordoosten van het land. Bij de rebellie kwamen achttien gevangenen om het leven, zes van hen werden onthoofd. De gevangenen hielden vijf personen in gijzeling.

De opstand ontstond toen een cipier werd overmeesterd en twee keer met zijn eigen wapen werd beschoten. De man is opgenomen in een ziekenhuis met lichte verwondingen. De vijf gijzelaars werden ongedeerd vrijgelaten.

De gevangenen kwamen in opstand uit onvrede over de overbevolking in de gevangenis. De gevangenis is gebouwd voor tweeduizend personen, maar inmiddels zijn er vierduizend personen opgesloten. Bovendien eisten de gevangenen beter voedsel en een snellere afhandeling van hun rechtszaken. Of de eisen van de gevangenen zijn ingewilligd is niet duidelijk.

De overbevolking in Braziliaanse gevangenissen is een groot probleem. Regelmatig leidt dit tot opstanden en geweld. Mensenrechtenorganisaties hebben geregeld kritiek op de slechte omstandigheden in de gevangenissen. Bovendien is er volgens de organisaties sprake van martelingen en corruptie.

[NFL] Cowboys verliezen, ontslaan coach

De Dallas Cowboys hebben Wade Phillips ontslagen als hun coach. De eigenaar van de Cowboys, Jerry Jones, maakte dit maandag bekend nadat zijn ploeg was vernederd in Green Bay tegen de Packers. De ploeg uit Dallas werd met 45-7 van het veld gespeeld. Dat betekende voor de 'Boys al de zevende nederlaag dit seizoen, en het einde van Phillips als hun coach.

Dallas moest het voor de tweede opeenvolgende week doen zonder vaste quarterback Tony Romo. De veteraan Jon Kitna kreeg de taak zijn team weer op de rails te krijgen, maar ook hij kreeg dit niet voor elkaar. De offense kreeg geen voet aan de grond en wist alleen vlak voor rust te scoren. De defensie deed het echter niet veel beter en liet Green Bay zijn gang gaan in eigen huis. De vernedering betekende het einde van Phillips en de kans voor assistent Jason Garrett, die van Jones de leiding kreeg over de ploeg.

Ook New England kwam niet ongeschonden uit het weekend. In en tegen Cleveland waren de Patriots niet opgewassen tegen de stugge Browns. Tom Brady kreeg zijn team niet aan het draaien en de defensie werd overklast door de rookie quarterback van de Browns, Colt McCoy, en running back Peyton Hillis. De uitslag was uiteindelijk 34-14. Voor de Browns was het de tweede verrassing van dit seizoen, nadat ze eerder de New Orleans Saints al versloegen.

De Buffalo Bills beleven ondertussen een verschrikkelijk seizoen. De vorige twee weken verloren de Bills in de verlenging en ook deze week viel de beslissing pas laat. Hoewel het team, dat deze week zijn fanbasis in Toronto probeerde te vermaken, in het vierde kwart nog op voorsprong kwam, waren het de Chicago Bears die uiteindelijk toch wonnen. Een late touchdown van Earl Bennett, de pass kwam van Jay Cutler, bleek de nekslag voor de Bills, die voor de achtste keer dit seizoen als verliezers van het veld stapten.

Hieronder vind je de overige wedstrijden.

Tampa Bay @ Atlanta 21 - 27

Miami @ Baltimore 10 - 26

New Orleans @ Carolina 34 - 3

New York Jets @ Detroit 23 - 20

San Diego @ Houston 29 - 23

Arizona @ Minnsota 24 - 27 (na verlenging)

New York Giants @ Seattle 41 - 7

Kansas City @ Oakland 20 - 23

Indianapolis @ Philadelphia 24 - 26

Pittsburgh @ Cincinnati 27 - 21

 

Britse vicepremier Clegg naar Nederland

De Britse vicepremier Nick Clegg brengt maandag 15 november een bezoek aan Nederland. Hij wil kennismaken met de nieuwe regering en zal vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven ontmoeten. Clegg wil bouwen aan de goede relaties tussen ons land en Groot-Brittannië en de economische banden versterken.

Dat heeft de Britse ambassade in Den Haag dinsdag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst is nog niet bekend welke bewindslieden Clegg zal ontmoeten, omdat het programma nog niet vaststaat.

Clegg, die een Nederlandse moeder heeft en vloeiend Nederlands spreekt, werd vicepremier nadat bij de verkiezingen dit voorjaar geen van de partijen een absolute meerderheid haalde. Zijn partij, de Liberal Democrats, smeedde met de Conservatives van premier David Cameron de eerste coalitieregering van Groot-Brittannië sinds de Tweede Wereldoorlog.

Leers vindt kritiek Wilders onterecht

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) herkent zich niet in de kritiek van PVV-leider Geert Wilders op het optreden van de minister in Brussel over de visumplicht van Albanezen en Bosniërs. Dat bevestigt een woordvoerder van Leers dinsdagavond.

Leers stemde maandag in Brussel voor opheffing van de visumplicht voor Albanezen en Bosniërs. Nederland wil eigenlijk niet dat Albanezen en Bosniërs vrij naar EU-landen kunnen reizen, maar Leers kon naar eigen zeggen niet tegen stemmen. Volgens hem was het voorstel al rond voor hij arriveerde.

Wilders noemt het optreden van Leers 'uitermate zwak' en vindt dat de minister te weinig ruggengraat heeft getoond. Leers had tegen moeten stemmen, zo stelt de PVV-leider. Volgens hem zit er in Nederland niemand op open grenzen te wachten.

Leers denkt dat hij nu echter meer heeft bereikt dan als hij nee had gezegd. De minister gaf eerder al aan dat zijn verzet toch zou zijn weggestemd. Hij koos er daarom voor de schade te beperken. Door voor te stemmen, komt er een noodremprocedure voor het geval Albanezen en Bosniër zich hier massaal vestigen. In dat geval wordt de visumplicht opnieuw ingevoerd.

De Tweede Kamer heeft Leers vanwege de kwestie op het matje geroepen voor een spoeddebat. Leers stelt volgende week de Kamer graag zijn handelingen uit te leggen aan de Kamer.

Langere celstraf voor moord op buurman

Een 51-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf, omdat hij bij een burenruzie drie mensen beschoot, van wie er een overleed. Het gerechtshof in Leeuwarden legde hem dinsdag een drie jaar hogere straf op dan de rechtbank in Groningen vorig jaar april deed. Zowel de verdachte als het OM was in beroep gegaan.

Bij de schietpartij in juli 2008 kwam een 40-jarige man om het leven, een ander raakte ernstig gewond. De derde buurman werd niet geraakt. Het Openbaar Ministerie had 24 jaar cel geëist voor moord. Daar werd de Groninger ook voor veroordeeld, maar de strafmaat is hoger omdat het hof er in tegenstelling tot de rechtbank van uitgaat dat hij volledig toerekeningsvatbaar was.

De schietpartij op de Lijsterbeslaan in Groningen was het gevolg van een verhitte burenruzie. De man was naar eigen zeggen bang dat zijn kinderen iets zou worden aangedaan, en liep zijn woning binnen, waar hij op zolder een pistool pakte. Vervolgens schoot hij zijn buurman door zijn hoofd. Die overleed drie dagen later. Omdat de Groninger naar binnen ging om zijn vuurwapen van zolder te halen, handelde hij volgens de rechters met voorbedachten rade.

De Groninger schoot daarna een andere buurman in zijn woning meerdere malen in zijn bovenlijf en in zijn arm. Hierna liep hij over een pleintje en zag een andere buurtgenoot, op wie hij ook een kogel afvuurde.

Frankrijk arresteert vijf terreurverdachten

De Franse politie heeft vijf personen aangehouden die ervan verdacht worden een rol te hebben gespeeld in het sturen van Franse burgers naar trainingskampen in de stammenregio in het grensgebied met Pakistan en Afghanistan. Dat heeft het openbaar ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Twee van de vijf mannen werden dinsdag aangehouden op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Drie anderen werden maandag al aangehouden in de hoofdstad.

De verdachten worden ondervraagd als onderdeel van een onderzoek naar een netwerk van Franse strijders die naar het westen van Pakistan worden gestuurd, waar veel Talibanstrijders actief zijn. Een van de mannen wordt tevens ondervraagd in verband met een samenzwering tegen de gematigde imam van de Grote Moskee in Parijs, Dalil Boulabeur.

Tweehonderd mensen bij herdenking Kristallnacht

Ongeveer tweehonderd mensen hebben dinsdagavond bij het Amsterdamse stadhuis de Kristallnacht herdacht. Tijdens de bijeenkomst sprak onder anderen de 86-jarige Mirjam Ohringer, een Joodse verzetsstrijder, over haar familie, die vlak voor de Kristallnacht in 1938 werd gedeporteerd vanuit Duitsland naar Polen. Ook droeg acteur en toneelschrijver Tjeerd Bischoff een gedicht voor.

De Kristallnacht, die in de nacht van 9 november plaatsvond, was een door de nazi's georganiseerde aanval gericht tegen Joden in Duitsland. Op massale schaal werden synagogen in brand gestoken, winkels en bedrijven verwoest, huizen, scholen en begraafplaatsen beklad en bijna honderd Joden vermoord.

De herdenking dinsdagavond werd georganiseerd door Nederland Bekent Kleur. De organisatie houdt de herdenking sinds 1992. Vorige week donderdag maakte het Centraal Joods Overleg (CJO) echter bekend vanaf volgend jaar zelf met een jaarlijkse herdenking van de nacht te komen.

De huidige herdenking van Nederland Bekent Kleur wordt volgens het CJO misbruikt vanwege politieke motieven. Zo vindt het CJO een aankondiging van de bijeenkomst op de website van de Internationale Socialisten verwerpelijk. Ernaast staat een affiche waarop wordt opgeroepen Israël te boycotten. Volgens het CJO wordt Israël gelijkgesteld aan apartheid. "Dit heeft niets meer te maken met een waarschuwing tegen antisemitisme en racisme nu, laat staan met een herdenking van het verleden", stelde het CJO vorige week.

Buurman mag testen bij Force India

Jelmer Buurman zal op 16 en 17 november testen voor Force India. De Nederlander, die dit seizoen vijfde werd in de Super League Formula, maakt zijn opwachting tijdens testdagen om jonge coureurs een kans te geven. Ook Portugees Antonio Felix da Costa zal daar zijn opwachting maken.

"Ik ben ongelooflijk blij met deze kans. Het is een eer om de volgende Nederlander te zijn die de kans krijgt een Formule 1-auto te testen. De Formule 1 blijft mijn ultieme doel en testen voor zo'n goed team als Force India is een droom die uitkomt," aldus Buurman.

Franse voetbalploeg wil imago verbeteren

Het Franse nationale elftal, waarvoor het afgelopen wereldkamioenschap voetbal dramatisch verliep, gaat proberen zijn imago weer te verbeteren. Zo gaan de bonussen die de spelers gekregen hebben naar een goed doel.

"We willen een goede daad stellen", zegt de huidige aanvoerder Alou Diarra. Het elftal streek ongeveer twee miljoen euro aan bonussen op. Dit verdienden ze door hun aandeel in de sponsoring van het nationale team, ongeacht hun prestaties op het veld.

Het plan moet nog wel besproken worden met de nationale Franse voetbalbond FFF.

Nobelprijscomité hoopt dat vrouw Liu prijs ophaalt

Het Noorse Nobelprijscomité hoopt dat de Chinese autoriteiten de vrouw van de Chinese dissident Liu Xiaobo toestaan de Nobelprijs voor de vrede op te halen namens haar man, die vastzit. Dat heeft een woordvoerder van het comité dinsdag gezegd.

De vrouw van Liu, Liu Xia, staat sinds de toekenning van de prijs onder huisarrest. "Deze situatie is vooralsnog niet opgelost, maar we hebben de hoop nog niet opgegeven dat zijn vrouw komt", aldus de secretaris van het comité, Geir Lundestad.

Als de vrouw van Liu toch niet aanwezig kan zijn bij de ceremonie op 10 december, kan alleen een vertegenwoordiger die door het echtpaar is goedgekeurd de prijs van 1,5 miljoen dollar (ruim een miljoen euro) in ontvangst nemen. Als ook dat niet lukt, gaat de ceremonie wel gewoon door, maar worden het getuigschrift en de medaille die bij de prijs horen niet overhandigd. In plaats daarvan leest het comité dan een tekst voor die de winnaar heeft geschreven.

Meer meisjes misbruikt in Rotterdamse zedenzaak

Twee mannen die worden vervolgd voor de verkrachting van een 15-jarig meisje uit Rotterdam, worden ook verdacht van seksueel misbruik van drie andere meisjes. Een van de twee werd ook al verdacht van seksueel misbruik van een destijds 12-jarig meisje uit Nijmegen.

Justitie liet dinsdag tijdens een proforma-zitting weten de mannen voor nog eens drie zedenzaken te vervolgen. De slachtoffers zijn 14, 17 en 22 jaar oud en kwamen in beeld naar aanleiding van de aangiftes van het 12-jarige en het 15-jarige meisje en onderzoek.

In totaal werden acht mannen aangehouden voor de groepsverkrachtingen van de meisjes van 12 en 15. Ze zijn tussen de 18 en 28 jaar oud en komen uit Rotterdam, Hoogvliet en Sint Maarten. Zij zitten allemaal nog vast.

Het 12-jarige slachtoffer was weggelopen naar Rotterdam en is daar tussen 16 en 23 juli door meerdere mannen seksueel misbruikt. De politie hield zes verdachten aan in deze zaak.

Het 15-jarige slachtoffer ging in de nacht van 19 op 20 juni met een aantal mannen mee naar een woning aan de 1e IJzerstraat, waar zij seksueel werd misbruikt. De politie arresteerde in deze zaak drie verdachten. Een van hen wordt in verband gebracht met beide zaken. Van de andere twee wordt onderzocht of ze ook bij het misbruik van het 12-jarige betrokken waren.

Kroatische bondsvoorzitter in opspraak door homo-uitspraken

Vlatko Markovic, voorzitter van de Kroatische voetbalbond, heeft voor veel opschudding gezorgd. De preses vindt dat er geen homoseksuele voetballers in het nationale team horen te spelen.

De 73-jarige voorzitter, zelf bondscoach in 1993-1994, deed zijn uitspraken in de nationale krant Vecernji List. Toen hem werd gevraagd of hij zelf ooit homoseksuele voetballers had ontmoet, antwoordde hij: "Gelukkig spelen alleen normale mensen voetbal."

"Er zullen geen homo's in het nationale team spelen zolang ik de bondsvoorzitter ben", ging Markovic verder. Homo's en lesbiennes uit Kroatië hebben al laten weten dat ze de voorzitter willen aanklagen wegens discriminatie. Ook wil men de FIFA op de hoogte brengen van de uitlatingen.

Markovic kwam al eerder negatief in het nieuws. Hij suggereerde vorig jaar dat Engelse spelers in de aanloop naar wedstrijden tussen Kroatië en Engeland (WK-kwalificatie) expres spelers uit Kroatië geblesseerd schopten. Als voorbeeld noemde hij de horrortackle van Martin Taylor op Eduardo da Silva en de beenbreuk van Luka Modric.

Minister van verkeer Tsjechië krijgt rijverbod

Tsjechië heeft tegenwoordig een minister van verkeer die niet over een rijbewijs beschikt. De rijbevoegdheid van minister Vit Barta is voor zes maanden ingetrokken, omdat hij rondreed met een vals nummerbord. Dat heeft het ministerie van vervoer dinsdag gezegd.

Barta kreeg het rijverbod en een boete van tweehonderd euro, nadat hij in juli van zijn huwelijk was weggereden in zijn Maserati. De minister had zijn eigen nummerbord verloren toen hij over een landweg reed en verving deze volgens het ministerie met een namaakkentekenplaat.


Maserati van Tsjechische minister half jaar de garage in (Foto: Novum)

VN: Piraterij loopt uit de hand

De kaping van schepen door Somalische piraten is inmiddels zover uit de hand gelopen dat pogingen de piraten te bestrijden ontoereikend zijn. Er moet dan ook meer worden gedaan om de wortel van het probleem aan te pakken. Dat heeft ondersecretaris-generaal voor politieke kwesties van de Verenigde Naties B. Lynn Pascoe dinsdag gezegd.

Pascoe zei dinsdag in een zitting van de VN-Veiligheidsraad dat het aantal kapingen 'schrikbarend' is. In totaal worden er op dit moment meer dan 483 bemanningsleden en twintig schepen gevangen gehouden door piraten. Volgens Pascoe is de afgelopen dagen zelfs een Europees marineschip aangevallen dat op weg was naar Somalië voor een vredesmissie.

Een Keniaans hof stelde dinsdag dat Kenia geen jurisdictie heeft om recht te spreken over de Somalische piraten, als de kapingen hebben plaatsgevonden buiten de territoriale wateren van Kenia. Dit zorgt nog eens voor een extra probleem bij de bestrijding van de piraterij.

"De lokale rechtbanken kunnen alleen overtredingen in behandeling nemen die plaatsvonden binnen de territoriale jurisdictie van Kenia", aldus het hof. De open zee valt hier volgens de rechter dan ook niet onder. De uitspraak kan betekenen dat de meeste rechtszaken tegen piraten komen te vervallen.

De internationale gemeenschap steunt juist op landen als Kenia voor de vervolging van piraten. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon overweegt nu om een speciaal internationaal hof voor de vervolging van piraten op te zetten.

Straten in Zaragoza vernoemd naar games

In de Spaanse stad Zaragoza worden games letterlijk opgenomen in het straatbeeld. In een nieuwbouwwijk worden straten vernoemd naar bekende games. Dat schrijft nieuwszender CNN op zijn website.

De wijk in aanbouw krijgt naast de kilometer lange Avenida de Super Mario Bros ook straten die zijn vernoemd naar Space Invaders, Sonic the Hedgehog en The Legend of Zelda. Vermoedelijk twaalf straten krijgen een gamenaam. Volgens CNN is de wijk in 2012 klaar en komen er ongeveer zestigduizend mensen wonen.

Zaragoza is niet de eerste stad waar straten de naam van een computerspel of een gamepersonage krijgen. In de Engelse stad Derby is een straat vernoemd naar gameheldin Lara Croft, omdat de bedenkers van het personage afkomstig zijn uit de stad.

De Graafschap mag stadion bouwen in Wehl

De gemeente Doetinchem heeft De Graafschap twee locaties voorgesteld waar de club uit de Eredivisie een nieuw stadion mag gaan bouwen. Het betreft terreinen op het A18 bedrijvenpark in Wehl. Deze zijn respectievelijk zeven en tien hectare groot.

Tot 1 januari aanstaande krijgt De Graafschap van het college van burgemeester en wethouders de tijd om een beslissing te maken over de te reserveren kavel.

De Graafschap wil het huidige stadion De Vijverberg verlaten. Het moet overigens wel zelf het nieuwe, multifunctionele complex financieren en exploiteren. Medio 2014 moet het nieuwe stadion worden opgeleverd.

Favoriete Mario-game van Miyamoto bekend

Shigeru Miyamoto, onder andere de bedenken van de Mario-spellen heeft in een interview met de USA Today eindelijk verteld wat nou precies zijn favoriete Mario-spel is. Miyamoto vertelt dat zijn favoriete spel met de bekende loodgieter Super Mario World voor de SNES is.

Miyamoto zei: ''Super Mario World  is something that included of course all the action you saw in Super Mario Bros. but it also had the map features, so it also had that element of players having to think about where they were going and what they were going to do next. I also think that it is a game that developed a large number of staff people who became producers and directors.''

Het gehele interview met veel meer vragen richting de beste man is te lezen in de bron. Ben jij het eens met Miyamoto, of vinden jullie dat een ander spel er met deze titel vandoor moet gaan?

[Video's] Ancilla Tilia te sexy voor Radboud Universiteit

Het bestuur van de Radboud Universiteit is boos. De nieuwste promotiecampagne van de Nijmeegse universiteit heeft kwaad bloed bij hen gezet. In enkele filmpjes legt een sexy geklede Ancilla Tilia uit waar de studiefabriek zich zoal mee bezighoudt.

Vooral het eerste filmpje is de hoge heren in het verkeerde keelgat geschoten. Het beroemde fetisjmodel is hierin te zien in een laboratoriumjasje met diepe inkijk. Insteek van het spotje is een experiment dat aantoont hoe mannenhersens reageren op een mooie vrouw. Een docente vindt het filmpje echter ongepast en noemt het seksistisch en racistisch.

Het spotje is het eerste in een serie van drie spotjes, ontwikkeld door de afdeling Communicatie van de Radboud Universiteit. Zij wilden op een ludieke manier laten zien welke onderzoeken er allemaal worden verricht in de universiteit. Omdat het bestuur de filmpjes 'verschrikkelijk, smakeloos en zeer ongewenst' vindt, zien Communicatie af van een volgende serie van drie spotjes.


'Seksistisch en racistisch'


Het tweede filmpje, het netste van de drie


Het laatste en ranzigste filmpje

Federer pleit voor korter tennisseizoen

Roger Federer wil dat het tennisseizoen in de toekomst korter gaat duren. De spelers krijgen in de ogen van de Zwitser nu te weinig rust en dat komt het niveau van het spel niet ten goede. "Ik vind dat er na het seizoen een behoorlijke rustperiode moet worden ingebouwd", zegt de huidige nummer twee van de wereld. "Ik hoop dat de toernooidirecteuren beseffen dat iedereen daarbij gebaat zou zijn."

Het seizoen eindigt voor Federer eind deze maand met de ATP World Tour Finals in Londen. Op 30 december begint hij bij een exhibitietoernooi in Abu Dhabi alweer aan het nieuwe tennisjaar. Eerder spraken ook Rafael Nadal en Andy Roddick al de wens uit om de tennissers meer rust te gunnen.

Deze maand komt het bestuur van de ATP bijeen om de nieuwe tenniskalender samen te stellen. Daarbij wordt de mogelijkheid bekeken om het seizoen met een of twee weken in te korten.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 45

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Helsingborg IF heeft in de Zweedse competitie tijdens de laatste speelronde naast de titel gegrepen. De ploeg speelde zelf in eigen huis met 0-0 gelijk tegen Kalmar FF en zag Malmö FF met 2-0 winnen van promovendus Mjällby. Daardoor eindigde Helsingborg met twee punten achterstand als tweede. Rachid Bouaouzan speelde met Helsingborg de volle negentig minuten mee. In de wedstrijd tussen Malmö en Mjällby kwam er ook een Nederlander in actie. Aan de kant van Mjällby begon Moestafa El Kabir in de basis. Na een uur spelen werd hij gewisseld. Bij Malmö staat Rick Kruys onder contract. Onze landgenoot kwam echter niet in actie voor de kersverse landskampioen.

In Denemarken is Esbjerg weer een plaatsje gestegen in de rangschikking. Dankzij een 0-0-geljkspel op bezoek bij Aalborg BK staat de ploeg na dit weekend negende. Tim Janssen speelde de hele wedstrijd in de spits bij Esbjerg. De voorsprong op Aalborg, dat twaalfde en laatste staat, is echter slechts één punt. Ook Brøndby IF moest afgelopen weekend de punten delen met de opponent. De nummer drie van de Deense competitie speelde met 2-2 gelijk tegen nummer twee FC Midtjylland. Remco van der Schaaf speelde de gehele wedstrijd mee en opende na negentien minuten de score.

In de Belgische competitie won SV Zulte Waregem de uitwedstrijd bij STVV met 0-3. Habibou, de spits die in het nieuws kwam nadat hij een eend over de boarding gooide, scoorde twee doelpunten. Jeremy Bokila kwam bij de winnende ploeg als invaller op het veld. De topper in de Belgische competitie tussen Anderlecht en Club Brugge eindigde zondag in 2-2. Ryan Donk haakte bij Club in de warming-up geblesseerd af. Bij Anderlecht ontbrak Mbark Boussoufa vanwege een enkelblessure.

Levski Sofia heeft de stadsderby tegene middenmoter Slavia Sofia niet weten te winnen. De wedstrijd eindigde in 2-2 en daardoor zag Levski het verschil koploper Litex Lovech uitlopen naar vijf punten. Dustley Mulder en Serginho Greene konden bij Levski rekenen op een basisplaats. Andwélé Slory viel tien minuten voor tijd in. Volgende week staat er voor Levski opnieuw een stadsderby op het programma. Dan treft de ploeg in eigen huis Akademik Sofia.

In de Australische A-League werd Patrick Zwaanswijk afgelopen speelronde matchwinnaar in de wedstrijd tussen zijn ploeg Central Coast Mariners en North Queensland Fury. Na 36 minuten spelen was hij verantwoordelijk voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Bij de tegenstanders mocht Dyron Daal weer eens in de basis beginnen en hij speelde, net als Zwaanswijk, de hele wedstrijd mee. In de slotfase pakte de aanvaller een gele kaart. Door de overwinning blijft Central Coast Mariners op de derde plaats staan, terwijl North Queensland Fury op een teleurstellende voorlaatste plaats blijft steken. Adelaide United heeft een forse nederlaag moeten slikken op bezoek bij koploper Brisbane Roar. De ploeg ging met 4-0 onderuit en zag daardoor het verschil met Brisbane oplopen naar vier punten. Sergio van Dijk speelde de volle negentig minuten mee, maar wist opnieuw niet te scoren. Gold Coast United heeft goede zaken gedaan door Melbourne Victory met 1-0 te verslaan. Bas van den Brink stond de gehele wedstrijd binnen de lijnen. Door de overwinning blijft Gold Coast United op de vierde plek staan.

In de Engelse Premier League speelde Sunderland de uitwedstrijd bij Birmingham City met 1-1. Bij de uitploeg stond Boudewijn Zenden in de basis. Sunderland steeg door het gelijkspel naar de zevende plaats met zestien punten uit elf wedstrijden. Wigan Athletic, met Ronnie Stam in de basis, ging uit bij Blackburn Rovers met 2-1 onderuit. Door de nederlaag blijft Wigan in de onderste regionen van de Premier League staan. Newcastle United, met Tim Krul in het doel, zorgde voor een stunt door Arsenal met 1-0 te verslaan. De enige treffer van de wedstrijd werd gemaakt door Andy Caroll. Robin van Persie maakte zijn rentree bij de verliezende ploeg. Door de overwinning stijgt Newcastle naar de vijfde plaats.

Swansea City, de club uit Wales met het Nederlandse tintje, deed goede zaken in de Championship. De Swans wonnen de topper bij Cardiff City met 1-0. Oud-Spartaan Marvin Emnes, gehuurd van Middlesbrough, maakte een kwartier voor tijd de kostbare treffer. Dorus de Vries voorkwam met een aantal goede acties dat Cardiff scoorde. Oud-AZ'er Kemy Agustien viel bij Swansea in.

AEK Larnaca heeft opnieuw een prima resultaat geboekt. De Cypriotische ploeg won op bezoek bij AEL Limassol met 1-2 en bezit na dit weekend de vierde plaats. De ploeg, waar Kevin Hofland, Gregoor van Dijk, Danny Schenkel en Edwin Linssen meespeelden, heeft evenveel punten als nummer drie Omonia Nicosia. De achterstand op koploper APOEL Nicosia bedraagt vijf punten. Op de tweede plaats vinden we Anorthosis Famagusta. Zij wisten afgelopen maandag op eigen veld niet verder te komen dan een 1-1-gelijkspel tegen laagvlieger AE Paphos. Jeffrey Leiwakabessy speelde de hele wedstrijd mee. Anorthosis staat nu vier punten achter op APOEL Nicosia.

Doncaster Rovers won de thuiswedstrijd tegen Millwall met 2-1. De winnde treffer werd in de 58e minuut gemaakt door David Healy. Bij Doncaster begon Shelton Martis in de basis.

In de npower Football League 1 versloeg Plymouth Argyle Bristol Rovers met 3-1. Bradley Wright-Phillips scoorde tweemaal voor Plymouth waar Marcel Seip de gehele wedstrijd meespeelde. Plymouth staat in de competitie vijftiende met negentien punten uit vijftien wedstrijden. Tranmere Rovers, waar Timothy Cathalina in de basis begon, ging met 2-0 onderuit bij Carlisle. Tranmere blijft in de onderste regionen staan met zestien punten uit vijftien duels.

Wisla Kraków heeft afgelopen weekeinde een broodnodige zege geboekt op stadsgenoot Cracovia Kraków. De beladen derby leverde een 0-1 overwinning op voor de ploeg van trainer Robert Maaskant. Door de overwinning steeds Wisla naar de zevende plaats. Arka Gdynia heeft voor een stuntje gezorgd door nummer twee Korona Kielce met 2-1 te verslaan. Marciano Bruma begon in de basis, maar werd kort na rust gewisseld. Door de overwinning neemt de ploeg na deze ronde de tiende plaats in.

Celtic boekte in de Schotse competitie een monsterzege. Aberdeen werd met 9-0 verslagen. Anthony Stokes en Gary Hooper maakten allebei drie treffers. Bij Celtic kwam Jos Hooiveld in de tweede helft als invaller in het veld. Door rode kaarten van Paul Hartley (Aberdeen) en Thomas Rovne (Celtic) eindigen beide ploegen met tien man.

Hiberbian blijft dankzij een 0-2 nederlaag thuis tegen Hearts in de onderste regionen hangen. Bij de verliezende ploeg speelde Edwin de Graaf de gehele wedstrijd mee. Hamilton ging afgelopen zaterdag met 0-1 thuis onderuit bij Dundee United. Nigel Hasselbaink viel bij Hamilton, dat tiende in de Schotse competitie staat, in.

Borussia Mönchengladbach speelde afgelopen weekend in de Bundesliga 3-3 gelijk tegen Bayern München. Roel Brouwers viel bij Mönchengladbach in de tweede helft in. Door het gelijkspel staat Mönchengladbach nog steeds laatste met zeven punten uit elf duels.

In de tweede Bundesliga won 1. FC Union Berlin afgelopen weekend de thuiswedstrijd tegen RW Oberhausen met 2-1 dankzij twee doelpunten van Benyamina. Santi Kolk viel bij de winnende ploeg in de tiende minuut in voor de geblesseerde Mosquera, Berlin staat in de stand dertiende met twaalf punten uit elf wedstrijden. FC Augsburg, met Paul Verhaegh en Gibril Sankoh in de basis, won met 3-0 van Arminia Bielefield. Augsburg steeg naar de vijfde plaats in de tweede Bundesliga.

Het Red Bull Salzburg van de Nederlandse trainer Huub Stevens kwam in de Oostenrijkse competitiewedstrijd tegen Rapid Wien niet verder dan 1-1. David Mendes da Silva speelde bij Red Bull de gehele wedstrijd mee. In de Oostenrijkse Bundesliga bezet Red Bull de zesde plaats met negentien punten uit dertien duels, acht minder dan SV Ried dat overigens ook een duel meer heeft gespeeld.

Discussieer op het forum verder over de Nederlanders in het buitenland!

Hoorzitting Randy Quaid uitgesteld

Randy Quaid hoeft pas twee weken later te verschijnen bij een hoorzitting om te bepalen om hij asiel krijgt in Canada. De zitting werd maandag verplaatst naar 23 november, omdat de advocate van de acteur aangaf meer tijd nodig te hebben om de zaak voor te bereiden.

Randy Quaid en zijn vrouw Evi worden in de Verenigde Staten verdacht van vandalisme en lieten in hun thuisland al enkele keren verstek gaan bij hoorzittingen over die zaak. Drie weken geleden vluchtte het stel naar Canada, naar eigen zeggen om daar een nieuw leven op te bouwen.

In de Canadese stad Vancouver werd het paar echter gearresteerd, omdat ze over de grens worden verdacht van een misdrijf. Evi Quaid mag zich officieel in Canada vestigen omdat haar vader daarvandaan komt. Of haar 60-jarige man ook toestemming krijgt, is nog de vraag.


Randy Quaid (Foto: Novum)

Val van de Muur herdacht in Berlijn

Burgemeester Klaus Wowereit van Berlijn heeft dinsdag een nieuwe, permanente tentoonstelling van foto's en plakkaten geopend bij een stuk van de muur die de Duitse hoofdstad 28 jaar in tweeën deelde. Het monument is onderdeel van het hernoemde 'Platz des 9. November 1989'. Dinsdag was het precies 21 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel.

Elders in de stad legden tientallen mensen bloemstukken en boeketten bij een ander monument om de naar schatting 136 mensen te herdenken die hun levens verloren bij een poging de Muur over te steken.

Bij andere ceremonies in Duitsland werd de 'Kristallnacht' herdacht, vernoemd naar de nazi-pogrom tegen joden op 9 november 1938.

Raket boven Californië of niet?

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie onderzoekt of er voor de zuidkust van Californië een raket is gelanceerd en zo ja, wie het projectiel heeft afgevuurd. Dat heeft het ministerie gezegd.

Op een video die naar de website van de televisiezender KFMB is gestuurd, is te zien hoe een raket of vergelijkbaar object de lucht in schiet en boven de Grote Oceaan een groot condensspoor achterlaat. Het Amerikaanse leger heeft geen idee wie voor de lancering verantwoordelijk is.


Raket of aanslag?

Nvidia lanceert "snelste videokaart ooit"

's Werelds snelste videokaart is vandaag gelanceerd door Nvidia. De GeForce GTX 580 is volgens Nvidia de snelste videokaart ooit. De kaart is de nieuwste telg in de Fermi-architectuurfamilie.

Nvidia claimt dat het monster ongeveer 30% sneller zou zijn dan het vorige vlaggenschip van Nvidia, de GTX 480. Nvidia claimt ook dat de kaart ongeveer 68 procent sneller is dan het paradepaardje van Ati, de Radeon HD 5870. Dit hebben ze getest met de DirectX 9- en 10-game: Starcraft II. 

Ook ondersteunt de videokaart Nvidia 3D Vision. 3D vision gebruikt speciale 3D-brillen om het 3D-effect te creëren. Eerder was al aangekondigd door president en CEO of Crytek, Cevat Yerli, dat Crysis 2 ook gebruik gaat maken van Nvidia 3D Vision.

Mooie politica wil naakt naar conferentie

Moeten wij het doen met Rita Verdonk en Sharon Dijksma, in Tsjechië hebben ze Ivona Fiserova. De 25-jarige politica ligt bij haar partij ernstig onder vuur omdat ze onlangs tijdens een partijbijeenkomst kwam opdagen in een sexy minijurkje. Om extra olie op het vuur te gooien dreigt de struise blondine om bij de volgende conferentie geheel naakt te verschijnen.

"Het word tijd dat mensen in deze partij moderner worden en zich realiseren wat jongeren willen", reageert Fiserova op haar Facebook-pagina. De politica van de Tsjechische Sociaal Democratische Partij wil dan ook de volgende keer in evakostuum naar een partijbijeenkomst te gaan. Ook heeft ze aangeboden naakt in de Playboy te gaan staan. "Ik ben zelfs bereid om een paar fatsoenlijke naaktfoto's te laten schieten voor Playboy - waarom niet?"

"Het geld dat ik hiermee verdien gaat naar het goede doel, bijvoorbeeld een liefdadigheidsinstelling voor blinden. Mijn motto is:. Als ik kan helpen, dan is het mijn plicht", schreef ze op de parlementaire website van de partij.

Benieuwd naar de mooie politica? Een slideshow is hier te bekijken

Call of Duty gaat de ruimte in

Met de release van Black Ops alweer bijna achter de rug is het tijd om naar de toekomst te gaan kijken. Activision heeft de plannen om Call of Duty jaarlijks terug te gaan laten komen en de volgende titel zal waarschijnlijk ontwikkeld worden door Sledgehammer Games. Maar wat zijn ze nou van plan?

Sledgehammer Games heeft al aangegeven dat het zeker weten een FPS zal blijven. Bepaalde bronnen hebben nu aangegeven dat het spel zich in de toekomst zal gaan afspelen en "Space Marines" zal bevatten bij gebrek aan meer informatie. Of het spel van Sledgehammer Games ook echt de eerst volgende titel zal gaan worden is de vraag want er zijn ook geruchten over een MMO-type spel en Modern Warfare 3.

We zullen nog even moeten wachten en het moeten doen met Black Ops

Klanten genaaid door dikke tieten kassameisje

Een rondborstige caissière heeft de klanten van een supermarkt van Co-op op het Kanaaleiland Jersey veel geld gekost. Een klant moest zelfs vijf Britse pond (5,75 euro-red.) meer afrekenen voor haar groente en fruit. De enorme prammen van het kassameisje rustten tijdens het afwegen op de weegschaal.

De benadeelde klant trok direct aan de bel toen een bedrag van omgerekend twee euro werd aangeslagen voor een peper terwijl deze normaal slechts 92 cent kost. Naar aanleiding van de klacht stelden de winkeleigenaars direct een onderzoek in. Hieruit is gebleken dat de stoel van de kassajuffrouw te laag stond, met als gevolg dat haar imposante voorgevel op de weegschaal lag. De boodschappen van de klant werden opnieuw gewogen waarna bleek dat de klant voor meer dan vijf pond was benadeeld.

De chef van het anoniem gebleven kassameisje zegt dat zijn jonge werkneemster geschokt is door het voorval. De stoel van het meisje is opnieuw afgesteld waarmee het probleem is opgelost.


Geen dikke tieten, wel geil...

Klassieke muziek in Gran Turismo 5

Gisteren lieten we al weten over een mogelijke datum van Gran Turismo 5 en iemand die het spel al lekker aan het spelen was. Nu is er weer een filmpje opgedoken van iemand die het spel al lijkt te hebben. Deze persoon heeft voor ons het zeven minuten durende intro-filmpje opgenomen en op YouTube gezet.

Het filmpje begint met real-life scenes onder begeleiding van klassieke muziek, daarna versnelt het tempo iets en zien we ook ingame beelden tevoorschijn komen. Volgens bronnen komt Gran Turismo tussen 30 november en 8 december, Sony heeft nog niks aangegeven. Bekijk hieronder het intro van zeven minuten.

'Gedwongen ontslagen ambtenaren onvermijdelijk'

Gedwongen ontslagen onder rijksambtenaren zijn onvermijdelijk. Dat heeft directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Jaap Uijlenbroek dinsdag gezegd bij het begin van de onderhandelingen over een nieuwe cao. Uijlenbroek voert de onderhandelingen namens minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).

De onderhandelingen gingen dinsdagmiddag even na twaalven van start. De bonden willen dat de lonen volgend jaar met twee procent stijgen. Donner wil vanwege de economische crisis en de kosten van de pensioenen de ambtenaren de komende twee jaar geen loonsverhoging geven.

Volgens de NOS komt de uitspraak van Uijlenbroek over gedwongen ontslagen als een verrassing voor de bonden.

Harmonix laat je extra betalen voor oude Rock Band-liedjes

Zoals bekend was is de DLC van Rock Band en Rock Band 2 ook te gebruiken in Rock Band 3. Deze DLC die nu bekend staat als Legacy DLC bij Harmonix zal ook te gebruiken zijn met keyboard of je pro-guitar. Maar dit kan je alleen doen als je wat extra centjes over hebt voor deze mogelijkheid.

Wil je namelijk een oud liedje in een Rock Band 3 jasje dan betaal je $2 voor de (pro) keyboard-mode samen met de harmony-vocals. En je betaalt dan $1 voor de pro-guitar/bass mode. Je kan beide mogelijkheden los van elkaar kopen of samen voor $3 bovenop de prijs die je al betaald hebt voor het liedje.

 

Van Beukering hoopt nu op Cambuur

Jhon van Beukering meldt zich woensdag op de training bij SC Cambuur. De werkloze spits hoopt een contract af te dwingen in Friesland.

Van Beukering begon dit seizoen als amateur bij Go Ahead Eagles, maar vertrok daar al snel weer. De gewezen spits van Vitesse, NEC en De Graafschap probeerde het onlangs bij AGOVV Apeldoorn. Een blessure gooide daar echter roet in het eten. De volgende poging waagt hij nu dus bij Cambuur. In 207 competitieduels als prof wist de Velper 77 goals te maken.

"Leeuwarden is ver weg, maar lang niet zo ver als Indonesië," liet Van Beukering weten aan Omroep Gelderland. Daarmee doelde de 27-jarige spits op zijn mislukte poging om international voor Indonesië te worden. De FIFA stak hier op het laatste moment een stokje voor, omdat Van Beukering nog geen Indonesisch paspoort had.

Consumptie duurzame koffie bijna verdubbeld

Bijna de helft (45 procent) van alle in Nederland gedronken koffie is van duurzame herkomst. Dat blijkt uit het rapport 'Zuivere Koffie' van Oxfam Novib. In 2008 lag dat percentage nog op 25, laat een woordvoerder van de hulporganisatie weten.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee (KNVKT) wil dat het koffieaanbod in Nederland in 2015 voor driekwart duurzaam is, meldt Oxfam Novib, dat die intentie toejuicht. "Dit is een belangrijke stap voor de koffiesector. Tienduizenden koffieboeren en hun families kunnen hierdoor een zelfstandig bestaan opbouwen. Nederland is straks wereldwijd koploper als het gaat om de verkoop van duurzame koffie."

Bij de tien grootste supermarkten is het aandeel duurzame koffie gestegen naar bijna 35 procent. Zestig procent van alle koffie wordt in supermarkten verkocht. Albert Heijn loopt voorop met 56 procent met duurzame koffie in de schappen. C1000 en Jumbo volgen met 49 en 47 procent. Hekkensluiter is Aldi, die volgens Oxfam Novib acht procent van alle koffie verkoopt, maar die is niet duurzaam.

Het merendeel van de koffie van duurzame herkomst komt van UTZ Certified. Deze zomer bleek dat UTZ in het eerste halfjaar 59 miljoen kilo door haar gecertificeerde koffie had verkocht, zestien miljoen kilo koffie meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Oxfam Novib voerde acht jaar geleden een grote koffiecampagne tegen de benarde positie van koffieboeren, waarbij grote bedrijven als Nestlé, Kraft en Sara Lee (Douwe Egberts) onder druk werden gezet om hier verandering in te brengen. Onder meer Douwe Egberts koopt de laatste jaren aanzienlijk meer duurzame koffie in.

Nederlanders drinken jaarlijks gemiddeld 150 liter koffie, dat zijn zo'n drie kopjes per dag.


(Foto: Novum)

Vrachtwagen verliest giek van vijftien meter

In Enschede is dinsdag een giek van een vrachtwagen gevallen en op de kruising van de Afinkstraat en de Westerval terechtgekomen. Dat heeft de politie gemeld. De vijftien meter lange en dertig ton zware giek is een onderdeel van een kermisattractie die op een oplegger van de vrachtwagen lag.

De giek viel rond 16.45 uur van de oplegger. Daarbij zijn geen gewonden gevallen en het heeft niet tot een verkeerschaos geleid, laat een politiewoordvoerder weten. Mogelijk moet de kruising tijdelijk worden afgezet om de giek te kunnen verwijderen. Waardoor de giek van de vrachtwagen is gevallen, is nog niet bekend.

Helmond Sport test Muhamadu

Ibad Muhamadu heeft een uitnodiging van Helmond Sport ontvangen voor een testperiode. De aanvaller is momenteel clubloos en krijgt dus de kans zich te bewijzen bij de Brabanders.

De 28-jarige Amsterdammer was in Nederland voor het laatst actief bij FC Dordrecht. Die club verliet hij in maart 2010 voortijdig. Muhamadu liet zijn contract ontbinden om een buitenlands avontuur aan te gaan bij Portland Timbers in de Verenigde Staten. Nu is de aanvaller terug in Nederland. Muhamadu kwam behalve voor Dordrecht ook uit voor FC Twente, SC Cambuur, MVV, Cercle Brugge en Willem II.

Tekken Tag Tournament 2 in actie

In een sneak peek van Tekken Tag Tournament 2 zijn de eerste bewegende beelden van de gameplay te zien. We zien onder andere Paul en Law vechten tegen King en Armor King tegen elkaar vechten en dynamische combo's uitvoeren. Zo kan tijdens een aanval de tweede speler komen om een gezamelijke combo uit te voeren, en kan de tweede speler van het andere team die combo om zeep helpen.

Tekken Tag Torunament 2 zal in 2011 op de arcades in Japan uitkomen. Wanneer hij op consoles uitkomt, en wanneer hij naar Europa komt is nog niet bekend. Bekijk alvast wat gameplaybeelden hieronder.

AZ met Pellè tegen Eindhoven

De Italiaan Graziano Pellè zal morgenavond mogelijk in de punt van de aanval bij AZ staan tegen FC Eindhoven. Dit meldde zijn trainer Gertjan Verbeek een dag voor aanvang van de bekerwedstrijd.

''Ik stel altijd naar eer en geweten het beste elftal op. Jongens die uiteindelijk de stap omhoog willen maken, moeten er aan wennen dat ze veel wedstrijden in een seizoen moeten spelen" aldus Gertjan Verbeek. Dit betekend dat Pellè morgenavond waarschijnlijk in de basis begint. ''Hij heeft dat zelf afgedwongen. Hij begint een soort cultspeler te worden", meent Verbeek. ''Hij is nu op de training uitbundiger dan normaal omdat hij goed in zijn vel zit".

Stijn Schaars is inmiddels weer hersteld van zijn neusblessure die hij opliep afgelopen weekend in het met 1-1 gelijke spel tegen Vitesse. Over de inzetbaarheid van Héctor Moreno en Dirk Marcellis is nog onduidelijkheid.

 

Codemasters bevestigt meerdere games met data

Codemasters heeft vandaag bevestigd dat er een aantal games uitkomen en ook nog de tijdsperiode voor de games. Operation Flashpoint: Red River en DiRT 3 zullen beide ergens in een tijdsperiode van april-juni 2011 uitkomen. GRID 2 staat gepland voor een release in 2012.

CEO Rod Cousens bracht het nieuws naar buiten en hij gaf aan dat het gewoon geen goed idee is om zijn games uit te brengen in een periode als er ook veel shooters uitkomen. Daarnaast heeft Cousens ook aangegeven dat hij het ene jaar een DiRT-game wilt uitbrengen en het jaar erop een GRID-game en dit dan jaarlijks afwisselen. Flashpoint zal ook om de twee jaar uitgegeven worden en er zal nog een game tegenover gaan komen die in 2012 uit moet gaan komen. De F1-game van Codemasters zal gewoon jaarlijks gaan komen.

Codemasters

Turnbond: Nog geen schadeclaim Van Gelder

Gymnastiekbond KNGU heeft nog geen schadeclaim ontvangen van turner Yuri van Gelder. Dat zegt voorzitter Jos Geukers vandaag. De preses stelt dat de bond probeert contact te leggen met de turner die wegens een vermeende bekentenis van cocaïnegebruik kort voor de WK uit de selectie werd gezet.

"We zijn op zoek naar mogelijkheden om in gesprek te komen", stelt Geukers. "We willen als bond onze morele verantwoordelijkheid richting Yuri gestalte te geven. Dat gaat via zijn advocaat maar het verloopt niet soepel." Van Gelders advocaat Cor Hellingman liet eerder weten dat de bond een schadeclaim tegemoet kan zien wegens gederfde inkomsten.

Turnbond: nog geen schadeclaim Van Gelder
Turnbond: nog geen schadeclaim Van Gelder (Foto: ANP)

Constitutionele Raad Frankrijk keurt pensioenwet goed

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft een politieke overwinning geboekt. Het wetsvoorstel om de pensioenleeftijd te verhogen is volgens de Constitutionele Raad conform de grondwet.

De beslissing van de raad maakt de weg vrij voor Sarkozy om de wet te tekenen, waarmee deze officieel van kracht wordt.

De hervormingen van het pensioenstelsel leidde tot weken van stakingen en massale demonstraties in heel Frankrijk. Het trein- en vliegverkeer werd ontregeld en er ontstonden brandstoftekorten.

'Zaak-Wilders naar andere rechtbank'

Het zou beter zijn voor de rust in het land als een andere rechtbank dan die in Amsterdam de rechtszaak tegen Geert Wilders zou behandelen. Lid van de Hoge Raad Ernst Numann zei dinsdag in de wandelgangen van de rechtbank in Utrecht dat hij zich dit kan voorstellen. De Hoge Raad gaat hier niet over en ziet de uitspraken van Numann als zijn persoonlijke opvatting, laat een woordvoerder van het hoogste rechtsorgaan in een reactie weten.

Maandag bleek al dat advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad van mening is dat de rechtbank in het proces-Wilders nooit gewraakt had moeten worden. De Hoge Raad liet weten het te betreuren dat de notitie waarin hij dit beargumenteert naar buiten is gekomen en benadrukte dat het om een privéopvatting gaat. Geert Wilders sprak van een 'schandelijke zaak' en een 'enorme blunder van justitie'. "Gelukkig is de man teruggefloten."

Wilders reageerde dinsdag ook op de uitspraak van Numann. "En nu weer Utrecht", zei de PVV-leider. "Rollebollend gaan ze met elkaar over straat. Als iemand het vertrouwen in de rechtspraak schaadt dan zijn het de hoge heren zelf."

De Amsterdamse rechtbank werd op 22 oktober succesvol gewraakt. De rechtszaak moet nu opnieuw, maar nog onbekend is wanneer dit gebeurt. Het Openbaar Ministerie had voor alle aanklachten vrijspraak geëist. De PVV-leider staat terecht voor belediging van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie.


(Foto: Novum)

Vrouwen met 58 kilo wiettoppen aangehouden

Tijdens een controle op twee woonwagenkampen in Breda zijn dinsdag twee vrouwen aangehouden die probeerden er vandoor te gaan met 58 kilo wiettoppen in hun auto. De wiettoppen hebben een straatwaarde van ongeveer tweehonderdduizend euro, meldt de gemeente Breda.

Aan de actie deden ongeveer 25 medewerkers van de gemeente, politie, justitie en de Belastingdienst mee. Onder meer vijftien woonwagens werden gecontroleerd op kampen aan de Claas Persoonsstraat en Jacob Catssingel.

De actie bracht onder meer ook afgetapte elektriciteitsmeters aan het licht. Ook zijn alle woonwagens opgemeten en is de bouwkundige staat en brandveiligheid ervan gecontroleerd. Deze gegevens worden nog onderzocht.

De twee aangehouden vrouwen werden betrapt op het kamp aan de Claas Persoonsstraat. Daar wonen zij overigens niet. Ook de auto waarin de vrouwen reden is in beslag genomen.

Tanks botsen in Zwitserland: zestien gewonden

Zestien Zwitserse militairen zijn dinsdag gewond geraakt, van wie een aantal ernstig, toen hun tanks op elkaar botsten op een militair oefenterrein nabij Bure, ten noordwesten van de hoofdstad Bern. Dat heeft het leger bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder raakten vier militairen ernstig gewond toen de vier 'Piranha'-voertuigen op elkaar knalden. De anderen liepen minder zware verwondingen op.

Er is een onderzoek ingesteld om de precieze toedracht van ongeluk te achterhalen.

Kinderpornofotograaf aangehouden

Een 41-jarige beroepsfotograaf uit Schinnen is dinsdag aangehouden omdat hij kinderporno zou hebben gemaakt en verspreid. Volgens het Openbaar Ministerie in Maastricht maakte hij onzedelijke foto's van minderjarige meisjes en zette hij die te koop op websites.

Mogelijk zijn enkele tientallen meisjes uit Zuid-Limburg betrokken bij de zaak. Zij worden de komende tijd door de politie benaderd om hun verhaal te doen.

Behalve de fotograaf werd zijn 23-jarige medewerkster uit Landgraaf aangehouden. De politie heeft doorzoekingen verricht in Schinnen, Landgraaf en Heerlen. Daarnaast zijn twee internetproviders in Groesbeek en Amsterdam doorzocht. Daarbij is er een grote hoeveelheid data in beslag genomen, die de komende maanden wordt onderzocht. Het onderzoek neemt dus nog enige tijd in beslag.

De zaak kwam aan het rollen nadat twee aangiften tegen de Limburger waren binnengekomen. Mogelijk zijn er naast de al bekende meisjes nog andere meisjes die bij deze man onzedelijke foto's hebben laten maken. Zij kunnen zich melden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem.

Sexyer dan deze unboxing gaat het niet worden

Doordat er de laatste tijd meer special edition versies van games worden uitgebracht, worden er ook meer filmpjes gemaakt van mensen die ze uitpakken. Dit "unboxen" zoals het beter bekend is gaat vaak gepaard met commentaar over hoe alles is aangekomen en hoe het aanvoelt.

Ook Call of Duty heeft een special edition, namelijk de Prestige Edition. Wat hier inzit zou ik natuurlijk kunnen vertellen, en misschien weet je het allang, maar zo sexy als deze man met ontbloot bovenlijf en een ingeknipte camouflage in het borsthaar... Ik ken maar weinig mensen die dat kunnen toppen.

Geniet lekker mee van het filmpje.

Linkdump Dinsdag

 

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

  • Een salto met een radiografisch bestuurbare karretje. Met dank aan Hubba88.
  • Een ontroerend filmpje over een uitvaart. Met dank aan banaandehaan.
  • Een mooi countryliedje. Met dank aan Maisnon.
  • En Ronaldo die iets raars doet met een voetbal. Met dank aan kleuk.

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Paris Jackson had begrip voor sluier

Paris Jackson snapt waarom zij en haar twee broers sluiers moesten dragen van hun vader Michael. De King of Pop wilde zijn kinderen zoveel mogelijk afschermen van de pers. "We begrepen waarom het moest."

"Als we dan zonder onze vader naar buiten gingen, zou niemand ons herkennen", vertelde de 12-jarige Paris maandag in The Oprah Winfrey Show. "Toch was het niet altijd even prettig."

Volgens Paris was haar vader de 'beste ter wereld'. "Ik heb het idee dat niemand weet wat voor goede vader hij was", legde Paris uit. "Hij was als een normale vader, maar hij was de beste."

Michaels dochter vindt ook dat haar vader geweldig was in de keuken. Zo kreeg ze regelmatig wentelteefjes voorgeschoteld. "Hij maakte de beste ontbijtjes ter wereld."

Paris en haar 13-jarige broer Prince missen de tijd die ze alleen met hun vader doorbrachten. "We gingen samen naar kunstmusea", geeft Paris als voorbeeld. "We hielden allebei van kunst."

Prince maakte, toen de familie in Bahrein woonde, vaak lange strandwandelingen met zijn beroemde vader. "Dan gingen we 's morgens wandelen en dronken we cola."


(Foto: Novum)

'Lange Frans is gemeen bontkraagje'

Alsof Lange Frans nog niet genoeg aan zijn hoofd heeft, is de rapper nu ook nog eens door Bont voor Dieren genomineerd voor de dubieuze titel meest gemene bontdrager van 2010.

Bont voor Dieren organiseert de verkiezing omdat het vindt dat BN'ers die bont dragen het verkeerde voorbeeld geven aan de jeugd.

Behalve rapper/schietfanaat Lange Frans, zijn ook Yolanthe Cabau van Kasbergen en Kim Feenstra in de race om het gemeenste bontkraagje van Nederland te worden. Allen werden ze het afgelopen jaar gesignaleerd met echt bont.

PVV praat over democratisering partij

De PVV-fractie buigt zich volgende week over de vraag of de partij wordt opengesteld voor leden, zoals gebruikelijk is bij politieke partijen. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders dinsdagmiddag gezegd in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Binnen de partij maakt Tweede Kamerlid Hero Brinkman zich al langer publiekelijk sterk voor meer transparantie. Vlak voor de verkiezingen begon Brinkman, tegen de wil van Wilders, een actie om de PVV te democratiseren. Hij wil dat de partij een bestuur krijgt, een congres, een jongerenafdeling en leden die inspraak hebben in het programma. Nu is Wilders het enige lid.

Brinkman stelde in de zomer al een nota op waarin hij zijn plannen voor meer democratie ontvouwde. De fractie spreekt daar volgende week over. "Ik zit er heel relaxed in", zei Wilders. "Ik zal accepteren wat de meerderheid zegt. Als eerste zal ik in de fractie zelf mijn oordeel geven."

Debat met Rutte over hervormingen

De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat met premier Mark Rutte (VVD) over de zeventien hervormingen die zijn kabinet wil doorvoeren. Een verzoek daartoe van de voltallige oppositie werd dinsdag aan een meerderheid geholpen door de VVD.

Rutte stuurde het lijstje met daarop de zeventien hervormingen naar de Kamer. Dat deed hij op verzoek van het parlement, die tijdens het debat over de regeringsverklaring om deze opsomming had gevraagd. De hervormingen waarvan Rutte in zijn brief gewag maakt, variëren van de invoering van de nationale politie tot meer marktwerking in de zorg.

Volgens fractieleider Alexander Pechtold (D66) ontbreekt echter een zogeheten nulmeting, waardoor de Kamer niet kan bijhouden of de nieuwe regering een beetje opschiet met deze hervormingen. "Dit geeft meer vraagtekens dan het oplost", zei hij. Pierre Heijnen (PvdA) sprak van een 'kattenbelletje' met zeventien voorstellen. "Dat is misplaatst als je niet weet waarop wordt afgerekend."

Pechtold vroeg daarom een debat aan met Rutte, dat werd gesteund door de voltallige oppositie. Dat is net niet genoeg voor een meerderheid. Anouschka van Miltenburg (VVD) streek echter over haar hart. "Als er zo'n grote behoefte aan is, dan gaan wij dat niet blokkeren."

Chelsea-spits Drogba heeft malaria

Didier Drogba heeft last gehad van malaria. De Chelsea-spits klaagde zondag voor het Premier League-treffen met Liverpool (2-0 zege voor Liverpool) over koorts en kwam pas in de tweede helft als invaller in het veld. Bij een controle op maandag bleek de Ivoriaanse spits malaria te hebben, maakte Chelsea-coach Carlo Ancelotti dinsdag bekend.

Drogba kampte al een paar werken met klachten waardoor hij niet honderd procent in orde was. "Zijn conditie werd wat minder, hij raakte wat kracht kwijt, hij miste training", somde Ancelotti de gevolgen van de ziekte op. Dat Drogba toch speelde, was volgens de Italiaanse oefenmeester het gevolg van 'onbaatzuchtigheid' van de Ivoriaan.

Ondanks dat malaria een ernstige ziekte is, kan Drogba komende woensdag in de Zuidwest-Londense derby tegen buurman Fulham gewoon starten. "Het was ooit heel ernstig als je malaria had, maar nu is dat wat anders", legde Ancelotti uit. "Nu kan het behandeld worden en kun je goed herstellen. Hij is oké. Hij speelt morgen."


Didier Drogba (Foto: Novum)

Kinderpostzegelactie levert bijna tien miljoen op

De kinderpostzegelactie heeft dit jaar 9,9 miljoen euro opgebracht. Nooit eerder verkochten de kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen zoveel postzegels en kaarten langs de deuren.

De recordopbrengst werd dinsdag bekendgemaakt door leerlingen van basisschool 't Vijfblad uit Geldrop. Dit deden zij samen met musicalster Noortje Herlaar, die de rol van Mary Poppins vertolkt in de gelijknamige musical.

Ieder jaar doen ruim 5.500 basisscholen mee aan de Kinderpostzegelactie. De opbrengst van de actie gaat naar projecten waarin de veiligheid en ontwikkeling van kinderen centraal staan.


(Foto: Novum)

Teeven optimistisch over situatie Gouda

Hoewel Marokkaanse jongeren nog steeds overlast veroorzaken in Gouda is de situatie de afgelopen jaren wel verbeterd. Dat zei staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer. "Er zijn minder ernstige incidenten, in totaliteit is het beter geworden."

Teeven was voor het wekelijkse vragenuurtje ontboden door CDA'er Coskun Çörüz, naar aanleiding van berichten dat het weer mis is in de probleemwijk Oosterwei. Bewoners worden belaagd, met stenen en eieren bekogeld, beroofd en uitgescholden door Marokkaanse jongeren, die veelal jonger zijn dan 12 jaar.

De problemen in Gouda spelen al sinds 2008. Çörüz wilde weten wat er is gebeurd met het geld dat sindsdien naar Gouda is gevloeid om de overlast aan te pakken. Teeven erkende dat de genomen maatregelen nog niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. "We kunnen wel constateren dat het beter is geworden."

Nieuwe maatregelen zijn niet nodig. De burgemeester en de politie in Gouda hebben voldoende middelen beschikbaar om in te grijpen, benadrukte Teeven. "Gebiedsverboden, noodbevoegdheden, het aanwijzen van risicogebieden, tal van maatregelen zijn mogelijk." Hij zegde toe dat hij of minister voor Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) nog deze week naar Gouda gaat om de burgemeester en politiechef hierop te wijzen.

Wel bekijkt Teeven op verzoek van het CDA of jonge raddraaiers onder de 12 jaar mogelijk uit huis kunnen worden geplaatst wanneer zij zich blijven misdragen.

Een deel van de Kamer nam geen genoegen met deze uitleg. Na het vragenuurtje vroeg Sietse Fritsma van gedoogparij PVV met succes een spoeddebat aan met Opstelten over de 'uit de hand gelopen straatterreur' in Gouda. "Dit onderwerp is belangrijk genoeg om uitgebreider bij stil te staan." Het debat wordt gehouden na het bezoek van Opstelten aan Gouda.

[Upd] 'OV Rotterdam moet aanbesteed worden'

Uit cijfers die de Rotterdamse vervoersmaatschappij RET heeft verstrekt aan de belangenorganisatie Maatschappij Voor Beter OV (MVBOV), blijkt dat minder dan de helft van alle bussen en trams in de Maasstad op tijd rijdt. De vervoerder kon daarnaast niet aangeven hoe vaak een conducteur in de tram aanwezig is. Naar aanleiding van deze gegevens heeft MVBOV de verantwoordelijk minister gevraagd om zo spoedig mogelijk een aanbestedingsprocedure op te starten voor het openbaar vervoer in Rotterdam.

Een aantal jaar geleden heeft de RET-directie met een aantal consumentenorganisaties afgesproken dat de punctualiteit van het openbaar vervoer in de stadsregio Rotterdam zou verbeteren. Op dat moment reed zeventig procent van de bussen en trams op tijd. Inmiddels is dit gedaald naar gemiddeld minder dan vijftig procent; 51 procent voor de bus en ruim veertig procent voor de tram. Het betreft hier overigens uitsluitend de punctualiteit van de beginhaltes.

"Volgens De Maatschappij Voor Beter OV komt dat met name doordat het personeel zich onaantastbaar waant omdat de vervoersconcessie onderhands aan de RET is gegund en daarmee het gevaar van een aanbesteding zou zijn afgewend", aldus MVBOV-woordvoerder Rikus Spithorst.

Het openbaar vervoer is in Rotterdam niet aanbesteed, ondanks Europese regelgeving, omdat de vervoerder opereert als zogenaamde 'in-house operator'. Dit houdt in dat stadsregio's het openbaar vervoer onder strikte voorwaarden door het eigen vervoersbedrijf mogen laten uitvoeren. Eén van die strikte voorwaarden is marktconformiteit, zowel op het gebied van kwaliteit als prijs.

MVBOV roept minister Schultz van Haegen van Infrastructuur nu op om, overeenkomstig het Regeerakkoord, de Stadregio Rotterdam zo snel mogelijk op te dragen het openbaar vervoer aan te besteden. "Ten eerste is de kwaliteit niet marktconform, ten tweede is ook de prijs die de RET berekent voor het verrichten van openbaar vervoer kunstmatig laag", aldus Spithorst.

De organisatie motiveert het verzoek verder: "Er is geen enkele twijfel over mogelijk, dat van de grote steden het OV er in Rotterdam het slechtst aan toe is. Minder dan de helft van de trams en bussen op tijd is onaanvaardbaar. Dat mag de reiziger geen dag langer dan strikt noodzakelijk worden aangedaan. In het streekvervoer hebben aanbestedingen meestal tot forse kwaliteitsverbeteringen geleid."

Update 16.29 uur
De Stadsregio Rotterdam heeft inmiddels laten weten foutieve cijfers te hebben verstrekt. Het percentage trams en bussen dat op tijd van de beginhalte vertrekt, blijkt 76 te zijn. Er zou worden gewerkt met een verouderd meetsysteem. Gedurende de ritten daalt het percentage op tijd rijdende trams en bussen tot de eerder genoemde waarden van rond de 50 procent.

Voor Beter OV laat in reactie daarop weten dat het onbestaanbaar is, dat wanneer een burger een WOB-verzoek indient, hij dan volslagen verkeerde informatie krijgt aangeleverd. Daarnaast is het zorgelijk, dat bij het leveren van punctualiteitscijfers waar niets van klopt, bij geen der betrokken ambtenaren bij de Stadsregio Rotterdam alarmbellen zijn gaan rinkelen. Dat noemt de MVBOV 'een aanwijzing dat de Stadsregio als opdrachtgever van het OV geen enkel benul heeft, hoe vaak trams, bussen en metro’s op tijd van het beginpunt vertrekken.'

 


Trams en bussen rijden te vaak niet op tijd (foto: FOK!)

OM schort strafontruimingen krakers op

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft alle ontruimingen van kraakpanden die zijn gebaseerd op de nieuwe kraakwet opgeschort. Dat heeft een woordvoerder van het parket-generaal (de leiding) van het OM dinsdag gezegd.

De ontruimingen op basis van de strafwet zijn opgeschort tot een uitspraak die het gerechtshof in Den Haag maandag deed, is uitgeschreven en bestudeerd. Het hof deed maandag vervroegd uitspraak.

Het gerechtshof bepaalde dat in de Wet kraken en leegstand een lacune zit: krakers kunnen bij dreigende ontruiming niet van tevoren een oordeel van de rechter vragen. En dat is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, aldus het hof. Het gaat er immers om dat een persoon zijn woning kwijtraakt.

Een groep Utrechtse en Doornse krakers die deze week in de rechtbank in Utrecht twee gedingen hadden aangespannen tegen dreigende ontruimingen, hebben deze gedingen dinsdag ingetrokken, meldde hun advocaat Ronald Zwiers.

OM schort strafontruimingen krakers op
OM schort strafontruimingen krakers op (Foto: ANP)

Wat doe jij met een beer?

Dit is een van leukste reclames die ik dit jaar gezien heb. Het begint met een paar vrienden die in het bos zitten en dan komt er een beer in beeld. Je kunt kiezen of je beer neerschiet of niet. Maar dat is nog niet alles, als je even wacht legt de hoofdrolspeler uit wat je kunt doen.

Welke keuzes kun jij nog ontdekken Twinky kwam met de volgende suggesties: kisses, cooks, michael jackson en moons.

Met dank aan Twinky voor de submit.

Weer spoeddebat met Leers

De Tweede Kamer roept minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) opnieuw op het matje voor een spoeddebat. Deze keer gaat het om de steun die hij maandag in Brussel verleende aan de opheffing van de visumplicht voor Albanezen en Bosniërs.

Nederland wil eigenlijk niet dat Albanezen en Bosniërs vrijelijk naar EU-landen kunnen reizen, maar Leers kon naar eigen zeggen niet tegenstemmen, zo verklaarde hij. Omdat zijn verzet toch zou zijn weggestemd, koos hij ervoor om de schade te beperken. Door voor te stemmen, komt er een zogeheten noodremprocedure voor het geval Albanezen en Bosniër zich massaal in Nederland vestigen. In dat geval wordt de visumplicht opnieuw ingevoerd.

Hiermee haalde de bewindsman de toorn van gedoogpartner Geert Wilders op de hals. De PVV-leider noemde diens optreden in de Volkskrant 'uitermate zwak' en vindt dat Leers tegen had moeten stemmen. Ook andere partijen zijn ontevreden over Leers' stemgedrag.

"De Kamer had Leers vorige week een andere boodschap gegeven, maar hij stemde toch voor de opheffing van de visumplicht", zei Tofik Dibi (GroenLinks) dinsdag. Hij vroeg daarom een spoeddebat aan met Leers waarvoor hij voldoende steun kreeg, onder meer van de PVV.

Het is de vierde keer in twee weken dat Leers wordt ontboden in de Kamer. Vorige week moest de bewindsman tijdens het vragenuurtje en twee spoeddebatten al tekst en uitleg geven over de geplande uitzetting van een groep Iraakse asielzoekers, waardoor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te elfder ure een streep zette.

Registratie dubbele nationaliteit blijft

Gemeenten blijven de tweede nationaliteit van pasgeboren kinderen registreren. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) is niet van plan de wet te wijzigen, zo bleek dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door Tofik Dibi (GroenLinks) die zich kwaad maakte over de registratie van bijvoorbeeld een tweede, Marokkaanse nationaliteit, terwijl ouders dat helemaal niet willen. Hij riep Donner op om snel een eind te maken aan deze praktijk. De 'keuzevrijheid' van ouders moet voorop staan, aldus Dibi.

Donner wees er op dat gemeenteambtenaren slechts de wet uitvoeren. "Zij zijn gehouden de nationaliteit te registreren, ook die eventueel naast de Nederlandse bestaat." Van keuzevrijheid kan geen sprake zijn, dat is de essentie van de Gemeentelijke Basisadministratie, stelde hij. "Wat daarin staat is niet ter vrije keuze van degene die geregistreerd wordt."

Daarnaast leidt afschaffing van de registratie niet tot het verlies van de Marokkaanse nationaliteit. Daarvoor moet de Marokkaanse wet worden aangepast. Hij gaat zich inspannen op de Marokkaanse overheid zo ver te krijgen, beloofde hij.

Veel fracties waren niet tevreden met het antwoord van Donner. Zij vinden dat ouders wel degelijk de keuze moeten krijgen om de tweede nationaliteit niet te laten registreren. Gerard Schouw (D66) vroeg daarom een spoeddebat aan met de minister, waarvoor hij voldoende steun kreeg. Onder meer van regeringspartij VVD.

Mateschitz: "Geen titel via teamorders"

Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz wil niets weten van teamorders. De Oostenrijker ziet zelfs liever Formule 1-coureurs Mark Webber en Sebastian Vettel in Abu Dhabi het kampioenschap aan Fernando Alonso verliezen dan dat de titel via een teamorder binnengehaald moet worden.

"Het is nooit een optie geweest om ons te bemoeien met de coureurs. De hele wereld veroordeelde Ferrari toen ze teamorders uitdeelden in Hockenheim, maar ze noemen ons tegelijk idioten als wij dat niet doen. Zo lang onze beide coureurs nog meedoen voor het kampioenschap is het iets waar we niet eens aan denken. Het is niet gezegd dat Alonso altijd maar het geluk blijft hebben. Abu Dhabi zal ontzettend veel spanningen met zich meebrengen," zei Mateschitz.

"Zondagavond weten we of we succesvol zijn geweest. Een tweede plaats onder de huidige omstandigheden is misschien wel beter dan een overwinning op grond van teamorders," zei de Oostenrijker die sportiviteit hoog in het vaandel heeft staan. Een feestje kan hij wel al vieren, want Red Bull Racing werd afgelopen zondag in Brazilië al constructeurskampioen in de Formule 1.

Keniaan Rudisha genomineerd voor atletiekprijs

David Rudisha is een van de vijf atleten die genomineerd is voor Atleet van het Jaar. Dat maakte de internationale atletiekfederatie IAAF dinsdag bekend. De Keniaan, die deze zomer tot twee keer toe het wereldrecord op de 800 meter verbeterde, krijgt concurrentie van sprinter Tyson Gay, hordeloper David Oliver, langeafstandsloper Zerzenay Tadese en speerwerper Andreas Thorkildsen.

De winnaar van de prestigieuze prijs wordt 21 november tijdens het World Athletics Gala in Monaco bekendgemaakt. De vijf genomineerden kregen de afgelopen weken de meeste stemmen van het publiek tijdens een internetstemming en van IAAF-leden, nationale atletiekbonden en leden van de internationale sportpers. De vijf genomineerden voor Atlete van het Jaar worden later bekendgemaakt.


David Rudisha (Foto: Novum)

Werder-spits Arnautovic weer in opspraak

Marko Arnautovic heeft weer voor ophef gezorgd. De Oostenrijkse spits van Werder Bremen was afwezig tijdens de training van dinsdag omdat hij een dag eerder zijn club had uitgemaakt voor een "waardeloze snertclub".

Hij had deze uitlatingen gedaan na de 6-0 verloren wedstrijd tegen VfB Stuttgart van afgelopen zondag. Trainer Thomas Schaaf wilde geen uitlatingen doen over de afwezigheid van Arnautovic maar zijn assistent, Wolgang Rolff, meldde dat Arnautovic ontbrak omdat hij een koutje had opgelopen.

Dit was niet de eerste keer dat Arnautovic in opspraak komt vanwege zijn arrogante gedrag. Aanvoerder Torsten Frings zou hem hier al meermaals op hebben aangesproken.

Beroep tegen uitspraak kraakverbod

De staat gaat waarschijnlijk in cassatie tegen de uitspraak van het hof in Den Haag dat het kraakverbod in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Het hof oordeelde maandag dat de politie kraakpanden niet mag ontruimen, aangezien in het EVRM staat dat iemand zijn woning niet mag verliezen voordat de rechter daarover een uitspraak heeft gedaan. In de nieuwe kraakwet die sinds 1 oktober van kracht is, staat hierover niets. Ontruiming is daarom in strijd met het EVRM zolang de zaak nog onder de rechter is, redeneert het hof.

André Rouvoet (ChristenUnie) eiste daarop opheldering van het kabinet. "Gekker moet het toch niet worden." Hij wees erop dat het logisch is dat het oordeel van de rechter niet nodig is, omdat kraken sinds 1 oktober simpelweg verboden is. "Kraken mag niet, op het moment dat je de wet overtreedt, kun je eruit worden gezet."

Teeven wees erop dat het om een mondelinge uitspraak van het hof gaat en hij wil eerst de schriftelijke motivatie bestuderen voordat hij besluit wat te doen. Maar als uit die schriftelijke verklaring blijkt dat het kraakverbod inderdaad strijdig is met het EVRM, dan gaat de staat in cassatie bij de Hoge Raad. "Hier moet duidelijkheid over komen."

Tot de schriftelijke motivering van het hof er ligt, worden er geen kraakpanden ontruimd, zei Teeven. De bewindsman ziet overigens zelf nog geen redenen om de wet aan te passen.

Manieren bedacht voor hergebruik vuvuzela

De beste manier om vuvuzela's, de lange plastic toeters waarop toeschouwers tijdens het wereldkampioenschap voetbal 2010 bliezen, te hergebruiken is om er oorringen van te maken. Althans, dat vindt een panel van Zuid-Afrikaanse kunstenaars en ontwerpers.

Het idee van de oorringen werd dinsdag gekozen uit een serie van honderdvijftig inzendingen aan Wozela, de organisator van een internationale competitie voor het hergebruik van de vuvuzela. Sinds juli stroomden de inzendingen binnen.

Andere hoog scorende ontwerpen waren een kandelaar en een hanglamp. De vijftig beste ontwerpen worden verkocht en in eigen land tentoongesteld.

De vuvuzela is een van de symbolen geworden van het WK voetbal. Sommige mensen omarmden het instrument, terwijl anderen horendol werden van het monotone naargeestige zoemgeluid dat negentig minuten lang van de tribunes rolde.

PVV grootste partij in Gay Krant

De PVV is veruit de grootste partij in een halfjaarlijkse peiling op de website van de Gay Krant. De VVD en de PvdA zijn uit de gratie van de homokiezer, blijkt uit de peiling onder 1024 mensen.

In de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni scoorden de VVD van Mark Rutte en de PvdA van Job Cohen bijzonder goed. Sindsdien is de steun voor de VVD gedaald van 20,1 naar 16,6 procent en die voor de PvdA van 18,2 naar 13,0 procent. De PVV van Geert Wilders steeg in populariteit van 16,6 naar 22,3 procent. Dat is nog altijd iets onder de topscore van bijna 24 procent in 2009.

D66 is onder homostemmers nu de tweede partij, met een achterban van iets meer dan 18 procent. GroenLinks en de SP stegen iets in de homopeiling. Het CDA scoort minder dan 4 procent en ChristenUnie, SGP en de PvdD halen nog geen procent steun.

Millennium-regisseur hekelt Hollywood-remake

De Zweedse regisseur Niels Arden Oplev, die eerder Millennium 1: Mannen die Vrouwen Haten regisseerde, heeft uitgehaald naar de Amerikaanse remake. Hij ergert zich aan de manier waarop Hollywood over het bronmateriaal heen walst en net doet alsof het de verhalen, gebaseerd op de succesvolle boekenreeks van Stieg Larsson, zelf heeft bedacht.

"Het enige wat mij aan de remake tegenstaat is de manier waarop de PR-machine van Hollywood net doet alsof hun Lisbeth Salander de enige echte Lisbeth Salander is", zegt Oplev tegen de Amerikaanse filmsite Word & Film. "Dat is niet eerlijk tegenover Noomi (Rapace), die de rol feilloos neerzette. Die rol is van haar en dat moet altijd zo blijven. Ik hoop dat ze er een Oscar voor wint."

De remake, onder regie van David Fincher, wordt momenteel in Zweden opgenomen. Hierin speelt de aanstormende Amerikaanse actrice Rooney Mara de rol van Lisbeth Salander. Haar tegenspeler is Daniel Craig, die de rol van journalist Mikael Blomkvist op zich neemt.

"Zelfs in Hollywood lijkt er een soort boosheid te bestaan over deze remake", gaat Oplev verder. "Waarom zouden mensen in vredesnaam een remake gaan kijken als ze het origineel kunnen bekijken?"

De Amerikaanse releasedatum voor The Girl with the Dragon Tattoo staat gepland voor 21 december 2011, een Nederlandse premièredatum is nog niet bekend.


(Foto: Novum)

NAC waarschuwt voor pedofiele scout

NAC Breda waarschuwt voor een man die zich uitgeeft als talentscout voor de voetbalclub. De club vermoedt dat de man pedofiele neigingen heeft.

Een moeder van een talentvol voetballertje had de club uit Breda gebeld over een poging tot misbruik. Ze vertelde dat haar jonge zoontje was gescout door de KNVB, waarna hij werd benaderd via MSN door een man die beweerde talentscout van NAC te zijn. Hij gaf de jongen te verstaan dat zijn ouders en trainers nog niets mochten weten, omdat nog niet zeker was of hij bij de club zou mogen komen spelen.

De jongen kreeg te horen dat hij wel een webcam moest hebben, zodat de 'scout' zijn spieren en bewegingen kon controleren. Het voetballertje had geen webcam en waarschuwde zijn moeder, die het niet vertrouwde. Uit onderzoek bleek dat meer jongens op dezelfde wijze waren benaderd. Het voorval is gemeld bij de politie, maar die gaf volgens de club aan weinig te kunnen doen. NAC raadt mensen bij twijfel aan om contact op te nemen met het hoofd opleidingen.

Chuck Norris tekenfilm

Een tekenfilm van Chuck Norris, grote kans dat je net als ik niet wist dat dat ooit bestaan heeft.

Even een hele luie copy-paste van YouTube over dit filmpje:

This is not a parody. This was a real show made in 1986 and is currently being syndicated by [Adult Swim]. This is the magical intro to the first episode of 'Chuck Norris Karate Kommandos'. And they say 'Chuck Norris' 8 times in the 1 minute intro, as well as 3 instances of 'Chuck' by Too Much, Pepper, and the announcer and also 1 instance of 'Norris' by the not-so-super Super Ninja. For a total of 11 references to Chuck Norris in 60 seconds. There are also about 8-10 seconds without any words... so REALLY... they say a reference him by name 12 times in 50 seconds.

58 seconds - 10 for action - that a Norris reference every 4 seconds.

tja, wat kun je er verder nog over vertellen, behalve dan BEST. CARTOON. EVER.

Met dank aan Yi-Long voor de submit.

Meldingen over misbruik doorgestuurd naar Deetman

De stichting Hulp en Recht heeft twaalfhonderd meldingen over mishandeling en seksueel misbruik binnen katholieke instellingen naar de commissie-Deetman doorgestuurd. In totaal waren er achttienhonderd meldingen, maar alleen de meldingen van mensen die schriftelijk toestemming hebben gegeven worden doorgegeven, legt een woordvoerder uit.

Hulp en Recht verzamelt voor de katholieke kerk meldingen over seksueel misbruik en mishandeling. De door de katholieke kerk ingestelde Commissie-Deetman onderzoekt het misbruik. Dat onderzoek staat los van het onderzoek van de commissie-Samson, die door het vorige kabinet in het leven werd geroepen.

Honderd mensen hebben aangegeven dat ze niet willen dat hun gegevens naar de commissie-Deetman wordt gestuurd. "Dat kan zijn omdat ze geen vertrouwen in de commissie-Deetman hebben, net zoals sommige mensen geen vertrouwen in Hulp en Recht hebben." Ongeveer 450 mensen hebben niet gereageerd op een verzoek om schriftelijk toestemming te geven.

Eerder maakte de stichting al bekend dat tweehonderd meldingen als klacht in behandeling zijn genomen. Deze mensen krijgen hulp van een juridisch adviseur bij het schrijven van een aanklacht. De aangeklaagde krijgt dan de kans een verweer te schrijven. Justitie buigt zich niet over deze zaken omdat ze verjaard zijn "De meeste zaken speelden tussen 1950 en 1975", aldus de woordvoerder.

Mes gevonden onder vliegtuigstoel Delta Airlines

De Japanse politie heeft een onderzoek ingesteld nadat onder een stoel van een vliegtuig van Delta Airlines, dat onderweg was van Zuid-Korea naar Japan, een mes was gevonden. Dat heeft een politiewoordvoerder dinsdag gezegd.

Het toestel arriveerde dinsdag met 86 passagiers en acht bemanningsleden in Narita, in Japan. Schoonmakers troffen het mes, met een lemmet van zeven centimeter, aan onder een stoel.

Vorige week had de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij te maken met een vergelijkbaar incident. Toen werd in een vliegtuig dat onderweg was van Tokyo naar de staat Oregon een doos met stanleymesjes gevonden.

Singleplayer is nog niet dood volgens Valve

Omdat online multiplayer een steeds grotere rol krijgt bij de huidige releases, is er een stille angst dat singleplayer binnenkort de nek wordt omgedraaid. Het is dan goed om te weten dat developers als Valve nog steeds een toekomst zien in het spelen in je eentje.

"There is an interesting question in how many projects should be offline products, and how long that is going to be viable," vertelt Erik Johnson in een interview met Gamasutra. "Half-Life 1 was a really offline product. I think customers want to find ways to talk about the thing that they are a big fan of with other people, and ideally experience it the same way."

Dat betekent volgens Johnson niet dat iedere game multiplayer moet zijn. Singleplayer games bevatten namelijk elementen die je online niet zo makkelijk zult tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de developers commentary die je op bepaalde plaatsen in Half-Life 2 kunt vinden.

"I still think the analysis that every product needs to be a competitor in multiplayer, or an MMO, is incorrect; there are a lot of people who want an experience without the stress, so I don't see that changing."

Als de toekomst van gamen betekent dat er geen singleplayer games meer zullen zijn, weet ik niet of ik nog zal spelen. Ik game namelijk om te ontsnappen, niet om de competetie aan te gaan. Wat vinden jullie?

VS wil niet af van doodstraf

De Verenigde Staten hebben internationale oproepen om af te zien van de doodstraf afgewezen. Dat heeft Harold Koh, juridisch adviseur van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, dinsdag gezegd tegen de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Volgens het ministerie is de doodstraf onder internationale wetgeving toegestaan.

Tientallen landen hebben er bij de VS op aangedrongen mensen niet langer tot de doodstraf te veroordelen. Maar sommige van deze oproepen, onder meer van Iran en Cuba, verwierp Koh als 'politieke provocaties'. Wel zei hij dat Washington bereid is een verklaring van de rechten van inheemse mensen te ondertekenen en racistisch gemotiveerd politieonderzoek uit te bannen.

De VN-mensenrechtenraad onderzoekt voor het eerst hoe het gesteld is met de mensenrechten in de VS.

KNVB seponeert rode kaart van Lensky

Voor de tweede keer in korte tijd is een rode kaart gegeven door scheidsrechter Jan Wegereef geseponeerd door de KNVB. De Tuchtcommissie van de voetbalbond heeft vandaag Jacob Lensky vrijgesproken van de rode kaart die hij kreeg na een vermeende overtreding op PSV'er Ola Toivonen. Dat meldt de FC Utrecht via de officiële kanalen.

Lensky zou zijn tegenstander op onreglementaire wijze een scoringskans ontnomen hebben in de wedstrijd van afgelopen zondag tegen PSV. Daartegen gingen de speler en FC Utrecht in beroep, omdat zij meenden dat Lensky eerst de bal speelde en pas daarna zijn tegenstander raakte.

"Wat wij direct al zeiden, is nu door de Tuchtcommissie overgenomen", zei Foeke Booy, technisch directeur van FC Utrecht. "Jacob heeft Toivonen niet onreglementair afgestopt."

Na de rode kaart van Lensky benutte Balázs Dzsudzsák de toegekende penalty. Hierdoor kwam PSV op een 0-2 voorsprong. De wedstrijd eindigde in 1-2 door een doelpunt van Frank Demouge.

Eerder raakt Jan Wegereef in opspraak door een Vurnon Anita al vroeg in de wedstrijd tussen Ajax en Excelsior een rode kaart te geven. Deze kaart werd eveneens geseponeerd en Wegereef werd teruggezet naar de Jupiler League.

Bladval hindert treinverkeer Limburg al dagen

Als gevolg van vallende bladeren en een storing in het detectiesysteem rijden er al dagen geen treinen tussen Maastricht en Heerlen. Dat heeft Prorail laten weten. Het treinverkeer ligt sinds donderdag stil. Reizigers kunnen met speciale bussen reizen.

Vallende bladeren in combinatie met vocht zorgt voor een spekgladde laag op de rails waardoor treinen niet kunnen rijden. Waarschijnlijk heeft dit geleid tot een storing in het detectiesysteem. Door dit systeem weet de verkeersleiding of er een trein op het spoor is, legt een woordvoerder uit.

Prorail maakt het spoor continue schoon en spuit er speciale gel op om het stroever te maken. De spoorbeheerder doet onderzoek naar de storing met testtreinen. Wanneer het treinverkeer op het Limburgse traject wordt hervat, is nog niet bekend.

Pakistaanse cricketer vlucht naar Engeland

De Pakistaanse cricketer Zulqarnain Haider is naar Engeland gevlucht en wil daar politiek asiel aanvragen. De 24-jarige wicketkeeper verliet maandag het trainingskamp van Pakistan in Dubai nadat hij bekendgemaakt had dat hem geld was aangeboden om wedstrijden tegen Zuid-Afrika te verliezen. Haider besloot ook te stoppen als international.

Haiders vlucht volgde op bedreigingen toen hij besloot niet op de omkoping in te gaan. "Je land is als een moeder. Ik wilde mijn moeder niet verkopen. Ik wilde mijn land niet verkopen en deed wat ik beter vond", verklaarde Haider dinsdag op de Pakistaanse televisie. De atleet weigerde echter te vertellen wie er wel en wie er niet omgekocht waren binnen de Pakistaanse selectie.

De vlucht van Haider is een opmerkelijke nieuwe wending in een omkopingsschandaal dat de Pakistaanse ploeg al geruime tijd achtervolgt. Afgelopen zomer werden drie spelers tijdens een wedstrijdenreeks in Engeland nog beschuldigd van omkoping. Zij zouden op afgesproken tijden 'no balls' hebben gebowld. Daarmee wordt de score niet beïnvloed, maar kunnen gokkers wel geld verdienen.

Veel slachtoffers busongeluk Albanië

In het zuiden van Albanië heeft zich maandagavond een busongeluk voorgedaan, waarbij negen doden en 41 gewonden zijn gevallen. Twee van de gewonden zijn er zeer slecht aan toe. Volgens de Albanese autoriteiten is het ongeluk te wijten aan de chauffeur van de bus.

De bus was onderweg van de Albanese hoofdstad Tirana naar Griekenland, toen de chauffeur de macht over het stuur verloor, het voertuig van de weg raakte en in een negentig meter diep ravijn stortte. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen technische problemen met de bus waren, zei de politie dinsdag.


(Foto: Novum)

Onderhandelingen ambtenaren-cao van start

In Den Haag zijn dinsdagmiddag even na twaalven de onderhandelingen over een nieuwe cao voor ambtenaren van start gegaan. Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV verwacht moeizame gesprekken. "Het kan wel eens ingewikkeld worden", zei Abvakabo-bestuurder Jan Willem Dieten voorafgaand aan het eerste gesprek.

Dieten houdt onverkort vast aan de looneis van de bonden van twee procent. Die inzet is volgens hem gerechtvaardigd, ondanks de crisis. "Juist in deze tijd zijn veel prijzen gestegen." En ook ambtenaren moeten de school van hun kinderen, de hypotheek en de stijgende zorgkosten betalen, aldus Dieten.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) maakte maandag zijn inzet voor de onderhandelingen bekend. Hij wil vanwege de economische crisis en de kosten van de pensioenen de ambtenaren de komende twee jaar geen loonsverhoging geven. De bewindsman is wel bereid om alle ambtenaren die met het openbaar vervoer naar hun werk gaan, een ov-jaarkaart te geven.

Donner waarschuwde vrijdag nog dat de looneis van de bonden ertoe kan leiden dat het kabinet meer ambtenaren moet ontslaan. Dieten heeft hier geen boodschap aan. De salarisstijging en het aantal ambtenaren zijn geen 'communicerende vaten', stelt hij.

Namens Donner worden de onderhandelingen maandag gevoerd door directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Jaap Uijlenbroek. Hij noemde voorafgaand aan het gesprek de nullijn 'heel logisch', aangezien het ambtenarenloon de afgelopen jaren gewoon is blijven stijgen, ondanks de crisis. "We kunnen niet doorgaan alsof de crisis er niet is geweest", stelde hij. "De bonden moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

Hoe lang de onderhandelingen gaan duren, is niet bekend. Tot eind november is een aantal gesprekken gepland. Abvakabo heeft ook al gedreigd met acties, mochten de onderhandelingen vastlopen.

Preses Spaanse bond hoopt op vrijspraak Contador

Alberto Contador krijgt steun van de Spaanse wielerbond RFEC. De voorzitter van de bond, Juan Carlos Castano, hoopt dat de wielrenner wordt vrijgesproken van dopinggebruik. "Ik kan niet anders dan medelijden voelen voor Contador." Maandag maakte de internationale wielerbond UCI bekend dat de RFEC is gevraagd een strafzaak tegen Contador te openen.

Contador werd eind september voorlopig geschorst toen duidelijk werd dat er een minieme hoeveelheid clenbuterol in zijn urine was gevonden tijdens de Tour de France, die hij voor de derde keer zou winnen. De UCI nam vervolgens de tijd om de zaak te onderzoeken.

Omdat de mondiale wielerunie zo lang wachtte met het aanleveren van de bewijsstukken, meent Castano dat er 'twijfel is gecreëerd'. Hij omschrijft de zaak van Contador als 'ingewikkeld'. Contador zelf houdt vol onschuldig te zijn en stelt het verboden middel via besmet vlees binnen te hebben gekregen.

De disciplinaire commissie van de Spaanse wielerbond heeft drie maanden de tijd om tot een beslissing te komen. Als Contador wordt vrijgesproken of niet de maximale straf krijgt, kan zowel de UCI als de internationale dopingautoriteit WADA in beroep tegen de straf. Een schorsing van Contador zou ook betekenen dat hij zijn derde Tourzege kwijtraakt. In dat geval is Andy Schleck de winnaar van de Tour van 2010.

[NBA] Howard loodst Magic langs Hawks

Dwight Howard heeft de koploper in de NBA Orlando Magic naar een 93-89 zege op de Atlanta Hawks geleid. De center zorgde met 27 punten voor het verschil.

Vorig seizoen had Magic geen enkele moeite om de Hawks in de play-offs (4-0) te verslaan. Nu was het verschil minder groot en kon Magic pas in de slotfase afstand nemen. Hierdoor liepen de Hawks al weer tegen de elfde nederlaag in twaalf onderlinge wedstrijden op.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Charlotte Bobcats San Antonio Spurs 91-95
Orlando Magic Atlanta Hawks 93-89
Toronto Raptors Golden State Warriors 102-109
Chicago Bulls Denver Nuggets 94-92
Memphis Grizzlies Phoenix Suns 109-99
Dallas Mavericks Boston Celtics 89-87

'Eerste herfststorm op komst'

Nederland moet zich opmaken voor de eerste herfststorm van het jaar. Dat voorspelt weerman Marco Verhoef van Weerplaza. Volgens hem laait de storm donderdagavond op.

Volgens Verhoef neemt de wind vanaf donderdag gestaag in kracht toe. In de middag halen de kustplaatsen naar verwachting windkracht 6 tot 7. Vrijdag waait de wind uit westelijke richting. Volgens Verhoef zijn er weermodellen die voor het noordwesten van het land windkracht 10 verwachten. Landinwaarts waait het minder krachtig, maar is er wel kans op windstoten.

Het KNMI verwacht ook veel wind, maar spreekt niet van een storm. MeteoVista kondigt op de website voor vrijdag een 'stormachtige westenwind' aan.


Weerman kondigt eerste herfststorm aan (Foto: Novum)

Youzhny uitgeschakeld voor Tour Finals

Mikhail Youznhy kan deelname aan de ATP World Tour Finals op zijn buik schrijven. De 28-jarige Rus had bij het Masters-toernooi in Parijs de finale moeten halen om voor het eindejaarstoernooi in Londen in aanmerking te komen, maar strandde al in de tweede ronde tegen Ernests Gulbis.

Bij 6-4 en 3-0 in het voordeel van de Let gaf Youznhy geblesseerd op. Vermoedelijk gaat het om een kwetsuur aan zijn rug, die hem in het verleden al vaker parten speelde. Ook in de eerste ronde zag Gulbis zijn tegenstander opgeven. De Argentijn Juan Ignacio Chela staakte toen bij een 7-5 en 2-2 achterstand de strijd.

Gulbis speelt in de achtste finale tegen de winnaar van het duel tussen de Amerikaan Andy Roddick en Jarkko Nieminen uit Finland.

Onderzoek naar te laat arriveren ambulance

Het Openbaar Ministerie in Breda wil weten waardoor een ambulance te laat arriveerde bij een zieke man in Kaatsheuvel. De 55-jarige man was al overleden toen de ambulance aankwam. Nabestaanden hebben aangifte gedaan.

De echtgenote van de man belde op 19 juni vorig jaar het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp voor haar man. De ambulance kwam te laat bij de woning aan, vermoedelijk doordat er in de centrale iets is misgegaan. Het Openbaar Ministerie laat het Nederlands Forensisch Instituut onderzoeken wat er precies is gebeurd, laat een woordvoerder van het OM weten.

Drietal aangehouden voor schoolbrand Heerde

De politie heeft dinsdagochtend vroeg drie jongeren aangehouden die brand zouden hebben gesticht bij een basisschool in het Gelderse Heerde. Het gaat om twee verdachten uit Heerde van 17 en 20 jaar en een 18-jarige man uit Epe.

De Prinses Margrietschool werd in de nacht van 29 augustus volledig in de as gelegd. De schade bedroeg ruim een miljoen euro. De politie heeft de afgelopen maanden een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de brand. De schoolleiding wordt dinsdag geïnformeerd over de aanhoudingen, meldt de politie, die meer aanhoudingen niet uitsluit.

De leerlingen zijn na de brand elders opgevangen. Ze moeten het de komende twee jaar doen met een noodgebouw.

Dertien jaar geëist voor moord op lerares Spaubeek

Tegen een 42-jarige man uit Geleen is dinsdag dertien jaar celstraf geëist voor de moord op Marie-José Mullens uit Spaubeek. De Limburger is doodslag ten laste gelegd, omdat moord niet kan worden bewezen, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Maastricht.

De 56-jarige lerares werd vorig jaar mei na een brand in haar huis aan de Zandstraat dood aangetroffen in de badkuip. Ze was met geweld om het leven gebracht. Het OM loofde een beloning van twintigduizend euro uit voor de gouden tip. De man uit Geleen werd in november 2009 opgepakt voor de moord.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Zwemmer Tamminga zet punt achter loopbaan

Zwemmer Bastiaan Tamminga heeft definitief besloten te stoppen met topzwemmen. De 29-jarige specialist op de korte vlinderslag- en rugslagnummers hoopte op het EK korte baan in Eindhoven afscheid te kunnen nemen, maar denkt daar geen topprestatie te kunnen leveren. Dat meldt hij dinsdag op zijn website.

Tamminga trainde een groot deel van het jaar buiten het zwembad, maar voldeed inmiddels wel aan de kwalificatie-eisen van de KNZB voor het EK in Eindhoven. Daarnaast begon hij aan een maatschappelijke carrière en werd hij vader. Omdat hij denkt niet meer trainingstijd in te kunnen passen in zijn leven en daarom niets op het EK te zoeken te hebben, besloot hij met onmiddellijke ingang te stoppen.

Tamminga won 39 nationale titels op de lange en de korte baan. Daarnaast deed hij aan zestien internationale toernooien mee. In 2007 won hij tijdens het EK korte baan zijn enige internationale medaille. Met de 4x50 meter estafetteploeg werd hij toen derde.

Man bijt hond-coryfee Nel Veerkamp overleden

Man bijt hond-coryfee Nel Veerkamp is dinsdagochtend overleden. Dit heeft de NCRV bekendgemaakt. Veerkamp werd 82 jaar.

De Amsterdamse werd bekend door de docusoap De Veerkampjes in het NCRV-programma. Zij woonde samen met dochter Hanny en schoonzoon Ton op een woonboot. Nel stak de ene sigaret na de andere aan, keek naar The Bold and The Beautiful, telde de trucks die voorbij kwamen en nam geen blad voor de mond.

Op de site van Man bijt hond is een condoleanceregister geopend en de uitzending van dinsdag staat volledig in het teken van Nel Veerkamp. De rest van de week worden afleveringen van De Veerkampjes uitgezonden.

Man bijt hond-coryfee Nel Veerkamp overleden
Man bijt hond-coryfee Nel Veerkamp overleden (Foto: ANP)

SSX domein geregistreerd door EA

De domeinspotters van Superannuation hebben weer wat interessants gevonden: EA heeft nieuwe domeinen met de SSX titel geregistreerd. Dit suggereert dat de uitgever (eindelijk) bezig is met een nieuwe titel in de geliefde snowboard-franchise. Fans smeken al jaren om een nieuw deel in de serie.

De domeinen, met de namen SSX: Deadly Descent en SSX: First Descent, geven de uitgever het recht op de URL's. Het is geen officiële bevestiging. Vaak worden domeinen geregistreerd om de mogelijkheid open te houden. In ieder geval zijn er mensen bij EA die dit willen zien gebeuren, dus het lijkt erop dat fans eindelijk hun zin krijgen. EA roept al langer dat ze luisteren naar de fans en dat de SSX serie wellicht een revanche zou kunnen maken.

Boek: Carlos Ruiz Zafon - De Nevelprins

Carlos Ruiz Zafon is vooral bekend van zijn mysterieuze thrillers; De schaduw van de wind en de bijbehorende prequel Het spel van de Engel. Maar hij heeft meer in zijn mars. Zo schreef hij al eens een kort verhaal over Gaudi in Manhattan. Hij begon zijn carriere echter als kinderboekenschrijver. Al in 1993 schreef hij zijn eerste kinderboek: De Nevelprins. In Spanje bleef dit niet onopgemerkt, hij ontving voor dit boek de Ebeze award. In Nederland komt dit boek nu pas uit, na de grote successen van zijn eerdere romans. Tijd dus voor ons om kennis te maken met de vroege Ruiz Zafon.

Lölkoek en kaas - culi-kul

"Waar blijven die culicolumns toch? Eerder schreef je ze met enige regelmaat; nu moet ik er eindeloos op wachten!" Het is toch niet te geloven, welke fanmail ik allemaal krijg van de FOK!lezertjes. Niet om de kerels hier jaloers te maken, hoor, maar het is voornamelijk van vrouwelijke lezers. Velen vertrouwen mij de intiemste dingen toe. Bij sommigen stijgt de opwinding tijdens het lezen dúsdanig, dat zij de opwelling niet kunnen weerstaan om met de vingers in het natte onderbroekje te kroelen.

Kruys: "Tegenvallend jaar bij Malmö"

Malmö FF werd zondag voor de zestiende keer in de geschiedenis landskampioen van Zweden. Ricky Kruys deelde de feestvreugde, maar desondanks voelde het kampioenschap niet helemaal als zijn kampioenschap.

"Voor mij persoonlijk is het een tegenvallend jaar geworden
", zegt de voormalig spits van FC Utrecht tegen De Telegraaf. "In de voorbereiding ben ik geblesseerd geraakt. Om zo snel mogelijk terug te keren, heb ik mezelf geforceerd. Dat is dom geweest, want daardoor viel ik van de ene in de andere blessure en heb ik uiteindelijk nauwelijks gespeeld."

"Waar mijn toekomst ligt, weet ik nog niet. We hebben echt een goede ploeg. Veel spelers zijn niet meer haalbaar voor de Eredivisie zelfs, denk ik."

Ghosn: "Renault blijft actief in de F1"

Renault zal nog lang in de Formule 1 actief blijven zo heeft de president-directeur van het bedrijf Carlos Ghosn bekend gemaakt. Wel zal de Franse autofabrikant de strategie gaan herzien door de technologie aan meer teams te gaan leveren.

Afgelopen weekend doken de geruchten op dat Renault van het aandeel in het F1-team afwilde en alleen door wilde gaan als onafhankelijke motorleverancier. De renstal zou dan omgedoopt kunnen worden in Lotus Racing, terwijl het huidige Lotus Racing 1Malaysia Racing Team genoemd zal gaan worden.

Ghosn zegt dat Renault voorlopig nog bij de eigen renstal betrokken zal blijven. "Renault blijft in ieder geval bij het huidige fabrieksteam betrokken. Mogelijk komen er financiële of marketinggerelateerde activiteiten die aansluiten bij onze wensen, maar op dit moment is daar nog niets over te zeggen. Wel zal Renault meer teams van technologie gaan voorzien."

"We zijn niet in de Formule 1 om één specifiek team te bezitten, maar om het merk en de technologie van Renault te promoten. We willen niet meer middelen inzetten dan nodig is om dat doel te bereiken. We kijken dus continu hoe we de kosten en investeringen zo laag mogelijk kunnen houden," zei Ghosn.

Wel sloot hij een naamsverandering van het huidige semi-fabrieksteam naar Lotus-Renault niet uit. "Het Renault F1 Team zou een aanvulling op de naam kunnen krijgen. Aan de andere kant kan de naam Renault ook bij meer teams voorkomen, omdat we niet de suggestie willen wekken exclusief aan één team te leveren."

Excuses boulevardblad aan De Jong

Het Engelse boulevardblad The Sun heeft dinsdag zijn excuses aangeboden aan middenvelder Nigel de Jong van Manchester City.

Vorige maand plaatste het blad een foto met bijschrift waarmee het suggereerde dat de Nederlander de harde tackle op het been van Hatem Ben Arfa van Blackburn Rovers, die daarbij zijn been brak, op een training naspeelde.

"We suggereerden dat De Jong de situatie met Ben Arfa naspeelde en belachelijk maakte. We weten nu beter en zijn blij dat we deze plooi glad hebben gestreken", aldus de The Sun op de website.

Ploeggenoot Kolo Touré werd tijdens de bewuste training omver gelopen door De Jong die daarna door trainer Roberto Manchini met een kaart bestraft werd. The Sun plaatste een foto van het incident met daarop louter lachende spelers.

[WK] Ook VS te sterk voor Oranje

De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK in Japan hun vierde nederlaag geleden. De ploeg van Avital Selinger ging dinsdag met 3-0 onderuit tegen de Verenigde Staten: 17-25, 22-25, 18-25.

Door de verliespartij staat Nederland nu vijfde in Poule F. Woensdag staat de laatste wedstrijd in de tweede ronde tegen Duitsland op het programma. Daarin kan Oranje zich nog bij de eerste acht proberen te plaatsen.

Tegen de Amerikaanse vrouwen had Nederland alleen in de tweede set iets in te brengen. Na een vlot setverlies in het eerste bedrijf nam Oranje in de tweede set een kleine voorsprong, maar kon die niet verzilveren. Nadat de VS de kansen wel benutte en op 2-0 kwam, was het Nederlandse verzet gebroken. De derde set ging tot halverwege gelijk op, maar daarna liep de Verenigde Staten uit naar de zege.

Haarlem maakt halve ton over naar verkeerde

De gemeente Haarlem heeft vorig jaar oktober per abuis bijna 45.000 euro overgemaakt naar de rekening van een autohandelaar in Oss. Hoewel het geld niet voor hem bedoeld was, besloot de man het te houden. De gemeente is naar de rechter gestapt om het geld terug te krijgen.

De fout kwam aan het licht toen de Haarlemse instelling waarvoor het geld bestemd was vroeg waar de subsidie bleef. De transactie ging mis door het verkeerd invoeren van het rekeningnummer van de instelling.

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de autohandelaar toegegeven dat hij het geld heeft ontvangen. De rechtbank in Den Bosch buigt zich op 26 november over de zaak in een kort geding.

'Nieuw conflict internationals en Franse bond'

De Franse internationals zijn opnieuw in conflict geraakt met de Franse voetbalbond FFF. De voetballers weigeren hun premies van het rampzalig verlopen WK in Zuid-Afrika af te staan, terwijl toenmalig aanvoerder, Patrice Evra, dat wel beloofd had. Dat meldt de Franse sportkrant L'Équipe dinsdag.

Evra verklaarde na het WK dat de internationals als tegemoetkoming voor hun teleurstellende prestaties geen premies wensten te ontvangen. De spelers weigeren nu een document te ondertekenen,waarin zij bevestigen af te zien van hun premies. Sommigen zouden wel bereid zijn een deel af te staan, maar niet het volledige bedrag.

De Fransen kwamen in Zuid-Afrika louter negatief in het nieuws. De voetbalbond stuurde spits Nicolas Anelka naar huis nadat hij bondscoach Raymond Domenech beledigde in de rust van het tweede groepsduel met Mexico. De selectie was het niet eens met die beslissing en ging een dag in staking.

Frankrijk werd al in de groepsfase van het WK uitgeschakeld. Domenech is inmiddels als bondscoach vervangen door Laurent Blanc. Diverse spelers kregen van de Franse voetbalbond een schorsing opgelegd. De hoogste straf was voor Anelka. De spits van Chelsea werd voor achttien duels geschorst en heeft zelf een punt gezet achter zijn interlandloopbaan.

Obama in Indonesië aangekomen

De Amerikaanse president Barack Obama is dinsdagmiddag voor een bezoek in Indonesië aangekomen. Volgens zijn reisschema vertrekt hij woensdagmiddag weer. Mogelijk wordt zijn vertrek vervroegd vanwege overlast voor het vliegverkeer door as van de vulkaan Merapi. Het afgelopen weekeinde werd het vliegverkeer in de regio ernstig gehinderd door aswolken uit de Merapi.

Obama maakt een rondreis van negen dagen door Azië. Voorafgaand aan zijn komst naar Indonesië was hij in India. Na Indonesië bezoekt hij Zuid-Korea en Japan.


Obama bezoekt indonesië (Foto: Novum)

Bestuurder rijdt door na scheppen kind

Een man in een BMW X5 heeft maandag in Oss een 14-jarig meisje aangereden en is doorgereden. De politie is op zoek naar de ongeveer 30-jarige man met blonde stekels in de grote zwarte auto.

Het meisje wilde rond 10.15 uur de Hertogensingel oversteken en zag dat een paar honderd meter verderop een auto vanuit het centrum aan kwam rijden. Toen het meisje halverwege de weg was, zag ze dat de auto opeens erg dichtbij was.

Ze versnelde haar pas om een aanrijding te voorkomen, maar de bestuurder van de X5 gaf extra gas waardoor het meisje werd geschept. Het slachtoffer rolde over de motorkap en belandde op de grond. De politie denkt dat de bestuurder mogelijk gas gaf in de hoop dat hij nog net voor het meisje langs kon glippen.

De automobilist keek even naar haar, maar reed vervolgens verder richting de Zaltbommelseweg. Een omstander heeft het kind opgevangen. De politie vraagt de bestuurder van de BMW met 'blinkende velgen' zich te melden. Ook getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Man rijdt collega dood met vorkheftruck

Een 27-jarige man uit Goudswaard heeft maandag in Oud-Beijerland een collega doodgereden met een vorkheftruck. Hij raakte vermoedelijk de controle over het stuur kwijt en reed tegen de 52-jarige man uit Mookhoek. De politie en de Arbeidsinspectie onderzoeken het ongeluk.

Het slachtoffer werkte via een uitzendbureau bij een bedrijf aan de Jan van der Heijdenstraat in Oud-Beijerland. De 27-jarige man reed binnen een bedrijfshal op de vorkheftruck. Hij raakte het slachtoffer. Die knalde daardoor tegen een deurpost. Een ambulance bracht hem naar een ziekenhuis waar hij in de loop van de avond overleed.

Massale diefstal gebruikt frituurvet

Een tweetal Vlaamse recyclingbedrijven meldt dat er in Vlaanderen op steeds grotere schaal gebruikt frituurvet wordt gestolen. De diefstallen vinden plaats op containerparken of bij snackbars. Vooral in West-Vlaanderen komen de diefstallen bijna dagelijks voor.

Verwerkingsbedrijf Eurofat meldt dat er wekelijks klanten bellen waar frituurvet is ontvreemd. "Vorige week waren er bij zes klanten verschillende vaten ontvreemd. De kosten lopen op, voor ons én voor de uitbaters van de frituren," aldus Yves de Veirman van Eurofat. De bedrijven verwerken het afgedankte vet tot biodiesel. Ze betalen de snackbarhouders 20 tot 35 eurocent per kilo vet.

Mogelijk moeten de daders gezocht worden binnen de afvalverwerkingssector. Dat vermoeden uit het bedrijf Saf Recyclage.

Solskjær verlaat United na veertien jaar

Ole Gunnar Solskjær wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe trainer van het Noorse Molde FK. Daardoor komt er voor de 37-jarige Solskjaer een einde aan het veertienjarige dienstverband bij Manchester United.

Solskjær werd in één klap wereldberoemd toen hij in 1999 voor zijn ploeg in de finale van de Champions League tegen Bayern München het winnende doelpunt maakte. Erik Berg, voorzitter van Molde, verklaarde tegenover BBC Sport: "Het is geen geheim dat we er alles aan doen om Solskjær aan ons te binden."

De Noorse spits was al eerder verbonden aan Molde. Hij kwam er als speler tussen 1994 en 1996 voor in actie. Vervolgens verkaste hij naar Manchester United. In 2007 sloot hij zijn actieve spelersloopbaan af bij de The Mancunians en ging er vervolgens aan de slag als trainer van het tweede elftal.

In totaal speelde Solskjær, die bij ManU voornamelijk als supersub werd gebruikt, 235 wedstrijden voor de Engelse ploeg. Daarin wist hij 92 doelpunten te maken.

Bush: martelen voorkwam aanslagen

Voormalig president van de Verenigde Staten, George W. Bush, heeft in een interview over zijn nieuw boek aangegeven dat een controversiële verhoortechniek genaamd 'waterboarding' aanslagen in Engeland heeft voorkomen. In het Nederlands wordt 'waterboarding' ook wel schijnverdrinking genoemd: een techniek waarbij de verhoorde een natte doek over zijn gezicht krijgt en vervolgens water over zijn hoofd krijgt gegoten. Zo lijkt het voor de verdachte alsof hij verdrinkt.

Bush verdedigde deze techniek in een interview over zijn nieuwe boek 'Decision Points'. "Drie mensen werden onderworpen aan waterboarding, en volgens mij heeft dat levens gered," aldus de ex-president. Toen hem gevraagd werd of hij het waterboarden van Khalid Sheikh Mohammed had geautoriseerd antwoordde hij met 'damn right!'. In zijn boek schrijft Bush dat de verhoren aanslagen op Amerikaanse diplomatieke doelen over de grens hebben voorkomen, alsook op Heathrow Airport en Canary Wharf in Londen. Daarnaast noemde hij de verhoren 'stevig', maar wel legaal.

Mensenrechtenorganisaties classificeren de verhoortechniek echter als marteling. In 2008 vroeg Amnesty International nog een om een onderzoek naar het gebruik van de verhoortechniek door de CIA. Bush zegt echter niet geroerd te zijn door internationale kritiek op het gebruik van waterboarding: "De advocaten zeiden dat het legaal was."

Verder noemde Bush de voormalige premier van Groot-Brittannië een 'moderne Churchill'. Hij herinnerde zich dat Blair aan de vooravond van de oorlog in Irak de kans liep in het Britse Parlement tegen een motie van wantrouwen aan te lopen. Bush stelt dat hij Blair toen de kans gaf niet naar Irak te gaan, omdat 'ik liever over Tony's wijsheid en strategisch denken beschik als de premier van een sterke belangrijke bondgenoot, dan dat zijn regering valt'. Blair zou volgens Bush hebben gereageerd met: "Ik doe mee. Als me dat de regering kost, dan moet dat maar."

In zijn boek vertelt Bush verder dat hij plannen ontwikkelde voor een aanval op Iraanse en Syrische nucleaire faciliteiten. De laatste aanval was volgens de CIA te riskant, maar werd later door Israël uitgevoerd. Daarnaast gaf de ex-president toe dat hij 'te lang' wachtte met actie ondernemen na orkaan Katrina. Dat hij daarna werd beschuldigd van racisme, omdat veel slachtoffers in New Orleans zwart waren, noemde hij het dieptepunt uit zijn presidentschap.

Defour: "Geen spijt dat ik niet naar Ajax ben gegaan"

Steven Defour werd in het verleden regelmatig gelinkt aan een transfer naar Ajax. Achteraf is de Belg blij dat hij nooit is gegaan.

De middenvelder van Standard Luik werd een gouden toekomst voorspeld toen hij in 2007 werd verkozen tot Belgisch Voetballer van het Jaar. Hij kon naar Amsterdam, maar besloot in Luik te blijven. Hierdoor denkt Defour dat hij nog niet veel te zeggen heeft binnen de nationale ploeg van België.

"Ik zie me op termijn nog altijd een van de leiders worden", zegt Defour in Het Nieuwsblad. "Maar momenteel voetbal ik bij Standard. Het zou heel raar zijn als iemand van Standard een voetballer van Manchester City of Bayern München op zijn donder geeft. Als ik bij een grotere club speel, zal dat respect automatisch komen. Als je bij Bayern voetbalt, dan heb je zelfs zonder je mond open te doen impact. Je speelt iedere week wedstrijden op dat niveau en hebt recht van spreken."

Spijt van een lang verblijf bij Standard heeft Defour niet. "Misschien ben ik iets te weinig egoïstisch geweest. Als ik bepaalde zaken had doorgedrukt, zat ik misschien niet meer bij Standard. Al heb ik geen spijt dat ik in 2007 niet naar Ajax ben gegaan. Ik ben hier nadien twee keer kampioen geworden en heb een Gouden Schoen gewonnen."

[Video] Basel-fans gooien tennisballen op het veld

De fans van FC Basel hebben op ludieke wijze geprotesteerd tegen het vervroegen van de uitwedstrijd tegen FC Luzern. Omdat tennisser Roger Federer in de finale van het ATP-toernooi van Basel tegen Novak Djokovic speelde moesten de voetballers afgelopen zondag al om 12:45 uur in actie te komen.

De Zwitserse televisie wilde beide evenementen live uitzenden en daarom moest het voetbal vervroegd worden. De Basel-fans gooiden direct na het eerste fluitsignaal honderden tennisballen op het veld om hun onvrede te tonen. De wedstrijd in Luzern eindigde nadat alles opgeruimd was uiteindelijk in 1-1. Toch konden de fans ook feestvieren, want hun held Federer klopte Djokovic in een boeiende finale.


Honderden tennisballen op een voetbalveld

Nederlandse wapenhandel in de lift

De verkoop van wapens uit Nederland is vorig jaar opnieuw gestegen. Er werd voor 1,41 miljard euro aan wapens geëxporteerd. Dat is twaalf procent meer dan het record dat een jaar eerder werd gevestigd. Dat meldt de Campagne tegen Wapenhandel, die onderzoek naar de verkopen heeft gedaan.

Marokko was de belangrijkste importeur van Nederlands wapentuig. Het Noord-Afrikaanse land kocht vorig jaar drie oorlogsschepen voor 555 miljoen euro.

Andere belangrijke afnemers van Nederlandse wapens zijn de Verenigde Staten, Duitsland en Canada. Deze landen bestelden voor miljoenen euro's onder meer raketsystemen, pantservoertuigen en delen van gevechtsvliegtuigen.

Volgens de Campagne tegen Wapenhandel is de groei onder meer toe te schrijven aan de export van nieuwe marineschepen van scheepswerf Damen Schelde in Vlissingen aan Indonesië en Marokko. Ook de verkoop van afgestoten Defensiematerieel als tanks, fregatten en F-16s droeg bij aan de hogere exportwaarde.

De Campagne tegen Wapenhandel is een lobbyorganisatie tegen wapenverkoop. De organisatie vindt dat Nederland veel terughoudender moet zijn bij het toekennen van wapenexportvergunningen. Volgens de organisatie gaan nog altijd veel wapens naar dictaturen, conflictgebieden en ontwikkelingslanden.

Meesterkok John Fagel (80) overleden

Meesterkok John Fagel is zaterdag overleden. De kok met zijn beroemde uitspraak 'smaak zit in je hoofd, niet in een recept' werd 80 jaar.

Fagel was tot 2000 chefkok van restaurant Tout Court in Amsterdam. Hij stond een halve eeuw achter het fornuis, waarna hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitvaart van Fagel vindt donderdag plaats. Na een herdenkingsdienst in de Onze Lieve Vrouwe Koningin van de Vrede Kerk wordt hij in de Amsterdamse wijk Osdorp gecremeerd.

Dodental Merapi verder opgelopen

Het dodental als gevolg van de serie uitbarstingen van de vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java is tot 153 opgelopen.

De Merapi kwam op 26 oktober voor het eerst tot uitbarsting. Daarna volgden vele heftige en minder heftige erupties. De heftigste voltrok zich vrijdag.


Dodental Merapi opgelopen (Foto: Novum)

Meer nieuws en achtergornden over de uitbarsting van de Merapi vind je in dit topic op ons forum.

House op de DS

Het knorrige personage van Hugh Laurie komt naar de DS in het spel House, M.D. Hierin moet de speler een aantal typische medische mysteries oplossen in het Princeton-Plainsboro Teaching Hospital.
 

Het spel lijkt het midden te houden tussen Ace Attorney en Hotel Dusk. De speler moet vooral goed observeren en analyseren. Door het opsporen, ondervragen en onderzoeken van patiënten, het uitvoeren van laboratoriumtests en natuurlijk het opereren moet de juiste diagnose gesteld worden.

Er zijn vijf nieuwe zaken in dit spel, die dokter House en zijn team op moeten lossen. Elke zaak heeft een eigen locatie en verhaal, en bevat ongeveer honderd minigames. De personages uit de serie die voorbij komen in het spel zijn onder andere Dr. Gregory House, Lisa Cuddy, Eric Foreman, Robert Chase, Allison Cameron, Chris Taub en Remy ‘Thirteen' Hadley.

House M.D. wordt uitgegeven voor de Nintendo DS op 10 december 2010.

 

House

Ontspannen Webber: "We zien wel wat er gebeurt"

Coureur Mark Webber krijgt voor het eerst in zijn leven de mogelijkheid om wereldkampioen te worden. Om dit te kunnen realiseren moet de Australiër acht punten goedmaken op concurrent Fernando Alonso. 'Een goede kans' denkt Webber te maken.

"Ik denk dat we in Abu Dhabi een goede kans hebben om een tweede kampioenschap binnen te slepen", zei Webber. "En dat is natuurlijk een bijzonder vooruitzicht. Er zijn veel verschillende scenario's mogelijk, maar Fernando heeft de beste positie van ons allemaal. We zullen wel zien wat er gebeurt."

[WK] Brazilië en Rusland naar halve finales

De Braziliaanse en Russische volleybalsters hebben zich dinsdag bij het wereldkampioenschap in Japan verzekerd van een plek in de halve finales. Brazilië won de voorlaatste groepswedstrijd in dezelfde poule als Nederland overtuigend met 3-0 (25-16 25-13 25-21) van Duitsland.

Rusland versloeg in de andere groep Servië eveneens met 3-0 (25-19 25-8 25-12). Brazilië en Rusland zijn dit WK nog ongeslagen.

'Arbeidswet speelt dopinggebruikers in kaart'

De introductie van arbeidswetgeving in de sportwereld kan negatieve gevolgen hebben voor de strijd tegen doping. Dat stelt voorzitter John Fahey van de mondiale antidopingwaakhond Wada dinsdag. De Australiër wil dat atleten te allen tijde getest kunnen worden op dopinggebruik en is bang dat arbeidswetten dat zullen verhinderen.

Fahey waarschuwde tijdens een conferentie over sportwetgeving in Sydney dat sommige bonden willen dat atleten tijdens hun vakantie niet getest mogen worden. Hij waarschuwde dat de wetgeving die voor de meeste mensen geschikt is, dat niet is voor sporters. "Om zeker te zijn dat ze niet valsspelen moeten atleten elke dag getest kunnen worden, altijd en overal."


'Arbeidswet speelt dopinggebruikers in kaart' (Foto: Novum)

PSV wil Ojo verhuren

PSV wil Funso Ojo in de winterstop verhuren. De Belgische middenvelder heeft dit volgens het Algemeen Dagblad te horen gekregen. De 19-jarige Ojo traint mee met de selectie van PSV, maar komt daar niet aan de bak. Hij werkt zijn wedstrijden af bij Jong PSV.

Onlangs werd Ojo nog uit de selectie gezet vanwege disciplinaire redenen. Dat is overigens niet de reden waarom hij nu verhuurd gaat worden. "Wij zien in hem een groot talent", zegt technisch manager Marcel Brands. "Funso is er aan toe om op een ander niveau dan Jong PSV wedstrijden te spelen."

Placebo effect

Het blijkt dat de meeste knoppen om liftdeuren dicht te doen niet werken. Deze knoppen zijn puur om de gebruiker van de lift het gevoel te geven dat er controle is. Afgezien daarvan blijkt het dat thermostaten in kantoren ook vaak niet werken. Ze zijn simpelweg geplaatst om de werknemers het gevoel te geven dat ze invloed hebben op de temperatuur.

Nu vind ik dat al bijzonder, maar het blijkt dat in New York maar liefst 77% van de knoppen bij stoplichten niet werkt! Deze knoppen zijn overgenomen door computers die het hele verkeer regelen. Ik had dit niet verwacht. Gelukkig werken de stop-knoppen in de bus nog wel.

Liftknoppen

Kapitaalinjectie redt NAC voorlopig

NAC Breda heeft haar voortbestaan voorlopig gered dankzij een kapitaalinjectie van twee miljoen euro. Om dit te bewerkstelligen heeft de club een lening afgesloten bij externe financiers. Hiermee zijn de liquiditeitsproblemen voor even opgelost.

"Doordat we de lening hebben afgesloten, krijgen we meer tijd om rustig verder te werken om van NAC Breda weer een gezonde club te maken. We verwachten dat de problemen bij de club op zeer korte termijn, mogelijk volgend jaar al zijn opgelost," zei een woordvoerder van de club.

NAC leed over vorig seizoen een verlies van 4,2 miljoen euro. In de komende weken zullen de opties bekeken worden om de club er definitief bovenop te helpen. Eén van de opties die onderzocht zullen worden is het uitgeven van nieuwe aandelen.

Ook stresstest voor pensioenfondsen

Na de banken worden nu ook de ongeveer zeshonderd Nederlandse pensioenfondsen onderworpen aan stresstesten. Dit schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

De pensioenfondsen moeten op deze manier meer inzicht krijgen in de risico's op de korte termijn. De testen zullen worden afgenomen door De Nederlandsche Bank (DNB) die tegenover het fd bevestigt bezig te zijn met het opzetten van stresstesten.

Volgens de krant kon DNB nog niet zeggen of maatregelen volgen als uit de testen blijkt dat fondsen in noodscenario's in de problemen komen.

Kinect-camera gekraakt

De bewegingsgevoelige Kinect-camera voor de Xbox 360 is binnen enkele dagen na de release in de Verenigde Staten gekraakt. Hackers hebben het volgens de Amerikaanse site Cnet voor elkaar gekregen om de bewegingsmotoren, die de camera normaal automatisch positioneren, via een pc te laten functioneren. Het bedrijf Adafruit Industries had tweeduizend euro beloning beloofd aan de eerste programmeur die de Kinect-camera zou kraken. Het is de hackers nog niet gelukt om ook beeld van de camera op de pc te krijgen.

Microsoft heeft de Kinect-camera speciaal voor de Xbox 360 gelanceerd. Het menu van de spelcomputer en speciaal gemaakt spelletjes zijn volledig met lichaamsbewegingen te besturen. Volgens Adafruit Industries is de technologie achter de Kinect-camera te waardevol om enkel voor entertainmentdoeleinden te gebruiken. Daarom loofde het bedrijf de beloning uit.

Microsoft is niet blij met de Kinect-kraak. "We keuren het modificeren van onze producten af", geeft het bedrijf aan tegenover Cnet. "Microsoft blijft beveiligingen doorvoeren om het modificeren tegen te gaan. Daarnaast gebruiken we de wet om Kinect tegen krakers te beschermen."

Kinect voor de Xbox 360 is vanaf woensdag in Nederland verkrijgbaar.


Kinect-camera binnen enkele dagen al gekraakt (Foto: Novum)

Generaal Uruguay veroordeeld voor moord uit '74

De Uruguyaanse generaal Miguel Dalmao is maandag veroordeeld voor een moord tijdens de militaire dictatuur van 1973-85. In afwachting van hoger beroep is hij in verzekerde bewaring gesteld. Als zijn veroordeling wordt gehandhaafd, kan hij dertig jaar gevangenisstraf krijgen.

Dalmao is de eerste Uruguyaanse militair in actieve dienst die is veroordeeld voor een misdrijf tijdens de dictatuur. Met hem is ook een kolonel veroordeeld, José Chialanza. Beiden werden schuldig bevonden aan de dood van Nibia Sabalsagaray, een communiste die kort na haar arrestatie in 1974 opgehangen in haar cel werd gevonden. Chialanza was toentertijd bataljonscommandant en Dalmao was verantwoordelijk voor het verkrijgen van informatie van arrestanten. Beiden verklaarden dat Sabalsagaray zelfmoord heeft gepleegd, maar de nabestaanden hebben bewijzen aangedragen die dit weerleggen.

Net als in andere Latijns-Amerikaanse landen kregen militairen en linkse guerrillastrijders na het einde van de militaire dictatuur in Uruguay amnestie. Het hooggerechtshof verklaarde de amnestie echter in oktober 2009 ongrondwettig.

In Uruguay zijn verschillende militairen vervolgd wegens misdaden tegen de menselijkheid, maar deze misdrijven werden alle begaan buiten Uruguay -vooral in Argentinië, waar ongeveer 150 linkse Uruguayanen zijn 'verdwenen'.

Ex-dictator Juan Bordaberry is veroordeeld voor zijn aandeel in de staatsgreep van 1973 die de militaire dictatuur inluidde, maar alle andere misdaden die binnen Uruguay werden begaan werden tot voor kort door de amnestie gedekt.

Dr. Bibberregel blijft voorlopig in schaatswereld

Ondanks het massale protest van de schaatsers wordt de Dr. Bibberregel voorlopig nog niet geschrapt. Lid van de technische commissie van de internationale schaatsbond ISU Tron Espeli vindt de argumenten van de schaatsers raar.

"Ik heb hun petitie gezien. Wij luisteren zeker naar ze en hun argumenten accepteer ik, maar ik vind ze een beetje raar, want als hun argument is dat het slecht voor de sport is als de tijdsnelste wordt gediskwalificeerd, dan houdt dat in dat er nog wel een paar regels voor de sport slecht zouden kunnen zijn," zei Espeli tegen NUsport.

De Noor vindt wel dat het slecht voor de sport zou zijn als bij iedere wedstrijd vele rijders door de regel uit de uitslag gehaald zullen worden. "Iedereen zou het met elkaar eens zijn als de sport niet uitgeoefend kan worden omdat de regels niet kloppen," zei Espeli die er op wijst dat de banen er niet voor niets zijn. "Zijn die dan a joke, een lachertje?. Je schaatst in banen, dat is een deel van de definitie van langebaan schaatsen. In het verleden is daar niet scherp op gelet, maar is het niet logisch dan om in banen te rijden? Dit mist wat mij betreft elke logica."

Afgelopen weekend zijn er bij de NK afstanden zeven rijders gediskwalificeerd, waaronder de winnares van de 5.000 meter Jorien Voorhuis. Volgens Espeli hebben ze pech gehad, omdat de regel ingesteld is om gevaar te voorkomen. Doordat schaatsers meer dan hun baan nodig hebben zouden de in wedstrijden de andere rijder kunnen blesseren.

Espeli is wel gevoelig voor de argumenten van de schaatsers dat ze de lijn op het rechte stuk niet kunnen zien en dat daarom de blokjes mogelijk terug moeten komen. "We zullen dat bekijken. Alle input om dit dispuut op te lossen is welkom. We moeten zien hoe we dit onder handen nemen. Als ze de lijn moeilijk kunnen zien moeten we er wat aan doen."

Komend weekend vinden in Heerenveen de eerste wereldbekerwedstrijden plaats. Van de schaatsers willen in ieder geval Sven Kramer, Mark Tuitert, Håvard Bøkko en Enrico Fabris met de ISU praten. Namens de KNSB zal ook topsportcoördinator Arie Koops aandringen op een gesprek over de nieuwe regel.

Wilders: Leers moet meer ruggengraat tonen

PVV-leider Geert Wilders uit felle kritiek op een optreden van minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel in Brussel over de visumplicht van Albanezen en en Bosniërs. Wilders noemt het optreden 'uitermate zwak'. Hij vindt dat Leers te weinig ruggengraat heeft getoond.

Leers stemde maandag in Brussel voor opheffing van de visumplicht voor Albanezen en Bosniërs, zo schrijft de Volkskrant. Nederland wil eigenlijk niet dat Albanezen en Bosniërs vrij naar EU-landen kunnen reizen, maar Leers kon naar eigen zeggen niet tegen stemmen. Volgens hem was het voorstel al rond voor hij arriveerde.

Leers stelt dat zijn verzet toch zou zijn weggestemd. Hij koos er daarom voor de schade te beperken. Door voor te stemmen, komt er een noodremprocedure voor het geval Albanezen en Bosniër zich hier massaal vestigen. In dat geval wordt de visumplicht opnieuw ingevoerd.

Wilders vindt dat Leers tegen had moeten stemmen. Volgens hem zit er in Nederland niemand op open grenzen te wachten. Hij zegt te hopen dat Leers in het vervolg wat meer ruggengraat toont en hem te zullen afrekenen op resultaten.


Wilders heeft felle kritiek op minister Leers (Foto: Novum)

Verdachte crèchemoord Amsterdam hoort eis

De verdachte in de geruchtmakende Amsterdamse crèchemoordzaak hoort dinsdag welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem eist. De 42-jarige Nevzat K. wordt ervan verdacht in augustus 2009 de 32-jarige eigenaresse van een kinderdagverblijf Arzu Çakmakçi-Erbas te hebben doodgestoken.

De vrouw werd voor de deur van haar kinderdagverblijf Moeders Schoot in de Amsterdamse wijk Geuzenveld doodgestoken. De verdachte werd twee weken later aangehouden. Hij bleek in Turkije al voor een moord veroordeeld te zijn, maar was daar ontsnapt uit een gevangenenkamp.

De politie arresteerde later ook een 31-jarige vrouw. Zij zou K. tot het doden van Arzu Çakmakçi-Erbas hebben aangezet, omdat de crèchehoudster een verhouding zou hebben met haar man. De 31-jarige vrouw werd kort daarna weer vrijgelaten.

Cubaanse partij houdt in april congres

De communistische partij van Cuba heeft voor april 2011 een congres aangekondigd. Alle ideeën om het land uit de huidige malaise te halen zijn dan bespreekbaar, zegt president Raul Castro.

Een partijcongres vindt gewoonlijk plaats om grote beleidsveranderingen aan te kondigen. Het moet om de vijf jaar gehouden worden, maar het laatste congres dateert alweer van 1997. Vanwege de wijzigingen in de leiding van het land en de financiële crisis werd het telkens uitgesteld.

Raul Castro heeft het presidentschap van Fidel Castro overgenomen, maar Fidel is nog altijd partijleider. Over die rol van Fidel wordt druk gespeculeerd, maar in de aankondiging van het congres zei Raul Castro niets over zijn oudere broer.

"Het zesde partijcongres zal zich concentreren op onze economische problemen", zei Castro. De bijeenkomst moet 'fundamentele beslissingen nemen over de modernisering van het Cubaanse economisch model en de weg bepalen voor het economisch en sociaal beleid van de partij en de revolutie'. Castro voegde eraan toe dat elk idee voor economische vooruitgang bespreekbaar zal zijn op het congres, dat in de tweede helft van april zal plaatsvinden.

Sinds Raul Castro in 2006 het roer van zijn zieke broer overnam heeft hij diverse hervormingen op economisch gebied doorgevoerd. Een half miljoen ambtenaren kreeg ontslag aangezegd en er kwam meer ruimte voor particulier initiatief. De ontslagronde moet eind maart zijn voltooid, luttele weken voor het partijcongres.

Castro is ook begonnen de subsidies terug te draaien waar veel Cubanen van afhankelijk zijn geworden. De meeste burgers verdienen maar vijftien euro per maand, maar krijgen gratis onderwijs en gezondheidszorg en bijna gratis vervoer, basisvoedsel, water en elektriciteit. De Cubaanse leider zegt dat dit voor de staat onbetaalbaar wordt en hij verwijt zijn landgenoten dat zij menen recht op loon te hebben, ook als zij niet werken. Raul Castro gaat echter niet zo ver dat hij de vrijemarkteconomie volledig omarmt.


Communistische partij Cuba kondigt congres aan (Foto: Novum)

Bestolen Fries looft 25.000 euro uit voor tip

Een 60-jarige Fries looft 25.000 euro uit voor degene die er voor zorgt dat hij zijn honderd gestolen wandtegels uit de zeventiende eeuw terugkrijgt. Dat meldt de politie.

De wandtegels zijn zaterdagochtend 9 oktober gestolen uit de woning van de man in de gemeente Gaasterland-Sloten. De inbrekers waren volgens de politie goed op de hoogte, want ze namen alleen de antieke tegels mee. De waarde van de buit is niet bekendgemaakt.

Ook wisten de dieven precies wanneer er niemand thuis was. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

A. Schleck wil Tourzege niet

Mocht wielrenner Alberto Contador vanwege dopinggebruik geschorst worden dan zou Andy Schleck automatisch de zege in de Tour de France van 2010 krijgen. De Luxemburger heeft echter nu al aangegeven dat het wat hem betreft niet hoeft.

"Ik hoop dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt in de zaak. De zaak wordt nu bij de Spaanse wielerbond neergelegd. Het betekent dat andere mensen zich erover buigen. Ik weet niet wat dat betekent," zei Schlek tegen de Telegraaf.

Eind september werd bekend dat bij Contador tijdens de Tour een minieme hoeveelheid clenbuterol in het bloed was gevonden. Deze hoeveelheid kan, zoals de Spanjaard beweert, door vervuild vlees in het bloed terecht zijn gekomen. maar het UCI lijkt nu anders te oordelen.

Schleck wil de grootste wielerronde van de wereld niet van achter de tafel winnen. "Op deze manier hoeft het voor mij niet. Mijn naam staat later misschien wel in de boeken, maar ik heb er geen vreugde aan beleefd. Ik wil de Tour gewoon op de weg winnen. Voor mij zal Contador altijd de winnaar van Tour 2010 blijven."

War niet de hoofdpersoon in Darksiders 2

Iedereen die een beetje ingelezen is weet dat War niet de enige ‘Horseman of the Apocalypse’ is. THQ heeft bekend gemaakt dat niet War maar één van zijn broeders of zuster de hoofdpersoon zal zijn in het vervolg op het succesvolle Darksiders.

In de interpretatie van THQ heten de andere ruiters Strife, Fury and natuurlijk Death. Dit komt niet helemaal overeen komt met de bijbel, maar dat is niet vreemd Strife zou dan pestilence moeten heten en Fury famine. Laten we eerlijk zijn, de namen van THQ rollen wat makkelijker over de tong.

THQ vice president Danny Bilson heeft duidelijke ideeën over hoe een vervolg gemaakt zou moeten worden: “It has some new mechanics and some very robust features that differentiate it a lot and grow it from the first game because you have to build on the first one, you can't repeat it. I think that's very important in franchise-building.”

De game heeft nog geen releasedatum, maar THQ sluit niet uit dat het nog tot 2013 kan duren voor de game klaar is.


Nadal: "Ik ben op tijd fit"

Rafael Nadal zal naar eigen zeggen op tijd fit zijn voor de ATP World Tour Finals. Ondanks dat de Spanjaard zich afgelopen vrijdag nog afmeldde voor de Paris-Bercy Masters zal de nummer één van de wereld wel op 21 november in Londen voor het slottoernooi van het jaar aanwezig zijn.

"Ik maak me absoluut geen zorgen over mijn deelname aan het toernooi in Londen. Ik zal snel weer op de baan staan om te trainen," zei Nadal die momenteel kampt met een schouderblessure.

Demo van The Ball beschikbaar

The Ball, een first-person actie-avonturenspel dat wordt uitgebracht door Iceberg Interactive en ontwikkeld door Teotl Studios, is vanaf nu uit te proberen. Een speelbare demo werd door de bedrijven online gezet.

In deze demo kunnen spelers een aantal van de puzzels spelen die in het spel zitten, en er kan één van de Survival-mode kaarten gespeeld worden. De demo is verkrijgbaar op de volgende websites: gamershell.com, strategyinformer.com, softpedia.com, worthplaying.com, bigdownload.com en atomicgamer.com.

The Ball zal worden uitgebracht voor de PC op 12 november 2010. Er zullen volledig Duitse, Franse en Nederlandse versies verkrijgbaar zijn.

the ball klein

 

 

PSV ontkent ruil tussen Koevermans en El Ahmadi

PSV ontkent dat een ruildeal met hoofdrolspelers Danny Koevermans en Karim El Ahmadi aanstaande is. Afgelopen zondag meldde Studio Voetbal dat een ruil tussen de twee spelers van PSV en Feyenoord aanstaande was. Technisch manager Marcel Brands van PSV weet nergens van.

"Sinds ik bij PSV werk, is de naam El Ahmadi nooit gevallen", zegt Brands in het Algemeen Dagblad. "Gezien alle berichten die op internet zijn verschenen, heb ik dat Danny ook laten weten."

Koevermans gaat bij PSV gebukt onder de zware concurrentie in de voorhoede. Door een schorsing van Marcus Berg mocht Koevermans het twee wedstrijden in de basis proberen, maar wist niet te overtuigen. Jonathan Reis deed dat wel en heeft Koevermans terug naar de bank verwezen. In de pikorde staat Koevermans achter Reis en Berg.

'Sneijder van veld door bloedarmoede'

Wesley Sneijder heeft bloedarmoede. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. Tijdens het duel Inter-Brescia afgelopen weekeinde moest hij het veld vijf minuten voor rust verlaten.

"Ik begon te trillen en voelde pijn in mijn hele lichaam", zegt hij in de krant. "Dat heb ik nog nooit meegemaakt", aldus de 26-jarige middenvelder van Oranje. In de kleedkamer werd hij naar eigen zeggen onwel en viel hij even weg.

De oververmoeidheid zou zijn gekomen door zijn drukke programma. Hij won eind mei in Italië na een slopend seizoen de beker en de titel. Na twee vrije dagen moest hij zich in Oostenrijk melden in het trainingskamp van Oranje. "Vervolgens gingen we naar Zuid-Afrika, haalden we de finale, trouwde ik in Italië en had ik twee weken vakantie."

Martelen in Call of Duty: Black Ops cinematic

Daar zijn we dan, de dag van de release van Call of Duty: Black Ops. Velen van jullie zullen aan het wachten zijn op het moment dat de postbode langskomt met een pakketje en anderen zullen vandaag als een gek naar de winkel rennen om de game te halen. Toch zullen er ook gamers bij zijn die dit met kleine oogjes aan het lezen zijn aangezien ze vanacht bij de release van de game zijn geweest en natuurlijk de hele avond hebben zitten gamen.

Hoe dan ook, de game is uit en de eerste filmpjes en reviews verschijnen op het internet. Zo heeft Gametrailers.com een hele hoop nieuwe beelden van de game online gezet om de mensen die nog moeten wachten alvast lekker te maken.

Kun je niet wachten om zo snel mogelijk te gaan knallen, dan kun je hieronder de intro van de game alvast zien zodat je die straks over kunt slaan.

Call of Duty: Black Ops ligt vanaf vandaag in de winkels voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Bracken Tor uitgesteld

Bracken Tor: The Time of Tooth and Claw, een spel dat uitgebracht wordt door Iceberg Interactive en ontwikkeld wordt door Shadow Tor Studios, komt pas in het eerste kwartaal van 2011 uit.
 

Matt Clark, van Shadow Tor Studios vertelde dat het een teleurstelling is dat het spel pas later op de markt komt, maar dat de studio het gevoel had dat dit nodig was. Door de extra tijd kunnen er aanpassingen en toevoegingen gedaan worden die ervoor zullen zorgen dat de gamers niet teleurgesteld zullen worden.

Iceberg Interactive gaf aan dat het uitstellen voor iedereen beter is, en dat de beslissing is genomen ondanks de hoopvolle pre-orders. De nieuwe releasedatum maakt het ook mogelijk om het spel overal tegelijk uit te brengen.

Bracken Tor is een spel voor de PC waarbij de speler een journalist is die een groot verhaal op het spoor is; het verhaal van de Moorland beesten. Maar hoe ver gaat de journalist voor dit nieuws? Zet hij zijn leven op het spel voor een coverstory? Ontdek je grenzen in Bracken Tor.

bracken tor klein

 

Arrestaties bij ontruiming kraakpanden Amsterdam

Bij de ontruimingsronde dinsdagochtend in Amsterdam zijn vier personen aangehouden voor geweldpleging. Bij de Schoolstraat hadden ongeveer veertig krakers een kleine barricade opgeworpen. Die is met een shovel geruimd, meldt de politie. De politie noemt het verloop van de ontruiming rustig.

De ontruimingsronde, die rond 07.00 uur begon, zou verder zonder problemen verlopen. Binnen zouden geen krakers aanwezig zijn geweest.

Ook een pand aan de Spieringhorn is inmiddels ontruimd. De vijf aanwezige krakers vertrokken na overleg met agenten van het wijkteam zonder weerstand te bieden.

Bij de Schoolstraat hielden krakers ook een ludiek protest. Op Radio 1 was tromgeroffel te horen. Een verslaggever liet weten dat ME'ers boos kijken naar clowns die met waterpistolen op hen schieten. Een ME-wagen met waterkanonnen was ter plaatse, maar schoot niet terug.

Een kraker stelde dat er geen plannen zijn om verzet te bieden. "Vijftien ME-wagens en een helikopter zijn ingezet om naar een stel clowns te kijken." Een politiewoordvoerder wees er op de radio echter op dat er in het verleden genoeg aanleiding is geweest om nu het zekere voor het onzekere te nemen.

Op het programma staan nog panden in de omgeving van de Maassluisstraat en de Voorburgstraat.

Het hof in Den Haag bepaalde maandag dat panden waar nog geen rechterlijke uitspraak over is gedaan niet mogen worden ontruimd. Daarom worden alleen panden waar wel een uitspraak over is gedaan ontruimd.

CD: Syd Barrett - An Introduction To Syd Barrett

Syd Barrett heeft een vrij treurig leven als artiest beleefd, terwijl er zoveel meer in zat. In Pink Floyd was hij de drijvende kracht achter het psychedelische geluid van de band. Maar zijn mentale gezondheid was niet optimaal te noemen en hierdoor werd hij uiteindelijk ook uit de band gezet. Een paar jaar later liet hij kort even iets van zich horen met twee solo-platen. Nu probeert men de bekendheid van de in 2006 overleden pionier in leven te houden met 'An Introduction To Syd Barrett'.

Man met 88 kinderen trouwt 18-jarige

Daad Murad Abdul Rahman is een baas. De 64-man uit de Verenigde Arabische Emirates (VAE) stapt binenkort in het huwelijksbootje met een achttienjarig meisje. Rahman wil graag kinderen met de Indiase, want hij heeft er naar eigen zeggen nog niet genoeg. De man heeft inmiddels 88 nazaten, maar hij gaat door met fokken tot de honderd.

Rahman, die woont in Ajman en Manama, heeft aan de wieg gestaan van vijftig zonen en 38 dochters. Tariq, de oudste zoon, is inmiddels 39 jaar. Het jongste kind is slechts een paar maanden oud. "Ik stop met trouwen als ik honderd kinderen heb", vertelt hij. "Ik hoop dat dat lukt met dit huwelijk erbij."

Hoewel de Arabier inmiddels de nodige ervaring heeft opgebouwd, kijkt hij toch uit naar de aanstaande bruiloft. "Ik zit in spanning over de trouwerij. Ze is een mooi meisje. Ik heb haar foto gezien en met haar gepraat via de telefoon. Iedere bruiloft is een feest in onze familie. Alle kinderen krijgen geschenken en nieuwe kleren. Minstens vier schapen worden geslacht."

Rahman is geen onbekend persoon in de VAE. Hij weet geregeld het nieuws te halen met zijn enorme gezin. Dit bestaat uit 127 gezinsleden die in zeven huizen wonen, verspreid over verschillende Emiraten. Hoewel hij vijftien maal is getrouwd, heeft hij slechts drie echtgenotes. Met de rest is hij inmiddels gescheiden. 

Uitslagen Spanje speelronde 10

Valencia haakt voorlopig af in de strijd om de bovenste plaatsen. De ploeg van trainer Unai Emery ging uit bij Sevilla met 2-0 onderuit en leed daarmee al het vierde puntverlies op rij. Sevilla en Valencia staan nu op een gedeelde vijfde plaats, negen punten achter koploper Real Madrid.

Valencia kon de nederlaag voor een groot deel toeschrijven aan een vroege rode kaart voor Mehmet Topal. De bezoekers speelden daardoor ruim een uur met een man minder. In de tweede helft profiteerde Sevilla van het numerieke overwicht. Invallers Alvaro Negredo en Alejandro Alfaro namen de treffers voor hun rekening.

Hedwiges Maduro bleef bij Valencia de hele wedstrijd op de bank. Voor de aftrap liet de Nederlander bij Sport1 weten een aanbieding in beraad te hebben om zijn contract met een jaar te verlengen.

Real Madrid heeft zondagavond de beladen stadsderby tegen Atlético Madrid gewonnen in de Primera Division. In het eigen Santiago Bernabeu werd het 2-0. Voor de ´Koninklijke´ waren Ricardo Carvalho en Mesut Özil al in de eerste helft trefzeker, waardoor de vijftigste thuiszege op de rivaal een feit was.

Real Madrid was een maatje te groot voor de stadsgenoot, die nooit echt leek te geloven in een overwinning. Al na dertien minuten was de openingstreffer een feit via Carvalho, die bediend werd door Angel di Maria. Zes minuten later lag ook de tweede treffer in het net. Özil krulde een vrije trap in de verre hoek, onbereikbaar voor Atlético-doelman David de Gea.

In het tweede bedrijf ging het spel iets meer op en neer, maar Real kwam nooit echt in de problemen. Wel wisten beide ploegen nog een keer het aluminium te raken. Voor de thuisploeg raakte Gonzalo Higuaín de paal. Aan de andere kant deed Diego Forlan hetzelfde. Ook in de slotfase wisten beide doelmannen hun doel leeg te houden.

Barcelona boekte op bezoek bij Getafe een 3-1 overwinning. De Catalanen kwamen via Lionel Messi en David Villa in de eerste helft op voorsprong. Na het derde doelpunt van Pedro leek de wedstrijd beslist, maar door een rode kaart voor Gerard Pique en de daarmee samenhangende strafschop van Manu leek het nog even spannend te worden. Een rode kaart voor Derek Boateng bleek echter de genadeklap voor Getafe te zijn.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Real Sociedad
Racing Santander 1-0
Espanyol
Málaga CF 1-0
Real Zaragoza
Real Mallorca 3-2
Villarreal Athletic Bilbao 4-1
Osasuna Hércules CF 3-0
Levante Deportivo La Coruña 1-2
Almeria Sporting Gijon 1-1
Getafe FC Barcelona 1-3
Real Madrid
Club Atlético de Madrid 2-0
Sevilla Valencia 2-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Real Madrid CF 10 8 2 0 26 27-5
2 FC Barcelona 10 8 1 1 25 22-7
3 Villarreal CF
10 7 2 1 23 21-8
4 Espanyol 10 6 0 4 19 9-13
5 Valencia 10 5 2 3 17 14-11
6 Sevilla 10 5 2 3 17 16-16
7 Real Sociedad 10 5 1 4 16 13-12
8 Club Atlético de Madrid 10 4 2 4 14 13-12
9 Real Mallorca 10 4 2 4 14 11-12
10 Athletic Club de Bilbao 10 4 1 5 13 18-18
11 Getafe 10 4 1 5 13 15-16
12 Osasuna 10 3 3 4 12 11-10
13 Real Sporting de Gijón 10 3 1 6 10 9-16
14 Santander 10 2 3 4 9 9-12
15 Depor.Coruña 10 2 4 4 10 8-15
16 UD Almería 10 1 6 3 9 8-9
17 Hércules CF 10 2 3 5 9 9-15
18 Levante 10 2 2 6 8 10-18
19 Real Zaragoza 10 1 4 5 7 10-17
20 Málaga CF 10 2 1 7 7 14-22

Klik hier om nog meer statistieken te bekijken over de Primera División!

Gouda wil Marokkaanse probleemgezinnen de stad uit

Gouda wil Marokkaanse probleemgezinnen de stad uitzetten. Het gaat om zo'n twintig families die niet meewerken om het gedrag van hun kinderen te verbeteren. Volgens Gouda zit er dan niks anders op dan deze gezinnen de stad uit te zetten.

Gouda wordt al tijden geteisterd door straatterreur van vooral Marokkaanse jongeren. Burgemeester Wim Cornelis (PvdA) zegt het in een interview met het AD 'spuugzat' te zijn. Hij erkent dat Gouda een hardnekkig probleem heeft, waarvoor de stad niet de maatregelen kan nemen die het wil nemen. Daarvan baalt Cornelis naar eigen zeggen als een stekker.

Cornelis vindt dat het voorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om overlast veroorzakende jongeren een gebiedsverbod te geven voor delen van hun wijk, niet ver genoeg gaan. Het lijkt hem wel een goed idee als gemeenten overlastgezinnen onderling ruilen, omdat ze zo uit hun omgeving worden gehaald.

Twitter en Hyves concurreren met makelaars

Sociale media zoals Hyves en Twitter worden steeds vaker ingezet om een huis te verkopen. De makelaar heeft het nakijken, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

Via huizentweets.nl kan iedereen die van zijn huis af wil gratis een advertentie zetten via huizentweets.nl. De website beheert 250 twitteraccounts, waarbij elk account een regio vertegenwoordigt. De advertenties die via Twitter worden geplaatst worden aangevuld met de huizen die op Funda, Jaap en andere sites staan. Oprichter André van Eerden zegt in de krant dat hij er niets aan verdient.

Ook via Hyves kunnen huizen worden verkocht. "Dat geeft een grotere betrouwbaarheid", zet een woordvoerder in de krant. "Je kunt zien of de aanbieder van een huis bevriend is met iemand die jij weer kent."

Beroepsorganisatie Vastgoedpro staat volgens de krant niet te juichen bij deze ontwikkelingen. "Het is niet verstandig om zonder makelaar een huis te kopen", zegt een woordvoerder. "Dan mis je toch een deskundige adviseur."

De organisatie denkt dat makelaars zich door dit soort ontwikkelingen meer moet gaan richten op het geven van advies. Ook kunnen ze niet meer een huisje op funda zetten 'om vervolgens achterover te leunen'. Verder zou het een goed idee zijn voor makelaars om zich te specialiseren. Zo is er een die zich richt op homoseksuelen. Daarnaast kunnen makelaars ook zelf een twitteraccount aanmaken.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars zegt de sociale media niet als een bedreiging voor het vak te zien. "Het is eigenlijk niets nieuws. Vroeger hing je een briefje op bij de voetbalclub", zegt een woordvoerder.

Flinke opstopping op A1 door storing matrixborden

Op de A1 van Amersfoort naar Amsterdam is dinsdagochtend een flinke opstopping ontstaan door een storing in de matrixborden. Boven een rijstrook tonen de matrixborden nog rode kruizen. Daardoor zijn nog maar een of twee rijstroken beschikbaar, meldt de ANWB.

De rode kruizen waren op de borden gezet vanwege werkzaamheden. Dinsdagochtend lukte het echter niet de kruizen weg te halen. Rijkswaterstaat gaat nu langs de borden om ze handmatig uit te zetten. Rond 07.30 uur, een uur voor het hoogtepunt van de spits, stond al meer dan twintig kilometer file.


(Foto: Novum)

Black Ops-spellen gestolen bij gewapende overval

Afgelopen zaterdag is een overval uitgevoerd op een GameStop-winkel in Baltimore. Minstens twee dieven met semiautomatische wapens drongen de zaak binnen en namen verschillende spullen mee. Het ging hierbij om geld, game-systemen, en meer dan honderd stuks van Call of Duty: Black Ops.

Het vermoeden bestaat dat het gaat om dezelfde overvallers die 21 oktober een andere GameStop bestolen hebben, aangezien daar hetzelfde soort wapens gebruikt werd en ook geld en games gestolen werden. De gestolen Black Ops-spellen alleen al zijn minstens 6000 dollar waard.

Black Ops wordt waarschijnlijk een van de best verkopende spellen dit jaar, en misschien zelfs de allerbest verkopende. Winkels in de VS waren bezig met zich voorbereiden op middernacht-verkopen, voor gamers die het spel zo snel mogelijk legaal willen aanschaffen. Afgelopen nacht zijn ook Nederlandse winkels 's nachts open gegaan voor vroege kopers.

 

Weg naar Gorleben vrij

De Duitse politie heeft dinsdagochtend de weg van het overslagstation Dannenberg naar de opslagplaats voor kernafval in Gorleben vrijgemaakt.

Enkele duizenden betogers hadden de weg bijna twee dagen geblokkeerd. Actievoerders van de milieuorganisatie Robin Wood, die aan touwen boven de weg hingen, werden na drieënhalf uur rond 07.30 uur door de politie naar beneden gehaald.

Actievoerders van Greenpeace waren er eerder met een vrachtwagen met bier in geslaagd de politie te misleiden en door de afzettingen te komen. Twee actievoerders hadden zich met beton in het voertuig verankerd. De politie had er elf uur voor nodig om ze met pneumatische hamers en slijpmachines los te maken. Met de bierwagen had Greenpeace het kruispunt voor het station van Dannenberg sinds maandagavond 19.00 uur geblokkeerd, waardoor de diepladers met de elf kernafvalcontainers niet konden vertrekken.


(Foto: Novum)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de Kinderkerk van Rome.

Kardinaal Simonis gaat over 10 dagen naar Vaticaanstad. De Paus heeft alle kardinalen uitgenodigd om te komen praten over het kindermisbruik in de kerk. De dag zal in het teken staan van reflectie en gebed. Van mij mogen ze, maar mij is onduidelijk waarom men helemaal naar Vaticaanstad moet afreizen. De kindermisbruikers gewoon aangeven bij de plaatselijke politie en uit al hun ambten ontzetten, dat lijkt me een beter idee.
 
Volkomen wereldvreemd, heeft de Paus besloten, dat er in Vaticaanstad niet alleen wordt gesproken over kindermisbruik, maar ook over onderdrukking van de kerk. Dat getuigt van weinig realiteitszin.

Oud-juntaleider Argentinië overleden

Een van de meest beruchte juntaleiders tijdens de Argentijnse dictatuur, generaal Emilio Massera, is maandag overleden. Hij overleed op 85-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding, meldde een ziekenhuisbron. Massera verkeerde na de bloeding in 2003 in praktisch vegetatieve staat.

'Commandant Nul' was een van de leiders achter de Argentijnse staatsgreep van 1976. De coup leidde de duistere periode in van de militaire dictatuur (1976-1983) onder leiding van generaal Jorge Videla.

Massera stond aan het hoofd van de marine en had de leiding over het gevreesde ESMA. Dit was een opleidingscentrum van de marine, waar duizenden politieke tegenstanders gevangenen werden gehouden, gemarteld en vermoord. Slechts honderd van de vijfduizend gevangenen konden het navertellen.

Massera werd in 1985 samen met andere juntaleiders tot een levenslange celstraf veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid. In 1990 kreeg hij echter gratie van de toenmalige president Carlos Menem. In 2007 verklaarde een rechter de gratieverlening ongeldig. In 1998 werd Massera weer gearresteerd, deze keer wegens zijn rol bij het weghalen van baby's bij tegenstanders van de junta.

Tijdens de dictatuur van Argentinië werden circa 30.000 Argentijnen vermoord en 'verdwenen' vele anderen. Door Massera's werkzaamheden bij ESMA gaat hij de geschiedenis in als een van de grootste massamoordenaars van de Argentijnse geschiedenis, schreef journalist en historicus Osvaldo Bayer in zijn boek 'Massera, achter de genocide' (2000).

Massera toonde nooit berouw van zijn daden. "Niemand hoeft zichzelf te verdedigen als hij wint in een rechtvaardige oorlog. De oorlog tegen ondermijnend terrorisme was rechtvaardig", stelde Massera tijdens zijn proces in 1985. Ook van de martelingspraktijken had hij geen spijt. "Je kunt een terrorist niet ondervragen op dezelfde manier waarop je een kind vragen stelt", aldus Massera.

Aanklagers in Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk wilden Massera in het verleden eveneens voor de rechter slepen op verdenking van betrokkenheid bij de moord op burgers uit deze landen. Nadat rechtbanken in Argentinië Massera medisch ongeschikt hadden verklaard om voor een rechter te verschijnen, zagen de Openbaar Ministeries af van verdere vervolging.

Oud-juntaleider Argentinië overleden
Oud-juntaleider Argentinië overleden (Foto: ANP)

Mbo'ers ontevreden over aantal lesuren

Mbo-studenten zijn ontevreden over het aantal uren dat ze les krijgen. Een kwart geeft in een grote enquête aan minder dan zestien uur per week in de schoolbanken te zitten. Dat is veel te weinig voor een voltijd opleiding, concludeert de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) dinsdag.

Ook de voorlichting over de verschillende opleidingen zou te wensen overlaten. Door de reclame die de opleidingen maken zou de student een verkeerd beeld krijgen. De opleidingen scoren wel voldoende. Gemiddeld geven studenten hun opleiding een 6,9. De instelling die de opleiding verzorgt krijgt gemiddeld een 6,4.

De JOB kondigt aan met de scholen te gaan praten over een hogere urennorm. De klachtenafhandeling, waar studenten ook over klagen, wordt ook onder de loep genomen. Ruim honderdvijftigduizend studenten van 61 scholen hebben de enquête, de zogenoemde JOB-monitor, ingevuld.

'Bijna 250 topambtenaren met chauffeur'

Bij ministeries en onderliggende diensten hebben 247 ambtenaren een dienstauto met chauffeur. Dat concludeert De Telegraaf uit een inventarisatie. De PVV wil dat het aantal dienstauto's flink wordt teruggeschroefd.

Rijkswaterstaat heeft volgens de krant twintig Audi's met chauffeur voor zijn topambtenaren. Ook de directeur van het KNMI wordt rondgereden in een Audi A6. De Belastingdienst heeft tien auto's met chauffeur, net als de 25 korpschefs van de regionale politiekorpsen.

Bij het Openbaar Ministerie hebben ruim vijftig medewerkers, vooral hoofdofficieren, recht op een dienstauto met chauffeur. Vorige week bleek al dat het ministerie van Defensie 37 auto's met chauffeurs heeft.

"Twee auto's per departemente en één per dienst lijkt me meer dan genoeg", zegt PVV-Kamerlid Hero Brinkman in de krant. De PVV wil dat de ambtenaren met de fiets of het openbaar naar hun werk gaan.

Legaal wiet snuiven in Rotterdam en Den Haag

Nederlanders die onbekend zijn met de geur van cannabis, worden door de overheid in staat gesteld om volkomen legaal aan Neerlands rijke wietcultuur te ruiken. De gemeenten Rotterdam en Den Haag gaan bij wijze van proef hennepkraskaarten verspreiden om burgers te helpen wietkwekerijen te herkennen.

wietbladIn deze steden worden de komende tijd 15.000 wietgeurkaarten verspreid. Het is de bedoeling dat de ontvanger over een vakje op de kaart wrijft, en vervolgens aan zijn of haar vinger ruikt. Hiermee willen Rotterdam en Den Haag hun inwoners leren een neus voor wiet te ontwikkelen. De hoop is dat de nieuwbakken connaisseurs bij de sterke arm aan de bel trekken als ze de geur in hun buurt ontwaren. Zo moet het aantal clandestiene cannabiskwekerijen worden teruggedrongen.

Volgens de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus, die betrokken is bij het experiment, weten veel stedelingen vermoedelijk wel hoe wiet ruikt. Maar hij stelt dat de geurkaarten ook zijn bedoeld om burgers ervan bewust te maken dat ze de politie kunnen helpen. Als de proef een succes is, krijgen mogelijk alle Nederlandse huishoudens een wietkraskaart in de bus.

Partij leger claimt overwinning in Myanmar

De Verenigde Solidariteit en Ontwikkeling Partij, nauw verbonden aan het militaire bewind in Myanmar, stelt een grote overwinning te hebben behaald tijdens de 'verkiezingen' in het land van zondag. Circa 80 procent van de zetels komt in handen van de partij, zo meldde een hoge functionaris binnen de USDP, zoals de Engelstalige afkorting van de partij luidt.

De USDP onderhoudt zeer warme banden met dictator Than Shwe, die Myanmar (voorheen Birma) sinds 1992 in een ijzeren greep heeft. Zondag had in Myanmar voor het eerst in 20 jaar tijd een stembusgang plaats, die werden geboycot door de belangrijkste oppositiepartij. Westerse landen en Japan omschreven de verkiezingen als een schijnvertoning.

Politie in actie tegen activisten Gorleben

De Duitse politie is in de nacht van maandag op dinsdag begonnen met het verwijderen van blokkades tegen het transport van kernafval in de gemeente Gorleben. Een zwaar betonblok, waar boeren zich aan hadden vastgeketend, is inmiddels weggehaald. Het kan uren gaan duren voordat alle demonstranten, circa 1500 personen, zijn verwijderd van de straten die later op de dag bereden zullen worden door elf vrachtwagens met nucleaire lading.

Eindbestemming is een twintig kilometer verderop gelegen zoutkoepel. Een goederentrein met kernafval vertrok vrijdag vanuit Frankrijk. Demonstranten blokkeerden de rails sindsdien diverse keren op meerder plaatsen, waardoor het transport een enorme vertraging heeft opgelopen.

Politie in actie tegen activisten Gorleben
Politie in actie tegen activisten Gorleben (Foto: ANP)

Amsterdam ontruimt drie kraakpanden

In Amsterdam worden dinsdag bij een ontruimingsronde slechts drie kraakpanden ontruimd. Gemeente, justitie en politie waren eerder van plan op basis van de kraakwet tien kraakpanden te ontruimen, maar het gerechtshof in Den Haag verbood dat.

Vorige week werd de ontruiming van de panden aangekondigd. Door die aankondiging hadden de krakers iets in handen waarmee ze naar de rechter konden stappen. Het hof bepaalde maandag dat iemand zijn woning niet mag verliezen voordat de rechter daarover een uitspraak heeft gedaan. Anders zou ontruiming in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het kraakverbod moest mogelijk maken dat pandeigenaren niet meer een rechtsgang hoeven af te wachten om krakers uit hun huis te krijgen, maar door de uitspraak van het hof is dat niet meer mogelijk. Daarom worden dinsdag alleen de panden ontruimd waar al een uitspraak over is gedaan.

Vijf panden waar nog geen uitspraak over is gedaan worden daarom dinsdag toch niet ontruimd. Daarnaast zijn er vijf panden waar wel uitspraak over is gedaan. Twee daarvan, aan de Commelinstraat en de Ouborg, zijn maandag al ontruimd. Dinsdag worden panden ontruimd aan de Spieringhorn, het zogenoemde Zuidblok en de Schoolstraat.

"Als Eredivisieclub moet je gewoon winnen van amateurclubs"

Excelsior speelt deze week tegen de amateurs van Sparta Nijkerk in het kader van de KNVB Beker.

Trainer Alex Pastoor zegt voorafgaand aan de wedstrijd dat Excelsior verplicht is om te winnen. "Winnen, dat is het enige dat telt bij bekervoetbal. Wij weten hoe ze er voor staan. We hebben Sparta Nijkerk twee keer bekeken."

De ondergrond zal bij de amateurs bekend zijn. "Ze spelen inderdaad op een oud kunstgrasveld, maar dat maakt ons niets uit. Als Eredivisieclub moet je gewoon winnen als je tegen een amateurclub speelt", zegt de trainer op de clubwebsite van Excelsior.

In de aanloop naar deze ronde versloeg Excelsior WKE uit Emmen. "Over die wedstrijd was ik tevreden. Tegen Sparta Nijkerk zullen we niet anders spelen dan normaal, al kun je er inderdaad wel van uitgaan dat we meer naar voren kunnen voetballen dan in de Eredivisie."

Contador blijft kalm na besluit UCI

Alberto Contador heeft kalm gereageerd op het besluit van de internationale wielrenunie UCI om hem verder te vervolgen voor zijn positieve dopingtest uit de Ronde van Frankrijk.

"Het is de normale procedure. Feitelijk hoopten we erop dat de Spaanse federatie zou beslissen in de zaak", zei Contadors perswoordvoerder Jacinto Vidarte. Contador zal nu in staat zijn alle documenten te overhandigen en bewijzen dat er in zijn geval sprake was van vervuild vlees.

De UCI bracht maandag naar buiten dat het een verzoek heeft neergelegd bij de Spaanse wielerbond om een strafproces te openen tegen de winnaar van de Tour. Bij de 27-jarige Contador zijn minieme sporen van het verboden middel clenbuterol aangetroffen. De dopingcontrole vond plaats op de tweede rustdag van de Tour.

De Spaanse bond moet nu binnen een maand beslissen of Contador inderdaad de dopingregels heeft overtreden. De renner van Astana, die overstapt naar de ploeg Saxo Bank van Bjarne Riis, blijft voorlopig geschorst.

Contador blijft kalm
Contador blijft kalm (Foto: ANP)

Marin: "Het team is onthutst en treurig"

Werder Bremen verloor verloor afgelopen weekend met liefst 6-0 van VfB Stuttgart. In Bremen tijd voor een goed gesprek. De ploeg van trainer Thomas Schaaf stelt dit seizoen ernstig teleur.

In de Bundesliga staat Werder Bremen op de elfde plaats met slechts veertien punten. Ook in de Champions League gaat het slecht. Zelfs een derde plaats lijkt al uit zicht.

"We hebben de wedstrijd intensief geanalyseerd", zegt Marko Marin op de clubwebsite van Werder. "Er was een gesprek waarin veel naar buiten is gekomen. We hebben naar oplossingen gezocht om het in de toekomst beter te doen. De start daarvoor hebben we gevonden."

De ruime nederlaag is de grootste in 23 jaar voor Werder. "Het team is onthutst en treurig. Er valt ook niets moois over te vertellen."

Ruime puntenzege boksster De Jong

Marichelle de Jong heeft maandagavond bij de zeventiende editie van de Bep van Klaveren Memorial in Rotterdam een ruime puntenzege behaald. De 32-jarige boksster uit Waddinxveen was over vier ronden van twee minuten aanzienlijk sterker dan haar Deense opponente. Haar overwicht kwam ook duidelijk in de uitslag naar voren: 17-2.

Voor De Jong was het haar eerste optreden in de ring na haar verrassende succes bij de wereldkampioenschappen half september in Barbados. De kopvrouw van de Rotterdamse boksschool Van 't Hof behaalde bij dat mondiale toernooi brons in de categorie tot 69 kilogram. Die opvallende prestatie leverde haar de A-status op bij sportkoepel NOC*NSF.

Ruime puntenzege boksster De Jong
Ruime puntenzege boksster De Jong (Foto: ANP)

Aruba schrapt luxe regelingen voor politici

De Arubaanse minister-president Mike Eman heeft het mes gezet in de riante voorzieningen voor lokale politici. Eman zette maandag zijn handtekening onder een zogenoemde versoberingswet.

De wet schrijft voor dat de pensioengerechtigde leeftijd voor ministers en parlementariërs flink wordt verhoogd; respectievelijk van 45 en 50 jaar naar 60 jaar. Daarnaast wordt het overbruggingsgeld voor parlementariërs die minister worden flink ingekort en het aantal vakantiedagen voor ministers wordt gehalveerd.

Eman vindt dat de politici in lastige financiële tijden ook moeten inleveren. Al te luxe regelingen voor politici zorgen er volgens Eman voor dat de bevolking de volksvertegenwoordigers gaat wantrouwen. Hij wil juist het vertrouwen in de politiek vergroten en beschouwt deze wet als een onderdeel daarvan.

Ook bij de presentatie van het Curaçaose regeerprogramma werd maandagmiddag in Willemstad flink uitgehaald naar de geldverspilling door politici. "Met dit regeerakkoord is een eind gekomen aan vijftien jaar van banditisme en gangsterisme in de politiek, waarbij niets anders werd gedaan dan profiteren van het geld van het volk door een kleine groep", stelde Helmin Wiels, leider van Pueblo Soberano (PS),één van de drie coalitiepartijen van de nieuwe Curaçaose regering die vorige maand aantrad.

Volgens Wiels bedeelden de vorige regeringen, die onder leiding stonden van de PAR, 'vriendjes’ met lucratieve banen bij de overheid en bij aan de overheid gelieerde bedrijven. Op die manier werd het geld van het land 'weggeroofd’. De politicus wil dat een groter deel van de overheidsinkomsten bij de bevolking terecht komt.

Aruba schrapt luxe regelingen voor politici
Aruba schrapt luxe regelingen voor politici (Foto: ANP)

Al 20.000 Myanmarezen gevlucht naar Thailand

Circa 20.000 inwoners van Myanmar (voorheen Birma) zijn inmiddels gevlucht naar het buurland Thailand in verband met de gevechten die maandag uitbraken tussen het Myanmarese regeringsleger en strijders van het Karenvolk. Dat hebben overheidsfunctionarissen in Thailand dinsdag gezegd.

Zondag vonden in Myanmar voor het eerst in 20 jaar tijd 'verkiezingen’ plaats, die werden geboycot door de belangrijkste oppositiepartij. Spanningen bij de stembusgang liepen uit op geweld in en rond de Myanmarese grensplaats Myawaddy. Circa 15.000 mensen sloegen op de vlucht richting de plaats Mae Sot in Thailand.

Enkele honderden kilometers naar het zuiden sloegen nog eens circa 5.000 mensen op de vlucht richting het Thaise Kanchanaburi-district. Volgens lokale functionarissen zijn veel Myanmarezen later teruggekeerd naar hun woningen in Myanmar.

Al 20.000 Myanmarezen gevlucht naar Thailand
Al 20.000 Myanmarezen gevlucht naar Thailand (Foto: ANP)

Aandewiel: "Heerenveen zal ons niet onderschatten"

NAC Breda neemt het vanavond in het kader van de KNVB Beker op tegen sc Heerenveen. Trainer Gert Aandewiel kijkt vooruit.

"Een uitwedstrijd tegen een gerenommeerde tegenstander", zegt de trainer. "Eerder dit seizoen hebben we van ze verloren, maar er is sindsdien veel gebeurd. Bij ons, maar ook bij hen. De speelwijze van Heerenveen is echter duidelijk. Er is wel wat met poppetjes geschoven, maar verder is het vrij consistent. We hebben een goed beeld van ze."

De verloren wedstrijd van eerder deze competitie zegt volgens Aandewiel niets meer. "Ze zullen ons vast niet onderschatten, ook al hebben we daar twee maanden geleden verloren. Dat zegt allemaal niets meer. Bovendien is het bekervoetbal. Het gaat maar om één wedstrijd en dus is verstoppertje spelen er niet bij. Wij willen ook gewoon proberen een ronde verder te komen."

Afgelopen weekend verloor afgelopen weekend met 2-1 van FC Groningen. "We begonnen goed daar. Daarna brachten we FC Groningen eigenlijk zelf terug in de wedstrijd door slordig te worden in balbezit. Daardoor konden zij wat meer gaan drukken en kwamen we als vanzelf in situaties terecht van waaruit ook de penalty's ontstonden. Dat was onnodig en dat besefte ook iedereen in de rust. Uiteindelijk waren we in de tweede helft nog dicht bij de gelijkmaker."

Marokkaans leger valt kamp binnen

Bij een inval in een kamp van demonstranten nabij Laayoune, in de betwiste Westelijke Sahara, zijn maandag twee Marokkaanse veiligheidsagenten om het leven gekomen.

Een derde werd doodgestoken bij de daaropvolgende onrust. Zeker zeventig agenten raakten gewond. Dat heeft het Marokkaanse persbureau MAP gemeld. Gedurende de onrust die na de inval was ontstaan werd een aantal gebouwen in Laayoune brand gestoken, waaronder het gebouw van een tv-zender.

Paramilitairen zetten traangas in tegen de demonstranten, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, ofwel Sahrawi. Het kamp werd half oktober door een aantal inwoners van Laayoune opgericht om te protesteren tegen de erbarmelijke leefomstandigheden. De spanningen rondom het tentenkamp sluimerden al weken onder de oppervlakte en maandag werden het kamp binnengevallen door Marokkaanse veiligheidstroepen.

De operatie duurde in totaal nog geen uur. "Het was een erg gewelddadige interventie", aldus Galia Djimi, een Marokkaanse mensenrechtenactivist. "Mensen werden geslagen en er zijn gewonden gevallen." De Britse liefdadigheidsorganisatie Sandblast beschreef de operatie als 'onbeschoft'. De leider van de groep die het kamp had opgezet, Brahim Ahmed, beweert dat de bewoners van het kamp rond de zestien agenten hebben gedood door ze met stenen dood te slaan of met een auto dood te rijden. Ook zei hij dat een aantal bewoners is omgekomen.

De bewering van Ahmed konden niet worden bevestigd. De lokale onafhankelijkheidsbeweging in de Westelijke Sahara, Polisario, is al jaren in conflict met Marokko. Marokko claimt het gebied, maar het Saharaanse bevrijdingsfront Polisario wil onafhankelijkheid.

Duizenden Sahrawi's leven in vluchtelingenkampen in onder andere Algerije, omdat ze zijn verdreven uit hun moederland.

Ninja Gaiden begint opnieuw

De lancering van de actiegame Ninja Gaiden 3 moet een herstart van de gameserie inluiden. De makers van het spel willen de game moderner maken. "We ontwikkelen de game alsof we opnieuw beginnen. We maken een actiegame die bij deze tijd past", aldus een woordvoerder van gamestudio Team Ninja tegenover gametijdschrift Famitsu.

Er is nog weinig over het derde deel bekend. Zo werd er enkel een plaatje van het hoofdpersonage eerder dit jaar op de Tokyo Game Show onthuld. Toch zitten hier enkele belangrijke hints in verwerkt. "Kijk goed naar zijn rechterhand, hij doet hier iets raars mee en het zit onder het bloed. Zowel het bloed als de hand is buitengewoon eigenaardig," aldus de woordvoerder. Zo blijft de gamestudio erg cryptisch over de moderne insteek voor de nieuwe Ninja Gaiden. Of de modernisering van de game te maken heeft met het verhaal of de manier van spelen, is niet helemaal duidelijk. De Ninja Gaiden-serie staat bekend als een gameserie met een grote dosis uitdaging. Veel moderne games zijn toegankelijker en daardoor minder moeilijk.

Ninja Gaiden is het kindje van Tomonobu Itagaki. Deze markante ontwikkelaar verliet Team Ninja, na een ruzie met uitgever Tecmo over de uitbetaling van bonussen, in 2008 en richtte zijn eigen studio op. Ninja Gaiden 3 wordt de eerste game binnen de serie zonder Itagaki. Een releasedatum en mogelijke platformen zijn niet bekend.


(Foto: Novum)

Square Enix heeft moeite met westerse markt

De Japanse game-uitgever Square Enix heeft moeite om Europese en Amerikaanse gamers aan te spreken. De verkoop van games als Kane & Lynch 2 en Final Fantasy XIV heeft van maart tot en met september niet voor het gewenste succes gezorgd. Ten opzichte van dezelfde periode in 2009 is mede hierdoor de omzet met 75 procent gedaald.

De kas van de game-uitgever werd in de afgelopen zes maanden met een kleine vijftien miljoen euro verrijkt, schrijft de website Gamesindustry. Dit dankt de uitgever vooral aan de verkoop van Just Cause 2, Final Fantasy XIII en het enkel in Japan uitgegeven spel Dragon Quest Monsters Joker 2. De grote online game Final Fantasy XIV verkoopt niet naar verwachting. Wereldwijd zijn er 630 duizend exemplaren verkocht. Bestuursvoorzitter Yoichi Wada liet weten dat Square Enix verbeteringen doorvoert in de online game om alsnog in goede aarde te vallen bij gamers. De actiegame Kane & Lynch 2 is ruim 1,1 miljoen keer verkocht.

In totaal wist Square Enix meer dan acht miljoen games te verkopen. Opvallend is dat het bedrijf alleen op de Japanse markt al ruim 2,8 miljoen spellen verkocht heeft, terwijl Europa met 2,7 miljoen en de Verenigde Staten met bijna 2,5 miljoen achterblijven. Hieruit blijkt wel dat de games van Square Enix veel beter de Japanse markt, die relatief klein is, weten te bereiken.

Van der Vaart speler van de maand

Rafael van der Vaart heeft in zijn eerste twee maanden in Engeland bijzonder veel indruk gemaakt met zijn spel. Zoveel zelfs, dat de middenvelder van Tottenham Hotspur maandag door een panel is verkozen tot beste voetballer van oktober in de Engelse Premier League.

Van der Vaart, die in augustus overkwam van Real Madrid, scoorde in oktober drie keer in de competitie. Daarnaast gaf hij één assist. Hij is na Dennis Bergkamp, Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben en Robin van Persie de vijfde Nederlander die de prijs in ontvangst mag nemen.

Kabinet: eerlijke kans op WK ondanks corruptie

Het kabinet gaat er vanuit dat Nederland een eerlijke kans maakt om in 2018 of 2022 het WK voetbal te mogen organiseren, ondanks de corruptie-affaire bij de wereldvoetbalbond FIFA. Dat heeft minister van Sport Edith Schippers (VVD) maandag geantwoord op Kamervragen.

Schippers zegt er vertrouwen in te hebben dat de FIFA maatregelen neemt als blijkt dat twee leden van het uitvoerend comité inderdaad hun stem hebben aangeboden in ruil voor geld. Naar de twee loopt een onderzoek.

Een delegatie van de FIFA bracht in augustus een bezoek aan Nederland, onder meer om stadions te bekijken en te praten met Schippers' voorganger Ab Klink (CDA). Klink heeft daarbij geen signalen gekregen dat delegatieleden 'oneerbare voorstellen' hebben gedaan, meldt Schippers.

De FIFA schorste vorige maand twee leden van het uitvoerend comité, nadat de Britse krant Sunday Times had gemeld dat zij hun stem hadden aangeboden in ruil voor geld. Het uitvoerend comité van de FIFA besluit op 2 december welke landen de WK's van 2018 en 2022 mogen organiseren. Dat gebeurt door middel van een geheime stemming.


(Foto: Novum)

'Verkoop nieuwe Call of Duty valt lager uit'

Het schietspel Call of Duty: Black Ops zal twintig procent minder verkopen dan zijn voorganger Call of Duty: Modern Warfare 2. Dat zegt marktanalist Doug Creutz van Cowan & Co tegenover het Britse gamemagazine CVG. In de Benelux zijn er 530 duizend exemplaren verkocht van Modern Warfare 2 dat vorig jaar op de markt kwam.

Creutz rekende begin mei nog op een verkoopdaling van ruim zesentwintig procent. De cijfers spreken op dit moment niet in het voordeel van de analist. In de voorverkoop zien webwinkels, waaronder het Nederlandse Bol.com, dat Call of Duty: Black Ops vaker besteld is dan Modern Warfare 2. Er zou sprake zijn van een stijging van zo'n zeventig procent. Toch sluiten andere analisten aan bij Creutz. Op basis van de voorverkoop in de Verenigde Staten heeft het marktonderzoeksbureau Pacific Crest gesteld dat Black Ops wereldwijd ongeveer twaalf miljoen exemplaren gaat verkopen. Concurrerende games als Medal of Honor en Crysis 2 zouden de verkoop van de nieuwe Call of Duty remmen.

Vannacht waren er in Nederland meer dan tweehonderd winkels 's nachts open om Call of Duty: Black Ops te verkopen. Activision rekent er op dat het spel de grootste entertainmentlancering van het jaar wordt.

Hogenkamp verder in ITF Minsk

Richel Hogenkamp heeft zich weten te plaatsen voor de tweede ronde van het ITF-toernooi in Minsk. Ze won van Polina Pekhova en waarschijnlijk zal ze het in de volgende ronde mogen opnemen tegen een landgenote.

Hogenkamp wist de Wit-Russische, die op eigen bodem speelde, met drie sets te verslaan; 6-1, 4-6 en 6-3. De achttienjarige Pekhova wist zich via de kwalificaties te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Hogenkamp treft in de tweede ronde mogelijk Kiki Bertens. De Wateringse, die de laatste tijd goed op dreef is, speelt morgen haar partij in de eerste ronde tegen de als vierde geplaatste Russische Ekaterina Bychkova.

Van Esch interim-directeur Willem II

Willem II heeft Jan van Esch aangesteld als nieuwe interim-directeur. Hij is de opvolger van Paul Bottelier, die eerder op de dag op doktersadvies zijn functie moest neerleggen. De 64-jarige Van Esch is per direct beschikbaar.

Van Esch zal zich vooral gaan richten op de commerciële en financiële activiteiten van Willem II. "Hij kent de club van dichtbij omdat hij al jarenlang sponsor is en goed bekend is met de gang van zaken achter de schermen", meldt de club in een persbericht. "Hij zal daarom weinig tijd nodig hebben om zich verder in de materie te verdiepen."

Het is nog altijd niet bekend wie de functie van algemeen directeur definitief op zich gaat nemen. De hekkensluiter van de Eredivisie dacht eerder in Ed Busselaar de juiste man te hebben gevonden, maar hij haakte af vanwege de hoge werkdruk.

Medal Of Honor

Medal of Honor was een van de succesvolste series van Electronic Arts. Medal of Honor stond garant voor realisme en een sterke multiplayer. Voor de komst van Call of Duty was het de shooter van het moment. Tot het moment dat het ontwikkelteam dat achter Medal of Honor zat besloot te stoppen en verder te gaan bij Activision. Daar kent elke zichzelf respecterende gamer het gevolg van: Call of Duty. EA zet dit jaar alles op alles om Call of Duty voor te zijn. Is het een waardige concurrent? Kan EA scoren met deze Medal of Honor of is het gewoon weer een middelmatige shooter?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.