Opta mag bedrijven aan schandpaal nagelen

Redactie

Telecomwaakhond Opta mag de namen van bedrijven die een boete krijgen op zijn website zetten. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Eerder werd de Opta door de rechter teruggefloten omdat het een boete aan KPN openbaar wilde maken. KPN betoogde dat de juridische procedure van bezwaar en hoger beroep nog niet was afgerond. In theorie zou KPN dus alsnog onschuldig kunnen worden verklaard. In dat geval zou het bedrijf door het bericht onterecht imagoschade lijden.

De rechtbank volgde deze redenatie en verbood publicatie. De Raad van State wijst er echter op dat bedrijven de rechter die over het boetebesluit oordeelt kunnen vragen het besluit niet openbaar te maken. Omdat hier niet om is gevraagd, staat het de Opta volgens de raad vrij om de boete openbaar te maken.

De uitspraak betekent niet dat de Opta boetes voortaan altijd openbaar kan maken. Het ligt voor de hand dat bedrijven die bijvoorbeeld zijn betrapt op het vormen van kartels voortaan aan de rechter vragen het boetebesluit niet openbaar te maken.

Per zaak moet de rechter dus afwegen welk belang zwaarder weegt; het belang voor de consument om te weten welke bedrijven de regels aan hun laars lappen of het belang voor bedrijven om geen imagoschade te lijden.