Gevolgen storm voor treinverkeer nog ongewis

Wat de gevolgen van de storm die de komende dagen over Nederland raast, zullen zijn voor het treinverkeer is nog ongewis. De NS laat woensdag weten dat niet te kunnen voorspellen.

Donderdag en vrijdag verwacht het KNMI 'onstuimige' herfstdagen met langs de kust stormachtige wind of storm, zware windstoten en in het Waddengebied mogelijk ook zeer zware windstoten en veel regen. In het weekeinde regent het soms flink.

Het herfstweer zorgde vorige week voor veel uitval. Toen reden acht op de tien treinen op tijd, terwijl de NS mikt op negentig procent. Donderdag was het helemaal slecht gesteld op het spoor, toen behaalde de NS een punctualiteit van 67,5 procent. Dat vorige week de slechtste herfstweek voor de spoorwegen was in acht jaar, zoals de NOS beweert, kan een woordvoerder van de NS niet bevestigen.

De vertragingen ontstonden door kabelbreuken, sein- en wisselstoringen en een glad spoor. Gladde sporen komen vaker voor in de herfst. De problemen kunnen ontstaan doordat bijvoorbeeld bladeren in combinatie met vocht op de rails liggen. Hierdoor krijgen sommige treinen minder grip op de rails.

Machinisten die te maken krijgen met een glad spoor, moesten voorzichtiger rijden. "Wij vervoeren per dag 1,1 miljoen mensen, verdeeld over 4500 ritten. Wij hebben daarmee een van de meest complexe systemen van Europa. Als een machinist besluit voorzichtiger te gaan rijden, zorgt dat er niet alleen voor dat die trein vertraging oploopt, maar ook daaropvolgende ritten."

De afgelopen dagen ging het weer beter op het spoor. "Het herfstweer was minder extreem, waarop je meteen een opleving zag", zegt de woordvoerder.


 Komende dagen weer bladeren op de rails? (Foto: Novum)