Wilders nam telefoontje Leers niet op

Redactie

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft dinsdag geprobeerd PVV-leider Geert Wilders zijn handelen in Brussel van maandag uit te leggen. Leers heeft Wilders dinsdag gebeld, maar de PVV-voorman nam niet op. Dat heeft minister Leers woensdagavond gezegd in Nieuwsuur.

Wilders uitte dinderdag felle kritiek op het optreden van Leers in Brussel. De minister voor Immigratie en Asiel stemde daar maandag voor opheffing van de visumplicht voor Albanezen en Bosniërs. Nederland wil eigenlijk niet dat Albanezen en Bosniërs vrij naar EU-landen kunnen reizen, maar Leers kon naar eigen zeggen niet tegen stemmen. Volgens hem was het voorstel al rond voor hij arriveerde.

Wilders noemde het optreden van Leers 'uitermate zwak'. In zijn ogen heeft de minister te weinig ruggengraat getoond. Leers had tegen moeten stemmen, zo stelde de PVV-leider. Volgens hem zit er in Nederland niemand op open grenzen te wachten.

Leers gaf al eerder aan te denken dat hij nu meer heeft bereikt dan als hij nee had gezegd. Zijn verzet zou toch zijn weggestemd, maar door zijn handelen komt er nu wel een noodremprocedure voor het geval Albanezen en Bosniër zich hier massaal vestigen. In dat geval wordt de visumplicht opnieuw ingevoerd.

De Tweede Kamer heeft Leers vanwege de kwestie op het matje geroepen voor een spoeddebat.