'Coffeeshops moeten wiet voor klanten kunnen telen'

Redactie

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel wil dat coffeeshops clubs kunnen worden die voor hun leden wiet telen. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag gezegd. Met het plan moet de criminaliteit rond coffeeshops worden ingedamd.

Woensdag maakte het Eindhovense gemeentebestuur bekend te willen starten met een project rond de vijftien coffeeshops in Eindhoven, om deze transparanter te maken. Het college wil onder meer een toegangspasjessysteem en een verbod op contante betaling. De Eindhovense gemeenteraad praat 23 november over het project.

Het wiettelen door clubs voor hun leden maakt geen deel uit van het plan. Het is een idee van Van Gijzel dat voortborduurt op dit project, licht de woordvoerder toe.

Van Gijzel sprak zich al eerder uit voor gereguleerde wietteelt, maar tot nu toe is hier weinig van terechtgekomen. De burgemeester ziet nu echter wel mogelijkheden, aangezien in het regeerakkoord staat dat coffeeshops besloten clubs moeten worden. Alleen meerderjarige Nederlanders mogen volgens het akkoord naar binnen, als ze een clubpas hebben.

In Nederland wordt nu het bezit van vijf wietplanten voor eigen gebruik gedoogd. "Je zou kunnen afspreken dat de clubs die wiet voor de leden gaan telen."

Coffeeshops mogen in Nederland wel softdrugs verkopen, maar mogen het niet officieel inkopen, de zogenoemde achterdeurproblematiek. Volgens de burgemeester is er sprake van veel criminaliteit rondom coffeeshops. Met zijn plan moeten de criminele banden worden doorgesneden, legt de woordvoerder uit. "Coffeeshops worden hiermee betrouwbare en transparante clubs."