Bronzen beelden Nijmegen preventief verwijderd

De gemeente Nijmegen haalt tien bronzen beelden van hun sokkel om te voorkomen dat ze worden gestolen. De gemeente onderzoekt of de beelden tegen diefstal kunnen worden beveiligd. Zolang er geen oplossing is gevonden, komen de beelden achter slot en grendel te staan.

Onder de beelden die zijn verwijderd is het beeld van Mariken van Nieumeghen op de Grote Markt, bekend van een verhaal uit de zestiende eeuw. De gemeente wil dit beeld zo snel mogelijk terugzetten, voorzien van een microchip die een GPS-signaal afgeeft.

Sinds begin april zijn in de gemeente drie bronzen beelden gestolen en een beeld van plaatstaal. Maar dat laatste beeld is volgens de gemeente ten onrechte voor brons aangezien.

Het laatste beeld, Bokspringende Kinderen, verdween vrijdagnacht van de Archimedesstraat. Het beeld stond daar sinds 1962. De gemeente gaat ervan uit dat de beelden worden gestolen en omgesmolten, omdat de prijs van brons de afgelopen jaren flink is gestegen.

De beelden die worden verwijderd zijn vanwege hun geringe grootte of omdat ze op dunne pootjes staan gemakkelijk te stelen. Dinsdag zijn al negen beelden verwijderd, woensdag volgt de laatste. De gemeente telt ongeveer zestig bronzen beelden, maar de meeste beelden zijn te zwaar om te worden gestolen.

De gemeente probeert de verwijderde beelden tijdelijk op een veilige locatie tentoon te stellen. Ook gaat de gemeente na of er mallen van de beelden zijn te maken, zodat ze bij diefstal te vervangen zijn. De gemeente is ook op zoek naar mallen van de beelden die al gestolen zijn.