EU presenteert plan snellere uitzetting afgewezen asielzoekers
De Europese Commissie wil een consistentere uitzetting van afgewezen asielzoekers mogelijk maken. Daartoe heeft zij in Straatsburg een ontwerp voor een nieuwe zogenoemde terugkeerverordening ingediend. De verantwoordelijke commissaris voor Migratie Brunner sprak van een “game changer” en een “ontbrekend puzzelstukje in het EU-asielbeleid”.
Het initiatief van de Commissie is er met name op gericht om het wettelijk kader voor uitzettingen in heel Europa te standaardiseren en aan te scherpen. Als een lidstaat een uitzettingsbevel uitvaardigt, is dit in de toekomst geldig in de hele EU. Ook afgewezen asielzoekers zijn verplicht mee te werken met de autoriteiten. Als ze weigeren mee te werken, riskeren ze sancties, zoals het intrekken van hun uitkering. Als afgewezen asielzoekers illegaal binnen de EU blijven reizen, kunnen ze eenvoudiger en langer worden vastgehouden. Dit geldt ook voor mensen die een veiligheidsrisico vormen.
De Europese Commissie geeft ook groen licht voor het controversiële voorstel om 'uitzettingscentra' in derde landen op te zetten. Dergelijke centra zijn bedoeld voor personen die een definitief terugkeerbesluit hebben ontvangen en daardoor illegaal in de EU verblijven. Gezinnen met minderjarigen en alleenreizende minderjarigen zijn hier van vrijgesteld. De Commissie liet aanvankelijk open waar en wanneer dergelijke centra zouden worden opgezet.
Of het voorstel in deze vorm zal worden uitgevoerd, zal in de verdere procedure worden beslist. Nadat de Commissie het voorstel heeft ingediend, wordt het ontwerp door het Europees Parlement en de Raad bestudeerd. De exacte inhoud van de tekst en het tijdschema zijn afhankelijk van de onderhandelingen.
Volgens de Europese Commissie is tot nu toe slechts 20 procent van de afgewezen asielzoekers daadwerkelijk uitgezet. Tot de obstakels behoren onder meer langdurige procedures, verschuiven van verantwoordelijkheden tussen autoriteiten, een gebrek aan medewerking van de landen van herkomst en het onderduiken van de asielzoeker in kwestie.