'Alcoholslot voor stevige drinkers'

Redactie

Automobilisten die met zo'n tien glazen bier op achter het stuur worden betrapt, moeten vanaf mei volgend jaar een alcoholslot op hun auto krijgen. Die maatregel kondigt minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) woensdag in De Telegraaf aan.

Het alcoholslot is een blaaspijpje dat is gekoppeld aan de startonderbreker van de auto. De automobilist moet daarin blazen om de auto te kunnen starten. Als hij ook maar een half glas heeft gedronken, start de auto niet. De maatregel geldt voor automobilisten die 1,3 promille of meer blazen. Dat komt neer op acht tot tien biertjes.

Als de betrapte automobilist verslaafd blijkt te zijn, wordt hij doorgestuurd naar de verslavingszorg. Het alcoholslot blijft dan zitten totdat de automobilist heeft aangetoond van de drank af te kunnen blijven als hij gaat rijden. De minister verwacht dat door de maatregel jaarlijks vierduizend automobilisten een alcoholslot krijgen ingebouwd.

Het simpelweg afpakken van het rijbewijs is volgens de minister geen goede oplossing, omdat de drankrijder dan toch nog achter het stuur kan kruipen.


(Foto: Novum)