FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 oktober 2010

Kiwi's de straat op voor behoud Hobbit-productie

Duizenden Nieuw-Zeelanders zijn maandag de straten opgegaan in een poging de productie van de film The Hobbit in hun land te houden. Met de landelijke protestactie hopen zij de bazen van filmstudio Warner Bros terug te laten komen op het plan om de film elders op te nemen.

De twee in de steigers staande Hobbit-films zouden oorspronkelijk worden opgenomen in Nieuw-Zeeland, maar een afgekondigde acteursboycot gooide roet in het eten. Hoewel de boycot inmiddels van de baan is, is de planning van de productie dusdanig in de war geschopt dat het wel eens te laat zou kunnen zijn om de productie in Nieuw-Zeeland nog te redden. Regisseur Peter Jackson liet vorige week weten dat er naar alternatieve filmlocaties wordt gekeken. Toen gingen al meer dan duizend mensen uit de filmindustrie de straat op.

Maandag liet een grote groep 'kiwi's' hun ongenoegen blijken over de voorgenomen verplaatsing, meldt de BBC. De protesten vonden plaats op de dag dat topmannen van Warner Bros aankwamen in Nieuw-Zeeland om overleg te voeren over de voortgang van The Hobbit, dat het verhaal vertelt dat voorafgaat aan de Lord of the Rings-films.

De Nieuw-Zeelanders willen de productie in hun land houden, omdat dat een impuls voor de economie betekent. Entertainmentwebsite The Hollywood Reporter schrijft dat volgens economische analisten de negatieve berichtgeving omtrent The Hobbit de reden is van de recente waardedaling van de Nieuw-Zeelandse dollar.

The Hobbit, gebaseerd op het gelijknamige boek van J.R.R. Tolkien, liep diverse vertragingen op vanwege de financiële problemen bij medeproducent MGM. Hierdoor besloot beoogd regisseur Guillermo del Toro eerder dit jaar uit het project te stappen. Lord of the Rings-regisseur Jackson, oorspronkelijk alleen producent van The Hobbit, heeft nu ook voor de regie getekend. De hoofdrollen zijn voor de Engelse acteur Martin Freeman, als held Bilbo Baggins, en Richard Armitage als leider van de dwergen.

De opnamen van de Hobbit-films, die direct achter elkaar worden opgenomen, gaan in februari van start. De twee films moeten respectievelijk eind 2012 en eind 2013 in de bioscoop verschijnen. De productiekosten worden geschat op vijfhonderd miljoen dollar.


Peter Jackson (Foto: Novum)

Schansspringen vrouwen in de wacht

De vrouwelijke schansspringsters zullen nog tot volgend jaar moeten wachten om te horen of ze deel mogen nemen aan de Olympische Winterspelen in Sochi. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité maandag bekend bij een congres in de Mexicaanse stad Acapulco. Hierdoor moeten onder meer Wendy Vuik en Lara Thomae afwachten.

Andere onderdelen die nog niet het groene licht gekregen hebben zijn halfpipe voor skiërs, slope style voor ski en snowboard,  gemengde estafette biatlon, kunstrijden voor teams en rodelen voor teams. Het IOC wil de wereldkampioenschappen in 2011 afwachten alvorens een besluit te nemen. Het skicrossen voor mannen en vrouwen stond in Vancouver voor het eerst op de kalender en zal ook in Sochi op het programma blijven.

Weidevogels leggen gouden eieren voor Friese boeren

Boeren in de provincie Friesland kunnen duizenden euro's per jaar vangen, wanneer zij een deel van hun land inrichten als broedgebied voor weidevogels. De provincie Friesland wil hiermee het verlies van broedgebied compenseren vanwege een wegproject rond Leeuwarden.

Een woordvoerder van de provincie bevestigt maandag een bericht hierover in het blad Binnenlands Bestuur. Aanleiding is de aanleg van de zogeheten Haak van Leeuwarden, een wegproject dat de hoofdstad van Friesland beter bereikbaar moet maken. Het leidt echter tot verstoring van 142 hectare weidevogelgebied. Daarom is de provincie op zoek gegaan naar nieuw broedgebied voor de kieviten, grutto's en lepelaars.

Dat is gevonden, maar het beoogde nieuwe broedgebied bestaat nu nog uit boerenland. Met de agrariërs is nu afgesproken dat ze de komende dertig jaar een deel van hun land inrichten als broedgebied. Omdat dit ten koste gaat van landbouwgrond, worden zij financieel gecompenseerd.

Omgerekend gaat het om een bedrag van duizend euro per broedpaar per jaar, aangezien het gaat om 140 broedparen. Rijk en provincie steken in totaal 4,2 miljoen euro in het project. Hiervan is 580.000 euro afkomstig van Friesland.

Rechtbank moet vrouwenhandelzaak toch behandelen

De rechtbank in Alkmaar moet een zaak tegen vijf Bulgaarse verdachten van vrouwenhandel en gedwongen prostitutie voortzetten. Het Openbaar Ministerie heeft volgens het gerechtshof in Amsterdam de rechtbank niet misleid door bewust stukken achter te houden. Het OM is in de ogen van het hof daarom wel ontvankelijk, terwijl de rechtbank eerder oordeelde dat dit niet het geval is.

De rechtbank oordeelde in november dat de officier van justitie ondanks herhaalde verzoeken onvoldoende inzicht had gegeven in de totstandkoming van de strafdossiers. De verdediging had gesteld dat die dossiers in de zaak-Sierra onvolledig waren.

De officier van justitie had ook bevelen van de rechtbank om stukken aan de dossiers toe te voegen niet opgevolgd. Zo wilde de rechtbank dat drie ordners met verslagen van afgeluisterde telefoongesprekken werden toegevoegd. Dat was niet gebeurd. De rechtbank verklaarde de officier van justitie uiteindelijk niet-ontvankelijk, waardoor de verdachten vrijuit zouden gaan.

Het OM ging in hoger beroep tegen deze beslissing. Het hof stelt onder meer dat de tapverslagen al wel in de dossiers waren opgenomen, maar in verschillende mappen in de dossiers. "Kennelijk was dat de officier van justitie ontgaan." Het hof vindt de weigering van de officier van justitie 'laakbaar, maar onder deze omstandigheden een loze weigering'.

Het hof stelt dat sprake is geweest van gebrekkige informatievoorziening en late aanlevering van stukken door de officier van justitie. Daardoor is het geduld van de rechtbank volgens het hof danig op de proef gesteld. Dat er echter bewust stukken achter zijn gehouden, is volgens het hof niet gebleken. De werkwijze is daarom volgens het hof ook gelet op de zaken waarvan het OM de verdachten beschuldigt 'niet zodanig laakbaar dat daar een niet-ontvankelijkverklaring op moet volgen'.

Het OM stelt maandag zeer tevreden te zijn met het oordeel van het hof.

Spoorboekje verdwijnt, printje wel mogelijk

De Nederlandse Spoorwegen gaan het spoorboekje toch echt schrappen. Wel komt er op de website van de NS een digitale versie te staan. Mensen die bijvoorbeeld geen internet hebben maar toch graag op papier een deel van of het hele digitale spoorboekje willen hebben, kunnen vanaf volgend jaar bij de klantenservice van de NS tegen een 'kleine vergoeding' een printje opvragen. Dat heeft de NS maandag besloten.

De NS kondigde eerder aan te stoppen met het spoorboekje, waardoor reisinformatie vanaf volgend jaar alleen nog in digitale vorm en via telefoon en loket te verkrijgen zou zijn. De belangrijkste reden is dat het spoorboekje steeds minder wordt verkocht. De meeste treinreizigers zouden voor hun reisinformatie gebruikmaken van digitale voorzieningen, zoals de website van de NS. Slechts een procent van de reizigers zou het spoorboekje nog gebruiken.

Consumenten- en reizigersorganisaties kwamen in opstand tegen het voornemen. Vorige week stelde het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) dat de dienstregeling op internet en een duur informatienummer van zeventig cent per minuut geen goede alternatieven zijn voor het papieren reisinformatieboekje.

Volgens de organisaties is het spoorboekje onontbeerlijk voor veel ouderen. Ongeveer dertig procent van de vijftigplussers zou geen internet gebruiken. De NS gaf eerder aan dat dit geen probleem hoeft te zijn, omdat deze mensen op stations de gewenste informatie uit kunnen laten printen.

De NS stelt het advies van het Locov ter harte te hebben genomen. Het spoorboekje op ns.nl en de mogelijkheid een printje hiervan op te vragen moet een alternatief vormen 'voor die kleine groep reizigers die niet in de gelegenheid zijn om gebruik te maken van de vele, maar vaak digitale, alternatieven'.


Spoorboekje verdwijnt definitief (Foto: Novum)

Ook VVD-Kamerlid heeft dubbele nationaliteit

Het nieuwe VVD-Kamerlid Bart de Liefde heeft ook een dubbele nationaliteit. De Liefde heeft Nederlandse ouders, maar is in Engeland geboren en heeft zodoende behalve een Nederlands ook een Brits paspoort, bevestigt een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van de VVD maandagavond een bericht van de NOS.

De Liefde komt met vijf andere VVD'ers in de Tweede Kamer doordat zes VVD'ers toetreden tot het nieuwe kabinet-Rutte. De zes moeten dinsdag worden geïnstalleerd, samen met vier nieuwe CDA-Kamerleden. Wat de fractie van het dubbele paspoort van De Liefde vindt, wil de woordvoerder niet zeggen.

Onlangs bleek dat ook staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA) een dubbel paspoort heeft. Gedoogpartij PVV wil dat de staatssecretaris haar tweede nationaliteit inlevert. De nieuwe minister-president Mark Rutte (VVD) liet vorige week echter weten dat hij geen probleem heeft met de Zweedse nationaliteit van zijn staatssecretaris.

Zijn stellingname is opmerkelijk. In 2007 zei Rutte als fractieleider van de VVD nog dat het de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak zou sieren wanneer ze afstand deden van hun tweede nationaliteit. Ook staat in het regeerakkoord dat het kabinet het bezit van twee nationaliteiten zo veel mogelijk wil terugdringen. Ook de VVD-fractie heeft overigens aangegeven het dubbele paspoort van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner geen probleem te vinden.

Dinsdag en woensdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de regeringsverklaring. PVV-leider Geert Wilders heeft al aangekondigd een motie in te dienen waarin de staatssecretaris wordt gevraagd haar tweede nationaliteit in te leveren.

'Vondelparksteker herkend op Eerste Hulp'

De Amsterdamse politie is dringend op zoek naar een anonieme tipgever die de 'Vondelparksteker' herkend denkt te hebben. De tipgever meldde dat de dader in de nacht van het incident bij de eerste hulp van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis herkend was. De tip kwam binnen na een uitzending van Opsporing Verzocht over de steekpartij.

De politie wil graag meer informatie over deze man en verzoekt de getuige zich opnieuw te melden. Eventueel anoniem.

Ook komt de politie graag in contact met een groepje mannen dat zich na de steekpartij had ontfermd over het slachtoffer. De mannen gingen weer weg toen de hulpdiensten arriveerden. Eén van hen is een negroïde man met rastahaar. Ondanks eerdere oproepen hebben deze belangrijke getuigen zich nog niet gemeld.

De politie heeft inmiddels 160 tips binnengekregen over de steekpartij. Een 23-jongen werd daarbij zonder enige aanleiding neergestoken terwijl hij met zijn vriendin op een bankje zat. Hij raakte levensgevaarlijk gewond.

Anti-Japanse demonstraties in China

In zeker zes Chinese steden is het afgelopen weekeinde gedemonstreerd tegen Japan. De krant van de Communistische Partij noemde de demonstraties begrijpelijk, maar riep toch op tot beëindiging van het protest. Op internet zijn oproepen verschenen voor nieuwe demonstraties.

Aanleiding tot de demonstraties vormt een aanvaring die zich vorige maand in de buurt van een door beide landen geclaimde eilandengroep voordeed tussen een Chinese vissersboot en twee Japanse patrouilleboten. De kapitein van de vissersboot werd door de Japanners gearresteerd, maar later vrijgelaten.

De demonstraties werden gehouden in betrekkelijk kleine steden, zoals Changsha in het zuiden en Baoji en Lanzhou in het westen van het land. In Baoji droegen demonstranten behalve borden waarop werd opgeroepen tot een boycot van Japanse producten ook borden met zich mee met leuzen over binnenlandse aangelegenheden, zoals de vrijheid van meningsuiting en de hoge huizenprijzen. Op een bord werd zelfs opgeroepen tot de invoering van het meerpartijenstelsel.

Het is niet duidelijk door wie de demonstraties op touw zijn gezet. De demonstraties werden kennelijk aangekondigd via internet, hoewel de Chinese internetpolitie dit probeerde te verhinderen. De aankondiging dat dinsdag een protestmars zal worden gehouden naar het Japanse consulaat in Chongqing werd geblokkeerd, maar was desondanks nog te vinden via zoekmachines.

De Japanse kustwacht signaleerde zondag twee Chinese visserij-patrouilleboten in de buurt van de omstreden eilanden. De schepen begaven zich niet in Japanse wateren, maar Japan tekende desondanks maandag protest aan bij China. De onbewoonde eilanden, door Japan de Senkaku en door China de Diaoyutai genoemd, zijn in handen van Japan, maar China maakt er aanspraak op.


Demonstraties tegen Japan in China (Foto: Novum)

Hein Roethofprijs naar Haags overlastproject

Het Haagse project Kleurkracht Escamp/Rolmodellen heeft dit jaar de Hein Roethofprijs gewonnen. Volgens de jury is het project van de politie Haaglanden en de gemeente Den Haag van de vijf genomineerde projecten het beste vanwege de 'tastbare resultaten, het brede samenwerkingsverband, het succesvol creëren van burgerschap, de passiviteit die is omgezet in activiteit en de toepasbaarheid elders'.

Escamp is een Haagse probleemwijk. In de wijk zijn in het kader van het project jongere en oudere vrijwilligers geworven, die als zogenoemde rolmodellen samen met de politie tijdens evenementen toezicht houden op plekken waar vaak overlast voorkomt. De rolmodellen zijn gekozen uit onder meer moskeebesturen en sportverenigingen.

Omdat de rolmodellen aanzien en gezag genieten binnen de groepen overlastgevers zouden zij criminaliteit kunnen voorkomen. Daarbij zou de politie via de rolmodellen makkelijker in contact kunnen komen met de voorheen niet bereikbare bewoners in de wijken. Door de aanpak zou de afgelopen jaren voor tonnen euro's schade tijdens evenementen zijn voorkomen.

Aan de prijs is een bedrag van twintigduizend euro verbonden, die de politie en de gemeente mogen besteden aan de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid. De andere genomineerde projecten, onder meer Scoren door Scholing van de Stichting Vitesse Betrokken, Week van de Veiligheid van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en Jeugdinterventieteam van Bureau Frontlijn van de gemeente Rotterdam krijgen elk vijfduizend euro.

De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen of sociale veiligheid te bevorderen. Vorig jaar ging de prijs naar een jongerenproject van de gemeente Den Bosch, 'doelbewust'.

'Duits leger moet inkrimpen'

Het Duitse ministerie van Defensie moet haar staf met de helft terugbrengen en het aantal troepen met een kwart. Dat heeft een commissie van deskundigen geadviseerd. Op deze wijze moet geld worden bespaard en een professionelere krijgsmacht worden gerealiseerd.

De aanbevelingen van de commissie moeten eerst worden geëvalueerd, voordat er beslissingen worden genomen, zei een woordvoerder van het ministerie. Dinsdag worden de adviezen aan minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg aangeboden.

Met minder stafleden moeten beslissingen vlugger en adequater genomen worden, aldus commissievoorzitter Frank-Jürgen Weise. Eén van de middelen om de krijgsmacht te verkleinen, is het afschaffen van de dienstplicht.

Vorige week kondigde het Britse ministerie van Defensie al aan zware bezuinigingen door te voeren en het troepenaantal terug te brengen en materieel af te danken of te verkopen.

Cťline Dion bevallen van twee jongetjes

Céline Dion is zaterdag in Florida bevallen van twee jongetjes. De Canadese zangeres werd eerder al uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.

Hoe de tweeling heet is nog niet bekendgemaakt. Een jongetje weegt 2,55 kilo en de ander heeft een gewicht van 2,38 kilo. De twee spruiten, die via een keizersnede ter wereld zijn gebracht, werden een maand eerder geboren dan verwacht en moeten voorlopig in een couveuse worden verpleegd.

De 42-jarige Dion had net als bij haar vorige draagtijd moeite met zwanger raken. De zangeres vertelde openlijk over haar mislukte ivf-behandelingen. "Als ik mensen help door middel van wat ik meemaak doe ik dat graag", zei Dion eerder. "Ik denk dat mensen er wel wat aan hebben."

De zangeres en haar 68-jarige echtgenoot René Angelil hebben samen al een 9-jarig zoontje. Ook René Charles werd na een reageerbuisbevruchting geboren.


Céline Dion (Foto: Novum)

Uitslagen ItaliŽ speelronde 8

Dit weekend en vandaag is in Italië de achtste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na acht speelronden.

Internazionale - Sampdoria

Internazionale heeft ternauwernood een nederlaag afgewend tegen Sampdoria. Samuel Eto'o maakte tien minuten voor tijd een doelpunt van Stefano Guberti ongedaan.

Sampdoria kwam na een doelpuntloze eerste helft op voorsprong in Giuseppe Meazza. Stefano Guberti opende de score op aangeven van Antonio Cassano. Inter begon pas na de tegentreffer aan te dringen. Tien minuten voor tijd werd een verliespartij voorkomen door Samuel Eto'o. De Kameroener is de afgelopen weken in zowel de Serie A als de Champions League in bloedvorm.

Napoli - AC Milan

AC Milan staat na vanavond tweede in de Serie A. De Milanezen wonnen met 1-2 bij Napoli. Zlatan Ibrahimovic en Robinho maakten de doelpunten voor Milan, dat in de slotfase nog in de problemen kwam tegen tien spelers van Napoli.

Na 22 minuten kwam Milan verdiend op voorsprong. Massimo Oddo bediende Robinho, die in de verre hoek raak schoot. De tweede goal werd gemaakt door Ibrahimovic en opnieuw was Oddo de aangever. De back gaf fraai voor, waarna de Zweed raak kopte. In de slotfase maakte Ezequiel Lavezzi het nog spannend, maar ondanks een slotoffensief bleef Milan overeind.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
25/10/2010 Napoli AC Milan 1-2
24/10/2010 Lecce Brescia 2-1
24/10/2010 Udinese Palermo 2-1
24/10/2010 Lazio Cagliari 2-1
24/10/2010 Bologna Juventus 0-0
24/10/2010 Parma AS Roma 0-0
24/10/2010 Genoa Catania 1-0
24/10/2010 Chievo Cesena 2-1
24/10/2010 Internazionale Sampdoria 1-1
23/10/2010 Fiorentina Bari 2-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Lazio 8 6 1 1 19 12-6
2 Internazionale 8 4 3 1 15 10-4
3 AC Milan 7 4 2 1 14 11-5
4 Chievo 8 4 1 3 13 11-9
5 Napoli 7 3 3 1 12 13-9
6 Juventus 8 3 3 2 12 16-9
7 Palermo 8 3 2 3 11 15-12
8 Sampdoria 8 2 5 1 11 10-8
9 Genoa 8 3 2 3 11 8-9
10 Lecce 8 3 2 3 11 7-13
11 Udinese 8 3 1 4 10 6-10
12 Catania 8 2 3 3 9 6-6
13 Brescia 8 3 0 5 9 8-11
14 AS Roma 8 2 3 3 9 7-12
15 Fiorentina 8 2 2 4 8 9-10
16 Bologna 8 1 5 2 8 8-12
17 Cesena 8 2 2 4 8 6-10
18 Bari 8 2 2 4 8 7-13
19 Cagliari 8 1 4 3 7 8-8
20 Parma 8 1 4 3 7 6-8

Verdachte Guantanamo bekent schuld

Een Canadese gevangene in Guantanamo Bay, de Amerikaanse gevangenis in Cuba, heeft maandag bekend schuldig te zijn aan de moord op een Amerikaanse militair. In ruil voor de schuldbekentenis voorkomt Omar Khadr dat hij berecht wordt voor oorlogsmisdaden.

Tijdens een aanval op een Al-Qaida-basis in 2002 gooide Khan een handgranaat die de Amerikaanse militair dodelijk verwondde. Khadr was destijds 15 jaar oud. De inmiddels 24-jarige verdachte bekende tevens schuldig te zijn aan het leggen van bermbommen en het ondergaan van een wapentraining van Al-Qaida.

Khadr liep het risico een levenslange gevangenisstraf te krijgen, maar kan in ruil voor zijn schuldbekentenis rekenen op strafvermindering. Een militaire jury zal in een nieuwe hoorzitting de strafmaat bepalen.

"Er is weinig keus", zei Khadrs advocaat Dennis Edney. "Hij bekent schuld om een proces te vermijden, of hij verschijnt voor de rechter en het wordt een oneerlijk proces."

De Verenigde Staten beschouwen Khadr, die bij het gevecht in 2002 zelf zwaargewond raakte, als oorlogsmisdadiger, omdat hij geen militair was. Critici zijn daarentegen van mening dat de Canadees niet vervolgd zou mogen worden, omdat hij destijds 15 jaar oud was en tijdens zijn gevangenschap in Guantanamo Bay slecht behandeld werd.

Zijn advocaten stellen dat Khadr een kindsoldaat was, die door zijn vader, een handlanger van Osama bin Laden, gedwongen werd te vechten. Het doden van een militair tijdens een vuurgevecht zou daarom niet kunnen gelden als oorlogsmisdaad.

Als Khadr één jaar van zijn straf heeft uitgezeten, kan hij worden overgedragen aan Canada waar hij de rest van zijn straf mag uitzitten.


Gevangene bekent schuld (Foto: Novum)

Epsilon probeert nog de F1 te betreden

Het Epsilon Euskadi-team van Joan Villadelprat hoopt dat hij toch binnenkort de Formule 1 kan gaan betreden. Omdat de FIA geen dertiende team besloot aan te wijzen voor 2011 is een fusie met of een overname van en bestaand team de enige optie.

"Een aantal van de teams zit in een zeer moeilijke financiële situatie," zegt Villadelprat tegen Noticias de Gipuzkoa. Hij denkt dat hij de sponsoren met een solide financieel plaatje over kan halen om een team over te nemen. "Wij hebben de infrastructuur en de middelen voor de Formule 1. We onderhandelen met verschillende investeerders en hopen snel een definitief besluit te kunnen maken over onze Formule 1-plannen."

Onder de mogelijke kandidaten zit in ieder geval niet het enige Spaanse Formule 1-team HRT. "Met Hispania Racing hebben wij helemaal geen contact," meldt Villadelprat die niet los wil laten met welke teams hij wel in gesprek is.

Actrice Sylvia Hoeks in IDFA-trailer

Sylvia Hoeks speelt de hoofdrol in een trailer die gemaakt is voor het International Documentary Festival Amsterdam. Onder het motto 'De werkelijkheid verzin je niet' brengt IDFA een filmtrailer met het verhaal van een van de documentaires die getoond worden op het documentairefestival. Het korte filmpje suggereert dat het de aanprijzing van een film is, maar aan het einde blijkt dat het om een reclame voor IDFA gaat.

De Oscarwinnende regisseur Mike van Diem maakte de trailer voor de niet bestaande film, met in de hoofdrol de Tirza-actrice Hoeks. Het filmpje vertelt een spannend verhaal over een studente medicijnen die over een bijzondere gave blijkt te beschikken. De trailer verwijst naar het verhaal van de Russiche Natasha Demkina, die de gave bezit om dwars door het menselijk lichaam te kijken en een medische diagnose te stellen.

"Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal", laat de neptrailer weten. "Maar als waargebeurde verhalen zo bijzonder zijn", stelt het filmpje. "Wil je dan niet weten wat er werkelijk is gebeurd?" De Britse regisseur Philip Warnell maakte de documentaire The Girl with x-Ray Eyes, die dit jaar op IDFA te zien is. Het documentairefestival vindt plaats van 17 tot en met 28 november in Amsterdam.


Sylvia Hoeks (Foto: Novum)

IMF: Afrika herstelt goed van crisis

Een groot deel van het Afrika ten zuiden van de Sahara herstelt snel van de wereldwijde financiële crisis. De economische groeicijfers in de regio behoren tot de hoogste ter wereld. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds maandag gezegd.

De economie in dit deel van Afrika zal in 2010 zo'n 5 procent groeien. In 2009 was dit nog 2,5 procent. Alleen in Azië groeit de economie sneller. Verwacht wordt dat de economie in de regio volgend jaar met 5,5 procent toeneemt.

Aanvankelijk werd gevreesd voor een 'vertragend effect', wat wil zeggen dat de gevolgen van de crisis het Afrikaanse continent pas later treffen. Dit lijkt na bestudering van de belangrijkste handel en andere indicatoren echter niet het geval.

Duizend meldingen van oplichting via marktplaats.nl

Bij het Meldpunt Internetoplichting zijn tot nu toe ruim duizend meldingen binnengekomen van mensen die via marktplaats.nl zijn opgelicht. Dat meldt een woordvoerder van de politie maandag. De politie is tot nu toe zeer tevreden.

In de meeste gevallen gaan de meldingen over oplichting voor bedragen van rond de vijftig tot 75 euro voor vooral kleding, schoenen en consumentenelektronica. De gedupeerden krijgen de spullen niet geleverd of krijgen het overeengekomen bedrag niet voor hun reeds verstuurde spullen.

Alle meldingen worden volgens de woordvoerder bekeken. Wanneer er voldoende aanknopingspunten zijn om een onderzoek te starten wordt gedupeerden gevraagd aangifte te doen. Een deel van de informatie uit de meldingen wordt naar marktplaats.nl doorgestuurd, zodat ook de site waar mogelijk maatregelen kan treffen zoals het verwijderen van advertenties en het blokkeren van accounts.

Het meldpunt, een samenwerking tussen de politie, het Openbaar Ministerie en advertentiesite marktplaats.nl ging ruim twee weken geleden van start. Bij het meldpunt kunnen mensen zich melden die op marktplaats.nl spullen hebben gekocht of verkocht en hierbij zijn opgelicht. Is de proef een succes, dan wordt naar verwachting aan meer handelssites gevraagd mee te doen. Meldingen kunnen worden gedaan via de website mijnpolitie.nl.

Doden door cycloon in Birma

Een cycloon heeft eind vorige week in Birma aan zeker 27 mensen het leven gekost. Duizenden gebouwen aan de westkust van het land werden vernield en tienduizenden mensen raakten ontheemd. Dat heeft de Birmese staatstelevisie maandag gemeld.

Net als bij cycloon Nargis, die in 2008 aan 130.000 mensen het leven kostte, stelde het regime in Birma de wereld ook deze keer pas laat op de hoogte van de gevolgen van het noodweer. De regering zei deze keer beter te zijn voorbereid op de cycloon, zodat 53.000 mensen op tijd werden geëvacueerd en er in vergelijking met 2008 weinig doden vielen.

Portugal onderschept 130 valse kunstwerken

De Portugese politie heeft bijna 130 vervalste kunstwerken onderschept van grote kunstenaars als Leonardo da Vinci, Pablo Picassso, Marc Chagall en Joan Miró. De werken werden aangetroffen tijdens een politieactie tegen de grootste kunstbende van Portugal, een van de grootste kunstbendes van Europa.

De stukken zijn bij een huiszoeking aangetroffen in de woning van een buitenlandse vrouw in een buitenwijk van Lissabon, aldus een politiewoordvoerder maandag. Ook zijn valse echtheidscertificaten inbeslaggenomen. De onderschepte kunst wordt tentoongesteld.

De autoriteiten waarschuwen kunstliefhebbers bijzonder goed op te passen op de echtheid van kunstwerken.

Michael Jackson bestverdienende dode artiest

Michael Jackson is volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes de bestverdienende dode artiest. Hij verslaat met een omzet van 270 miljoen dollar (193 miljoen euro) vanuit zijn graf overleden beroemdheden als Elvis Presley (43 miljoen euro) en John Lennon (12 miljoen euro).

Jackson, die op 25 juni 2009 overleed op 50-jarige leeftijd, stond vorig jaar nog op 64 miljoen euro. Fans hebben opnieuw volop interesse in zijn muziek, video's en alles wat met de overleden artiest te maken heeft, aldus Forbes. Op nummer drie en vier staan auteur J.R.R. Tolkien (36 miljoen euro), auteur van The lord of the rings en de geestelijk vader van Snoopy, Charles Schulz (24 miljoen euro).

Ontwerper Yves Saint Laurent stond een jaar geleden bovenaan met 250 miljoen euro, vanwege de verkoop van zijn nalatenschap door zijn erven. Hij is nu van de lijst verdwenen.

Michael Jackson bestverdienende dode artiest
Michael Jackson bestverdienende dode artiest (Foto: ANP)

Rosenthal: 'Nederland betaalt geen losgeld'

Nederland betaalt geen losgeld voor de in Afghanistan ontvoerde Nederlandse hulpverlener. Dat heeft de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gezegd tegen RTL Nieuws.

Rosenthal zei dat Nederland nooit losgeld betaalt. Mensen zijn volgens hem geen handelswaar. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) nam eerder al soortgelijke woorden in de mond. Zo zei hij vorig jaar hetzelfde over een Nederlands echtpaar dat was ontvoerd in Jemen.

In 2004 betaalde de Nederlandse overheid wel 770 duizend euro voor de vrijlating van Arjan Erkel, die ruim anderhalf jaar werd gegijzeld in de Russische deelrepubliek Dagestan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat het in dit geval om een voorschot ging aan Artsen zonder Grenzen (AzG). Erkel gaf leiding aan een missie van AzG in Dagestan toen hij werd ontvoerd.

AzG, dat zelf destijds 230 duizend euro betaalde, zei dat de organisatie dacht dat het geld van Nederland een gift was. Uiteindelijk bepaalde de hoogste rechter in Zwitserland dat de kosten gedeeld moesten worden, waardoor AzG nog 270 duizend euro moest bijbetalen.

De gouverneur van de provincie Takhar maakte maandag bekend dat gewapende mannen in het noorden van Afghanistan een Nederlandse hulpverlener en zijn Afghaanse chauffeur hebben ontvoerd. De ontvoerders zouden met het tweetal naar de provincie Kunduz zijn gereden. De politie en inlichtingendienst hebben een zoekactie ingesteld. De Nederlander en zijn chauffeur werken voor een organisatie die gehandicapten helpt.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de ontvoering maandagmiddag.

Canadees krijgt 16 jaar voor leiden terreurgroep

De leider van een Canadese terreurgroep is maandag tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens plannen om het Canadese parlementsgebouw en diverse nutsbedrijven aan te vallen. Dat heeft de rechtbank in Brampton gezegd.

Fahim Ahmad had bekend schuldig te zijn aan het leidinggeven aan een terreurgroep, het importeren van vuurwapens en het instrueren van zijn medebeklaagden om opdrachten uit te voeren voor een terreurgroep.

Ahmad en zeventien anderen werden in 2006 opgepakt. De groep werd bekend als de Toronto 18.

Athene wacht op grenswachten EU

De Griekse autoriteiten kijken reikhalzend uit naar tweehonderd grenswachten van de Europese Unie die een grote toename van illegale immigratie over de grens met Turkije moeten tegenhouden. De Unie keurde een verzoek van Athene om de grenswachten zondag goed.

Eurocommissaris voor Interne Aangelegenheden Cecilia Malmstrom zei zondag dat de EU zou instemmen met noodmaatregelen om de illegale migratie te keren. Hoeveel grenswachten naar Griekenland worden gestuurd, is nog onduidelijk.

Door zijn grens met Turkije is Griekenland de drukste oversteekplaats voor illegale migranten in de Unie.

'Iverson naar Turkse Besiktas'

De voormalige NBA-ster Allen Iverson staat op het punt een contract te tekenen bij het Turkse Besiktas. De 35-jarige speler zal in Turkije een 2-jarig contract tekenen, met de optie om het contract te laten ontbinden na een jaar.

Bestuurslid van Besiktas, Seref Yalcin, liet weten later deze week naar Amerika te vliegen om het contract verder te bespreken. Een punt van discussie is bijvoorbeeld de scholing van Iverson´s kinderen. Yalcin liet echter doorschemeren te denken dat deze deal door zal gaan.

Iverson was in zijn goede jaren een van de beste spelers van de NBA. Hij heeft in zijn carrière 24,368 punten gescoord en staat daarmee 17de op de lijst van topscorers aller tijden in de NBA. In 2001 won hij de prijs voor de meest waardevolle speler (MVP) en leidde hij zijn team, de Phildelphia 76ers, naar de finale van de NBA. Vorig jaar speelde hij sporadisch bij de Memphis Grizzlies en keerde hij terug bij de Sixers, het team dat hem in 1996 als eerste speler drafte dat jaar. Daar nam hij in maart echter vrijaf en kwam hij niet meer terug.

Matt Damon voor derde keer vader

Matt Damon is vader geworden van zijn derde kind. De acteur en zijn vrouw Luciana Bozán Barroso kregen woensdag een dochtertje, laat zijn woordvoerder weten.

De kleine Stella Zavala Damon werd in New York geboren en maakt het goed, zegt de woordvoerder tegen het Amerikaanse People. De 40-jarige acteur en zijn Argentijnse vrouw hadden al twee dochtertjes samen. Naast Isabella van 4 jaar oud en Gia van 2 jaar oud had de 35-jarige Luciana ook al een dochtertje uit een eerder huwelijk.

De twee stapten in 2005 in het huwelijksbootje. Eerder had Damon relaties met onder meer actrice Winona Ryder en Good Will Hunting-tegenspeelster Minnie Driver.


Matt Damon (Foto: Novum)

BP blijft actief in Verenigde Staten

BP zal niet stoppen met zijn activiteiten in de Verenigde Staten en moet doorgaan met het boren naar olie in diep water in de Golf van Mexico ondanks de reputatieschade die het concern heeft geleden vanwege het Macondo-incident dit jaar. Dit zei de nieuwe chief executive Robert Dudley van het concern maandag.

"Ik ben geen chief executive van BP geworden om weg te gaan uit de VS. BP zal Amerika niet verlaten", zo zei Dudley tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de Confederation of British Industry in Londen. "Er staat te veel op het spel, zowel voor BP als voor de VS".

Dudley erkende dat de risico's die gepaard gaan met boringen in diep water nooit volledig geëlimineerd kunnen worden, maar stelde dat de activiteiten veilig voortgezet kunnen worden en dat BP een onderdeel van de industrie zou moeten blijven.

"Diepere wateren worden een steeds belangrijkere bron voor energie voor de wereldwijde economie", aldus de CEO. "We behoren tot slechts een handvol bedrijven die de financiële en technologische kracht heeft om ontwikkelingen te starten in deze moeilijke geografieën".

De CEO stelde tijdens de bijeenkomst dat de olie-industrie en toezichthouders samen moeten werken om het publieke vertrouwen in de veiligheid van het boren in diep water te herstellen.

Veel van de concurrenten van BP distantiëren zich echter nog van het bedrijf. Eerder deze maand zei Royal Dutch Shell chief executive Peter Voser dat Shell nooit in de diepe wateren van de Golf van Mexico zou hebben geboord met het ontwerp van BP's Macondo, de ontplofte bron van de olieramp. "Shell zou op een andere manier hebben geboord en had meer mogelijkheden een ongeluk te voorkomen", zei hij.


Robert Dudley (Foto: Novum)

Gordon dankbaar voor 'duizenden' steunbetuigingen

Gordon heeft iedereen bedankt die met hem meeleefde na het overlijden van zijn moeder. "Ik wil al die duizenden mensen bedanken die een blijk van medeleven hebben gegeven na het overlijden van mijn lieve moeder", laat hij op zijn website weten.

De 42-jarige zanger, die twee weken geleden plotseling afscheid moest nemen van zijn moeder Marie, noemt alle reacties 'hartverwarmend'. "Maar vooral ondersteunend en behulpzaam om dit enorm grote verlies hopelijk wat makkelijker te kunnen verwerken." Marie Heuckeroth stierf twee weken geleden nadat ze al een tijd met haar gezondheid had gekwakkeld. Ze is 79 jaar geworden.

"Mijn moeder had al die aandacht geweldig gevonden", schrijft Gordon. De zanger benadrukt dat alle reacties ook zijn familie goed doen. "Het verdriet is intens en groot, toch zullen wij allen weer de kracht moeten vinden om het leven weer op te pakken. De herinnering aan mijn moeder blijft springlevend en dat zal ik overal uitdragen waar ik maar kan."


Gordon (Foto: Novum)

Oud-roeier Holmes (54) overleden

Oud-roeier Andy Holmes is gisteren na een kort ziekbed overleden. Holmes, die 54 jaar is geworden, werd in 1984 en 1988 olympisch kampioen.

Bij de Spelen van 1984 in Los Angeles pakte Holmes goud in de dubbelvier. Vier jaar daarna, in Seoel, pakte hij olympisch goud in de twee-zonder-stuurman. Vijfvoudig olympisch kampioen Steve Redgrave maakte in beide races eveneens deel uit van de boot.

[NFL] Browns verrassen Saints

De Cleveland Browns hebben voor de verrassing van deze speelronde gezorgd. De laagvlieger bezorgde de regerende kampioenen, de New Orleans Saints, een flinke nederlaag. Ze dwongen veel fouten van Drew Brees af en wonnen uiteindelijk zeer comfortabel met 30-17.

De Browns wisten dit seizoen nog niet te overtuigen. Ze wonnen pas een van hun eerste vijf wedstrijden. De Saints zijn echter ook nog niet zo goed als in hun hoogtijdagen. Ze scoren moeilijk en lijken nog niet helemaal hun ritme gevonden te hebben. Dat geldt met name voor quarterback Drew Brees, die zondag vier interceptions gooide, twee naar David Bowens die ze beide keren naar de endzone bracht voor een touchdown. New Orleans keek al met rust tegen een 20-3 achterstand aan en kon daar in de tweede helft niets meer aan doen.

De Green Bay Packers pakte een belangrijke winstpartij in de race om de titel in de NFC North. Tegen de Minnesota Vikings zorgden de defensie voor de beslissende score door voormalig Packer Brett Favre onder druk te zetten en te capituleren van een fout van de veteraan. Het werd uiteindelijk 24 - 28 voor Green Bay.

De New England Patriots wonnen een nagelbijter in San Diego. De plaatselijke Chargers gaven de bal een aantal maal knullig weg, maar de Patriots verzuimden om de wedstrijd al vroeg op slot te gooien. Dat zorgde ervoor dat de Chargers in het vierde kwart terug konden komen tot 23-20, en zelfs de kans hadden om vlak voor tijd gelijk te komen. Nieuwkomer Kris Brown raakte echter de paal en zorgde er mede voor dat de Chargers het moeilijk zullen krijgen om de playoffs te bereiken. Ze hebben momenteel twee winstpartijen minder dan de verrassende Chiefs, die de divisie leiden. Het is echter nog vroeg in het seizoen.

Hieronder de overige wedstrijden van dit weekend.

Cincinnati @ Atlanta 32 - 39

Pittsburgh @ Miami 23 - 22

Buffalo @ Baltimore 34 - 37 (verlenging)

Jacksonville @ Kansas City 20 - 42

Washington @ Chicago 17 - 14

San Francisco @ Carolina 20 - 23

St. Louis @ Tampa Bay 17 - 18

Philadelphia @ Tennessee 19 - 37

Arizona @ Seattle 10 - 22

Oakland @ Denver 59 - 14

John Lennon's Imagine-album komt naar Rock Band

Harmonix pakt uit. Met de release van hun nieuwste Rock Band spel, Rock Band 3, komen ze nu met een behoorlijk aantal aan goede DLC. Zo krijgen wij de komende tijd na een pack van Billy Joel, Bon Jovi en The Doors nu ook het gehele album 'Imagine', van de legendarische John Lennon.

Aangezien het liedje Imagine zelf al op de disc van Rock Band 3 staat, zullen de komende liedjes in de DLC zitten:

  1. Crippled Inside 
  2. Jealous Guy 
  3. It's So Hard 
  4. I Don't Wanne Be a Soldier 
  5. Gimme Some Truth 
  6. Oh My Love 
  7. How Do You Sleep? 
  8. How? 
  9. Oh Yoko! 

De DLC zal zo snel mogelijk na de launch van Rock Band 3 verschijnen, al is er nog geen officiële datum gegeven.

Imagine

Toestel Arkefly maakt voorzorgslanding in Egypte

Een vliegtuig van touroperator Arkefly heeft maandagmiddag na vertrek vanuit Hurghada in Egypte een voorzorgslanding gemaakt. Er was een melding in de cockpit dat een van de wielkasten in brand zou staan, maar dat bleek niet het geval.

Het toestel was op weg naar Mombasa in Kenia, maar moest een halfuur na vertrek terugkeren naar de luchthaven van de Egyptische badplaats Hurghada. In de Boeing 737 zaten 167 Nederlanders, meldt een woordvoerder van TUI Nederland. Zij kan over het onderhoud aan het toestel alleen zeggen dat het recent uit de fabriek in Seattle is afgeleverd.

Het vliegtuig landde veilig om 13.10 uur Nederlandse tijd. Onderzocht wordt wat de indicatie in de cockpit heeft veroorzaakt.

De gestrande gasten zijn ondergebracht in hotels in Hurghada. De gasten in Mombasa, die met hetzelfde toestel terug zouden vliegen naar Nederland, zijn ook ondergebracht in hotels. Arkefly vliegt maandag rond 18.00 uur Nederlandse tijd met een vervangend toestel naar Hurghada, vervolgens naar Mombasa en daarna terug naar Nederland.

Bunnik: "Hockeyteam was geen geheel"

Het Nederlandse vrouwenhockeyteam vormde geen geheel meer. Dat was voor het bestuur van de KNHB de belangrijkste reden om maandag afscheid te nemen van bondscoach Herman Kruis, zo verklaarde technisch directeur Bert Bunnik vandaag.

Zowel de spelersgroep als de staf vormde geen eenheid, zo ondervond de KNHB in de evaluatie na het wereldkampioenschap in Argentinië. "Kruis had de grip over zijn eigen groep niet meer en teveel speelsters waren niet in vorm", aldus Bunnik. "Daarom kwamen we tot de conclusie dat het beter was niet verder te gaan. Daar hebben we zorgvuldig over nagedacht. Het is erg jammer, want Herman is een hartstikke aardige vent."

Geheugensteuntje FOK! Voetbalmanager Ronde 11/12

De elfde en twaalfde KNVB-speelronde in de Eredivisie staan weer op de agenda. Denk eraan dat je nog even hebt om wijzigingen in je FOK! Voetbalmanagerteam op te slaan. Dat geldt dus ook voor degenen die zich onlangs hebben ingeschreven en hun voetbalteam nog niet konden bevestigen.

De FOK! Voetbalmanager 2010/2011 sluit voor Ronde 11/12 op morgen, dinsdagmiddag 26 oktober om 17:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Ben je op vakantie geweest of ga je nog op vakantie? Niet getreurd: er is nog niets verloren als je een ronde moet missen. Zeker aan het begin van de FOK!competitie ligt alles nog open, en heb je nog alle kans om je concurrenten in- of bij te halen. De bal is rond, toch?

Schrijf je hier alsnog in voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2011. Je moet wel geregistreerd zijn op FOK! En als je al een team hebt, heb je dus nog tot morgenmiddag 17:59 uur om je wijzigingen door te voeren en op te slaan.

Zondagavond 31 oktober na 24:00 uur gaat de manager weer open en is Ronde 11/12 gespeeld. Daarna kan er weer een Puntenbericht opgemaakt worden. Pas na 31 oktober kun je dus eventuele wijzigingen in je team weer bevestigen, in de tussentijd kun je alleen wat proberen met verschuivingen. Je kunt je wel wel inschrijven en je aanmelden bij een subleague, maar geen voetbalteam samenstellen inclusief opslaan.

Prijzen zijn bekend

De prijzen die je kunt winnen in de voetbalmanager zijn bekend. Zo ligt er onder meer voor de eerste drie in het eindklassement een officieel wedstrijdshirt van zijn of haar voetbalclub klaar. De prijzen zijn hier te vinden.

Tuitert: "Doel is WK afstanden"

Het nieuwe schaatsseizoen staat voor de langebaanschaatsers op het punt van beginnen. Olympisch kampioen op de 1.500 meter Mark Tuitert wil dit jaar bij de wereldkampioenschappen afstanden gaan vlammen op de 1.000 en de 1.500 meter.

"Op de kilometer boekte ik vorig jaar meer progressie dan op de 1.500 meter. Ik wil kijken hoe ver ik op de 1.000 meter kan reiken," zei Tuitert tegen NUsport. De Control-rijder wil dit jaar kijken waar hij staat en zich vanaf volgend jaar voor gaan bereiden op de Olympische Winterspelen die in 2014 in Sochi gehouden gaan worden.

Tuitert zal bij de start van dat toernooi 33 zijn. "Ik was afgelopen zomer sterker dan de vorige. Wat niet wil zeggen dat je harder gaat schaatsen, maar ik ben fysiek erg goed. Ik denk dat sporters bij wie leeftijd een rol speelt, niet zozeer een fysiek probleem hebben als wel een mentaal probleem. Wil je er nog wel vól voor gaan? Leeftijd wordt vaak gebruikt als excuus. Natuurlijk is er een grens. Maar die grens ligt echt niet bij 33 jaar."

De grootste concurrent voor Tuitert en de andere Nederlanders zal Shani Davis zijn. Tuitert verwacht niet zijn het goud uit Vancouver een vrijbrief zal zijn om de Amerikaan zomaar vaker te gaan kloppen. "Integendeel, ik denk dat hij nog meer getergd is. Het is de medaille die hij nog niet heeft, het is de koningsafstand. Ik sta ervan versteld op hoeveel toernooien en verschillende afstanden hij hard kan rijden."

Voor de komende jaren denkt Tuitert dat Davis veranderingen door moet voeren. "Hij reed hard tot Vancouver, daar sloeg het om. Hij mag zich afvragen of zijn planning wel zo goed was. Davis en Sven Kramer zijn zulke goede schaatsers dat ze een gevaar vormen voor zichzelf. Omdat ze alles kunnen, willen ze ook alles winnen."

Undead Nightmare toont zijn zombies

De DLC genaamd Undead Nightmare voor Red Dead Redemption nadert en in een persbericht hebben we de launchtrailer en wat informatie over de zombies gekregen. Hieronder zullen jullie vier soorten zombies zien die in de DLC voorkomen, bekijk de screens en de trailer en hou je geweer in gereedheid. Benieuwd hoe de DLC gaat worden? Lees hier de preview van Stefan.

Zombies
De klassieke zombie, langzaam maar snel genoeg om je te grijpen en hun tanden in je te zetten

Zombies
De Bolter, snel en moeilijk te raken, maar neemt wel meer schade op

Zombies
De Bruiser, de langzaamste van allemaal maar wel het dodelijkst als ze je te pakken krijgen

Zombies
De Retcher, een radioactieve zombie die je bespuugt en verlamt, oh en hij geeft licht

Stakingen Frankrijk kosten 400 miljoen per dag

De protestacties en stakingen tegen de pensioenhervormingen in Frankrijk, die nu al zo'n twee weken aan de gang zijn, kosten de Franse economie dagelijks vierhonderd miljoen euro. Bovendien schaden de stakingen het imago van het land. Dat heeft de Franse minister van financiën Christine Lagarde maandag gezegd. Werknemers gingen maandag echter gewoon door met het blokkeren van olieraffinaderijen en vuilverbrandingsinstallaties.

Volgens Lagarde zijn op buitenlandse nieuwszenders voortdurend beelden te zien van de stakingen. "Er kunnen vraagtekens worden gezet bij de aantrekkelijkheid van het land als je dat soort beelden ziet", aldus de minister.

In Marseille, in het zuiden van Frankrijk, stapelt het huisvuil zich op. Ruim negenduizend ton afval dreigt er een gevaar voor de volksgezondheid te worden. De stad heeft inmiddels van de stakers geëist dat ze een deel van de rommel opruimen vanwege het gezondheidsrisico.

Ook in Parijs dreigt een vuilnisprobleem. Een grote huisvuilcentrale nabij de stad is gesloten. Het afval wordt momenteel naar andere centrales gestuurd, maar de stakers hopen dat ook hier het vuil zich opstapelt. "Als het lukt om Parijs op een zelfde punt te brengen als Marseille, bedekt met vuilnis, dan denk ik dat de situatie snel kan veranderen, omdat Parijs de etalage van Frankrijk is", aldus een vuilnisman.

In de haven van Marseille legden arbeiders eveneens het werk neer. Ze blokkeren schepen die proberen brandstof af te leveren. De blokkade van een brandstofdepot in de zuidelijke stad, die eerder maandag werd ingesteld, is na onderhandelingen met het regionale bestuur echter weer opgeheven.

De twaalf olieraffinaderijen in Frankrijk zijn al twee weken buiten bedrijf. De regering heeft een aantal raffinaderijen gedwongen reservevoorraden brandstof beschikbaar te maken, maar desondanks staat een op de vier benzinepompen in Frankrijk droog.

Een van de bedrijfstakken die veel last heeft van de staking bij de raffinaderijen is de transportsector. Nicolas Paulissen, vicevoorzitter van de Franse transportorganisatie FNTR, zei dat de sector veel geld misloopt door een 'explosie van kosten'. Hij zei dat het echter te vroeg was om harde cijfers te kunnen geven.

De demonstraties tegen de pensioenhervormingen hebben miljoenen mensen op de been gebracht. Bovendien blijkt uit peilingen dat een meerderheid van de bevolking achter de stakers staat. De Franse president Nicolas Sarkozy blijft echter bij zijn plannen voor de hervormingen. Hij is vastbesloten het systeem te hervormen, zodat ook de toekomstige generatie een pensioen kan krijgen en de staatsschuld wordt verminderd. De populariteit van Sarkozy heeft echter sterk te leiden onder de protesten: slechts 29 procent van bevolking is tevreden over haar president.

Albayrak: Excuses Rutte aan miljoen mensen

PvdA-Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak vindt dat premier Mark Rutte zijn excuses moet aanbieden aan 1 miljoen Nederlanders. Ze doelt op de mensen met een dubbel paspoort die drie jaar geleden door de VVD-leider zijn weggezet als potentieel niet loyaal en niet integer.

Zelf zit Albayrak niet te wachten op excuses van de nieuwe premier. De voormalige staatssecretaris van Justitie zei dat maandag op BNR-radio.

Eerder had PvdA-leider Job Cohen gezegd dat hij excuses aan Albayrak wel op zijn plaats vond, omdat Rutte zijn partijgenote had aangevallen op haar dubbele paspoort toen zij in 2007 net had plaatsgenomen in het kabinet. Nu heeft Rutte geen moeite met het dubbele paspoort van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, die oorspronkelijk uit Zweden komt.

Albayrak: excuses Rutte aan miljoen mensen
Albayrak: excuses Rutte aan miljoen mensen (Foto: ANP)

Ministerie bevestigt ontvoering Nederlander

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft maandag bevestigd dat een Nederlander in Afghanistan is ontvoerd. Ook zijn bestuurder is door de kidnappers meegenomen.

De Nederlandse ambassade in Kabul staat in contact met de Afghaanse autoriteiten om waar nodig te ondersteunen. De woordvoerder kan nog niet zeggen om wie het gaat en van welke organisatie hij is. "Eerst moeten we contact hebben met zijn familie en werkgever."

Ministerie bevestigt ontvoering Nederlander
Ministerie bevestigt ontvoering Nederlander (Foto: ANP)

Spaceshuttle klaar voor lancering

Het ruimteveer Discovery, dat afgelopen weekeinde te kampen had met lekkages, is gerepareerd en klaar voor zijn allerlaatste lancering. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag gezegd. De lancering staat nu gepland voor volgende week maandag.

In het weekeinde hebben technici een aantal afdichtingen in de brandstofleiding vervangen. Hiermee zijn volgens NASA de lekkages verholpen.

De lancering van het ruimteveer volgende week is de laatste keer dat de Discovery een reis naar de ruimte maakt. Volgend jaar gaat de spaceshuttle met pensioen. Het Witte Huis wil dat NASA zich gaat richten op het ontwikkelen van ruimteschepen die astronauten uit de baan om de aarde en dieper de ruimte in kunnen brengen.


Het ruimteveer Discovery is gerepareerd (Foto: Novum)

Recherche rolt berucht computernetwerk op

De nationale recherche heeft maandagmiddag een computernetwerk neergehaald dat sinds juli vorig jaar wereldwijd minstens dertig miljoen computerinfecties heeft veroorzaakt. Hiervoor zijn 143 in Nederland gehuurde servers afgesloten van internet, meldt het Openbaar Ministerie.

Het netwerk, een zogeheten botnet, maakte gebruik van een virus, Bredolab, dat zich stiekem op computers nestelt en daar de deur openzet voor het downloaden van nog meer schadelijke software. Het virus komt mee als bijlage van een e-mail of installeert zich automatisch na het bezoeken van geïnfecteerde websites.

Via Bredolab worden vervolgens verschillende virussen op computers geïnstalleerd. Door deze virussen kan op afstand de volledige controle over een besmette computer worden verkregen en kunnen instellingen van het systeem worden gewijzigd of verwijderd.

Bovendien kunnen wachtwoorden en financiële gegevens worden gestolen. Ook kunnen cybercriminelen meekijken naar de activiteiten van computergebruikers door de toetsaanslagen te registreren. Het netwerk werd ook gebruikt om spam te versturen.

In het verleden zijn onder anderen gebruikers van de sociale netwerken Facebook en MySpace aangevallen met het virus. Naar de makers en verspreiders van Bredolab wordt nog gezocht. Vermoed wordt dat de cybercriminelen zich schuilhouden in Oost-Europa.

De komende tijd worden de gebruikers van besmette computers op de hoogte gebracht. Zij krijgen advies over het verwijderen van virussen op hun computer.

Evil Elmo schooit om geld

Elmo blijft volop in het nieuws. Won hij vorige maand nog een gevecht en probeerde hij nog enigszins de borsten van Katy Perry te bedekken, nu blijkt het Sesamstraatkarakter aan lager wal te zijn geraakt. Op het beroemde Times Square in New York schooit hij bij argeloze voorbijgangers om geld.

"Vijf dollar, vijf dollar!", schreeuwt de in Elmo-pak gestoken man naar toeristen met camera's. "Geen vijf dollar, geen foto van Elmo!" Als men niet op het aanbod wil ingaan, verlaagt de man zijn bod. "Oké, geef Elmo dan maar twee dollar. Twee dollar voor Elmo-foto."

"Ik moest ervan walgen", vertelt een geschokte moeder. "Ik wil hem best geld geven, maar dat rode ding was te agressief. Volgens mij schold hij mij uit. En hij stonk ook nog eens!"

Niemand minder dan Batman himself is ook woedend op Elmo. "Hij scheldt en hij vloekt", verklaart de man die uiteraard zijn identiteit niet wil prijsgeven. "Times Square zou beter af zijn zonder hem. Ga en blijf weg, Elmo!"

"Ik ben helemaal niet asociaal", verdedigt 'Elmo' zich. "Niet betalen voor een foto van Elmo, dat is pas asociaal. Ik probeer gewoon een boterham te verdienen." Elmo weigert echter zijn echte naam prijs te geven, noch zijn Elmo-kop af te zetten.

Een foto van deze 'evil Elmo' is in het bronartikel terug te vinden. Vandaag dook overigens ook een filmpje op waar Elmo de liefde bedrijft met Katy Perry. Dat filmpje is hier te zien.

Neushoorn overleeft meerdere beschietingen

Een zwarte neushoorn die negen keer door stropers is beschoten, is maandag overgebracht naar een dierentuin in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Johannesburg. De 5-jarige Phila blijft in de dierentuin totdat haar wonden zijn geheeld, wat mogelijk zes maanden kan duren. Dat heeft Faan Coetzee van de dierenbeschermingsorganisatie Endangered Wildlife Trust gezegd.

Hoewel de hoorns van de neushoorn verwijderd waren, zodat het dier minder aantrekkelijk zou zijn voor stropers, werd de neushoorn twee keer in het wild beschoten en zeven keer op een boerderij waar wilde dieren werden gehouden.

In Zuid-Afrika, waar meer dan 90 procent van de wereldwijde neushoornpopulatie leeft, verdwijnen maandelijks meer dan twintig neushoorns. De stroperspraktijken zijn volgens milieuactivisten toegenomen, omdat de vraag naar de hoorns van de dieren in Azië sterk is toegenomen. In Azië wordt de hoorn veelal gebruikt voor medicinale doeleinden.


Een neushoorn met een olifantenhuid? (Foto: Novum)

Magath niet blij met stapgedrag spelers Schalke 04

De trainer van Schalke 04, Felix Magath, is absoluut niet te spreken over het stapgedrag van zijn spelers. Een aantal van de voetballers van Schalke ging afgelopen zaterdag, na het gelijkspel tegen Eintracht Frankfurt, de kroeg in en ze keerden pas laat terug in het hotel.

"Een jong lichaam verwerkt zo'n avond natuurlijk snel, maar toch is het slecht gedrag”, aldus Magath op de website van Schalke.

Morgen speelt Schalke om de Duitse beker tegen FSC Frankfurt. "Als we die wedstrijd niet duidelijk winnen, heeft het stapgedrag zeker consequenties,” zo besluit Magath.

Sulejmani: "Geloof nog in doorbraak bij Ajax"

Miralem Sulejmani is bezig aan zijn derde seizoen bij Ajax, maar heeft nog altijd geen vaste basisplaats weten te veroveren. De Servische aanvaller die voor een recordbedrag van zestien miljoen euro naar Amsterdam werd gehaald, weigert op te geven. "Ik blijf geloven dat ik nu echt zal doorbreken bij Ajax", zegt hij tegenover NUsport.

Sulejmani wil weer de Sulejmani worden die hij was bij sc Heerenveen. "Ik ben heel ambitieus om dat weer te worden. Ik wil doelpunten maken en assists geven. Vooral voor de Ajax-fans. Die hebben me nooit laten zakken. Als ik er straks een paar maak, dan blijven de goals komen en zal alles goed gaan."

Afgelopen zomer wilde West Ham United hem huren, maar de deal ketste op het laatste moment af. Veel wil hij hier niet over kwijt. "Ik heb een goed gesprek met de coach (Martin Jol, red.) gehad. Hij zei dat ik een kans zou krijgen en heeft woord gehouden. Al heb ik het ook zelf afgedwongen. Nu hebben we een goede communicatie."

Blizzard gepikeerd door Dota-game Valve

De naam van het strategiespel Dota 2 wordt volgens gamestudio Blizzard Entertainment ten onrechte gebruikt door concurrent Valve. "Wij waren erg verbaasd toen we het nieuws te horen kregen", zegt game-ontwikkelaar Rob Pardo van Blizzard tegen de website Eurogamer.

"Dota is bedacht door fans van Blizzard-games," licht Pardo toe. "Het is raar dat Valve het nodig acht om de naam op een vervolg van deze gratis modificatie te plakken. We begrijpen er niets van. Valve staat juist bekend als een bedrijf dat gamefans een warm hart toedraagt."

Dota 2 is het onofficiële vervolg op Defence of the Ancients, een populaire mod voor de Blizzard-game Warcraft III. Het speltype is door fans van de Warcraft-serie bedacht en gratis te downloaden. Dota was zelfs zo populair dat de Zweedse dj Basshunter de muziekhit 'Vi sitter i Ventrilo och spelar Dota' (Wij zitten in Ventrilo en spelen Dota) wijdde aan de game. Dota 2 wordt echter een volwaardige game die volgend jaar in de winkel komt te liggen.

Op de Blizzcon-beurs, die afgelopen weekeinde in Amerika plaatsvond, werd bekendgemaakt dat Blizzard zelf ook aan een Dota-modificatie voor Starcraft II werkt. Deze wordt op een later moment gratis aan spelers van de strategiegame aangeboden. Naast Dota komt Blizzard opvallend genoeg ook met een modificatie die gebaseerd is op Valves game Left 4 Dead. In Left 2 Die moeten twee spelers samenwerken om 's nachts zombies te verslaan en overdag de rustplaatsen van de zombies te vernietigen. Blizzard heeft in totaal vier officiële modificaties voor Starcraft II aangekondigd, te weten Dota, Left 2 Die, het puzzelspel Bejeweled en Iron Chef waarin de speler ingrediënten moet verzamelen voor een recept.Criminele Elburger opgepakt na dollemansrit

Een 26-jarige man uit Elburg is zondagnacht in Dronten opgepakt na een dollemansrit. De politie zat de man achterna omdat hij in een bestelbus met vals nummerbord reed. Tijdens de achtervolging raakte een agente lichtgewond. De Elburger is een bekende van de politie en zit nog vast.

Agenten zagen de man rond 02.15 uur in het Gelderse Elburg rijden en wilden hem aanhouden. De bestuurder ging er echter vandoor in de richting Flevoland. Onderweg gooide de man spullen uit zijn bestelbus. De politie wilde maandag niet zeggen om wat voor voorwerpen het gaat en stelt een onderzoek in.

De verdachte reed zich uiteindelijk in Dronten vast op een doodlopend terrein. Toen hij probeerde weg te komen, ontstond een aanrijding met een politieauto, die licht beschadigd raakte. Een agente raakte lichtgewond. Ze kon na behandeling door ambulancepersoneel weer aan het werk.

Doden bij explosie pijpleiding Birma

Bij een explosie in het midden van Birma, in het dorp Nyaunghla, zijn maandag ten minste vijftien personen om het leven gekomen. Tientallen mensen liepen bij de brand, die op de ontploffing volgde, verwondingen op. Dat hebben inwoners van het dorp gezegd.

De explosie ontstond toen inwoners olie, die uit een kapotte olieleiding lekte, opvingen in vaten. Een van de dorpelingen was benieuwd naar de hoeveelheid verzamelde olie en stak een lucifer aan om het beter te kunnen zien. Hierop ontplofte de olie.

Weber: "HŁlkenberg is stoeltje nog niet kwijt"

Manager Willi Weber zegt dat zijn pupil Nico Hülkenberg het Formule 1-zitje bij Williams nog niet kwijt is. Hij zegt nog in gesprek te zijn met het team uit Grove, maar erkent dat er kapers op de kust zijn.

Eén van de concurrenten is GP2-kampioen Pastor Maldonado die half november al bij de rookietest voor Williams in actie mag komen. De Venezolaan heeft het oliebedrijf PDVSA achter zich staan en Williams is voor al dat geld niet ongevoelig.

Toch denkt Weber dat Hülkenberg een goede kans maakt. "Nico ligt er niet uit, zoals al werd gespeculeerd. De gesprekken met Williams zijn nog gaande en we willen hier graag blijven. Het is zeer belangrijk dat Nico in 2011 een racestoeltje in de Formule 1 heeft," zei Weber tegen DPA.

Als Williams voor Maldonado kiest dan kan Weber er vrede mee hebben. "Adam Parr (de baas van Williams, red.) heeft een grote verantwoordelijkheid om honderden mensen aan het werk te houden, dus de hoogste prioriteit voor hem is dat het team overleeft."

Stenengooier A12 verdacht van poging tot moord

De 30-jarige man uit Den Haag die vrijdagavond werd opgepakt omdat hij stenen vanaf een viaduct op de A12 gooide, wordt verdacht van poging tot moord. Eerder nog sprak de politie van poging tot doodslag. Volgens justitie handelde de man echter niet in een impuls, maar was zijn actie voorbereid.

De verwarde Hagenaar heeft tegenover de politie ongevraagd verklaard dat hij met zijn daad wilde dat automobilisten zouden worden gedood. Ook zei hij dat hij wilde worden aangehouden. Zijn hechtenis is maandag door de rechter-commissaris met veertien dagen verlengd.

De man werd op heterdaad betrapt toen hij vanaf een viaduct in Den Haag stenen op de snelweg gooide. Daardoor raakten zeven auto's beschadigd. De betrokken automobilisten kwamen met de schrik vrij en hebben aangifte gedaan.

'Apple is een grotere bedreiging dan Microsoft'

De grote baas van Nintendo Amerika, Reggie Fils-Aime, heeft vandaag in een interview aangegeven dat hij Apple als grotere bedreiging ziet voor Nintendo dan dan de Xbox van Microsoft.

Hij zei: "I compete with Zynga, I compete with surfing the net, I compete with the newspaper, but it's Apple who poses a significant threat - even more than its rival Xbox firm. Do I think that in the near term they can hurt us more than Microsoft? Absolutely!"

Hoewel Apple zich wat meer richt op de 'casual games' zoals Angry Birds, heeft Nintendo toch wat meer overwicht door de diepgang en grootte van de games volgens Fils-Aime.

Waarom Nintendo zich grotere zorgen maakt om Apple in plaats van Microsoft is niet zo heel gek, aangezien SEGA de iPhone 4 heeft gekozen als platform voor de nieuwste game van hun mascotte. SEGA heeft dus voor iPhone 4 gekozen in plaats van de Nintendo DS of de PlayStationPortable. Daarnaast zijn de verkoopcijfers van de iPhone ook niet misselijk, Apple heeft vorige week laten weten dat er al ruim 14 miljoen iPhones verkocht zijn.

nintendo

Wegereef en Van Boekel op strafbank

Scheidsrechters Jan Wegereef en Pol van Boekel fluiten komend weekeinde geen belangrijke wedstrijd in het betaalde voetbal. Ze hebben dat te danken aan foutieve inschattingen tijdens de duels die ze gisteren moesten leiden.

Wegereef stuurde verdediger Vurnon Anita van Ajax tijdens de uitwedstrijd bij Excelsior ten onrechte met een rode kaart van het veld. Van Boekel benadeelde ADO Den Haag in de uitwedstrijd bij FC Twente.

De KNVB heeft de bewuste duels met beide scheidsrechters geëvalueerd. "Dinsdag worden de aanstellingen van komend weekeinde bekend", licht een woordvoerder van de voetbalbond op de website van de KNVB toe. "Maar het mag duidelijk zijn dat Wegereef en Van Boekel niet bij de belangrijkste wedstrijden op het veld zullen staan. Er wordt aangesteld op basis van prestaties. Dat weten de heren overigens zelf ook."

Groenewold aan de slag als assistent De Vegt

Renate Groenewold wordt assistent van bondscoach Wopke de Vegt. Groenewold zal zich bij internationale wedstrijden vooral gaan richten op de schaatsers van de niet-commerciële teams.

"Op deze manier hoop ik me verder te kunnen ontwikkelen, " aldus Groenewold die dit seizoen ook trainster is bij het gewest Drenthe. Groenewold zette eind vorig seizoen een punt achter haar schaatsloopbaan.

Zware aardbeving ten zuiden van Sumatra

Ten zuiden van het Indonesische eiland Sumatra heeft maandag een aardbeving plaatsgehad met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Indonesië vaardigde kort daarna een lokale waarschuwing uit voor een tsunami.

Indonesië ligt op de zogenoemde Ring van Vuur, waar continentale platen rond de Grote Oceaan op elkaar botsen. Hierdoor wordt het land geregeld getroffen door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Zware aardbeving ten zuiden van Sumatra
Zware aardbeving ten zuiden van Sumatra (Foto: ANP)

Meer gedetailleerde informatie over de beving is in dit topic op ons forum te vinden.

Hersenschade na blunder ziekenhuis

Een verlamde Brit heeft in januari 2009 hersenschade opgelopen nadat een verpleegkundige per ongeluk zijn beademingsmachine had uitgeschakeld. Het incident werd vastgelegd door een camera, die de man zou hebben geïnstalleerd omdat hij bezorgd was over de kwaliteit van de medische zorg, die hij thuis kreeg. De beelden werden maandag uitgezonden door de BBC.

Op de videobeelden is te zien hoe de verpleegkundige de beademingsmachine uitschakelt en vervolgens veel moeite heeft om de man weer bij te brengen. Pas na 21 minuten kon de machine weer worden ingeschakeld.

De Brit, die vanaf zijn nek verlamd raakte na een auto-ongeluk, zat voor de medische misser in een rolstoel en was in staat om een computer te bedienen. Na de medische blunder en de daaruit voortvloeiende hersenschade is het begrip van de man gedaald tot het niveau van een kind, aldus zijn zus.

De Britse medische autoriteiten hebben hun verontschuldigingen aangeboden.

Blessure ADO-spits Bulykin valt mee

De blessure van ADO Den Haag-aanvaller Dmitry Bulykin lijkt mee te vallen. Onderzoek in het ziekenhuis wees vandaag uit de de Rus alleen maar een verrekking in zijn hamstring opgelopen heeft, zo meldde een woordvoerder van de Haagse club.

Bulykin scoorde voor ADO in het duel tegen FC Twente (3-2 verlies) de 1-1, maar viel direct daarna uit met de blessure. Gevreesd werd voor een spierscheuring, maar dit lijkt nu mee te vallen. De club verwacht dat de Rus, die dit jaar al acht keer doel trof, twee weken niet in actie zal kunnen komen.

Reggaelegende Gregory Isaacs (59) overleden

Gregory Isaacs is maandagochtend op 59-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leverkanker. De reggaelegende stierf in zijn woning in Londen, heeft Isaacs' manager laten weten aan de BBC.

De Jamaicaan overleed in het bijzijn van zijn familie. Isaacs scoorde in de jaren tachtig wereldwijd een hit met het nummer Night Nurse. De gelijknamige plaat, opgenomen in de studio van Bob Marley, betekende Isaacs' doorbraak buiten Jamaica.

"Gregory was geliefd bij iedereen, zijn fans en zijn familie", heeft de vrouw van Isaacs laten weten. "Hij werkte heel hard zodat hij zeker wist dat zijn muziek aan de verwachtingen voldeed." De 59-jarige reggaezanger kreeg vorig jaar te horen dat hij kanker had. "Hij zal enorm worden gemist door familie en fans", rouwt Isaacs vrouw.

Ook in Nederland stromen de reacties op Isaacs overlijden binnen. "Met pijn in mijn hart hoor ik dat Gregory Isaacs is overleden", reageert presentatrice Aldith Hunkar via Twitter. Ook Brainpower heeft het trieste nieuws gehoord. "Ik kan niet geloven dat hij is overleden. Ik heb hem in 1994 leren kennen na een geweldige show", laat de rapper via Twitter weten. "If I don't Have You is een van de beste nummers die ik ooit heb gehoord. Dat nummer heb ik mijn hele leven gedraaid."

Verdachten granaataanslag coffeeshop vrijgelaten

De twee mannen uit Helmond van 33 en 20 jaar die werden verdacht van een aanslag op een coffeeshop zijn maandag vrijgelaten. Het duo blijft wel verdachte.

Bij de aanslag op Helmondse coffeeshop Carpe Diem aan de Noord Koninginnewal op 30 juli werden twee handgranaten naar binnen gegooid. Bij de explosie raakt niemand gewond, de coffeeshop lag echter volledig in puin.

De twee mannen werden woensdag aangehouden en moesten de cel in. Volgens het Openbaar Ministerie is er onvoldoende bewijsmateriaal om de verdachten nog langer vast te houden.

Recordpoging bierproeven geslaagd

De recordpoging blindbierproeven in Arcen is zondag geslaagd. Bijna 270 vrijwilligers hebben deelgenomen aan het evenement, voor een vermelding in het Guinness Book of Records waren er minimaal 250 nodig.

Tijdens de proeverij moesten de deelnemers vier soorten bier proberen te herkennen. De biertjes werden daarom uit flesjes zonder etiket geschonken. Twee getuigen maakten een verslag van de recordpoging voor vermelding in de Guinness-lijst.

Vrouw Lange Frans had schietlessen

De gisteren gearresteerde Daniëlle van Aalderen had een paar weken geleden nog schietles. Dat blijkt uit een foto die Lange Frans drie weken geleden via zijn twitter-account publiceerde. Van Aalderen werd gisteren door de politie onderschept toen ze met een geladen pistool onderweg was naar Baas B. wegens een zakelijke ruzie.

Op de foto zien we Daniëlle op een schietbaan met een pistool in de weer. Daarbij de tekst: "Ik heb me dreamteam klaar." Vanochtend bij Giel Beelen zei Frans Frederiks zoals de lange rapper eigenlijk heet, dat hij niet wist waar het pistool vandaan kwam. De ruzie tussen Baas B, Van Aalderen en Lange Frans werd afgelopen weekend openlijk op Twitter uitgevochten waarbij Frans het opnam voor zijn vrouw. Van Aalderen zit overigens nog steeds vast.

Proces Demjanjuk gaat door ondanks klachten

Het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk gaat door, ondanks bezwaren van zijn advocaat, die zei dat de gezondheid van de 90-jarige man verslechterd is. Dat heeft een Duitse rechter maandag bepaald.

Rechter Ralph Alt bepaalde dat het proces door kon gaan, nadat een arts van de rechtbank had verklaard dat de gezondheid van Demjanjuk niet achteruit is gegaan. Advocaat Ulrich Busch zei echter dat zijn cliënt niet meer op zijn benen kan staan en dat hij voortdurend pijn heeft. Hij zou zich hierdoor niet meer kunnen concentreren op de rechtszaak.

Sinds de start van het proces zijn vanwege de gezondheid van Demjanjuk tientallen zittingen afgezegd.

Demjanjuk wordt ervan beschuldigd als kampbewaker te hebben gediend in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor. In die hoedanigheid zou hij betrokken zijn geweest bij de moord op meer dan 28.000 mensen.

Terry: "Jammer voor ons dat Rooney blijft"

Wayne Rooney wilde weg bij Manchester United. Hij ging niet, integendeel. Rooney tekende een nieuw contract voor liefst vijf seizoenen. Chelsea-verdediger John Terry had liever gezien dat Rooney was vertrokken bij de Red Devils. Hij is zich ervan bewust dat het een stuk lastiger wordt om de landstitel te verdedigen.

"Ik denk dat het een enorme boost geeft aan Manchester United nu hij blijft. Voor ons wordt het moeilijker. Het is voor iedere club lastiger nu hij blijft. Rooney is namelijk de beste jonge speler ter wereld," zei Terry.

Rooney was de afgelopen maanden onderwerp van gesprek in de Engelse media. Hij was vooral negatief in het nieuws toen er een boekje werd open gedaan over zijn privé-leven. Het bevorderde zijn prestaties op het veld in ieder geval niet. Manager Sir Alex Ferguson hield hem zelfs op de bank. "Zonder twijfel raakt hij weer snel in vorm en wordt dit allemaal vergeten", besluit Terry.

Evenement: Gouden Televizier-Ring Gala 2010

Vrijdagavond 22 oktober was het tijd voor de 45e editie van De Gouden Televizier-Ring. Presentatrice Chantal Janzen mocht alweer voor de derde keer de avond leiden in het Amsterdams Carré. De zaal zat vol met BN'ers en andere belangrijke televisiebobo's. De genomineerden voor de Gouden Televizier-Ring waren De TV Kantine, Ik Hou van Holland en Wie is de Mol?. Maar naast de Ring werden er ook nog prijzen uitgereikt voor beste kinderprogramma, beste aanstormend talent en beste persoonlijkheid voor de mannen en de vrouwen. FOK! bevond zich tussen de televisiebobo's in het Amsterdam Carré.

Despicable Me blijft best bezochte film

Despicable Me (Verschrikkelijke Ikke) heeft opnieuw de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken. De 3D-animatiefilm over een man die het snode plan heeft om de maan te stelen, hield afgelopen weekeinde Red en Foeksia de Miniheks achter zich.

De actiefilm Red, met onder anderen Bruce Willis en Morgan Freeman, stijgt van plaats drie naar twee. De kinderfilm Foeksia de Miniheks, de nummer zes van vorige week, completeert de top drie van best bezochte films.

Paranormal Activity 2 komt binnen op plaats vijf van de bioscooplijst. De horrorfilm deed het aanzienlijk beter in de Verenigde Staten, waar hij binnenkwam op nummer een. Paranormal Activity 2 stoot daarmee Jackass 3D naar de tweede plaats.


Despicable Me blijft best bezochte film (Foto: Novum)

Laatste officiŽle herdenking Schipholbrand

Voor de vijfde en laatste maal komen betrokkenen en nabestaanden dinsdagavond samen om de slachtoffers van de Schipholbrand te herdenken. Omdat de publieke belangstelling volgens de organisatoren afneemt, wordt dit jaar de laatste officiële herdenking gehouden. Het thema van de bijeenkomst luidt daarom 'niet vergeten'.

In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 woedde een felle brand in het detentiecentrum voor illegalen op Schiphol-Oost. Elf gedetineerden kwamen om, vijftien mensen raakten gewond.

In de hoop dat de slachtoffers niet worden vergeten, presenteert de organisatie dinsdagavond een plaquette met de namen van de elf omgekomen gedetineerden.

Laatste officiële herdenking Schipholbrand
Laatste officiële herdenking Schipholbrand (Foto: ANP)

Advocaat: Soerel vluchtte na tip Telegraaf

Een tip van Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel is de reden dat Dino Soerel in 2006 op de vlucht sloeg voor de politie. Dat stellen zijn advocaten in een maandag naar buiten gebrachte verklaring. Soerel staat in het liquidatieproces Passage terecht voor twee moorden en wordt verdacht van betrokkenheid bij andere zaken.

Volgens Soerels raadslieden blijft de misdaadjournalist ten onrechte herhalen dat Soerel op de vlucht sloeg na een tip van een corrupte medewerker bij de Amsterdamse politie. De moordverdachte ontkent dat en laat via zijn advocaten weten dat Van den Heuvel 'de waarheid ernstig geweld aan doet'.

De advocaten stellen dat het Van den Heuvel zelf was die in gang zette dat Soerel onderdook. Hij zou via Bram Moszkowicz, die Soerel destijds verdedigde, in 2006 hebben laten weten dat Soerel zou worden opgepakt en dat hij hem daarover wilde interviewen.

Van den Heuvel laat in een reactie weten dat hij Soerel absoluut niet heeft getipt over een op handen zijnde arrestatie. "Ik had daar geen informatie over dus ik kon dat nooit hebben doorgegeven", zegt de journalist. "Ik wilde hem wel spreken over verdenkingen, maar van een arrestatie wist ik niks. Die conclusie zal hij zelf, of zijn advocaat, hebben getrokken."

Volgens Van den Heuvel laten de advocaten van Soerel, Bénédicte Ficq, Leon van Kleef en Nico Meijering zich voor het karretje van hun cliënt binden door de aanval op hem te openen. "Ze zijn daar al wat langer de weg kwijt. Zo zie ik het. Hier laat ik het maar bij."

Soerel, een van de meest gezochte verdachten van Nederland, werd op 27 augustus in het centrum van Amsterdam opgepakt bij een spectaculaire inval. Hij staat terecht voor de moorden op Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. Het OM houdt hem ook verantwoordelijk voor de moord op Nedim Imaç, oud-voorzitter van Türkiyemspor en betrokkenheid bij een moordpoging op August Adjoeba.

Werkstraf voor verkrachtingsleugen

Een 17-jarig meisje uit Maasdijk moet zestig uur werkstraf uitvoeren omdat ze haar ex-vriend valselijk heeft beschuldigd van verkrachting. Tegen het meisje was een voorwaardelijke celstraf van dertig uur geëist.

Het meisje beschuldigde haar ex-vriend vorig jaar onder ede van verkrachting en zei dat ze hierdoor zwanger was geworden. Ze verklaarde dat zij daarvoor nooit seks met haar vriend had gehad en dat hij haar GHB of een andere drug moet hebben toegediend, om haar daarna te verkrachten. Het meisje is inmiddels moeder.

De politie deed uitgebreid onderzoek naar de beschuldiging, maar kon geen enkel bewijs vinden. Op 19 april heeft het meisje bekend dat ze had gelogen. Vervolgens besloot het Openbaar Ministerie in Den Haag om haar te vervolgen. De Haagse rechtbank verklaarde haar donderdag schuldig aan meineed, meldt het OM.

Door de verklaring van de verdachte is haar ex-vriend vorig jaar ten onrechte aangehouden. Hij zat vier dagen in voorlopige hechtenis.

Oordopautomaten voor concertgangers

Een reeks Vlaamse muziekclubs krijgt automaten met oordopjes waarmee concertgangers zich kunnen wapenen tegen te luide muziek. De plaatsing van de machines maakt deel uit van een campagne om bezoekers ervan bewust te maken dat ze door lawaai blijvende gehoorschade kunnen oplopen.

De campagne Muziek moet plezant blijven - Denk aan je oren werd maandag gepresenteerd in Kortrijk. Langdurige blootstelling aan te veel decibels is echt niet goed, aldus een koepel van elf Vlaamse onafhankelijke muziekclubs en concertorganisatoren.

De oordopjes gaan 50 cent kosten en zorgen voor een gemiddelde demping van 15 dB.

Nederlander ontvoerd in Afghanistan

Gewapende mannen hebben in het noorden van Afghanistan een Nederlandse hulpverlener en zijn Afghaanse chauffeur ontvoerd. Dat heeft de gouverneur van de provincie Takhar maandag gezegd.

Gewapende mannen zouden met het tweetal naar het westen, naar de provincie Kunduz, zijn gereden. De politie en inlichtingendienst hebben een zoekactie ingesteld.

De Nederlander en zijn chauffeur werken voor een organisatie die gehandicapten helpt.

Renault biedt Red Bull excuses aan

Renault heeft Red Bull Racing haar excuses aangeboden voor de geplofte motor bij Sebastian Vettel gisteren in de Grand Prix van Zuid-Korea. De Duitser reed aan de leiding toen tien ronden voor het einde de krachtbron het begaf.

"We zullen nu gaan onderzoeken wat het probleem precies heeft veroorzaakt. De motor was bezig aan zijn derde race, maar dat moet natuurlijk geen rol hebben gespeeld. We zijn enorm teleurgesteld hierover," zei de verantwoordelijke van Renault bij Red Bull Fabrice Lom vandaag.

Vettel kon de leiding in het kampioenschap overnemen van teamgenoot Mark Webber, maar door de uitvalbeurt staat hij 25 punten achter op Fernando Alonso. De Spanjaard profiteerde gisteren optimaal van de problemen bij het Oostenrijkse team.

Schoorel niet naar hoofdtoernooi Montpellier

Tennisser Thomas Schoorel is er niet in geslaagd om het hoofdtoernooi in Montpellier te halen. De Nederlander ging in de laatste kwalificatieronde van het ATP-toernooi met 2-6 en 2-6 onderuit tegen de Fransman Adrian Mannarino.

Robin Haase is op basis van zijn ranking wel direct toegelaten tot het hoofdtoernooi in Frankrijk. Hij zal in de eerste ronde het op moeten nemen tegen een qualifier.

"Doellijntechnologie leidt tot PlayStation-voetbal"

De voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA Michel Platini blijft zich tot het einde verzetten tegen camera's op de doellijn. De Fransman ziet meer in de extra scheidsrechters die achter de achterlijn staan en het hele strafschopgebied in de gaten moeten houden.

Extra camera's of zelfs een hawk-eye systeem zoals in het tennis is een gruwel voor Platini. "Dan krijgen we PlayStation-voetbal. We moeten de arbiters op andere manieren helpen," zei een uitgesproken Fransman op de site van de Schotse voetbalbond. "Eén arbiter is onvoldoende, niet in het huidige tijdsgewricht met twintig camera’s bij elke wedstrijd. Misschien moet je een beetje masochist zijn om scheidsrechter te worden in het voetbal. Bij tennis wordt de umpire geholpen door twaalf paar ogen."

Platini vindt het jammer dat de scheidsrechters vaak als zondebok gezien worden. "Wij als UEFA, maar ook de clubs en spelers hebben de verantwoordelijkheid om respect te tonen voor hun werk. Zelf kunnen ze daar ook een bijdrage aan leveren. Toen ik als speler een keer luidruchtig verhaal ging halen, kreeg ik meteen de gele kaart voorgehouden. Was dat niet gebeurd, dan zou hij zijn autoriteit hebben verloren en zou ik het zo weer doen."

Wijkagent op matje vanwege column

Een wijkagent uit Zwolle die in een column zijn ongenoegen spuide over het grote aantal autokraken wordt op het matje geroepen, omdat hij daarbij zou hebben opgeroepen tot een volksgericht. Dat is 'volstrekt buiten de orde', laat de korpsleiding van de politie IJsselland maandag weten.

De wijkagent tekende zijn frustratie op in de Assendorper wijkkrant. "Straffen dat inbrekerstuig, ze moeten met hun fikken van andermans spullen afblijven", schreef hij. Autokrakers zouden verder publiekelijk aan de schandpaal moeten worden genageld, of 'ouderwets op de strontkar door de wijk', zoals de agent het verwoordde.

Hoewel zijn superieuren het niet erg vinden dat de agent er een column op nahoudt, is de korpsleiding 'onaangenaam verrast' door zijn jongste pennenvrucht. "Echter oproepen tot een volksgericht is volstrekt buiten de orde. Als vertegenwoordiger van de politie misken je dan onze verantwoordelijkheid in de samenleving."

Benoemen van problemen mag, maar de politie moet juist zorgen voor 'verbinding en veiligheid'. De korpsleiding gaat dit de wijkagent duidelijk maken. Of er maatregelen volgen, kan een politiewoordvoerder niet zeggen.

Gootjes: "Van Gelder-beslissing juist"

Topsportmanager bij de gymnastiekbond KNGU Hans Gootjes blijft nog steeds achter zijn besluit staan om Yuri van Gelder in de week voor het WK turnen in Rotterdam uit de selectie te zetten. De ringenspecialist zou volgens de bond weer cocaïne gebruikt hebben, terwijl Van Gelder zelf zegt dat hij alleen maar vanwege de hoge druk niet in staat was te turnen.

"We hebben gedaan wat nodig is om de focus op het team te houden. De beslissing staat niet ter discussie. Met hoe je verder met elkaar omgaat, zijn we achter de schermen druk doende," zei Gootjes.

Volgens KNGU-voorzitter Jos Geukers is het vertrouwen tussen Van Gelder en de bond dusdanig beschadigd dat hij niet meer op steun kan rekenen. Minister van Sport Edith Schippers meldde afgelopen zaterdag dat The Lord of the Rings ondersteuning moet krijgen. Gootjes vindt dat Van Gelder zelf een weg moet vinden om op het hoogste niveau te kunnen acteren. "We hebben het afgelopen jaar als bond laten zien dat wij een positie verkiezen naast Yuri in plaats van tegenover elkaar. Het is zeker niet: uit het oog, uit het hart."

Feyenoord tot de winterstop zonder Fer

Feyenoord kan pas na de winterstop weer beschikken over Leroy Fer. De middenvelder moest zondag tijdens de met 10-0 verloren wedstrijd tegen PSV al na een kwartiertje geblesseerd naar de kant. In het ziekenhuis bleek maandag dat de aanvoerder een scheurtje heeft opgelopen in de buitenste band van zijn rechterknie.

De 20-jarige Fer had aanvankelijk niet door dat de blessure zo ernstig was. "In eerste instantie wilde ik gewoon doorspelen, ik wilde het team niet in de steek laten", zegt hij op de clubsite. "Maar de medische staf hield me tegen en achteraf ben ik daar blij mee, want anders had de blessure ook ernstiger uit kunnen pakken." Fer richt zich nu op de thuiswedstrijd tegen De Graafschap op 22 januari.

Feyenoord kampt dit seizoen met tal van blessuregevallen. Naast Fer zitten ook Ron Vlaar, Sekou Cissé, Jon Dahl Tomasson, Dani Fernandez en Bart Schenkeveld in de lappenmand.

Tatjana in tranen over breuk

Tatjana Šimić kon zondag haar tranen niet bedwingen in het RTL-programma Life 4 You van Carlo Boszhard en Irene Moors. Toen het gesprek ging over de recente breuk van de 47-jarige Tatjana met haar partner Ronny Rosenbaum werd de actrice en zangeres emotioneel.

"Mijn moeder en ik zijn twee sterke vrouwen. We komen uit Kroatië en hebben hier ons leven opgebouwd. Ik heb hem toegelaten. Het is mijn schuld", aldus Tatjana. Ze woont na de relatiebreuk weer bij haar moeder.

Toen Tatjana van de tranen niet meer kon praten, kreeg ze applaus van het publiek. "Ik snap niet waarom ik huil. Ik praat er normaal ook niet over. Natuurlijk ben ik heel sterk. Maar mijn moeder zei tegen me: 'Je hebt gewoon je hele hebben en houden aan de kant gezet voor die man.' Ik heb mij aangepast uit liefde. Het verdriet zit me nou precies in wat jij zegt", vervolgde Tatjana.

Bekijk hier de video van Tatjana bij Life 4 You.


Tatjana in tranen over breuk (Foto: RTL)

Minirok verboden in Italiaanse stad

De Italiaanse stad Castellammare di Stabia gaat een wel zeer opmerkelijke maatregel invoeren: een verbod op minirokjes. Vrouwen die zich niet aan 'de fantsoennormen' houden, kunnen een boete krijgen tussen de vijfentwintig en vijfhonderd euro. Burgemeester Luigi Bobbio wil dat de maatregel bijdraagt aan het verbeteren van de goede zeden.

Naast minirokjes mogen ook lage heupbroekjes niet meer in de 66.000 inwoners tellende gemeente in de provincie Napels. De rechtsconservatieve Bobbio heeft nog meer zedenverboden in petto. Zo is hij tegen zonnebaden, voetballen in openbare ruimtes en godslastering. Zijn doelgroep bestaat uit mensen die hij 'rumoerig' noemt en zich 'slecht gedragen'. De voorstellen worden vandaag nog door de gemeenteraad behandeld.

De burgemeester krijgt in ieder geval steun van de lokale pastoor. "Op deze manier kunnen we ook de toename van seksuele intimidatie bestrijden", zei hij in de krant Cronache di Napoli. De maatregelen maken gebruik van een nieuwe gemeentelijke bevoegdheid om criminaliteit en asociaal gedrag te bestrijden, die premier Berlusconi heeft geschonken aan gemeenten. Daarmee werden al verboden op het bouwen van zandkastelen, zoenen in de auto, voeren van straatkatten en het gebruik van grasmaaiers in het weekend ingevoerd.

PVV Europa laakt Franse internetplannen

De PVV in het Europees Parlement laakt het Franse voorstel om het schenden van het auteursrecht op het internet in heel Europa aan te pakken. De partij spreekt over een ernstige beperking van de vrijheid van meningsuiting van Europese burgers.

PVV-Europarlementariër Laurence Stassen heeft de kwestie aangekaart bij de Europese Commissie. Frankrijk wil daders na de derde overtreding definitief afsluiten van het internet, zoals in eigen land al mogelijk is.

De PVV spreekt over een buitensporig zware straf. De Franse president Nicolas Sarkozy 'zou beter kunnen kijken hoe de vrijheid van meningsuiting, die in Europa toch al onder druk staat, een steuntje in de rug kan krijgen', aldus Stassen.

D66 keerde zich ook al tegen de plannen, net als Tweede-Kamerleden van de VVD.

EU akkoord over toetreding ServiŽ

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn het er maandag in Luxemburg over eens geworden dat Servië de eerste stap kan zetten op weg naar het EU-lidmaatschap. De ministers zullen de Europese Commissie vragen een advies te geven over toetreding van Servië. Ingewijden hebben dat bevestigd.

De EU-ministers hebben ook afgesproken dat elke vervolgstap alleen kan worden genomen als alle lidstaten het erover eens zijn dat Servië volledig meewerkt aan het Joegoslavië-Tribunaal. Voor Nederland was dat een zeer belangrijke voorwaarde.

EU-ministers akkoord over toetreding Servië
EU-ministers akkoord over toetreding Servië (Foto: ANP)

Pool dood gevonden na vrijlating uit cel

In Heerlen is maandagochtend een Poolse man dood aangetroffen die de avond ervoor ter ontnuchtering in de cel had doorgebracht. Waar de 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan is overleden wordt onderzocht. Omdat hij in de cel heeft gezeten gaat ook de rijksrecherche zich daarover buigen.

Het slachtoffer werd zondag om 14.00 uur door de politie opgehaald. Hij lag laveloos in de hal van een kamerverhuurbedrijf. De Oost-Europeaan heeft vervolgens tot middernacht in de cel gezeten in het politiebureau in Heerlen. Hij werd om 09.00 uur gevonden in de Stationsstraat.

'Ouderen moeten judoles nemen'

Ouderen moeten op grote schaal judoles krijgen om valtechnieken te leren die gebroken heupen kunnen voorkomen. Dat adviseert bewegingswetenschapper Brenda Groen, die maandag promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hoewel er al veel cursussen bestaan waar ouderen leren hoe ze een val kunnen voorkomen, was nog niet onderzocht hoe ouderen minder hard kunnen vallen als dit toch gebeurt. Wanneer ouderen vallen gebeurt dit vaak zijwaarts, waardoor ze makkelijk hun heup kunnen breken. Judo heeft een speciale techniek om zo'n val op te vangen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer ouderen deze techniek aanleren ze minder bang zijn om te vallen, en dat ze minder hard vallen.

De technieken zijn in korte tijd aan te leren en zijn goed toepasbaar in het dagelijks leven. Zo heeft Groen geconstateerd dat er tijdens een val genoeg tijd is om in de juiste positie te draaien. Hoelang het precies duurt om de technieken aan te leren moet nog onderzocht worden.

De metingen voor dit onderzoek werden verricht bij ervaren judoka's, een groep onervaren vallers en een groep zestigplussers. De groep ouderen bestond uit zes gezonde oude mannen en negentien gezonde oude vrouwen.

Documenten over misbruik priesters VS openbaar

Bijna tienduizend pagina's voorheen verzegeld materiaal van de Amerikaanse katholieke kerk zijn openbaar gemaakt. Uit de documenten wordt duidelijk dat het bisdom San Diego al lange tijd op de hoogte was van priesters die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik. Sommige priesters werden van parochie naar parochie of zelfs naar het buitenland gestuurd, ondanks geloofwaardige aanklachten tegen de mannen.

De documenten werden na een drie jaar durende juridische strijd vrijgegeven. Een gepensioneerde rechter van het Amerikaanse hooggerechtshof bepaalde vrijdag dat de documenten openbaar mochten worden gemaakt. Advocaten van 144 personen die beweerden seksueel misbruikt te zijn maakten de documenten uiteindelijk via de kranten openbaar. De documenten zijn afkomstig uit de persoonlijke archieven van 48 priesters die zijn aangeklaagd of veroordeeld voor seksueel misbruik of werden genoemd in rechtszaken.

De advocaten kwamen in 2007 met het bisdom een schikking van bijna tweehonderd miljoen dollar (143 miljoen euro) overeen, maar in de overeenkomst werd vastgelegd dat een onafhankelijke rechter zich zou buigen over de verzegelde archieven van de priesters en zou bepalen wat openbaar mocht worden gemaakt. De advocaten willen dat nog eens tweeduizend documenten worden vrijgegeven.

Niet eerder is een dergelijke grote hoeveelheid materiaal vrijgegeven, zo zei Terry McKiernan, oprichter van de website bishopaccountability.org. De website verzamelt en publiceert interne documenten van de katholieke kerk die zijn vrijgegeven gedurende processen tegen geestelijken.

Jongen gehuldigd na gebruik DS

In Australië heeft een jongen van zeven zijn DS gebruikt om zijn familie te helpen bij het ontsnappen aan een benarde positie na een auto-ongeluk. De familie Miszkowiec had in het donker een kangoeroe aangereden en was daardoor van de weg geraakt en over de kop geslagen.

De vader van de familie kon met moeite uit de auto komen en een zes maanden oude baby uit de auto halen. De jongen, Christopher, kon zichzelf losmaken uit de gordel en hielp zijn broertje van vijf uit de auto. Daarna heeft Christopher zijn DS gebruikt als zaklamp om zijn bewusteloze moeder uit de auto te bevrijden.

Na het ongeluk gaf de moeder aan dat ze eerst geïrriteerd was over de Nintendo DS want haar zoon zeurde steeds of hij ermee mocht spelen. Nu mag de jongen alles hebben en ermee doen wat hij wil. Daarnaast is Christopher, samen met tien anderen, vandaag geëerd met de 'Ambulance Victoria Community Hero Award' die je kan krijgen als je bijzondere levensreddende acties verricht.

DS
Altijd handig zo'n DS

Politie Amsterdam raadt pizzakoeriers cash af

Pizzakoeriers moeten geen geld meer meenemen tijdens bezorgingen. Dat zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Bernard Welten maandag in Het Parool. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de koeriers nog met contant geld rondrijden, omdat dat het risico op berovingen zou vergroten. In vijf maanden zijn 24 bezorgers beroofd.

Welten benadrukt dat hij de pizzeria's en andere bezorgrestaurants niets kan opleggen, maar roept ze wel op om van het gebruik van cash af te stappen. ''Het is net zoiets als tweehonderd kilometer per uur rijden zonder gordel en hopen dat het goed gaat.''

De Amsterdamse politiebaas zint nog op maatregelen. Eerder verklaarde hij de oorlog aan de overvallen op geldtransporten. Toen liet hij politie meerijden met de geldwagens. "Soms moet je naar onorthodoxe middelen grijpen om slachtoffers en daders te laten zien dat dit niet kan. Ik heb nog geen concreet plan voor de maaltijdbezorgers." Sommige maaltijdbezorgers in Amsterdam werken al met een mobiel pinapparaat.

In de krant zegt een woordvoerder van Domino's Pizza Nederland, beheerder van verschillende bezorgketens, dat een proef in Almere-Buiten met uitsluitend betaalpassen geen succes was. "Het houdt sommige klanten tegen. Mensen zijn nog niet zo ver."

Wel heeft elektronisch betalen op termijn de voorkeur van Domino's. Een nadeel is wel dat alle bezorgers voorzien moeten worden van een betaalkastje van een paar honderd euro per stuk.

Oprichter Tom Filippini van Taco Mundo heeft weinig begrip voor de oproep van Welten. Zijn bezorgers hebben maar tien of twintig euro bij zich. "Als onze bezorgers ook dat kleine beetje wisselgeld niet meer bij zich mogen hebben, zegt meneer Welten in feite dat een burger niet meer met een gevulde portemonnee over straat kan."

Onlangs werd duidelijk dat TCA-taxi's in Amsterdam worden uitgerust met een pinapparaat, om het risico op overvallen te verkleinen.


(Foto: Novum)

Bijen verslaan computers met wiskunde

Complexe wiskundige problemen waar computers dagen mee bezig zijn, zijn voor bijen een makkie. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Londen. Bijen zoeken altijd de meest efficiënte route naar zo veel mogelijk - willekeurig gekozen - bloemen.

Het wiskundige probleem dat de bijen daarmee oplossen wordt ook wel het 'reizende handelaarprobleem' genoemd. Het gaat om de berekening waarmee handelaren in staat moeten zijn om de kortste route te nemen waarbij hij wel alle te bezoeken locaties aandoet. Computers lossen dat probleem op door de lengte van alle mogelijke routes te vergelijken en de kortste uit te kiezen.

Bijen komen ook op die kortste route uit, maar dan wel met een brein zo groot als een graszaadje. Dr. Nigel Raine, die meewerkte aan het onderzoek: "Werkende bijen lossen dit probleem elke dag weer op. Ze bezoeken verschillende bloemen per dag, maar omdat vliegen voor bijen veel energie kost, doen ze dat zo efficiënt mogelijk."

De wetenschappers gebruikten computergestuurde nepbloemen om te kijken of de bijen op de bloemen afgingen in de volgorde die ze gebruikten tijdens het ontdekken waar de bloemen stonden. Wat bleek? Nadat de bijen eenmaal wisten waar de bloemen gepositioneerd waren, kozen ze de kortste route waarmee ze alle bloemen af konden gaan.

De urgentie van de studie ligt volgens de onderzoekers in het feit dat de moderne wereld bestaat uit netwerken van verkeer, internet en bedrijven. "Ondanks hun kleine hersenen zijn bijen in staat tot uitzonderlijk gedrag," aldus Raine. "We moeten zien te begrijpen hoe ze het 'reizende handelaarsprobleem' oplossen."

Monfort en Weylandt naar Team Schleck

Het Team Luxemburg van de gebroeders Schleck heeft zich voor volgend jaar versterkt met de Belgen Maxime Monfort en Wouter Weylandt en de Duitser Dominic Klemme.

"Eindelijk word ik ploegmaat van een potentiële Tourwinnaar. Dat ligt me toch beter dan de sprint voorbereiden voor Mark Cavendish," zei Monfort die overkomt van de HTC-Columbia-ploeg. Weylandt rijdt dit jaar nog voor Quick-Step, terwijl Klemme de Saxo Bank-ploeg zal gaan verlaten.

Eerder legde de voorlopig nog naamloze ploeg al de Duitser Jens Voigt, de Portugees Bruno Pires en de Italianen Daniele Bennati, Davide Vigano en Giacomo Nizzolo vast.

[Upd] Boelee wenst Poortvliet een kogel toe

Mike Boelee heeft zich, dankzij een aantal forse uitspraken op Twitter, in het nauw gedreven. De verdediger van AZ, die op huurbasis voor Telstar uitkomt, heeft via het medium laten weten dat het tijd wordt dat trainer Jan Poortvliet een kogel krijgt.

Boelee werd afgelopen vrijdag niet in de selectie voor het duel met FC Eindhoven opgenomen. Vervolgens reageerde de verdediger zich op Twitter af. "Sommige mannen maken beslissingen maar weten never nooit waarom ze iets doen," schreef hij op het mircoblog. "En voor zulke mannen moet je respect hebben, ehmm NEE! Ze willen me echt kapot maken hiero. 't Wordt tijd dat iemand hier een kogel krijgt."

Telstar wil nog niet reageren op de bedreigingen van Boelee. Poortvliet en Toon Beijer, technisch directeur van de ploeg uit Velsen, willen eerst een onderhoud met de speler hebben. Daarnaast neemt de ploeg ook contact op met AZ.

Beijer reageerde overigens opvallend luchtig op het nieuws. "Wij vinden dat een speler bijna alles tegen de trainer moet kunnen zeggen, als het maar binnen vier muren blijft. Twitter is wat ons betreft niet bestemd om te reageren op keuzes van de trainer. Dat hebben we spelers eerder verteld, maar dat drong blijkbaar niet tot iedereen door. Van de krachttermen die Mike gebruikt, lig ik niet wakker. Ik weet hoe Mike is. Een prima jongen die op de training altijd keihard werkt."

Update
Telstar laat in een persbericht weten dat Mike Boelee vanochtend de kans heeft gekregen om uitleg te geven over zijn twittergedrag. De speler heeft aangegeven dat hij alleen verantwoordelijk is voor de opmerking 'ze willen we me echt kapot maken...'.

Boelee gaf aan dat de andere opmerkingen kwamen van een vriend van hem. Ook zouden de berichten geen betrekking hebben op Telstar, maar op een privé-situatie.

Hockeycoach Kruis bondscoach af

Herman Kruis is niet langer de bondscoach van de hockeyvrouwen. Reden voor het vertrek is dat de hockeybond het aflopende contract van de trainer niet wil verlengen. Onder Kruis pakte Nederland zowel bij het WK als in de Champions Trophey het zilver achter Argentinië.

Technisch directeur van de hockeybond Bert Bunnik zei dat afgelopen weekend nog dat ze er met de betrokkenen nog niet uit waren, maar naar nu blijkt was toen al duidelijk dat Kruis zijn biezen kon pakken. Wat er met de assistenten Taco van den Honert, Jeroen Delmee en Alexander Cox gaat gebeuren is nog niet bekend. Zij wachten nog op het besluit van de bond.

Ziekenhuis besmet patiŽnten met MRSA

Het Slingeland Ziekenhuis in het Gelderse Doetinchem heeft mogelijk een aantal patiënten besmet met de MRSA-bacterie. Dat is een ziekenhuisbacterie die gevaarlijk is voor zieke mensen en die resistent is tegen antibiotica.

Gebleken is dat minstens drie patiënten en een medewerker die MRSA-bacterie hebben opgelopen. De ziekenhuismicrobe is niet gevaarlijk voor mensen die in goede gezondheid verkeren. Het Slingeland zoekt contact met patiënten die mogelijk zijn besmet.

Katy Perry heeft seks met Elmo

Kan iedereen zich nog het relletje rond Katy Perry van afgelopen maand nog herinneren? Haar optreden in Sesamstraat werd geschrapt omdat ze te lekker is. De heren van College Humor hebben een mooi filmpje gemaakt waarin de kersverse bruid de liefde bedrijft met Elmo, met heel Sesamstraat als getuige. Embedden hebben ze helaas geblokkeerd, je kunt het filmpje bekijken door op de screendump van de video te klikken...

Zestienjarige automobilist overleden

Een zestienjarige automobilist die gisteravond gewond raakte bij een ongeluk in het Gelderse Beesd is gestorven. Hij bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De jongen reed rond 21.00 uur op de Katijdeweg toen hij door onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt raakte, waardoor de auto tegen een boom tot stilstand kwam. Bij het ongeval raakte twee passagiers van negentien en achttien jaar gewond. De slachtoffers zijn afkomstig uit het Utrechtse Vianen. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het tragische ongeval.

Ninja Theory bezig met on-aangekondigde game?

Ontwikkelaar Ninja Theory, bekend van Enslaved en Heavenly Sword, zoekt een hoofd-ontwikkelaar voor een nog niet aangekondigd spel. Ze zoeken iemand die bekend is met AAA-titels, de grote consoles en ze zouden het ook geweldig vinden als je met de Unreal Engine overweg kon om dingen te ontwikkelen.

Tameem Antoniades, baas van Ninja Theory, heeft al eerder aangegeven geïnteresseerd te zijn in een vervolg op Enslaved 2. Daarnaast heeft hij ook aangegeven dat het team zo gegroeid is dat ze met twee spellen tegelijk bezig zouden kunnen zijn. Mocht je geïnteresseerd zijn in de baan dan kan je hier de vacature bekijken.

Enslaved

'Aliens geven kuiken vier poten'

Vandaag bereikte ons weer een vreemd verhaal uit Australië. Een boer aldaar heeft afgelopen week ontdekt dat een van zijn kuikens twee extra poten aan zijn achterwerk heeft. Kevin Horner uit Noonamah verdenkt buitenaardse wezens ervan iets te maken hebben met de twee bonuspootjes van Drumstick, zoals de boer het beestje inmiddels heeft genoemd.

Drumstick, die zo wordt genoemd door zijn onverklaarbaar stel extra ledematen, is afgelopen woensdag uit zijn ei gekropen. Net op die dag reed Horner door Wycliffe Well. Dit gebied is volgens de kenners de UFO-hotspot van Australië.

"Ik heb nog nooit gehoord van een vierpotige kip", verklaart de 59-jarige boer. "Laat staan dat ik er eentje heb gezien. Ik heb door de jaren heen zo'n honderdduizend kippen gefokt, maar nog nooit eentje met vier poten. Toen ik het voor het eerst zag, dacht ik dat die poten toebehoorden aan een dood kuiken."

"Ik denk dat het is gevormd uit een ei met een dubbele dooier", gaat hij verder. "Misschien is het wel niet zo ongewoon, maar ik heb zoiets nog nooit eerder gezien." De boer werd dan ook eerst voor gek versleten toen hij voor het eerst vertelde over het beestje. "Ik vertelde het aan mijn vrouw, en die vroeg meteen: 'Wat heb je gedronken?' In de kroeg zeiden ze dat ik waarschijnlijk goede drugs had gebruikt."

Drumstick wordt gelukkig goed opgenomen in de groep. Hij zal ook nooit op een bord belanden, maar wordt liefdevol gehouden als huisdier.


Inderdaad, een vreemde vogel...

Gerritsen twijfelt over NK afstanden

Het is nog niet duidelijk of Annette Gerritsen aan de NK afstanden, die over twee weken begint, zal deelnemen. De schaatster van de LIGA-equipe heeft namelijk last van een blessure aan haar hamstring.

Gerritsen ondergaat in de komende week een intensieve behandeling aan de kwetsuur. Op die manier moet ze klaar worden gestoomd voor de NK afstanden, waar ze drie titels kan verdedigen. De verwachting is dat de Noord-Hollandse pas aan het einde van de week weer op het ijs staat.

Mocht Gerritsen afzeggen voor de NK afstanden, dan is dat een nieuwe tegenvaller voor de organisatie. Eerder gaf Sven Kramer ook al forfait voor de seizoensouverture van het nieuwe schaatsseizoen.

Barrichello: "Het was te donker om te racen"

Formule 1-coureur Rubens Barrichello vond het gisteren in Zuid-Korea in de slotfase van de race te donker om te racen. De Braziliaan, die zevende werd, vond dat de FIA in had moeten grijpen en vijf of zes ronden voor het einde de rode vlag uit had moeten hangen.

Het slechte weer zorgde ervoor dat de rijders achter de safety car van start gingen, maar na vier ronden werd de race stilgelegd. Pas na een onderbreking van vijftig minuten durfde de organisatie het aan om de race te hervatten. Omdat er ook toen rondenlang achter de safety car werd gereden was de finish van de race pas vlak voor het ondergaan van de zon. De podiumceremonie vond al in het donker plaats.

"Het was niet veilig meer. De zichtbaarheid was het probleem," zei de 38-jarige Williams-coureur. "Je kunt er over twisten of de race niet wat te vroeg begon, maar gelukkig nam de regenval af. Alles verliep prima, maar de race had vijf of zes ronden voor het einde gestopt moeten worden omdat ik niets meer kon zien, terwijl ik wel een helder vizier had."

Barrichello is uit het verleden wel wat gewend, omdat hij naar eigen zeggen op het Ferrari-testcircuit Fiorano al eens in de zomer om 21:36 uur 's avonds naar buiten is gegaan voor een testrit. Hij zegt dat het toen ongeveer even donker was als in Zuid-Korea gisteren.

Quickscoping moeilijker gemaakt in CoD: Black Ops

Volgens velen is Quickscoping in Call of Duty een vervelende ergenis en dat vindt Josh Olin, Community Manager, ook. Op een vraag via Twitter of iemand nog kon quickscopen gaf Olin kort maar krachtig antwoord dat dit moeilijker gaat worden want het is maar een goedkope manier van spelen.

Het Twitter-bericht luidt in zijn geheel; "No. Quickscoping is a cheap way to play. We're specifically going to gimp Quickscoping, sorry. Play straight-up!". Voor de onbekenden, Quickscoping door snel te richten door de Sleight of Hand-perk en te schieten, waarna de auto-aim van het spel meehelpt.

CoD: Black Ops komt 9 november uit op de PC, PS3, Xbox 360, Wii en de DS

Black Ops

Bruggink naar FC Twente

FC Twente heeft zich voor de rest van het seizoen verzekerd van de diensten van Arnold Bruggink. De aanvaller zat sinds zijn vertrek bij Hannover 96 zonder club en trainde de laatste weken al mee met FC Twente in de hoop een contract te kunnen verdienen.

Bruggink kwam in het verleden ook al voor FC Twente uit, van 1994 tot 1997 wist hij 37 keer te scoren in 99 wedstrijden. Hierna vertrok hij naar PSV. Ook kwam Bruggink uit voor Real Mallorca en sc Heerenveen.

KNVB seponeert rode kaart Anita

De rode kaart die Ajacied Vurnon Anita gisteren ontving in het duel tegen Excelsior is door de aanklager betaald voetbal gesponeerd. Daardoor kan de verdediger aankomende woensdag tegen sc Heerenveen gewoon aantreden.

Anita ontving de kaart van arbiter Wegereef na een tackle op Fernandez in de 27e minuut . De stand was op dat moment nog 0-0. Excelsior wist in de eerste helft optimaal te profiteren van de numerieke meerderheid en kwam op een 2-0 voorsprong. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 17-10-2010 t/m zaterdag 23-10-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Fallout: New Vegas neemt de nummer één positie over zodra deze de lijst binnenkomt en wordt op de voet gevolgd door onze puzzelvriend Prof. Layton. Just Dance 2 stijgt langzaam in de lijst en de grote vraag is ook of dit deel net zo succesvol zal worden als deel één.

Stijger van de week is Wii Fit Plus dat stijgt van 31 naar 19. Daler van de week is Medal of Honor (PC) dat zakt van 11 naar 35. De lijst bestaat uit elf Wii-games, twaalf Xbox 360-games, negen PlayStation 3-games, twee PC-games, één PSP-game en vijf DS-games.

Top40

Williams test Maldonado en Stoneman in november

Het Formule 1-team van Williams zal bij de rookietest half november in Abu Dhabi Pastor Maldonado en Dean Stoneman in gaan zetten. Ook maakte de renstal bekend dat Valterri Bottas ook volgend jaar de reserve-coureur zal zijn.

Maldonado verdiende zijn test door het winnen van het GP2-kampioenschap. De Venezolaan is met het weekend in Abu Dhabi al uitgeroepen tot kampioen en wordt voor 2011 zelfs in verband gebracht met het tweede racestoeltje bij Williams. Stoneman werd dit jaar kampioen in de Formule 2 en verdiende hiermee een test bij Williams. Het Britse team levert de bolides en ziet de opstapklasse als een mooi voorportaal voor de Formule 1.

Vrouwen voelen zich mooier na zien knappe vrouw

Vrouwen voelen zich niet minder mooi als ze naar foto's van mooie vrouwen kijken. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Zwenny Bosch die bekeek hoe vrouwen zichzelf met seksegenoten vergelijken. Zij noemt deze conclusie verrassend, omdat gedacht wordt dat het kijken naar knappe andere vrouwen altijd een negatief effect op het zelfbeeld heeft.

De onderzoeker liet foto's zien aan ongeveer vierhonderd vrouwen tussen 17 en 25 jaar. Hieruit bleek dat er een groep vrouwen is - zogenoemde vergelijkers - die zich beter over zichzelf voelen wanneer ze naar een aantrekkelijke vrouw kijken. Andersom voelen deze vrouwen zich minder mooi als ze naar een minder knappe vrouw kijken.

Bij de andere groep, lage-vergelijkers genoemd, bleek het bekijken van foto's van mooie vrouwen nauwelijks invloed te hebben op hun zelfbeeld, licht Bosch telefonisch toe. Wel vond bij deze groep soms het tegenovergestelde effect plaats.

De oorzaak voor het verschil tussen deze groepen is dat de 'vergelijkers' niet weten hoe aantrekkelijk ze zijn. Ze denken snel dat ze iets gemeen hebben met anderen en veranderen hun zelfbeeld constant. Het onderzoek laat zien dat het pas mogelijk om te voorspellen hoe een vrouw zich over zichzelf voelt als duidelijk is bij welke groep ze hoort.

Bosch promoveert donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Mario had eigenlijk een beam gun

In december zal Nintendo met de Super Mario All-Stars box komen. Naast de game zit daar ook het boekje ‘History of Mario’ bijgevoegd. Daarin is te zien hoe het ontwerpproces van Mario is gegaan en hieruit blijkt dat Miyamoto in eerste instantie van plan was de loodgieter een beam gun te geven.

Naast dit opmerkelijke feit had Mario ook nog een rocketpack en vocht met zowel zijn handen als zijn voeten. De besturing zou zo in zijn werk zijn gegaan volgens het boek:

Left: Walk Left
Right: Walk Right
Up: Jump
Down: TBA (Duck)
B: Run (Accelerate) (Rocket->Shoot)
A: Attack (Depending on Item) (Bare Hands->Kick; Rifle; Beam Gun)

Nou dat is wel heel anders dan we uiteindelijk hebben gekregen. Wat denk jij? Is het eindresultaat beter dan deze initiële ontwerpen?

        

Pechtold legt kabinet langs meetlat

Het nieuwe kabinet moet goed inzichtelijk maken hoe het staat met het verwerkelijken van de ambities uit het regeerakkoord. Daartoe roept D66-leider Alexander Pechtold op.

Hij kondigt aan dinsdag bij het debat over de regeringsverklaring te vragen om tien doelen 'meetbaar en controleerbaar' te maken. "Meten is weten. Laten we als parlement scherp in de gaten houden of het kabinet zijn beloften inlost." Pechtold wijst erop dat in het bedrijfsleven mensen ook worden afgerekend op harde cijfers. "Laten we dat in de politiek ook doen."

Pechtold heeft zelf al tien doelen uit het regeerakkoord geselecteerd waarop hij het kabinet wil afrekenen. Dan gaat het onder meer om de drieduizend extra agenten, twaalfduizend extra verplegers, vijftig procent minder migranten, minder politici en het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur.

De leider van D66 heeft goede hoop dat zijn voorstel in goede aarde valt bij premier Mark Rutte (VVD). "In 2007 vroegen fractievoorzitter Rutte en ik samen hetzelfde aan toenmalig premier Balkenende. Ik ga er dus van uit dat premier Rutte mij nu ook steunt, zeker nu hij als motto voor zijn kabinet 'afspraak is afspraak' heeft gekozen."

Toyota ziet productie dalen

De wereldwijde productie van de Japanse autofabrikant Toyota Motor is in september voor het eerst in twaalf maanden afgenomen. Het grootste autoconcern ter wereld kampt met afzwakkende verkopen in Japan, Noord-Amerika en Europa. Dat blijkt uit cijfers die maandag zijn gepubliceerd.

Ten opzichte van een jaar eerder daalde de productie met 1,3 procent tot 672.604 auto's. De vraag naar de hybride auto's van Toyota, zoals de Prius, staat onder druk door de stabiele benzineprijzen. Ook zijn de regelingen om oudere auto's in te ruilen voor brandstofzuinigere modellen in veel landen afgelopen.

Toyota kampt daarnaast met een beschadigd imago. Het concern maakte vorige week nog bekend wereldwijd meer dan 1,5 miljoen auto naar de garage terug te roepen wegens een defect. Begin dit jaar moesten ruim 10 miljoen Toyota's worden teruggeroepen vanwege technische mankementen. Toyota stond juist bekend als een van de meest betrouwbare automerken ter wereld.

Toyota ziet productie dalen
Toyota ziet productie dalen (Foto: ANP)

Meer vergiftigingen door partydrugs

Het aantal jongeren vanaf 13 jaar dat vergiftigd raakt door partydrugs als GHB en andere middelen, zit in de lift. Vorig jaar werden 268 gevallen gemeld tegen 214 een jaar eerder.

Dat hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) maandag gemeld.

Het aantal gemelde vergiftigingen als gevolg van het eten van hallucinogene paddestoelen (paddo's) is voor het tweede jaar op rij flink gedaald. Het ging vorig jaar om veertien meldingen, tegen 57 in 2008 en 67 in 2007. Volgens het RIVM en het NVIC komt dat vermoedelijk door het verbod op de verkoop van paddo's dat sinds 1 januari 2008 van kracht is.

Meer vergiftigingen door partydrugs
Meer vergiftigingen door partydrugs (Foto: ANP)

Bewaking bij scholen in westen China opgevoerd

De bewaking bij scholen in het westen van China is maandag opgevoerd naar aanleiding van protesten tegen onbevestigde plannen van de regering om onderwijs in het Tibetaans te verbieden. Honderden of mogelijk duizenden scholieren in de provincie Qinghai gingen vorige week de straat op om te demonstreren.

Bij middelbare scholen in Tongren, de plaats waar de protesten begonnen, stonden maandag agenten in uniform en in burger. Journalisten die de scholen binnen wilden gaan om met leerlingen en docenten te praten werden tegengehouden. Twee Tibetaanstalige docenten die buiten school werden benaderd, wilden niets zeggen.

"Laten we niet over de Tibetaanse taal praten", zei een van hen. "We kunnen er niet over praten."

Een 13-jarige scholiere bevestigde dat onder scholieren onrust is ontstaan over het mogelijke verbod op onderwijs in het Tibetaans. Op één school werd maandag geen les gegeven. Volgens een leerling was er voor 's middags een docentenvergadering belegd.

De autoriteiten in Qinghai hebben aangekondigd het gebruik van het Chinees (Mandarijn) in Tibetaanse regio's in de provincie te willen bevorderen. De partijkrant berichtte over plannen voor onderwijshervormingen waaruit kan worden opgemaakt dat op scholen op termijn alleen nog in 'de taal van het land' mag worden onderwezen. Het hoofd van het ministerie van onderwijs in Qinghai, Wang Yubo, zei het afgelopen weekeinde volgens het staatspersbureau Xinhua dat de hervormingen niet afgedwongen zullen worden in gebieden 'die er niet rijp voor zijn'.

Scholen in Tongren en in andere Tibetaanse regio's in Qinghai geven les in zowel het Mandarijn als het Tibetaans.


Beveiliging scholen China opgevoerd vanwege protesten (Foto: Novum)

'Nieuwe wielerkoers tussen Rotterdam en Antwerpen'

De havensteden Rotterdam en Antwerpen zitten samen om de tafel om een nieuwe wielerwedstrijd op de kalender te zetten. De steden willen samenwerken om zo tot een nieuwe eendagskoers of tweedaagse wedsrtrijd te komen van een hoog niveau, zo meldt De Telegraaf.

Het parcours zou grootendeels langs de kusten moeten lopen, zodat er een nieuwe waaierklassieker ontstaat. De ASO, organisator van de Tour de France, zou al benaderd zijn om de koers, waarvan de start en finish elk jaar wisselt tussen de steden, te organiseren.

[Gerucht] PSP2 eind 2011

Er is weer wat nieuws over de Sony's PSP2, dat eind 2011 uitkomt. Het apparaat is groter en zou het een aanraakgevoelig scherm aan de achterkant hebben. Het aanraakgevoelig scherm wordt beschreven als een grote muispad. Op dit moment heeft het apparaat nog problemen met oververhitting, wat Sony natuurlijk wil oplossen voordat ze het apparaat op de markt zetten.

Sony hield tijdens de Tokyo Game Show een bijeenkomst achter gesloten deuren voor verschillende ontwikkelaars. Daar liet Sony de PlayStation Portable 2 zien. Er is nog niet veel bekend over de specificaties, daar is Sony nog steeds mee bezig. Ze zijn bezig om de balans tussen processorkracht, batterij-duur en hitte te vinden.

Wat is er wel bekend? Het scherm is niet alleen scherper dan de PSP, het is ook ongeveer een inch groter. Sony heeft nog niks gezegd over hoe dat gebruikt moet worden, dat laten ze helemaal over aan de ontwikkelaars. Sony noemt het dan ook een HD-scherm. Ook lijkt Sony te beseffen dat ze niet alleen concurrentie hebben vanuit de hoek van Nintendo, maar ook uit de hoek van Apple. Het apparaat zal dan niet alleen een spelapparaat zijn, maar ook gebruikt kunnen worden als e-bookreader en natuurlijk meer.

RDR: Undead Nightmare reclame toont meer zombies

Games met zombies worden al tijden lang gemaakt. Meestal in een moderne setting, maar in Red Dead Redemption: Undead Nightmare gaan we zombies knallen in het wilde westen. Rockstar heeft nu een TV-reclame vrijgegeven voor de DLC van de Red Dead Redemption die in mei uitkwam.

In de DLC komen zombies terug uit de dood om de wereld van Red Dead Redemption onveilig te maken. Het bezit een heel nieuwe singleplayer avontuur en in de multiplayer krijg je er acht nieuwe personages voor terug. De DLC komt morgen uit op Xbox Live en het PSN voor respectievelijk 800 Microsoft Points en 10 euro. Een preview van de DLC lees je hier.

Veel doden bij NAVO-luchtaanval in Helmand

Bij een NAVO-luchtaanval in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zijn veel doden gevallen, mogelijk zo'n 25. Dit heeft het hoofd van de provinciale raad van Helmand maandag bekendgemaakt.

Volgens de Afghaanse woordvoerder is bij de aanval een moskee in het district Baghran getroffen en is het gebouw ingestort. Er zouden nog slachtoffers onder het puin liggen.

De NAVO bevestigde dat een luchtaanval was uitgevoerd, maar zei ook dat uit eerste rapportage blijkt dat daarbij geen burgerslachtoffers zijn gevallen. Volgens de NAVO is er geen moskee getroffen.

Een op vijf mbo'ers zonder diploma van school

Een op de vijf mbo'ers verlaat de opleiding zonder een diploma. Vooral op het laagste niveau is de uitval groot. Bijna dertig procent stopt voortijdig met de opleiding. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de eerstejaars mbo-scholieren uit het schooljaar 2005/2006 verliet tien procent de opleiding na een jaar zonder diploma. Vier jaar jaar later is dit percentage bijna verdubbeld naar achttien procent. Op het laagste niveau van het mbo is het zelfs bijna dertig procent.

Mbo'ers die op zichzelf wonen, haken het snelst af. Van die groep geeft twintig procent er na een jaar de brui aan en na vier jaar bijna een derde. Veel uitval is er ook bij mbo'ers uit eenoudergezinnen. Op alle niveaus is de uitval groter dan bij scholieren uit tweeoudergezinnen.

Beenhakker: "Been blijft bij Feyenoord"

Mario Been blijft trainer van Feyenoord. Dit heeft Leo Beenhakker, technisch directeur van Feyenoord, vanochtend op een persconferentie bekendgemaakt.

"Wat gisteren gebeurd is dat kan niet, dat mag niet, maar is wel gebeurd," begon Beenhakker zijn verhaal. "Je kan urenlang analyseren wat er mis is gegaan. Dat is met alle betrokkenen gedaan, maar je verandert er niks aan."

Vervolgens liet Beenhakker weten dat iedereen achter Been, die zijn positie na de enorme zeperd tegen PSV (10-0) ter discussie stelde, staat. "Mario begon zelf de discussie door zichzelf kwetsbaar op te stellen. Je kan het nog hebben over met moment waarop het gebeurde, maar het getuigt ook van openheid."

"De Raad van Commissarissen (RvC), de leiding en de directie heeft laten weten er niet aan te denken om wijzigingen door te voeren in de staf. Vanochtend hebben we nog een gesprek gehad en er geen moment aan gedacht om de trainer de laan uit te sturen."

Beenhakker besloot met de woorden: "Nogmaals, het kan en mag niet, maar is wel gebeurd. Ook wij zijn aangeslagen, maar over drie dagen moeten we weer op de been staan. Dan staat namelijk het duel tegen VVV-Venlo op het programma, dat om 21:00 uur begint."

Vettel hoeft Webber niet aan titel te helpen

Red Bull Racing heeft met twee races te gaan in het Formule 1-seizoen 2010 nog geen teamorders uitgedeeld. Fernando Alonso gaat met 231 punten aan de leiding in het kampioenschap, op 11 punten gevolgd door de eerste rijder van het Oostenrijkse team Mark Webber. Teamgenoot Vettel staat op 25 punten van Alonso en is hierdoor zelf ook nog in de titelrace.

Voor de race in Zuid-Korea was Webber de leider in het WK, maar de Australiër maakte een fout, ging de muur in en raakte bij het terugkomen op de baan de Mercedes van Nico Rosberg. Vettel reed op het Yeongam-circuit de gehele race aan de leiding tot tien ronden voor het einde zijn Renault-motor plofte. Hierdoor kon Alonso de race winnen en de leiding in het kampioenschap overnemen. Geen reden voor Red Bull om teamorders uit te vaardigen, terwijl bij Ferrari Felipe Massa Alonso moet helpen en bij McLaren Jenson Button aangegeven heeft Lewis Hamilton bij te gaan staan.

"Alleen deze race hebben we al gezien hoe snel de situatie kan veranderen: dan lag de ene coureur op kop, dan weer de andere. Om over de gevolgen voor het WK nog maar te zwijgen. We hebben Alonso een cadeau gegeven, maar kunnen nog terugslaan," zei teambaas Christian Horner na afloop van de race tegen de BBC.

"Het zou verkeerd zijn om van Vettel te verlangen dat hij niet meer voor eigen kansen gaat. Geen van ons heeft een kristallen bol om in de toekomst te kijken en wie weet wat er nog gebeurt. In Zuid-Korea zag het er voor ons ook lange tijd goed uit. Het kampioenschap is nog niet over," zei de Brit die zijn coureurs niets kwalijk neemt.

"Autosport kan soms wreed zijn en zondag was zo'n dag voor ons. Sebastian deed werkelijk alles goed en Mark heeft dit seizoen niet veel fouten gemaakt, maar die ene is meteen een heel dure. Voor Sebastian is het vooral spijtig dat het niet de eerste keer is dat een kapotte auto hem punten kost."

Agenten gewond bij aanrijding

Bij een aanrijding in Roermond zijn maandagochtend twee agenten gewond geraakt. De politie had een melding gekregen dat er een zwaan op de weg liep. Toen de agenten voor het dier stopten werden ze van achteren aangereden door een personenauto. De twee vrouwen die in de auto zaten, raakten ook lichtgewond.

Alle vier de gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. De kop-staartbotsing gebeurde rond 08.30 uur op de Maasbrug op de N280. De brandweer moest de vrouwelijke bestuurder van het politievoertuig uit het voertuig bevrijden. Zij is met nekklachten naar het ziekenhuis vervoerd. Haar bijrijder had pijnklachten in armen en benen. De precieze toedracht van het ongeval wordt nog onderzocht.

Hoppen wil ook 'Pi-Air' naar NAC halen

Vorige week kwam al het bericht dat NAC Chris van Nijnatten op het oog had als nieuwe voorzitter. Nu heeft BN/de Stem opnieuw een primeur want de krant weet te melden dat Pierre van Hooijdonk al enige tijd gesprekken voert met Jan Hoppen om NAC weer een 'Bredaas gezicht' te geven. De oud-aanvaller zou de functie van technisch directeur moeten gaan vervullen.

NAC-woordvoerder Willem Reijn is kort met zijn reactie: "Jan Hoppen is projectontwikelaar en sponsor, maar hij heeft bij NAC geen enkele functie." Formeel gezien gaat Hoppen inderdaad niet over het personeelsbeleid van de Bredase club maar het bestuur. Toch heeft de invloedrijke projectontwikkelaar veel invloed bij de Bredase club.

Hoppen praat niet alleen met Van Nijnatten en Van Hooijdonk maar voert nog meer gesprokken om zo gezamelijk het 'NAC van de toekomst' te kunnen gaan vormen.

Eerste zwarte burgemeester in SloveniŽ

Slovenië heeft voor het eerst in de geschiedenis een zwarte burgemeester. De in Ghana geboren Peter Bossman, die in de jaren '70 naar Slovenië kwam om er medicijnen te studeren, is zondag gekozen tot burgemeester van het kuststadje Piran. De sociaal-democraat Bossman wordt de Obama van Piran genoemd. Hij versloeg zittend burgemeester Tomaz Gantar, een centrum-rechtse politicus.

De 54-jarige Bossman, die een praktijk als particulier huisarts in Piran heeft, zat eerder in de gemeenteraad van zijn woonplaats. Bossman zei 'blij en trots' te zijn dat hij tot burgervader van Piran is gekozen. Toen hij voor zijn studie naar Slovenië kwam, maakte het land, dat inmiddels tot de Europese Unie behoort, nog deel uit van Joegoslavië.

Akzo Nobel opent nieuwe fabriek in China

Akzo Nobel heeft een zesde poedercoatingsfabriek in China geopend, waarmee het concern een nieuwe stap zet in het streven naar een omzetverdubbeling in China in de komende vijf jaar.

De fabriek bevindt zich in de Wuhan Economic and Technological Development Zone. De nieuwe fabriek gaat het Interpon-assortiment produceren, het vlaggenschip van AkzoNobel Powder Coatings, en vormt een aanvulling op de vijf bestaande locaties in Shenzhen, Langfang, Ningbo, Suzhou en Chengdu.

De productiecapaciteit van de faciliteit in Wuhan is momenteel 4.000 ton per jaar, maar kan verder worden uitgebreid. In 2009 boekt Akzo in China een totale omzet van 1,5 miljard dollar.

Studio Sport trekt recordaantal kijkers

Niet alleen PSV scoort tegen Feyenoord, ook Studio Sport heeft profijt van de ruime overwinning op Feyenoord gehad. Het programma van de Nederlandse Omroep Stichting was gisterenavond met ruim 3,3 miljoen kijkers het best bekeken programma van de zondagavond.

Gisterenavond rond 19:15 uur werd het programma zelfs nog even door zo'n 3,6 miljoen kijkers bekeken van zes jaar en ouder. Het Journaal trok 2,7 miljoen kijkers.

Punten Ronde 9/10 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

De negende en tiende speelronde in de Eredivisie zitten er inmiddels weer op. Hoog tijd voor FOK! om de balans op te gaan maken in de voetbalmanager. Welke teams deden het goed deze ronde en welke juist in het klassement? Je leest het hieronder.

De beste deze ronde was Toxandria met maar liefst 132 punten. gecko minor behaalde met 128 punten een tweede plaats, terwijl SnuggLe Allstarts en Ravage gedeeld derde werden met 119 punten. FC Driesjuh sluit de top vijf af met 115 punten.

In het algemeen klassement heeft LBUnited met 497 punten de leiding overgenomen. Hij wordt op de voet gevolgd door Wazaa FC die er 493 verzameld heeft. Bayself zakte naar de derde plaats met 486 punten. Gedeeld vierde met 483 punten staan MSNMGH Acid Crew en Lycurgus7.

Punten Managerronde 9/10

Rank Teamnaam User Ronde 9/10 Totaal
1 Toxandria Heufie 132 470
2 gecko minor gecko76 128 405
3 SnuggLe Allstarts SnuggLe 119 451
4 Ravage Yonjuuni 119 424
5 FC Driesjuh Driesjuh 115 363
6 Sjoerdvdijk sjoerdvdijk 114 397
7 FC Lutjebroek burnham 112 473
8 Wieldrecht Tomehh 112 396
9 FC Noord-zuid Mexicanobakker 111 466
10 Bananenplukkertjes tmd200 111 437


Algemeen Klassement

Rank Teamnaam User Ronde 9/10 Totaal
1 LBUnited CoachLB 105 497
2 Wazaa FC Wazaa 104 493
3 Bayself Bayswater 83 486
4 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 94 483
5 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 102 483
6 Essche Boys VerrekteZakHooi 109 482
7 RASTANELIS RASTANELIS 101 482
8 FC Lutjebroek burnham 112 473
9 Toxandria Heufie 132 470
10 Fc yolanthe fcdoutzen 76 467


Bij de subleagues was Toppers van Weleer met 97 punten wederom de beste. Dit team heeft nu in het algemeen klassement 445 punten verzameld en staat ruim voor op de nummer twee Birdsong dat er 404 heeft. TUI Nederland & co staat derde met 371 punten, gevolgd door Fc Zutphen dat 343 punten heeft. PSV sluit met 309 de top vijf af.

Algemeen Klassement Subleagues

Rank Teamnaam User Ronde 9/10 Totaal Leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 97 445 8
2 Birdsong Birdy012 90 404 4
3 TUI Nederland & co Snofroe 81 371 9
4 Fc Zutphen INViCTuS 90 343 6
5 PSV mortelee 69 309 10
6 Fryslan Boppe!!! Steppenpferd 71 303 3
7 Lelijk Rijkevoort Heufie 69 301 7
8 Topmanagers stpn 69 297 5
9 WoS neilpad 63 291 22
10 Fok! open Beach 66 289 45


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht, en succes aan iedereen die degene(n) voor hem of haar in probeert te halen!

Je kunt voor Managerronde 11/12 sinds 25 oktober je eigen voetbalteam weer aanpassen - of als je je in de tussentijd ingeschreven had, je nieuwe team opslaan. Maar let op: de komende managerronde 11/12 sluit op dinsdag 26 oktober 2010 om 17:59 uur en loopt tot en met zondag 31 oktober 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie houdt.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden. Heb je nog vragen, kijk dan eerst even bij de FAQ of je daar wellicht al een antwoord kunt vinden op jouw vraag.

Ben je op vakantie geweest of ga je nog op vakantie? Er is nog niets verloren als je een ronde moet missen. Aan het begin van de competitie ligt alles nog open, en heb je nog alle kans om je concurrenten in- of bij te halen. De bal is rond, toch? Dus schrijf je in voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2010. Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Foutje ontdekt in punten voor voetbalspelers?
De FOK!managercrew kan helaas geen 100% garantie geven dat er bij het invoeren van al die uitslagen geen fouten of foutjes ingeslopen zijn, dus ik nodig jullie van harte uit om eventuele vergissingen bij het uitdelen van punten te melden (zie onderaan dit bericht hoe je de crew kunt bereiken). Een reactie onder dit bericht gaat waarschijnlijk verloren in de massa, dus probeer ons op de hieronder genoemde manieren een bericht te sturen.

Vermeld bij je foutjesmelding naast je username en managerrondenummer ook: 1) om welke voetbalspeler het gaat en van welke club; 2) bij welke wedstrijd het mogelijk is misgegaan (met datum); 3) wat het had moeten zijn volgens jou; en 4) of het ook zo op Vi.nl staat. De crew gaat in principe uit van de uitslagen zoals die gepubliceerd zijn op die site.

We zullen er dan zo snel als mogelijk naar kijken en - indien het anders had moeten zijn - ook aanpassen in de eerder ingevoerde uitslagen. Echter, het herberekenscript dat de punten en je bijbehorende budget bijwerkt draait slechts één keer per etmaal, en wel om 1:15 uur. Dat script neemt alle ronden mee die al geweest zijn, waardoor je punten en budget zowel in positieve dan wel negatieve zin kunnen veranderen. Al naar gelang de ontdekte fout.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #2) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011!

Feyenoord belegt deze ochtend persconferentie

Feyenoord geeft omstreeks 11:30 uur een persconferentie omtrent de sportieve situatie bij de Rotterdamse club. Leo Beenhakker, technisch directeur van de ploeg uit Rotterdam-Zuid, kondigde al aan geen groot nieuws bekend te maken.

De aanleiding voor deze bijeenkomst is de nederlaag van Feyenoord tegen PSV. Gisteren verpulverden de Eindhovenaren hun Rotterdamse collega's met 10-0. Direct na afloop van deze wedstrijd stelde trainer Mario Been zijn positie ter discussie.

Inmiddels hebben de spelers, supporters en directie laten weten achter Been te staan. De trainer heeft vanochtend overigens nog een onderhoud met de directie, maar wordt verder uit de wind gehouden. Dat is ook de reden dat de oefenmeester niet voor de camera's zal verschijnen.

Cirkelzaagherrie gekozen tot irritantste geluid

Het geluid van de cirkelzaag is verkozen tot het irritantste geluid. Het lawaai van de drilboor kwam als tweede uit de bus, op de voet gevolgd door de borende tandarts.

De verkiezing is een initiatief van Herriestoppers. Mensen konden hun meest ergeniswekkende geluid uploaden op irritantgeluid.nl en hun stem uitbrengen op het geluid dat hen het meest irriteert. Ongeveer tienduizend mensen maakten een keuze. 3FM-dj Giel Beelen maakte de resultaten maandagochtend bekend in zijn radioprogramma.

Andere irritante geluiden in de lijst zijn een druppende kraan en een piepende deur. Herriestoppers wil met de verkiezing aandacht vragen voor het effect van geluiden op het gehoor en het nut van gehoorbescherming. De inzender van de cirkelzaagherrie heeft een rustige vakantie op een eiland in de Stille Oceaan gewonnen.

Weinig veranderingen op wereldranglijsten

Er zijn weinig verschuivingen te vinden op de ATP-wereldranglijst van het tennis bij de mannen. De top 10 bleef nagenoeg gelijk, alleen wisselden Andy Roddick (9) en Michail Joeziny (10) van plaats. Thiemo de Bakker blijft beste Nederlander, ondanks dat hij drie plaatsen zakte naar de 47e plaats.

Bij de vrouwen waren er meer verschuivingen te vinden op de WTA-ranglijst. Vera Zvonareva steeg ten koste van Serena Williams naar de tweede plaats achter Caroline Wozniacki. Ook Kim Clijsters (4e) en Venus Willams (5e) wisselden van plaats. Beste Nederlandse is nog steeds Arantxa Rus, die één plaats steeg naar de 123e positie.

'Kwaliteit scholen onder druk door leerlingkrimp'

Het onderwijs krijgt de komende jaren een flinke klap door een dalend aantal leerlingen. Scholen krijgen subsidie per leerling en minder leerlingen leidt dus tot minder geld in een tijd dat er toch al wordt bezuinigd. Dat stelt het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) maandag in een rapport.

Volgens het SBO kunnen de scholen door de financiële gevolgen ook personele problemen krijgen. Zo wordt het moeilijk om het oplopende aantal vacatures door de vergrijzing te lijf te gaan, waarschuwt het kenniscentrum voor werkgevers en werknemers in het onderwijs.

Het SBO becijferde dat het aantal leerlingen in basisscholen tot 2015 met zeven procent daalt. In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland en Limburg zou die daling zelfs vijftien procent bedragen. Na 2015 is ook het voortgezet onderwijs aan de beurt.

Volgens het SBO voelen veel scholen de gevolgen van de daling van het leerlingenaantal al. Zo worden groepen samengevoegd, wordt het mes gezet in extra lessen voor leerlingen met achterstanden of problemen en worden kleine scholen gesloten. Dat tast volgens de organisatie het onderwijsniveau aan.

SP: salarissen politici met 10% korten

De SP vindt dat het nieuwe kabinet de salarissen van politici met 10 procent moet korten. SP-leider Emile Roemer doet dat voorstel dinsdag in het debat over de regeringsverklaring met premier Mark Rutte. De SP bevestigt maandagochtend berichtgeving daarover in de GPD-bladen.

Roemer vindt dat Rutte een voorbeeld moet nemen aan de Britse conservatieve premier David Cameron, die al voorstellen heeft gedaan om te bezuinigen op salarissen van politieke ambtsdragers. Wat Roemer betreft gaat de korting gelden voor ministers, Kamerleden, gedeputeerden, wethouders en ook waterschapsbestuurders en de meeste gemeenteraadsleden.

Weer acties bij brandstofdepots in Frankrijk

In Frankrijk zijn de politie en actievoerders nog steeds verwikkeld in een kat-en-muis spel bij de blokkades van brandstofdepots. Maandagmorgen werd een blokkade bij een groot depot in Midden-Frankrijk gebroken, maar werd er in het zuiden een hervat.

Het depot van Fos-sur-Mer, het grootste in het zuiden van het land, werd opnieuw geblokkeerd door havenarbeiders uit protest tegen het verhogen van de pensioenleeftijd. Gelijktijdig werd in de omgeving van Tours een blokkade beëindigd, volgens ooggetuigen zonder geweld.

President Nicolas Sarkozy hoopt dat er deze week een einde komt aan de felle strijd. Verwacht wordt dat de volksvertegenwoordiging woensdag officieel het groene licht geeft voor de pensioenwet. Bovendien zijn in Frankrijk de herfstvakanties aangebroken. Vakbonden en studentenorganisaties hebben echter aangekondigd dat ze doorgaan met stakingen en acties.

Inmiddels staat een op de vier tankstations in Frankrijk droog. De aanhoudende acties kosten Frankrijk 200 tot 400 miljoen euro per dag, aldus de Franse minister van Economische Zaken, Christine Lagarde, maandag. Ze wees bovendien op de schade aan de reputatie van Frankrijk.

Er komt een nieuwe Tribes-game

Hi-Rez Studios, bekend van Global Agenda, heeft de rechten voor het spel Tribes verkregen en heeft aangekondigd dat er een nieuwe Tribes-game aan zal komen. Het spel wordt gebouwd op de Unreal Engine en zal zijn alfa-testen in vroeg 2011 gaan beginnen. Er is nog geen datum bekend.

De nieuwe game zal matches krijgen van meer dan 100 spelers per match, een volledige persistente wereld, grote openlucht speelvelden en alles wat er nog meer bij hoort. Tribes kwam uit in 1998 met het laatste spel uit 2004.

Veel nieuwbouw van start in nederzettingen

Sinds de bouw in de nederzettingen op de Westoever is vrijgegeven is een begin gemaakt met de bouw van honderden appartementen. Dit hebben twee joodse kolonisten zelf bevestigd. Op 26 september kwam een eind aan een door de Israëlische regering opgelegde tijdelijke bouwstop.

Sindsdien is met de bouw van zeker 350 appartementen daadwerkelijk begonnen en zijn er vergevorderde bouwplannen voor nog eens tussen de 200 en 250 woningen, zei een van de kolonisten. De andere zei zelfs dat de eerste palen voor zeker vierhonderd en mogelijk vijfhonderd appartementen al de grond in zijn gegaan.

KNVB verplaatst FC Utrecht - sc Heerenveen

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft het duel tussen FC Utrecht en sc Heerenveen, dat voor 4 december op het programma stond, verplaatst. De wedstrijd wordt nu op 5 december afgewerkt.

De reden voor de verschuiving is de deelname van FC Utrecht aan de groepsfase van de Europa League. De ploeg uit de Domstad speelt op 2 december de wedstrijd tegen Napoli. De periode van rust voor de spelers was hierdoor dermate kort, dat de KNVB besloot om de wedstrijd een dag op te schuiven.

Domenicali: "We moeten geconcentreerd blijven"

Het team van Scuderia Ferrari was gisteren helemaal in de wolken. Twee races voor het einde van het seizoen gaat Fernando Alonso namelijk aan de leiding in de strijd om het wereldkampioenschap. De Spanjaard zag zijn directe rivalen Mark Webber en Sebastian Vettel gisteren uitvallen en reed zelf naar de zege.

Alonso staat door de zege in Zuid-Korea elf punten voor op Webber, terwijl Lewis Hamilton en Vettel verder weg staan. Toch weigert de grote baas van Scuderia Ferrari, Stefano Domenicali, nu al te juichen. "De opdracht die het team meekrijgt: koel en geconcentreerd blijven en ons niet laten meeslepen door een fantastisch slot van het seizoen", was de duidelijke taal.

"We moeten volledige concentratie opbrengen en ons optimaal voorbereiden op de volgende race. Alleen op deze wijze kunnen we kampioen worden, want onze concurrenten zijn sterk. En dat weten we ook. We kunnen ons geen enkele tegenslag veroorloven."

Domenicali rekent in Brazilië op een uitstekende voorbereiding en dito bolide. De Italiaan denkt namelijk dat er aan de mentaliteit binnen het team niet veel veranderd hoeft te worden. "Dat hebben we de laatste races aangetoond: tussen de oren zit het bij ons goed."

"We moeten met beide benen op de grond blijven staan en mogen niet verslappen. Het is nog steeds mogelijk veel punten te scoren en we zijn er nog lang niet," besloot de Italiaan. "We zien aan Red Bull hoe snel een situatie kan veranderen. We blijven in ieder geval vechten tot het einde."

E. Koeman en Petrovic niet naar Vitesse

Erwin Koeman en Zelkjo Petrovic hebben bedankt voor de functie van trainer bij Vitesse. Beide heren werden in de afgelopen week benaderd door de ploeg uit Arnhem, maar hebben geen interesse om de vacante positie op het vullen. Afgelopen week ontsloeg de club trainer Theo Bos, vanwege teleurstellende resultaten.

"Ik word het niet," liet Koeman gisteravond in het programma Studio Voetbal weten. De trainer kreeg afgelopen zomer zijn congé bij de nationale bond van Hongarije en heeft in de komende periode andere dingen op zijn agenda staan. Daarnaast gaf de voormalig trainer van Feyenoord aan niet door Vitesse benaderd te zijn.

Omroep Gelderland wist te melden dat Petrovic wel door Vitesse is gevraagd. Hij ging hier echter niet op in, omdat hij graag bij West Ham United wil blijven. De voormalig trainer van RKC Waalwijk vervult bij de Engelse club namelijk de functie van assistent-trainer en heeft niet de intentie om het hoofdtrainerschap op zich te nemen.

Vitesse heeft inmiddels twee nieuwe namen op de shortlist staan, namelijk Shota Arveladze en Stanley Menzo. Zij zijn nu nog eindverantwoordelijke bij respectievelijk Kayserispor en sc Cambuur Leeuwarden.

Pegasus Sports rekent op WorldTour ticket

In november wordt door de UCI de tickets foor de WorldTour uitgedeeld. Op 1 november krijgen vijftien teams te horen dat zij in de nieuwe competitie mogen rijden, waarna er drie weken later nog drie formaties worden toegevoegd.

Momenteel zijn tien teams, waaronder Rabobank, al zeker van een plaatsje. De nieuwe Australische formatie Pegasus Sports is ook vol vertrouwen dat het één van de resterende acht plaatsen krijgt toegewezen, waarop ook Vacansoleil aast.

"Ik zou teleurgesteld zijn wanneer we er geen krijgen," vertelde teammanager Shaun White van Pegasus Sports tegen Cyclingnews. "Ik denk dat wij het beste wielerland ter wereld zijn. De afgelopen jaren zijn we wereldkampioen geworden in elke discipline, of het nu op de weg, de baan, op de BMX of op de mountainbike is. We staan op de vierde plaats van de wereldranglijst. We hebben geen ProTour team, terwijl er landen zijn met drie. We sluiten aan bij de strategie van de UCI om de sport te mondialiseren. Ik denk dat Australië een WorldTour-team verdient."

Wozniacki heeft nog twee zeges nodig

De kans is groot dat Caroline Wozniacki het huidige tennisjaar als nummer één van de wereld gaat afsluiten. Hiervoor heeft de Deense tennisster nog twee zeges nodig.

Wozniacki won dit jaar maar liefst vijf toernooien, namelijk Tokio, Montreal, New Haven, Peking en Kopenhagen. De Deense slaagde er echter niet in om een Grand Slam op haar naam te schrijven. Toch wist de tennisster zoveel punten in de wacht te slepen, dat ze enkele weken geleden naar de eerste plaats op de wereldranglijst steeg.

De laatste wedstrijd van het jaar wordt in Doha gehouden. In deze stad stijden de acht beste tennissters van de wereld om de wereldtitel. Wozniacki is ingedeeld in een groep met Francesca Schiavone (winnares Roland Garros), de Australische Samantha Stosur (finaliste Roland Garros) en de Russin Elena Dementieva.

Speel als Guybrush in The Force Unleashed II

In Star Wars: The Force Unleashed II zal het mogelijk zijn om als Guybrush Threepwood te spelen. Guybrush is de hoofdpersoon uit de Moneky Island-games en staat bekend om zijn opmerkingen en blonde lokken. Wil je weten hoe? Volg dan de beschrijving hieronder en speel als Guybrush.

Vlakbij het einde van level 2 breek je door een bevroren deur. Je komt dan in een kamer waarin drie Guybrush-beelden kijken naar een hologram van Jabba The Hut. Ga op het platform van de hologram staan en je zal het Monkey Island-liedje horen. Force Push daarna alle objecten in de kamer en een rood Holocron kostuum komt tevoorschijn. Dit kostuum hangt boven de drie machines die voor de hologram stonden. Je hoeft alleen maar te springen om ze te pakken.

Je kan van kostuum veranderen in het menu. Aanstaande vrijdag zal het spel uitkomen op de Mac, PC, PS3, Xbox 360, Wii en de DS. Bekijk hieronder een filmpje van het kostuum.

Uitslagen Engeland speelronde 9

Dit weekend is in Engeland de negende speelronde van de Premier League afgewerkt. FOK!sport geeft je ook wekelijks een overzicht van de gebeurtenissen in de Engelse competitie en natuurlijk de tussenstand na negen speelronden.

Arsenal verslaat tiental van Manchester City

Arsenal heeft gisteren goede zaken gedaan in de Engelse Premier League. De selectie van trainer Arsène Wenger slaagde er namelijk in om de topper met Manchester City te winnen. Na negentig minuten stond er 3-0 op het scorebord.

Manchester City stond na vijf minuten al met tien spelers op het veld, nadat Dedryck Boyata een rode kaart had gekregen. Toch duurde het even voor Arsenal de overtalsituatie wist uit te buiten. In de eerste helft vond alleen Samir Nasri het doel. Vlak voor de thee miste Cesc Fabrégas de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar wist een penalty niet te verzilveren.

Na de pauze namen The Gunners alsnog meer afstand. In de 66e minuut was het Alex Song, die de bal tegen de touwen wist te werken. In de slotfase van de wedstrijd deed ook Nicklas Bendtner nog een duit in het zakje door te scoren.

Liverpool pakt eindelijk weer eens drie punten


Liverpool heeft afgelopen weekend eindelijk weer eens drie punten aan het totaal toe kunnen voegen. In de thuiswedstrijd tegen Blackburn Rovers was de formatie van trainer Roy Hodgson met 2-1 te sterk. Alle doelpunten waren overigens door de thuisploeg gemaakt.

Beide ploegen gingen met een gelijke stand (0-0) rusten, maar na de pauze veranderde dit beeld. In de 48e minuut bracht Sotirios Kyrgiakos de thuisploeg op voorsprong. De vreugde was echter van korte duur. Vijf minuten later schoot Jamie Carragher de bal namelijk achter zijn eigen doelman.

Uiteindelijk was het Fernando Torres, die het verschil wist te maken. De Spanjaard deed dit twee minuten na de gelijkmaker van Carragher. In het vervolg werd niet meer gescoord, waardoor Liverpool eindelijk weer eens drie punten in de pocket had. Hierdoor steeg de ploeg ook een plekje in de Premier League en staat nu achttiende.Uitslagen speelronde 9:

Thuis Uit Uitslag
Tottenham Hotspur Everton 1-1
Birmingham City Blackpool FC 2-0
Sunderland Aston Villa 1-0
West Bromwich Albion Fulham 2-1
Wigan Athletic Bolton Wanderers 1-1
Chelsea Wolverhampton Wanderers 2-0
West Ham United Newcastle United 1-2
Stoke City Manchester United 1-2
Liverpool Blackburn Rovers 2-1
Manchester City Arsenal 0-3


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 9 7 1 1 22 25-2
2 Arsenal 9 5 2 2 17 21-10
3 Manchester United 9 4 5 0 17 20-12
4 Manchester City 9 5 2 2 17 12-8
5 Tottenham Hotspur 9 4 3 2 15 11-8
6 West Bromwich Albion 9 4 3 2 15 13-15
7 Sunderland 9 2 6 1 12 8-7
8 Bolton Wanderers 9 2 6 1 12 13-13
9 Newcastle United 9 3 2 4 11 14-13
10 Aston Villa 9 3 2 4 11 9-13
11 Everton 9 2 4 3 10 9-8
12 Birmingham City 9 2 4 3 10 10-12
13 Stoke City 9 3 1 5 10 10-13
14 Blackpool FC 9 3 1 5 10 13-20
15 Wigan Athletic 9 2 4 3 10 7-16
16 Fulham 9 1 6 2 9 10-11
17 Blackburn Rovers 9 2 3 4 9 8-10
18 Liverpool 9 2 3 4 9 9-14
19 Wolverhampton Wanderers 9 1 3 5 6 8-15
20 West Ham United 9 1 3 5 6 7-17


Alle andere statistieken uit de Premier League kun je op deze pagina terugvinden!

Van den Brom: "De stoom komt uit mijn oren"

ADO Den Haag voelde zich gisteren na de uitwedstrijd tegen FC Twente bestolen. De bezoekers gingen aan de leiding toen Pol van Boekel de Tukkers een goedkope strafschop gaf.

Van Boekel constateerde een handsbal van Pascal Bosschaart, waar Bryan Ruiz vanaf elf meter gelijkmaakte. Een kopbal van Marc Janko leverde FC Twente daarna drie punten op, tot woede van ADO-coach John van den Brom. "De stoom komt uit mijn oren", zei hij na afloop tegen De Telegraaf.

ADO vindt ook dat de vrije trap waaruit Theo Janssen de score opende, onterecht werd gegeven. Van den Brom maakte na die goal een demonstratief klapgebaar richting Van Boekel, die de trainer daarom naar de tribune stuurde. "Het arbitrale kwartet heeft twee cadeautjes gegeven aan FC Twente. Dit was gewoon een lachertje. Hier viel voor ons niet tegenop te voetballen."

Ook invaller Ricky van den Bergh heeft geen goed woord over voor de arbitrage. "Gelukkig liep de scheidsrechter een eindje achter ons naar binnen, want er waren er een paar bij ons die hem aan hadden willen vliegen. Als je niet de ballen hebt om hier normaal te fluiten, begin er dan niet aan. Heel slap dat hij alleen maar in het voordeel van de grote ploeg floot."

Omstreden eetclub blijft bestaan

De omstreden eetclub die vrijdag indirect verantwoordelijk was voor het stranden van het proces tegen Geert Wilders gaat door. Dat zegt organisator Bertus Hendriks, Midden-Oostendeskundige en werkzaam bij instituut Clingendael, in De Telegraaf. Een getuige-deskundige in het proces beweerde dat een aanwezige rechter hem probeerde te beïnvloeden.

Op een diner van eetclub Vertigo met verder vooral juristen en een wisselende gast, kwam de belangrijke getuige-deskundige Hans Jansen tegenover een raadsheer van het hof in Amsterdam te zitten. Raadsheer Tom Schalken was eerder betrokken bij de beslissing om Wilders te vervolgen. Hij zou op de arabist hebben ingepraat.

Voor Hendriks is de commotie die dat teweeg heeft gebracht geen reden de eetclub aan te passen. "Ik wil meer van dat soort gasten. Al zullen we voortaan iedereen wel van tevoren waarschuwen wat de gevolgen kunnen zijn."

Fernandez: "Het was wťl een rode kaart"

Vurnon Anita werd volgens veel voetbalfans te hard gestraft voor zijn overtreding op Guyon Fernandez. De speler van Excelsior denkt er echter anders over.

Anita liet weten dat hij hoe dan ook in beroep gaat tegen de schorsing die hij zal krijgen. Scheidsrechter Jan Wegereef stuurde de linksback van Ajax van het veld na een tackle op Fernandez. Ook Ajax-coach Martin Jol begreep niets van de beslissing van de arbiter, die na afloop niet wilde reageren.

Fernandez heeft echter een andere mening. "Natuurlijk was het een rode kaart. Anita zette zijn voet over de bal heen. De noppen staan in mijn been. Hier is geen discussie over mogelijk", zegt de Excelsior-speler in het Algemeen Dagblad. Mede door de rode kaart voor Anita bleef Ajax op Woudestein steken op 2-2.

Van Fernandez had Wegereef eerder al Jan Vertonghen weg moeten sturen. "Ajax had al eerder een rode kaart moeten krijgen, want Vertonghen gaf mij even daarvoor in een kopduel een elleboogstoot."

Epic Mickey krijgt verschillende eindes

Adam Creighton, producer bij Epic Mickey, heeft in een Q&A aangegeven dat Epic Mickey meerdere eindes zal gaan krijgen. Het ligt niet aan een klein aantal dingen waarmee je het einde kiest. Er wordt gekeken naar het totaalplaatje en dat geeft een einde dat jij hoort te krijgen in het spel.

Volgens Creighton zal alles meetellen voor het einde waaronder welke quests jij wel of niet doet, hoe jij het spel speelt, hoe je questen oplost, hoe NPC's over je denken en in welk deel van de wereld ze zich bevinden en de hoeveelheid en welke 'Guardians' je aantrekt. Volgens Creighton zal alles niet alleen het einde beïnvloeden maar ook het spel zelf.

Epic Mickey en zijn vele eindes komen 25 november naar de Wii in Europa.

Man met gebroken rug weggestuurd bij ziekenhuis

Het UMC in Utrecht heeft onlangs een patiënt naar huis gestuurd met een gebroken rug. De man uit Hilversum meldde zich na een val van drie hoog met veel pijn in het ziekenhuis. Daar werd slechts een gebroken arm geconstateerd, meldt het AD. De man werd in zijn onderbroek, zijn kleren waren in de ambulance stukgeknipt, naar huis gestuurd.

De patiënt had extreem veel pijn en kwam na tussenkomst van zijn huisarts terug bij het ziekenhuis. Daar bleek bij een nieuw onderzoek dat hij zijn arm, een elleboog, twee ruggenwervels, zijn stuitje en zijn heiligbeen had gebroken. Hoe het ziekenhuis dat over het hoofd heeft kunnen zien is onduidelijk.

De vrouw van het slachtoffer laat in de krant weten dat de arts inmiddels zijn excuses heeft aangeboden. Hij zou niet hebben geweten dat de man in zijn onderbroek naar huis moest en controleert nu dagelijks hoe het met hem gaat.

Het ziekenhuis liet eerder alleen weten dat de man maar een klacht in moet dienen. Dat heeft nu voor de vrouw geen prioriteit. "Het is al lastig genoeg zo met de winkel en de kinderen. Ik heb geen rust in mijn hoofd zolang Marco niet is hersteld. Dat is voorlopig het belangrijkste."

PSPgo goedkoper in Japan

De PSPgo zal een prijsverlaging gaan krijgen in Japan heeft Sony aangegeven. De nieuwe Japanse prijs zal rond de €147,- liggen, dit liet Sony in een officieel bericht weten. Afgelopen week waren er ook al geruchten van een eventuele prijsverlaging in Amerika, maar daar heeft Sony nooit op gereageerd.

De geruchten ontstonden toen er op een reclameposter de PSPgo voor $50,- goedkoper aangeboden werd. Sony gaf toen aan dat ze niet ingingen op geruchten en speculaties. Of dit nou betekent dat Japan het enige land zal zijn met een prijsverlaging is voorlopig nog onduidelijk.

PSPgo

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Geert versus Geert.

President Geert Corstens van de Hoge Raad maakt zich zorgen over politici die uitspraken doen die het gezag van de rechters ondermijnen. Hij doelt daarbij op Geert Wilders, die zei dat miljoenen mensen het vertrouwen in de rechtsstaat zouden verliezen als hij wordt veroordeeld. Politici mogen zulke dingen niet zeggen, vindt Corstens.
 
Maar Corstens gaat daarbij natuurlijk voorbij aan het feit, dat een verdachte in en buiten de rechtszaal alles mag zeggen (binnen de wet), om zijn zaak te bepleiten. Dat recht heeft Wilders net zo goed als iedere andere verdachte. Trouwens, niet Wilders, maar de rechtbank en het Hof hebben de afgelopen week de rechtsstaat in zijn hemd gezet. De hamvraag:

Vrouw Lange Frans gewapend naar Baas B

Een zakelijke ruzie tussen rappers Lange Frans en Baas B. is gisteravond geëscaleerd toen de echtgenote van Frans Frederiks met geladen pistool op weg was naar Baas B. oftewel Bart Zeilstra. Dit weekend was de ruzie ook al online te volgen via Twitter.

Daniëlle van Aalderen was samen met haar moeder onderweg naar Zeilstra. Een anonieme tipgever belde de politie dat ze een geladen pistool bij zich hadden. Voor de twee de kleine rapper konden bereiken, werden ze aangehouden.

Van Aalderen geeft Baas B. al langer de schuld van de financiële problemen die Frederiks heeft. Zo was er een enorme belastingschuld. Frederiks en Zeilstra gingen vorig jaar uit elkaar na diverse hits te hebben gescoord. Ongeoorloofd wapenbezit leidt overigens tot minimaal drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Lange Frans zei vanochtend in de radioshow van Giel Beelen dat hij de actie niet zag aankomen. Wel vertelde hij dat hij zijn vrouw altijd blijft steunen. Frederiks zegt verder dat het pistool niet van hem was.

Bomaanslag op soefi-heiligdom in Pakistan

Een bomaanslag op een soefi-heiligdom in de Pakistaanse provincie Punjab heeft aan zeker vijf mensen het leven gekost. Dertien mensen raakten gewond. De bom, bevestigd aan een motorfiets, ging af op het moment dat veel mensen in het heiligdom aan het bidden waren.

De autoriteiten vermoeden dat de aanslag het werk is van moslimextremisten die weinig op hebben met het soefisme en vaker aanslagen plegen op soefi-heiligdommen.

Eerder dit jaar, op 7 oktober en op 1 juli vonden er ook al aanslagen plaats in andere soefi-heiligdommen in Pakistan. Hier waren respectievelijk acht en zevenenveertig doden te betreuren. Het soefisme is een mystieke stroming van de oudere islam.

40.000 IndonesiŽrs geŽvacueerd rond vulkaan

De Indonesische autoriteiten hebben maandag de evacuatie gelast van 40.000 mensen rond de vulkaan Merapi op Java. Die is sinds vrijdag weer actiever geworden, met honderden aardschokken en tientallen erupties van lava.

De hulpverleners zijn dan ook in hoogste staat van paraatheid gebracht. Van de rand van de krater lopen al kilometers lange lavastromen naar beneden.

De vulkaan op Java was voor het laatst in 2006 erg actief. Toen kwamen twee mensen om het leven door giftige gaswolken. In 1994 eiste een uitbarsting van de Merapi 66 mensenlevens. De grootste ramp in de recente geschiedenis gebeurde in 1930: toen werden door een uitbarsting van de vulkaan dertien dorpen bedolven en kwamen bijna 1400 mensen om het leven.

Kamer wil minder JSF's kopen

De Tweede Kamer wil minder JSF's kopen dan gepland. Hoewel over de aanschaf van de nieuwe straaljagers pas door een volgend kabinet definitief wordt besloten, is het voornemen vooralsnog om 85 toestellen te kopen. Vanwege de bezuinigingen en de oplopende kosten van de JSF wordt daar nu aan getwijfeld, schrijft De Telegraaf.

PVV, PvdA, SP en GroenLinks willen minder of geen JSF's. Voor VVD en CDA staat het aantal van 85 ook niet vast.

"Voor ons is het aantal van 85 echt niet in beton gegoten", zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. VVD noemt ook liever geen aantal. "Wij willen onze handen vrij houden voor de toekomst."

De PVV wil hooguit 56 toestellen kopen. PvdA, SP en GroenLinks vinden dat er zeker niet 85 moeten worden gekocht en willen liever uit het project stappen. Ook D66 lijkt het volgens de krant 'logisch' om minder JSF's te kopen.

Het huidige kabinet wil een tweede testtoestel kopen. Een definitief besluit wordt later pas genomen. Er is voor de komende dertig jaar 6,2 miljard euro gereserveerd voor de aanschaf van een vervanger van de F-16. De Amerikaanse JSF pakt steeds duurder uit. Tegelijk wordt wereldwijd het mes gezet in Defensiebudgetten.


(Foto: Novum)

Cohen wil excuses Rutte in paspoortkwestie

PvdA-fractievoorzitter Job Cohen wil dat premier Mark Rutte (VVD) zijn excuses aanbiedt aan voormalig staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA). Drie jaar geleden moest Albayrak van Rutte haar Turkse paspoort inleveren. Nu mag staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA) haar Zweedse pas wel van hem houden.

In een interview in de Volkskrant zegt Cohen maandag dat hij van plan is Rutte aan te spreken op de draai tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring. "Ik vind het tijd voor excuses. Rutte zit er natuurlijk enorm tussen. Hij had zich - toen al - op sleeptouw laten nemen door de PVV."

Toen Geert Wilders (PVV) in 2007 van Albayrak en toenmalig staatsecretaris Ahmed Aboutaleb eiste dat ze hun tweede paspoort inleverden kreeg hij steun van Rutte. Hij zei dat het Albayrak zou sieren als ze afzag van haar Turkse nationaliteit.

Rutte liet vorige week weten geen moeite te hebben met de dubbele nationaliteit van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Gedoogpartner Wilders kondigde aan een motie in te dienen waarin hij haar vraagt afstand te doen van het tweede paspoort. D66 liet ook al weten op te kijken van de dubbele mening: 'wel voor vrienden, niet voor andere mensen'.

Wegereef geeft geen commentaar

Jan Wegereef heeft na afloop van Excelsior - Ajax geweigerd om de rode kaart van Vurnon Anita toe te lichten. De arbiter stuurde de Ajacied na bijna een half uur van het veld.

Anita zou een overtreding op Guyon Fernandez hebben gemaakt, maar de verdediger leek de bal te spelen. Desondanks hield Wegereef de Ajacied een rode kaart voor. De scheidsrechter weigerde na afloop tegen de pers te reageren, schrijft het Algemeen Dagblad.

Volgens Martin Jol heeft de kaart geen gevolgen. "Als je het mij vraagt, wordt die prent geseponeerd. Het was een perfecte tackle. Ik ben benieuwd wat de scheidsrechter zegt als hij de beelden terugziet", aldus de Ajax-trainer.

Ook Anita zelf begrijpt niets van de zware straf die Wegereef gaf. "Je kan duidelijk zien dat ik voor de bal ga. Ik kan me ook niet voorstellen dat dit mij een schorsing oplevert. Het is al erg genoeg dat we een uur met tien man moesten voetballen." Ajax kwam tegen Excelsior niet verder dan 2-2.

Moratti verwacht dat Sneijder snel gaat verlengen

Internazionale-voorzitter Massimo Moratti denkt dat sterspeler Wesley Sneijder binnen enkele dagen een nieuw contract zal ondertekenen. De verwachting is dat de middenvelder een nieuwe verbintenis aangaat tot de zomer van 2015. Moratti verklaart tegenover Italiaanse media dat hij geen problemen verwacht. "De onderhandelingen zitten in een afrondende fase", aldus de voorzitter van Inter.

De Italiaanse topclub zorgt met een nieuw contract ervoor dat kapers op de kust worden afgehouden rond Sneijder. De oud-Ajacied heeft namelijk nog een contract voor twee jaar bij Inter. Sneijder is aan zijn tweede seizoen bezig in Milaan.

Real Madrid leek eerder dit seizoen een kandidaat om Sneijder weer terug te halen, nadat de gesprekken tussen de Oranje-international en Inter moeizaam leken te verlopen. Sneijder liet zelf echter doorschemeren zich gelukkig te voelen in Milaan.

Verhoeven: "Ik had liever ander debuut gehad"

Ajax-doelman Jeroen Verhoeven debuteerde tegen Excelsior. De sluitpost verving de geblesseerde Maarten Stekelenburg en redde een punt (2-2). De oud-speler van FC Volendam speelt doorgaans zijn wedstrijd bij Jong Ajax en was dankzij een blessure van tweede doelman Kenneth Vermeer al een plaatsje op in de pikorde opgeschoven.

"Ik sta er om ballen tegen te houden en gelukkig lukte dat vandaag goed", liet Verhoeven na de wedstrijd weten tegenover Eredivisie Live. "Het is altijd apart om in te vallen en ook de manier waarop. Dan probeer je altijd het beste in je naar boven te halen. Als je hier voor de wedstrijd heen gaat en je zegt 2-2, dan is dat niet goed voor Ajax. Maar we hebben gestreden tot het einde gestreden. Het is altijd speciaal om je debuut te maken, maar ik had het liever anders gehad."

Rel tussen Vaticaan en IsraŽl

De synode over de benarde positie van de christenen in het Midden-Oosten, die de afgelopen twee weken in het Vaticaan is gehouden, heeft geleid tot een confrontatie tussen Israël en de rooms-katholieke kerk.

De regering van de Joodse staat zei na de beëindiging van de synode zondag dat de bisschoppenbijeenkomst is 'gekaapt door een anti-Israëlische meerderheid' en heeft gehandeld in de beste traditie van 'Arabische propaganda'.

De synode had opgeroepen tot de beëindiging van de Israëlische bezetting van Palestijns gebied. Ook vroegen de bisschoppen Israël om niet langer de Bijbel te gebruiken om 'onrechtvaardigheden te rechtvaardigen'.

Bewoners van de illegale Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever halen regelmaltig de Bijbel aan om hun claim op het gebied te rechtvaardigen.

Rel tussen Vaticaan en Israël na synode
Rel tussen Vaticaan en Israël na synode (Foto: ANP)

Duits vrachtschip gekaapt

Somalische piraten hebben zondag het Duitse vrachtschip Beluga Fortune gekaapt. Dat heeft de eigenaar, rederij Beluga uit Bremen, bekendgemaakt. Het schip was van de Verenigde Arabische Emiraten onderweg naar Zuid-Afrika. Het aantal opvarenden en hun nationaliteit zijn nog niet vrijgegeven.

Eerder op de dag kregen piraten een Griekse LPG-tanker van 5076 ton, varend onder Singaporese vlag, in handen. Aan boord zijn een Duitse kapitein, twee Oekraïense bemanningsleden en veertien arbeiders uit de Filipijnen, aldus de EU-missie tegen piraterij. De zeerovers zijn waarschijnlijk naar de tanker gevaren met een begin deze maand gekaapte vissersboot.

De wateren rond Somalië zijn een van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld. Al jaren worden zij onveilig gemaakt door piraten. Die kapen langsvarende schepen om ze tegen betaling van losgeld te laten gaan.

Grootste raketramp ooit herdacht

Bij lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan is zondag de grootste raketramp in de geschiedenis herdacht. Precies vijftig jaar geleden ontplofte een langeafstandsraket van de Sovjet-Unie bij een lanceerproef. Hoeveel mensen daardoor omkwamen is nooit opgehelderd. Schattingen lopen uiteen van zestig tot 150. Van veel slachtoffers bleef niets over.

"Mensen stierven in afgrijselijke pijn, in wezen levend verbrand, maar het land en de rest van de wereld kregen haast niets te horen over die verschrikkelijke ramp en zijn helden-slachtoffers", verklaarde de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos bij de herdenking.

De ramp op 24 oktober 1960 gebeurde in de begindagen van de ruimterace tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, toen beide grootmachten door schade en schande wijs moesten worden.

Uitslagen BelgiŽ speelronde 12

De competitie in België stond dit weekend in het teken van de twaalfde speelronde. Over slechts drie speelrondes is de Jupiler Pro League halverwege en langzamerhand zijn de eerste titelfavorieten bekend. Eén van deze favorieten namelijk Racing Genk, verloor dit weekend voor het eerst in de competitie.

Kortrijk - Racing Genk

Vrijdagavond ging de ploeg uit Genk op bezoek bij Kortrijk. Het was de thuisploeg die vanaf het begin probeerde druk te zetten op de koploper. Kortrijk slaagde hierin en Genk probeerde gevaarlijk te worden uit de counter. Dit lukte niet bij de bezoekers en resulteerde in een duidelijk overwicht voor de thuisploeg. Pas na het rustsignaal viel de winnende treffer voor de thuisploeg. Giuseppe Rossini kapte zijn man uit en wist de bal beheerst achter Courtois te mikken.

Standard - AA Gent

Beide ploegen zijn niet denderend aan de competitie begonnen en lopen momenteel achter op koploper Genk. Na het verlies van Genk was het dit weekend een mooi moment om weer wat punten in te lopen. Toch was het vooral Standard wat hier op uit was. Individuele fouten van AA Gent wist Standard aan te pakken en net voor en na rust leidde dit zelfs tot een doelpunt van de thuisploeg. Toen AA Gent niet veel later ook nog met een man minder kwam te spelen leek de wedstrijd gespeeld. Alleen Elimane Coulibaly wist in de 82ste minuut het duel nog spannend te maken door de aansluitingstreffer te maken voor Gent.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Kortrijk Racing Genk 1-0
KV Mechelen Germinal Beerschot 5-1
Lierse Zulte Waregem 0-0
Cercle Brugge Eupen 2-1
STVV Charleroi 3-2
Standard AA Gent 2-1
Anderlecht Westerlo 2-0
Lokeren Club Brugge 1-0

Ranglijst

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Racing Genk 12 9 2 1 29 35-11
2 Anderlecht 12 7 3 2 24 25-8
3 Standard 12 7 2 3 23 24-15
4 AA Gent 12 7 1 4 22 23-19
5 KV Mechelen 12 6 4 2 22 18-14
6 Cercle Brugge 12 6 4 2 22 17-15
7 Lokeren 12 6 3 3 21 17-17
8 Club Brugge 12 6 1 5 19 26-17
9 Kortrijk 12 6 1 5 19 13-13
10 Westerlo 12 4 3 5 15 12-14
11 Germinal Beerschot 12 3 3 6 12 10-19
12 Zulte Waregem 12 2 6 4 12 17-19
13 STVV 12 3 1 8 10 9-26
14 Lierse 12 1 4 7 7 8-19
15 Charleroi 12 1 3 8 6 9-24
16 Eupen 12 1 1 10 4 24-11

Emanuelson denkt aan vertrek bij Ajax

Het is nog maar de vraag of Ajax nog lang zal kunnen genieten van Urby Emanuelson. De club deed de Ajacied vorige week een schriftelijke aanbieding, maar Emanuelson twijfelt of hij zijn contract wel wil verlengen.

Vorige week meldde Emanuelson dat hij weer in onderhandeling was met Ajax. Wat hem betreft stond de deur dan ook nog op een kier. Vandaag lijkt hij toch aan te geven zijn langste tijd bij de club uit Amsterdam te hebben gehad.

"Zelfs mijn hart is aan het twijfelen," zegt Urby tegenover AT5. "Aan de ene kant wil ik graag het avontuur aangaan in het buitenland, aan de andere kant is Ajax toch mijn cluppie." Er zijn volgens de speler wel veel dingen gebeurd waaruit te weinig respect voor hem is getoond. "De manier hoe er met mij omgegaan is heeft me pijn gedaan en aan het twijfelen gebracht."

Of een eventueel vertrek in de winterstop aan de orde is, laat Emanuelson in het midden. "Dat hangt natuurlijk af van welke clubs zich melden voor mij, maar zover is het in ieder geval nog niet."

In mei van dit jaar brak de Ajacied de toenmalige onderhandelingen over een nieuw contract nog af. De Oranje-international zag geen heil in het aanbod van de Amsterdamse club om zijn contract te verlengen en opteerde voor een transfervrij vertrek aan het einde van zijn contract.

Recordaantal bezoekers ADE

De 15e editie van het Amsterdam Dance Event (ADE) heeft een recordaantal bezoekers getrokken. Richard Zijlma, general manager van het festival, maakte zondag bekend dat het internationale conferentie- en muziekfestival voor elektronische muziek in Amsterdam door 112.000 mensen is bezocht.

Het festival speelde zich af op 44 podia in de stad. Tijdens het vierdaagse evenement traden ruim zevenhonderd dj's en acts op. Op het programma stonden onder anderen Kevin Saunderson, Fedde Le Grand, Paul Kalkbrenner, C-Mon & Kypski, Kelis, Armin van Buuren, Dave Clarke, Roger Sanchez, Boys Noize, Ferry Corsten, Ellen Allien en Dr. Lektroluv.

Het festival begon ooit met tienduizend bezoekers. Volgens Zijlma was de 15e editie met recht een jubileum te noemen. "De hele stad stond in het teken van elektronische muziek."

Tijdens ADE traden niet alleen artiesten op, maar stond er ook een conferentie op het programma. Hier spraken 2500 muziekprofessionals over de toekomst van de muziekindustrie en over de ontwikkelingen in de wereld van de dance en duurzame festivals.

Laatste reviews en specials
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
review
Gemini Man
review
Code Vein
©FOK.nl e.a.