Rosenthal: 'Nederland betaalt geen losgeld'

Nederland betaalt geen losgeld voor de in Afghanistan ontvoerde Nederlandse hulpverlener. Dat heeft de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gezegd tegen RTL Nieuws.

Rosenthal zei dat Nederland nooit losgeld betaalt. Mensen zijn volgens hem geen handelswaar. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) nam eerder al soortgelijke woorden in de mond. Zo zei hij vorig jaar hetzelfde over een Nederlands echtpaar dat was ontvoerd in Jemen.

In 2004 betaalde de Nederlandse overheid wel 770 duizend euro voor de vrijlating van Arjan Erkel, die ruim anderhalf jaar werd gegijzeld in de Russische deelrepubliek Dagestan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat het in dit geval om een voorschot ging aan Artsen zonder Grenzen (AzG). Erkel gaf leiding aan een missie van AzG in Dagestan toen hij werd ontvoerd.

AzG, dat zelf destijds 230 duizend euro betaalde, zei dat de organisatie dacht dat het geld van Nederland een gift was. Uiteindelijk bepaalde de hoogste rechter in Zwitserland dat de kosten gedeeld moesten worden, waardoor AzG nog 270 duizend euro moest bijbetalen.

De gouverneur van de provincie Takhar maakte maandag bekend dat gewapende mannen in het noorden van Afghanistan een Nederlandse hulpverlener en zijn Afghaanse chauffeur hebben ontvoerd. De ontvoerders zouden met het tweetal naar de provincie Kunduz zijn gereden. De politie en inlichtingendienst hebben een zoekactie ingesteld. De Nederlander en zijn chauffeur werken voor een organisatie die gehandicapten helpt.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de ontvoering maandagmiddag.