Anti-Japanse demonstraties in China

Redactie

In zeker zes Chinese steden is het afgelopen weekeinde gedemonstreerd tegen Japan. De krant van de Communistische Partij noemde de demonstraties begrijpelijk, maar riep toch op tot beëindiging van het protest. Op internet zijn oproepen verschenen voor nieuwe demonstraties.

Aanleiding tot de demonstraties vormt een aanvaring die zich vorige maand in de buurt van een door beide landen geclaimde eilandengroep voordeed tussen een Chinese vissersboot en twee Japanse patrouilleboten. De kapitein van de vissersboot werd door de Japanners gearresteerd, maar later vrijgelaten.

De demonstraties werden gehouden in betrekkelijk kleine steden, zoals Changsha in het zuiden en Baoji en Lanzhou in het westen van het land. In Baoji droegen demonstranten behalve borden waarop werd opgeroepen tot een boycot van Japanse producten ook borden met zich mee met leuzen over binnenlandse aangelegenheden, zoals de vrijheid van meningsuiting en de hoge huizenprijzen. Op een bord werd zelfs opgeroepen tot de invoering van het meerpartijenstelsel.

Het is niet duidelijk door wie de demonstraties op touw zijn gezet. De demonstraties werden kennelijk aangekondigd via internet, hoewel de Chinese internetpolitie dit probeerde te verhinderen. De aankondiging dat dinsdag een protestmars zal worden gehouden naar het Japanse consulaat in Chongqing werd geblokkeerd, maar was desondanks nog te vinden via zoekmachines.

De Japanse kustwacht signaleerde zondag twee Chinese visserij-patrouilleboten in de buurt van de omstreden eilanden. De schepen begaven zich niet in Japanse wateren, maar Japan tekende desondanks maandag protest aan bij China. De onbewoonde eilanden, door Japan de Senkaku en door China de Diaoyutai genoemd, zijn in handen van Japan, maar China maakt er aanspraak op.


Demonstraties tegen Japan in China (Foto: Novum)