Politie Amsterdam raadt pizzakoeriers cash af

Redactie

Pizzakoeriers moeten geen geld meer meenemen tijdens bezorgingen. Dat zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Bernard Welten maandag in Het Parool. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de koeriers nog met contant geld rondrijden, omdat dat het risico op berovingen zou vergroten. In vijf maanden zijn 24 bezorgers beroofd.

Welten benadrukt dat hij de pizzeria's en andere bezorgrestaurants niets kan opleggen, maar roept ze wel op om van het gebruik van cash af te stappen. ''Het is net zoiets als tweehonderd kilometer per uur rijden zonder gordel en hopen dat het goed gaat.''

De Amsterdamse politiebaas zint nog op maatregelen. Eerder verklaarde hij de oorlog aan de overvallen op geldtransporten. Toen liet hij politie meerijden met de geldwagens. "Soms moet je naar onorthodoxe middelen grijpen om slachtoffers en daders te laten zien dat dit niet kan. Ik heb nog geen concreet plan voor de maaltijdbezorgers." Sommige maaltijdbezorgers in Amsterdam werken al met een mobiel pinapparaat.

In de krant zegt een woordvoerder van Domino's Pizza Nederland, beheerder van verschillende bezorgketens, dat een proef in Almere-Buiten met uitsluitend betaalpassen geen succes was. "Het houdt sommige klanten tegen. Mensen zijn nog niet zo ver."

Wel heeft elektronisch betalen op termijn de voorkeur van Domino's. Een nadeel is wel dat alle bezorgers voorzien moeten worden van een betaalkastje van een paar honderd euro per stuk.

Oprichter Tom Filippini van Taco Mundo heeft weinig begrip voor de oproep van Welten. Zijn bezorgers hebben maar tien of twintig euro bij zich. "Als onze bezorgers ook dat kleine beetje wisselgeld niet meer bij zich mogen hebben, zegt meneer Welten in feite dat een burger niet meer met een gevulde portemonnee over straat kan."

Onlangs werd duidelijk dat TCA-taxi's in Amsterdam worden uitgerust met een pinapparaat, om het risico op overvallen te verkleinen.


(Foto: Novum)