Verdachte Guantanamo bekent schuld

Een Canadese gevangene in Guantanamo Bay, de Amerikaanse gevangenis in Cuba, heeft maandag bekend schuldig te zijn aan de moord op een Amerikaanse militair. In ruil voor de schuldbekentenis voorkomt Omar Khadr dat hij berecht wordt voor oorlogsmisdaden.

Tijdens een aanval op een Al-Qaida-basis in 2002 gooide Khan een handgranaat die de Amerikaanse militair dodelijk verwondde. Khadr was destijds 15 jaar oud. De inmiddels 24-jarige verdachte bekende tevens schuldig te zijn aan het leggen van bermbommen en het ondergaan van een wapentraining van Al-Qaida.

Khadr liep het risico een levenslange gevangenisstraf te krijgen, maar kan in ruil voor zijn schuldbekentenis rekenen op strafvermindering. Een militaire jury zal in een nieuwe hoorzitting de strafmaat bepalen.

"Er is weinig keus", zei Khadrs advocaat Dennis Edney. "Hij bekent schuld om een proces te vermijden, of hij verschijnt voor de rechter en het wordt een oneerlijk proces."

De Verenigde Staten beschouwen Khadr, die bij het gevecht in 2002 zelf zwaargewond raakte, als oorlogsmisdadiger, omdat hij geen militair was. Critici zijn daarentegen van mening dat de Canadees niet vervolgd zou mogen worden, omdat hij destijds 15 jaar oud was en tijdens zijn gevangenschap in Guantanamo Bay slecht behandeld werd.

Zijn advocaten stellen dat Khadr een kindsoldaat was, die door zijn vader, een handlanger van Osama bin Laden, gedwongen werd te vechten. Het doden van een militair tijdens een vuurgevecht zou daarom niet kunnen gelden als oorlogsmisdaad.

Als Khadr één jaar van zijn straf heeft uitgezeten, kan hij worden overgedragen aan Canada waar hij de rest van zijn straf mag uitzitten.


Gevangene bekent schuld (Foto: Novum)