Kamer wil minder JSF's kopen

De Tweede Kamer wil minder JSF's kopen dan gepland. Hoewel over de aanschaf van de nieuwe straaljagers pas door een volgend kabinet definitief wordt besloten, is het voornemen vooralsnog om 85 toestellen te kopen. Vanwege de bezuinigingen en de oplopende kosten van de JSF wordt daar nu aan getwijfeld, schrijft De Telegraaf.

PVV, PvdA, SP en GroenLinks willen minder of geen JSF's. Voor VVD en CDA staat het aantal van 85 ook niet vast.

"Voor ons is het aantal van 85 echt niet in beton gegoten", zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. VVD noemt ook liever geen aantal. "Wij willen onze handen vrij houden voor de toekomst."

De PVV wil hooguit 56 toestellen kopen. PvdA, SP en GroenLinks vinden dat er zeker niet 85 moeten worden gekocht en willen liever uit het project stappen. Ook D66 lijkt het volgens de krant 'logisch' om minder JSF's te kopen.

Het huidige kabinet wil een tweede testtoestel kopen. Een definitief besluit wordt later pas genomen. Er is voor de komende dertig jaar 6,2 miljard euro gereserveerd voor de aanschaf van een vervanger van de F-16. De Amerikaanse JSF pakt steeds duurder uit. Tegelijk wordt wereldwijd het mes gezet in Defensiebudgetten.


(Foto: Novum)