Minirok verboden in Italiaanse stad

Roel (Zapato)

De Italiaanse stad Castellammare di Stabia gaat een wel zeer opmerkelijke maatregel invoeren: een verbod op minirokjes. Vrouwen die zich niet aan 'de fantsoennormen' houden, kunnen een boete krijgen tussen de vijfentwintig en vijfhonderd euro. Burgemeester Luigi Bobbio wil dat de maatregel bijdraagt aan het verbeteren van de goede zeden.

Naast minirokjes mogen ook lage heupbroekjes niet meer in de 66.000 inwoners tellende gemeente in de provincie Napels. De rechtsconservatieve Bobbio heeft nog meer zedenverboden in petto. Zo is hij tegen zonnebaden, voetballen in openbare ruimtes en godslastering. Zijn doelgroep bestaat uit mensen die hij 'rumoerig' noemt en zich 'slecht gedragen'. De voorstellen worden vandaag nog door de gemeenteraad behandeld.

De burgemeester krijgt in ieder geval steun van de lokale pastoor. "Op deze manier kunnen we ook de toename van seksuele intimidatie bestrijden", zei hij in de krant Cronache di Napoli. De maatregelen maken gebruik van een nieuwe gemeentelijke bevoegdheid om criminaliteit en asociaal gedrag te bestrijden, die premier Berlusconi heeft geschonken aan gemeenten. Daarmee werden al verboden op het bouwen van zandkastelen, zoenen in de auto, voeren van straatkatten en het gebruik van grasmaaiers in het weekend ingevoerd.