Vettel hoeft Webber niet aan titel te helpen

Red Bull Racing heeft met twee races te gaan in het Formule 1-seizoen 2010 nog geen teamorders uitgedeeld. Fernando Alonso gaat met 231 punten aan de leiding in het kampioenschap, op 11 punten gevolgd door de eerste rijder van het Oostenrijkse team Mark Webber. Teamgenoot Vettel staat op 25 punten van Alonso en is hierdoor zelf ook nog in de titelrace.

Voor de race in Zuid-Korea was Webber de leider in het WK, maar de Australiër maakte een fout, ging de muur in en raakte bij het terugkomen op de baan de Mercedes van Nico Rosberg. Vettel reed op het Yeongam-circuit de gehele race aan de leiding tot tien ronden voor het einde zijn Renault-motor plofte. Hierdoor kon Alonso de race winnen en de leiding in het kampioenschap overnemen. Geen reden voor Red Bull om teamorders uit te vaardigen, terwijl bij Ferrari Felipe Massa Alonso moet helpen en bij McLaren Jenson Button aangegeven heeft Lewis Hamilton bij te gaan staan.

"Alleen deze race hebben we al gezien hoe snel de situatie kan veranderen: dan lag de ene coureur op kop, dan weer de andere. Om over de gevolgen voor het WK nog maar te zwijgen. We hebben Alonso een cadeau gegeven, maar kunnen nog terugslaan," zei teambaas Christian Horner na afloop van de race tegen de BBC.

"Het zou verkeerd zijn om van Vettel te verlangen dat hij niet meer voor eigen kansen gaat. Geen van ons heeft een kristallen bol om in de toekomst te kijken en wie weet wat er nog gebeurt. In Zuid-Korea zag het er voor ons ook lange tijd goed uit. Het kampioenschap is nog niet over," zei de Brit die zijn coureurs niets kwalijk neemt.

"Autosport kan soms wreed zijn en zondag was zo'n dag voor ons. Sebastian deed werkelijk alles goed en Mark heeft dit seizoen niet veel fouten gemaakt, maar die ene is meteen een heel dure. Voor Sebastian is het vooral spijtig dat het niet de eerste keer is dat een kapotte auto hem punten kost."