Pechtold legt kabinet langs meetlat

Het nieuwe kabinet moet goed inzichtelijk maken hoe het staat met het verwerkelijken van de ambities uit het regeerakkoord. Daartoe roept D66-leider Alexander Pechtold op.

Hij kondigt aan dinsdag bij het debat over de regeringsverklaring te vragen om tien doelen 'meetbaar en controleerbaar' te maken. "Meten is weten. Laten we als parlement scherp in de gaten houden of het kabinet zijn beloften inlost." Pechtold wijst erop dat in het bedrijfsleven mensen ook worden afgerekend op harde cijfers. "Laten we dat in de politiek ook doen."

Pechtold heeft zelf al tien doelen uit het regeerakkoord geselecteerd waarop hij het kabinet wil afrekenen. Dan gaat het onder meer om de drieduizend extra agenten, twaalfduizend extra verplegers, vijftig procent minder migranten, minder politici en het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur.

De leider van D66 heeft goede hoop dat zijn voorstel in goede aarde valt bij premier Mark Rutte (VVD). "In 2007 vroegen fractievoorzitter Rutte en ik samen hetzelfde aan toenmalig premier Balkenende. Ik ga er dus van uit dat premier Rutte mij nu ook steunt, zeker nu hij als motto voor zijn kabinet 'afspraak is afspraak' heeft gekozen."