Duizend meldingen van oplichting via marktplaats.nl

Redactie

Bij het Meldpunt Internetoplichting zijn tot nu toe ruim duizend meldingen binnengekomen van mensen die via marktplaats.nl zijn opgelicht. Dat meldt een woordvoerder van de politie maandag. De politie is tot nu toe zeer tevreden.

In de meeste gevallen gaan de meldingen over oplichting voor bedragen van rond de vijftig tot 75 euro voor vooral kleding, schoenen en consumentenelektronica. De gedupeerden krijgen de spullen niet geleverd of krijgen het overeengekomen bedrag niet voor hun reeds verstuurde spullen.

Alle meldingen worden volgens de woordvoerder bekeken. Wanneer er voldoende aanknopingspunten zijn om een onderzoek te starten wordt gedupeerden gevraagd aangifte te doen. Een deel van de informatie uit de meldingen wordt naar marktplaats.nl doorgestuurd, zodat ook de site waar mogelijk maatregelen kan treffen zoals het verwijderen van advertenties en het blokkeren van accounts.

Het meldpunt, een samenwerking tussen de politie, het Openbaar Ministerie en advertentiesite marktplaats.nl ging ruim twee weken geleden van start. Bij het meldpunt kunnen mensen zich melden die op marktplaats.nl spullen hebben gekocht of verkocht en hierbij zijn opgelicht. Is de proef een succes, dan wordt naar verwachting aan meer handelssites gevraagd mee te doen. Meldingen kunnen worden gedaan via de website mijnpolitie.nl.