Kiwi's de straat op voor behoud Hobbit-productie

Redactie

Duizenden Nieuw-Zeelanders zijn maandag de straten opgegaan in een poging de productie van de film The Hobbit in hun land te houden. Met de landelijke protestactie hopen zij de bazen van filmstudio Warner Bros terug te laten komen op het plan om de film elders op te nemen.

De twee in de steigers staande Hobbit-films zouden oorspronkelijk worden opgenomen in Nieuw-Zeeland, maar een afgekondigde acteursboycot gooide roet in het eten. Hoewel de boycot inmiddels van de baan is, is de planning van de productie dusdanig in de war geschopt dat het wel eens te laat zou kunnen zijn om de productie in Nieuw-Zeeland nog te redden. Regisseur Peter Jackson liet vorige week weten dat er naar alternatieve filmlocaties wordt gekeken. Toen gingen al meer dan duizend mensen uit de filmindustrie de straat op.

Maandag liet een grote groep 'kiwi's' hun ongenoegen blijken over de voorgenomen verplaatsing, meldt de BBC. De protesten vonden plaats op de dag dat topmannen van Warner Bros aankwamen in Nieuw-Zeeland om overleg te voeren over de voortgang van The Hobbit, dat het verhaal vertelt dat voorafgaat aan de Lord of the Rings-films.

De Nieuw-Zeelanders willen de productie in hun land houden, omdat dat een impuls voor de economie betekent. Entertainmentwebsite The Hollywood Reporter schrijft dat volgens economische analisten de negatieve berichtgeving omtrent The Hobbit de reden is van de recente waardedaling van de Nieuw-Zeelandse dollar.

The Hobbit, gebaseerd op het gelijknamige boek van J.R.R. Tolkien, liep diverse vertragingen op vanwege de financiële problemen bij medeproducent MGM. Hierdoor besloot beoogd regisseur Guillermo del Toro eerder dit jaar uit het project te stappen. Lord of the Rings-regisseur Jackson, oorspronkelijk alleen producent van The Hobbit, heeft nu ook voor de regie getekend. De hoofdrollen zijn voor de Engelse acteur Martin Freeman, als held Bilbo Baggins, en Richard Armitage als leider van de dwergen.

De opnamen van de Hobbit-films, die direct achter elkaar worden opgenomen, gaan in februari van start. De twee films moeten respectievelijk eind 2012 en eind 2013 in de bioscoop verschijnen. De productiekosten worden geschat op vijfhonderd miljoen dollar.


Peter Jackson (Foto: Novum)