Barrichello: "Het was te donker om te racen"

Formule 1-coureur Rubens Barrichello vond het gisteren in Zuid-Korea in de slotfase van de race te donker om te racen. De Braziliaan, die zevende werd, vond dat de FIA in had moeten grijpen en vijf of zes ronden voor het einde de rode vlag uit had moeten hangen.

Het slechte weer zorgde ervoor dat de rijders achter de safety car van start gingen, maar na vier ronden werd de race stilgelegd. Pas na een onderbreking van vijftig minuten durfde de organisatie het aan om de race te hervatten. Omdat er ook toen rondenlang achter de safety car werd gereden was de finish van de race pas vlak voor het ondergaan van de zon. De podiumceremonie vond al in het donker plaats.

"Het was niet veilig meer. De zichtbaarheid was het probleem," zei de 38-jarige Williams-coureur. "Je kunt er over twisten of de race niet wat te vroeg begon, maar gelukkig nam de regenval af. Alles verliep prima, maar de race had vijf of zes ronden voor het einde gestopt moeten worden omdat ik niets meer kon zien, terwijl ik wel een helder vizier had."

Barrichello is uit het verleden wel wat gewend, omdat hij naar eigen zeggen op het Ferrari-testcircuit Fiorano al eens in de zomer om 21:36 uur 's avonds naar buiten is gegaan voor een testrit. Hij zegt dat het toen ongeveer even donker was als in Zuid-Korea gisteren.