'Kwaliteit scholen onder druk door leerlingkrimp'

Het onderwijs krijgt de komende jaren een flinke klap door een dalend aantal leerlingen. Scholen krijgen subsidie per leerling en minder leerlingen leidt dus tot minder geld in een tijd dat er toch al wordt bezuinigd. Dat stelt het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) maandag in een rapport.

Volgens het SBO kunnen de scholen door de financiële gevolgen ook personele problemen krijgen. Zo wordt het moeilijk om het oplopende aantal vacatures door de vergrijzing te lijf te gaan, waarschuwt het kenniscentrum voor werkgevers en werknemers in het onderwijs.

Het SBO becijferde dat het aantal leerlingen in basisscholen tot 2015 met zeven procent daalt. In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland en Limburg zou die daling zelfs vijftien procent bedragen. Na 2015 is ook het voortgezet onderwijs aan de beurt.

Volgens het SBO voelen veel scholen de gevolgen van de daling van het leerlingenaantal al. Zo worden groepen samengevoegd, wordt het mes gezet in extra lessen voor leerlingen met achterstanden of problemen en worden kleine scholen gesloten. Dat tast volgens de organisatie het onderwijsniveau aan.