Tuitert: "Doel is WK afstanden"

Peterselieman

Het nieuwe schaatsseizoen staat voor de langebaanschaatsers op het punt van beginnen. Olympisch kampioen op de 1.500 meter Mark Tuitert wil dit jaar bij de wereldkampioenschappen afstanden gaan vlammen op de 1.000 en de 1.500 meter.

"Op de kilometer boekte ik vorig jaar meer progressie dan op de 1.500 meter. Ik wil kijken hoe ver ik op de 1.000 meter kan reiken," zei Tuitert tegen NUsport. De Control-rijder wil dit jaar kijken waar hij staat en zich vanaf volgend jaar voor gaan bereiden op de Olympische Winterspelen die in 2014 in Sochi gehouden gaan worden.

Tuitert zal bij de start van dat toernooi 33 zijn. "Ik was afgelopen zomer sterker dan de vorige. Wat niet wil zeggen dat je harder gaat schaatsen, maar ik ben fysiek erg goed. Ik denk dat sporters bij wie leeftijd een rol speelt, niet zozeer een fysiek probleem hebben als wel een mentaal probleem. Wil je er nog wel vól voor gaan? Leeftijd wordt vaak gebruikt als excuus. Natuurlijk is er een grens. Maar die grens ligt echt niet bij 33 jaar."

De grootste concurrent voor Tuitert en de andere Nederlanders zal Shani Davis zijn. Tuitert verwacht niet zijn het goud uit Vancouver een vrijbrief zal zijn om de Amerikaan zomaar vaker te gaan kloppen. "Integendeel, ik denk dat hij nog meer getergd is. Het is de medaille die hij nog niet heeft, het is de koningsafstand. Ik sta ervan versteld op hoeveel toernooien en verschillende afstanden hij hard kan rijden."

Voor de komende jaren denkt Tuitert dat Davis veranderingen door moet voeren. "Hij reed hard tot Vancouver, daar sloeg het om. Hij mag zich afvragen of zijn planning wel zo goed was. Davis en Sven Kramer zijn zulke goede schaatsers dat ze een gevaar vormen voor zichzelf. Omdat ze alles kunnen, willen ze ook alles winnen."