'Ouderen moeten judoles nemen'

Ouderen moeten op grote schaal judoles krijgen om valtechnieken te leren die gebroken heupen kunnen voorkomen. Dat adviseert bewegingswetenschapper Brenda Groen, die maandag promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hoewel er al veel cursussen bestaan waar ouderen leren hoe ze een val kunnen voorkomen, was nog niet onderzocht hoe ouderen minder hard kunnen vallen als dit toch gebeurt. Wanneer ouderen vallen gebeurt dit vaak zijwaarts, waardoor ze makkelijk hun heup kunnen breken. Judo heeft een speciale techniek om zo'n val op te vangen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer ouderen deze techniek aanleren ze minder bang zijn om te vallen, en dat ze minder hard vallen.

De technieken zijn in korte tijd aan te leren en zijn goed toepasbaar in het dagelijks leven. Zo heeft Groen geconstateerd dat er tijdens een val genoeg tijd is om in de juiste positie te draaien. Hoelang het precies duurt om de technieken aan te leren moet nog onderzocht worden.

De metingen voor dit onderzoek werden verricht bij ervaren judoka's, een groep onervaren vallers en een groep zestigplussers. De groep ouderen bestond uit zes gezonde oude mannen en negentien gezonde oude vrouwen.