Wijkagent op matje vanwege column

Een wijkagent uit Zwolle die in een column zijn ongenoegen spuide over het grote aantal autokraken wordt op het matje geroepen, omdat hij daarbij zou hebben opgeroepen tot een volksgericht. Dat is 'volstrekt buiten de orde', laat de korpsleiding van de politie IJsselland maandag weten.

De wijkagent tekende zijn frustratie op in de Assendorper wijkkrant. "Straffen dat inbrekerstuig, ze moeten met hun fikken van andermans spullen afblijven", schreef hij. Autokrakers zouden verder publiekelijk aan de schandpaal moeten worden genageld, of 'ouderwets op de strontkar door de wijk', zoals de agent het verwoordde.

Hoewel zijn superieuren het niet erg vinden dat de agent er een column op nahoudt, is de korpsleiding 'onaangenaam verrast' door zijn jongste pennenvrucht. "Echter oproepen tot een volksgericht is volstrekt buiten de orde. Als vertegenwoordiger van de politie misken je dan onze verantwoordelijkheid in de samenleving."

Benoemen van problemen mag, maar de politie moet juist zorgen voor 'verbinding en veiligheid'. De korpsleiding gaat dit de wijkagent duidelijk maken. Of er maatregelen volgen, kan een politiewoordvoerder niet zeggen.