BP blijft actief in Verenigde Staten

BP zal niet stoppen met zijn activiteiten in de Verenigde Staten en moet doorgaan met het boren naar olie in diep water in de Golf van Mexico ondanks de reputatieschade die het concern heeft geleden vanwege het Macondo-incident dit jaar. Dit zei de nieuwe chief executive Robert Dudley van het concern maandag.

"Ik ben geen chief executive van BP geworden om weg te gaan uit de VS. BP zal Amerika niet verlaten", zo zei Dudley tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de Confederation of British Industry in Londen. "Er staat te veel op het spel, zowel voor BP als voor de VS".

Dudley erkende dat de risico's die gepaard gaan met boringen in diep water nooit volledig geëlimineerd kunnen worden, maar stelde dat de activiteiten veilig voortgezet kunnen worden en dat BP een onderdeel van de industrie zou moeten blijven.

"Diepere wateren worden een steeds belangrijkere bron voor energie voor de wereldwijde economie", aldus de CEO. "We behoren tot slechts een handvol bedrijven die de financiële en technologische kracht heeft om ontwikkelingen te starten in deze moeilijke geografieën".

De CEO stelde tijdens de bijeenkomst dat de olie-industrie en toezichthouders samen moeten werken om het publieke vertrouwen in de veiligheid van het boren in diep water te herstellen.

Veel van de concurrenten van BP distantiëren zich echter nog van het bedrijf. Eerder deze maand zei Royal Dutch Shell chief executive Peter Voser dat Shell nooit in de diepe wateren van de Golf van Mexico zou hebben geboord met het ontwerp van BP's Macondo, de ontplofte bron van de olieramp. "Shell zou op een andere manier hebben geboord en had meer mogelijkheden een ongeluk te voorkomen", zei hij.


Robert Dudley (Foto: Novum)