Hein Roethofprijs naar Haags overlastproject

Redactie

Het Haagse project Kleurkracht Escamp/Rolmodellen heeft dit jaar de Hein Roethofprijs gewonnen. Volgens de jury is het project van de politie Haaglanden en de gemeente Den Haag van de vijf genomineerde projecten het beste vanwege de 'tastbare resultaten, het brede samenwerkingsverband, het succesvol creëren van burgerschap, de passiviteit die is omgezet in activiteit en de toepasbaarheid elders'.

Escamp is een Haagse probleemwijk. In de wijk zijn in het kader van het project jongere en oudere vrijwilligers geworven, die als zogenoemde rolmodellen samen met de politie tijdens evenementen toezicht houden op plekken waar vaak overlast voorkomt. De rolmodellen zijn gekozen uit onder meer moskeebesturen en sportverenigingen.

Omdat de rolmodellen aanzien en gezag genieten binnen de groepen overlastgevers zouden zij criminaliteit kunnen voorkomen. Daarbij zou de politie via de rolmodellen makkelijker in contact kunnen komen met de voorheen niet bereikbare bewoners in de wijken. Door de aanpak zou de afgelopen jaren voor tonnen euro's schade tijdens evenementen zijn voorkomen.

Aan de prijs is een bedrag van twintigduizend euro verbonden, die de politie en de gemeente mogen besteden aan de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid. De andere genomineerde projecten, onder meer Scoren door Scholing van de Stichting Vitesse Betrokken, Week van de Veiligheid van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en Jeugdinterventieteam van Bureau Frontlijn van de gemeente Rotterdam krijgen elk vijfduizend euro.

De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen of sociale veiligheid te bevorderen. Vorig jaar ging de prijs naar een jongerenproject van de gemeente Den Bosch, 'doelbewust'.