FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 juli 2011

Foto's: Bruno Mars

Op dinsdagavond 5 juli stond Bruno Mars in een uitverkochte Heineken Music Hall. Peter Gene Hernandez, zoals Bruno eigenlijk heet, liet van vele tienermeisjes het hart sneller kloppen. Dit deed hij onder andere met hits als "The lazy song" en "Grenade".

Dat Bruno Mars een meidenmagneet is, bleek wel uit het feit dat er een hoop tienermeisjes al op maandagochtend vroeg voor de deur lagen te wachten van de Heineken Music Hall. De meiden deden er alles voor om maar zo dicht mogelijk bij hun idool te mogen staan tijdens het concert.

FOK!fotograaf Leonie Den Boef was aanwezig en maakte de volgende fotoreportage voor ons (klik op de foto's voor de grote versie):

Adam Sandler geeft stem aan Dracula

Adam Sandler is momenteel bezig met het verzamelen van enge vrienden voor de 3D komedie Hotel Transylvania. Sandler doet de stem van Dracula in een film gevuld met klassieke filmmonsters.

Andere beroemde stemmen in de film zijn Kevin James (als Frankenstein), Fran Drescher (the Bride), David Spade (Quasimodo), Cee Lo Green (the Mummy), en Andy Samberg als Jonathan, een doorsnee hotelgast,  die de nacht van zijn leven gaat beleven in het hotel. Steve Buscemi en Molly Shannon zullen ook stemmen verzorgen in de film. Hotel Transylvania zal worden geregisseerd door animatie-veteraan Genndy Tartakovsky (Star Wars: Clone Wars).

De film: Dracula (Sandler) opent een 5-sterren hotel, dat als schuilplaats dient voor beroemde monsters en hun familie. Ook Dracula's tienerdochter Mavis woont in het hotel. Alles gaat echter mis als een normale jongeman (Sandberg) het hotel ontdekt en verliefd wordt op Mavis. Het klinkt allemaal vrij zoetsappig maar de aanwezigheid van Tartakovsky is veelbelovend. 

Sandler was onlangs nog, naast Jennifer Anniston, te zien in Just Go With It. Later dit jaar zal de acteur beide  titelrollen spelen in Jack and Jill. Momenteel werkt Sandler aan opnames voor de film I Hate You, Dad, samen met ondere meer Andy Samberg en Leighton Meester. De laatste keer dat Sandler aan een animatiefilm meewerkte was de 2D flop 8 Crazy Nights in 2002.

"We zijn erg verheugd om te mogen werken met Adam, om een komische Dracula te verwezenlijken voor een nieuwe generatie," aldus Michelle Raimo-Kouyate van Sony Animation. "We hebben een origineel verhaal over een iconisch karakter, een ijzersterke cast die geregisseerd wordt door Genndy Tartakovsky, een regisseur die als geen ander een voorstelling van Transylvanië en zijn klassieke monsters kan maken, zoals dat alleen maar in een animatiefilm kan."

Hotel Transylvania zal vanaf 21 september 2012 in de Amerikaanse bioscopen te zien zijn. Wanneer de film in Nederland uitkomt, is nog onbekend.

Duitsers de cel in om verkleedpartij

Een man en meisje uit Duitsland zijn maandagavond in de cel beland na een verkleedpartij in Maastricht. De twee wachtten in een auto op de Voltastraat op vrienden. Ze besloten uit balorigheid een bivakmuts en een zogenoemd tactisch vest die in de auto lagen aan te trekken en joegen daarmee het personeel van een supermarkt in de straat de stuipen op het lijf.

De medewerkers sloegen alarm toen ze het tweetal bezig zagen. Een paar dagen daarvoor was op de supermarkt nog een gewapende overval gepleegd. De politie haalde de Duitsers uit de auto. Verstijfd van schrik verklaarden de man van 22 en het meisje van 16 dat ze niets kwaads in de zin hadden, aldus de politie dinsdag.

Het stel moest toch mee naar een politiebureau. Welke straf ze krijgen, is nog onbekend. De bivakmuts en kleding waren van een beveiligingsbedrijf, waar een van hun vrienden werkt.

'Hogescholen laten minder kunststudenten toe'

De zestien hogescholen met kunstopleidingen gaan een kwart minder beeldend kunstenaars en dansers opleiden. Ook willen ze 10 procent minder klassieke of jazzmusici klaarstomen. Het geld dat hiermee vrijkomt moet in de kwaliteit van kunstvakdocenten en in extra begeleiding van toptalent gestoken worden.

Dat staat in het rapport Focus op toptalent dat de vereniging van hogescholen de HBO-raad donderdag aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) overhandigt, meldt NRC Handelsblad dinsdag.

Momenteel volgen ruim twintigduizend studenten een opleiding in het kunstvakonderwijs. Jaarlijks stromen aan de hogescholen 5491 nieuwe studenten in die in de kunsten willen worden onderwezen.

Het kunstvakonderwijs zou echter al enige tijd onder druk staan. Volgens zowel de politiek als de cultuursector zelf zouden te veel studenten worden opgeleid, die niet goed zijn voorbereid op de arbeidsmarkt. De hogescholen besloten zelf een toekomstplan op te stellen om ingrijpen van buitenaf te voorkomen.

Voorzitter van de HBO-raad Guusje ter Horst zegt in een reactie op de website van de krant dat de boodschap van de hogescholen duidelijk is. "Het gaat niet om bezuinigingen, maar om een betere aansluiting op de arbeidsmarkt."

PSV-coach Rutten maakt zich zorgen om Pieters

PSV-coach Fred Rutten maakt zich zorgen om de knieblessure van verdediger Erik Pieters. Tijdens het oefenduel tegen RKSV Halsteren (0-10 winst), dat PSV speelde ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, moest hij noodgedwongen aan de kant blijven.

"We moeten niet in dezelfde situatie komen dat we hem weer een half jaar kwijt zijn. Daarom gaan we snel een onderzoek doen", vertelt Rutten aan het Eindhovens Dagblad. Hoe lang de Nederlands international aan de kant staat, is niet bekend.

Pieters liep zijn blessure begin dit jaar op tijdens een thuiswedstrijd tegen NAC Breda.

Modric praat met Spurs over vertrek

De Kroaat Luka Modrić praat met de directie van Tottenham Hotspur over een vertrek bij de club. Samen met voorzitter Daniel Levy gaat hij om de tafel zitten om zijn toekomst bij de Spurs te bespreken, zo meldt Sky Sports.

De middenvelder zou graag naar Chelsea verhuizen en hoopt te horen onder welke voorwaarden dit mogelijk zou zijn. De club uit Londen heeft het eerste bod dat The Blues deden, van vijfentwintig miljoen euro, afgewezen. Behalve Chelsea hebben ook Manchester City en United interesse in de spelmaker. Naar verluidt moet de sterspeler zo'n veertig miljoen euro opbrengen.

De 25-jarige Modrić speelt al bij The Spurs sinds 2008 en is overgenomen van het Kroatische Dinamo Zagreb voor een bedrag van twintig miljoen euro. Met Dinamo Zagreb wist Modrić diverse prijzen te winnen. Zo werd hij in de drie seizoenen dat hij daar speelde maar liefst drie keer landskampioen met zijn club.

Geen inhoudelijke reactie Thom Karremans

Thom Karremans, die in 1995 de leiding had over Dutchbat in Srebrenica, heef niet inhoudelijk gereageerd op de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen.

In een verklaring die hij dinsdag tegenover Nieuwsuur aflegde, zei hij dat hij daarvoor te weinig tijd had en dat het Ministerie van Defensie de aangewezen instantie daarvoor is, 'maar die geven dus weer niet thuis'.

Defensie zei eerder dinsdag dat ze verrast was door het arrest, maar ging er verder ook niet op in.

Karremans zei verder nog dat hij altijd ten zeerste heeft betreurd wat er in juli 1995 in de moslimenclave Srebrenica is gebeurd. "Maar daarmee krijgt Nuhanovic zijn familie niet terug." Hasan Nuhanovic is een van de nabestaanden die de Nederlandse staat heeft aangeklaagd.

Gasperini: "Inter kan zonder Sneijder"

De nieuwe trainer van Internazionale, Gian Piero Gasperini, denkt dat zijn club niet minder zal worden van een eventueel vertrek van Wesley Sneijder. De Nederlandse middenvelder staat onder meer in de belangstelling van Manchester United, maar een transfer laat vooralsnog op zich wachten.

Gasperini weet dat er nog tot eind augustus transfers mogelijk zijn. "Ik maak me geen zorgen over de situatie rondom Wesley. Hij is zonder twijfel een geweldige speler, maar niemand weet wat de komende 50 dagen nog gaat gebeuren. Inter wil een betere ploeg worden. Twee jaar geleden was het team na het vertrek van Zlatan Ibrahimovic nog beter dan daarvoor," zei de oefenmeester.

Gasperini is in Milaan de opvolger van de vertrokken Leonardo. De trainer denkt dat een opvolger voor Sneijder makkelijk te vinden zal zijn. "De afgelopen jaren heeft Inter nauwelijks fouten gemaakt op de transfermarkt en bijna altijd goede keuzes gemaakt. Ik ben dus vol vertrouwen."

Nijmeijer betrokken bij 'herbevolking' FARC

De Nederlandse Tanja Nijmeijer zou bij de Colombiaanse terreurbeweging FARC zijn ingezet voor de 'herbevolking' van een gebied in het departement Guaviare in het zuiden van Colombia. Dat zei dinsdag de Nederlandse Liduine Zumpolle van de organisatie Operatie Vrouw tot Vrouw.

''Mensen worden door de FARC verjaagd en sympathisanten van de guerrilla worden er neergezet”, aldus Zumpolle. Ze baseert zich op informatie die ze krijgt in haar werk met gevangen FARC-strijders en vrouwen en meisjes die de guerrilla de rug toe hebben gekeerd.

Nieuw onderzoek naar Timosjenko

De Oekraïense veiligheidsdienst heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het nutsbedrijf United Energy Systems, dat in het verleden werd geleid door voormalig Oekraïens premier Joelia Timosjenko. Dat zei de dienst dinsdag. Tegen Timosjenko loopt momenteel een rechtszaak op verdenking van ambtsmisbruik.

Het nieuwe onderzoek spitst zich toe op mogelijke verduistering door voormalige politici en medewerkers van United Energy Systems. Het zou gaan om geld dat het bedrijf aan Rusland had moeten betalen.

Timosjenko ontkent alle aantijgingen. Volgens de oppositieleidster is het onderzoek naar haar en haar bondgenoten ontsproten uit het brein van president Viktor Janoekovitsj en slechts bedoeld om de oppositie de mond te snoeren. De regering verwerpt dit.

CD: Ziggy Marley - Wild and Free

Op 2 november 2010 stemden de inwoners van de Amerikaanse staat Californië met 54 tegen 46 procent tegen een voorstel om een aantal zaken omtrent marihuana te reguleren en te legaliseren. In de campagnestrijd vóór deze Proposition 19 werd een compositie genaamd 'Wild and Free' (met een zin als “I see marijuana trees blowing in our breeze”) gebruikt. De tekst en muziek was van Ziggy Marley. Acteur Woody Harrelson zong ook mee. Dit nummer is nu de openingstrack van het met dezelfde titel bedeelde Wild and Free, het vierde studioalbum van Ziggy Marley. Een reggaedeuntje waarin marihuana gepropageerd wordt en tevens gesproken wordt over een vuur dat brandt voor vrijheid. Zijn broers Damian en Stephen slaan af en toe nieuwe muzikale wegen in, maar het moge duidelijk zijn dat wat Ziggy betreft er weinig veranderd is in de reggaewereld sinds zijn vader Bob in 1981 is overleden.

Cover

Telstar niet in zee met 'liegende' Pool

Martin Skowronek kan een stage bij Telstar op zijn buik schrijven. De Jupiler League-club wantrouwt het cv van de Poolse spits. Skowronek was uitgenodigd om in het oefenduel met Katwijk zijn opwachting te maken bij Telstar, maar de club vertrouwde de boel niet en nam de cv van de hoofdrolspeler onder de loep.

Assistent-trainer Toon Beijer, tevens belast met de technische zaken, kon nergens op internet iets vinden over de Pool, die werd aangeraden door AZ. Skowronek schermde ondanks het gebrek aan bewijs op het wereldwijde web met diverse ex-werkgevers in het buitenland. Bovendien zou hij naar eigen zeggen eveneens bij FC Twente op het trainingsveld hebben gestaan. Een belletje naar Jan van Staa, internationale scout bij Twente, vergrootte de argwaan van Beijer echter.

Van Staa had immers nog nooit van Skowronek gehoord. Ook de officiële fansite van de club uit Velsen was al tot de conclusie gekomen dat Skowronek slechts drie invalbeurten bij de reserves van SC Verl kon overleggen. Vervolgens annuleerde Beijer de afspraak met de Poolse aanvaller.

Aan Voetbal International vertelt Beijer dat dergelijke zaken meer regel dan uitzondering zijn. "Sinds vanochtend heb ik al zes cv's van voetballers binnen gehad. Ze komen overal vandaan. Van Zuid-Amerika tot Nigeria. Ik heb een dagtaak aan het checken van die cv's. Er worden zelfs foto's gemanipuleerd."

Steam Summer Sales 5/7

Een nieuwe dag betekent nieuwe Steam-sales! Vandaag staat het in het teken van een aantal grote spellen, zo is Civ. V in de aanbieding en zijn bijna alle Need for Speed-games goedkoop te verkrijgen. De sales duren tot morgen 19:00, dus je hebt nog de tijd om je Steam-wallet te vullen.

- King Arthur - 80% korting - € 3,-
- Need for Speed - franchise sale - 40% korting
- S.T.A.L.K.E.R - franchise sale - 75% korting - € 2,50
- Guild Wars Trilogy - franchise Sale - 50% korting
- Monday Night Combat - 75% korting - € 2,87
- Deus Ex - franchise sale - 75% korting - € 2,49
- Beat Hazard - 75% korting - € 1,74
- Call of Duty 4 Modern Warfare - 50% korting - € 12,49
- Wings of Prey - 85% korting - € 3,75
- AI War: Fleet Command - 85% korting - € 2,09
- Secret of Monkey Island - franchise sale - 50% - € 4,49

Uitslagen oefenduels 5 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.
 

Thuis Uit Uitslagen
AGOVV Apeldoorn
Schulmeister
Team VVCS
 
1-0
CVV Berkel
 
Excelsior
Te Vrede (2), Bovenberg, Lagouireh, Alberg
0-5
SC Erica

Feyenoord
Cissé (2), G. Fernandez, Biseswar, Van Haaren, Schaken, Auassar, El Ahmadi, De Vrij
0-9
vv Dongen

NAC Breda
Schalk (2), Bayram
1-3
AWC Wijchen

N.E.C. Nijmegen
Ten Voorde (2), Koolwijk, Van der Velden, Platje, Schøne, Amieux
0-7
RKSV Halsteren
 
PSV
Zeefuik (4), Bakkal (2), Mertens (2), Chuka Ogbu, Lens
0-10
RKSV Nemelaer

Roda JC Kerkrade
Ramzi (3), Broekhof, Staelens, Sutchuin, Fledderus, Hupperts
0-8
VV Kollum

SC Cambuur
Barto (3), De Leeuw (3), M. van der Heide (2), Schepers, De Vries, Öztürk, Türk
1-12
SBC
 
FC Den Bosch
Reniers (2), Karg (2), Van Weert, Seuntjens, Vlug, Van den Broek, Buitenhuis, Fortes, Nepomuceno
1-11
Regioteam

FC Emmen
Valpoort (2), Ter Heide, Poldervaart
0-4
FC Groningen
Luis Pedro
Helmond Sport
Stachnik
1-1
vv UNA
Jansen
FC Oss

1-0
FC Grootegast

SC Veendam
Menting (2), Feenstra (2), Rozema, Wolven
0-6
Rood-Groen LVC '01
 
FC Volendam
Kramer (3), Bakkenes (2), Tailor (2), K. Tol, Mühren, Tano, Kruys
1-11
sc Heerenveen
Narsingh (2), Djuricic, Janmaat, Assaidi
GA Eagles

5-0
Katwijk
Jonker, Van der Poel, Huisman, Martha
Telstar
Hoefdraad, Plat, Lettinga, Dam, Demirkiran
4-5
Regioteam Hoonhorst

FC Zwolle
Kluin (4), Slot (2), Saymak (2), Olijve, Achenteh, Maachi, Van den Berg, Van Polen, eigen doelpunt (3)
0-16
Almere City FC

Maccabi Tel Aviv (Isr)

0-4

Moody's geeft Portugal junkstatus

Moody's Investors Service heeft zijn waardering voor Portugal met vier stappen verlaagd naar junkstatus, omdat het land aanvullende hulp nodig heeft, maakt de kredietbeoordelaar dinsdag bekend. Moody's is de eerste van de ratingbureaus die de schulden van Portugal waardeert op junk.

De kredietbeoordelaar zei dat het onwaarschijnlijk is dat Portugal in staat zal zijn om in 2013 financiering uit de private markten te halen, indien het tweede reddingspakket voor Griekenland vereist dat privé-investeerders hun Griekse schuldpapier moeten laten doorrollen.

"Deze ontwikkeling is belangrijk, omdat het de economische risico's vergroot voor huidige beleggers, maar ook omdat het in de toekomst ontmoedigend kan werken voor de private sector om nieuwe leningen te verschaffen en omdat het de kans verkleind dat Portugal op een duurzame manier toegang zal krijgen tot de markt", zei Moody's.

Het Portugese ministerie van Financiën reageerde door te stellen dat Moody's geen rekening houdt met de recente stappen die Portugal heeft ondernomen om de bezuinigingsmaatregelen te versnellen.

'Komt ook Sony met online pass?'

Een aantal publishers, waaronder bijvoorbeeld EA, heeft een systeem waarmee ze tweedehands verkopen willen tegengaan. Met een zogenaamde online pass kunnen gamers die een game nieuw kopen direct online gamen terwijl een tweedehands koper een online pass moet aanschaffen. Meestal kosten deze een euro of tien.

Sony lijkt nu deze publishers te volgen als we kijken naar de verpakking van de Resistance 3-bundel welke later dit jaar uitkomt. We zien er duidelijk de woorden PSN Pass op staan. De PSN Pass werkt in alle landen waar de PlayStation Store beschikbaar is. Sony heeft nog niets bekendgemaakt over een eventuele PSN Pass.

De exacte tekst is als volgt:

PSN Pass
Network features only available in countries that have Playstation Store

PSN

Kolder verruilt Veendam voor Harkemase Boys

Een opmerkelijke transfer in het noorden des lands. Marnix Kolder verruilt namelijk zijn profbestaan bij SC Veendam voor het spelen in de Topklasse bij de Harkemase Boys. De spits kan zo zijn maatschappelijke carrière beter combineren met het voetbal.

De 30-jarige Kolder en Veendam wilden wel met elkaar verder, maar konden er na lange onderhandelingen niet uit komen. Overigens stond de Groninger onder contract bij VVV-Venlo dat hem aan Veendam verhuurde. Daarvoor kwam de spits twee seizoenen uit voor FC Groningen en tien voor Veendam. In Friesland is hij de opvolger van de naar SC Cambuur vertrokken Martijn Barto.

Kabinet zet korting gemeentefonds toch door

Het kabinet zet toch het mes in het gemeentefonds. De korting was komen te vervallen in onderhandelingen over het bestuursakkoord, maar minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) schrapt die handreiking van het kabinet, omdat het bestuursakkoord door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) slechts gedeeltelijk is geaccepteerd.

De ongeveer honderd miljoen euro die de gemeenten nu minder krijgen worden apart gezet door de minister. Hij houdt het geld achter de hand voor gemeenten die in de problemen komen door de reorganisatie van de sociale werkvoorzieningen.

De gemeenten maken zich zorgen over de gevolgen van de reorganisatie voor de sociale werkplaatsen. Om die reden is het deel van het bestuursakkoord daarover niet geaccepteerd. De VNG wilde met de rest van het akoord wel aan de slag gaan. Donner wil dat nu ook.

Als de gemeenten geen beroep doen op het potje van Donner wordt in 2015 besloten waar het geld dan aan wordt besteed.

Tientallen Al Qaida-strijders gedood in Jemen

Bij luchtaanvallen en vuurgevechten met regeringsmilitairen in het zuiden van Jemen zijn in twee dagen tijd zeker veertig strijders van Al Qaida gedood. Dat heeft het Jemenitische staatspersbureau SABA dinsdag gemeld.

De strijders probeerden een legerbasis in de zuidelijke provincie Abyan aan te vallen. In de strijd sneuvelden ook twee Jemenitische militairen. Twintig militairen raakten gewond.

Medvedev: Magnitski stierf misdadige dood

De dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski was het gevolg van misdaden. Dit zei de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag volgens het persbureau Itar-Tass. De zaak Magnitski is een erg trieste zaak, aldus Medvedev.

De toen 37-jarige Magnitski werd in november 2008 gearresteerd. Hij had figuren bij de de politie en in het ministerie van Binnenlandse Zaken beschuldigd van grootschalige verduistering door geknoei met belastingen. Magnitski overleed eind 2009 onder verdachte omstandigheden in een cel.

Rusland bekritiseerde eerder deze week Nederland omdat de Tweede Kamer in een motie had gestemd voor reisbeperkingen en economische sancties tegen Russische functionarissen, die betrokken zouden zijn geweest bij Magnitski's dood.

Cameron geschokt door afluisterschandaal

De Britse premier David Cameron is geschokt door de aantijgingen dat de Britse krant News of the World de voicemail van een vermist meisje heeft gehackt nadat ze als vermist was opgegeven. Dat heeft hij dinsdag gezegd.

"Als ze (de aantijgingen, red.) waar zijn, dan is dat een werkelijk verschrikkelijke daad en een vreselijke situatie", aldus Cameron. "Wat ik in de kranten heb gelezen is echt, echt schokkend. Dat iemand dit kan doen in de wetenschap dat de politie deze persoon zoekt en probeert uit te zoeken wat er is gebeurd."

Het afluisterschandaal verdiept zich nu wordt beweerd dat de kraak van de voicemail van het vermiste meisje mogelijk het politieonderzoek heeft gefrustreerd. Het meisje, de 13-jarige Milly Dowler, verdween in 2002 in Surrey, ten zuiden van Londen. Later bleek dat ze vermoord was door de portier van een nachtclub.

Een medewerker van News of the World zou de telefoon van het meisje hebben gehackt om haar voicemail-berichten te beluisteren. Sommige berichten wiste hij om ruimte te maken voor eventuele nieuwe berichten. Tijdens het politieonderzoek kwamen agenten erachter dat sommige berichten waren gewist, waardoor bij hen en de ouders van Milly de valse hoop werd gewekt dat het meisje nog steeds in leven was.

De advocaat van de nabestaanden is van plan News of the World aan te klagen. "Het is tragedie op tragedie om erachter te komen dat de News of the World geen menselijkheid toonde op zo'n afgrijselijk moment", aldus Lewis. "Het feit dat ze bereid waren op zo'n afschuwelijke manier te handelen, waardoor het politieonderzoek in gevaar werd gebracht en de ouders valse hoop kregen is verachtelijk." Leidinggevenden van de krant zouden als het aan hem ligt hun verantwoordelijkheid moeten nemen en opstappen.

Rebekah Brooks, directeur van News International, de uitgever van de tabloid, is dat in ieder geval niet van plan. In een e-mail aan de medewerkers van de krant zei ze dat de 'zwaarst mogelijke maatregelen' worden genomen als blijkt dat de aantijgingen waar zijn. "We waren allemaal geschokt en met afgrijzen vervuld toen we gisteren hoorden over de beschuldigingen. Ik ben er ziek van dat deze gebeurtenissen lijken te hebben plaatsgevonden. Niet alleen omdat ik destijds redacteur bij News of the World was, maar ook omdat de verwoestende gevolgen voor de familie van Milly Dowler onvergeeflijk zijn." Brooks zei niet op de hoogte te zijn van een mogelijke kraak van de voicemail.

Ook de Britse oppositieleider Ed Miliband van Labour zei dinsdag dat Brooks haar 'positie moet heroverwegen' in het licht van de beschuldigingen. Volgens hem bezoedelen de aantijgingen het blazoen van de Britse journalistiek. Het parlement in Londen houdt woensdag een spoeddebat over de kwestie.

Glenn Mulcaire, een privédetective die al eens eerder vastzat voor het aftappen van mobiele telefoons namens News of the World, bood dinsdagavond zijn verontschuldigingen aan voor de mogelijke verstoring van het politieonderzoek.

In een verklaring in de krant The Guardian zei hij dat hij wist dat hij de 'ethische grenzen opzocht', maar niet wist dat hij ook in strijd handelde met de wet. Hij zei dat het hem speet dat mensen door zijn handelen verdriet is aangedaan.

News International heeft gezegd intern onderzoek te doen naar de beschuldigingen en samen te werken met de politie. De uitgever heeft eerder al excuses aangeboden en financiële regelingen getroffen met andere slachtoffers van wiens voicemail was gekraakt.

Seriemoordenaar Levi Bellfield werd twee weken geleden veroordeeld voor de moord op Milly. Hij zat al een levenslange gevangenisstraf uit voor twee andere moorden.

Grote bedrijven als Ford, Virgin en supermarktketen Tesco hebben inmiddels aangegeven mogelijk niet langer te adverteren in News of the World.


Cameron geschokt door afluisterschandaal (Foto: Novum)

Gezinslid stichtte fatale brand Hoofddorp

De brand die vijf leden van een gezin in Hoofddorp maandagnacht het leven kostte, is waarschijnlijk door een van de familieleden gesticht. Dat maakte burgemeester Theo Weterings van de gemeente Haarlemmermeer dinsdagavond bekend.

Er is volgens de burgemeester niemand van buitenaf bij de brand betrokken geweest. De brand is in het huis van de familie ontstaan, zo bevestigde hoofdofficier van Justitie Jeroen Steenbrink. In de woning is een jerrycan aangetroffen.

'Ingreep kabinet helpt vertrouwen woningmarkt'

Het vertrouwen in de huizenmarkt zit in de lift sinds bekend is dat de overdrachtsbelasting tijdelijk wordt verlaagd. Dat meldt EenVandaag op basis van een peiling onder vijftienduizend mensen. Vorige week dacht 15 procent dat de woningmarkt binnen een half jaar weer op gang komt, deze week heeft 33 procent er fiducie in.

Het kabinet besloot vrijdag de overdrachtsbelasting een jaar lang van zes naar twee procent te verlagen. De belasting moet worden betaald over de koopsom van een woning en loopt al snel in de tienduizenden euro's. De maatregel is bedoeld om de woningmarkt uit het slop te trekken.

Vooral mensen die nu zelf actief zijn op de woningmarkt als koper of verkoper zien brood in de maatregel. Van de kopers denkt 55 procent dat de maatregel voor een flinke impuls zal zorgen en van de verkopers 52 procent.

Van tweeduizend ondervraagden die vorige week nog zeiden te wachten met het kopen van een woning, zegt een op de zeven door de maatregel over de streep te worden getrokken. Het gaat dan vooral om mensen die al een huis bezitten en minder om starters.

Bijna de helft van de ondervraagden denkt overigens dat er niet veel zal veranderen door de ingreep van het kabinet. 13 procent denkt zelfs dat de situatie zal verslechteren.

Bijna achtduizend zwerfjongeren in Nederland

Bijna achtduizend jongeren leiden jaarlijks voor kortere of langere tijd een zwervend bestaan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA).

Ongeveer twee jaar geleden schatte de Algemene Rekenkamer het aantal zwerfjongeren nog op zesduizend. In het nieuwe onderzoek wordt echter gewerkt met een andere definitie van het begrip zwerfjongeren. Volgens die definitie gaat het bij zwerfjongeren voortaan om jongeren onder de 23 jaar die dakloos zijn en met verschillende problemen kampen.

De staatssecretaris wil samen met gemeenten aan de slag om de hulp voor zwerfjongeren te verbeteren. Volgens haar is die hulp nu nog niet in orde vanwege de complexe problemen zoals verslaving, schulden, psychische en sociale problemen waarmee de jongeren te maken hebben. Hiervoor zou geen pasklare oplossing bestaan.

Gemeenten worden de komende jaren onder meer verantwoordelijk voor alle jeugdzorg en andere zorgtaken. Met die nieuwe taken kunnen gemeenten ook de zorg en begeleiding van zwerfjongeren beter organiseren, stelt de staatssecretaris.

Veldhuijzen van Zanten wil echter niet wachten totdat de gemeenten de nieuwe taken krijgen en gaat daarom nu al 'individuele gemeenten ondersteunen met het creatief oplossen van knelpunten'. Zo worden gemeenten bijvoorbeeld gestimuleerd de verschillende organisaties die bij zwerfjongeren betrokken zijn beter te laten samenwerken.

Italiaanse bond past regels Serie A aan

Serie A-clubs mogen weer twee spelers van buiten de EU aantrekken. Tot de zomer van 2010 was dit ook het geval. De regel werd afgelopen jaar aangescherpt om de doorstroming van jeugdspelers naar het hoogste niveau te bevorderen. Er mocht nog maar één niet-EU-speler worden aangekocht.

De Italiaanse voetbalbond halveerde het aantal toegestane niet-EU-spelers na het desastreus verlopen WK voetbal in Zuid-Afrika, waar de Azzuri onderaan eindigden in een poule met Paraguay, Slowakije en Nieuw-Zeeland. De bond draaide dit besluit vandaag terug, omdat het een negatief effect heeft gehad op de prestaties van Italiaanse clubs in Europese bekertoernooien.

Afgelopen seizoen reikte alleen titelverdediger Internazionale in de Champions League tot de kwartfinale. Daarin werd het uitgeschakeld door het aanzienlijk lager ingeschatte Schalke 04. In de Europa League kwam zelfs geen enkele Italiaanse club voorbij de zestiende finale.

Door de slechte prestaties van afgelopen jaargang verloor Italië zijn derde plaats op de UEFA-ranglijst aan Duitsland. Hierdoor mag de Serie A slechts drie clubs afvaardigen naar de Champions League. Vorig seizoen waren dat er nog vier.

Stokoude Britse moord eindelijk opgelost

Een stokoude Britse moordzaak kan eindelijk worden gesloten. De lijkschouwer heeft vastgesteld dat een gevonden schedel toebehoorde aan een in 1879 vermoorde vrouw.

Volgens lijkschouwer Alison Thompson is de schedel, die in oktober werd aangetroffen in de tuin van de vermaarde documentairemaker David Attenborough, van de rijke weduwe Julia Thomas. De sectie heeft uitgewezen dat haar huishoudster daar Thomas' schedel heeft ingeslagen en haar heeft gewurgd.

Een rechercheur hield het moorddossier recent opnieuw tegen het licht. Hij toonde middels koolstofdatering aan dat de schedel die van de weduwe was.

Niet broer, maar ouders pleegden eermoord Zweden

Een Afghaans echtpaar is dinsdag in Zweden veroordeeld voor een gruwelijke eermoord. Niet hun zoon, die voor dat feit een celstraf van vier jaar uitzat, maar de ouders zelf vermoordden volgens het Zweedse gerechtshof de vriend van hun dochter met kokende olie, een honkbalknuppel en een mes.

Het hof van beroep van Göta legde Raoof Ataei (47) en zijn echtgenote Leyla Ataei (45) dinsdag elk een gevangenisstraf van tien jaar op. Als die erop zit moeten ze Zweden verlaten.

Omdat ze niet konden leven met de keuze van hun dochter voor de twintigjarige Abbas Rezai lokten ze die in 2005 naar hun huis. Daar overgoot Leyla haar schoonzoon met gloeiendhete olie, terwijl haar man op hem insloeg met een honkbalknuppel en instak met een mes tot hij bezweek.

Hun nu 23-jarige zoon Abdulmajid Ataei bekende destijds de moord op de eveneens Afghaanse Rezai. Maar toen hij na vier jaar vrijkwam verklaarde hij de schuld op zich te hebben genomen om zijn ouders uit de wind te houden.

Het hof achtte hem dinsdag bij nader inzien slechts medeplichtig, bracht zijn gevangenisstraf tot zestien maanden terug en trok zijn uitzettingsbevel in. Maar volgens zijn advocaat vreest de jongen na zijn bekentenis voor zijn leven.

Vrouw gestikt tijdens orale seks

Een Amerikaanse vrouw heeft onlangs op bizarre wijze het loodje gelegd. Henrietta Sholl kreeg geen lucht meer tijdens een potje orale seks. Haar minnaar Douglas Rico had namelijk een kussen op het hoofd van de 53-jarige vrouw gedrukt.

De 44-jarige man had in de ochtend van 4 mei het dakloze slachtoffer meegenomen naar een goedkoop motelletje in Riverside. Op bewakingsbeelden is te zien hoe Rico twee uur later in zijn eentje de hotelkamer verliet. Een dag later werd het levenloze lichaam van de vrouw door kamermeisjes gevonden.

Op 7 mei werd Rico door de politie in de boeien geslagen wegens doodslag. Volgens zijn advocaat was Sholl tijdens de befbeurt dronken en high en stierf ze wegens een hartstilstand. "Het slachtoffer was zijn levenspartner", verdedigde hij. "Ze vierden dat zij was vrijgelaten uit de gevangenis. Ze kreeg een hartaanval en stierf."

Tijdens het verhoor zou Rico echter hebben bekend tijdens de seks een kussen op het hoofd van zijn vriendin te hebben gedrukt. "Ik had seks met Henrietta en drukte een kussen op haar gezicht", zo luidt zijn verklaring. "Ik moet haar het ademen hebben belet. Het spijt me." De schokkende feiten kwamen vorige week naar voren tijdens een eerste hoorzitting. Op 27 juli moet Rico weer voor de rechtbank verschijnen.

Doden bij luchtaanval in Gazastrook

Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Dat hebben Palestijnse medici dinsdag gezegd. Het zou om opstandelingen gaan die raketten op Israël wilden afvuren. Het Israëlische leger bevestigde de aanval.

Volgens familieleden waren de omgekomen Palestijnen burgers. In Israëlische media werden militaire bronnen aangehaald die spraken van leden van een door Al-Qaida geïnspireerde factie. Het zou gaan om een groepering die 'Tawhid' heet.

Geblesseerde Woods mist ook British Open

Tiger Woods heeft aangegeven niet in actie te zullen komen tijdens de British Open, een van de vier majortoernooien. De Amerikaanse golfer is niet voldoende hersteld van een knie- en achillespeesblessure, waardoor hij ook al de US Open miste. Landgenoot Jason Dufner vervangt Woods in Groot-Brittannië.

"Helaas werd mij geadviseerd niet te spelen op de British Open", verklaart Woods op zijn eigen website. "Ik keer pas terug als ik honderd procent fit ben. Ik wil niet het risico lopen dat de blessure vergergert. Dat is nieuw voor mij, maar ik probeer dit keer verstandig te zijn. Het spijt me voor de fans van het British Open."

The Open vindt van 14 tot en met 17 juli plaats op golfclub Royal St. George's, in het graafschap Kent. Woods won de oudste van de vier majors driemaal tussen 2000 en 2006. De 35-jarige Tiger schreef tot op heden veertien majors op zijn naam.

Vader gezin Hoofddorp kondigde drama aan

De vader van het gezin dat in de nacht van maandag op dinsdag omkwam door een woningbrand heeft volgens meerdere buurtbewoners gezegd dat er iets zou gaan gebeuren dat de volgende dag het nieuws zal halen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dan ook dat het om een misdrijf gaat.

De buurt werd tijdens de nacht van maandag op dinsdag opgeschrikt door doffe klappen, ook hoorde het een schreeuwende vrouwenstem. De brandweer trof vijf overledenen aan, waaronder drie kinderen en twee volwassenen. Er wordt gezegd dat de vluchtwegen gebarricadeerd waren, dat duidt erop dat het waarschijnlijk een misdrijf betrof.

Het OM heeft nog niet laten weten waaraan de slachtoffers precies om het leven zijn gekomen.

'Battlefield gaat niet voor controverse'

Electronic Arts wil niet choqueren met het schietspel Battlefield 3. De gamefabrikant wil spellen maken die leuk zijn, zonder dat mensen zich daarbij slecht zouden kunnen voelen. Dat zegt uitvoerend producent Patrick Bach van Electronic Arts in een interview met gamemagazine Edge. Daarmee neemt hij stelling tegen het geweld in een spel van de grootste concurrent.

"Het is fictie. We baseren ons spel niet op politieke of religieuze conflicten", zegt Bach over het spel. Toch ziet ook hij de waarde van controverse als marketingmiddel. Met Battlefield 3 wil Bach echter wel een authentiek schietspel maken, en dat is volgens hem niet gelijk aan realisme.

De tegenhanger van Battlefield is Call of Duty: Modern Warfare 3. De Call of Duty-serie heeft zich in de afgelopen jaren ontpopt tot een spelserie die bol staat van choquerende passages. Zo zitten er beelden in van een aanslag op Fidel Castro tijdens de Koude Oorlog en kunnen spelers onschuldige burgers neerschieten op een Russisch vliegveld.

De twee spellen verschijnen later dit jaar op de markt. Battlefield 3 moet eind oktober verschijnen, tegenhanger Call of Duty: Modern Warfare 3 begin november. Analisten verwachten dat game-uitgevers Electronic Arts en Activision Blizzard lijnrecht tegenover elkaar gaan staan om hun product aan de man te brengen.


'Battlefield gaat niet voor controverse'

OIC hekelt Nederland om islamofobie

De Organisatie van Islamitische Conferentie (OIC) heeft dinsdag in de Kazachse hoofdstad Astana kritiek geuit op de aanhoudende aanvallen op de islam.

Ook beschuldigt de organisatie een aantal Nederlandse politici van het steunen van islamofobie. Dat berichtte de Iraanse tv-zender Presstv.

OIC-secretaris-generaal Ekmeleddin Ihsanoglu waarschuwt in een aparte verklaring PVV'er Geert Wilders dat zijn 'beledigende opmerkingen over de islam' niet langer kunnen worden getolereerd.

OIC hekelt Nederland om islamofobie
OIC hekelt Nederland om islamofobie (Foto: ANP)

Nintendo komt met iPhone-app

Nintendo gaat binnenkort voor het eerst een applicatie voor de iPhone uitbrengen. De app Pokémon Say Tap laat gamers met virtuele Pokémon-kaarten op hun iPhone spelen. Dat schrijft het gameweblog Kotaku.

Het is opmerkelijk dat Nintendo een applicatie voor de iPhone lanceert. Eerder gaf Reggie Fils-Aime van de Amerikaanse afdeling van Nintendo aan dat de lage prijs van applicaties voor mobiele telefoons schadelijk is voor de game-industrie. Zo zouden gamers een verkeerd beeld van de waarde van games krijgen.

Nintendo heeft ook geroepen dat zij de draagbare apparaten van Apple als de grote concurrent voor hun Nintendo 3DS-spelcomputer zien. De verkoop van de in maart uitgebrachte Nintendo 3DS voldoet vooralsnog niet aan de verwachtingen van de Japanse hardwarefabrikant.


Nintendo komt met iPhone-app (Foto: Novum)

[Tour] Uitslagen en standen na vierde etappe

Vandaag stond in de Tour de France de vierde etappe op het programma. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag vierde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Cadel Evans Aus BMC 4:11.39
2 Alberto Contador Spa Saxo Bank z.t.
3 Aleksandr Vinokourov Kaz Astana z.t.
4 Rigoberto Uran Col Team Sky z.t.
5 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
6 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
7 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek/td> z.t.
8 Samuel Sanchez Spa Euskaltel z.t.
9 Jurgen van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
10 Andreas Klöden Dui Radioshack z.t.
17 Robert Gesink NED Rabobank + 0,08
27 Bauke Mollema NED Rabobank z.t.
44 Wout Poels NED Vacansoleil + 0,23
47 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.
94 Laurens ten Dam NED Rabobank + 1,55
105 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil + 2,19
122 Joost Posthuma NED Leopard-Trek + 2,55
123 Lars Boom NED Rabobank z.t.
129 Maarten Tjallingii NED Rabobank + 3,43
153 Addy Engels NED Quick-Step + 4,17
171 Miki Terpstra NED Quick-Step + 7,57
189 Lieuwe Westra NED Vacansoleil + 8,13


Stand na vierde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 13:58.25
2 Cadel Evans Aus BMC + 0,01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack + 0,10
6 Bradley Wiggins GB Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GB Team Sky + 0,12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
17 Robert Gesink NED Rabobank +0.20
38 Bauke Mollema NED Rabobank +1.34
64 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.52
76 Wout Poels NED Vacansoleil +3,27
103 Lars Boom NED Rabobank +4,56
108 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +5,31
130 Maarten Tjallingii NED Rabobank +7,17
143 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +8,22
146 Laurens ten Dam NED Rabobank +8,51
176 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +11,47
191 Addy Engels NED Quick-Step +15,22
195 Niki Terpstra NED Quick-Step +19,52


Klassement groene trui na vierde etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 José Joaquin Rojas Spa Movistar 82
2 Cadel Evans Aus BMC 80
3 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 77
4 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 70
5 Tyler Farrar Vs Garmin-Cervélo 68
22 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil 20
25 Lieuwe Westra NED Vacansoleil 17


Klassement bolletjestrui na vierde etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Cadel Evans Aus BMC 2
2 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 1


Klassement witte trui na vierde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Geraint Thomas GBr Team Sky 13:58.37
2 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
3 Tejay Van Garderen VS HTC-Highroad +0.01
4 Robetr Gesink NED Rabobank +0,08
5 Cyril Gautier Fra Europcar +0.46
8 Bauke Mollema NED Rabobank +1.22
18 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.40
21 Wout Poels NED Vacansoleil +3.15


Ploegenklassement na vierde etappe

# Ploeg Tijd
1 Garmin-Cervélo 41:05.55
2 Sky +0.02
3 Leopard-Trek +0.04
4 Team Radioshack +0.10
5 HTC-Highroad +0.13
10 Rabobank +1.34
17 Vacansoleil +3,07

'Nationale politie niet slagvaardiger'

De invoering van een nationale politie leidt niet tot een grotere slagvaardigheid van de politie. Dat blijkt uit een advies van de Raad van State, die het wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft beoordeeld. Dat werd dinsdag openbaar gemaakt.

Grotere slagvaardigheid van de politie is een van de redenen waarom het kabinet de huidige politiekorpsen laat fuseren tot één landelijk korps. Deze doelstelling wordt met het huidige voorstel 'onvoldoende' bereikt, luidt het oordeel. Er zitten namelijk nog te veel bestuurlijke lagen in het voorstel. Dat zouden er minder moeten worden.

Ook verdwijnt in het voorstel het 'ingewerkte team van regiobestuurders' die bij grotere rampen en crises met elkaar moeten samenwerken. Daardoor is bij 'bovenlokale' rampen en crises de regie niet meer in handen van bestuurders en functionarissen die op elkaar zijn ingespeeld, waarschuwt het advies.

Kritiek heeft de Raad van State ook op de 'democratische inbedding' van de landelijke politie, zowel op lokaal als nationaal niveau. Zo kunnen gemeenten straks veel minder over de politie beschikken, omdat de minister 'steeds gedetailleerder' bepaalt waaraan de politie mensen en middelen moet besteden.

Als oplossing suggereert de raad om wettelijk vast te leggen dat de bevoegdheid van burgemeesters om bij evenementen en calamiteiten te beslissen hoeveel politieagenten worden ingezet, niet wordt aangetast. Ook zou de minister niet over het hele politiebudget mogen besluiten.

De nieuwe opzet leidt er verder toe dat de nationale politie een zelfstandige positie krijgt ten opzichte van de minister. Hierdoor is Opstelten straks niet volledig verantwoordelijk voor de politie. Dat is geen goede gang van zaken: de Raad van State vind het 'van fundamenteel belang' dat de politie 'direct en volledig' onder de ministeriële verantwoordelijkheid komt.

Opstelten heeft dinsdag overigens de 'kwartiermakers' van de tien nieuw op te richten regionale eenheden aangesteld. Zij gaan werken aan de voorbereiding van het nieuwe landelijke korps, waarvan oud-chef van de geheime dienst AIVD Gerard Bouman de beoogd korpschef is.

TDF: Uitslag vierde etappe

Cadel Evans is de winnaar geworden van de vierde etappe in de Tour de France. De Australiër won in een sprint bergop van een klein groepje. Thor Hushovd behield zijn gele trui.

Ondanks de regen was er direct na de start in Lorient strijd. Na negen kilometer ontstond er een kopgroep van vijf renners. Naast onze landgenoot Johnnie Hoogerland waren dit Jérémy Roy, Blel Kadri, Imanol Erviti en Gorka Izagirre. Ze kregen een maximale voorsprong van bijna vijf minuten maar onder aanvoering van de ploegen BMC (Evans) en Omega Pharma-Lotto (Gilbert) werd dit verschil teruggebracht en bleef het lang tussen de twee en drie minuten schommelen.

De Lotto ploeg kreeg na 69 kilometer een fikse tegenslag te verwerken toen Jurgen van den Walle moest opgeven door eerdere valpartijen en werd daarmee de eerste uitvaller van deze Tour de France. Op de klim van de Côte de Laz (4e categorie) kwam Hoogerland als eerste boven en pakt daarmee één punt voor het bergklassement. Ook bij de tussensprint kwam Hoogerland als eerste over de streep. Het peloton ging sprinten op plek zes en die werd gewonnen door Tyler Farrar, voor José Joaquim Rojas, Borut Bozic en dan pas Mark Cavendish.

De koplopers kregen langzaam hoop dat ze tot de finish weg konden blijven toen de voorsprong maar langzaam terugliep. Pas op 23 kilometer van de streep kwam de voorsprong voor het eerst onder de twee minuten. Omdat de Lottoploep van Gilbert in zijn eentje de achtervolging moest doen ging het ook daarna langzaam.

Op zeven kilometer van de finish ging Izagirre er vandoor en alleen Hoogerland kon volgen. De ontsnapping hield echter geen stand en de twee werden al weer snel teruggepakt. Iets later werden de vijf door het peloton gegrepen.

Op de slotklim van de Mûr-de-Bretagne (3e categorie) was het Alberto Contador die de eerste aanval plaatste, maar Gilbert reageerde alert. Ook toen Jurgen van de Broeck een gaatje sloeg reed Gilbert het gat met zijn ploeggenoot dicht. Een klein groepje had zich afgescheiden van de rest en ging sprinten om de dagzege.

Die sprint werd vervolgens in een fotofinish gewonnen door Cadel Evans. Hij won de sprint nipt van Contador. Ook Hushovd zat in het groepje en behield daardoor zijn gele trui.

Uitslag vierde etappe:

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Cadel Evans Aus BMC 4:11.39
2 Alberto Contador Spa Saxo Bank z.t.
3 Alexander Vinokourov Kaz Astana z.t.
4 Rigoberto Uran Col Team Sky z.t.
5 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
6 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
7 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
8 Samuel Sanchez Spa Euskatel z.t.
9 Jurgen van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
10 Andreas Kloden Dui Radioshack z.t.
17 Robert Gesink Ned Rabobank +0.08

Algemeen klassement na vierde etappe:

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 13:58.25
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GBr Garmin-Cervélo +0.08
5 Andreas Kloden Dui Radioshack +0.10
6 Bradley Wiggins GBr Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
10 Jakob Fuglesang Den Leopard-Trek z.t.
17 Robert Gesink Ned Rabobank +0.20

Keukelaire wint derde etappe Oostenrijk

Jens Keukeleire is de winnaar geworden van de derde etappe in de Ronde van Oostenrijk. De Belg was de sterkste in een sprint van een uitgedund peloton.

De Zwitser Marcel Wyss reed lang op kop en werd pas 100 meter voor de finish ingehaald. Achter Keukeleire werd de Zuid-Afrikaan Daryl Impey tweede, Jörgensen uit Denemarken eindigde als derde. De Zweed Fredrik Kessiakoff blijft de leider van het algemeen klassement. Hij heeft 1.18 voorsprong op de Italiaan Mauro Santambrogio.

Aalbersberg nieuwe politiechef Amsterdam

De politie in Amsterdam krijgt een nieuwe chef. Bernard Welten wordt op 1 augustus vervangen door Pieter-Jaap Aalbersberg. De nieuwe baas van de Amsterdamse politie is nu nog korpschef van de regio IJsselland. Hij zal gaan fungeren als een van de kwartiermakers voor de nieuwe nationale politie.

Ook de namen van de negen andere regiochefs en die van de opvolger van het KLPD zijn bekendgemaakt door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). In veel regio's wordt gekozen voor een chef die nu al in de regio werkzaam is. Drie nieuwe korpschefs zijn vrouw.

Eerder werd Gerard Bouman al onthuld als hoogste baas van de nieuwe nationale politie. Hij komt boven de regiochefs te staan. Bouman is afkomstig van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

In maart vroeg de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan Welten nog om langer aan te blijven. De termijn van de 56-jarige Welten, die in 2004 begon, loopt nog tot november.

Nederlander weg uit top Europol om lekken

De tweede man van Europol, de Nederlander Tom Driessen, heeft ontslag genomen nadat hij in opspraak raakte wegens een sollicitatieprocedure rond een collega van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Dat bevestigt het KLPD dinsdag na berichtgeving in NRC Handelsblad.

Volgens de krant bleek uit onderzoek van het Europees bureau voor fraudebestrijding (Olaf) dat hij aan de bevriende Nederlandse collega vertrouwelijke informatie had gelekt over de sollicitatieprocedure. Deze commissaris bij het Korps Landelijke Politiediensten Wilbert Mossink solliciteerde vorig jaar naar een topfunctie bij Europol. Driessen zou vanaf zijn privéadres een e-mail met vragen en antwoorden over de sollicitatieprocedure hebben doorgestuurd naar Mossink.

Na het onderzoek van het Olaf stelde het KLPD een intern onderzoek in. Het KLPD, dat de naam van de commissaris niet officieel vrijgeeft, heeft Mossink teruggezet in rang. Hij is belast met werkzaamheden in een niet-leidinggevende functie.

De 54-jarige Driessen, die door de korpsbeheerder van het KLPD buitengewoon verlof was verleend voor het vervullen van de functie van adjunct-directeur bij Europol, is teruggekeerd bij het KLPD. Hij heeft volgens het KLPD consequenties getrokken uit de kwestie en bekleedt geen leidinggevende functie meer.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie vindt de kwestie volgens NRC Handelsblad heel vervelend, aangezien jarenlang is gelobbyd voor een topfunctie bij Europol in Den Haag voor een Nederlander. Een topambtenaar noemt de affaire in de krant een blamage.

Kamermeisje klaagt New York Post aan

Het kamermeisje dat de spil vormt in het Amerikaanse proces wegens poging tot verkrachting tegen Dominique Strauss-Kahn heeft de krant New York Post dinsdag aangeklaagd voor smaad. Dat heeft de advocaat van de vrouw uit Equatoriaal Guinea gezegd.

In een reeks artikelen in de New York Post afgelopen weekeinde werd de 32-jarige vrouw een prostituee en een hoer genoemd. Ook schreef de krant dat de vrouw 'seks aanbood in ruil voor geld'.

Strauss-Kahn werd vorige week vrijdag vrijgelaten nadat aanklagers in de zaak de betrouwbaarheid van het kamermeisje ernstig in twijfel hadden getrokken.

[Tour] Gesink hekelt slotklim in Bretagne

Robert Gesink verloor vandaag in de vierde etappe van de Tour de France acht seconden op enkele favorieten. De Nederlander kon op de steile explosieve slotklim Mûr-de-Bretagne net niet mee met het eerste groepje en hekelde de finish van vandaag dan ook.

"Een pokkeding," zei Gesink dan ook na afloop. "Ik werd goed afgezet door Bauke (Mollema red.), maar eigenlijk is deze klim net iets te steil voor mij. Net wat te explosief. Ik hou meer van de langere klimmen. Dit zijn de ergste die er zijn. Ik ben niet supertevreden, maar ik verlies ook niet heel veel tijd. Jammer, maar geen schande."

De Rabobank-renner had niet veel problemen met het tijdverlies, omdat het echte klimwerk nog moet volgen. "We moeten nog effe hè? Het was een pittige dag met slecht weer en veel kleine rotweggetjes. Dit was een eerste echte krachtmeting, toch een belangrijk moment. Het weer was even een omslag. Ik hoop dat het de komende dagen meevalt..." Ondanks het tijdverlies klom Gesink naar de zeventiende plaats in het algemeen klassement op twintig seconden van klassementsleider Thor Hushovd.

[Tour] Hoogerland gaat voor bolletjestrui

Johnny Hoogerland (Vacansoleil) zat tijdens de vierde rit van de Tour de France mee in een ontsnapping van vijf man die in de slotkilometers werd opgeslokt door het peloton. De 28-jarige Zeeuw pakte onderweg één punt voor het bergklassement en staat daarin gedeeld tweede. "De bolletjestrui is het mooiste wat er is. Na de gele trui en een ritzege dan."

De Nederlander kwam na 79 kilometer koers als eerste aan op de top van de 237 meter hoge Côte de Laz. "Het is maar één puntje, maar dat is eigenlijk wel goed. Zo kunnen alleen de echte klimmers de bolletjestrui bemachtigen", verklaarde de Zeeuw na de race. "Ik denk dat ik in een lange klim ook wel mee kan."

De groep had op tien kilometer van de finish nog een voorsprong van een minuut, maar die slonk snel. "De samenwerking in de kopgroep was perfect. Het was jammer dat die gast van Euskaltel (Gorka Izagirre) er vandoor ging", blikt Hoogerland terug op de kansen van de vluchters. "Met z'n vijven heb je toch meer kans."

Hoogerland won onderweg tevens de tussensprint. Daarmee pakte hij twintig punten voor het klassement om de groene trui.


Hoogerland gaat voor bolletjestrui (Foto: Novum)

Zoektocht naar vermiste Limburgse gestaakt

De Spaanse politie heeft een grote zoektocht met honden en helikopters naar een sinds 17 juni vermiste Limburgse vrouw gestaakt.

Dat heeft de Spaanse Guardia Civil aan de Nederlandse ambassade in Madrid laten weten, zei een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Het onderzoek loopt nog. De gegevens van de gsm van de vermiste 48-jarige Mary-Anne Goossens uit Stramproy zijn nog niet geanalyseerd. Goossens was in Nerja op vakantie, toen ze verdween.

'Al tien aangiftes tegen Keith Bakker'

Het aantal aangiftes tegen Keith Bakker is opgelopen tot tien. Dat liet een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten.

De verslavingsdeskundige zit vast op verdenking van ontucht met meerdere jonge vrouwen die in zijn kliniek werden behandeld. Of alle aangiftes hier over gaan, kon de zegsvrouw van het OM niet zeggen.

'Al tien aangiftes tegen Keith Bakker'
'Al tien aangiftes tegen Keith Bakker' (Foto: ANP)

'Aanklachten tegen Strauss-Kahn ingetrokken'

De Amerikaanse justitie gaat de aanklachten tegen de voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn intrekken.

Het Openbaar Ministerie twijfelt aan de geloofwaardigheid van de vrouw die 'DSK' heeft beschuldigd. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag op basis van verschillende bronnen binnen justitie.

Waarschijnlijk gebeurt dit op de volgende zittingsdag op 18 juli. Strauss-Kahn is aangeklaagd wegens verkrachting van een kamermeisje in een hotel in New York.

'Aanklachten tegen Strauss-Kahn ingetrokken'
'Aanklachten tegen Strauss-Kahn ingetrokken' (Foto: ANP)

McAfee: Pyongyang achter cyberaanval op Zuid-Korea

Noord-Koreaanse of geestverwante hackers zijn verantwoordelijk voor de grootscheepse aanval op websites van Zuid-Koreaanse overheidsinstellingen en banken van afgelopen maart. Dat blijkt uit onderzoek van McAfee, dat de fabrikant van beveiligingssoftware naar verwachting dinsdag presenteert.

De aanval op tientallen Zuid-Koreaanse websites was volgens McAfee een verkenningsmissie. De hackers wilden zo te weten komen hoeveel tijd het de Zuid-Koreaanse regering kost een dergelijke storing te herkennen en herstellen. De kwaadaardige software was op diverse manieren versleuteld en bovendien geprogrammeerd om zichzelf na tien dagen te ontmantelen. Omdat criminele hackers er doorgaans op uit zijn andermans computers blijvend te beheersen, zoekt McAfee achter de daad een politiek motief.

Uit aanwijzingen in de programmeertaal van de hackers maakt McAfee op dat het om Noord-Koreanen of hun medestanders gaat. Op grond van diezelfde codekenmerken zegt de computerbeveiliger voor 95 procent zeker te zijn dat dezelfde daders een aanval op Amerikaanse regeringssites in 2009 op hun geweten hebben.

De Zuid-Koreaanse justitie beschuldigde Noord-Korea al eerder van een aandeel in de 'distributed denial of service' (DDoS) aanval, maar Pyongyang ontkende. Bij een DDoS-aanval maken grote hoeveelheden computers tegelijk verbinding met een website in een poging de server te overbelasten.

Deskundigen waarschuwen dat kwaadwillenden computers steeds vaker als wapens inzetten en het internet in een slagveld dreigt te ontaarden. Rivaliserende landen beproeven elkaars bepantsering tegen computeraanvallen.

Mortal Kombat vertrouwt blind op Kenshi

De nieuwste vechter betreedt vandaag de Mortal Kombat-arena en ondanks dat hij blind is, zal hij zich niet blindelings in het gevecht storten! Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios kondigen aan dat Kenshi nu beschikbaar is voor download op Playstation Network en Xbox Live.

Kenshi sluit zich aan bij de recent uitgebrachte, downloadbare en bloeddorstige vechter Skarlet en is daarmee de tweede van de in totaal vier downloadbare vechters. Hij bezit een unieke move set, een verhaal in de Arcade Ladder en twee fatalities. Kenshi is beschikbaar voor Xbox Live voor 400 Microsoftpunten of als onderdeel van de Season Pass. De DLC kost € 3,95 voor PlayStation 3-eigenaren en is binnen te halen via het PlayStation Network. Ook is vandaag een gratis compatibiliteitspakket beschikbaar met daarin twee klassieke Ultimate Mortal Kombat 3-skins, geïnspireerd door Noob Saibot en Smoke.

PSV'er Labyad raakt geblesseerd op training

Zakaria Labyad is vandaag op de training van PSV geblesseerd geraakt. De 18-jarige aanvallende middenvelder werd geraakt aan zijn knie. Labyad, die vorig seizoen zeven keer in de hoofdmacht mocht opdraven, mist in ieder geval de oefenwedstrijd van vanavond tegen de amateurs van Halsteren.

Over de ernst van de blessure is nog geen duidelijkheid. Morgen worden er eventueel foto's van het gewricht gemaakt om in te schatten hoe groot de schade is, laat een woordvoerder weten.

Jongerius is de weg kwijt

Een drukte van belang vandaag voor het hoofdkantoor van de FNV. Ruim honderd demonstranten protesteren tegen het pensioenakkoord. Onbegrijpelijk dat akkoord, vinden ze. Hun voorzitter Agnes Jongerius is het spoor volledig bijster. Zoveel is wel duidelijk. Daarom krijgt ze symbolisch een gouden TomTom aangeboden. Om zogenaamd de weg naar de leden terug te vinden. Ik heb werkelijk geen idee waarom het apparaat van goud moet zijn. Vanuit het perspectief van de boze achterban denk ik meer aan een exemplaar van papier-maché. Als ze er tenminste de inhoud van het akkoord mee willen symboliseren.

Rutte luncht met voorgangers

Piet de Jong, Dries van Agt, Ruud Lubbers, Wim Kok en Jan Peter Balkenende maakten dinsdag hun opwachting bij het Catshuis. Ze waren door premier Mark Rutte (VVD) uitgenodigd voor een lunch in zijn ambtswoning, meldt de premier via Twitter.

De lunch beviel zo goed dat Rutte heeft besloten er een jaarlijkse traditie van te maken. "Er komt werkelijk een schat aan kennis door de deur als deze heren binnenkomen", zei Rutte. Hij heeft de heren daarom nu al uitgenodigd voor volgend jaar.

Op de foto's die de Rijksvoorlichtingsdienst heeft verspreid is te zien hoe Rutte met De Jong, Van Agt, Lubbers, Kok en Balkenende poseert voor de deur van het Catshuis. In de tuin van de ambtswoning drinken zij een glaasje; de lunch wordt onder parasols gebruikt op het terras.


Rutte luncht met voorgangers (Foto: Novum)

Oud-olympisch kampioen Myllylä (41) overleden

Langlaufer Mika Myllylä is overleden. De 41-jarige Fin werd dinsdag dood aangetroffen in zijn appartement in Kokkola. Volgens de Finse politie, die geen nadere details wilde geven, is er geen sprake van een misdrijf. Myllylä won in 1998 in Nagano de olympische titel op de 30 kilometer.

De voormalig olympisch kampioen was een van de meest succesvolle Finse langlaufers aller tijden. Hij won in totaal zes olympische medailles en pakte vier wereldtitels. In 2001 werd Myllylä voor twee jaar geschorst nadat hij was betrapt op het gebruik van een middel om epo te maskeren. In 2005 stopte hij definitief.


Olympisch kampioen Myllylä (41) overleden (Foto: Novum)

Barry Atsma geeft hoop op buitenlandse carrière op

Barry Atsma gelooft niet dat hij ooit nog over de rode lopers in Hollywood zal paraderen. Hij heeft de hoop op een internationale carrière al lange tijd opgegeven.

"Dat is voor mij absoluut niet weggelegd", zegt Atsma voor de camera van Novum Nieuws. "Ik heb daar ook totaal geen droom of hoop meer in." Volgens de 38-jarige acteur is dat geen valse bescheidenheid. "Je moet een uniek wereldwijd talent hebben, wil je dat redden. Of je moet een film hebben die zo bijzonder is, dat die internationaal opvalt."

In tegenstelling tot zijn goede vriendin Carice van Houten, die buiten Nederland al verschillende rollen wist te scoren, heeft Atsma naar eigen zeggen totaal geen zeldzaam talent. "Carice is een Meryl Streep. Een uniek talent. Ja, ik kan prima spelen maar als ik in Amerika ben, zit ik in een bakje met honderd anderen die vergelijkbaar zijn. Dan win ik het niet."

Atsma zegt regelmatig bang te zijn voor een rol. "Maar niet bang om het te proberen. Ik ga er wel voor." Volgens de acteur gaat het net zo bij Carice. "Die kan strontzenuwachtig zijn op de set en dan knalt ze gewoon die scène erop. Het is heel mooi om dat proces altijd weer te zien bij haar."

Atsma werkt momenteel aan een film met Pierre Bokma, geregisseerd door Dick Maas. Ook zit er nog een andere film in het verschiet, die volgens hem Oscarwaardig is. "Ik kan er nog niet zoveel over zeggen, behalve dat het een mooie film gaat worden."


Barry Atsma geeft hoop op buitenlandse carrière op (Foto: Novum)

[Tour] Evans klopt Contador in een sprint

Cadel Evans is de winnaar geworden van de vierde etappe in de Tour de France. De Australiër won in een sprint bergop van een klein groepje. Thor Hushovd behield zijn gele trui.

Ondanks de regen was er direct na de start in Lorient strijd. Na negen kilometer ontstond er een kopgroep van vijf renners. Naast onze landgenoot Johnnie Hoogerland waren dit Jérémy Roy, Blel Kadri, Imanol Erviti en Gorka Izagirre. Ze kregen een maximale voorsprong van bijna vijf minuten maar onder aanvoering van de ploegen BMC (Evans) en Omega Pharma-Lotto (Gilbert) werd dit verschil teruggebracht en bleef het lang tussen de twee en drie minuten schommelen.

De Lotto ploeg kreeg na 69 kilometer een fikse tegenslag te verwerken toen Jurgen van den Walle moest opgeven door eerdere valpartijen en werd daarmee de eerste uitvaller van deze Tour de France. Op de klim van de Côte de Laz (4e categorie) kwam Hoogerland als eerste boven en pakt daarmee één punt voor het bergklassement. Ook bij de tussensprint kwam Hoogerland als eerste over de streep. Het peloton ging sprinten op plek zes en die werd gewonnen door Tyler Farrar, voor José Joaquim Rojas, Borut Bozic en dan pas Mark Cavendish.

De koplopers kregen langzaam hoop dat ze tot de finish weg konden blijven toen de voorsprong maar langzaam terugliep. Pas op 23 kilometer van de streep kwam de voorsprong voor het eerst onder de twee minuten. Omdat de Lottoploep van Gilbert in zijn eentje de achtervolging moest doen ging het ook daarna langzaam.

Op zeven kilometer van de finish ging Izagirre er vandoor en alleen Hoogerland kon volgen. De ontsnapping hield echter geen stand en de twee werden al weer snel teruggepakt. Iets later werden de vijf door het peloton gegrepen.

Op de slotklim van de Mûr-de-Bretagne (3e categorie) was het Alberto Contador die de eerste aanval plaatste, maar Gilbert reageerde alert. Ook toen Jurgen van de Broeck een gaatje sloeg reed Gilbert het gat met zijn ploeggenoot dicht. Een klein groepje had zich afgescheiden van de rest en ging sprinten om de dagzege.

Die sprint werd vervolgens in een fotofinish gewonnen door Cadel Evans. Hij won de sprint nipt van Contador. Ook Hushovd zat in het groepje en behield daardoor zijn gele trui.

Uitslag vierde etappe:

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Cadel Evans Aus BMC 4:11.39
2 Alberto Contador Spa Saxo Bank z.t.
3 Alexander Vinokourov Kaz Astana z.t.
4 Rigoberto Uran Col Team Sky z.t.
5 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
6 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
7 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
8 Samuel Sanchez Spa Euskatel z.t.
9 Jurgen van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
10 Andreas Kloden Dui Radioshack z.t.
17 Robert Gesink Ned Rabobank +0.08

Algemeen klassement na vierde etappe:

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 13:58.25
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GBr Garmin-Cervélo +0.08
5 Andreas Kloden Dui Radioshack +0.10
6 Bradley Wiggins GBr Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
10 Jakob Fuglesang Den Leopard-Trek z.t.
17 Robert Gesink Ned Rabobank +0.20

GTST's Gigi Ravelli maakt filmdebuut in Zombibi

Gigi Ravelli, bekend als Lorena Gonzalez uit Goede Tijden Slechte Tijden, maakt haar debuut in de Nederlandse film Shouf Shouf Zombibi. Ze heeft een van de hoofdrollen naast Yahya Gaier, Mimoun Ouled Radi, Sergio Hasselbaink en Yes-R. Dat maakt distributeur A-Film dinsdag bekend.

In de film wordt Amsterdam West ontruimd nadat een meteoriet in de hoofdstad is ingeslagen. Een zombie-epidemie volgt. Twee bendes, die normaal gesproken elkaars aartsrivaal zijn, worden aangevallen door zombies en moeten hun krachten bundelen om te overleven.

Ravelli speelt een rechercheur die de bendeleden helpt en zelfs verliefd wordt op een van de jongens. De komedie wordt geregisseerd door Martijn Smits en Erwin van den Eshof. De opnamen van de 'zomedie' beginnen op 30 juli. De film draait vanaf 16 februari volgend jaar in de Nederlandse bioscopen.


GTST's Gigi Ravelli maakt filmdebuut in Zombibi (Foto: Novum)

Cate Blanchett genomineerd voor theaterprijs

Cate Blanchett en Geoffrey Rush zijn genomineerd voor een Helpmann Award voor beste actrice en acteur in een toneelstuk. Oscarwinnares Blanchett ontving de nominatie voor haar rol in Tsjechovs Oom Wanja. Rush dingt mee vanwege zijn rol in Diary of a Madman. Dat staat op de website van de organisatie van de Australische theaterprijs.

Blanchett won de onderscheiding in 2005 voor haar rol in Hedda Gabler, van schrijver Henrik Ibsen. Vorig jaar ging de prijs aan haar voorbij. Toen speelde ze in de miljoenenproductie A Streetcar Named Desire.

De 42-jarige Blanchett is bekend van rollen in Hollywood-films, zoals de Lord of the Rings-trilogie. Rush speelt kapitein Hector Barbossa uit Pirates of the Caribbean. De Australische acteurs waren in 1998 samen te zien in de bekroonde film Elizabeth. Op 1 augustus worden de winnaars bekendgemaakt in het Sydney Opera House.


Cate Blanchett genomineerd voor theaterprijs (Foto: Novum)

Hoofd Justin Bieber blijkt verkoopfiasco

Justin Bieber blijkt niet altijd een garantie voor succes. Magazines waar op de cover het hoofd van de populaire tienerster prijkt, verkopen beduidend minder goed. Dat meldt de Amerikaanse blog WWD dinsdag.

De februari-editie van Vanity Fair dreigt een van de slechtst verkopende edities te worden in twaalf jaar. De Bieber-cover ging tot nog toe 246.000 keer over de toonbank. Alleen Will Smith in 1999 en Harrison Ford in 1993 verkochten met respectievelijk 203.000 en 243.000 nog minder. Normaal gesproken weet het maandelijkse blad gemiddeld 342.000 exemplaren te slijten.

Ook Vogue en People kunnen over het Bieber-fiasco meepraten. De oktober-editie van Vogue met de 17-jarige zanger op de cover verkocht zo'n 12 procent minder. In april 2010 werd de Bieber-cover van People zo'n 25 procent minder verkocht ondanks de veelbelovende kop 'alles over Justin Bieber'.

Het hoofd van Justin Bieber stond recent ook op edities van Rolling Stone en Us Weekly, maar daar zijn nog geen cijfers van bekend. Waarom de zanger minder verkoopt, blijft een raadsel. "Wie wist dat 12-jarigen geen magazines kopen?", reageert een woordvoerder van Vanity Fair.


Hoofd Justin Bieber blijkt verkoopfiasco (Foto: Novum)

21 Jump Street in voorjaar 2012 in de bios

De opnamen van 21 Jump Street zijn klaar. De actiefilm komt op 12 maart 2012 in de Amerikaanse bioscopen. Dat twittert acteur en producent van de film Jonah Hill.

De 27-jarige Hill, bekend van komedies als Superbad en Take Him to The Greek, speelt in de remake van de tv-serie de politiepartner van Jenko, gespeeld door Channing Tatum. 21 Jump Street gaat over een undercover politieteam dat infiltreert op een high school.

De serie maakte een ster van Johnny Depp, die in de film een cameo speelt. Ook rapper Ice Cube en Dave Franco, de broer van acteur James Franco, hebben rollen in de film. Wanneer de film in Nederland gaat draaien is onbekend.


21 Jump Street in voorjaar 2012 in de bios (Foto: Novum)

Bridesmaids stoot Sex and the City van troon

Bridesmaids is de best bezochte vrouwenkomedie in de Verenigde Staten. De film met Saturday Night Live-actrice Kristen Wiig haalt daarmee Sex and the City in, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De komedie over de chaotische Annie, gespeeld door Wiig, die de bruiloft van haar beste vriendin moet organiseren, heeft in de VS 152,9 miljoen dollar opgehaald. De eerste film over Carrie Bradshaw en haar vriendinnen bracht in totaal 152,6 miljoen dollar op. De film draait vanaf 13 mei in de Amerikaanse bioscopen en is er nog steeds te zien.

Bridesmaids gaat donderdag in Nederland in première. Amerikanen mogen de film vanaf 18 jaar gaan bekijken. In Nederland mogen kinderen vanaf 12 jaar de komedie zien.


Bridesmaids stoot Sex and the City van troon (Foto: Novum)

Nijntje krijgt eigen bioscoopfilm

Nijntje is binnenkort voor het eerst te zien op het witte doek. Het populaire stripfiguur van Dick Bruna krijgt een eigen bioscoopfilm, speciaal voor de allerkleinsten. De film maakt gebruik van stop-motion-technologie. Dat laat coproducent Warner Bros vandaag weten.

Het verhaal van de film is geheel nieuw, en is niet gebaseerd op de al bestaande musical of poppenserie. In de film gaat Nijntje met haar vriendjes op een speurtocht door de dierentuin. Onderweg beleven ze allemaal spannende avonturen. Net als in de bekende boekjes zijn dingen als kleuren, vormen, geluiden en dieren belangrijke thema's.

De productie is deze week van start gegaan onder leiding van regisseur Hans Perk. De bedoeling is dat de film op 30 januari 2013 in de bioscoop verschijnt.

Nijntje is vanaf dinsdag ook te zien in het Rijksmuseum. Tekeningen van het konijntje en ander materiaal van tekenaar Dick Bruna zijn tot eind augustus te zien in de Aanwinstenzaal.


Nijntje krijgt eigen bioscoopfilm (Foto: Novum)

Villeneuve laakt huidige Formule 1

Jacques Villeneuve vindt de huidige Formule 1 weinig aan. De Canadees vindt het concept van de beweegbare achtervleugel helemaal niets en de beslissingen van de wedstrijdleiding zijn vreemd. Daarom heeft de sport voor de wereldkampioen van 1997 voorlopig afgedaan.

"De Formule 1 kan me echt niet meer boeien. Ik kijk voor het eerst niet meer naar de races, want ze zijn niet leuk meer om te zien. Het is slaapverwekkend en ik word er boos van," zei Villeneuve tegen Reuters. Met name de verstelbare achtervleugel draagt hier aan bij. "Ik snap echt niet waarom dat ding op Formule 1-auto's zit. Een inhaalactie die door de verstelbare achtervleugel wordt gemaakt is niets waard. Er zit geen spanning meer in de passeerbeweging omdat degene die ingehaald worden toch niets kan doen om te verdedigen en daar dus ook geen moeite voor doet. Het slaat nergens op."

"Kijk maar naar hoe het Michael Schumacher verging in Montréal. Hij had daar naar het podium moeten gaan, maar er was geen enkele manier voor hem om zijn plek te verdedigen tegen de coureurs die DRS mochten gebruiken en dat is onzinning. Het heeft niets meer met racen te maken," ging de Canadees verder.

Villeneuve laakt verder het optreden van de stewards bij de races. "De wedstrijdleiding deelt straffen uit aan coureurs die een fout maken bij een inhaalactie in plaats van aan coureurs die op onsportieve wijze rijden en anderen blokkeren. Dat is onjuist. Ik mag graag naar iemand als Lewis Hamilton kijken. Hij gaat er altijd helemaal voor en soms eindigt het dan in tranen, maar dat hoort erbij. Lewis maakt soms een fout tijdens een inhaalactie en dan krijgt hij een straf. Ik ben het daar echter niet mee eens, want dan leg je het racen aan banden en de fans willen juist strijd zien."

"De coureurs moeten dus meer vrij worden gelaten, zodat ze ervoor kunnen gaan. Als ze dan tegen elkaar aanrijden is het jammer, maar dit soort actie zou de sport wel een stuk leuker maken en voor meer show zorgen. Ik denk dat dat precies is wat de Formule 1 nodig heeft."

'Nokia verlaagt prijzen smartphones'

De Finse mobieltjesfabrikant Nokia verlaagt de prijzen van zijn smartphones in Europa in een poging het tanende marktaandeel op te krikken. Dat hebben verschillende bronnen dinsdag tegen persbureau Reuters gezegd.

Een van de bronnen, met directe kennis van het prijsbeleid van Nokia, zegt dat de prijs in sommige gevallen met circa 15 procent omlaaggaat. Dat zou betrekking hebben op het paradepaardje N8, de multimedia C7 en de telefoon voor de zakelijke markt, de E6. De andere toestellen zouden minder in prijs dalen.

'Nokia verlaagt prijzen smartphones'
'Nokia verlaagt prijzen smartphones' (Foto: ANP)

SWAT-team rukt uit voor naakte vrouw

De 22-jarige Christina Thalberg en haar 42-jarige vriend kunnen een gepeperde rekening op de mat verwachten. Een SWAT-team moest onlangs uitrukken omdat de Duitse vrouw naakt zat vastgebonden in het bos. Bij aankomst bleek het om een bizar SM-spel te gaan.

Matthias Wirtz besloot onlangs zijn vriendin uit te kleden en haar tussen twee bomen vast te binden. Terwijl de vrouw werd afgeranseld, schreeuwde zij dat het een lieve lust was. Het geschreeuw werd opgemerkt door wandelaars, die weldra de politie belden.

De politie leek het verstandiger een SWAT-team langs te sturen, en zo geschiedde. De tot de tanden gewapende politiemacht was snel ter plaatse, en trof daar een wellustig stelletje aan. De naakte vrouw werd uit haar benarde positie bevrijd, waarna het naakte duo werd gesommeerd hun kleren aan te trekken. Het stel zal diep in de buidel moeten tasten wegens schennispleging en verspilling van politiepersoneel.

'Far Cry 3 tien keer groter dan voorgangers'

Tijd om het potje zout leeg te schudden. Waarom? Omdat Ubisoft beweert dat Far Cry 3 niet twee, maar tien keer zo groot zal worden als Far Cry 2. "Pak de schaal en de uitzichten van Far Cry 1 en 2, en vermenigvuldig dat met tien," aldus Jason Vandenberghe, narrative director van de game.

Nu vertellen narrative directors vaker sterke verhalen, maar volgens hem is het een weloverwogen ontwerpkeuze. "We willen nog verder gaan dan dat. We focussen op die schaal en we stoppen het helemaal vol, zodat er om elke hoek wel iets nieuws te vinden zal zijn," zegt Vanderberghe. "Dat is de sleutel van open werelden. We vroegen ons af: 'Als er niemand in de buurt is om op te schieten, zal de game dan nog leuk zijn?'."

We mogen hopen dat het reizen door de jungles van dit onbekende gebied wat makkelijker gaat dan zijn voorganger. Het rondscheuren in je bootje of zandbuggy werd na een tijdje hartstikke saai. Maar we hebben hoe dan ook vertrouwen in de game. Wat betreft morele keuzes zal het volgens Vandenberghe geen zwart-wit goed of kwaad verhaaltje zijn, omdat dat niet 'interessant' is.

Wellicht zijn ze bij Ubisoft ook op zoek naar de definitie van krankzinnigheid. Far Cry 3 komt in ieder geval volgend jaar uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


Gameplay vanaf 1:00

VN: voedselproductie verdubbelen en vergroenen

De Verenigde Naties willen de wereldwijde voedselproductie tot 2050 verdubbelen en vergroenen. Dat is volgens het Sociale en Economische Wereldjaarverslag van de VN noodzakelijk om de dan negen miljard aardbewoners te kunnen voeden.

De VN stellen in het dinsdag gepresenteerde rapport dat kleinschalige boerderijen, die vooral in Azië en Afrika nog domineren, overheidssteun verdienen. Zij voeden talloze monden zonder de aarde al te zeer te schaden.

De voedselcrisis van vier jaar geleden en de stijgende voedselprijzen wijzen er volgens de VN op dat 'de wereldwijde voedselvoorziening weeffouten bevat' die bijdragen aan klimaatverandering en milieuvervuiling.

Tegenwoordig lijden zeker 925 miljoen mensen aan ondervoeding, aldus de VN.

De Roy van Zuydewijn mogelijk vervolgd

Edwin de Roy van Zuydewijn wordt mogelijk vervolgd voor smaad. Justitie schrijft in een brief af te zien van vervolging, maar de mogelijkheid open te laten dat alsnog te doen, als hij zijn voormalige zwager prins Carlos junior opnieuw beschuldigt van incest. De brief van het OM is gepubliceerd door Nu.nl.

Volgens De Roy van Zuydewijn heeft Carlos zich seksueel aan zijn jongere zus Margarita, de ex-vrouw van De Roy van Zuydewijn, vergrepen. Dat zou Margarita hem tijdens hun huwelijk hebben verteld. De Roy van Zuydewijn vertelde het verhaal aan iemand anders, die het gesprek opnam en verspreidde.

Prins Carlos deed al in 2007 aangifte van smaad. Het OM zegt onder meer vanwege het feit dat de zaak al lang loopt af te zien van vervolging. Ook de mogelijke nieuwe imagoschade die de prins zou oplopen is reden De Roy van Zuydewijn nu niet te vervolgen.

Een woordvoerder van het OM laat weten dat het doorspelen van de brief aan Nu.nl voor justitie geen reden is De Roy van Zuydewijn alsnog te vervolgen. "Hij heeft niet actief het incestverhaal opnieuw naar buiten gebracht, maar hij uit alleen kritiek op justitie, dat mag natuurlijk. Dat er door de nieuwe aandacht voor de zaak over het incestverhaal wordt geschreven kan De Roy van Zuydewijn niet worden verweten."


De Roy van Zuydewijn mogelijk vervolgd (Foto: Novum)

Denemarken begint met omstreden grenscontroles

Denemarken is dinsdag begonnen met de omstreden grenscontroles. Er zijn 50 extra douaniers ingezet bij de grens met Duitsland en Zweden. Volgens Denemarken zijn de extra grenscontroles, die vorige week het groene licht kregen van het parlement, nodig om criminaliteit en illegale immigratie binnen het Schengen-gebied tegen te gaan.

"We hebben nu meer personeel en dat stelt ons in staat om meer willekeurige controles uit te voeren", aldus de directeur van de Deense douane Erling Andersen.

De eerste auto die dinsdag werd onderworpen aan een controle was van een Nederlandse vrouw. Bij de grensovergang bij Frøslev werd zij aan de kant gezet door acht douaniers. Op de Deense televisie werd de controle live uitgezonden. De douaniers troffen geen drugs en wapens aan, slechts hondenkoekjes, chips en brood. De vrouw kon dan ook zonder problemen haar reis vervolgen.

Duitsland gaat voorop in de kritiek op de controles. Berlijn waarschuwt dat de grenscontroles indruisen tegen de principes van het Schengen-akkoord, dat vrij vervoer van personen en goederen regelt. Jörg-Uwe Hahn, een Duitse parlementariër voor de deelstaat Hessen, meent dat reizigers niet akkoord moeten gaan met de maatregelen. "Als Denemarken opnieuw grenscontroles gaat uitvoeren in het vakantieseizoen, dan kan ik alleen maar adviseren om te keren en op vakantie te gaan naar Oostenrijk of Polen", zei hij. Alexander Alvaro, een Duitse europarlementariër, noemde de grenscontroles een 'grote stap terug' die de 'samenhang van de Europese Unie als geheel in gevaar brengt'.

Een woordvoerder van Eurocommissaris voor binnenlandse zaken Cecilia Malmström zei dat Denemarken niet van plan is om de Europese wet te breken en dat het land bereid is samen te werken met de Europese Unie. De Europese Commissie gaat bovendien scherp toezien op manier waarop de nieuwe controles worden ingevoerd.

De controles aan de Deense grens worden geleidelijk opgevoerd. Er worden nieuwe posten langs de grens gebouwd, de snelheidslimiet bij de posten wordt omlaag gebracht en er komt nieuwe apparatuur om nummerplaten van passerende auto's te lezen. Tegen het eind van 2011 moet het aantal douaniers uitgebreid zijn met 98 man. "Binnen twee tot drie jaar zijn er 24 uur per dag douaniers aan het werk. Maar dat wil niet zeggen dat we de hele dag controles uitvoeren", aldus Andersen.


Denemarken begint met omstreden grenscontroles (Foto: Novum)

Paffett blijft testrijder bij McLaren

Gary Paffett blijft testcoureur bij het Formule 1-team van McLaren. De Britse renstal maakte vandaag bekend dat het contract met de coureur met een jaar verlengd is. De Brit is al sinds 2005 aan het team uit Woking verbonden.

"Ik maak al vijf jaar deel uit van het team en ik voel me er op mijn gemak," zei Paffett die het testwerk combineert met het rijden in de Deutsche Tourenwagen Masters. Afgelopen weekend kwam de Brit in deze raceklasse op de Norisring niet aan de finish.

Leger Syrië doodt betogers in Hama

Syrische veiligheidstroepen hebben dinsdag enkele mensen doodgeschoten in de Syrische stad Hama. Activisten maken melding van drie tot zes slachtoffers.

Het is de tweede dag dat het Syrische leger acties uitvoert in de stad waar vrijdag volgens activisten massaal werd gedemonstreerd. De tanks die staan opgesteld rondom de stad, zijn Hama niet binnengegaan.

Leger Syrië doodt betogers in Hama
Leger Syrië doodt betogers in Hama (Foto: ANP)

Pedro langer bij Barcelona

Pedro blijft FC Barcelona trouw. De Spaanse international heeft zijn contract bij de winnaar van de Champions League opengebroken en met een jaar verlengd tot medio 2016. Pedro heeft er drie seizoenen in de hoofdmacht opzitten. In 75 wedstrijden was de 23-jarige aanvaller goed voor 25 doelpunten.

Geïnteresseerde clubs zullen diep in de buidel moeten tasten om Pedro uit Catalonië weg te halen. De afkoopsom in het contract van de speler is opgeschroefd van negentig naar 150 miljoen euro.

'Nederlandse banken bereid tot steun Griekenland'

De grote Nederlandse banken zijn bereid om bij te dragen aan nieuwe steunmaatregelen voor Griekenland. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

"We hebben achter de schermen heel goed gesproken", zei de bewindsman. De 'grote Nederlandse banken' zijn bereid om mee te doen aan de steunoperatie. Daarbij moet worden gedacht aan ING en de Rabobank.

Wel kijken de banken de 'kat uit de boom' en wachten eerst af hoeveel geld de Franse en Duitse banken precies in het noodlijdende Griekenland willen steken. Daarvan hangt ook af hoeveel de Nederlandse banken precies bijdragen. Het wordt in ieder geval niet meer dan de Franse en Duitse banken, zei De Jager.

Een substantiële bijdrage van de private sector zoals banken en verzekeraars is een harde voorwaarde van de Tweede Kamer om te kunnen instemmen met verdere steun aan Griekenland.

De Jager wees erop dat Nederlandse banken weliswaar relatief weinig hebben geïnvesteerd in Griekenland, maar moet worden voorkomen dat de risico's overslaan naar landen waar Nederlandse banken en pensioenfondsen wel grote belangen hebben, zoals Spanje.

De Jager verwacht dat de eurolanden nog tot eind augustus nodig hebben om het eens te worden over een nieuwe lening aan Griekenland. Het land kan tot medio september aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Vier jaar cel voor fatale overval Moerkapelle

Twee verdachten van een overval op een supermarkt in december in Moerkapelle waarbij een overvaller om het leven kwam zijn dinsdag veroordeeld tot straffen tot vier jaar cel. Twee mannen die ervan werden verdacht uit wraak voor de dood van de overvaller brand te hebben gesticht bij de betreffende Spar zijn dinsdag door de rechtbank in Den Haag vrijgesproken.

De overval, waarbij de slachtoffers werden geslagen en waarbij werd geschoten, werd gepleegd door twee daders die toen 19 en 20 jaar oud waren. Een van hen raakte gewond toen hij vermoedelijk tijdens een vechtpartij met zijn slachtoffers op zijn achterhoofd viel. Hij overleed later in een ziekenhuis.

Een van de verdachten die dinsdag is veroordeeld was zelf niet bij de overval aanwezig. De enkele jaren oudere man kreeg wel vier jaar cel opgelegd, omdat hij de overval zou hebben beraamd. "Verdachte heeft een bijzonder kwalijke leidende rol gespeeld door deze twee jongere jongens voor dit plan in te zetten, waarbij een van hen zelfs het leven heeft gelaten", aldus de rechtbank.

Tegen de man was twee jaar cel geëist voor medeplichtigheid. De rechtbank acht hem echter schuldig aan het medeplegen van de fatale overval, waar een zwaardere straf op staat. Zijn kompaan, die wel bij de overval aanwezig was, kreeg drie jaar cel opgelegd.

Een paar dagen na de fatale overval werd brand gesticht bij de supermarkt. Boven de supermarkt was een woning gelegen. Het vuur doofde vermoedelijk uit zichzelf, waarschijnlijk omdat er te weinig brandbare stof was gebruikt om een echt grote brand te veroorzaken. Een deel van het rolluik van de supermarkt raakte beschadigd.

Tegen de twee mannen die ervan werden verdacht de brand als wraak voor de dood van de overvaller te hebben gesticht was twee jaar cel geëist. De rechtbank in Den Haag sprak hen dinsdag echter vrij wegens gebrek aan bewijs.

"iPhone 5 in september, weinig verbeteringen"

De iPhone van Apple is een groot succes. Het is dan ook niet vreemd dat elk gerucht omtrent nieuwere versies van het apparaat meteen groot nieuws is. Zo ook de geruchten die een producent van de iPhone nu in de wereld heeft gebracht. Deze claimt namelijk bezig te zijn met de productie van de iPhone 5 en geeft een aantal interessante details.

Pegatron Technology, een producent van notebooks in Taiwan, zou een order hebben ontvangen van Apple voor 15 miljoen exemplaren van de iPhone 5. Deze zouden in september klaar moeten zijn om verscheept te kunnen worden. De eerste leveringen van onderdelen zouden al bij het bedrijf geleverd zijn.

Volgens het rapport van Digitimes zou de nieuwe iPhone 5 geen grote verbeteringen hebben ten opzichte van de iPhone 4. Eerder waren er al details uitgelekt over de technische specificaties. Zo zou de iPhone 5 een A5 processor bevatten, die te vergelijken is met de processor in de iPad 2, en zou het apparaat een 8-megapixel camera bevatten. Dit is 3-megapixel meer in vergelijking met de iPhone 4.

Verwacht wordt dat we in september meer te horen krijgen over de iPhone 5 tijdens het jaarlijkse Apple-event.

iPhone

Slechter zaad bij dikke mannen

Kwam je voorheen weg met de smoes 'goed gereedschap hangt onder een afdak' als je vriendin zeurt over je buikje, nu gaat die vlieger helaas niet meer op. Dikke mannen blijken namelijk een slechtere kwaliteit sperma te hebben.

Eind vorig jaar werden de kwakjes van maar liefst 1940 mannen ten bate van een Frans onderzoek bestudeerd. Dokter Paul Cohen-Bacrie van onderzoekslaboratorium Eylau-Unilabs in Parijs, die het onderzoek leidde, heeft de resultaten hiervan gisteren bekendgemaakt.

Het zaad van de bijna tweeduizend mannen werd grondig tegen het licht gehouden, met een schokkend resultaat. Zo blijkt bij mannen met een BMI tussen 25 en 30 de concentratie spermatozoïden gemiddeld 10 procent lager te zijn. Is je BMI boven de 30, dan heb je gemiddeld zelfs 20 procent minder zwemmertjes.

Naar mate de man ouder wordt, blijft de concentratie spermacellen gelijk. Wel bewegen de spermatozoïden bij oudere dikkerds minder. Bij 300 mannen kon dit echter worden opgelost door af te vallen.

"We wisten al dat een vrouw die te dik of te mager is, problemen kon hebben met haar ovulatie. Maar als een stel graag een kind wil, is ook het gewicht van de man een belangrijke factor", zo laat de onderzoeker weten. "Door een eenvoudig dieet kan men kinderen weer op een natuurlijke manier verwekken en vermijden dat de wetenschap tussenbeide moet komen."

EU: 'Illegaal huishoudelijk personeel uitgebuit'

Illegale immigranten die in huishoudens in de Europese Unie werken worden vaak uitgebuit, mishandeld en misbruikt. Het Bureau voor Grondrechten van de EU noemt hun levensomstandigheden in een dinsdag gepresenteerd rapport 'huiveringwekkend'.

De dienst, die in Wenen zetelt, ondervroeg 72 illegalen in tien verschillende EU-landen. Omdat illegaal huishoudelijk personeel niet de hulp van de politie durft in te roepen loopt het 'een groter gevaar uitgebuit of zelfs seksueel misbruikt te worden'.

Het Bureau voor Grondrechten beveelt de EU aan vaker huishoudens te doorzoeken om uitbuiting van illegalen vast te stellen. Ook moeten landen die om huishoudelijk personeel zitten immigratieregels versoepelen zodat de vacatures door legale werknemers worden vervuld. Ook verdienen vakbonden en organisaties die illegalen juridische bijstand verlenen volgens de EU-dienst steun.

Het rapport citeert anonieme slachtoffers die door hun werkgevers tot seks werden gedwongen of door lichamelijke en psychische uitputting ernstig ziek zijn geraakt. Ze verdienen doorgaans een schijntje. Een Zuid-Amerikaanse die twintig uur per dag in een Belgisch huishouden zwoegde kreeg van haar exploitant te horen dat ze zich gelukkig mocht prijzen. "Ik geef je te eten, een dak boven je hoofd, en betaal je bovendien."

[F2] Snoeks had losschietende gordels

Kelvin Snoeks werd dit weekend in de Formule 2-races op de Nürburgring in de eerste wedstrijd zesde en in de tweede negentiende na de pits te zijn binnen gereden. De Nederlander had beter kunnen presteren, maar losschietende gordels verhinderden dit.

"Ik had een vrij bizar weekend. Ik wist niet het maximale uit de kwalificaties te halen, maar reed wel twee sterke races. Wat alleen wel erg zorgelijk is dat in beide races mijn gordels losschoten. Op zaterdag kon ik ternauwernood mijn zesde plaats veiligstellen, dankzij een vrij grote marge op de mannen achter me. Op zondag schoten ze echter volledig los, waardoor ik niets anders kon dan mijn wagen in de pits te parkeren. Dat was erg balen, want ook in die race had ik in de top-tien kunnen finishen," zei Snoeks die na dit weekend tiende in het kampioenschap staat.

Bijna 150 krakers opgepakt bij ontruiming

In Amsterdam zijn dinsdag bij een ontruimingsronde van kraakpanden 143 krakers aangehouden. Ze zijn opgepakt voor verstoring van de openbare orde en openlijke geweldpleging, meldt de politie.

De meeste krakers werden aangehouden bij de ontruiming van het kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht, waar de ontruimingsronde rond 07.00 uur begon. Een groep begon de mobiele eenheid te bekogelen met flessen en andere voorwerpen. Ze zijn met stadsbussen afgevoerd.

Het krakersbolwerk Schijnheilig stelt kraken als een politieke uiting te zien, waarmee een signaal wordt afgegeven dat er misstanden zijn op het gebied van woningnood en leegstand.

Naast het pand aan de Passeerdersgracht zijn panden ontruimd aan de Van Hogendorpstraat, het Bos en Lommerplantsoen, de Leeuw van Vlaanderenstraat, het Zeeburgerpad, de Bankastraat en de Ceintuurbaan. Volgens de gemeente zijn de meeste kraakpanden op de lijst voor ontruiming vrijwillig verlaten. Rond het middaguur waren alle locaties ontruimd.

Zondag hielden enkele honderden krakers nog een demonstratie in de hoofdstad. Ze liepen een protesttocht door de stad om hun ongenoegen te uiten over de ontruimingsronde.

Homopesters Leidsche Rijn niet vervolgd

Justitie hoeft de jongeren die een homostel wegpestten uit de Utrechtse Vinex-wijk Leidsche Rijn niet te vervolgen. Het gerechtshof in Arnhem heeft dat bepaald. Het hof vindt wel dat politie en justitie nalatig hebben gehandeld, maar verwacht dat een jaar na dato een strafzaak niet meer rond te krijgen is. Dat laat de advocaat van het stel dinsdag weten.

De twee mannen vinden dat politie en justitie niet snel en adequaat genoeg reageerden toen zij geconfronteerd werden met scheldpartijen, vernielingen en bedreigingen door enkele allochtone jongeren. Zo zijn niet alle getuigen gehoord. Het hof erkent dat er niet genoeg prioriteit aan de zaak is gegeven.

De advocaat van het stel, Yehudi Moszkowicz, had een zogeheten artikel 12-procedure aangespannen om vervolging van de daders af te dwingen. De advocaat wil dat gebruiken in een civiele zaak waarin de gemeente, de politie en de staat aansprakelijk worden gesteld voor materiële en immateriële schade.

Door de pesterijen zouden de twee hun huis noodgedwongen onder de marktwaarde hebben moeten verkopen en zouden ze ernstige psychische problemen hebben opgelopen. De erkenning van het hof dat politie en justitie nalatig hebben gehandeld geeft de advocaat goede hoop op een positieve uitspraak in de civiele procedure.

De kwestie leidde vorige zomer tot veel ophef. Diverse Kamerfracties vroegen opheldering bij de minister.

Man schopt stennis in vliegtuig

Een 27-jarige man is dinsdag aangehouden nadat hij zich op een vlucht van Curaçao naar Schiphol agressief had gedragen tegenover vliegtuigpersoneel. Op verzoek van de piloot was de Nederlander door militairen, die toevallig in het toestel zaten, in de lucht al aangehouden en geboeid.

Nadat het toestel was geland is de man overgedragen aan de marechaussee. Onduidelijk is waarom de man zich misdroeg. Hij wordt op dit moment verhoord, meldt een woordvoerder van de marechaussee.

PSV ontkent ieder contact met El Hamdaoui

PSV heeft geen contact gezocht met Mounir El Hamdaoui. De spits mag vertrekken bij Ajax en de Eindhovenaren zien zijn komst naar verluidt wel zitten.

De laatste dagen steken steeds vaker geruchten de kop op over een nakende overgang van El Hamdaoui naar PSV. Brands verwijst de speculatie echter naar het rijk der fabelen. De technisch directeur, die El Hamdaoui in het verleden naar Willem II en AZ haalde, ontkent voorlopig ieder contact.

"Ik heb hem in mei voor het laatst gesproken", aldus Brands tegen het Eindhovens Dagblad. PSV-trainer Fred Rutten stond deze week in een interview niet onwelwillend tegenover de komst van El Hamdaoui. "Ik heb met verschillende karakters gewerkt en nooit problemen met mensen", liet de oefenmeester optekenen.

PSV is op zoek naar een spits nu de ploeg Jonathan Reis (zonder contract, geblesseerd), Danny Koevermans en Marcus Berg (beiden weg) niet meer kan inzetten. Met Jeremain Lens en Ola Toivonen heeft Rutten alternatieven voor de spitspositie, maar beiden kunnen ook op andere plekken in het elftal uit de voeten. Daarnaast is de jonge Género Zeefuik in beeld als centrale aanvaller, maar de club wil hem nog niet tot eerste 'nummer 9' bombarderen.

Dansschool Dresden krijgt fietsen van Beatrix

Uit dank voor de hartelijke ontvangst die haar drie maanden geleden ten deel viel, heeft koningin Beatrix de Hogeschool voor Dans Palucca in Dresden vier Hollandse fietsen geschonken. Studenten mogen de rijwielen vrij gebruiken. Ze worden donderdag door de Nederlandse ereconsul, Georg Prinz zur Lippe, aan de school overhandigd. Dit heeft de leiding van het dansopleidingsinstituut dinsdag aan Duitse media laten weten

Koningin Beatrix bracht half april een vierdaags staatsbezoek aan de Bondsrepubliek. Haar geschenk is een symbolische herinnering aan de moeizame wederopbouw van de wereldberoemde dansschool na de Tweede Wereldoorlog in het verwoeste Dresden. Oprichtster en naamgeefster Gret Palucca reed volgens de hogeschool toentertijd op een gekregen Hollandse fiets stad en land af, op zoek naar geschikte lokalen om danslessen te geven.

Red Faction: Armageddon

In 2009 kwam Volition met het derde deel van Red Faction-serie genaamd: Guerilla. De game werd een grote hit vanwege het plezier dat je in de game kon hebben. Dankzij de Geo-Mod 2.0-engine kon bijna alles kapot. Een sandbox-game waarin je alles kon slopen was een genot voor elke fan van dit genre. Nog geen twee jaar later komt Volition met een vervolg op Guerilla, genaamd Red Faction: Armageddon. Heeft Volition het kunstje herhaald en er weer een toptitel van gemaakt, of is dit er een rijp voor de sloop?

Conflict Lange Frans en Baas B voorbij

Het zakelijke conflict tussen Lange Frans en zijn vroegere rapmaatje Baas B is opgelost. Dat bevestigt de advocaat van Frans naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. De twee bereikten maandag een akkoord. Hun vriendschap is echter definitief voorbij.

"Ze zijn ontzettend blij dat ze het zonder rechtszaak hebben opgelost", vertelt advocaat Thomas van Vugt. "Frans heeft zich heel professioneel gedragen."

De rapper raakte vorig jaar in financiële problemen, waarvoor hij Baas B gedeeltelijk verantwoordelijk hield. De twee hebben onder meer afgesproken dat ze een nog openstaande bankrekening samen aflossen en dat Baas B alle aandelen van hun voormalige bv overdraagt aan Frans.

Frans is opgelucht over de overeenkomst. "We kunnen dit boek eindelijk dichtslaan", vertelt hij aan De Telegraaf. De rapper vond de sfeer tijdens het gesprek met Baas B, die eigenlijk Bart Zeilstra heet, 'vreemd'. "Maar Bart liet wel merken dat hij ook graag wilde dat hier een einde aan kwam."

Daniëlle, de vrouw van Frans, zette de rapper vorig jaar voor het blok toen de twee in financiële problemen kwamen. "Bart kwam naar mijn mening zijn afspraken niet na en liet Frans voor alle kosten opdraaien." De twee gingen tijdelijk uit elkaar. "Ik kon het niet aanzien. Ik heb Frans zijn ogen laten openen en hem de ruimte gegeven dit op te lossen door even apart te wonen. Gelukkig kwam hij daarna weer thuis."

In oktober werd Daniëlle opgepakt, toen ze verhaal ging halen bij Zeilstra. In de auto waarin ze reed, werd een doorgeladen vuurwapen gevonden.


Lange Frans (Foto: Novum)

UK-gamers spelen op gemiddeld 3.9 platformen

Feitjes mensen, wie houdt er niet van. Een onderzoeksbureau in Engeland heeft wat willekeurige zaken onderzocht omtrent het gamegedrag van de Britse gamers. Daaruit blijkt dat de gemiddelde gamer op 3.9 platformen speelt. Daarbij worden ook mobiele telefoons en tablets gerekend.

Het onderzoek wees uit dat 52% van de Britse bevolking actief gamet. 22 miljoen gamers spelen op websites, 21 miljoen gebruiken een console, 20 miljoen gebruiken een mobiele telefoon om te gamen, 18 miljoen gebruikt sociale media, 16 miljoen heeft games op disc, 15 miljoen koopt games via downloads en 11 miljoen gamers spelen MMO's.

Per dag wordt er 43 miljoen uur gegamed bij onze westerburen. Consoles worden 21% van de tijd gebruikt, 18% wordt besteed op sociale netwerken en 10% van de tijd wordt een MMO gestart. Daarnaast is bekend dat gamers jaarlijks 1.6 miljard besteden aan console-gaming. 

Barrichello denkt nog niet aan stoppen

Rubens Barrichello hoopt volgend jaar te beginnen aan zijn twintigste seizoen in de Formule 1. De 39-jarige Braziliaanse coureur laat in gesprek met het Britse Autosport weten zijn contract bij Williams graag te willen verlengen. "Dat is altijd mijn doel geweest. Ik ben nog enorm gemotiveerd", zegt de huidige nummer vijftien in de WK-stand.

Dat de prestaties dit seizoen tegenvallen, heeft Barrichello niet op andere gedachten gebracht. "De auto is momenteel niet goed, maar dat tast mijn motivatie niet aan." Bovendien heeft hij een goed gevoel bij Williams, waar hij aan zijn tweede seizoen bezig is. "Het is goed om te zien dat daar dingen aan het veranderen zijn en dat iedereen er volledig voor wil gaan. Het liefst blijf ik dan ook gewoon."

Barrichello kende zijn beste jaren in 2002 en 2004. Voor Ferrari en eindigde hij als tweede in de stand om het wereldkampioenschap.


Barrichello denkt nog niet aan stoppen (Foto: Novum)

Arie Boomsma is geen homo

Arie Boomsma is de verdenkingen dat hij op mannen zou vallen zat. De presentator krijgt regelmatig te horen dat hij eens uit de kast moet komen, maar Boomsma blijft vertellen dat hij helemaal geen homo is. Dit vertelde hij maandagavond in het nieuwe VRPO-programma Ze Is Van Mij.

"Het is zo vermoeiend. Ik wil er helemaal niet zo veel mee bezig zijn. Ik ga echt niet zeggen: ik ben geen homo. Maar ja, laat het ze maar doen", aldus Boomsma.

Ook op zijn Twittertje legt de presentator zijn frustratie verder uit: "In Ze Is Van Mij zei ik dat ik 't niet erg vind dat mensen soms vragen of ik homo ben, hoogstens een beetje vermoeiend. Maar interessanter is de vraag; waarom vinden heteromannen het zo erg om homo genoemd te worden? Alsof het iets negatiefs is."

Vorig jaar liep Aries relatie met zijn vriendin na veertien jaar op de klippen. Sindsdien wordt er in de media steeds gespeculeerd wanneer de presentator toegeeft dat hij homo is.


Arie Boomsma is homoverdenkingen beu

Coentrão reële versterking Madrid

Real Madrid heeft Fábio Coentrão voor 30 miljoen euro gekocht van Benfica. De 23-jarige verdediger heeft voor vijf jaar getekend bij de Koninklijke. Als onderdeel van de overeenkomst verhuist de Argentijnse verdediger Ezequiel Garay richting de Portugese club.

Coentrão werd eerder in verband gebracht met Chelsea, maar verkoos het Santiago Bernabéu boven Stamford Bridge. De verdediger, die ook op het middenveld kan spelen, vergroot nu naast Ronaldo, Carvalho en Pepe de Portugese enclave in de Spaanse hoofdstad.

Xbox's cloud storage is nu live

Microsoft kwam tijdens de E3 met het nieuws dat ze aan het werken waren aan een cloud storage-dienst voor de Xbox 360. Vandaag heeft Microsoft die belofte waargemaakt door het live laten gaan van de dienst. Een recente update laat gamers hun savegames opslaan op de cloud-dienst. Zodoende kan je overal ter wereld met je eigen savegame verder gaan.

Momenteel is het echter alleen mogelijk met bepaalde XBLA-games maar de verwachting is dat dit snel uitgebreid zal worden. Ook Microsoft Points, Achievements en vrienden kunnen opgeslagen worden in de cloud.

"Cloud storage will allow you to enjoy the same great Xbox Live gaming experience even when you're not in your own living room by giving you the option to store your 'game saves' securely in the Xbox Live cloud, instead of on a portable memory unit or your console's hard drive.

Gone are the days of 'gamertag recovery'. Now all you need to do is sign in, no matter where you are!"

Minister India: 'Homoseksualiteit westerse ziekte'

Volgens de minister van Volksgezondheid van India is homoseksualiteit een onnatuurlijke 'ziekte' uit het Westen. Homorechtenactivisten hebben verontwaardigd gereageerd op de uitspraken van minister Ghulam Nabi Azad, die hij dinsdag deed op een hiv-conferentie in de hoofdstad New Delhi.

"Helaas heeft die ziekte waarbij mannen seks hebben met andere mannen ook ons land bereikt. Dat is volkomen onnatuurlijk en zou niet moeten gebeuren, maar het gebeurt toch", zei Azad. Onder zijn gehoor zaten onder meer premier Mannmohan Singh, tal van ministers en leider van de Congrespartij Sonia Gandhi.

Anjali Gopalan van Stichting NAZ, die hulp biedt aan hiv-patiënten en strijdt voor homorechten, noemde Azads uitlatingen erg zorgwekkend. "Deze uitspraken helpen de strijd tegen hiv niet verder", aldus Gopalan.

Ongeveer tweeënhalf miljoen mensen in India zijn met hiv besmet. Dat is het hoogste aantal in heel Azië. Volgens deskundigen valt het hulpverleners en voorlichters zwaarder homoseksuelen te bereiken als ze naar de rafelrand van de samenleving worden verbannen.

Homoseksualiteit is voor velen in het conservatieve India, waar zelfs over heteroseks in het openbaar gezwegen wordt, nog altijd taboe. Het afgelopen decennium verwierven homoseksuelen langzamerhand meer bewegingsvrijheid, vooral in de grote steden. In 2009 schafte het Hooggerechtshof een nog uit het koloniale tijdperk daterende wet af die homoseksualiteit strafbaar stelde. Hoewel vervolgingen schaars waren werd de wet met graagte gebruikt als intimidatie-instrument.

Het is niet de eerste keer dat minister Azad de Indiase regering in verlegenheid brengt. Een jaar of wat geleden opperde hij dat burgers 's avonds de tv boven het liefdesspel moesten verkiezen om de bevolkingsgroei te temperen.


Minister India: 'Homoseksualiteit westerse ziekte' (Foto: Novum)

[Upd] [Tour] Van de Walle eerste afstapper

Jurgen van de Walle is de eerste renner van de 98e editie  van de Tour de France die is afgestapt. De Belg van Omega Pharma-Lotto ging vandaag nog wel van start in de vierde etappe maar gaf even later op.

Van de Walle was één van de vele renners die afgelopen zaterdag tijdens de eerste etappe ten val kwam. Overigens was de Belg in 2009 ook de eerste uitvaller in de Tour.

Update 15:19 uur

"Jurgen ging zaterdag in de openingsetappe zwaar tegen het asfalt en ten gevolge hiervan heeft hij een verrekking opgelopen in de liesstreek. Ondanks intensieve knie-behandeling de voorbije dagen werd het letsel erger. Jurgen zal thuis verdere onderzoeken ondergaan, vooral om een eventuele scheur uit te sluiten," aldus een verklaring van Omega Pharma-Lotto.

Agenten redden kuiken uit put

Twee agenten hebben maandag bewezen dat de politie zich ook zonder animal cops om dieren bekommert. Ze hebben in het Zuid-Hollandse dorp Lexmond een eendenkuiken van een wisse dood gered, meldt de politie.

De twee surveilleerden rond 11.00 uur op de Driemolensweg toen ze voor hun ogen het kuikentje in een rioolput zagen vallen. De agenten aarzelden geen moment en hebben het diertje eruit gehaald. Daarna is het jong overgedragen aan de dierenambulance. Het dier maakt het volgens de politie goed.

Jong stel belaagd in Papoea-Nieuw-Guinea

Een jong stel is in een afgelegen deel van Papoea-Nieuw-Guinea belaagd door een traditionele jager, die de man van het stel met twee pijlen bestookte alvorens te proberen de vrouw te verkrachten. De vrouw beet van zich af en wist te ontsnappen en hulp te halen, die voor haar vriend nog net op tijd kwam.

Het voorval speelde zich af op 19 juni, toen een 28-jarige Nieuw-Zeelander met zijn vriendin, een Franse antropologiestudente, verkoeling zocht bij een rivier. De Nieuw-Zeelander zat op de oever terwijl zijn vriendin aan het zwemmen was, toen hij in zijn rechterzij werd getroffen door een pijl. De jager kwam uit de bosjes tevoorschijn en schoot nog een pijl af, die de man in de maag trof, aldus een arts.

De belager gooide ook een steen naar het hoofd van de Nieuw-Zeelander. Hij probeerde vervolgens de Française te verkrachten, maar zij beet hem in zijn hand en wist te ontsnappen. Zij rende naar een nabijgelegen dorp om hulp te halen.

Het stel had geluk dat er een airstrip in de buurt was. De Nieuw-Zeelander had de pijlen uit zijn lichaam getrokken, maar hij verging van de pijn en bloedde flink. Door slecht weer konden ze niet naar een groot regionaal ziekenhuis in Rumginae vliegen, maar moesten ze naar het veel kleinere Kiunga, waar ze werden behandeld door de arts Turharus, die daar werkt voor een mijnbouwbedrijf. Toen hij stabiel genoeg was, werd de Nieuw-Zeelander naar Port Moresby en vervolgens naar Cairns in Australië vervoerd.

De man en de vrouw zijn door het gebeurde erg getraumatiseerd, zei dokter Turharus. Hun belager is volgens de geneeskundig inspecteur in Rumingae een bekende delinquent, die in de gevangenis heeft gezeten voor verkrachting. De politie bevestigde het relaas en zei dat zijn aanhouding niet al te lang op zich zal laten wachten.

Pechvogel Soler mag naar 'eigen' ziekenhuis

Het herstel van de Colombiaanse wielrenner Juan Mauricio Soler vordert gestaag. De 28-jarige coureur van Movistar die vorige maand tijdens de Ronde van Zwitserland zwaar ten val kwam, mag vrijwel zeker worden overgebracht naar een ziekenhuis in zijn woonplaats Pamplona. Dat meldde teamarts Alfredo Zúñiga van Movistar.

Soler ligt sinds de valpartij zwaar geblesseerd in een ziekenhuis in de Zwitserse stad Sankt-Gallen.

Defensie verrast door Srebrenica-uitspraak

Het Ministerie van Defensie is verrast door de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag over de aansprakelijkheid voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica. Het hof oordeelde dinsdag dat de Nederlandse staat aansprakelijk is en een schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden. Het ministerie bekijkt of het in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

De rechtbank in Den Haag stelde de staat in 2008 wel in het gelijk. Dat het hof in hoger beroep anders oordeelde kwam 'enigszins als een verrassing', meldt een woordvoerder van het ministerie.

Vredesorganisatie IKV Pax Christi reageert verheugd op de uitspraak. "De rechtbank heeft zich laten leiden door de feiten en daaraan de juiste conclusie verbonden", zegt Dion van den Berg, die jarenlang met de nabestaanden heeft gestreden voor erkenning.

Van den Berg hoopt dat de uitspraak een omslagpunt vormt in de politiek ten aanzien van Srebrenica. "Het zou goed zijn als de staat de eigen verantwoordelijkheid voor Nederlandse fouten erkent en ten overstaan van de overlevenden excuses maakt. Dat zou een eerste stap zijn in het herstel van de relatie met de overlevenden van Srebrenica".

'Gebruik apps groeit snel'

Het aantal Nederlandse smartphonegebruikers dat mobiele applicaties (apps) downloadt groeit snel. Dit bleek uit een rapport van onderzoeksbureau Telecompaper, dat dinsdag werd gepubliceerd.

Bijna 70 procent van de bezitters van een smartphone downloadt regelmatig apps, tegen 50 procent een jaar geleden. Mobiele games blijven met een verspreiding van 60 procent de populairste apps, maar messenger-apps als WhatsApp en apps van sociale media zijn aan een opmars bezig.

Inmiddels is WhatsApp op 43 procent van de smartphones geïnstalleerd. In februari was dit nog 30 procent. Van de iPhone-bezitters gebruikt zelfs 70 procent deze app.

'Gebruik apps groeit snel'
'Gebruik apps groeit snel' (Foto: ANP)

Immers: "Ik zit niet vast aan ADO"

Lex Immers zegt niet vast te zitten aan ADO Den Haag, al zal hij de club alleen verlaten voor een echte stap hogerop.

Trainer John van den Brom was volgens Immers erg belangrijk voor de ploeg. Van den Brom besloot aan de slag te gaan bij Vitesse. "Toen ik hoorde dat Van den Brom weg zou gaan, moest ik twee keer slikken", zegt Immers tegen NUsport. "Hij is toch de drijvende kracht achter ons succes. Maar ik weet hoe speciaal het is om bij je eigen club te werken."

Immers is naast speler van ADO ook sinds jongs af aan een enorme supporter van de club. Groot was de vreugde dan ook dat Europees voetbal vorig seizoen veilig werd gesteld. "Volwassen mannen stonden te huilen, ikzelf hield het ook niet droog. Als supporter wist ik hoe diep dit zat. Die mensen hadden hier zó lang op gewacht - 24 jaar", zegt Immers.

"Het voelde alsof je een dierbaar iemand, zoals je ouders, 24 jaar niet hebt gezien en ze dan eindelijk weer ziet. Emotie, bevrijding", legt hij zijn gevoel uit. Door het succes staan de spelers van ADO in grote belangstelling. Zo kunnen Wesley Verhoek en Jens Toornstra op de nodige interesse rekenen.

Maar ook Immers kijkt inmiddels verder dan ADO. "ADO is mijn club, maar ik zit er niet aan vast. Ik heb grote ambities en wil graag hogerop. Er schijnt interesse te zijn uit Engeland, maar ik ga alleen weg bij een echte verbetering. Ik zal in ieder geval altijd terugkeren bij ADO."

Releasedatum Texas Chainsaw Massacre 3D bekend

Texas Chainsaw Massacre 3D heeft een officiële releasedatum gekregen. Op 5 oktober 2012 zal de kettingzagende serie moordenaar Leatherface weer in de Amerikaanse bioscopen te zien zijn. 

De nieuwe bewerking, van Tobe Hooper's baanbrekende horror klassieker uit 1974, zal worden geregisseerd door John Luessenhop (Takers) en wordt geschoten in 3D.

"Ik ben verheugd dat we deze icoon uit de horrorgeschiedenis, in een eigentijds jasje, aan een nieuwe generatie van horrorfans mogen presenteren," zegt producer Carl Mazzocone. "Zowel John Luessenhop als ikzelf hebben de intentie een film af te leveren die er uit ziet als een hoofdstuk uit Tobe Hooper's meesterwerk uit 1973. Ons doel is om de film net zo angstaanjagend te maken als het origineel, maar dan in 3D."

Ook een andere klassieker zal in oktober 2012 het levenslicht zien. Drie weken nadat Leatherface de kettingzaag weer laat ronken in de filmzalen zal ook Halloween 3D zijn première krijgen. 

Er zijn nog geen details vrijgegeven over het plot van Texas Chainsaw Massacre 3D. We durven er echter om te wedden dat het in deze film weer draait om een groepje jongeren, dat door Leatherface en zijn gestoorde familie voor het diner aan de haak worden geslagen.

Gezin Hoofddorp bekend bij jeugdzorg

Het gezin dat in de nacht van maandag op dinsdag is omgekomen bij een brand in Hoofddorp was bekend bij jeugdzorg. Dat heeft burgemeester Theo Weterings dinsdag op een persconferentie gezegd. Hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink verklaarde dat er reden is om aan te nemen dat er sprake is van een misdrijf.

Een maand geleden was er een melding over het gezin bij de politie. Waar de melding over ging, is niet bekendgemaakt. Halverwege vorige maand is hierover overleg geweest tussen jeugdzorg en maatschappelijk werk. Na een gesprek met de ouders werd geconcludeerd dat zij zelf in staat waren 'de problemen' aan te pakken. Ook de ouders zelf hadden volgens de burgemeester de voorkeur dit zelf aan te pakken.

Over het gezin gaan verschillende geruchten. Zo meldt RTV Noord-Holland dat de vader maandagavond aankondigde dat er iets stond te gebeuren dat de volgende dag het nieuws zou halen. Tijdens de persconferentie werden vragen gesteld over schulden die de man zou hebben.

Steenbrink wilde daar niet op ingaan en benadrukte dat alles rustig moet worden uitgezocht. Er wordt nagegaan of er sprake is van een misdrijf en wie daarbij betrokken kan zijn. De vader van het gezin komt uit Irak, de moeder uit Rusland. De kinderen zijn in Nederland geboren. Het gezin woonde sinds 2000 in Nederland en sinds juli vorig jaar op het huidige adres.

Voor de klasgenoten van de kinderen die in Hoofddorp op school zaten wordt opvang geregeld. De gemeente organiseert opvang voor buurtbewoners.

Heineken onder vuur om Engelse biercampagne

Bierbrouwer Heineken heeft een cover van het nummer Too Drunk to Fuck van de Amerikaanse punkband Dead Kennedy's uit een Engelse reclamecampagne geschrapt. Het nummer werd gebruikt voor de online promotie van het bier Kronenbourg 1664, maar kan ook worden gezien als een aanmoediging voor comazuipen.

Zo interpreteerde de Britse alcoholwaakhond Portman Group het lied althans. Volgens de Portman Group schond Heineken UK de code voor de alcoholindustrie. Daarin staat dat reclame voor alcohol geen onverantwoordelijk en overmatig drinkgedrag mag stimuleren. Dit nummer doet dat volgens de waakhond wel.

De cover van het nummer van Nouvelle Vague stond op een afspeellijst die hoorde bij de campagne Slow the Pace voor het Franse bier uit de Heineken-stal. De brouwer heeft het nummer van de speellijst verwijderd. Het hoofd van de Portman Group reageert verheugd. "We zijn tevreden dat Heineken actie heeft ondernomen zodra het bedrijf de klacht ter ore kwam."


Dead Kennedy's - Too Drunk to Fuck

'Game-industrie 77 miljard euro waard in 2015'

In de komende vier jaar groeit de totale omzet van de game-industrie naar ruim 77 miljard euro per jaar. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van dit jaar. Naar verwachting bedraagt de omzet in de branche dit jaar 51 miljard euro. Dat hebben Amerikaanse analisten becijferd, schrijft website Gamasutra.

De analisten van onderzoeksbureau Gartner verwachten dat de verkoop van spelcomputers de komende jaren nagenoeg gelijk blijft. De grootste verschuiving zit in de verkoop van software. De winkelverkoop blijft dalen, terwijl de verkoop van digitaal gedistribueerde goederen en virtuele gamevoorwerpen jaarlijks met 27 procent stijgt.

Door de stijgende populariteit van virtuele goederen zouden abonnementen voor games, zoals World of Warcraft, wel eens kunnen verdwijnen. Bedrijven als Zynga bieden games op Facebook gratis aan en verdienen vervolgens miljoenen met de verkoop van virtuele goederen.

Kabinet moet huiswerk over rookverbod overdoen

De Raad van State is kritisch over de manier waarop het kabinet omgaat met het rookverbod in de horeca. Het voornemen van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om het rookverbod op te heffen in buurtcafés kleiner dan zeventig vierkante meter stuit op bezwaren, blijkt een advies van de Raad van State dat dinsdag openbaar is gemaakt. De raad adviseert dat het zogeheten ontwerpbesluit moet worden aangepast.

Het rookverbod voor de horeca ging op 1 juli 2008 in, maar exploitanten van kleine cafés stelden geen geld en ruimte te hebben om een rookruimte in te richten. Nadat de Hoge Raad de vrijspraak van twee cafés die het verbod negeerden vorig jaar had vernietigd, werd in het regeerakkoord opgenomen dat het rookverbod wordt opgeheven in kleine buurtcafés die worden uitgebaat door een zelfstandige zonder personeel (zzp'er). Sinds december wordt niet meer gecontroleerd.

Voor de uitzondering voor kleine cafés moet nog wel de wet worden aangepast, maar dat is kennelijk niet eenvoudig. Volgens de afdeling advisering van de Raad van State moet Schippers beter voorrekenen dat kleine cafés een 'significant omzetverlies' hebben geleden vanwege het rookverbod. Verder moet de bewindsvrouw aantonen dat het uitzonderen van de kleine horeca proportioneel is in relatie tot de Tabakswet. Die beoogt namelijk het tabaksgebruik in te dammen en overlast voor niet-rokers terug te dringen.

Ook het criterium dat alleen een klein café dat wordt gerund door een zzp'er wordt uitgezonderd levert problemen op. De keuze voor deze definitie brengt mee dat de directeur-eigenaar niet onder de uitzondering van het rookverbod valt, omdat hij geen zzp'er is. Of in een klein café mag worden gerookt, is daardoor afhankelijk van de juridische vorm waarin het café wordt gedreven, terwijl de feitelijke situatie volgens de Raad van State doorslaggevend moet zijn. De raad adviseert daarom als criterium voor de vrijstelling 'een caféhouder die zonder personeel zijn horecabedrijf exploiteert' te hanteren.

De Raad van State wijst verder op de gevolgen van het besluit voor de volksgezondheid en aan het signaal dat wordt gegeven door van het tabaksontmoedigingsbeleid af te wijken. Daarom moet Schippers meer duidelijkheid geven over de samenhang tussen de door de haar toegezegde Preventienota en het tabaksontmoedigingsbeleid.


Kabinet moet huiswerk over rookverbod overdoen (Foto: Novum)

Abu Dhabi past circuit toch niet aan

De organisatie van de Grand Prix van Abu Dhabi heeft besloten om het circuit voor dit jaar toch niet aan te passen. Het oorspronkelijke plan was om enkele bochten samen te voegen of te verleggen om zo meer racelijnen te creëeren en zo het inhalen te bevorderen, maar dit is een jaar uitgesteld.

De terugkeer van het Kinetic Energy Recovery System, de komst van de beweegbare achtervleugel en de Pirelli-banden hebben dit seizoen al voor veel meer inhaalacties in de Formule 1 gezorgd. "We hebben besloten om in plaats van veel geld aan de veranderingen uit te geven te wachten om te kijken hoe de race in 2011 zal gaan verlopen," zei de circuitdirecteur van Yas Marina, Richard Cregan, aan The National. De veranderingen zijn overigens al getekend en goedgekeurd door architect Hermann Tilke.

[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

Vandaag staat de vierde etappe van Lorien naar Mûr-de-Bretagne op het programma. De rit, die 172 kilometer lang is, is één van de vier etappes die Philippe Gilbert heeft aangevinkt. De Kleine Kannibaal hoopt zijn zegereeks voort te zetten in de Tour en heeft zichzelf vier kansen toegedicht in deze Ronde. Eén daarvan is vandaag tijdens de vierde etappe.

De rit van vandaag ligt compleet in het straatje van Gilbert; constant op en af met een aankomst ligt bergop. In de aanloop naar de Tour de France heeft de Belgische renner al diverse malen aangegeven in topvorm te verkeren. Hij opende het seizoen dit jaar met twee overwinningen in de Ronde van de Algarve. Tijdens de Tirreno-Adriatico wist hij knap de koninginnerit op zijn naam te schrijven. In een kletsnatte etappe kwam Gilbert samen met onze landgenoot Wout Poels aan. Poels leek de etappe te winnen, maar Gilbert klopte de Nederlander in de laatste meters.

Gilbert zette zijn zegereeks voort in eigen land. Nadat hij tijdens Milaan-San Remo achter Fabian Cancellara en en winnaar Matthew Goss als derde eindigde, wist hij tijdens de Brabantse Pijl weer toe te slaan. Hij raakte samen met landgenoot Björn Leukemans voorop en klopte de renner van Vacansoleil op de streep. Vier dagen later imponeerde Gilbert ook tijdens de Amstel Gold Race. Op de afsluitende klim op de Cauberg wist hij Andy Schleck na een sterke achtervolging in te halen om vervolgens solo over de streep te komen. Een week later versloeg de Belg de gebroeders Schleck in de sprint tijdens Luik-Bastenaken-Luik en schreef hij daarvoor doordeweeks nog de Waalse Pijl op zijn naam. Met deze reeks overwinningen werd hij de eerste wielrenner ooit die de vier voorjaarsklassiekers achtereenvolgens wist te winnen.

Na een rustperiode van zes weken zette Gilbert zijn zegereeks voort in de Ronde van België. Hij won de koninginnenrit naar Eupen en eindigde uiteindelijk in het klassement als eerste, met een voorsprong van twintig seconden op Greg van Avermaet. Twee dagen later deed Gilbert mee aan de Gullegem Koerse en ook deze wedstrijd wist de Belg te winnen. Hij droeg deze zege op aan landgenoot Wouter Weylandt, die de wedstrijd in 2009 en 2010 won. In de aanloop naar de Tour de France wist Gilbert ook nog de Ster ZLM Toer op zijn naam te schrijven en werd hij ook nationaal kampioen op de weg. Afgelopen zaterdag wist Gilbert zijn doelstelling voor deze Tour al te halen; één etappezege te boeken. In de slotkilometer ging de Belg ervandoor en kwam vervolgens solo over de streep. Ook kreeg hij voor één dag de Gele trui om de schouders. Wellicht dat een etappe-zege vandaag opnieuw in het verschiet ligt.

Vingerlengte verraadt piemellengte

Mannen van Nederland, pak even een rolmaat en meet zowel je wijs- als ringvinger even op. Is het lengteverschil nihil, dan is er nu goed nieuws: jij moet wel een enorme tampeloeris hebben.

Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder 144 Koreanen. Voor het onderzoek werd bij de heren voornoemde vingers opgemeten. Vervolgens werden zij onder zeil gebracht, waarna hun penis werd uitgerekt en langs de meetlat gelegd.

De onderzoekers kwamen hierna tot een bizarre conclusie. De verhouding tussen de lengte van de wijs- en ringvinger geeft een betrouwbaar beeld over de lengte van een fallus in werkhouding.

Toch is niet iedereen het eens met de resultaten van het onderzoek. Zo zou de narcose van invloed zijn op de penis. Ook waren alle onderzochte mannen van Koreaanse komaf. De gemiddelde FOK!penislengte van 30 centimeter is dan ook niet meegenomen in de studie.

[Tour] Gilbert vreest Contador niet

Philippe Gilbert, die afgelopen zaterdag de eerste etappe van de Tour de France wist te winnen, is niet bang voor Alberto Contador. Gilbert, de grote favoriet voor de ritzege vandaag met de aankomst op de Mûr-de-Bretagne, sprak gisteren met de Spanjaard. Hij ziet een samenwerking wel zitten.

"Hij heeft veel tijd verloren en wil die terugpakken. Vandaag of later deze week. We kunnen elkaar helpen, hij kan een bondgenoot zijn”, aldus Gilbert tegenover Sporza.

Maar weinig bruikbare beelden voor inbrekerssite

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft voor haar website met beelden van inbrekers maar weinig bruikbaar materiaal ontvangen. De site werd vorige maand gelanceerd vanwege het stijgende aantal inbraken.

Mensen sturen wel beelden op, maar die zijn volgens een woordvoerder niet altijd geschikt. "We kunnen niet zomaar beelden plaatsen en moeten natuurlijk wel controleren of de afzender niet iemand is die zijn buurman wil zwartmaken." Bij die controles viel volgens een zegsman al een groot deel af. Ook is niet altijd een aangifte bijgevoegd.

De beelden die wel door de beugel kunnen, zijn te zien op de website veiligwonencheck.nl. Daarop staan ook tips voor het voorkomen van een inbraak. De vereniging gaat met het Openbaar Ministerie overleggen over de mogelijkheden om de site uit te breiden met beeldmateriaal van justitie.

Hogere straf voor dubbele moordpoging Rosmalen

Een 27-jarige man uit Rosmalen moet dertien jaar de cel in voor een dubbele moordpoging in juli 2009. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald. De rechtbank had de Brabander ruim een jaar geleden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar geëist.

De slachtoffers raakten zwaargewond toen ze werden neergeschoten bij een zakendeal op de Parallelweg in Den Bosch. Ze zouden voor 175.000 euro computeronderdelen kopen van de man uit Rosmalen. Toen de transactie bijna rond was, schoot hij hen neer en ging er met het geld vandoor.

De man moet beide slachtoffers elk ruim tienduizend euro smartengeld betalen. Hij handelde volgens het hof met voorbedachten rade en schoot de twee 'volstrekt weerloze' slachtoffers zonder enige aanleiding neer. Aan zijn verhaal dat hij onder invloed van drugs in opdracht van iemand anders handelde, hecht het hof geen geloof.

Vanwege de ernst van het letsel, het feit dat de dader volledig toerekeningsvatbaar was en de gevoelens van onveiligheid in de maatschappij, legde het hof een hogere straf dan geëist op.

Voskamp verruilt Sparta voor Polen

Johan Voskamp speelt volgend seizoen in Polen. De 26-jarige centrumspits verruilt Sparta Rotterdam voor Slask Wroclaw, dat afgelopen seizoen tweede werd in Polen.

Voskamp was afgelopen seizoen met 29 doelpunten topscorer van de Jupiler League. Voor zijn periode bij Sparta kwam de aanvaller uit voor Helmond Sport, Excelsior en RKC Waalwijk. Overigens moet Voskamp nog wel medisch worden gekeurd.

Red Bull geeft demonstratie in Rusland

Red Bull Racing zal volgende week naar Rusland afreizen om een Formule 1-demonstratie te geven. Eerder zegden Marussia Virgin Racing en Lotus Renault GP al hun komst toe aan het autosportfestival in Sochi waar in 2014 de eerste Grand Prix van Rusland op het programma staat.

Qua demonstraties is het een druk jaar voor Red Bull, want er werd al gereden in Hong Kong, Japan, Singapore en Zuid-Afrika. Afgelopen weekend gaven coureur Mark Webber en hoofdontwerper Adrian Newey een demonstratie weg bij het Goodwood Festival of Speed.

Mensenmassa op de been voor Birmese Suu Kyi

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft dinsdag tijdens een bezoek aan de centraal gelegen stad Bagan een grote mensenmenigte op de been gebracht. Suu Kyi bracht in de stad een bezoek aan een van de oude tempels om te bidden.

Suu Kyi zei tegen verslaggevers erg blij te zijn na twintig jaar weer eens met haar zoon op vakantie te kunnen en uit te rusten. Van rust kwam echter weinig terecht. Een grote mensenmenigte omringde Suu Kyi, gevolgd door tientallen agenten in burger.

Hoewel het om een privéreis gaat zei Suu Kyi op korte termijn door het land te willen reizen om haar politieke aanhangers te ontmoeten. Dit leidde tot een waarschuwing van de Birmese staatsmedia; haar reis zou kunnen leiden tot chaos en rellen. De laatste politieke rondreis die Suu Kyi in 2003 op het platteland maakte trok grote mensenmassa's en leidde tot haar detentie.

Wiebelend winkelcentrum ontruimd

De autoriteiten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben dinsdag een winkeltoren van 38 verdiepingen laten ontruimen nadat het gebouw ongeveer tien minuten op zijn grondvesten had staan trillen. De oorzaak van de beving is niet bekend.

De brandweer liet weten dat het dertien jaar oude gebouw minstens drie dagen gesloten blijft voor een bouwkundige inspectie. De winkeltoren Techno Mart staat in de wijk Gwangjin, nabij de rivier de Han die de stad doorsnijdt.


Wiebelend winkelcentrum in Seoul ontruimd (Foto: Novum)

Uncharted 3 Multiplayer-bèta gaat public

Goed nieuws voor alle niet PSN+-leden: de Uncharted 3 Multiplayer-bèta is nu publiekelijk toegankelijk. Dit betekent dat je ook zonder PSN+-abonnement gebruik kan maken van de nieuwste multiplayer-telg van Naughty Dog. Ook de mensen waarbij het 'Welcome Back'-programma vandaag eindigt, kunnen hun online-rampage voortzetten in deze open bèta.

De bèta is al sinds vorige week dinsdag speelbaar voor houders van een PSN+-abonnement en wordt middels deze 'openbaring' niet alleen groter in users, maar ook groter in game-modi. Zo zullen 'Team Objective' en 'Co-op Hunters' het lijstje aanvullen van speelbare game-types. De bèta duurt nog tot 13 juli.

Seksspeeltjes niet zonder gevaar

Bij zeer intensief gebruik zijn seksspeeltjes als dildo's en vibrators schadelijk voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA). Er kan onder andere schade aan nieren en lever ontstaan.

Het gaat hierbij om speeltjes die gemaakt zijn van de kunststof PVC. Weekmakers die in deze stof zitten, kunnen schadelijk zijn. Kinderspeelgoed mag daarom al niet meer van deze kunststof gemaakt worden.

Omdat de nVWA inschat dat slechts weinig gebruikers hun erotische speeltjes zeer intensief gebruiken, heeft de dienst de minister vooralsnog niet gevraagd om deze speeltjes te verbieden. Onder zeer intensief gebruik verstaan de onderzoekers een gebruik van twee of meer uur per dag en dat minstens vijf dagen achter elkaar.

Waarschuwing
De dienst adviseert minister Schippers van Volksgezondheid wel om een waarschuwing op de verpakking van deze producten te laten zetten. Kopers die gewaarschuwd zijn voor de kunststoffen die in een speeltje verwerkt zijn en de gevaren die deze stoffen met zich meebrengen, kunnen dan een weloverwogen keuze maken voordat ze een vibrator of ander speeltje aanschaffen.

Het onderzoek is uitgevoerd, omdat er al langere tijd onduidelijkheid is over de gevaren van dildo's waar weekmakers in verwerkt zijn. In Duitsland kreeg bondskanselier Merkel onlangs zelfs de vraag om grenswaarden vast te stellen voor de hoeveelheid weekmakers in seksspeeltjes.

Staat aansprakelijk voor dood moslims in Srebrenica

De Nederlandse staat kan toch aansprakelijk worden gehouden voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Haag dinsdag. De staat moet een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.

In 2008 oordeelde de rechter nog dat alleen de Verenigde Naties (VN) verantwoordelijk kunnen worden gehouden, omdat de Dutchbatters in Bosnië onder VN-mandaat vielen. De nabestaanden gingen daarop in hoger beroep. Daarin werden zij in het gelijk gesteld.

Na de val van de Bosnische enclave Srebrenica was volgens het hof een 'unieke situatie ontstaan waarin de Nederlandse regering zich ook met Dutchbat en de evacuatie van de vluchtelingen bemoeide'. Daarom kan de verantwoordelijkheid niet worden afgeschoven op de VN.

De zaak is aangespannen door de nabestaanden van Rizo Mustafic, die als elektricien werkte op de Nederlandse compound van Dutchbat en Hasan Nuhanovic, die in 1995 zelf als tolk voor de Nederlanders werkte. De familie van de tolk en de elektricien verbleven op het terrein van de Nederlandse troepen, waar na de val van de Bosnische enclave zo'n vijfduizend moslims naartoe gevlucht waren.

Mustafic en de broer van Nuhanovic werden van de compound af gestuurd, de vader van Nuhanovic ging vrijwillig met zijn zoon mee. De drie mannen werden vervolgens vermoord door de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van Ratko Mladic. Het hof oordeelde dat de mannen niet van de compound gestuurd mochten worden. Dutchbat wist welk risico ze liepen, omdat de Nederlanders al op de hoogte waren van de gruwelijkheden die zich afspeelden met de moslimmannen.

Het gerechtshof benadrukt dat de uitspraak alleen betrekking heeft op deze specifieke zaken en niet geldt voor de situatie van de overige vluchtelingen.

Volgens de VN was Srebrenica in 1995 een veilige zone. Toen Bosnische Serviërs de stad in juli 1995 innamen, smeekten bijna veertigduizend Bosnische moslims om bescherming. Maar de zeshonderd aanwezige Dutchbatters, in de minderheid en minder goed bewapend dan de tegenstander, waren niet bereid of niet in staat om de Serviërs tegen te houden toen die de mannen en jongens begonnen te scheiden van de vrouwen en meisjes. In vijf dagen tijd vermoordden de Serviërs bijna achtduizend mannen en jongens.

Het Internationaal Gerechtshof heeft de massamoord op duizenden moslims vorig jaar als genocide gekwalificeerd. Mladic staat momenteel bij het Joegoslavië-tribunaal terecht voor onder meer de massamoord in Srebrenica.

Elm wil bij AZ blijven

Rasmus Elm heeft aanbiedingen uit de Premier League en Serie A afgeslagen. Hij wil graag bij AZ blijven, zegt zijn zaakwaarnemer.

De 23-jarige middenvelder heeft aan zijn zaakwaarnemer Patrick Mork laten weten dat hij in Alkmaar wil blijven. "Het is zeldzaam dat een voetballer zoiets besluit", zegt Mork tegen Nyheter 24. "Als er grote aanbiedingen langskomen, twijfelen de meeste spelers er niet over om te vertrekken."

"Maar Elm is anders en voelt zich niet zo aangetrokken tot grote clubs in de spotlights. Hij heeft het hier bij AZ naar zijn zin en wil zich hier verder ontwikkelen. Daarna wil hij de stap naar een grotere club maken. Dat is slim van hem, want als je naar de statistieken kijkt hebben veel Zweden problemen gehad toen zij naar een club op het hoogste niveau vertrokken."

Everton zou belangstelling hebben voor de middenvelder. Hij kwam in de zomer van 2009 van Kalmar naar AZ, waar hij afgelopen seizoen 32 wedstrijden speelde. Hij scoorde vijf keer. Zijn broer David speelde wel al in de Premier League. Hij kwam toen uit voor Fulham en speelt inmiddels voor het Zweedse Elfsborg.

Steam Summer Sales 4/7

De Steam Summer Sales zijn alweer een aantal dagen bezig, en we houden jullie elke dag op de hoogte met wat er nou precies allemaal te koop is. Zo vinden we deze week een echte indiehit: Frozen Synopse en zijn ook grotere titels zoals Fallout: New Vegas en Homefront in de aanbieding. De aanbiedingen gelden nog tot vanavond 19:00, dan komen er weer nieuwe sales.

- Fallout New Vegas (franchise sale) - 70% korting - € 14,99
- Alpha Protocol - 75% korting - € 4,99
- Frozen Synapse (wanneer je de game koopt krijg je 2 exemplaren) - 50% korting - € 11,49
- Trine - 90% korting - € 1,99
- Bully - 75% korting- € 2,49
- Mount & Blade: With Fire and Sword (franchise sale) - 75% korting - € 3,74
- Doom 3 (franchise sale) - 75% korting - € 4,99
- R.U.S.E. (franchise sale) - 66% korting - € 10,19
- Homefront - 50% korting - € 24,99
- Bionic Commando: REarmed - 50% korting - € 4,49
- Singularity - 75% korting - € 7,49
- Serious Sam: Gold Edition - 80% korting - € 7,99

WADA gaat met grote farmaceut in zee

Wereld antidopingbureau WADA heeft een opmerkelijke overeenkomst gesloten. De organisatie gaat namelijk in zee met een van de grootste farmaceuten ter wereld GlaxoSmithKline. De bedoeling is dat zo meer prestatiebevorderende middelen opgespoord kunnen worden.

GlaxoSmithKline gaat de WADA helpen bij het vroegtijdig ontwikkelen van opsporingsmethoden voor medicijnen die mogelijk als doping kunnen worden aangemerkt. Hiervoor zal het bedrijf informatie verstrekken over welke middelen er momenteel in ontwikkeling zijn.

Voorzitter sportclub bestraft voor tongzoen

Een 68-jarige man is veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur omdat hij in september vorig jaar probeerde een 15-jarig meisje te tongzoenen. De man was voorzitter van een Arnhemse sportclub waarvan het meisje lid was.

De man zei zelf dat de zoen per ongeluk op de mond van het meisje terechtkwam en dat hij haar alleen een 'dikke smakkerd' wilde geven. Het meisje zegt dat ze in de kleedkamer ineens op haar mond werd gezoend door de man en dat hij daarbij zijn tong gebruikte. Ze was daarna geschokt en overstuur, ook al was ze gewend dat binnen de vereniging veel geknuffeld wordt. De rechtbank in Arnhem gelooft het meisje.

Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een werkstraf van 60 uur geëist. De rechtbank vindt een voorwaardelijke celstraf niet nodig, omdat de man direct zijn voorzitterschap heeft moeten opgeven, hij geen strafblad heeft en zegt spijt te hebben van het incident.

Opnieuw aanslag met explosief bij WFC

Naar nu blijkt is er afgelopen donderdag voor de derde keer in korte tijd een aanslag geweest bij het World Fashion Centre in Amsterdam.

Bij de winkel Topsy werd een explosief naar binnen gegooid, zo bevestigt de politie tegen AT5. Vorige week ontkende een woordvoerder nog herhaaldelijk expliciet dat sprake was van een nieuwe aanslag. Waarom is onduidelijk.

De onrust onder de ondernemers in het WFC neemt ondertussen toe. Maandag stuurde een groep van twintig huurders een brief aan de directie waarin ze aangeven zich onveilig te voelen. Behalve Topsy, was eerder Balli Mode tot twee keer toe doelwit van terreur. Eerst werd een mitrailleur leeggeschoten op het pand, drie weken later werd een handgranaat naar binnen gegooid.

De ondernemers willen van de WFC-directie weten wat zij gaat doen tegen de onveilige situatie. "Kennelijk is het een publiek geheim dat onder de huurders van het WFC zich enkele rotte appels begeven."

Schippers dreigt verzekeraars met zelf inkopen zorg

Als verzekeraars niet snel de beste zorg tegen de beste prijs inkopen, kan de overheid de zorg beter zelf inkopen. Daarmee dreigt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdagochtend in een interview met het Financieele Dagblad. "Dan is de rol van de verzekeraars uitgespeeld."

Schippers stelt dat het systeem te duur wordt als verzekeraars hun rol niet goed oppakken. Ze zegt er wel vertrouwen in te hebben dat alle partijen er klaar voor zijn hun rol in het zorgstelsel beter te gaan spelen. Zo zouden de verzekeraars zelf hebben erkend dat zij de zorg selectiever moeten inkopen.

Van de politiek wordt volgens de minister ook wat gevraagd als verzekeraars hun rol oppakken. "Als verzekeraars besluiten om zorg bij een bepaald ziekenhuis weg te halen en er komt politieke tegenwind, dan ga ik niet draaien." Wel zijn er randvoorwaarden, zo moet de spoedeisende hulp binnen een bepaalde tijd bereikbaar zijn.

De minister sloot maandag een akkoord met zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Daarin staat onder meer dat ziekenhuizen zich moeten specialiseren. Dat leidt ertoe dat niet elk ziekenhuis alle behandelingen kan aanbieden. Door dat akkoord kan het zorgstelsel volgens haar 'na vier jaar stilstand onder het laatste kabinet-Balkenende nu eindelijk op weg naar zijn voltooiing'.

'Haperingen funest voor OnLive'

TransGaming, een bedrijf uit Toronto gericht op streaming games, gelooft dat prestatieproblemen funest zullen zijn voor concurrerende services zoals OnLive.

“Als ik Call Of Duty speel op mijn PlayStation 3, dan weet ik dat het een geweldige onverstoorde ervaring is. Op het moment dat ik een hapering ervaar op OnLive, dan stop ik met spelen. Dit zijn geen spellen waarin je vertraging of onstabiele prestaties kunt tolereren”, zo vertelt CEO Vikas Gupta aan GamesIndustry.

De service die TransGaming biedt, Game Tree TV, is klaarblijkelijk immuun voor dergelijke problemen omdat het specifiek gebouwd is voor één platform, TV’s met internetmogelijkheden. De eerste partner van het bedrijf, French ISP Free, verwacht eind volgend jaar vijf miljoen abonnees te hebben.

Daarbij twijfelt Gupta of businessmodel van OnLive winstgevend is. Volgens hem is het percentage dat ze ontvangen voor een game niet voldoende om geld te verdienen, gezien de kosten die ze maken voor het leveren van de service en het onderhouden van het datacentrum.

Of TransGaming werkelijk een betere service biedt dan OnLive is afwachten. Voorlopig zijn beide services nog te kleinschalig om werkelijk een indruk te krijgen over hoe ze presteren vergeleken met de standaard consoles.

Cliënt zorginstelling gewond door heet bad

Een cliënt van de Limburgse zorginstelling Radar heeft zaterdag ernstige brandwonden opgelopen toen ze in een te heet bad stapte. De vrouw ligt in een ziekenhuis, meldt de instelling.

Het slachtoffer verbleef in logeerhuis Ravensbos in Valkenburg. Radar heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld van het ongeluk en laat een extern onderzoek instellen.

Radar is een zorginstelling voor mensen met een beperking. De instelling laat weten alle verantwoordelijkheid voor het ongeluk op zich te nemen.

NMa begint offensief tegen nep-vergelijkingssites

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) begint een offensief tegen misleidende vergelijkingssites voor energieprijzen. Het gaat om sites die zich voordoen als onafhankelijke prijsvergelijker, maar in feite wervingskanalen zijn voor energiemaatschappijen, meldt de NMa dinsdag in een rapport. In het rapport bestempelt de NMa twee sites als wervingskanaal: allesoverbesparen.nl en besparenkan.nl. Deze sites zouden het verpesten voor sites die wel onafhankelijk zijn.

Door middel van een vermelding op de vergelijkingssites moet de consument wat de NMa betreft in één oogopslag kunnen zien of er sprake is van een onafhankelijke vergelijkingssite of een wervingskanaal. De sites worden de komende tijd in de gaten gehouden. Zo nodig grijpt de NMa in. Op consuwijzer.nl staat nu al een overzicht van echte prijsvergelijkers.

Ook de communicatie van energieleveranciers zelf laat volgens de NMa nog te wensen over. De autoriteit zette mysteryshoppers in die ingingen op aanbiedingen van de energieleveranciers. In driekwart van de gevallen kwam het aangeboden contract niet overeen met de aanbieding.

AZ treft Groningen in strijd om KNVB Beker

AZ start het toernooi om de KNVB Beker met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Dat heeft de loting uitgewezen. Met VVV-Venlo tegen sc Heerenveen, Vitesse-NAC Breda en De Graafschap-FC Utrecht staan er nog drie ontmoetingen tussen eredivisieclubs op het programma.

Bekerhouder FC Twente begint met een uitwedstrijd tegen Goes of Zwaluwen. De amateurclubs komen in de eerste ronde op 24 augustus al in actie. In de ronde daarna, die staat gepland voor 20, 21 en 22 september, stromen de clubs uit het betaald voetbal in.

Ook Ajax en PSV beginnen in september met een uitwedstrijd tegen amateurs. De landskampioen gaat op bezoek bij Noordwijk of EHC/Heuts. De Eindhovenaren treffen Odin '59 of VVSB.

'Aanpak fijnstof werkt niet'

De Europese aanpak om fijnstof met roetfilters en strenge normen terug te dringen, zorgt nauwelijks voor een minder schadelijke lucht. Dat blijkt uit eerste metingen langs de N302 in Gelderland, bevestigt adviesbureau DGMR na een verhaal hierover in de Volkskrant. Het bureau verrichte de metingen samen met het onafhankelijke geluids- en fijnstofmeetinstituut Geluidsnet.

Door de Europese aanpak zouden er weliswaar minder grovere fijnstofdeeltjes zijn, maar die deeltjes zijn relatief onschuldig. Het zogenoemde ultrafijnstof, dat wel schadelijk is, dwarrelt volgens de onderzoekers nog altijd in gevaarlijke hoeveelheden rond. Bij de normen wordt echter geen onderscheid tussen deze deeltjes gemaakt. De roetfilters die nu op last van de Europese Commissie massaal worden gebruikt, filteren de ultrafijne deeltjes niet uit de uitlaatgassen. Onderzoeker Arnaud Kok van DGMR vindt dat er strengere eisen voor roetfilters moeten komen.

Hij vergelijkt de grove deeltjes met bowlingballen en de kleinere deeltjes met knikkers. "De knikkers zijn slecht voor je gezondheid, maar om aan de Europese norm te voldoen wordt het gewicht van de knikkers en de bowlingballen bij elkaar opgeteld." Daarom is het volgens hem verleidelijker om de 'bowlingballen' uit de lucht te filteren.

Dit alles betekent dat meer verkeer ook meer gevaarlijk fijnstof betekent. Het stoppen met het bouwen van nieuwe wegen is volgens de onderzoeker echter geen oplossing. "Met weinig wegen krijg je meer files met auto's die steeds stoppen en optrekken. Dat geeft veel meer fijnstof dan een auto die kan doorrijden." Hij vindt dat de normen moeten worden aangepast. Die zouden nog zijn gebaseerd op meetapparatuur die geen onderscheid kan maken tussen fijnstof en ultrafijnstof. Nu dat onderscheid wel kan worden gemaakt, moet de norm volgens hem daarop worden afgesteld.

Newey wil bij Red Bull blijven

Adrian Newey ziet zichzelf in de nabije toekomst niet vertrekken bij het Formule 1-team Red Bull Racing. De Brit heeft het naar zijn zin bij het leidende team in de F1 en zegt dat mocht hij besluiten te vertrekken uit de Formule 1 dan zal hij iets gaan doen buiten de autosport.

"Ik ben erg gelukkig bij Red Bull. Ik zie mezelf niet vertrekken. Ik weet nog niet precies wat ik in de toekomst wil doen, maar ik denk niet dat ik iets binnen de autosport zal blijven doen. Als ik iets anders zou overwegen, is dat waarschijnlijk iets compleet anders," zei Newey tegen ESPNF1.

Voorlopig is de 52-jarige Brit actief voor Red Bull Racing waar hij nu weer een oplossing voor het inperken van de werking van de geblazen diffuser heeft moeten verzinnen. "We weten hoeveel dat ons ruwweg gaat kosten. Het is alleen niet duidelijk of alle motoren evenveel moeten inleveren. Het kan voor de ene auto dus meer gevolgen hebben dan voor de andere. Het geeft ons in ieder geval wat te doen. We moeten ervoor zorgen dat onze auto zo efficiënt mogelijk werkt."

Newey werkt nu nog aan de RB7, maar zal langzaam maar zeker zijn aandacht al weer gaan verleggen naar de auto voor het jaar 2012. "We zijn nog niet eens halverwege het seizoen, dus we moeten de RB7 blijven ontwikkelen. Maar we moeten natuurlijk ook gaan nadenken over de nieuwe auto. Ik heb dus weer even twee petten op."

Brandweerwagen vliegt uit de bocht

In Amsterdam Noord is dinsdagochtend een brandweerwagen uit de bocht gevlogen op een viaduct. Het voertuig kwam daarbij op zijn kant terecht, zo meldt AT5. Uit voorzorg zijn twee brandweermannen naar het ziekenhuis gebracht.

De brandweerlieden waren in de ladderwagen onderweg naar een woningbrand. Volgens een ooggetuige reed het voertuig op de Johan van Hasseltweg over een oneffenheid in het wegdek, waarna de chauffeur de macht over het stuur verloor.

Op de website van AT5 zijn enkele foto's te zien van het ongeluk.

Final Fantasy Type-0 uitgesteld

Square Enix-baas Hajime Tabata heeft, tezamen met een verontschuldiging, laten weten dat de PSP-hit Final Fantasy Type-0 uitgesteld is tot aan de herfst. De game zou pas voor 80 procent af zijn en zal daardoor zijn originele releasedatum van mid-zomer (US) niet halen. Tabata zei in het Famitsu-interview ook dat men de oorzaak van het uitstel moet zoeken in de PSN-downtime.

De interview-uitgave van Famitsu laat ook weten dat de main storyline tot 40 uur aan gameplay zal bevatten. De OCD-ers en echte Final Fantasy-freaks onder ons kunnen zich natmaken voor een 100+ uur aan content. Square Enix is nog aan het onderzoeken of ze de game ook digitaal gaan distribueren. 

Aanhangwagens ingericht als wietkwekerij

In een loods in Emmeloord heeft de politie maandagnacht elf aanhangwagens aangetroffen die waren ingericht als wietkwekerij. In de wagens werden 773 hennepplanten gevonden. Er is niemand aangehouden.

Agenten deden de opmerkelijke vondst rond 01.30 uur tijdens een surveillance langs loodsen aan de Werktuigenweg. Een sterke wietlucht leidde hen naar de loods met de aanhangwagens. Naast de plantages ontdekten ze ook dat er elektriciteit was afgetapt. De aanhangwagens zijn in beslag genomen en de planten en apparatuur worden later op de dag vernietigd.

Empire & Allies nieuwe Facebook-hit

Het strategiespel Empire & Allies is binnen een maand uitgegroeid tot een van de populairste spellen op Facebook. Ruim 48 miljoen spelers hebben de game in juni gespeeld. Hiermee is het strategiespel tweede na managementgame CityVille (87 miljoen users per maand). De derde plaats wordt ingenomen door FarmVille (38 miljoen spelers).

Empire & Allies is het nieuwste spel van game-uitgever Zynga. Na het gigantische succes van FarmVille heeft de uitgever met het strategiespel een nieuwe hit in handen. Gemiddeld trekt de Facebook-game dagelijks een miljoen nieuwe spelers.

Zynga is de populairste spelletjesmaker op Facebook en ziet maandelijks ruim 281 miljoen mensen zijn games spelen. Volgens verschillende berichten zou Zynga deze week de beurs op willen gaan. Het bedrijf zou meer dan twee miljard dollar waard zijn.


[Copa] Chili start met zege, Uruguay speelt gelijk

Chili is goed begonnen aan de Copa America. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Claudio Borghi werd Mexico in groep C met 2-1 verslagen. Uruguay kwam in dezelfde poule niet verder dan een gelijkspel. De nummer vier van het afgelopen WK speelde dankzij een goal van Luis Suárez met 1-1 gelijk tegen Peru.

Mexico ging in het Argentijnse San Juan nog wel uitstekend van start. Nestor Araujo zorgde ervoor dat de winnaar van de Gold Cup, die bij de Copa America aantreedt met een jeugdelftal, met een 1-0 voorsprong mocht gaan rusten. Tussen de 65e en 75e minuut bezorgden Esteban Paredes en Arturo Vidal Chili alsnog de zege.

Peru kwam ondanks de afwezigheid van de geblesseerde aanvallers Jefferson Farfan en Claudio Pizarro tegen Uruguay sterk voor de dag. Paolo Guerrero opende in de 24e minuut de score. Voor Uruguay bleek een gelijkspel door een doelpunt van Suárez in de blessuretijd van de eerste helft het hoogst haalbare.


Chili start met zege, Uruguay speelt gelijk (Foto: Novum)

Special: Rondleiding bij IMAX-theater

Je kan tegenwoordig op veel verschillende manieren naar een film kijken. Zo kun je vanuit je luie stoel genieten van blockbusters of een romcom, maar voor de echte ervaring moet je toch echt naar de bioscoop. Maar daar stopt het niet met de keuzes: 2D, 3D of IMAX? De eerste twee manieren zijn al met enige regelmaat besproken en de bioscoopbezoeker is er al behoorlijk gewend aan geraakt. Toch lijkt IMAX een filmkeuze te zijn die niet direct bij iemand opkomt. Jammer of terecht? FOK! kreeg de gelegenheid om een kijkje te nemen in de projectieruimte van het IMAX-theater in Pathé Arena.

TDU2-makers richten nieuw bedrijf op

Tien werknemers van Eden Games, het team achter Test Drive Unlimited 2, hebben besloten om een nieuw dev-team te beginnen. Samen met ex-werknemers van het Alone in the Dark (2008)-team vormen ze 'Blossom Minds', een bedrijf dat zich wil richten op "original and quality content for the digital distribution market". Hun eerste game staat gepland voor 2012.

"Blossom Minds is built on strong gameplay values, graphical skills and in-house state of the art technology, making smaller games but with big production polish. We are done with AAA titles; let us bring the OOOOOOH! instead", aldus de ex Eden-werknemers.

In mei staakte Eden Games tegen moeder-bedrijf Atari wegens een plan om te bezuinigen op de studio, waar zo'n tachtig man werkzaam zijn. Atari wilde 51 banen schorsen wegens budgettaire redenen:

"Eden Games pays now for Atari mismanagement. For several years we are witnessing multiple leader changes at its head, they did not hesitate to get rich despite financial difficulties. Atari does not play the game of negotiations with employee representatives on the redundancy plan measures. Employee representatives of Eden until now have been extremely collaborative, respecting the very tight deadlines of the redundancy plan."

Een kleine ontwikkelaar blijven lijkt dus een voorrecht. Mocht Blossom Minds met een nieuwe game komen, dan lees je dat natuurlijk hier.

John Malkovich speelt criminele opa

John Malkovich heeft getekend voor een rol in de film Educazione Siberiana. De Amerikaanse acteur speelt de grootvader van een criminele familie uit het Zuid-Russische Transnistrië die zijn kleinzoon de moraal van 'eerlijke criminaliteit' leert. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Het drama wordt geregisseerd door de Italiaan Gabriele Salvatores, bekend van het misdaaddrama Io Non Ho Paura. Het scenario van Educazione Siberiana is gebaseerd op de autobiografie van de Siberische crimineel Nicolai Lilin. De 57-jarige Malkovich is momenteel te zien in de actiefilm Transformers: Dark of the Moon.

Educazione Siberiana speelt zich af tussen 1985 en 1995. De opnamen gaan in augustus van start in Litouwen. In de winter wordt ook in Italië gefilmd. Wanneer de film uitkomt, is nog onbekend.


John Malkovich speelt criminele opa (Foto: Novum)

Pirates 4 haalt 1 miljard dollar op

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides staat vanaf nu op een exclusief lijstje. Afgelopen weekend behaalde de film de magische grens van 1 miljard dollar in de wereldwijde box office. Maar zeven films gingen On stranger Tides voor waarmee het de achtste film is in het exclusieve clubje.

Het is Disney’s beste film ooit, als je kijkt naar de opbrengst. Na veertien dagen stond de film al op ruim 500 miljoen dollar. Een week later wist de film de 800 miljoen aan te tikken. Afgelopen zaterdag ging de film dan ook voorbij de 1 miljard dollar.

On Stranger Tides is Disney’s vierde film op de erelijst. Pirates of the Caribbean Dead Man’s Chest staat met 1,1 miljard nog iets hoger. Men verwacht dat hij ook hier ruim aan voorbij zal schieten in de komende weken. Op dit moment staat de teller op 1,007 miljard dollar.

Het grootste succes van Jack en zijn kornuiten is vooral buiten Amerika geboekt. Nog nooit bracht een Disneyfilm zoveel op in China en Rusland als Pirates 4. In totaal staat de teller voor de internationale box office nu op 774 miljoen dollar. In de Amerikaanse box office staat hij voor 233 miljoen op de lijst.

Producent Jerry Bruckheimer weet wel waarom de film zo goed ontvangen wordt. “Het is zo’n geliefde franchise en Johnny Depp is zo'n grote wereldwijde ster.” Ook de schrijvers en regisseurs van de vier films krijgen alle lof van Bruckheimer. “De combinatie van al deze talenten was echt groots.

Vertonghen: "Heb geen reden om weg te gaan"

Zoals het er nu uitziet, denkt Jan Vertonghen nog een jaar bij Ajax te spelen. Dat de Amsterdammers dit seizoen Champions League spelen, is daarbij een belangrijke factor.

"Ik heb geen redenen om weg te gaan", zegt Vertonghen op de clubwebsite over zijn toekomst bij Ajax. "Volgend jaar, dat is weer een seizoen verder, maar zoals het er nu naar uitziet, zit ik gewoon nog gezellig een jaartje in Amsterdam." Dat heeft volgens de Belg vooral te maken met het spelen van de Champions League.

"Ik wilde sowieso Champions League spelen en dat kan nu bij Ajax. We hebben een fantastische groep, de sfeer is perfect. Dat zijn de dingen die bij twijfel de doorslag geven om te blijven", vertelt hij. "Tot er iets anders komt is mijn hele visie gericht op dit seizoen bij Ajax - op het spelen in de Champions League en om opnieuw kampioen te worden."

Het kampioenschap heeft grote indruk op Vertonghen gemaakt. "Ik heb veel aan 15 mei terug gedacht. Ik heb de eerste drie weken alleen maar filmpjes op internet teruggekeken. Dan beleef je alles weer opnieuw. Ik heb de beelden wel honderd keer gedraaid. Het blijft het mooiste moment uit mijn carrière."

Happy Feet is een jongetje

Happy Feet, de inmiddels beroemde keizerspinguïn die een verkeerde afslag nam en twee weken geleden terecht kwam op een strand in Nieuw-Zeeland, is een jongetje. DNA-onderzoek heeft dat uitgewezen. Dat onderzoek was nodig omdat mannetjes- en vrouwtjeskeizerpinguïns er hetzelfde uitzien.

Happy Feet gaat goed vooruit. Hij werkt inmiddels ruim 2 kilo zalm per dag naar binnen, zei een woordvoerster van de dierentuin in Wellington, waar de pinguïn voorlopig is ondergebracht. Het is de bedoeling dat hij uiteindelijk naar zijn eigen leefgebied terugkeert.

Het is de eerste keer in 44 jaar dat een keizerspinguïn in Nieuw-Zeeland is beland. De dieren leven normaal gesproken rond Antarctica, ruim 3200 kilometer van Nieuw-Zeeland.


Happy Feet is een jongetje (Foto: Novum)

Ontsnapping via koffer mislukt

Een Mexicaanse vrouw is betrapt bij een poging haar man in een koffer uit de gevangenis te smokkelen. Ze maakte een nerveuze indruk toen ze na een echtelijk bezoek de gevangenis in Chetumal verliet, een zware koffer op wieltjes achter zich aan zeulend.

Bewakers maakten de koffer open en troffen daar haar man aan in foetushouding. De man was in 2007 tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verboden wapenbezit. De 19-jarige vrouw is gearresteerd, liet de politie in de deelstaat Quintana Roo maandag weten.


Ontsnapping via koffer mislukt (Foto: Novum)

'Philips wist van fraude in Polen'

Philips in Nederland wist dat medewerkers in Polen smeergeld betaalden om ziekenhuisapparatuur te verkopen. De steekpenningen die werden betaald zijn zichtbaar in prijscalculaties die Philips in Nederland goedkeurde, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. De krant heeft kennisgenomen van interne documenten van Philips die in het bezit zijn van de Poolse justitie.

In een e-mail naar Philips Healthcare in het Noord-Brabantse Best zou zijn gemeld dat ziekenhuizen de eisen voor de apparatuur op advies van Philips-medewerkers in Polen zo opstelden dat de concurrentie bij voorbaat kansloos was. In een mail die werd teruggestuurd wordt volgens de krant alleen frustratie geuit dat de Polen de apparaten op zo'n korte termijn willen reserveren.

Vorige maand begon in Polen het strafproces tegen drie voormalig medewerkers van Philips. In totaal zou Philips 12,5 miljoen euro smeergeld hebben betaald, waardoor tientallen röntgenapparaten werden verkocht.

Turkse soldaten doodgeschoten

In de Turks-Koerdische provincie Hakkari zijn twee Turkse soldaten doodgeschoten toen zij hun huis uitkwamen om naar hun werk te gaan. Dit heeft het Turkse persbureau Anatolia dinsdag gemeld. Vermoedelijk zijn de twee het slachtoffer geworden van Koerdische separatisten. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is echter niet opgeëist.

Hakkari grenst aan Irak, waar de Koerdische rebellen bases hebben. De strijd van de Koerdische PKK-rebellen, die in 1984 begon, heeft in de loop der jaren al aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Siemerink roept Rojer nog niet op voor DC

Jan Siemerink, captain van het Nederlandse Davis Cupteam, heeft er nog niet over nagedacht om Jean-Julien Rojer te benaderen voor de Daviscup. Dit meldt De Telegraaf.

De dubbelspelspecialist uit Curaçao, die nu onder de vlag van de Nederlandse Antillen speelt, zou voor ons land mogen uitkomen. "Ik ken hem wel, maar heb er nog niet over nagedacht. We zitten nu midden in het seizoen. Als we klaar zijn, ga ik weer naar nieuwe spelers kijken," aldus Siemerink.

[Tour] De etappe van vandaag

De vierde etappe van de Tour de France is er één over 172,5 kilometer van Lorient naar Mûr-de-Bretagne. De finish is op een col van de derde categorie en biedt de explosieve klimmers kans op de ritzege. Philippe Gilbert heeft al aangekonigd dat hij 'normaal gesproken' ook vandaag zal winnen.

Lorient
Lorient is gelegen aan de zuidkust van Bretagne aan de Atlantische Oceaan en heeft een kleine 60.000 inwoners. Het is een toeristische stad en heeft diverse grote jachthavens in en rond de stad zitten. Het jaarlijkse Festival Interceltique de Lorient trekt elk jaar rond de 700.000 mensen naar de stad.

Lorient heeft tien keer eerder de Tour de France over de vloer gehad. De laatste keer was in 2006, toen Sylvain Calzati solo over de streep wist te komen. In 1960 wist een groep met veertien minuten voorsprong te finishen in Lorient, waarbij de winnaar Roger Rivière de rit won. Hij wist ook lang aan te klampen in het klassement maar moest door een val in een afdaling zijn toppositie laten varen.

Mûr-de-Bretagne
Mûr-de-Bretagne ligt in het hart van Bretagne en heeft ruim 2.000 inwoners. Vlakbij het dorp ligt de Guerlédan dam. De dam is twaalf kilometer lang en omvat een gebied van ruim vierhonderd hectare.

Nooit eerder werd er in de Tour de France gefinisht op de Mûr-de-Bretagne. Wel is de berg diverse keren opgenomen in het parcours. Zo maakte het in 1947 deel uit van het parcours van de individuele tijdrit. Deze tijdrit was toen 'slechts' 139 kilometer lang.

Etappebeschrijving
De etappe gaat van de kust naar het binnenland. Onderweg komen de renners één obstakel tegen, namelijk de Côte de Laz van vierde categorie. De finish is op de Mûr-de-Bretagne, een berg van de derde categorie. Het is net als afgelopen zaterdag weer een etappe op maat van de explosieve renners, al is de klim met zijn 4,5 kilometer weer een stuk langer als de klim van de eerste etappe.

Nog een verschil met afgelopen zaterdag is dat een val in de laatste drie kilometer dit keer niet 'beloond' wordt met dezelfde tijd als de eerste grote groep. Het is dus van groot belang om te blijven staan in de finale.  

Profiel

Klassement na derde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 9:46.46
2 David Millar GBr Garmin-Cervélo z.t.
3 Cadel Evans Aus BMC +0.01
4 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.04
5 Linus Gerdemann Dui Leopard-Trek z.t.
6 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
7 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
8 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
9 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
10 Bradley Wiggins GBr Team Sky z.t.
24 Robert Gesink NED Rabobank +0.12
66 Bauke Mollema NED Rabobank +1.26
78 Lars Boom NED Rabobank +2.01
88 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.29
114 Wout Poels NED Vacansoleil +3.04
121 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +3.12
134 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +3.34
135 Maarten Tjallingii NED Rabobank z.t.
159 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +5.27
176 Laurens ten Dam NED Rabobank +6.56
194 Addy Engels NED Quick-Step +11.05
195 Niki Terpstra NED Quick-Step +11.55


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Philippe Gilbert
**** Cadel Evans, Alberto Contador
*** Alexandre Vinokourov, José Joaquin Rojas
** Andy Schleck, Thor Hushovd
* Damiano Cunego, Fransico Ventoso 

Binnenkort meer info over Final Fantasy Versus XIII

Het is al weer een tijdje stil rond Final Fantasy Versus XIII, maar als we de laatste berichten mogen geloven, lijkt daar snel verandering in te komen.

Volgens gelekte informatie staat er in het aankomende nummer van het wekelijkse Japanse magazine Famitsu een interview met de director en character designer van Final Fantasy Versus XIII Tetsuya Nomura. In het interview dat deel uitmaakt van een artikel over de PSP-titel Final Fantasy Type-0, belooft Nomura een update over FF vs XIII in de volgende uitgave Famitsu.

Verder zou Nomura in het artikel verwijzen naar een nieuwe game, die waarschijnlijk uitkomt tegen de tijd dat varkens kunnen vliegen. We wachten gespannen af waar Nomura ons mee gaat lekker maken.

Mass Effect 3 speelbaar op Eurogamer Expo

Wij bij FOK!games posten niet graag nieuws over de concurrent maar als de concurrent Mass Effect 3 heeft, dan moeten we wel. Als jij in Londen bent tussen 22 en 25 september, ga dan even op bezoek bij de Eurogamer Expo. Zij hebben namelijk Mass Effect 3 daar staan en jij kan de game spelen.

Daarnaast is ook Need for Speed: The Run speelbaar op de Expo. Verder zijn ook FIFA 12, Battlefield 3 en Star Wars: The Old Republic aanwezig. Heb je dus een paar dagen vrij en 10 pond over, ga dan even op bezoek bij onze vrienden aan de andere kant van de Noordzee en vertel ons wat jij van de game vond.

'Zorgen om internetgedrag Amber Alert-meisje'

De begeleiders van het 17-jarige zwakbegaafde meisje uit Hardinxveld-Giessendam dat vorige week even vermist was, waren al langer bezorgd over de contacten die het meisje op het internet had. In het verleden hebben ze meerdere keren ingegrepen en diverse 'verdachte vriendjes' van haar Hyvespagina verwijderd, schrijft het AD.

Het meisje kwam volgens haar vader via Hyves in contact met de 32-jarige man uit de gemeente Noordoostpolder bij wie ze vorige week werd teruggevonden. Hij wordt ervan verdacht haar te hebben misbruikt. Ook wordt hij verdacht van onttrekking aan het ouderlijk gezag.

Volgens de Sliedrechtse zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten zat het meisje 'heel veel' op internet. "Omdat zij slechts enkele uren per week thuis een begeleider over de vloer kreeg, hadden wij slechts heel beperkt toezicht op haar internetgedrag", zegt Astrid van Leeuwen van de instelling. Volgens haar zijn meerdere keren onbekende jongens van haar Hyvespagina verwijderd die de zorginstelling niet vertrouwde.

Het meisje verdween donderdag aan het eind van de dag. De politie liet een zogenoemd Amber Alert uitgaan. Na onderzoek van haar computer werd ze vrijdagnacht teruggevonden in de woning van de 32-jarige man.

De verdachte ontkent het meisje te hebben misbruikt. Zijn advocaat John Walls zegt in de krant dat het wel vaker gebeurt dat 'jonge mensen bij elkaar overnachten'. "Het is in dit stadium nog erg vroeg om te oordelen, maar ik heb nog niets gezien wat op een strafbaar feit duidt."

De man wordt dinsdag voorgeleid.

Harry Potter in première in Zeist

Het laatste deel in de Harry Potter-reeks beleeft op 11 juli de Nederlandse première in Zeist. Zowel Slot Zeist als de bioscoop staat volledig in het teken van de ontknoping tussen de tovenaarsleerling en aartsvijand Voldemort.

Bezoekers met een kaartje voor Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2, worden na afloop verwacht op een groot feest in het slot. Slot Zeist is voor de gelegenheid helemaal omgetoverd in de stijl van Harry Potter.

Met de première maakt de filmreeks de cirkel rond. Ook de allereerste Harry Potter-film beleefde de opening in Zeist. Vanaf 13 juli draait de film in de rest van de Nederlandse bioscopen.

Tévez wil terug naar Argentinië

Carlos Tévez heeft genoeg van zijn avontuur in Europa en wil graag naar zijn vrouw en kinderen, die nog altijd in Argentinië wonen. Dit heeft de aanvaller van Manchester City vandaag laten weten. De voetballer zou zijn lopende overeenkomst met de Engelse club graag willen laten ontbinden.

Het huidige contract van Tévez loopt nog drie jaar door, maar ziet het niet zitten om nog langer in Engeland te blijven. "Ik heb veel respect voor de club, de supporters en eigenaar Sheikh Mansoor, maar ik hoop dat de mensen mijn moeilijke situatie begrijpen", aldus de Argentijn in een verklaring.

"Ik heb de laatste 12 maanden in Manchester moeten doorbrengen zonder mijn kinderen en dat is me heel zwaar gevallen. Alles wat ik doe, is voor mijn dochters Katie en Florencia en ik moet echt dichter bij ze zijn."

Tévez wilde zijn koffers in december 2010 ook al pakken. Manchester City slaagde er destijds echter in om de speler te behouden. Dit lijkt nu een onmogelijke opgave te zijn.

Transformers leren Bad Teacher een lesje in bios

Vanuit het niets komt Transformers: Dark of the Moon binnen op één in de Nederlandse filmlijsten. Het derde deel in de serie over de strijd tussen de Autobots en Decepticons is de best bekeken film van het afgelopen weekend.

Ook internationaal scoort de film erg goed. In de VS beleefde de film het beste openingsweekend van het jaar. Daar haalde de film bijna honderd miljoen dollar op. Wereldwijd beleefden alleen Harry Potter en de Halfbloed Prins en Spider-man 3 een betere opening.

Bad Teacher zakt een plaatsje op de Nederlandse lijst en bezet nu de tweede plaats. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides blijft derde en Kung Fu Panda 2 zakt twee plaatsen en valt uit de top drie. Penny's Shadow blijft met een zevende plaats de best bekeken Nederlandse productie.

Transformers: Dark of the Moon - Rosie Huntington-Whiteley

Toneelstuk De Goede Dood verfilmd

Het toneelstuk De Goede Dood wordt verfilmd. De acteurs uit het toneelstuk, onder wie Huub Stapel en Will van Kralingen, spelen ook in de verfilming. De opnamen van De Goede Dood gaan maandag van start.

De film gaat over Bernhard, gespeeld door Wilbert Gieske, die een tumor heeft en kiest voor euthanasie. Van Kralingen speelt zijn geliefde en Stapel is te zien als zijn broer. Het verhaal speelt zich af op de laatste avond dat Bernhard nog in leven is. Ook Peter Tuinman, Hans Thissen en Saskia Bonarius zijn in de film te zien.

De Goede Dood moet in het voorjaar van 2012 in de bioscoop draaien. De regie is in handen van Wannie de Wijn, die het toneelstuk ook regisseerde en het scenario schreef. De voorstelling was voor het eerst in het theaterseizoen 2007/2008 te zien en ontving de Toneel Publieksprijs. Het stuk is ook in Duitsland uitgevoerd. In Oostenrijk en Engeland komt het toneelstuk nog op de planken.


Toneelstuk De Goede Dood verfilmd (Foto: Novum)

Dopingschandaal India explodeert

Het dopingschandaal in de Indiase atletiek heeft een nog grote omvang gekregen. Ook de rijzende ster Ashwini Akkunji is positief bevonden bij een dopingcontrole, waarmee het aantal dopingzondaars op acht atleten is gekomen.

Minister van Sport Ajay Maken nam vandaag een resoluut besluit. Hij ontsloeg de Oekraïense atletiektrainer Joeri Ogrodnik, die zes van de acht gedrogeerde atleten coachte. Alle zes, onder wie Akkunji, waren vrouwen die zich toelegden op de 400 meter.

Dopingschandaal India explodeert
Dopingschandaal India explodeert (Foto: ANP)

Actrice Anna Massey (73) overleden

De Britse actrice Anna Massey is zaterdag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de agent van de actrice maandag bekend. Massey stierf na een lange strijd tegen kanker en laat haar man en een zoon achter.

De actrice is vooral bekend van haar films met Alfred Hitchcock. Ze was te zien in Frenzy, The Tall Guy en Driftwood van de legendarische regisseur. Ook op het toneel en in series speelde de actrice met veel succes.

Op 18-jarige leeftijd won ze een Tony-Award voor het stuk The Reluctant Debutante. Haar laatste rol speelde ze in de Britse successerie Midsomer murders.


Actrice Anna Massey (73) overleden (Foto: Novum)

Frans Duijts maakt acteerdebuut op Pakjesboot

Frans Duijts maakt eind dit jaar zijn debuut op het witte doek. De 32-jarige zanger vervangt zijn collega Frans Bauer in de kinderfilm Sinterklaas en het Raadsel van 5 December, maakte distributeur Entertainment One Benelux maandag bekend.

Bauer was in de laatste twee Sinterklaasfilms van regisseur Martijn van Nellestijn te zien als kapitein Frans, maar moest op het laatste moment afzeggen. De volkszanger heeft het te druk met de voorbereiding van zijn concerten in Ahoy, waar hij eind oktober optreedt.

"Acteren is nieuw voor mij, maar uitdagingen ben ik nog nooit uit de weg gegaan", reageert Duijts. Van Nellestijn heeft alle vertrouwen in de acteerkunsten van de volkszanger. "Frans beleeft spannende momenten in de film. Zijn functie als kapitein brengt hem dit jaar op plaatsen waar nog maar een handjevol Nederlanders de afgelopen eeuw is geweest."

De films van Van Nellestijn houden dankzij de komst van Duijts hun kapitein Frans. De kapitein moet ook in deze film weer aardig aan de bak om het sinterklaasfeest te redden. Sinterklaas wordt gevangen gehouden door de gemene Dr. Brein, een rol van Pamela Teves. Omdat ook alle Zwarte Pieten achter de tralies verdwijnen, dreigt het sinterklaasfeest in duigen te vallen.

Aan Sinterklaas en het Raadsel van 5 December werken vele BN'ers mee. Zo spelen presentatoren Peter van der Vorst en Astrid Joosten een echtpaar en zijn ook Jack Spijkerman, Marga Bult en Frits Sissing te zien in de kinderfilm. Ook voor ruimtevaarder André Kuipers is een rol weggelegd, hij houdt het dicht bij huis en speelt een astronaut.

De 33-jarige Van Nellestijn maakt al jarenlang elk jaar een Sinterklaasfilm. Sinterklaas en het Raadsel van 5 December is vanaf 5 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien. De opnamen moeten eind deze maand worden afgerond.


Frans Duijts maakt acteerdebuut op Pakjesboot (Foto: Novum)

Nederlandse kinderfilm wint Duitse prijs

De Nederlandse film Het Geheim heeft in München de Kinderfilmfest-Publikumspreis gewonnen. De familiefilm van Joram Lürsen werd zaterdag bekroond tijdens het filmfestival van de Zuid-Duitse stad.

Het Geheim won eerder de Grand Prix op het jeugdfilmfestival van de Canadese stad Montreal en de juryprijs van het Noorse kinderfilmfestival in Kristiansand. De Nederlandse film gaat over de 8-jarige Ben die gek is op goochelen. Zijn vader, gespeeld door Theo Maassen, wil hem helpen, maar laat per ongeluk Bens vriendinnetje verdwijnen.

In Nederland werd Het Geheim met een Gouden Film bekroond, wat betekent dat de film meer dan honderdduizend bezoekers heeft getrokken. De kinderfilm is verkocht aan Polen, Tsjechië, Slowakije, Spanje, Latijns-Amerika, Iran en Italië. In Nederland is de film al te koop op dvd.


Nederlandse kinderfilm wint Duitse prijs (Foto: Novum)

SEGA pakt EA-distributie op

Game-ontwikkelaar en -uitgever Electronic Arts heeft de taak van distributie in Japan bij SEGA neergelegd. SEGA zal tegen de tijd van augustus de volledige distributie doen van EA. In september komt Shadows of the Damned uit in Japan en die game zal SEGA ook distribueren.

Electronic Arts hoopt dat de deal met SEGA ervoor zal gaan zorgen dat er meer EA-games verkocht gaan worden in Japan. Spellen uit de EA-kast doen het vaak matig in Japan, daar moet nu verandering in komen.

Kroaat en Belg op proef bij ADO Den Haag

ADO Den Haag lijkt rekening te houden met een vertrek van Timothy Derijck. De Hagenaren hebben de Kroaat Roberto Puncec op proef.

ADO meldt op de clubsite dat de 19-jarige Puncec op proef is deze week. De jeugdinternational van Kroatië is meegegaan op trainingskamp. De Kroaat staat onder contract bij NK Varazdin, maar kan een contract verdienen in Den Haag als hij de nieuwe trainer Maurice Steijn kan overtuigen.

De voormalig assistent van John van den Brom neemt ook Tarik Bhar mee op trainingskamp. De Belgische aanvaller kwam vorig seizoen uit voor Eupen en was vorige week al op proef bij de deelnemer aan de Europa League. ADO trok ook een vervanger aan voor doelman Nico Pellatz.

De Hagenaren haalde Martijn de Zwart van Quick Boys als vervanger van de Duitser, die aan de slag gaat bij Sparta Rotterdam. Bij ADO moet men na Pellatz rekening houden met meer spelers die vertrekken. John Verhoek en Jens Toornstra worden nadrukkelijk gevolgd door FC Utrecht.

'Supers naar rechter om zondagopenstelling'

Supermarkten gaan de strijd aan om toestemming te krijgen om op zondag open te gaan. Ze hebben schoon genoeg van de strenge regels die ervoor gelden en stappen steeds vaker naar de rechter om een vergunning te krijgen, schrijft het AD dinsdag.

In veel gemeenten willen de supers op zondag open, maar slechts een beperkt aantal krijgt daarvoor toestemming. Bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dienden vorig jaar al dertig rechtszaken van winkeliers die ook graag open willen op zondag, maar van de gemeente geen vergunning krijgen.

Mensen doen steeds vaker op zondag boodschappen, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau Levensmiddelen. Veel supermarkten willen een graantje meepikken, maar lopen tegen de strenge Winkeltijdenwet aan. Voor elke vijftienduizend inwoners mogen gemeenten één zondagopenstelling toestaan. In toeristische gebieden mogen wel meerdere supermarkten elke zondag open.

Een filiaal van Albert Heijn in Veendam bleef zondag nog op last van de gemeente gesloten. De burgemeester had de supermarkt eerder al verboden de winkel op zondag te openen, maar de deuren gingen toch gewoon elke zondag open.


'Supers naar rechter om zondagopenstelling' (Foto: Novum)

Geldtransport verliest miljoen euro door deur

Een wagen voor geldtransport is in Duitsland op de snelweg drie koffertjes verloren, met daarin bijna 1 miljoen euro aan bankbiljetten. De koffertjes zijn vermoedelijk uit een openstaande deur gevallen, meldden Duitse media dinsdag.

De chauffeur en zijn collega hoorden maandag op de snelweg van Oberthulba naar Hammelburg een alarm dat aangaf dat een deur openstond. Toen ze stopten, bleken 3 zilvergrijze koffers verdwenen. De politie zocht tevergeefs. De mannen zijn verhoord als getuigen.

Halo gaat terug naar de roots

Halo 4 en Halo: Combat Evolved Anniversary zullen de perfecte introductie worden voor spelers in het Halo-universum. Het is alweer tien jaar geleden dat het eerste deel van de serie en veel jongeren hebben dit nooit meegemaakt. Nu kunnen ze de impact van zo'n game opnieuw beleven.

Waar Halo: Combat Evolved Anniversary een remake is van het eerste deel zal Halo 4 een nieuw deel in de serie zijn. Het eerste deel in de serie was erg belangrijk voor Microsoft en zo zien zij de remake ook. Deze remake wordt trouwens niet het startschot voor allemaal andere remakes.

[Tour] Cavendish kwaad op jury en Feillu

Mark Cavendish was na afloop van de eerste massasprint in de Tour de France niet te genieten. De Brit kwam in de straten van Redon niet verder dan de vijfde plaats. Bovendien werd hij gediskwalificeerd bij de tussensprint, wat hem veel punten kost in de strijd om de groene trui.

De jury bestrafte Cavendish voor een duwtje met zijn hoofd richting geletruidrager Thor Hushovd, die eveneens uit de uitslag van de tussensprint werd geschrapt. "Kom er net achter dat Thor en ik zijn gediskwalificeerd. Serieus geen idee waarom", klaagde de renner van HTC, die nu in het klassement om de groene trui slechts negende staat, via Twitter.

Ook Romain Feillu kon in de ogen van Cavendish geen goed doen. De Franse renner van Vacansoleil verpeste volgens de Brit tijdens de massasprint zijn kansen op de overwinning. "Ik vocht met Rojas voor de beste positie bij de laatste bocht totdat kamikaze Feillu plotseling voorbij kwam vliegen."

Cavendish bleef maar ternauwernood overeind. "Daarbij verloor ik veertig meter en al mijn snelheid. Dat ik nog zo dichtbij kom, laat zien dat de vorm goed is." Daar hoopt de winnaar van vijftien touretappes de komende dagen van te profiteren. "Al zullen sommigen me wel weer afschrijven. Maar dat zijn dan wel erg domme mensen."


Cavendish kwaad op jury en Feillu (Foto: Novum)

Japanse minister vertrekt week na aantreden

Ruim een week na zijn aantreden heeft de Japanse minister van Wederopbouw, Ryu Matsumoto, dinsdag laten weten dat hij opstapt. Matsumoto was onder vuur komen te liggen door uitspraken die slachtoffers van de tsunami en de aardbeving van maart als beledigend hadden ervaren.

Matsumoto had zondag tijdens een bezoek aan door het natuurgeweld getroffen gebieden gezegd dat de 'regering alleen regio's helpt die zelf met ideeën komen'.

Resistance 3 krijgt betere AI

De Senior Designer van Resistance 3, Cameron Christian, heeft aangegeven dat de AI sterk verbeterd zal zijn in het spel. Terwijl je verschillende tegenstanders gewoon zal tegenkomen zal je ook een deel krijgen die je echt achterna 'jagen' en op zoek zijn naar jou. Om de AI te verbeteren zijn ook wat veranderingen gemaakt in de wapens.

In het gevecht met de Hulk, één van Resistance 3-monsters, zal de Auger bijvoorbeeld minder effectief zijn. Er zijn bijvoorbeeld geen muren waar je jezelf achter kan verstoppen. Een Magnum zou hier bijvoorbeeld meer schade doen. Daarnaast hebben de ontwikkelaars ook de wapens in kracht aangepast. De Auger is bijvoorbeeld gekort op zijn afstandsmogelijkheden, in het begin kon je namelijk het hele level bekijken en aanvallen. Dit is nu wat teruggedrongen zodat het meer gebalanceerd wordt.

Resistance 3 zal 9 september uitkomen in voor PS3.

'Bedrijfsartsen lekken medische informatie'

8 procent van de bedrijfsartsen zegt weleens vertrouwelijke medische informatie over werknemers door te geven aan werkgevers. Door de hoge druk die werkgevers op hen leggen zegt een op de vijf bedrijfsartsen niet meer onafhankelijk te kunnen werken. Dat blijkt volgens Trouw uit een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Van de 591 ondervraagde bedrijfsartsen zegt 42 procent soms benaderd te worden voor gegevens. Bij 22 procent gebeurt dat vaak tot zeer vaak. Dat zou vooral in het midden- en kleinbedrijf gebeuren. 8 procent van de bedrijfsartsen zou de informatie uiteindelijk prijsgeven.

Twee derde van de werkgevers vindt dat bedrijfsartsen medische gegevens hetzelfde moeten behandelen als huisartsen. 9 procent is het hier echter pertinent mee oneens. Ook het UWV en verzekeraars zouden om vertrouwelijke medische informatie vragen.

De onafhankelijkheid van de bedrijfsarts is geborgd in de Arbowet en in richtlijnen van de beroepsgroep. Toch zegt 22 procent van de bedrijfsartsen niet naar behoren te kunnen werken door de druk die werkgevers op hen leggen. Zo wordt er vaak op aangedrongen een werknemer arbeidsgeschikt te verklaren.

Dat zou vooral bij arbeidsconflicten gebeuren. Ook zou worden gedreigd met het inruilen van de bedrijfsarts voor een ander. Artsen in dienst van een arbodienst zouden dezelfde druk ervaren. De diensten zijn volgens de medewerkers van onderzoeksbureau Astri bang hun klanten kwijt te raken.

Dodental Mexico door tropische storm stijgt

Het dodental in Mexico door de tropische storm Arlene is tot 22 opgelopen. Dat heeft de dienst burgerbescherming maandag (plaatselijke tijd) laten weten.

Het dodental stond zondag nog op 16. Bijna de helft van de slachtoffers is verdronken. De anderen zijn onder meer bedolven door een modderlawine of geëlektrocuteerd. Arlene is de eerste tropische storm van het seizoen in het Caribisch gebied.

Vooral het centraal gelegen Hidalgo is zwaar getroffen. Ook in onder meer de deelstaten Tamaulipas, Veracruz en San Luis Potosí eiste de storm levens.

Politie maakt ontruimingsrondje kraakpanden

De politie ontruimt dinsdag weer een aantal kraakpanden in Amsterdam. Op de lijst staan zo'n 11 adressen, liet het Openbaar Ministerie weten.

Het is niet bekend waar en wanneer de mobiele eenheid (ME) precies begint. De politie doet in elk geval panden aan op de Passeerdersgracht, de Bankastraat, het Bos en Lommerplantsoen, de Ceintuurbaan, Van Hogendorpstraat, Zeeburgerpad en de Leeuw van Vlaanderenstraat.

Over het cultureel centrum Schijnheilig aan de Passeerdersgracht was de laatste tijd veel te doen. De gebruikers van het pand hebben nog tot het laatste moment met de eigenaar, de Rijksgebouwendienst, geprobeerd tot een oplossing te komen om tijdelijk te kunnen blijven zitten, maar dit is niet gelukt.

Afgelopen zondag had nog een protesttocht plaats in de binnenstad van symphatisanten die zich verzetten tegen de ontruimingen. Schijnheilig heeft ook voor dinsdag opgeroepen om in alle vroegte te komen demonstreren.

Bekijk James Vega uit Mass Effect 3

De release van Mass Effect 3 laat nog wel even op zich wachten maar ondertussen krijgen we wel steeds meer informatie over de game. Zo zien we in het onderstaande plaatje een aantal alternatieve kostuums maar ook het nieuwe personage van James Vega. Kaidan, Ashley en Liara poseren mee.

Naast een blik op deze personages is er in een interview aangegeven dat de levels uit het spel logischer en realistischer moeten zijn. In veel shooters waar je gebruik maakt van een cover-systeem zijn veel voorwerpen juist zo geplaatst om cover te verzorgen. In Mass Effect 3 zal dit een stuk minder zijn. Vaak zag je namelijk aan de toenemende cover-mogelijkheden dat er een gevecht aan kwam.

Mass Effect 3 komt in maart 2012 uit voor PS3, Xbox 360 en PC.

ME3

Chávez groet aanhangers vanaf balkon paleis

De Venezolaanse president Hugo Chávez is maandag (plaatselijke tijd) op het balkon van het presidentiële paleis in de hoofdstad Caracas verschenen. Duizenden aanhangers juichten hem toe.

De president was in het gezelschap van twee dochters. Hij was gekleed in een militair uniform en droeg een rode baret. Chávez zei dat hij 'een strikte' medische behandeling moet ondergaan en dat hij zou vechten om opnieuw een goede gezondheid te krijgen.

Chávez verbleef de afgelopen tijd op Cuba, waar hij twee keer geopereerd is aan een kankergezwel in de bekkenstreek. Hij keerde maandag terug in Venezuela. Op het balkon van het paleis zei Chávez dat hij de strijd tegen kanker nog niet heeft gewonnen.

De 56-jarige linkse populist is net op tijd terug in zijn land voor de viering van de 200-jarige onafhankelijkheid van Venezuela dinsdag. Het Zuid-Amerikaanse land was een kolonie van Spanje.

Chávez had veel werk gemaakt van de festiviteiten. Zo dwong hij een genationaliseerde supermarkt en enkele banken zichzelf '200 jaar' te noemen.

Vermeende leden moslimsekte vast in Nigeria

Veiligheidsfunctionarissen in Nigeria hebben meer dan 100 personen opgepakt die lid zouden zijn van de militante islamitische sekte Boko Haram. Dat heeft de Nigeriaanse staatsveiligheidsdienst SSS maandag laten weten.

Onder de arrestanten zouden enkele leiders van Boko Haram zijn. Volgens de SSS zijn door de arrestaties een aantal aanslagen verijdeld. De aanhoudingen zijn verricht in zes deelstaten in het noorden van het land.

Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks aanslagen in de afgelopen tijd in het West-Afrikaanse land. De groepering zou verantwoordelijk zijn voor aanvallen op politiebureaus en moorden door mannen op motoren.

Boko Haram strijdt sinds 2002 voor invoering van de strenge islamitische wetgeving (sharia) in de noordelijke provincies van Nigeria. De organisatie ontketende in 2009 een grote opstand, die door de autoriteiten met harde hand de kop werd ingedrukt.

Vermeende leden moslimsekte vast in Nigeria
Vermeende leden moslimsekte vast in Nigeria (Foto: ANP)

Nieuwe disciplines bij Winterspelen

Het IOC heeft voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi opnieuw enkele nieuwe disciplines aan het programma toegevoegd. Slopestyle bij skiën en snowboarden en de parallelslalom snowboarden kregen groen licht van het internationaal olympisch comité.

Slopestyle is bij de Winter X Games, een evenement voor extreme sporten, al jarenlang een van de populairste onderdelen. "Deze sporten zorgen voor veel spektakel en zullen ook een jonger publiek aanspreken", voorspelt IOC-voorzitter Jacques Rogge.

In april erkende het IOC al vijf nieuwe onderdelen. Schansspringen voor vrouwen is daarvan de meest in het oog springende.

Reljeugd trapt man halfdood op buurtfeest

In Amstelveen is zaterdagavond een 60-jarige man ernstig gewond geraakt. Hij werd door jongeren die een buurtfeest kwamen verstoren tegen de grond geslagen, waarna ze op hem in bleven schoppen.

Volgens de echtgenote van de man kwam er aan het einde van het feest een groep van zo'n zes jongeren die bier eisten en slingers kapot trokken. Het slachtoffer wilde de groep bewegen om te vertrekken door rustig met ze te gaan praten, maar kreeg direct een klap. De jongeren trapten de op de grond gevallen man vervolgens meermaals tegen het hoofd.

"Hij is to-taal kapotgetrapt. Er staan zelfs voetafdrukken op z'n hoofd", aldus de vrouw tegen AT5. De man ligt met ernstige verwondingen aan hoofd, armen en ribben in het ziekenhuis.

Volgens de echtgenote begonnen er jongeren te bellen en werd de groep hierop snel groter. Vervolgens werden ook andere feestgangers aangevallen. "Er zaten waarschijnlijk een paar kickboksers bij want er werd professioneel getrapt en gestoten. Vooral op hoofden, iedereen is op zijn hoofd geraakt."

Toen de politie arriveerde sloeg de groep op de vlucht, maar de politie kon uiteindelijk vier jongeren in de kraag vatten. De jongen die de eerste klap uitdeelde werd op het bureau aangehouden. Hij probeerde daar zelf aangifte van mishandeling te doen en werd herkend door buurtbewoners die een verklaring kwamen afleggen.

Woningbrand in Hoofddorp eist vijf levens

Bij een woningbrand in Hoofddorp zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee volwassenen en drie kinderen om het leven gekomen. De brandweer had het vuur dat rond twee uur ontstaan was in een hoekhuis aan de Haya van Somerensingel snel onder controle. De burgemeester is inmiddels ter plaatse, zo meldde een woordvoerder van de politie op dinsdagochtend.

Volgens de brandweer ontstond er een uitslaande brand nadat de achtergevel van het huis was ingestort. Of het om een explosie ging wilden de brandweer en de politie niet bevestigen. Volgens ooggetuigen waren de tuin en de achterzijde van het in een woonwijk gelegen huis veranderd in een ravage.

Er zijn verder geen gewonden gevallen. Over de oorzaak van de brand tast de brandweer nog in het duister.

Ook naar de identiteit van de vijf slachtoffers wordt nog onderzoek gedaan. Ruim twee weken geleden kostte een brand in een woning aan de Hoofdweg in Hoofddorp het leven aan een 74-jarige man. Hij was vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen.

Motorrijder komt om bij protest tegen helmplicht

In de Amerikaanse staat New York is een motorrijder bij een ongeval om het leven gekomen. De man reed mee in een protestrit tegen de helmplicht, waarbij de deelnemers dus geen helm droegen, maar kwam ten val.

Volgens de politie remde de 55-jarige Philip Contos plotseling, waardoor hij de controle over zijn Harley Davidson uit 1983 verloor en voorover over het stuur viel. Vervolgens kwam  hij met zijn hoofd op het trottoir terecht.

Contos werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar artsen niets meer voor hem konden doen. Volgens de politie zou de man, indien hij een helm had gedragen, het ongeluk hoogstwaarschijnlijk hebben overleefd.

(Met dank aan podr0znik voor de herschreven submit.)

Ook Tilburg tegen wietpas

De gemeenteraad van Tilburg heeft zich in de nacht van maandag op dinsdag als laatste van de vier grootste Brabantse steden uitgesproken tegen de invoering van een wietpas. Burgemeester Peter Noordanus die in de gemeenteraad juist pleitte vóór een wietpas kreeg de opdracht om niet aan de invoering mee te werken mits de regering dat oplegt.

Om drugstoeristen buiten de deur te houden wil het kabinet van coffeeshops besloten clubs maken met een pasje voor maximaal 1500 vaste bezoekers. Een meerderheid van de Tilburgse gemeenteraad vreest dat de straathandel en overlast na de invoering van een wietpas toeneemt.

Het is de bedoeling van het kabinet om de wietpas als eerste in Brabant in te voeren als onderdeel van de maatregelen tegen de hennepcriminaliteit in de provincie.

Burgemeester Noordanus verwacht dat de wietpas er toch komt. Hij is overtuigd van de 'beperkte voordelen’ zoals een vermindering van het aantal drugtoeristen.

Noordanus legde de raad uit dat het kabinet door een uitspraak van de Raad van State vorige week de mogelijkheid is geboden om de criteria of de wet te wijzigen zodat de gemeente de wietpas moet accepteren. Als er een wietpas komt, zal hij controleren en handhaven, kondigde de burgemeester aan.

Ook Tilburg tegen wietpas
Ook Tilburg tegen wietpas (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.