Italiaanse bond past regels Serie A aan

Serie A-clubs mogen weer twee spelers van buiten de EU aantrekken. Tot de zomer van 2010 was dit ook het geval. De regel werd afgelopen jaar aangescherpt om de doorstroming van jeugdspelers naar het hoogste niveau te bevorderen. Er mocht nog maar één niet-EU-speler worden aangekocht.

De Italiaanse voetbalbond halveerde het aantal toegestane niet-EU-spelers na het desastreus verlopen WK voetbal in Zuid-Afrika, waar de Azzuri onderaan eindigden in een poule met Paraguay, Slowakije en Nieuw-Zeeland. De bond draaide dit besluit vandaag terug, omdat het een negatief effect heeft gehad op de prestaties van Italiaanse clubs in Europese bekertoernooien.

Afgelopen seizoen reikte alleen titelverdediger Internazionale in de Champions League tot de kwartfinale. Daarin werd het uitgeschakeld door het aanzienlijk lager ingeschatte Schalke 04. In de Europa League kwam zelfs geen enkele Italiaanse club voorbij de zestiende finale.

Door de slechte prestaties van afgelopen jaargang verloor Italië zijn derde plaats op de UEFA-ranglijst aan Duitsland. Hierdoor mag de Serie A slechts drie clubs afvaardigen naar de Champions League. Vorig seizoen waren dat er nog vier.