'Supers naar rechter om zondagopenstelling'

Supermarkten gaan de strijd aan om toestemming te krijgen om op zondag open te gaan. Ze hebben schoon genoeg van de strenge regels die ervoor gelden en stappen steeds vaker naar de rechter om een vergunning te krijgen, schrijft het AD dinsdag.

In veel gemeenten willen de supers op zondag open, maar slechts een beperkt aantal krijgt daarvoor toestemming. Bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dienden vorig jaar al dertig rechtszaken van winkeliers die ook graag open willen op zondag, maar van de gemeente geen vergunning krijgen.

Mensen doen steeds vaker op zondag boodschappen, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau Levensmiddelen. Veel supermarkten willen een graantje meepikken, maar lopen tegen de strenge Winkeltijdenwet aan. Voor elke vijftienduizend inwoners mogen gemeenten één zondagopenstelling toestaan. In toeristische gebieden mogen wel meerdere supermarkten elke zondag open.

Een filiaal van Albert Heijn in Veendam bleef zondag nog op last van de gemeente gesloten. De burgemeester had de supermarkt eerder al verboden de winkel op zondag te openen, maar de deuren gingen toch gewoon elke zondag open.


'Supers naar rechter om zondagopenstelling' (Foto: Novum)