Nederlander weg uit top Europol om lekken

De tweede man van Europol, de Nederlander Tom Driessen, heeft ontslag genomen nadat hij in opspraak raakte wegens een sollicitatieprocedure rond een collega van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Dat bevestigt het KLPD dinsdag na berichtgeving in NRC Handelsblad.

Volgens de krant bleek uit onderzoek van het Europees bureau voor fraudebestrijding (Olaf) dat hij aan de bevriende Nederlandse collega vertrouwelijke informatie had gelekt over de sollicitatieprocedure. Deze commissaris bij het Korps Landelijke Politiediensten Wilbert Mossink solliciteerde vorig jaar naar een topfunctie bij Europol. Driessen zou vanaf zijn privéadres een e-mail met vragen en antwoorden over de sollicitatieprocedure hebben doorgestuurd naar Mossink.

Na het onderzoek van het Olaf stelde het KLPD een intern onderzoek in. Het KLPD, dat de naam van de commissaris niet officieel vrijgeeft, heeft Mossink teruggezet in rang. Hij is belast met werkzaamheden in een niet-leidinggevende functie.

De 54-jarige Driessen, die door de korpsbeheerder van het KLPD buitengewoon verlof was verleend voor het vervullen van de functie van adjunct-directeur bij Europol, is teruggekeerd bij het KLPD. Hij heeft volgens het KLPD consequenties getrokken uit de kwestie en bekleedt geen leidinggevende functie meer.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie vindt de kwestie volgens NRC Handelsblad heel vervelend, aangezien jarenlang is gelobbyd voor een topfunctie bij Europol in Den Haag voor een Nederlander. Een topambtenaar noemt de affaire in de krant een blamage.