Niet broer, maar ouders pleegden eermoord Zweden

Een Afghaans echtpaar is dinsdag in Zweden veroordeeld voor een gruwelijke eermoord. Niet hun zoon, die voor dat feit een celstraf van vier jaar uitzat, maar de ouders zelf vermoordden volgens het Zweedse gerechtshof de vriend van hun dochter met kokende olie, een honkbalknuppel en een mes.

Het hof van beroep van Göta legde Raoof Ataei (47) en zijn echtgenote Leyla Ataei (45) dinsdag elk een gevangenisstraf van tien jaar op. Als die erop zit moeten ze Zweden verlaten.

Omdat ze niet konden leven met de keuze van hun dochter voor de twintigjarige Abbas Rezai lokten ze die in 2005 naar hun huis. Daar overgoot Leyla haar schoonzoon met gloeiendhete olie, terwijl haar man op hem insloeg met een honkbalknuppel en instak met een mes tot hij bezweek.

Hun nu 23-jarige zoon Abdulmajid Ataei bekende destijds de moord op de eveneens Afghaanse Rezai. Maar toen hij na vier jaar vrijkwam verklaarde hij de schuld op zich te hebben genomen om zijn ouders uit de wind te houden.

Het hof achtte hem dinsdag bij nader inzien slechts medeplichtig, bracht zijn gevangenisstraf tot zestien maanden terug en trok zijn uitzettingsbevel in. Maar volgens zijn advocaat vreest de jongen na zijn bekentenis voor zijn leven.