Vier jaar cel voor fatale overval Moerkapelle

Twee verdachten van een overval op een supermarkt in december in Moerkapelle waarbij een overvaller om het leven kwam zijn dinsdag veroordeeld tot straffen tot vier jaar cel. Twee mannen die ervan werden verdacht uit wraak voor de dood van de overvaller brand te hebben gesticht bij de betreffende Spar zijn dinsdag door de rechtbank in Den Haag vrijgesproken.

De overval, waarbij de slachtoffers werden geslagen en waarbij werd geschoten, werd gepleegd door twee daders die toen 19 en 20 jaar oud waren. Een van hen raakte gewond toen hij vermoedelijk tijdens een vechtpartij met zijn slachtoffers op zijn achterhoofd viel. Hij overleed later in een ziekenhuis.

Een van de verdachten die dinsdag is veroordeeld was zelf niet bij de overval aanwezig. De enkele jaren oudere man kreeg wel vier jaar cel opgelegd, omdat hij de overval zou hebben beraamd. "Verdachte heeft een bijzonder kwalijke leidende rol gespeeld door deze twee jongere jongens voor dit plan in te zetten, waarbij een van hen zelfs het leven heeft gelaten", aldus de rechtbank.

Tegen de man was twee jaar cel geëist voor medeplichtigheid. De rechtbank acht hem echter schuldig aan het medeplegen van de fatale overval, waar een zwaardere straf op staat. Zijn kompaan, die wel bij de overval aanwezig was, kreeg drie jaar cel opgelegd.

Een paar dagen na de fatale overval werd brand gesticht bij de supermarkt. Boven de supermarkt was een woning gelegen. Het vuur doofde vermoedelijk uit zichzelf, waarschijnlijk omdat er te weinig brandbare stof was gebruikt om een echt grote brand te veroorzaken. Een deel van het rolluik van de supermarkt raakte beschadigd.

Tegen de twee mannen die ervan werden verdacht de brand als wraak voor de dood van de overvaller te hebben gesticht was twee jaar cel geëist. De rechtbank in Den Haag sprak hen dinsdag echter vrij wegens gebrek aan bewijs.